Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Εικόνες


De tu querida presencia,
Comandante Ché Guevara.

Ένα αγόρι παρακολουθεί τα μαθήματα σκακιού στο αθλητικό σχολείο της πόλης Σιενφουέγκος. Στον τοίχο το γιγανταίο πορτραίτο του Τσε. Στην Κούβα το σκάκι είναι λαϊκό άθλημα. Ο Φιντέλ και ο Τσε υπήρξαν μάλιστα μεγάλοι φίλοι του παιχνιδιού. Γνωστές είναι άλλωστε οι φωτογραφίες των δυο ανδρών, στην Ολυμπιάδα της Αβάνας, όπου παρακολουθούσαν καθημερινά τους αγώνες. Αλλά και η ανάμνηση του Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα, του «δικού τους ήρωα» ζωντανή ακόμη και σε κόσμο που δεν έχει επαφή με το παιχνίδι. Στη μνήμη του Κουβανού πρωταθλητή άρχισε στην Αβάνα σήμερα το «Καπαμπλάνκα Μεμόριαλ», τουρνουά πουλ διπλών συναντήσεων με τη συμμετοχή των Ivanchuk (2748), Dominguez (2713), Alekseev (2700), Short (2686), Nepomniachtchi( 2656), Bruzon (2641). Δικτυακός τόπος για παρτίδες, βαθμολογίες και άλλα στοιχεία http://www.capablanca.co.cu/

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Τσε ηταν υποψηφιος μαιτρ ενω ο Φιντελ υποψηφιος μαζετας :-).Καποιος σοβιετικος Μ.Μαιτρ (νομιζω ο Κορτσνοι χωρις να ειμαι σιγουρος) σε ενα σιμουλτανε καποτε στην Κουβα ειχε κινδυνευσει με σοβαρες 'συνεπειες' γιατι δηλωσε οτι του ηταν αδυνατο να δωσει νουλα σε τετοιο μαζετερά χωρις να ξεμπροστιαστεί.Τελικα νομιζω ο Φιντελ την τσιμπησε την νουλιτσα.

Capagrande είπε...

Με την ευκαιρια του Capablanca Memorial ενα σχετικο και συγκινητικο λινκ:

http://www.chesshistory.com/winter/extra/graves.html

(Προσεξτε το Ματ σε 1 κινηση, χαραγμενο στην ταφοπλακα του Davidson !! Εκπληκτικη συλληψη)

Kirshan for ever UFO power είπε...

Πολύ ωραίο λινκ Capagrande, συγχαρητήρια! Ειδικά το ματ σε μια είναι για Πρέντο και τον ανήφορο…
Θα κάνω λίγο μπλακ χιούμορ λέγοντας ότι όλοι αυτοί οι ‘τόποι χλοεροί’ των μεγάλων σκακιστών με κάνουν να αναρωτιέμαι πιο θα ήταν το κατάλληλο λογότυπο για τον αντίστοιχο του Προέδρου Ιλιουμτζίνοφ? (Φτου κακά βέβαια, ζωή να χει ο άνθρωπος, όλα κι όλα, αλλά όλοι εκεί καταλήγουμε). Τι λέτε γι’ αυτό : $$$ ή γι’ αυτό : GENS UNA SUM ή μήπως αυτό: L’echecs c’est moi ! Πάσα πρόταση δεκτή!
Βέβαια υπάρχει πάντα και η πιθανότητα η αυτού μεγαλειότης να ‘απαχθει’ από τα φιλαράκια του και πάλι και να τηλεμεταφερθεί ξανανιώνοντας σε άλλους γαλαξίες και να μεταλαμπαδεύσει την ‘τεχνογνωσία’ του στο σκάκι πολλών διαστάσεων που θα παίζεται εκεί…. Φαντάσου Κ.Ιλιουμτζινοφ President FIDEM (Federation International Echecs Multidimensionell) Ε ρε γλέντια, βλέπω να ιδρύονται Chess planets .(Σιγά μη μείνει ο πρόεδρος στα ψωρο chess cities με τέτοια εξωγήινα κονέ …)

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Σημερα στις 10 το βραδυ παιζουν: Σορτ-Ιβαντσουκ,Ντομινγκεζ-Μπρουζον και Νεπομνιατσι-Αλεξεεβ.
Ζωντανη μεταδοση στο

http://torneocapablanca.inder.cu/

λιμ είπε...

Μέτοικε από που έβγαλες άκρη για το πρόγραμμα; Το επίσημο Κουβανέζικο site δεν βοηθάει καθόλου.

Δανάη είπε...

Καλά η φωτογραφία είναι εκπληκτική...

Μετοικος στην νισυρο είπε...

Απο το επισημο site.Πιθανον οι Κουβανοι να εχουν πονηρευτει απο καιρο,και για να μην πεφτει ο server τους απο τα hits κρυβουν τις πληροφοριες μεσα στο site.Φαινεται απιστευτο αλλα μπορει να ειναι και αληθινο.Αν και τωρα βλεπω οτι το λινκ απο 5η ειδηση πηγε δευτερη..παντως ουτε ο Crowther(TWIC),ουτε το http://www.ajedrezenmadrid.com/ δεν το βρηκαν..

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Στο μεταξυ καποιοι φαινεται να διασκεδαζουν ακομη παιζοντας σκακι.Απολαυστικη η χθεσινη παρτιδα Σορτ-Ιβαντσουκ 0-1 θυμισε αλλες εποχες (http://www.thechessmind.net/storage/chess-posts/short_ivanchuk_capamem2010.htm)ενω δεν πηγαινε πισω και η Ριαζαντσεβ-Καριακιν 0-1 με τον Μαυρο βασιλια να καταληγει στο γ3 εχοντας κανει 13 κινησεις (αν μετρησα καλα) σε συνολο 49.
(http://www.chess.co.uk/twic/chessnews/events
/11th-poikovsky-tournament)

λιμ είπε...

Θαυμάσια η παρτίδα του Ίβαντσουκ, ο παίκτης αυτός είναι απίστευτος όταν είναι σε φόρμα:)

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Δυο πολυ ισχυρα τουρνουα ξεκινησαν χθες.Στο Αϊντχοβεν αρχισαν τα Εθνικα πρωταθληματα της Ολλανδιας με την συμμετοχη των Smeets,Van vely,Giri,L'Ami,Reinderman,Spoelman και αλλων, αλλα οχι και του Tiviakov που αυτη την φορα προτιμησε να παιξει στο Ιραν(http://chess-results.com/tnr34962.aspx?lan=1).Στις γυναικες η Zhaoqin Peng παει για τον 12ο τιτλο της.
http://nk.schaakbond.nl/

Οι Κινεζοι φαινεται να προτιμαν να κανουν ολους τους αγωνες μαζι.Μετα τα Εθνικα πρωταθληματα,και καποιες αγωνιστικες του διασυλλογικου,συνεχιζουν μ'ενα πολυ ισχυρο τουρνουα στο Danzou με την συμμετοχη μονο Κινεζων σκακιστων.Ξεχωριζουν οι Wang Hao(2722),Bu Xiangzhi(2681),Ni Hua(2667),Zhou Jianchao(2652),Hou Yifan(2589).
Το τουρνουα καλυπτει το http://www.chess.co.uk/twic/live

Αυριο ξεκιναει το 17o Rue lopez festival στην Ισπανια,με την συμμετοχη των Malakhov,Caruana,Sargissian,Cheparinov,Cramling..Οι αγωνες καθημερινα στις 6.
http://ruylopez.juntaextremadura.net/
modules/news/

Καθαρισε και τον Alekseev o Ivanchuk.Φορμαρισμενος θα μας ερθει.Tους αγωνες του Capablanca memorial μεταδιδει και η chessbomb.

Επιβεβαιωθηκε η συμμετοχη του Short, ως υποψηφιου αντιπροεδρου της ΕCU, στο ψηφοδελτιο του Robert von Weizsäcker,ενω και ο Danailov εδωσε στην δημοσιοτητα τα ονοματα των ανθρωπων του συνδυασμου του.
http://reports.chessdom.com/news-2010/robert-von-weizsacker-ticket και http://reports.chessdom.com/news-2010/silvio-danailov-ticket

Δεν ξεκινησε καλα ο Ταβουλαρης(2130) στο IMa του First Saturday της Βουδαπεστης.Μετα απο 6 αγωνες εχει 1.5 βαθμο.
http://chess-results.com/tnr34897.aspx?lan=1

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Δε μπορώ να πω ότι ξετρελάθηκα με την παρτίδα Σορτ- Ίβαντσουκ. Τα λευκά έχουν μία κάποια πρωτοβουλία, μέχρι που παίζουν το πολύ κακό 20. Ρβ1 (αντί για 20.θ4), ο Βάσια ανταποδίδει σχεδόν αμέσως με το 21...Βγ4 (αντί για το πολύ ισχυρότερο 21...Βγ6), ενώ το 24.Π:η6 είναι εντελώς λανθασμένη εκτίμηση θέσης.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Δραστικα μετρα εναντιον των συντομων ισοπαλιων πηραν οι Κινεζοι.Στο τουρνουα του Danzou εκτος απο τους κανονες της Σοφιας,ισχυει και το εξης:Αν προκυψει 3πλη επαναληψη θεσης πριν την 15η κινηση οι αντιπαλοι αρχιζουν νεα παρτιδα.Αν ξαναπροκυψει 3πλη επαναληψη πριν την 15η κινηση τοτε και οι 2 σκακιστες μηδενιζονται..

http://www.europe-echecs.com/actualites/actualites-tournoi-de-danzhou-2275.html

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Άρα, από τούδε και στο εξής οι νούλες θα γίνονται στις 16 κινήσεις. Να το ξέρουμε, για να δούμε ποιες περτίδες θα πρέπει να ξεσκαρτάρουμε αυτόματα από τις βάσεις της chessbase... :p

Κινέζος διαιτητής είπε...

Στις κινήσει 16 έως 20 αν προκύψει επανάληψη κινήσεων, προβλέπεται το κινέζικο βασανιστίριο. Δηλαδή από την 20ή κίνηση μέχρι το τέλος της παρτίδας θα πέφτουν σταγόνες νερού στο μέτωπο των σκακιστών, την ώρα που σκέφτονται!:)

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Ο Caruana νικησε τον Malakhov χθες στην Ισπανια,και περασε το 2700 στα Live ratings

(http://chesspro.ru/guestnew/looknullmessage/?themeid=110&id=2&page=26)

Και νεα νικη του Ιvanchuk στην Κουβα,επιβληθηκε με τα μαυρα του Νepomniachtchi και εφτασε το 4/5

Δεν ειναι το Aeroflot ουτε το Moscow open,αλλα δεν απεχει πολυ..Στο Voronezh, στο ΝΔ ακρο της Ρωσιας στα συνορα με την Ουκρανια,103 σκακιστες συμμετεχουν στο ανοικτο τουρνουα που γινεται εκει.Με επικεφαλης τους Khismatullin,Lastin,Savchenko και 20 σκακιστες να ξεπερνανε το 2550,οι εκπληξεις ειναι στην ημερησια διαταξη,αλλα η ενημερωση ειναι κακη..
http://chess-results.com/tnr35145.aspx?lan=1 και http://vrnchess.myff.ru/