Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Στάιν

Κάπως ξεχασμένος από τις νεότερες γενιές, ο Λεονίντ Ζαχάροβιτς Στάιν ήταν σοβιετικός γκρανμέτρ (με καταγωγή από την Ουκρανία) ο οποίος κατέκτησε τρεις φορές το πρωτάθλημα ΕΣΣΔ (το 1963, το 1965 και το 1966) και συγκαταλεγόταν στους καλύτερους παίκτες του κόσμου εκείνη την εποχή. Εκπροσώπησε τη Σοβιετική Ένωση στις σκακιστικές ολυμπιάδες του Τελ Αβίβ και της Αβάνας κερδίζοντας και τις δυο φορές μετάλλιο στη σκακιέρα του. Το στυλ παιχνιδιού του ήταν επιθετικό, με σαφείς επιρροές από τον Τσιγκόριν και τον Αλιέχιν. Ο Ρέιμοντ Κιν έχει γράψει ένα καλό βιβλίο με τίτλο Leonid Stein – Master of Attack όπου αναλύει πολλές δημιουργίες του χαρισματικού παίκτη. Πέθανε το 1973, νεότατος, σε ηλικία 38 ετών, από καρδιακή προσβολή, στο ξενοδοχείο Ροσίγια της Μόσχας ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει με την σοβιετική αποστολή για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ήταν από τους λίγους σκακιστές που είχε ισόπαλο συνολικό σκορ με τους Πετροσιάν, Σμίσλοβ και Μποτβίνικ και θετικό σκορ με τον Ταλ, τον Σπάσκι και τον Κέρες!

4 σχόλια:

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Παικταράς τεράστιος με μεγάλο στρατηγικό και τακτικό ‘βάθος’ στο παιχνίδι του! Φαντάζομαι σχετικά έως εντελώς ‘άγνωστος’ στους νεότερους που αξίζει να μελετήσουν τις παρτίδες του.

Σπ. Ιλαντζής είπε...

Ο Stein ήταν εκπληκτικός παίκτης, της απόλυτης κορυφής του παγκόσμιου σκακιού. Ήταν τραγικό το ότι «έφυγε» τόσο νέος. Χαρακτηριστικό είναι ότι είχε και διάρκεια στην απόδοσή του, π.χ. εκτός από τα τρία Πρωτ/τα ΕΣΣΔ που κατέκτησε (εντυπωσιακό επίτευγμα!) είχε εξαιρετικό τουρνουά και στη Μόσχα, στο Αλιέχιν Μεμόριαλ του 1971, όπου ισοβάθμησε στην 1η θέση με τον Κάρποβ, μπροστά από πολλά μεγαθήρια (Σμύσλοβ, Πετροσιάν, Ταλ, Σπάσκυ, Κορτσνόι...).
Λαμπρές δημιουργίες οι νίκες του επί των Petrosian, Tal, Smyslov, αντίστοιχα:
http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1106505
http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1132194
http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1126431

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Επίσης μεγάλη επιτυχία του Stein ήταν το τουρνουά της Μόσχας το 1967. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ξεχώρισε από το πλήθος των ισχυρών Σοβιετικών σκακιστών σε σχετικά μεγάλη ηλικία, δηλαδή ήταν σχεδόν 30 ετών.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Η τελευταια επισημη παρτιδα του Σταιν στη Λας Παλμας. Οχι τιποτε συνταρακτικο αλλα δειχνει τα τακτικά 'κοφτερα' δοντια του Σταιν με το Ι:f2 (σε πολλους ισχυρους παικτες νομιζω θα διεφευγε)http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1091383