Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Kings Tournament


Στη ρουμανική πόλη Μέντιας, στην καρδιά της Τρανσυλβανίας, αρχίζει σήμερα το Kings Tournament, ισχυρότατο διεθνές τουρνουά κατηγορίας 20 (μέσος όρος έλο 2742). Η φετινή διοργάνωση αποτελεί μέρος του γκραν σλαμ και το μεγάλο όνομα είναι ο Μάγκνους Κάρλσεν (Νορβηγία, 2813) που επανεμφανίζεται μετά από αρκετούς μήνες. Ο νικητής της περυσινής διοργάνωσης, ο Βασίλι Ιβαντσούκ, αγωνίζεται αυτές τις μέρες στην Αβάνα και έτσι η Ουκρανία αντιπροσωπεύεται από τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή του κύκλου της FIDE, τον Ρουσλάν Πονομαριόβ (2737). Συμμετέχει επίσης ο νικητής του παγκοσμίου κυπέλλου 2009 Μπόρις Γκέλφαντ (Ισραήλ, 2750), ο ισχυρότερος παίκτης της Κίνας, ο Βανγκ Γιου (2749), ο νεαρός Τεϊμούρ Ρατζάμποβ (Αζερμπαϊτζάν, 2740) και ο καλύτερος Ρουμάνος σκακιστής, ο Λίβιου-Ντίτερ Νισιπεάνου (Ρουμανία, 2661). Οι αγώνες θα διαρκέσουν ως τις 25 Ιουνίου, αρχίζουν καθημερινά στις 3:30 μμ ώρα Ελλάδας και αναμεταδίδονται ζωντανά από τον δικτυακό τόπο http://www.turneulregilor.com/. Το πρόγραμμα τις πρώτης αγωνιστικής αποτελείται από τις συναντήσεις Γκέλφαντ - Βανγκ Γιου, Νισιπεάνου - Ρατζάμποβ και Κάρλσεν - Πονομαριόβ.

25 σχόλια:

λιμ είπε...

Μουντιάλ live ή Κάρλσεν live; Και τα δύο μαζί σήμερα!

Ανώνυμος είπε...

απογοητευτικη νουλα απτον magnus με τα λευκα που δειχνει τελειως εκτος φορμας στον 1 γυρο,,,

TheoGiakatis είπε...

Eγω βλεπω Boris Gelfand live και τρελαινομαι.Τι σκακι παιζει ο ανθρωπος!!Ο αλλος κλειστηκε πισω και περιμενε νομιζοντας οτι εχει φτιαξει φρουριο, αλλα ο Gelfand το εσπασε με θυσια και τωρα μαλλον κερδιζει.Το ποιο σημαντικο ομως για μενα ειναι οτι με τον τροπο παιχνιδιου του στελνει το μηνυμα οτι το ανταγωνιστικο σκακι δεν σταματαει στα σαραντα.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Δσυκολεύομαι να καταλάβω την εκτίμηση για την παρτίδα του Γκέλφαντ.
Ο Βανγκ έχει παίξει πολύ άσχημα (έχει φανερό πρόβλημα σε κλειστές, "αντιθεωρητικές" θέσεις- στο Αστραχάν έχασε μία θέση αυτού του τύπου από τον Ελιάνοβ, ενώ ήταν εντελώς κερδισμένος), και κάπου εκεί στην εικοστή κίνηση είναι τεχνικά νεκρός- περιμένει τον λευκό να τον εκτελέσει. Ο Γκέλφαντ φαίνεται να μην μπορεί να αποφασίσει το πως, αλλά ο μαύρος βοηθάει και άλλο. Αλλά από ένα σημείο και πέρα, δεν καταλαβαίνω τίποτε. Προς τι η φαντεζί θυσία διαφοράς 33.Ιθ4 όταν το απλό 33.Ιζε5 αφήνει τα μαύρα σε απελπιστική θέση; Και το 48.Ιθ8 είναι περίεργη κίνηση, μάλλον κάνει τη ζωη του λευκού δυσκολότερη (και θα γινόταν ακόμη πιο δύσκολη αν ο μαύρος έπαιζε 48...Ρθ8 49.Αζ7 Ιζ8).
Όσο για την παρτίδα του Κάρλσεν, δεν νομίζω ότι κανείς από τους δύο παίκτες "σκέφτηκε" κάτι στην παρτίδα. Μέχρι το 17. Αε4 είναι η περυσινή μπλιτς παρτίδα Πονομαριόβ- Λέκο, στην Μόσχα (ναι, με τα λευκά εδώ ο Πονομαριόβ). Προφανέστατα και οι δύο αντίπαλοι την είχαν αναλύσει διεξοδικά... Τι φόρμες και μπουρμπούτσαλα; Για να φανεί η φόρμα σου, θα πρέπει να παίξεις και καμία κίνηση...
Η μόνη παρτίδα που δε σχολιάστηκε ήταν η μοναδική καλή του γύρου... :p Πάρα πολύ καλό παιχνίδι από τον Νισιπεάνου, υποδειγματικό στρατηγικό βίδωμα.

Ανώνυμος είπε...

Όντως άψογο παιχνίδι από το Νισιπεάνου!
Πάντως θεωρώ πως ο Γκέλφαντ χειρίστηκε επίσης άψογα τη θέση: μεγάλη υπομονή, μανούβρες για να βρει την κατάλληλη θέση των κομματιών και τη σωστή στιγμή θυσία για να σπάσει το φρούριο του αντιπάλου.
Επίσης και ο Πονομαριόβ έπαιξε πολύ καλά στρατηγικά. Το μόνο κακό της παρτίδας είναι ότι δε συνέχισε την πίεση σε μια ελαφρώς καλύτερη θέση, παρά πρότεινε ισοπαλία...
ΣΑΝΔΑΛΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΤheoGiakatis είπε...

Στην παρτιδα Radjabov-Carlsen σε ενα φιναλε οπου τα λευκα κρατανε σχετικα ευκολα την νουλα ο Radjabov παιζει 58.Ra5 (δυο κινησεις πριν παρει τον extra χρονο αλλα εχοντας εννια ολοκληρα λεπτα στο ρολοι του)και τα διαλυει ολα.Προφανως εχει χασει το ενδιαμεσο 58...Νf4+ μετα το οποιο ο λευκος βασιλιας παιζει υποχρεωτικα Κf2 χανοντας τον ελεγχο του d3.Μου φαινεται πολυ σοβαρο λαθος για αυτο το επιπεδο,το ενδιαμεσο σαχ ειναι πολυ ευκολο.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Δεν είναι λάθος το 58. Πα5, απλά μία πρακτική απόφαση. Η θέση μετά από 64.η5 είναι εντελώς ισόπαλη, άσχετα με το τι ισχυρίζεται ο Φριτς.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Εξαιρετική παρτίδα από τον ρατζαμποβ σήμερα. Τέλεια εκτέλεση, αν και δεν κατάλαβα και πολύ το 37...Βθ4 (αντ' αυτού 37...θ5 σηκώνει άμεση εγκατάλειψη).

Ανώνυμος είπε...

δεν βλεπετε ο Carlsen σε αυτο το τουρνουα,,,κριμα απο οτι φαινεται δεν τον βλεπω να αντεχει...

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

To site του τουρνουά είναι ανέκδοτο- άθλιο ping και πολύ κακοστημένο.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Τρεις νίκες για τα Λευκά σήμερα, αρκετά πειστικές και οι τρεις.
Του Ρατζάμποβ ήταν "από το σπίτι", ο Νισιπεάνου ήταν εντελώς χαμένος από άνοιγμα, ενώ του Κάρλσεν ήταν εντυπωσιακότατο power play σε θέση που από πρώτη ματιά μοιάζει ισόπαλη.
Μου αρέσει που κάποιοι "ειδήμονες" βιάστηκαν να πουν ότι ο Κάρλσεν παίζει άθλια...

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Ξανακοιτάζοντας την παρτίδα Κάρλσεν- Βανγκ, εκτιμώ ότι με ολίγον κουπί ο Μαύρος θα είχε κρατήσει την θέση. Αλλά πρέπει να του ξέφυγε τελείως η πολύ ισχυρή κίνηση 30.Ιβ6!
Και πιο νωρίς, μάλλον υπήρχαν καλύτερες αμυντικές δνατότητες, π.χ. 21...Βγ7!; αντί για 21...Ιζ6

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Αλήθεια, μπορώ να ρωτήσω αν... σας φάνηκε πολύ ντεφορμέ ο Κάρλσεν σήμερα; :p
Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσα από αυτά τα κουφά που έπαιξε σήμερα ήταν προετοιμασία από το σπίτι (ήδη από το 13...Αδ7 δε φαίνεται να υπάρχει ιστορικό), αλλά αυτά που έπαιξε ξεφτιλίζουν και τις καλύτερες σκακιστικές μηχανές (δεν προβλέπουν σχεδόν καμία του κίνηση, και δίνουν σταθερά τον Λευκό σαν σχεδόν κερδισμένο).
Πραγματικά ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ παρτίδα, η ωραιότερη που έχω δει εδώ και πολύ καιρό.
Σκέψου να μην ήταν και ντεφορμέ δηλαδή...

lilind είπε...

Nai, to 19... a6 me koufane ligo, omorfo!
8a i8ela omos na ma8o ti eixe sto mialo tou sto 23. Kh1. Den pisteuo na douleuei to ameso (i kai meta apo Ndf5 Qf3) Ng3 ???

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Δεν ξέρω τι είχε υπόψη του να παίξει. Πάντως το άμεσο 23...Ιη3+ δεν στέκει: 24.θη3 θη3 24.Β:η3 Ρη7 24.Αε3
Μάλλον 23...Ιδζ6 και τώρα ο Λευκός έχει τρεις κινήσεις, αλλά σε όλες ο Μαύρος έχει στρατηγικό αντάλλαγμα:
- 24.Βη5 Ρη7 25.Αε1 Ι:ε4 26.Β:δ8 Π:δ8 27.Πζ3 Ιθζ6!;
- 24.Β:θ4 Ι:ε4 25.Αε1 (25.Β:δ8; Π:δ8 και η μόνη άμυνα στην απειλή ...Ιθζ3 και ..Ρη7 είναι 26.η4 με κάπως καλύτερα τα Μαύρα) Β:θ4 26.Α:θ4 Ιδ2 και τα Μαύρα μάλλον δεν έχουν πρόβλημα να κρατήσουν τον μισό βαθμό (ανόμοια φου), αλλά ίσως έχουν και κάτι καλύτερο.
- 24.Βζ3 Ιη3+ (αλλοιώς Πε1 και Αε3) 25.θη3 θη3 26.Αε1 (26.Β:η3; Ι:ε4) Ι:ε4 27.Α:η3 Ι:η3 28.Β:η3 Ρη7 29.Πζ2 (φορσέ) Βα8!; Δε νομίζω ότι κανείς θα είχε τα κότσια να παίξει αυτή την θέση με κομμάτι λιγότερο, αν δεν τα είχε όλα έτοιμα από το σπίτι. Μου φαίνεται ότι ο Κάρλσεν τα είχε... Αύριο θα υπάρχει στο σάϊτ η ανάλυση του Ρογκοζένκο, αλλά... τι να μας πει και αυτός...

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Επίσης πήρα υπόψη μου και το παλαβό 23...Ιη3+ 24.θη3 Ιζ6, αλλά δεν βρίσκω καλή απάντηση στο 25.Βθ3. Μπορεί και να μου ξεφεύγει πάλι τίποτε...

lilind είπε...

O Monokroussos exei mallon pio endiaferouses analiseis gia tin partida : http://www.thechessmind.net/storage/chess-posts/bazna2010_rd6.htm

Stin ousia protinei tin 2i varianta sou (24.Β:θ4 Ι:ε4 25.Αε1) san simantika kalliteri gia ton leuko.

Episis, sto blog tou Carlsen
http://www.arcticsec.no/index.php?button=blog&main_image=35 leei o idios: Something went wrong early on and I was very dissatisfied with my position from the opening" opote mallon den prepei na ta eixe etoimasei apo to spiti!

SirJohn είπε...

Κάτι παρτίδες σαν την Ponomariov - Carlsen μου δημιουργούν την εντύπωση ότι ο Carlsen μπορεί απλά να κερδίσει οποιονδήποτε παίχτη σε οποιαδήποτε θέση.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Μα... δεν διεκδίκησα τίποτε δάφνες αξιοπιστίας για τις παραπάνω βαριάντες. Στην τελική, η καλύτερη συνεχεια για τα λευκά, μάλλον είναι άλλη:
23. Ρθ1 Ιδζ6 24.Βθ3!? Ι:ε4 24.Αε1 Βα8! 26.Αδ3 Β:δ5 27.ζ5! Ιζ2+ 28.Α:ζ2 Ιζ4 29.Αγ4! και ο μαύρος έχει σοβαρά προβλήματα.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Και...ο Κάρλσεν εξακολουθεί να μην βλέπεται: τέταρτη νίκη στη σειρά (Λευκός με τον Ρατζάμποβ σε επιταχυνόμενο Δράκο), καταντάει βαρετός πλέον... :p
Παλιότερα έπαιζα συστηματικά επιταχυνόμενο Δράκο, αλλά τον παράτησα γιατί δεν μπορούσα να βρω καλή απάντηση σε αυτήν ακριβώς την βαριάντα που παίχτηκε σήμερα (στην Μαρότσυ αισθανόμουν ασφαλής).
Μετά από 7...0-0 8. Αβ3! α5 9.0-0! ο Μάυρος υποφέρει, αλλά και στην "Βαριάντα Σταματόπουλου" που παίχτηκε, ο Λευκός έχει ένα ξεκούραστο ποζισιονέλ πλεονέκτημα, χωρίς κανένα ρίσκο (δείτε τις παρτίδες που έχει παίξει ο Βίορελ Μπολογκάν στην Βαριάντα 7...Βα5).
Οπότε, τι μένει; 7...0-0 8.Αβ3! δ6, αλλά τώρα περνάμε σε κανονικό Δράκο- οπότε ποιός ο λόγος της "επιτάχυνσης";

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Και οι άλλες δύο περτίδες του γύρου έχουν μεγάλο θεωρητικό ενδιαφέρον. Ο Γκέλφαντ παίζει μία σημαντική καινοτομία στην "κύρια" (αυτή τη στιγμή, σε επίπεδο GM) βαριάντα της Πετρόφ, και βγάινει πολύ καλός- αν και το παιχνίδι του αντίπαλου μάλλον απέχει από την τελειότητα.
Ο Wang πάλι βελτιώνει μία βαριάντα που τη είχα στο ρεπερτόριό μου, σαν Μαύρος, αλλά δεν την είχα ξαναπαίξει μετά από δύο ηχηρές σφαλιάρες που είχα φάει από τον Γκραφ-Νενάσεβ, και τον Ντέλτσεβ. Αντικειμενικά και στις δύο δεν ήμουν καθόλου χειρότερος, αλλά... κατάφερα να χάσω.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Ο απογοητετυικός και ντεφορμέ Κάρλσεν, τελείωσε το τουρνουά με 75% (5 νίκες, πέντε ισοπαλίες), κέρδισε με διαφορά "μόλις" δύο βαθμών από τον δεύτερο, και έφτασε το ζωντανό του ELO στο 2826,4
Σκέψου να μην ήταν ντεφορμέ, δηλαδή... :p

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Ειναι φανερο οτι βρισκεται σε καθετη πτωση κι αυτος.Μα ειναι σκακι αυτο;
Mετα απο 2 μετριες ισοπαλιες να κερδιζει φιναλε με ιδια πιονια;
Μου θυμισε τον Ταλ το αποτελεσμα, που οταν ρωτηθηκε καποτε : -Πιο ειναι το σκορ σας με τον Βικτωρ
Κορτσνοι ; απαντησε: -ισοπαλο 5-5, εχω 5 ηττες και 5 ισοπαλίες !

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι μεγαλύτερη κάθετη πτώση δεν υπάρχει από την δική μου...
Στο τελευταίο τουρνουά μου πχ έκανα 1/3 σε 3 κερδισμένες θέσεις (με ήττα σε καθαρά κερδισμένη θέση!)
Ο Κάρλσεν φυσικά θα τις κέρδιζε όλες αλλά αυτή είναι η διαφορά μας.
Εγώ βγάζω το +- και το χάνω ενώ αυτός το κερδίζει
Θεραπεύετε γιατρέ μου?
όχι για μένα για τον κακομοίρη τον Κάρλσεν :)

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Μια αλλη διασταση της προσωπικοτητας του αποκαλυπτει ο M.Carlsen, καθως χθες ανακοινωθηκε οτι θα ειναι το ανδρικο μοντελο που η G-Star,διεθνης εταιρια ρουχων που απευθυνονται κυριως σε νεαρους,θα χρησιμοποιησει για την φθινοπωρινη της διαφημιστικη εκστρατεια.Συναδελφος του η L.Tayler,γνωστη στους περισσοτερους απο τους ρολους της στον "Αρχοντα των Δαχτυλιδιων".


Πλουσιο υλικο υπαρχει στην http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6485
και στα http://www.chessvibes.com/reports/breaking-magnus-carlsen-starts-fashion-model-career-at-g-star/#more-27145

Στις φωτογραφιες της καμπανιας ο Carlsen φανταζει στα ματια μου μαλλον σαν κακομαθημενος κατσουφιασμενος εφηβος,παρα σαν καποιος σκληρος τυπος στην παραδοση των κλασσικων σταρ του Χολλυγουντ,αλλα σιγουρα δεν ανηκω στο target group της εταιριας.Πολυ πιο ενδιαφερον ειναι το υλικο απο την διαδικασια της φωτογραφισης.

Η εταιρια διοργανωνει στα πλαισια της εκστρατειας της μια σκακιστικη διαδυκτιακη αναμετρηση αναμεσα στον Magnus και τον υπολοιπο κοσμο.Οσοι θελουν να παρουν μερος θα πρεπει να διαλεγουν αναμεσα σε 3 πιθανες κινησεις που θα προτεινονται απο τους Nakamura,Vachier-Lagrave και J.Polgar.H πιο δημοφιλης κινηση θα ειναι και αυτη που θα παιζεται.

Δεν ξερω αν ο νεαρος Νορβηγος θα γινει συντομα παγκοσμιος πρωταθλητης,αλλα ειναι εμφανες οτι,αν συνεχισει ετσι, θα δωσει τελειως αλλη διασταση στα στερεοτυπα που κυριαρχουν στην κοινη γνωμη,για τους κορυφαιους σκακιστες