Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

400 εύκολες μινιατούρες σε pdf


Ο καλός φίλος του ιστολογίου καλοπροαίρετος, που επιμελήθηκε τη σειρά 15 αναρτήσεων "Ο Σαμουήλ-Ερρίκος Νυκτοπάτης επιλέγει", παραχωρεί στους επισκέπτες του ιστολογίου μια σχετική εργασία του με 400 μινιατούρες όλων των γενών. Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα!

Αντιγράφω την τελευταία παράγραφο του προλόγου του:

Έχω την ελπίδα ότι κάποιος, ιδανικά μια ομάδα, από τον ολιγάριθμο (20-25) πυρήνα των συστηματικών λυτών θα «εκνευριστεί» από τις ελλείψεις, ατέλειες και λάθη αυτής της εργασίας, και θα παρακινηθεί να συγγράψει κάτι πληρέστερο, που να απευθύνεται όμως στους αρχάριους και όχι στους ομοίους του, και που θα περιλαμβάνει παραδείγματα, παραδείγματα, παραδείγματα, και ασκήσεις, ασκήσεις, ασκήσεις.

***Κατεβάστε το αρχείο pdf
http://www.mediafire.com/?l42hnniwzmh
(έκδοση 1.2)

14 σχόλια:

Γιάννης Α. είπε...

Εξαιρετικό, καλοπροαίρετε να 'σαι καλά πάντα.

Inspirus είπε...

Ευχαριστούμε πολύ, Καλοπρό, θαυμάσια δουλειά!

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@ καλοπροαίρετος

Πρωτοποριακό ! Συγχαρητηρια
για την αφιλοκερδη προσφορα και
την επιπονη εργασια σου, της οποιας επιστεγασμα ηταν αυτο το μικρο βιβλιο θα ελεγα, ολον αυτο τον καιρο που ασχοληθηκες συστηματικα με τα αρθρα στο καλλιτεχνικο σκακι.
Ευχαριστούμε

Κάλεσμα στους καλοπροαίρετους είπε...

Την Κυριακή 13 Ιουνίου πρωί διεξάγεται ο φετινός Πανελλήνιος διαγωνισμός λύσης σκακιστικών προβλημάτων στο Πνευματικό Κέντρο δήμου Γλυφάδας (Γούναρη 78 και ακροκορίνθου, Γλυφάδα Αττικής). Όλοι οι καλοπροαίρετοι ας προσέλθουν.

Emmanuel Manolas είπε...

Καλή δουλειά, για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την λύση σκακιστικών προβλημάτων.
Δόθηκε σε μορφή που έλειπε από την ελληνική βιβλιογραφία.
Δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί ένας σκακιστής, που θα μιλήσει υποτιμητικά για την συλλογή Καλοπροαίρετου.
(Με σχετικά απλή αλλαγή των συμβόλων μπορεί να έχει η συλλογή διεθνή αναγνώριση).
Ευχαριστούμε τον κ. Καλοπροαίρετο!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε κύριε Νυκτοπάτη!

καλοπροαίρετος είπε...

Ανακάλυψα ήδη τα πρώτα, εκ κοπυπαστώματος, λάθη στις λύσεις των προβλημάτων της σελίδας 89. Τα διόρθωσα.

Για τις λίγες επόμενες ημέρες θα ξανακοιτάω πού και πού και, για να είμαι ειλικρινής, χωρίς ιδιαίτερο ζήλο, το κείμενο μήπως και πιάσω καμιά χοντράδα, και με πρόθεση να προσθέσω τις διαδικτυακές πηγές από το yacdb και το pdb – αλλά μεταξύ προθέσεως και υλοποιήσεως, πολλά πέλει...

Στο λινκ που παρατίθεται στο τέλος της αρχικής ανάρτησης θα υπάρχει η τελευταία κάθε φορά έκδοση. Η διαφορά θα φαίνεται από τον αριθμό στην ένδειξη «Έκδοση» στο υποσέλιδο των σελίδων 5 και επόμενων – π.χ., η αρχική –χτεσινή– ήταν η «Έκδοση 1.0», η τωρινή, μετά την παραπάνω διόρθωση, είναι η «Έκδοση 1.1».

Όλο και συχνότερα με προδίδουν τα κατάκοπα πρεσβυωπικά μου μάτια. Όλο και περισσότερο κάνω τις μηχανικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ειδικά επιλογή κειμένου – αντιγραφή – διαγραφή – επικόλληση, στο περίπου και κατ΄ εκτίμηση. Δεν θέλει πολύ να πατήσεις Ctrl+V αντί Ctrl+C. Φοβάμαι ότι λίγο απέχω πια από τον Σμυσλώφ, που τα τελευταία χρόνια έπαιζε περίπου με την αφή, χωρίς να βλέπει καθαρά τη σκακιέρα. Λίγη κατανόηση...

Harry Fougiaxis είπε...

Αξιέπαινη η προσπάθειά σου, πολύ καλές οι επιλογές και όμορφη η παρουσίαση. Μια ένσταση, όμως, έχω (καλοπροαίρετη, φυσικά): θα πρέπει να προσθέσεις τα ονόματα των συνθετών και το πού δημοσιεύτηκαν τα πονήματά τους. Το απαιτεί ο κώδικας δεοντολογίας των προβληματιστών. Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι σκακιστικοί δημοσιογράφοι δεν τον ακολουθούν τις περισσότερες φορές, αν και φυσικά τον γνωρίζουν. Ίσως να κρίνουν ότι δεν είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο.

καλοπροαίρετος είπε...

Χάρη,

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

Ακριβώς στην απουσία των μικρών ονομάτων (έστω των αρχικών τους) και της πρώτης δημοσίευσης αναφερόμουν όταν μιλούσα για «ελλείψεις [ατέλειες και λάθη]» στον πρόλογο της εργασίας μου.

Δεν μου ήταν εύκολο· η βιβλιογραφία μου περιορίζεται σε παλιές χειρόγραφες σημειώσεις μου από αντιγραφές από εφημερίδες και δανεικά βιβλία και περιοδικά της εποχής, στα βιβλία του Kovačević και του Каспарян, στα τέσσερα διαδικτυακά βιβλιαράκια του Ebert, με ή χωρίς τον Gruber, που αναφέρω στην τελευταία σελίδα με την επιλογή βιβλιογραφίας, και στις δύο διαδικτυακές βάσεις yacpdb και PDB.

Ειδικά για προβλήματα αντιγραμμένα από ελληνικές εφημερίδες, όπως εύστοχα επισημαίνεις, στοιχεία έλειπαν τότε, στοιχεία λείπουν και τώρα. Παίρνοντας ενδεικτικά δύο εφημερίδες του προηγούμενου Σαββάτου με μόνιμη σκακιστική στήλη, στη μεν μία αναγράφεται μόνο ο συνθέτης και η χρονολογία ("Ελευθεροτυπία": "H.Boardman 1887") στη δε άλλη μόνο ο συνθέτης, χωρίς καν χρονολογία ("Έθνος": "του Μ.Λουστό"). Αλλά, αν οι πηγές μου δεν αναφέρουν τις... πηγές τους, πώς μπορεί να τις αναφέρει η δευτερογενής εργασία;

Συνάντησα και περιπτώσεις όπως η πασίγνωστη σπουδή 42 της έβδομης εξάδας, που η βάση yacpdb διατείνεται ότι είναι «Kajev, L. Krasnaja Chuvashija, 1935», ενώ το εις χείρας μου βιβλίο του Каспарян «555 этюдов-миниатюр», Γιερεβάν 1975, διάγραμμα 365, σελίδα 207, αναφέρει «И. Моравец 1924», χωρίς περαιτέρω στοιχεία (πρώτη δημοσίευση, τυχόν βραβεία κλπ.)

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα: Johann Sehwers, Janis Zevers ή, για μας που υπερμαχόμαστε των στολιδιών της γραφής κάθε γλώσσας, που για να υπάρχουν, κάποιον ουσιαστικό σκοπό, αφανή σε μας, θα επιτελούν, Jānis Zēvers; Αντίστοιχα, Karl Behting, Karlis Betins ή Kārlis Bētiņš; Ακόμα, Hermanis Matisons (χωρίς διπλά σύμφωνα) ή Hermann Mattison (με δύο ζεύγη διπλών συμφώνων); Kasparian, Kasparyan, Gasparian, Gasparyan, Gasparjan, ή Каспарян; Grigoriev, Grigorieff, Grigorjew ή Григорьев; Αλλά αυτή είναι άλλη κουβέντα...

Επί της ουσίας:

Σκοπεύω σταδιακά, όχι πάντως αύριο-μεθαύριο, να προσθέσω τις πηγές που θα βρω στις διαδικτυακές βάσεις yacpdb και PDB, όχι με αναλυτική μορφή, π.χ. Samuel Loyd, London Era Ty. 1861, 2nd Prize, ή Harry Fougiaxis, 844 Europa-Rochade 11/1990, αλλά με τη μορφή, π.χ., yacpdb 65844 ή PDB P0577161. Ίσως φτιάξω και αλφαβητικό πίνακα κατά συνθέτη, αν και δεν είμαι ιδιαίτερα «ζεστός». Μέχρι εκεί μπορώ, και εκεί θα σταματήσω. Στο κάτω κάτω, πρώτον, αυτή η εργασία δεν είναι γραμμένη από κάποιον έγκυρο γνώστη και έγκριτο συγγραφέα, αλλά από έναν ανώνυμο σκιτζή· δεύτερον, δεν προορίζεται για εμπορική εκμετάλλευση, αλλά απλώς υπάρχει αναρτημένη κάπου στην απεραντοσύνη του κυβερνοχώρου για ελεύθερο κατέβασμα, at one’s own risk, χωρίς να διεκδικεί δάφνες ποιότητας και επιστημοσύνης· και, τρίτο και κυριότερο, είναι μία ακόμα εργασία, από τις αμέτρητες σε αμέτρητα αντικείμενα που πλέουν αδέσποτες στο διαδίκτυο και που δεν θεωρούνται a priori αξιόπιστες (ή: a priori δεν θεωρούνται αξιόπιστες), ούτε πρόκειται να περιληφθούν ποτέ σε πίνακα βιβλιογραφίας.

Αν αυτά δεν αρκούν, η λύση είναι απλή: Αποσύρουμε την εργασία και τελειώνει το θέμα, να μη βρει τον μπελά του και ο Γάτος, που, και πρέπει να τονιστεί αυτό, επανειλημμένως μού υπέδειξε διακριτικά την έλλειψη πηγών, όμως εγώ, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, δεν ανταποκρίθηκα.

Εν τω μεταξύ, με την ανεδαφική αισιοδοξία που με χαρακτηρίζει, εξακολουθώ να τρέφω την ελπίδα που διατυπώνω στην τελευταία παράγραφο του προλόγου μου, και που παραθέτει και ο Γάτος στην κεντρική ανάρτηση. Όπως είπε και ο Γκαίτε, «Hoffnung ist die zweite Seele der Unglücklichen».

Emmanuel Manolas είπε...

@καλοπροαίρετος
Βάζω υποψηφιότητα για δεύτερη ψυχή ελπίζοντας, με τις φτωχικές δυνατότητές μου, να συνεισφέρω στην ανεύρεση μερικών από τα στοιχεία (ψάχνοντας στην Winchloe).
Όροι : (1) Δεν επείγομαι για την ανάθεση (2) Δεν επιθυμώ να αναγραφώ στα credits.

καλοπροαίρετος είπε...

Σήμερα αναρτάται η «Έκδοση 1.2». Περιλαμβάνει, σε υποσημειώσεις κατά πρόβλημα, τις πηγές στα περισσότερα προβλήματα της συλλογής με αναφορά του αύξοντος αριθμού τους στις διαδικτυακές βάσεις yacpdb και PDB. Π.χ., πρόβλημα με ένδειξη «Πηγή: yacpdb nnn» μπορεί να ανευρεθεί στον σύνδεσμο http://dt.dewia.com/yacpdb/?id=nnn , και πρόβλημα με ένδειξη «Πηγή: PDB Pnnn» στον σύνδεσμο http://www.softdecc.com/pdb/search.pdb?expression=PROBID='Pnnn' . Τα περισσότερα από τα προβλήματα στα οποία δεν αναφέρεται πηγή και στην αντίστοιχη υποσημείωση αναγράφεται η ένδειξη «[Πρόβλημα nnn]» υπάρχουν στα διαδικτυακά βιβλία του Ebert που αναφέρονται στη βιβλιογραφία και που υπάρχουν ελεύθερα σε pdf εδώ.

Η «Έκδοση 1.3», αν, λέω: αν, υπάρξει, θα περιλαμβάνει και πίνακα συνθετών.

«Έκδοση 2.0» θα υπάρξει αν συγκεντρωθούν τουλάχιστον 50, ιδανικά 100, ακόμα προβλήματα, πάντα και μόνο μινιατούρες και κατά προτίμηση σε αντικείμενα που δεν καλύπτονται στην παρούσα έκδοση (π.χ. βοηθητικοαντίστροφα, μυθικά κομμάτια και μυθικές συνθήκες επιπλέον των ήδη αναφερομένων κ.τ.ό.)

Και η τελευταία παράγραφος του προλόγου εξακολουθεί να ισχύει.

ΥΓ: Αλκίνοε, μιλ μερσί. Ούτε εγώ επείγομαι, θα τα πούμε πάντως...

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Πολύ ωραία και χρήσιμη εργασία -ευχαριστούμε!

Schrödinger's Cat είπε...

9ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (Ε.Σ.Ο.) προκηρύσσει τον 9ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λύσης Προβλημάτων, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Γλυφάδας (Αθλητικός Όμιλος Ζήνωνα Γλυφάδας –Γούναρη 78 και Ακροκορίνθου, Άνω Γλυφάδα), την Κυριακή 13 Ιουνίου , ώρα 10:30 – 15:00.
Τον διαγωνισμό διοργανώνει η Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της Ε.Σ.Ο. σε συνεργασία με τον Αθλητικό Όμιλο Ζήνωνα και το Δήμο Γλυφάδας .
Ο διαγωνισμός θα είναι δύο γύρων με έξι (6) προβλήματα προς λύση στον καθένα (ήτοι ένα ορθόδοξο 2 κινήσεων, ένα ορθόδοξο 3 κινήσεων, ένα ορθόδοξο πολλών κινήσεων, μία σπουδή, ένα βοηθητικό και ένα αντίστροφο ανά γύρο). Ο χρόνος σκέψης για κάθε γύρο είναι δύο (2) ώρες, ενώ προβλέπεται διάλειμμα μισής ώρας μεταξύ τους. Η κατάταξη θα γίνει με βάση τους βαθμούς που θα συγκεντρώσει κάθε λύτης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, δεύτερο κριτήριο είναι ο συντομότερος χρόνος. Στους τρεις πρώτους νικητές θα απονεμηθούν κύπελλα και μετάλλια.
Λεπτομέρειες σχετικά με τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό θα υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Ο. http://www.chessfed.gr και στο ιστολόγιο του Α.Ο. Ζήνωνα http://www.zinonchess.gr/.
Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από την προκήρυξη, αρμόδια να αποφασίσει είναι η διμελής Οργανωτική Επιτροπή, που αποτελείται από τους κ.κ. Ι. Γαρουφαλίδη και Χ. Φουγιαξή.
Η συμμετοχή στο Διαγωνισμό είναι ελεύθερη.
Παράλληλα με τον κύριο διαγωνισμό, θα υπάρξει ξεχωριστός για αρχάριους ή λιγότερο
έμπειρους λύτες με ευκολότερα προβλήματα υπό την προϋπόθεση να δηλώσει συμμετοχή για
την κατηγορία αυτή, έγκαιρα, ένας ικανοποιητικός αριθμός λυτών.
Για τον σκοπό αυτό παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κατηγορία αυτή να το δηλώσουν τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν τις 13 Ιουνίου 2010.
Για δηλώσεις συμμετοχής και διευκρινίσεις σε σχέση με την ως άνω διοργάνωση, στον κ. Ιωάννη Γαρουφαλίδη: τηλ. 6938-792281 (κινητό), e-mail: garoufj@hotmail.com

Πρόσβαση με δημόσια μέσα μεταφοράς:
Λεωφορεία:
154 από σταθμό metro Αγ.Δημητρίου (Στάση Γορτυνίας)
128 από πλατεία Γλυφάδας (Στάση Γορτυνίας)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Από τη Λευκάδα θα βάλουμε ΤΑΧΙ.