Mirroring Technique
Η τεχνική είναι απλή: παίζεις σε δυο σκακιέρες (με διαφορετικά χρώματα) εναντίον ενός ή δυο ισχυρών αντιπάλων. Σε κάθε σκακιέρα αντιγράφεις την κίνηση του αντιπάλου, που παίχτηκε στην άλλη σκακιέρα.
Παράδειγμα παίζω με τον Κασπάροβ σε δυο σκακιέρες: στην παρτίδα Α που παίζει ο λευκός ο Κασπάροβ, παίζει 1. e4, στην παρτίδα Β που παίζω λευκός εγώ, παίζω την κίνησή του, 1. e4. Στην παρτίδα Β ο Κασπάροβ απαντάει 1...c5, τον αντιγράφω και παίζω 1...c5 στην παρτίδα Α. Όταν ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής παίζει 2. Nf3 στην παρτίδα στην παρτίδα Α σπεύδω να παίξω, ως λευκός την ίδια κίνηση στην παρτίδα Β, κ.ό.κ. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζω την ισοπαλία με σκορ 1-1!
Βεβαίως πρόκειται για γνωστό κόλπο. Ένας άγνωστος παίκτης κάλεσε κάποτε τον Αλιέχιν και τον Μπογκολιούμποβ (ξεχωριστά, και χωρίς να γνωρίζουν οι δυο παίκτες την δεύτερη πρόσκληση) για παρτίδες με αλληλογραφία με χρηματικό στοίχημα. Στην πραγματικότητα ο άγνωστος παίκτης δεν έπαιζε εναντίον κανενός από τους δυο παγκόσμιας κλάσης παίκτες, απλώς αντέγραφε τις κινήσεις του ενός στην άλλη παρτίδα.
Γνωστή είναι επίσης η ιστορία του μάγου Ρόμαρκ που κάλεσε το 1972 σε σιμουλτανέ τον Φίσερ και τον Σπάσκι! Η πρόσκληση δεν έγινε φυσικά δεκτή...
Η ίδια τεχνική έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν σε σκακιστική ολυμπιάδα και οδήγησε σε τιμωρία της ομάδας που την δοκίμασε...
Στην Αγγλία υπάρχει ένας παράξενος τύπος με το όνομα Derren Brown που ανήκει στη γενιά των «μάγων» με κόλπα νέας γενιάς.Το 2007 προξένησε αίσθηση στο τηλεοπτικό κοινό παίζοντας «ζωντανά» ρώσικη ρουλέτα στο Channel 4, χρησιμοποιώντας τις ικανότητές του για να προβλέψει σε ποια θαλάμη βρισκόταν η σφαίρα.
Το σκακιστικό ενδιαφέρον με τον τύπο αυτό είναι το τηλεοπτικό σιμουλτανέ που έδωσε με επαγγελματίες Βρετανούς σκακιστές (ανάμεσά τους 4 GM) το οποίο τελείωσε με θετικό σκορ γι' αυτόν.
Χρησιμοποίησε την ίδια τεχνική, την οποία αναμφίβολα γνώριζαν εκ των προτέρων οι μετέχοντες του σιμουλτανέ, αλλά δεν δίστασαν να εκπορνεύσουν τη σκακιστική τους υπόληψη για μια χούφτα λίρες.
Δείτε το σχετικό βίντεο
1 σχόλιο:
Ενδιαφέρον. θυμάμαι πριν από χρόνια ένα άρθρο στο Chess Life (το μηνιαίο περιοδικό της USCF) που περιέγραφε ένα περιστατικό όπου 2 ερασιτέχνες σκακιστές προσπάθησαν να εφαρμόσουν την τεχνική αυτή σε αγώνα σιμουλτανέ εναντίον κάποιου διάσημου GM (δυστυχώς δε θυμάμαι ποιος ήταν ο GM). Όταν ο GM κατάλαβε τι συνέβαινε έφερε την παρτίδα σε μια θέση που φαινόταν χαμένη για τα λευκά και μετά έπαιξε με τα λευκά μια κίνηση που έμοιαζε να χάνει αμέσως. Ο ερασιτέχνης που έπαιζε με τα λευκά δεν αντέγραψε την κίνηση πιστεύοντας ότι μπορεί να νικήσει παίζοντας κάτι άλλο. Η θέση όμως είχε κρυφές δυνατότητες που δεν ήταν εύκολο να τις δουν οι ερασιτέχνες σκακιστές (ο GM άλλωστε τη γνώριζε από πριν). Έτσι κατάφερε να τους κάνει να σπάσουν το mirroring νομίζοντας ότι έχουν και οι 2 εύκολη νίκη και τελικά κατέληξαν να χάσουν αμφότεροι από τον GM. Το άρθρο περιείχε και τις παρτίδες. Αν γνωρίζει κάποιος περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη ιστορία, θα με ενδιέφερε να τις ξαναδιαβάσω. Ας προσθέσω ακόμα ότι για να αποφεύγεται το mirroring στους αγώνες σιμουλτανέ, ο ισχυρός παίκτης παίζει σε όλες τις σκακιέρες με το ίδιο χρώμα (συνήθως με τα λευκά).
Δημοσίευση σχολίου