Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Ποιά Ολυμπιάδα;





Στην πρώτη φωτογραφία, το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ύφος της αίθουσας αγώνων σχεδόν προδίδει μεμιάς την απάντηση, χωρίς να είναι αναγκαία άλλη βοήθεια. Στη δεύτερη φωτογραφία βλέπουμε το νεαρότατο Τζον Ναν αλλά και την πλάτη του αντιπάλου του, ο οποίος εκτός από το τσιγάρο στα χείλη, επιδεικνύει στα δεξιά του και τα υπόλοιπα συνοδευτικά, αναπτήρα και πακέτο, ανυποψίαστος δίχως άλλο για το ότι μετά από μερικά χρόνια το κάπνισμα στους αγωνιστικούς χώρους θα φάνταζε πολύ μακρινή ιστορική παραδοξότητα. Στην τρίτη φωτογραφία αναμφίβολα αναγνωρίσατε τον Σουηδό Ουλφ Άντερσον που σήμερα βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου βαθμών αξιολόγησης μιας μορφής σκακιού που λόγω της δυσπιστίας που γεννά η ύπαρξη των Η/Υ έχει σχεδόν απαξιωθεί στην ευρύτερη συνείδηση του σκακιστικού κόσμου, του σκακιού με αλληλογραφία. Στην τέταρτη φωτογραφία, από την τελετή λήξης της συγκεκριμένης Ολυμπιάδας, θα σας ταξίδεψε στο παρελθόν η σύναξη της σοβιετικής σχολής βλέποντας την Ιοσελάνι, την Γκαπριντασβίλι, την Τσιμπουρντανίτζε με τον Πολουγκαέβσκι να ανταλλάσσουν χαμόγελα, τον Κασπάροβ με τον Κάρποβ να ανταλλάσσουν ψιθύρους, τον Γκέλερ.
Ποιά είναι η Σκακιστική Ολυμπιάδα που προσπαθούμε να εντοπίσουμε;

2 σχόλια:

Inspirus είπε...

Μα, είναι η Ολυμπιάδα της Μάλτας 1980, βέβαια!
Ήταν η 1η στην οποία συμμετείχε ο Κασπάροβ - 17 ετών και... 2ος αναπληρωματικός!
Τότε ήταν που είχε χάσει εκείνη τη θεαματική Νάιντορφ με διπλή θυσία ίππου, από τον Krum Georgiev!

Schrödinger's Cat είπε...

Επίσης η πολύ σημαντική για τη θεωρία ανοιγμάτων παρτίδα Κασπάροβ - Νάτσης 1-0 σε εκείνη την Γκρίνφελντ με Πβ1 που καθιέρωσε ένα νέο και δημοφιλέστατο μέχρι σήμερα σύστημα εναντίον αυτού του ανοίγματος. Η Ουγγαρία να προηγείται ως τον τελευταίο γύρο αλλά να χάνει το χρυσό από την ΕΣΣΔ κυριολεκτικά στο "τσακ" (για ένα βαθμό στο Μπούχολτς). Το χρυσό να καθορίζεται από την έκβαση του αγώνα Ελλάδα - Σκωτίας του τελευταίου γύρου που κάθε πόντος που θα σημειωνόταν σε αυτή την συνάντηση του μέσου του πίνακα θα μετρούσε «διπλός» για ΕΣΣΔ και Ουγγαρία, μιας και οι Σοβιετικοί είχαν παίξει εναντίον της Ελλάδας και οι Ούγγροι εναντίον των Σκωτσέζων. Η τελευταία παρτίδα του Ελλάδα - Σκωτία που παιζόταν, Swanson - Μακρόπουλος, παρτίδα που υπό άλλες συνθήκες θα περνούσε αμέσως στη λήθη, με τη νίκη του μαύρου έδωσε το χρυσό στη ΕΣΣΔ. Ισοπαλία ή νίκη του λευκού το έδινε στην Ουγγαρία. Ο Κασπάροβ βοήθησε την ελληνική ομάδα στην ανάλυση της διακοπής ενώ οι Σκωτσέζοι, λέγεται ότι δεν βοηθήθηκαν από τους Ούγγρους γιατί - όπως υποστήριξαν μετά την Ολυμπιάδα- θα αρνιόντουσαν την προσφορά θεωρώντας unfair την επέμβαση τρίτου παράγοντα.

Η ελληνική ομάδα ανδρών στην Ολυμπιάδα της Valletta ήταν: Μακρόπουλος, Σκέμπρης, Σκαλκώτας, Πούντζας, Νάτσης, Τρικαλιώτης. και η αντίστοιχη των γυναικών: Φουρίκη, Πετράκη, Εφραίμογλου, Μιχαηλίδου.