Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010

Διεθνής Διαγωνισμός Λύσης Προβλημάτων


Η Διαρκής Επιτροπή της FIDE για το Καλλιτεχνικό Σκάκι (Permanent Commission for Chess Compositions – PCCC) προκηρύσσει τον 6ο Διεθνή Παράλληλο Διαγωνισμό Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα και ώρα στις 29 χώρες που έχουν δηλώσει συμμετοχή (Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μολδαβία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία). Η ημερομηνία και τόπος διεξαγωγής για την Αθήνα είναι η Κυριακή 24 Ιανουαρίου, 10:30 ώρα Ελλάδας, στην αίθουσα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, Λεωφ. Συγγρού 25, 4ος όροφος.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο τμήματα: το πρώτο προορίζεται για έμπειρους λύτες και τα αποτελέσματα μετρούν για απόκτηση βαθμών διεθνούς αξιολόγησης. Το δεύτερο τμήμα απευθύνεται σε λιγότερο έμπειρους λύτες, θα περιλαμβάνει ευκολότερα προβλήματα και τα αποτελέσματα δεν θα μετρήσουν για απόκτηση βαθμών διεθνούς αξιολόγησης. Και τα δύο τμήματα θα είναι δύο γύρων με έξι (6) προβλήματα προς λύση στον κάθε γύρο (δηλ. ένα ορθόδοξο 2 κινήσεων, ένα ορθόδοξο 3 κινήσεων, ένα ορθόδοξο πολλών κινήσεων, μία σπουδή, ένα βοηθητικό και ένα αντίστροφο ανά γύρο). Ο χρόνος σκέψης για κάθε γύρο είναι δύο (2) ώρες, ενώ προβλέπεται διάλειμμα μισής ώρας μεταξύ τους. Η κατάταξη θα γίνει με βάση τους βαθμούς που θα συγκεντρώσει κάθε λύτης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, δεύτερο κριτήριο είναι ο συντομότερος χρόνος.

Την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού στην Ελλάδα έχει η Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της ΕΣΟ. Για κάθε χώρα έχει ορισθεί από την PCCC ένας «τοπικός» διοργανωτής (local controller), για την Αθήνα ο Χάρης Φουγιαξής και για την Πάτρα ο Τάσος Αλεξάνδρου. Ο κάθε τοπικός διοργανωτής θα λάβει μία βδομάδα πριν την ημερομηνία του διαγωνισμού όλο το απαραίτητο υλικό (προβλήματα προς λύση, φύλλα απαντήσεων, φύλλα βαθμολόγησης, κανονισμοί, κ.λπ.) και αναλαμβάνει να εξασφαλίσει το αδιάβλητο και την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού. Με το τέλος του διαγωνισμού βαθμολογεί τις απαντήσεις των λυτών, σύμφωνα με το υπόδειγμα που του έχει σταλεί, ανακοινώνει τα αποτελέσματα στους συμμετέχοντες και αποστέλλει τα φύλλα απαντήσεων των διαγωνιζόμενων, για τελικό έλεγχο, εντός μίας βδομάδας στον «κεντρικό» οργανωτή του διαγωνισμού, τον Ολλανδό Peter Bakker.

Ο «κεντρικός» οργανωτής επανελέγχει τις βαθμολογίες και διανέμει τα συνολικά αποτελέσματα στους «τοπικούς» οργανωτές και στους αντιπροσώπους χωρών στην PCCC, το αργότερο μέχρι 27 Φεβρουαρίου 2010. Τυχόν ενστάσεις πρέπει να σταλούν στον «κεντρικό» οργανωτή μέχρι 13 Μαρτίου 2010. Μετά την εξέταση των πιθανών ενστάσεων, ο «κεντρικός» οργανωτής ανακοινώνει τα τελικά αποτελέσματα στην PCCC μέχρι 30 Μαρτίου 2010. Ο πίνακας με τα τελικά αποτελέσματα θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της PCCC μέχρι 30 Απριλίου 2010.
http://www.saunalahti.fi/~stniekat/pccc/index.htm

Η κατάταξη των λυτών θα είναι ατομική, δεν προβλέπεται κατάταξη χωρών. Τα αποτελέσματα των λυτών (στο κύριο τμήμα) θα συνυπολογιστούν με αυτά του Πανελλήνιου Διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο, για την κατάρτιση της εθνικής ομάδας, η οποία θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λύσης τον Οκτώβριο, στην Κρήτη.

Υποβολή συμμετοχών μέχρι Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010. Υπάρχει αριθμητικό όριο 30 συνολικά συμμετοχών (συμπεριλαμβάνονται και τα δύο τμήματα) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Υπεύθυνος: Χάρης Φουγιαξής, τηλ. 210-9491442 (πρωί), 210-8653077 (βράδυ), 697-9126087 Email: harryfou@ath.forthnet.gr

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Giati eprepe o diagwnismos na sympiptei me ta diasyllogika?

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Κάθε χρόνο γίνεται στο τέλος του Γενάρη.Απλά λόγω Πάσχα -φαντάζομαι-
φέτος τα διασυλλογικά έπεσαν νωρίτερα.

Ανώνυμος είπε...

nai alla na min ginotan prwi as ginotan apogevma to prwi exei diasyllogika

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Θυμίζω ότι πρόκειται για "Παγκόσμιο Ταυτόχρονο Τουρνουά Λύσης". Το "Παγκόσμιο" περιλαμβάνει καμιά τριανταριά χώρες, άρα δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο και το "Ταυτόχρονο" σημαίνει την ίδια ώρα σε όλες τις χώρες (πρωί για την Ελλάδα) ώστε να εξασφαλιστεί η μη διαβλητότητα.

Δημήτρης Σκυριανόγλου είπε...

Δυστυχώς αυτή η ιδιαιτερότητα του Παράλληλου Διαγωνισμού Λύσης δεν επιτρέπει αλλαγή της μέρας ή, έστω, της ώρας διεξαγωγής. Πάντως όσοι δεν μπορέσουν να συμμετάσχουν, αν και θα το ήθελαν, ας κάνουν λίγη υπομονή μέχρι την άνοιξη, που, με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Κονιδάρη και τη συνεπικουρία των επιτροπών καλλιτεχνικού σκακιού της ΕΣΟ και της ΕΣΣΝΑ, προγραμματίζεται διήμερο εκδηλώσεων για το καλλιτεχνικό σκάκι με δραστηριότητες που θα απευθύνονται και σε ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί αλλά θα ήθελαν να γνωρίσουν το χώρο του καλλιτεχνικού σκακιού. Λίγη υπομονή!

ΥΓ Αυτό δε σημαίνει ότι ο Παραλληλος Διαγωνισμός δεν είναι μια καλή ευκαιρία για τους αρχάριους λύτες να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους αφού τα προβλήματα στο δεύτερο γκρουπ είναι σχετικά εύκολα και ειδικά επιλεγμένα για λύτες χωρίς μεγάλη εμπειρία.