Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Genrikh Moiseyevich Kasparian

Γεννήθηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας το 1910 και έφυγε από τη ζωή το 1996, στο Εριβάν της Αρμενίας. Έμαθε σκάκι από τον μεγαλύτερο αδελφό του, σε ηλικία 13 ετών, έγινε ισχυρότατος μετρ (10 φορές πρωταθλητής Αρμενίας) και αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο παιχνίδι. Κυρίως στη σκακιστική σύνθεση. Δημιούργησε σκακιστικές σπουδές, αριστουργήματα της σκακιστικής τέχνης. Το βάθος στις ιδέες του Κασπαριάν είναι αξεπέραστο. Από τις 500 περίπου σπουδές του Κασπαριάν που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι 300 είναι βραβευμένες. Ανακηρύχθηκε γκρανμέτρ της σύνθεσης και αναδείχθηκε έξι φορές πρωταθλητής Σοβιετικής Ένωσης στη σύνθεση.

Μια από τις γνωστότερες σπουδές του Κασπαριάν:

Kasparian G, Shakmaty v SSSR 1935, 4th pr.

Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν: 1. Ne8! (απειλεί 2. Ng7+ Kg6 3. Bf5 ματ) 1...Kg6 2. h5+ Rxh5 3. f5! Rxf5 4. g4! Re5 5. Bf5+ Rxf5 6. Ng7! και ακολουθεί ματ!

Περισσότερες δημιουργίες του Γκένριχ Κασπαριάν μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://www.jmrw.com/Chess/Kasparian/base.htm

11 σχόλια:

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Πέρα από την ανυπέρβλητη ποιότητα των δικών του σπουδών (κατά την ταπεινή μου άποψη ένα κλικ παραπάνω από τους επίσης τεράστιους Κορόλκοβ και Μιτροφάνοβ), η συλλογή του με τις 2545 σπουδές είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα δημιουργήματα της σκακιστικής λογοτεχνίας.
Την καταγωγή του δεν χρειάζεται να την αναφέρετε (παρότι είναι προφανής εξ ονόματος), γιατί θα αρχίσουν πάλι το βιολί τους οι συνήθεις υποστηρικτές της Αρείας φύσεως του ζατρικίου...

Ανώνυμος είπε...

Οι ψυχολόγοι το ονομάζουν αυτό ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή.
Από google:
Οι καταναγκαστικές πράξεις συνίστανται σε στερεότυπες συμπεριφορές,που λαμβάνουν τη μορφή ιεροτελεστιών και επαναλαμβάνονται επίμονα και συνεχώς.Οι καταναγκασμοί αυτοί,αναγνωρίζονται από τον ασθενή ως ανούσιες ή υπερβολικές και εκτελούνται ακούσια και με αίσθημα δυσφορίας,ωστόσο κρίνεται εξαιρετικά δυσχερές,αν όχι αδύνατο,από τον ίδιο να τους σταματήσει.

trandism είπε...

@Ανώνυμος Αν υποψιαστώ ότι το σχόλιό σας δεν είναι απλώς σε λάθος post, αλλά και σε λάθος blog! :) :)

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ανώνυμε, όσο δεν γίνεσαι υβριστικός μην έχεις τύψεις για τους ψυχαναγκασμούς σου. Πόσταρε ελεύθερα, η παρέα εδώ είναι ανεκτική και ανοιχτόμυαλη (-:

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

πραγματικα άτοπο το σχολιο
του εγκυρου ... νευροψυχιατρου του blog !
Για να επανελθουμε σε κατι σχετικο με την αναρτηση, πολυ ομορφες σπουδες εχει φτιαξει και ο Λιμπούρκιν

Ανώνυμος είπε...

Τι έγινε αλήθεια?
Πήγα να λύσω κάποια σκακιστικά προβλήματα κι διάβασα για ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή!
Μήπως δεν ξέρω κάτι?
Είμαι καλά γιατρέ μου?
Μπορώ να παίζω σκάκι?

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Πιστευω πως ολα βαινουν καλως. Απο σημερα θα μπορεις να λυνεις και πολυκινητα.
Aν και ασφαλως περισσοτερα θα ξερει να σου πει ο ..γιατρος.
Προκειται για διακε..κρυμμένο ,
αξιοπιστο επιστημονα, που εφαρμοζει τη νεα επαναστατικη μεθοδο " θεραπεία
απο μακράθε με google diagnostics ".
Απλα, ετυχε να εχει πολλη δουλεια ο τάλας και... περιτροχάζων ανυπερθέτως την μπλογκόσφαιρα ... μοιαζει να εκανε copy paste σε.. εντελως αλλο blog !

Gypaetos είπε...

Όντως το σύνδρομο OCD δεν κολλάει πουθενά στο post!

trandism είπε...

Ήμουν σίγουρος πως διάβαζε το ποστ στο δικό μου blog για τον rubinstein και σχολιασε σε λαθος blog :)

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Όμορφο πρόβλημα....

Συγχαρητήρια!!!

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Νομίζω ότι καταλαβαίνω την αναφορά του πρώτου ανώνυμου στο σύνδρομο OCD. Προφανώς όμως δεν πρόκειται να κάτσω να την ερμηνεύσω- για εμένα τα ανώνυμα σχόλια είναι ως μη γενόμενα.