Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2010

Στο Ζάππειο μια μέρα, περιπατούσα

«Στο Ζάππειο μια μέρα, περιπατούσα, συνάντησα μια νέα, ξανθομαλλούσα». Η Καρολίνα Ανανιάδου, που είχε την καλωσύνη να μας στείλει τις φωτογραφίες, δεν βρήκε την ξανθούλα της παλιάς οπερέτας (η οποία όμως κάπου εκεί θα τριγυρίζει), αλλά έπεσε πάνω σε αειθαλείς ερασιτέχνες σκακιστές, ανήμερα του Αι-Γιαννιού.


15 σχόλια:

Γεφυριστές είπε...

Εμείς γιατί μέχρι σήμερα δεν σας έχουμε στις προτάσεις μας; Αν και γνωρίζουμε τα στοιχειώδη από το σκάκι τα άρθρα σας μας ενθουσίασαν και σας ευχαριστούμε πολύ!

super είπε...

Ο γνωστός Βρετανός νεωτεριστής και μελετητής του εθνικισμού Anthony Smith στο βιβλίο του "Εθνική ταυτότητα" αναφέρει ότι δύο είναι τα κύρια είδη πλήρους εθνοτικού αφανισμού: η γενοκτονία και η εθνοκτονία, η οποία ορισμένες φορές ονομάζεται και «πολιτισμική γενοκτονία».

Στην Ελλάδα επί 15 χρόνια τα σύνορα καταλύθηκαν όπως και οι πάσης φύσης νόμοι από τήν αθρόα λαθρομετανάστευση . Ενώ η μετανάστευση των Ελλήνων μεταναστών στις ευρωπαϊκές και υπερπόντιες χώρες κινήθηκαν βάσει του νόμου αυτών τών χωρών δεν έγινε αυτό στην χώρα μας.

Υπάρχουν στην αγγλική γλώσσα οι όροι immigration policy και immigrant policy, μεταναστευτική πολιτική και πολιτική τών μεταναστών. Ο πρώτος όρος αναφέρεται στην έθνική-κρατική πολιτική επί τοϋ μεταναστευτικοϋ επάνω στή βάση τοΰ έθνικοϋ συμφέροντος, ενώ ο δεύτερος στην ρύθμιση των προβλημάτων των -νομίμων-μεταναστών (π.χ. σχολεία, εργασία, ένταξη στήν τοπική κοινωνία). Άρα επιτυχημένη πολιτική για τους μετανάστες αν δεν προυπάρχει σωστή μεταναστευτική πολιτική του κράτους. Αυτή η πολιτική απαιτεί πρώτιστα βελτίωση της εντάξεως των μεταναστών με μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο τής μεταναστευτικής ροής. Αυτό περιλαμβάνει απελάσεις των παρανόμως είσελθόντων (les "sans papiers" όπως λένε οι Γάλλοι).

Εμείς τι κάναμε όλα αυτά τα χρόνια ;

Την πλήρη καθιέρωση του μαξιμαλιστικού πολυπολιτισμού ή όπως αναφέρει ο καθηγητής Ρωμανός του «πολιτικού πολυπολιτισμού». Αυτό γίνεται διότι στην φαντασία μίας ομάδας κοινωνιολόγων, πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων κλπ επικρατεί η άποψη ότι :

--το Ελληνικό έθνος είναι μία φαντασιακή κοινότητα
--η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ουδετεροεθνές κρατικό μόρφωμα αποτελούμενο από πολλές εθνότητες με ίσα πολιτικά δικαιώματα που διαβιούν ειρηνικά η μία δίπλα στην άλλη με απόλυτο σεβασμό της «διαφορετικότητας».

super είπε...

Ο Anthony Smith στο ίδιο βιβλίο αναφέρει για αυτό :

Για ορισμένους, αυτό σημαίνει πως βρίσκεται εν εξελίξει ένα καινούριο είδος έθνους, το «πολυεθνικό έθνος», ενώ για άλλους πως το έθνος τείνει να ξεπεραστεί. Είναι σαφές πως η άποψη που υποστηρίζει ο καθένας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ορισμό του έθνους που υιοθετεί ή εν πάση περιπτώσει από το πώς ορίζει την προκειμένη της εθνικής «ομοιογένειας». Ακόμα και αν θεωρήσουμε πως η έννοια του έθνους είναι αποκλειστικά κατασκεύασμα των εθνικιστών (οι οποίοι όμως, όπως υποστήριξα, περιορίζονταν από τις ιδιαίτερες εθνοτικές τους ιστορίες) δεν είναι βέβαιο ότι το αίτημα για ένα «ομοιογενές έθνος» είχε το ίδιο νόημα για όλους τους.

και καταλήγει :

Σε αυτό το σημείο, τελικά, προσκρούουμε στα όρια των ανθρώπινων «κατασκευών» και «αποδομήσεων» - γιατί πίσω από το σχέδιο για μια παγκόσμια κουλτούρα κρύβεται η προκειμένη πως η κουλτούρα αποτελεί ένα κατασκεύασμα της ανθρώπινης φαντασίας και τέχνης, του οποίου πρέπει να «διαβάσουμε» το κείμενο και να αποδομήσουμε τις παραδοχές.
Όπως ακριβώς το έθνος θεωρείται από ορισμένους ως μια «φαντασιακή κοινότητα», ως κατασκεύασμα της εξουσίας και της ιντελιγκέντσιας, έτσι και μια παγκόσμια κουλτούρα η οποία θα είναι μια απομίμηση στοιχείων του παρελθόντος υποστηριζόμενη από την επιστήμη και τις τηλεπικοινωνίες, θεωρείται ως η πιο τολμηρή και φιλόδοξη πράξη της φαντασίας της ανθρωπότητας. Ωστόσο τα κείμενα από τα οποία αναγκαστικά θα συντεθεί ένας τέτοιος κοσμοπολιτισμός, τα διακωμωδημένα συστατικά αυτού του συνονθυλεύματος, δεν είναι άλλα από τους μύθους, τις μνήμες, τις αξίες, τα σύμβολα και τις παραδόσεις που διαμορφώνουν την κουλτούρα και το λόγο των διαφόρων εθνών και εθνοτικών κοινοτήτων.
Άρα, αυτά ακριβώς τα έθνη και οι ethnies οριοθετούν ιστορικά το λόγο μας.

Αυτά τα αναφέρω με αφορμή την πλήρη εφαρμογή της εθνοκτονίας που άρχισε πλέον να εφραμόζει η καινούργια κυβέρνηση που ξεκίνησε με

--την απαλοιφή/αποδόμηση του όρου "εθνικού" από τα Υπουργεία
--την ταύτιση ίσων πολιτικών δικαιωμάτων Ελλήνων με λαθρομετανάστες
--την άρνηση των ίδιων δικαιωμάτων στους Έλληνες της διασποράς και
--φυσικά η θύελλα που έρχεται και είναι η πλήρη υποταγή της εθνικής παιδείας στον εθνομηδενισμό.

Όλα δείχνουν ότι ή Ελλάδα είναι πιλοτικό πείραμα της Νέας Τάξης, θύμα νέων σχεδιασμών στά Βαλκάνια που προυποθέτουν την διάλυση του ελληνικού έθνους, τον διαμελισμό του κράτους, την υβριδιοποίηση του γένους. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες διότι οι δυνάμεις που μας επιβουλεύονται δεν θά περιμένουν άλλο.

Μεγάλη Αλβανία, Κόσσοβο, Σκόπια, Τουρκία, Η.Π.Α., το μουσουλμανικό τόξο στά Βαλκάνια, η διεθνοποίηση της Θεσσαλονίκης, αυτής της δεύτερης Ιερουσαλήμ...

Ανώνυμος είπε...

Κανένα έθνος της Ευρώπης δεν υπονομεύεται από το ίδιο το κράτος όπως η Ελλάδα. Πουθενά δεν υπάρχει τέτοια συστράτευση της πολιτικής και πνευματικής ελίτ, των ΜΜΕ καί μηχανισμών της διοίκησης κατά του ζωντανού πυρήνα του έθνους όπως εδώ. Πουθενά δέν υπάρχει τέτοια αναλγησία μπροστά εις την γκετοποίηση των πόλεων, την καταστροφή του εγχωρίου εμπορίου από τό λαθρεμπόριο, την απειλή της μαφιόζικης αλλοδαπής εγκληματικότητας, την υπονόμευση των θεσμών, την αλλοίωση της παιδείας, την ελληνική υπογεννητικότητα σε συνδυασμό με την αλλοδαπή υπεργεννητικότητα, την διαφαινόμενη απώλεια πολιτικού ελέγχου, την διάρρηξη της παράδοσης, της ιστορίας, του πολιτισμού, της κοινωνικής συνοχής, τον επαπειλούμενο διαμελισμό της χώρας μέσα από την σύμπραξη μίας πέμπτης φάλαγγας με τον αλυτρωτισμό τών γειτονικών κρατών.

Ευτυχώς ακόμα υπάρχουν άτομα στην Ελλάδα που δεν θέλουν να γίνουν πειραματόζωα στην μεταρρυθμιστικη/διεθνιστική/παγκοσμιοποιημένη κουλτούρα. Δυστυχώς ο μοναδικός πολιτικός φορέας που θα μπορούσε να πει ΟΧΙ στην πολιτιστική γενοκτονία έκανε το ανήθικο ...."νόμιμο και ηθικό" με αποτέλεσμα πλέον τον καλπασμό του εθνομηδενισμού και την αποδόμηση του Ελληνικού έθνους από τις λεγόμενες "προοδευτικές δυνάμεις". Ενώ οι Ευρωπαίοι πλέον αντιστέκονται προστατεύοντας τον πολιτισμό τους και τον εθνικό τους προσανατολισμό, εμείς έχουμε γίνει βορά των ορδών που μας στέλνουν αυτοί και οι Τούρκοι.

http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2009/10/blog-post_22.html

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Στο Ζάπειο μια μέρα περιπατούσα...

...και συνάντησα μερικούς Νεφελίμ.

(συγκεκριμένα τους Αζαζέλ, Αζαζελόν, Αζαέλ και Αζαραντέλ).

Τώρα για δουλειά ήρθαν, να ψηφίσουν ήρθαν, δεν ξέρω.
Για καλό πάντως αποκλείεται να ήρθαν από την Τάκλα Μακάν στην αγαπημένη μας πατρίδα.

Schrödinger's Cat είπε...

Καλά είναι τα Ελληνο-Νεφελίμ για λίγη πλάκα, αλλά αν το παρακάνουν με το spam, θα τους σβήνω. Χωρίς ντροπή!...

Ανώνυμος είπε...

Πήρες άδεια από τη στοά για τη χρήση της λέξης Νεφελίμ;
Πρώτα προσπαθούν να σε αγνοήσουν, μετά να σε γελοιοποιήσουν, μετά να σε πολεμήσουν και μετά τους νικάς(Γκάντι).

highaftos είπε...

Αγαπητέ Γάτε,μην το λές μόνο...την επόμενη... do it! Παράγινε το ..κακό με την παράθεση των ..σεντονιών που και ..άπλυτα είναι,και τίποτα δε λένε...
Μόνο αυτά για την ώρα....

Μετανάστης από σπόντα, και μάλιστα στη χώρα του είπε...

Δυστυχώς ζούμε δυο ακραίες καταστάσεις σ' αυτή τη χώρα. Ορδές από (λαθρο)μετανάστες με άκριτους και φανατικούς (τυφλά φανατικούς, φανερούς και κρυφούς) υποστηρικτές, και από την άλλη πορωμένους εθνοπατέρες που αυνανίζονται με την εικόνα των προγόνων.
Δεν υπάρχει έλεος. Φυσικά θα συμβεί εθνική αποδόμηση κι ίσως αυτό θα είναι το καλύτερο μάθημα για έναν τόπο δέκα εκατομμύρίων οδηγών που δε σέβονται τις διαβάσεις, για έναν τόπο χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων από σπασμένα πλακάκια πεζοδρομίου, απάνθρωπων γιατρών και δικηγόρων, γλαστροξανθοξεβαμένων τσολίων μεσημεριανάδικων εκπομπών, σταυροκοπούμενων τσεμπεροφόρων, εφήβων που η παιδεία τους έχει παρκάρει κάπου ανάμεσα στα σκέλια και το facebook, για έναν τόπο μπάχαλο που όταν κάποτε στο μακρινό μέλλον τελειώσει ο Μεσαίωνας στον οποίο ζούμε, κανείς δε θα θυμάται, γιατί θα έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα.
Καλή χρονιά, κι ευτυχώς (ίσως!) που υπάρχει η Ευρώπη και μπορούμε κι εμείς να διαφύγουμε κάπου.

Ανώνυμος είπε...

Απορω γιατι ειστε ακομα εδω.

highaftos είπε...

Αγαπητέ "απο σπόντα μετανάστη",έβαλες ένα "(ίσως!)"στο τέλος των σκέψεών σου και την ψιλοέσωσες τη ..δουλειά....
Καλά βαλθήκατε να μας τρελάνετε? Για ποιά διέξοδο στην Ευρώπη μιλάμε? Γι'αυτήν που κατέστρεψε ολοσχερώς την Γεωργία μας? Αυτήν που αποβιομηχάνησε και τα τελευταία στάδια ακόμη και της μεταποιήσης της χώρας μας? Αυτήν,που οι υπαληλοι της μπαινοβγαίνουν στα Υπουργεία μας,σαν ντερβέναγες,(αφου είναι)και προσβάλλουν στο πρόσωπο υπουργών,ολόκληρο τον λαό μας? Αυτήν,που δεν αναγνώρησε ποτέ σαν σύνορά της,τα σύνορα της χώρας μας?
Αυτήν,που μας πέταξε κάποια ευρώ στη μάπα και τώρα,βάναυσα μας προσβάλει σ'ολόκληρη την ανθρωπότητα?....
Ας συνέλθουμε φίλοι μου!
Πώς μπορεί να ταυτίζονται τα συμφέροντα των κυρίαρχων της Ε.Ε.,μ'αυτά των φτωχώτερων χωρών?
Διανοείστε οτι π.χ η Γερμανία,ή οι άλλες πλούσιες χώρες,έχουν καμμιά,ας το πώ επιθυμία,να τα ..μοιράσουν,με κατα τη γνώμη τους, .."αφερέγγυα ψοροκώστενα"?
Τέλος,για πια Ε.Ε. μιλάμε? Αυτή των πλούσιων ή των πτωχών? Και τα δύο δε γίνεται... Τα εμποδίζουν οι ταξικές διαφορές!!Σε σκληρό καπιταλισμο ζούμε,αν κάποιοι δεν το ..κατάλαβαν όλοι...
Ας αντισταθούμε λοιπόν,ας απειθαρχήσουμε στα ..κοφτά κελεύσματά τους,γιατι μοναχά σε βάρος μας είναι και έτσι θα είναι σε βάθος χρόνου....
Τώρα όποιος θέλει να δοκιμάσει τον επίγειο παράδεισο της .."εκπλιπτικής" Ευρώπης,ποιός τον εμποδίζει? Η διακίνηση ανθρώπων, εμπορευμάτων,για να είναι και των σκληρών ναρκωτικών και της ..τρυφερής σάρκας,είναι ελεύθερη...

Μετανάστης από σπόντα, και μάλιστα στη χώρα του είπε...

Ποιος ταύτισε συμφέροντα φίλε μου; Αυτοί τα δικά τους κι εμείς τα δικά μας. Εγώ για σένα και για μένα λέω. Θες να ζεις για πάντα στην "ψωροκώσταινα"; Και μάλιστα σε μια τέτοια 'ψωροκώσταινα" σαν κι αυτή που περιέγραψα; Ξέρω, θα μου πεις να το παλέψουμε. Αναρωτιέμαι ποιοι θα το κάνουμε, πώς και γιατί σε τελευταία ανάλυση.
Ασφαλώς και δεν θα φύγω για την καπιταλιστική σου Ευρώπη. Ευτυχώς για την Ευρώπη και δυστυχώς για μένα. Για την ψωροκώσταινα αδιάφορο, σωστά;

Ανώνυμος είπε...

Στην Ελλάδα της αφασίας και των άκρων είναι εξόχως διασκεδαστικό να πλακώνονται οι λάτρεις του "έθνους" και της "πίστης" με τους λάτρεις του χαβαλέ και της ακραίας "προοδευτικότητας". Προβλήματα που στην υπόλοιπη Ευρώπη λύνονται με αμοιβαία συνεννόηση, στην Ελλάδα μετατρέπονται σε ανόητα ιδεολογικά ζητήματα. Γιατί κανείς "ιδεολόγος" δεν ασχολείται με το πραγματικό πρόβλημα, τις δυνατές λύσεις που υπάρχουν και τον περιορισμό των τυχόν αρνητικών επιπτώσεων. Όταν θα εκλείψουν εφευρήματα όπως ιδεολογίες και θρησκείες (στην Ευρώπη ήδη συμβαίνει αυτό), τότε ίσως να μπορέσουμε και σ'αυτή τη χώρα να προχωρήσουμε μπροστά.

highaftos είπε...

Αγαπητέ μου "μετανάστη απο σπόντα", ,δε χρειάζεται να ταυτίσει κανείς τα συμφέροντα των πλούσιων,ως χώρες,Ευρωπαίους,με τα δικά μας!! Εκ των πραγμάτων,αφού είμαστε μέλος αυτού του ..συνδικάτου,αναπόφευκτα ΠΡΕΠΕΙ να ταυτίζονται τα συμφέροντά μας με τα δικά τους!!... Αλλιώς γινόμαστε το μαύρο πρόβατο,με αρκούντως αρκετές τις απειλές του στύλ οτι,"θα μας απομακρύνουν απο τη ζώνη του ευρώ",οτι κάθε μήνα θα έρχονται να .."παρακολουθούν"την πορεία της οικονομίας μας,οτι θα μας παραπέμψουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,και τόσα άλλα,που το σχόλιο θα γινότανε σεντόνι...Μόνο οτι θα μας βάλουνε τιμωρία στη γωνία με το ένα πόδι δεν μας είπανε!...
Καλέ μου φίλε,απ'τη στιγμή που μας ..σέρνουνε στο άρμα τους,τα συμφέροντά μας,τουλάχιστον γι'αυτούς,ΠΡΕΠΕΙ να ταυτίζονται!...
(βλ.τη ..μανούρα των τελευταίων ημερών)και δε θα είναι οι τελευταίες,γιατί ..ίσως τολμήσαμε να σηκώσουμε οχι ολόκληρο το κεφάλι,αλλά μια ..τουφίτσα μαλιά,όταν είπαμε οτι οι Έλληνες συνταξιούχοι δε μπορούν να ζήσουν με κάτω απο 700 Ε,μια κι'αυτοί ξεδιάντροπα ζητούσαν μείωση(!)ακόμη και των κατώτερων συντάξεων!...
Δέ διαφωνώ με πολλά σημεία της περιγραφής σου για την σημερινή "ψωροκώσταινα"-sorry για την προυγούμενη ανορθογραφία τηςλέξης-
Αναρωτιέσαι,"ποιοί και πώς θα το κάνουμε σε τελική ανάλυση"?
Όχι φίλε μου "μετανάστη",σ'αυτό δε θ'απαντήσω.Απ'τη μιά γιατί με το "τελική ανάλυση" δεν το θεωρείς απαραίτητο να γίνει κι'απ'την άλλη,γιατί εδω ..συγκρούονται δύο εντελώς διαφορετικές κοσμοθεωρίες,που για την απλή και μόνο αναφορά τους,πρέπει ν'απλώσουμε σεντόνια -το απεχθάνομαι- άσε που στο προυγούμενο σχόλιό μου με δυο λογάκια,κάτι σου'πα και θά'πρεπε μάλλον να με καταλάβαινες...
Όσο για την "καπιταλιστική σου Ευρώπη"που αναφέρεις,νομίζεις οτι μόνο για μένα ειναι τέτοια η Ευρώπη? Για σένα δεν είναι? Ή θαρρείς οτι ο καπιταλισμός ρωτάει τον καθένα αν πιστεύει ή οχι,αν είναι τέτοιος...-καπιταλισμός εννοώ-
Σε κάθε περίπτωση σ'ευχαριστώ για την ευγενική,κόσμια κουβεντούλα,ζητώντας συγνώμη απο τον Γάτο για την τόση κατάχρηση του χώρου...απο μέρους μου...

Γιάννης είπε...

Πολύ ωραίες φωτογραφίες!