Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Μοράλες - Κάρποβ


Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες παίζει μια παρτίδα σκάκι με τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Ανατόλι Κάρποβ, στο προεδρικό μέγαρο της πρωτεύουσας Λα Παζ. Φωτογραφία Reuters 23 Ιουνίου 2010 - ο Κάρποβ περιοδεύει στη Λατινική Αμερική στο πλαίσιο της προεκλογικής του καμπάνιας για την προεδρία της FIDE.
O πρόεδρος της Βολιβίας είναι ένας άνθρωπος που γεννήθηκε με τη βοήθεια ενός μάγου, φύλαγε λάμα στη μακρά του πορεία από το ορεινό Ορούρο μέχρι την ημιτροπική Κοτσαμπάμπα και για να ικανοποιήσει την πείνα του μάσαγε τις φλούδες από πορτοκάλια που πετούσαν οι επιβάτες από τα παράθυρα των λεωφορείων.
Ο Βολιβιανός συγγραφέας Εντμούντο Πας Σολντάν διηγείται στην Ελ Παΐς πως όταν η χώρα του εξέλεξε το 1993 τον πρώτο της αντιπρόεδρο από τη φυλή των Αϋμάρα, ο θείος του είχε τρομοκρατηθεί. «Φαντάζεσαι να πάθει κάτι ο πρόεδρος; Θα αναλάβει την εξουσία ένας Ινδιάνος!», του έλεγε με φρίκη. Σήμερα, ο ίδιος άνθρωπος αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τoν Μοράλες. Μπορεί να μην τον ψήφισε, είναι όμως σίγουρος ότι το μέλος μιας φυλής που οι αρχές της είναι «ου κλέψεις, ου φονεύσεις, ου ψευδομαρτυρήσεις» δεν θα είναι διεφθαρμένος σαν τους προηγούμενους. Τα νεοφιλελεύθερα πειράματα το μόνο που έφεραν είναι φτώχεια, δυστυχία και όξυνση των ανισοτήτων. Ας αποτύχουν οι νέοι ηγέτες, αλλά τουλάχιστον ας αποδειχθούν τίμιοι.
(κειμ. Μιχάλης Μητσός)

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λέτε να επιάσε το Ναπολεόντειο στον Ανατόλυ?

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Οι αντιπαλοι επαιξαν μονο 12 κινησεις,και η παρτιδα που κρατησε 12 λεπτα ξεκινησε με 1.ε4 γ6 2.Αγ4(Λευκος ο νυν προεδρος) και μεταδοθηκε ζωντανη απο την Βολιβιανη τηλεοραση.

Πιο ενδιαφερουσες ηταν μαλλον οι δηλωσεις του Μοραλες:Ειπε οτι κανενας παγκοσμιος πρωταθλητης δεν ανεβηκε τοο ψηλα(το υψομετρο της Λα Παζ ειναι 3.600 μετρα),και αποκαλυψε οτι εμαθε να παιζει σκακι διαβαζοντας ξενα βιβλια με την βοηθεια ενος λεξικου.

http://infox.ru/sport/technical/2010/06/24/Karpov_
syygral_v_sha.phtml

Αλλοι συναντιουνται με προεδρους κρατων, και αλλοι τσιμπανε ψηφους.Αλλες πεντε χωρες προσθεσε ο Κιρσαν στην ομαδα του και εφτασε τις 50.
Οι νεοσυλλεκτες:Μιανμαρ(Βιρμανια),Φιτζι,Μακαο,Λαος και Νησια του Σολομωντα (αν μη τι αλλο θα μαθουμε γεωγραφια,στις φετινες εκλογες)

1+1=2 είπε...

(αν μη τι αλλο θα μαθουμε γεωγραφια,στις φετινες εκλογες)
Αυτά παθαίνει όποιος δεν παρακολουθεί Ολυμπιακούς αγώνες :)Περιμένει να τα μάθει απ'το σκάκι :)

Ανώνυμος είπε...

Αυτά παθαίνει όποιος δεν έχει πιάσει χάρτη στα χέρια του, κι όποιος δεν έχει διαβάσει γεωγραφία.

Πολλοί, νομίζουν ότι η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Παλαιστίνη / Ισραήλ... βρίσκονται στην Ευρώπη, κάπου μεταξύ Σλοβακίας και Ελβετίας.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Σε λάθος μέρος το πόστ του ανώνυμου. Θα έπρεπε να αναρτηθεί εδώ:
url=http://www.ufo-blogger.com/

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Και η καταληξη μιας μακριας ιστοριας:

Χθες στο Κεντρικο σπιτι του Σκακιου στην Μοσχα (στον ιδιο χωρο δηλαδη που ο Καρποβ πηρε το χρισμα) 17 (απο τα 32) μελη του εποπτευοντος συμβουλιου της Ρωσικης Σκακιστικης Ομοσπονδιας υπο την προεδρια του Dvorkovic,συνεδριασαν και αποφασισαν ομοφωνα:

Να αποδεχθουν την παραιτηση του Μπαχ (υποστηρικτη του Καρποβ) απο την θεση του προεδρου της ομοσπονδιας,να διορισουν προσωρινο αντικαταστατη,να συγκαλεσουν εκτακτο συνεδριο για τις 10 Νοεμβριου,και να ορισουν τον Dvorkovic σαν υπευθυνο των σχεσεων της ομοσπονδιας με τριτους,ως τοτε.

http://russiachess.org/content/view/4842/

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Χθες εληξε η προθεσμια καταθεσης υποψηφιοτητων για τις εκλογες της FIDE, και των ομοσπονδιων των ηπειρων που θα γινουν σε 3 μηνες στην Ρωσια.

Τελικα δεν κατεβηκε 3ος συνδυασμος,ενω η υποψηφιοτητα του Καρποβ υποστηριζεται απο Γαλλια,Γερμανια και Ελβετια.Η επισημη ανακοινωση της Παγκοσμιας Ομοσπονδιας

http://www.fide.com/component/content/article/
1-fide-news/4613-announcement-on-the-forthcoming-fide-elections.html

αφηνει ενα ερωτηματικο, καθως δηλωνεται πως η "εγκυροτητα των υποψηφιοτητων θα εξεταστει στο Προεδρικο συμβουλιο που θα γινει τελος Ιουλιου στο Τρομσο".
Αυτο αναφερεται πιθανοτατα στο γνωστο προβλημα που εχει η υποψηφιοτητα του Καρποβ η οποια δεν υποστηριζεται απο την Ρωσικη Ομοσπονδια.

Στην ανακοινωση εμπεριεχεται και η αλληλογραφια της FIDE με την Ρωσικη ομοσπονδια,απ'οπου μαθαινουμε οτι ο Bach παραιτηθηκε οικειοθελως πριν απο τις 28 Ιουνιου,μαλιστα ο Dvorkovic δηλωσε οτι η εμπειρια του στην διοργανωση μεγαλων τουρνουα θα λειψει,ενω στις 23 Ιουνιου ειχε στειλει γραμμα στην FIDE οπου ανακοινωνε οτι υποψηφιος της Ρωσιας ειναι ο Καρποβ.

Τρεις ειναι οι υποψηφιοι για την ECU (Ali Nihat Yazici-Tουρκια,R. Van Weizsäcker-Γερμανια και S. Danailov-Βουλγαρια).Γνωστοι σκακιστες κατεβαινουν με τους συνδυασμους καθως τα ονοματα των Short,I.Sokolov και Hjartarson εμφανιζονται στο ψηφοδελτιο του Προεδρου της Γερμανικης Ομοσπονδιας ενω ο Bareev συστρατευεται με τον Yazici,στο ψηφοδελτιο του οποιου βρισκουμε και τον G.Borg,υπευθυνο για την σειρα των Grand-Prix.
http://www.chessvibes.com/reports/bareev-joins-yazici-on-ecu-ticket/#more-26786

Ανεξαρτητος υποψηφιος για μια θεση στο Διοικητικο συμβουλιο της ΕCU ο Θ.Τσορμπατζογλου.

http://www.europechess.net/wp-content/uploads/2010/06/CL6_2010.doc

Αλλες 5 χωρες ανακοινωσε η πλευρα του Ιλιουμτζινοβ(Ταϊβαν,Καμποτζη,Νοτιος Κορεα,Περου και Φιλιππινες) και εφθασε τις 55,ενω δεν υπαρχουν ουσιαστικα νεα απο την πλευρα του Καρποβ.Οπως αναφερει η http://www.chessdom.com/news-2010/nations-kirsan-ilyumzhinov η ανακοινωση της υποστηριξης του Περου εγινε την μερα που οι Κ-Κ βρισκονταν στην χωρα για να προωθησουν το ψηφοδελτιο τους.

Σε μια ενδιαφερουσα συνεντευξη του,ο J.Vega,υποψηφιος για την προεδρια της Αμερικανικης ηπειρου, προβλεπει οτι η υποψηφιοτητα του Κιρσαν συντομα θα συγκεντρωσει 100 απο τις 174 ομοσπονδιες,ενω εκτιμα μια αναλογια 4-3 υπερ του Καρποβ στην Ευρωπη,αλλα μια κυριαρχια 3-1 του Κιρσαν στον υπολοιπο κοσμο.

http://interviews.chessdom.com/jorge-vega

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Συνεντευξη του Καρποβ δημοσιευεται σημερα στο http://bigthink.com/ideas/20668

Ο Ανατολι αναλωνεται λιγο για τα εκλογικα,ασχολειται με τα χαρακτηριστικα που πρεπει να εχει ενας κορυφαιος σκακιστης,την χρησιμοτητα του παιχνιδιου σαν εκπαιδευτικο εργαλειο,τα πλεονεκτηματα και τα μειονεκτηματα,τα δικα του αλλα και του Κασπαροβ,και κλεινει μιλωντας για τον Φισερ, τον Μορφυ και την κυριαρχια της Ρωσικης σχολης στο σκακι.

Ανώνυμος είπε...

Nok-aout o Karpov: http://www.chessdom.com/news-2010/armenia-supports-ilyumzhinov/

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Φαινεται πως η ικανοτητα του Καρποβ να υπερασπιζεται δυσκολες θεσεις δεν περιοριζεται στην σκακιερα.

Η παραταξη του περασε στην αντεπιθεση εγκαλωντας το επισημο site της Fide για μεροληπτικη συμπεριφορα,καθως στο θεμα του υποψηφιου της Ρωσικης Ομοσπονδιας δημοσιευσε μονο τα εγγραφα που υποστηριζουν την υποψηφιοτητα του Ιλιουμτζινοβ,και οχι τα δικα της,και μ'αυτο τον τροπο στην ουσια η Παγκοσμια Ομοσπονδια φαινεται ηδη να εχει αποφασισει στο θεμα ποιος ειναι νομιμος υποψηφιος και ποιος οχι..
Ταυτοχρονα ο Καρποβ ζητα να λαβει γνωση των εγγραφων που υποστηριζουν την υποψηφιοτητα Ιλιουμτζινοβ(το υπονοουμενο ειναι οτι πιθανον να υπαρχουν παρατυπιες που θα την καθιστουσαν ακυρη),και για να δειξει την σοβαροτητα του αιτηματος του απειλει με νομικα μετρα,ενω ηδη την αλληλογραφια με την Fide διεκπεραιωνει νομικη φιρμα.Ενα αλλο παραπονο,που δειχνει τον τροπο που διεξαγεται ο προεκλογικος αγωνας ειναι οτι στο αιτημα της παραταξης του να εξασφαλισει δωματια ξενοδοχειων κατα την διαρκεια της Ολυμπιαδας, ελαβε την απαντηση οτι η προθεσμια εληξε!

Το κρισιμο ερωτημα οπως γραφει και ο Crowther στο http://www.chess.co.uk/twic/chessnews/politics
/karpov-team-strike-back-with-threat-of-legal-action ειναι πως θα προχωρησει η παραταξη του αν συναντησει την αρνηση της Fide να ικανοποιησει τα αιτηματα του;

Ηδη στην Ρωσια τα πραγματα φαινονται να βρισκουν τον δρομο τους..Ο Μπαχ(ο οποιος ηταν αυτος που προωθησε την στηριξη του Καρποβ απο την Ρωσικη Ομοσπονδια),μπορει να βρεθηκε εξω απο το γραφειο του "οικειοθελως",αλλα αυτο εγινε μετα πολλων επαινων,ενω πριν 3-4 μερες ελαβε μια πολυ σημαντικη διακριση απο το Υπουργειο Αθλητισμου της Ρωσιας.
http://www.stadium.ru/index_local.asp?curNewsId=45094
Δεν ειμαι τοσο σιγουρος οτι θα ηταν τοσο προθυμος να τραβηξει περαιτερω την συγκρουση καταθετοντας σε καποιο Διεθνες Δικαστηριο αν το θεμα εφτανε εκει.

Για τους λατρεις της "Οδου Σανταροζα" ιδιαιτερο ενδιαφερον παρουσιαζει το επισημο εγγραφο που σταλθηκε στην Fide:
http://www.karpov2010.org/wp-content
/uploads/2010/07/whitecaseletter_july2_2010.pdf

Στο Ευρωπαϊκο μετωπο ο B.Kutin,νυν προεδρος της ECU,ο οποιος δεν θα ειναι υποψηφιος, δηλωνει οτι υποστηριζει τον Danailov και υπενθυμιζει οτι φετος οι Ευρωπαϊκες εκλογες θα γινουν μετα απο αυτες της Fide.
http://interviews.chessdom.com/boris-kutin-interview

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Ετσι ισως ειναι καπως προωρο το ανοιγμα "εσωτερικου μετωπου" απο τον Y.Vasiliev,εναν απο τους κορυφαιους Ρωσους σκακιστικους δημοσιογραφους,στο http://others.sport-express.ru/reviews/6558/

Το αρθρο προχωρα στην καταγραφη ολην των παρασκηνιων που οδηγησαν στις αλλαγες κανονισμων για τον τρεχοντα κυκλο του παγκοσμιου πρωταθληματος(γι αυτο και ειναι πολυ ενδιαφερον), ωστε να καταληξουμε στους τωρινους 8 διεκδικητες, μονο και μονο για να καταληξει οτι ειναι αδικο να βγουν τα ζευγαρωματα των 8 με βαση το ELO του Ιανουαριου 2010,ενω τα ματς θα γινουν το 2011,και στην ουσια να ζητησει μια ακομη αλλαγη κανονισμων!Για να δουμε αν θα τα καταφερουν οι Ρωσοι να περασουν το δικο τους.. (ο Vasiliev προσκειται στον Dvorkovic).

Σε μια αλλη ενδιαφερουσα λεπτομερεια,φαινεται να υπαρχει ενδιαφερον απο το Λονδινο να διοργανωσει το κομματι των αγωνων στο οποιο θα συμμετασχει ο Αρονιαν (δεν δεχεται να παιξει στο Αζερμπαϊτζαν) αρκει να παρει και τον τελικο.Δεν θα τους αρεσει καθολου τους Αζερους αυτο..

Ανώνυμος είπε...

Tis 60 xwres yposthriksis eftase o Ilioumtzinov enw h kampania tou Karpov deixnei dialymeni... http://susanpolgar.blogspot.com/2010/07/60-federations-now-support-one-world.html

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

O Καρποβ τα παει καλυτερα με τους Προεδρους χωρων απ' οτι φαινεται,στους προεδρους σκακιστικων Ομοσπονδιων ειναι που δυσκολευεται..

Προχθες βρεθηκε στην Κυπρο οπου συναντηθηκε με τον Χριστοφια,με τον οποιο ειχε μια συνομιλια 45 λεπτων στα Ρωσικα,και κατοπιν εξηγησε το προγραμμα του στα μελη του ΔΣ της Κυπριακης Ομοσπονδιας.

http://www.cypruschessfed.com/default.aspx

Με την ευκαιρια εδωσε συνεντευξη στην http://www.evropa-kipr.com/main/a_more.php?id=4477_0_1_0_M7 (ρωσικα) οπου,περα απο τις γνωστες θεσεις του,παραλληλιζει τα χρονια της διοικησης του Κιρσαν στην FIDE,με τα χρονια του Σταλινισμου στην Σοβιετικη Ενωση και αναφερει οτι οι ανθρωποι φοβουνται την διοικηση της ομοσπονδιας.
Φαινεται οτι ο Γ.Μακροπουλος δεν θα παρει μερος στον τελευταιο γυρο του πρωταθληματος,οπως συνηθιζει,καθως την Κυριακη θα ειναι στην Κυπρο,την οποια θα επισκεφτει για πρωτη φορα τα τελευταια 15 χρονια.Χθες παντως σε συνεντευξη στην Ρωσια,δηλωσε οτι ειναι βεβαιος για την νικη του Κιρσαν με 110-120 ψηφους.Μιλωντας για την Ολυμπιαδα ειπε οτι υπαρχει σοβαρο προβλημα με τα ξενοδοχεια στο Khanty - Mansiysk καθως αναμενεται να παρουν μερος πανω απο 150 χωρες και δεν υπαρχουν αρκετα δωματια..
http://www.sovsport.ru/gazeta/article-item/396487

Στο μεταξυ η Ρωσικη πολιτικοαθλητικη ηγεσια προσπαθει να κατεβασει τους τονους:
Ο Al.Zhukov,αναπληρωτης Πρωθυπουργος,πρωην Προεδρος της Ρωσικης Σκακιστικης Ομοσπονδιας,και νυν Προεδρος της Ρωσικης Ολυμπιακης Επιτροπης, επλεξε μεν το εγκωμιο της δουλειας του Dvorkovic που πηρε την θεση του,ειπε ομως οτι οι δυο Ρωσοι υποψηφιοι προσφερουν μια ιδανικη κατασταση για την Ρωσια,οτι υποστηριζει και τους δυο υποψηφιους,και οτι δεν υπαρχει καποιο σκανδαλο στην προεκλογικη εκστρατεια,ολα πηγαινουν καλα.Πολυ κυνικη αποψη εχουν οι Ρωσοι για τις εκλογες..
http://www.sovsport.ru/news/text-item/396138

Ο Κιρσαν εχει ηδη ανακοινωσει την υποστηριξη 64 χωρων, αλλα το επιπεδο ταξιδιωτικης δραστηριοτητας συνδυασμενο με την παροχολογια δειχνει οτι δεν ειναι πεισμενοι ακομα οτι εχουν εξασφαλισει τις εκλογες..

http://www.onefide.com/2010/07/07/64-national-federations-now-support-our-team/

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Σημερα διεξαγεται σε δικαστηριο της Ρωσικης πρωτευουσας η προκαταρκτικη ακροαση πανω στην αγωγη που κατεθεσε ο Κιρσαν εναντιον του Καρποβ για συκοφαντικη δυσφημιση.Ο νυν Προεδρος θεωρει οτι δηλωσεις του Καρποβ,περι διαφθορας στην FIDE, εβλαψαν την επαγγελματικη του φημη και ζητα αποζημιωση 2 εκ.ρουβλια (περιπου 50000 ευρω).
http://www.novayagazeta.ru/data/2010/074/
16.html

Στο μεταξυ η πλευρα του Καρποβ εκανε πραξη τις απειλες της και προσεφυγε στο Διεθνες Αθλητικο δικαστηριο της Λωζανης.Αν και δεν υπαρχει επισημη ανακοινωση, οι πληροφοριες λενε οτι η πλευρα του Καρποβ θα προσπαθησει να κηρυχτει ακυρο το ψηφοδελτιο του Κιρσαν,με το επιχειρημα πως η δικη του υποψηφιοτητα,οσο και αυτη της Β.Marinello δεν εχουν τα απαραιτητα εγγραφα υποστηριξης απο τις ομοσπονδιες τους.Αν η πλευρα του πρωην Παγκοσμιου Πρωταθλητη δικαιωθει,το αμεσο αποτελεσμα θα ειναι οτι θα μεινει μοναδικος υποψηφιος στις επερχομενες εκλογες.

http://www.kommersant.ru/doc-y.aspx?DocsID=1412317 και http://gambit.blogs.nytimes.com/2010/07/09
/federation-is-sued-ilyumzhinov-claims-more-support/

Η επομενη πραξη θα παιχτει σε 2 βδομαδες στο Tromso οπου το Προεδρικο συμβουλιο της FIDE θα εξετασει την εγκυροτητα των δυο ψηφοδελτιων

Ανώνυμος είπε...

Desperate last move by Karpov...