Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007

Vitoria-Gasteiz


Ο παθιασμένος -πολλές φορές σπαραχτικός - ήχος της τρομπέτας του Ornette Coleman, ενός από τους θρύλους της free jazz, ακούστηκε σε μια από τις εκδηλώσεις του jugamos por uno mundo mejor. Ο Ornette Coleman είναι 77 ετών.

Η Vitoria-Gasteiz (στα ισπανικά: Vitoria, στα βάσκικα: Gasteiz, Vitoria-Gasteiz είναι η επίσημη ονομασία της και στις δυο γλώσσες) είναι μια πόλη 230.000 κατοίκων στην επαρχία Álava, στη χώρα των Βάσκων. Κατατάσσεται ως η δεύτερη πόλη της Ισπανίας σε ό,τι αφορά την ποιότητα διαβίωσης και ως η πρώτη πόλη της χώρας σε πράσινο και αριθμό πολιτιστικών κέντρων ανά κάτοικο.
Οι εκδηλώσεις που διεξάγονται αυτές τις ημέρες έχουν την ονομασία jugamos por uno mundo mejor («παίζουμε για έναν καλύτερο κόσμο») και ο σκοπός τους είναι η συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση και τον εξοπλισμό μεγάλου νοσοκομείου στο Mbuji-Mayi, την φτωχότερη επαρχία ενός ούτως ή άλλως πάμφτωχου κράτους, του Κογκό.
Ο κορμός των εκδηλώσεων είναι το σκακιστικό τουρνουά διπλών συναντήσεων Chess Champions League (1-15 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή των πρώην πρωταθλητών κόσμου Karpov, Topalov, Ponomariov και Kasimdzhanov, της ισχυρότερης σκακίστριας της ιστορίας Judit Polgar και του γκρανμετρ Nisipeanu ο οποίος αντικατέστησε στο παρά πέντε τον Khalifman που αντιμετώπισε ξαφνικό πρόβλημα υγείας).


Οι εκδηλώσεις της Vitoria-Gasteiz στηρίζονται περισσότερο στο σκάκι. Στη φωτογραφία παιδιά που συμμετέχουν σε θεατρική επίδειξη παρτίδας σκακιού σε κάποια πλατεία, παρακολουθούν την εξέλιξη της μάχης. Έχουν αποσυρθεί από τη γιγαντιαία σκακιέρα (είναι τα κομμάτια που έχουν «φαγωθεί»!)

Στη βασκική πόλη ταξίδεψαν δεκάδες μέλη της συμφωνικής ορχήστρας της Μόσχας που έπαιξαν Τσαϊκόφσκι και Μποροντίν στην τελετή έναρξης του σκακιστικού τουρνουά και δίνουν καθημερινά συναυλίες παραχωρώντας (όπως όλοι οι υπόλοιποι) το σύνολο των εσόδων για τους σκοπούς project. O μεγάλος της τζαζ Ornette Coleman που έπαιξε μπροστά σε 7.000 θεατές. Διεθνούς φήμης μοντέλα και σχεδιαστές μόδας από τη Μαδρίτη που διοργανώνουν επιδείξεις αλλά και πλειστηριασμούς ακριβών ενδυμάτων. Ισπανοί αθλητές (όπως ο Rafa Nadal και ο Miguel Indurain). Ο Topalov, σύμφωνα με το επίσημο site, δώρισε προς πλειστηριασμό το χρυσό του μετάλλιο από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού Νέων του 1989, που είχε διεξαχθεί στο Πόρτο Ρίκο.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.ajedrez-hotelakua.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: