Κλασικά βιβλία σε σύγχρονες εκδόσεις
Είναι πάντα συναρπαστικό να διαβάζει κανείς όσα οι παγκόσμιοι πρωταθλητές έχουν να πουν για συγκρούσεις τους με άλλους ισχυρούς ανταγωνιστές, καθώς και για το σκάκι γενικότερα. Πέρυσι, οι εκδόσεις Russell Enterprises κυκλοφόρησαν στα αγγλικά δύο κλασικά βιβλία, χρησιμοποιώντας αλγεβρική σημειογραφία. Στο "International Chess Congress St. Petersburg 1909" ο παγκόσμιος πρωταθλητής Εμάνουελ Λάσκερ σχολιάζει όλες τις παρτίδες του τουρνουά, στο οποίο μοιράστηκε την πρώτη θέση με τον Ακίμπα Ρουμπινστάιν. Το βιβλίο του Αλεξάντερ Αλιέχιν "New York 1924" έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχουν γραφτεί για μεγάλα τουρνουά -παρόλο που κάποιες αναλύσεις έχουν αναθεωρηθεί στην εποχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το τουρνουά εκείνο της Νέας Υόρκης ήταν ένας ακόμη θρίαμβος για τον Λάσκερ, που ξεπέρασε τον Καπαμπλάνκα και τον Αλιέχιν. Το βιβλίο θεωρείται κλασικό για τη ζωντάνια των σχολιασμών.
Ο ολλανδικός οίκος New In Chess εξέδωσε πρόσφατα το έργο του Μιχαήλ Μποτβίνικ "Botvinnik-Smyslov, Three World Chess Championship matches: 1954, 1957, 1958". Δεν είναι μόνο ένα σπουδαίο ιστορικό ντοκουμέντο που παρουσιάζει βαθιά σχολιασμένες 69 παρτίδες μεταξύ δύο γιγάντων, αλλά αποκαλύπτει επίσης τις μυστικές σημειώσεις του Μποτβίνικ που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για τα ματς του 1957 και του 1958. Το ματς του 1954 έληξε ισόπαλο 12-12, αλλά σε κάποιο σημείο το ενδιαφέρον ήταν στο κόκκινο αφού καταγράφτηκε αποφασιστικό αποτέλεσμα (νίκες και ήττες) σε 8 συνεχείς παρτίδες. Ο Σμίσλοβ κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο το 1957, νικώντας τον Μποτβίνικ με 12 ½ -9 ½. Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Μαξ Όιβε ήταν εντυπωσιασμένος: «Ο Σμίσλοβ παίζει τις κινήσεις που παίζει ο καθένας. Η μόνη διαφορά είναι πως κερδίζει μ' αυτές». Το 1958 στο ματς-ρεβάνς, ο πατριάρχης του σοβιετικού σκακιού Μιχαήλ Μποτβίνικ κέρδισε 12 ½ -10 ½ και επανακατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο. Ο Βασίλι Σμίσλοβ, πολύ αργότερα εξηγούσε: «Η προετοιμασία μου ήταν μάλλον ελλιπής. Δεν ήμουν ποτέ σαν τον Φίσερ και τον Κασπάροβ».
(μέρος των στοιχείων για τις νέες κυκλοφορίες προέρχονται από άρθρο του Λιούμπομιρ Κάβαλεκ στη Washington Post).
2 σχόλια:
Ασχετο με το θεμα αλλα στον Ταχυδρομο των Νεων υπαρχει ενα αφιερωμα του Κοσμα Κεφαλου στην Αλεξανδρα Κοστενιουκ.
Υπήρχε προαναγγελία του αφιερώματος στις 29 Δεκεμβρίου, δείτε λίγο τις παλιότερες δημοσιεύσεις της κεντρικής σελίδας του blog. Αν εξασφαλίσω άδεια από το έντυπο, θα αναδημοσιεύσω τις επόμενες μέρες το αφιέρωμα.
Δημοσίευση σχολίου