Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Μαθητής και γκρανμέτρ


Ο Ανίς Χίρι είναι η μεγάλη ελπίδα της Ολλανδίας στο σκάκι. Ένας έφηβος που μιλάει ελάχιστα. Τον βλέπουν οι συμμαθητές του περίεργα που παίζει τόσο πολύ σκάκι; Όχι. Είναι αγχωμένος για το επόμενο διεθνές τουρνουά που θα λάβει μέρος; Όχι. Θέλει να γίνει ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο; Ναι.

Η μητέρα του, εξηγεί στο συντάκτη της εφημερίδας NRC Handelsblad πως ο 15χρονος Ανίς είναι κάπως συνεσταλμένος. Όμως ο μικρός δεν φαίνεται καθόλου ντροπαλός όταν τον ρωτούν ποιό είναι το αγαπημένο του άνοιγμα. Γελάει όλο το πρόσωπό του, αλλά αρνείται να απαντήσει: «Δεν θα σας πω! Μπορεί να μεταφράσουν αυτό το άρθρο!»

Η σκακιστική κοινότητα ανυπομονεί για την απόδοση που θα έχει ο Χίρι στο διεθνές τουρνουά Corus, που ξεκινά σήμερα. Έγινε γκρανμέτρ στην τρυφερή ηλικία των 14 ετών. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι πρωταθλητής Ολλανδίας. Ζει εδώ και δυο χρόνια στην πόλη Ρεϊσβέικ και πολιτογραφήθηκε Ολλανδός υπήκοος. Ο πατέρας του είναι Ρώσος και η μητέρα του κατάγεται από το Νεπάλ. Πολλοί βλέπουν τον μικρό Ανίς Χίρι σαν δώρο που ήρθε εξ ουρανού για το ολλανδικό σκάκι, σε μια εποχή που όλο και λιγότερα παιδιά εγγράφονται σε σκακιστικούς συλλόγους της χώρας.

Σύμφωνα με τον γκρανμέτρ και τέσσερις φορές πρωταθλητή Ολλανδίας Χανς Ρέι, ο Χίρι είναι ένα σπάνιο ταλέντο. «Η ικανότητα στο τακτικό παιχνίδι είναι συνηθισμένη στους εφήβους της ηλικίας του» συμπληρώνει. «Η υπομονή όμως δεν είναι. Ο Χίρι έχει».

Στο περσινό Corus, ένας από τους επισκέπτες ήταν ο γνωστός Άγγλος γκρανμέτρ και πρωταθλητής στη λύση προβλημάτων Τζον Ναν. Ο Λέβον Αρονιάν, αποφάσισε να τον «εξετάσει» με ένα ωραίο «τριάρι». Αποδείχθηκε ότι ήταν μια σκληρή πρόκληση για τον Ναν, πράγματι. Μέτρα μακριά, ο Ανίς Χίρι έριξε μια ματιά στη θέση. Είκοσι δευτερόλεπτα αργότερα, μίλησε: «Η θέση είναι λάθος. Υπάρχουν πολλές λύσεις». Ο Χίρι είχε δίκιο. Ο Αρονιάν είχε ξεχάσει να σημειώσει ένα πιόνι στο χαρτί που έδωσε στο Ναν.

Έχει ζήσει με την οικογένειά του στη Ρωσία και την Ιαπωνία. Μιλά πέντε γλώσσες και είναι καλός στα μαθηματικά. Είναι επίσης μοναχικός. Δεν αισθάνεται την ανάγκη να βγει έξω. «Έχω ζήσει σε πολλά μέρη. Αυτό σημαίνει ότι κάνω νέους φίλους κάθε φορά που μετακομίζω». Δεν συζητά πολύ με τους συμμαθητές του, στην τάξη, για τη σκακιστική του πορεία. «Μαθαίνουν τις επιτυχίες από το διαδίκτυο» λέει ο Χίρι.

Σχετικοί σύνδεσμοι: NRC Handelsblad

2 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Αναμφίβολα πρόκειται για δημοσιογραφική υπερβολή. Όσο καλός κι αν είναι ο μικρός δε θα μπορούσε να δει τρύπες σε πρόβλημα, χωρίς να τις έχει ήδη εντοπίσει ο έμπειρος Ναν. Εκτός κι αν ήταν κάποια θέση που είχε δει πρόσφατα, οπότε θυμήθηκε τη διάταξη των κομματιών τη στιγμή που ο Άγγλος έψαχνε άσκοπα για ορθόδοξη λύση.

Schrödinger's Cat είπε...

Το πρωτότυπο άρθρο της ολλανδικής εφημερίδας NRC Handelsblad (ο σχετικός σύνδεσμος υπάρχει στο τέλος του κειμένου της δικής μου ανάρτησης) δεν υπογράφεται -τουλάχιστον στην ηλεκτρονική έκδοση- και έτσι δεν ξέρουμε αν ο συντάκτης είναι σκακιστής ή κάποιος άλλος δημοσιογράφος (πιο επιρρεπής στην υπερβολή). Αν θυμηθούμε πως ο Ναν είναι απίστευτα ικανός λύτης, η υπερβολή είναι η πιθανότερη εκδοχή.