Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Η εθνική ομάδα στο σαλόνι του «Έθνους»


Αφιέρωμα για την επιτυχία της εθνικής ομάδας σκακιού στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δημοσιεύει στο σαλόνι η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ (επιμέλεια: Χρήστος Πιλάλης).

H 6η θέση που κατέκτησε η Eθνική μας σκακιστική ομάδα στο 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Mπούρσα (Προύσα) της Tουρκίας είναι η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού σκακιού. Eίναι όμως και μία από τις μεγαλύτερες ομαδικές επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού. Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι αναδείχθηκε η Pωσία, η οποία έτσι διατήρησε τον τίτλο που είχε από το 2005, από το προηγούμενο δηλαδή παγκόσμιο πρωτάθλημα. Tο εντυπωσιακό είναι ότι η Pωσία, η υπερδύναμη αυτή του σκακιού, κινδύνευσε να χάσει την πρώτη θέση, όταν στον δεύτερο από τους εννέα γύρους του πρωταθλήματος ηττήθηκε από την εθνική μας ομάδα. Oμως η συγκλονιστική αυτή νίκη των σκακιστών μας επί των Pώσων τους αποδιοργάνωσε ψυχολογικά, όπως μας είπε ο γκραν μετρ και πρωταθλητής Eλλάδας Xριστόδουλος Mπανίκας, και έτσι δεν τα κατάφεραν την επόμενη ημέρα απέναντι στους Aιγύπτιους που μαζί με τους Tούρκους είχαν θεωρητικά τις χειρότερες ομάδες του πρωταθλήματος. Eτσι χάθηκαν κάποιοι «σίγουροι» βαθμοί. Παρ’ όλα αυτά η Eθνική επανήλθε στις νίκες τρεις μέρες μετά, όταν νίκησε τη Bραζιλία και την αμέσως επόμενη ημέρα την Aρμενία, την ομάδα που έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στις τελευταίες δύο σκακιστικές Oλυμπιάδες, το 2006 και το 2008. O ένατος και τελευταίος γύρος, με νίκη επί της Tουρκίας, βρήκε την Eθνική μας στην έκτη θέση και δύο από τους παίχτες μας να έχουν πετύχει πολύ μεγάλες διακρίσεις. O Xριστόδουλος Mπανίκας κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο μεταξύ των σκακιστών που αγωνίστηκαν στην 3η σκακιέρα των ομάδων τους και ο Θάνος Mαστροβασίλης πήρε επίσης το αργυρό μετάλλιο στην 6η σκακιέρα. Στο 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα συμμετείχαν οι πρωταθλήτριες ομάδες των ηπείρων, οι τρεις πρώτες της προηγούμενης σκακιστικής Oλυμπιάδας, η διοργανώτρια, και άλλες δύο ομάδες με πρόσκληση. H Eλλάδα, που βρέθηκε με τη μία πρόσκληση σε αυτή την κορυφαία διοργάνωση, στην τελική κατάταξη πέρασε δύο πρωταθλήτριες ηπείρων και απέδειξε στη σκακιέρα ότι δεν ήταν παράταιρος καλεσμένος σε αυτό το πάρτι των κορυφαίων.

Το αφιέρωμα σε pdf: 1η σελίδα, 2η σελίδα

Το «Έθνος» σε ηλεκτρονική μορφή: http://www.ethnos.gr/

141 σχόλια:

admin είπε...

Συγχαρητήρια στην ελληνική ομάδα!!! Και εις ανώτερα!!!

Αγανακτισμένος σκακιστής είπε...

Ρεεεεεεεεεεεε, ποιά έκτη θέση 10 ομάδες παίζανε,...δηλαδή αν βγαίναμε τελευταίοι θα ήμασταν δέκατοι στο κόσμο;;;; ρε , Απατεώνες δημοσιγραφίσκοι...μην αναφέρω ονόματα...στην αγωνία σας να κάνετε γνωστό το άθλημα μην λαϊκίζετε...κερδίσαμε τους Ρώσους, αυτό διαφημίστε το, αν μπαίναμε στην τριάδα διαφημίστε το αλλά μην κοροϊδεύετε τον κόσμο, από πρόσκληση παίξαμε στο τουρνουά δεν προκριθήκαμε!!!!. Το ξανα λέω αν βγαίναμε τελευταίοι θα ήμασταν δέκατοι στον κόσμο ;;;;; Έκτοι σε δέκα ομάδες με πρόσκληση..Ντροπή σας και πάλι, γιατί παίζετε με την νοημοσύνη όχι αυτών που ξέρουνε αλλά αυτών που δεν ξέρουνε...

Unknown είπε...

κύριε Αγανακτισμένε (για το αν είσαι σκακιστής θα μου επιτρέψεις να αμφιβάλω από αυτά που γράφεις), είσαι θλιβερός! Το άρθρο (που προφανώς δεν το διάβασες) γράφει όσα λες ότι έπρεπε να πούμε σε αυτούς που δεν ξέρουνε. Γράφει ότι είχαμε μια από τις 2 προσκλήσεις, ότι δεν προκριθήκαμε, ποιες ομάδες πήγαν και γιατί. Γράφει μάλιστα τονισμένα και σε ξεχωριστό σημείο ότι πήραμε πρόσκληση αλλά περάσαμε δυο πρωταθλήτριες ηπείρων. Το υποθετικό σου ερώτημα αν βγαίναμε 10οι απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα που θέλει 2 ιστορικές νίκες και μια θέση που σε όλα τα αθλήματα με βάση τουλάχιστον την ελληνική πραγματικότητα θεωρείται επιτυχία και αναφέρομαι προφανώς σε αυτή της 6ης θέσης.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Η συνολική εμφάνιση της Εθνικής Ομάδας ήταν εξαιρετική και οι δύο καθαρότατες νίκες επί Ρωσίας και Αρμενίας αποδεικνύουν από μόνες τους ότι καμιά τους δεν ήταν συμπτωματική. Αντίθετα, η πορεία της ομάδας στους 9 αγώνες που έδωσε δείχνει ότι συμπτωματική ήταν η ήττα μας από την Αίγυπτο.

Το γεγονός ότι η Εθνική Ελλάδος δεν προκρίθηκε για τους συγκεκριμένους αγώνες, αλλά έπαιξε μόνο χάρη σε ειδική πρόσκληση, αντανακλά τα προβλήματα του συστήματος αγώνων και σε καμιά περίπτωση δεν μειώνει την επιτυχία.

Αγανακτισμένος σκακιστής είπε...

Ζητάω συγνώμη για το τεχνικό πρόβλημα που έχει κάνει το κείμενο μου(μάλλον λόγω εκνευρισμού και αγανάκτησης :) )να προκαλεί πρόβλημα στην ανάγνωση και το αναδημοσιεύω ξανά στο ακέραιο :

Ξέρεις πόση διαφορά έχουν οι δύο ιστορικές νίκες τις οποίες μπορείς όσο θες να τις διαφημίσεις από το έκτος στο κόσμο σε δέκα ομάδες, με πρόσκληση ;
Και ποιος σου έδωσε το δικαίωμα , αλλά και στην Ε.Σ.Ο που γράφει στο site της (που δεν ξέρω ποιος το έγραψε) να αποκαλείς της Εθνική έκτη στο κόσμο ; Ποιόν κοροϊδεύεις ; Και σε ξανά ρωτάω αν έβγαινε τελευταία χωρίς καμία νίκη θα έγραφες δέκατη στο κόσμο ; (Με πρόσκληση ; ). Αυτοί οι ψευτοκομπασμοί δυστυχώς μας πάνε πίσω σαν χώρα.. Και πάλι ντροπή..
Για το αν είμαι σκακιστής που είμαι και μάλιστα πολλά χρόνια, έχει μικρή σημασία, αλλά αυτό δημοσιογραφία δεν λέγεται, δημαγωγία ίσως...και είναι κρίμα για όσους και δυστυχώς είναι πολλοί αυτοί και όσο περνάει ο καιρός γίνονται και περισσότεροι προσπαθούν να προωθήσουν το σκάκι, με τους όρους που προωθείται το ποδόσφαιρο, με όλο το πακέτο, περί φανατισμού για την νίκη, οπαδισμού κ.τ.λ., κ.τ.λ, μπορεί να χρυσώνουν το χάπι ότι δουλεύουν για την προώθηση του αθλήματος αλλά δυστυχώς του σκάβουν το λάκο, και μάλιστα βαθύ !

Υ.Γ. Θα παρακαλούσα τον admin να διαγράψει το αμέσως από πάνω κείμενο που επαναλαμβάνεται,ώστε να μην κουράζει τους αναγνώστες...Ευχαριστώ

Unknown είπε...

Ανώνυμε επειδή στην ανωνυμία σου νοιώθεις άνετα να λες ότι μα ότι ...θέλεις, έκανες κάποια σχόλια για παραπληροφόρηση όσων δεν γνωρίζουν και σου είπα ότι όλα γράφονται στο άρθρο, άρα το άρθρο δεν παραπληροφορεί. Για την απάντηση μου αυτή δεν είδα να επανέρχεσαι, άρα να υποθέσω ότι τελικά το διάβασες και είδες ότι έκανες λάθος.

Ανώνυμος είπε...

@Αγανακτισμένο σκακιστή:
Το site της E.Σ.Ο., που δεν το έχω σε καμμία υπόληψη, πράγματι αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι 6η στον κόσμο, το οποίο, άσχετα με την επιτυχία της εθνικής ομάδας, είναι κωμικό να το βλέπεις, αν γνωρίζεις. Στο άρθρο όμως του κ. Πιλάλη δεν βλέπω την ίδια φράση, μήπως μου διέφυγε κάπου;

Αγανακτισμένος σκακιστής είπε...

Όταν βάζεις τίτλο έκτη η Ελλάδα στο κόσμο,...παραπληροφορείς γιατί είναι όχι ανακριβές αλλά ψέμα !
Και δεν κουράζομαι να σου ξανα λέω αν και κάνεις ότι δεν το καταλαβαίνεις ότι δεν σου δίνει τίποτα να συνάγεις το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι στις έξι καλύτερες ομάδες στο κόσμο.
Και αυτό εσύ μπορεί να νομίζεις ότι προωθείς το άθλημα αλλά το προωθείς πάνω σε χάρτινο πύργο...
Αν έπαιζε σε προκριματικά με τους Γάλλους, τους Ισπανούς, τους Γερμανούς και προκρινόταν στην ήπειρο της, τότε ναι...θα ήταν έκτη με βάση το σύστημα...που ο κ.Κουρκουνάκης αναλυτής των πάντων το βγάζει και σκάρτο για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα... Εγώ νιώθω καλά με την ανωνυμία μου αλλά και εσύ μια χαρά βλέπω να νιώθεις στα σαλόνια των εφημερίδων παραπληροφορώντας το κόσμο.
Όσο για τα άλλα επιχειρήματα περί εισαγωγής ποδοσφαιρικών προτύπων προώθησης του αθλήματος βλέπω τα έκανες και αυτά γαργάρα.

Ανώνυμος είπε...

Αγανακτισμένος σκακιστής ,που χρησιμοποιεί επαναλαμβανόμενα τελείες ,ερωτηματικά και θαυμαστικά με δέκα γράμματα.

Ποιος να'ναι;

Αγανακτισμένος σκακιστής είπε...

@ Ανώνυμο που θεωρεί το δημοσίευμα στο site της Ε.Σ.Ο κωμικό...

Ως μέλος της επιτροπής internet της Ε.Σ.Ο ξανα βρίσκουμε τον επιμελητή του άρθρου του Έθνους...!
Και αυτή η δημοσίευση στο site της Ε.Σ.Ο είναι ακόμα ποιό κωμική γιατί απευθύνεται και σε γνώστες τους αθλήματος...
Είναι κρίμα που δύο πραγματικά μεγάλες νίκες της Εθνικής σπεύσαν κάποιοι να τις εξαργυρώσουν, με τόσο άσχημο τρόπο.

Unknown είπε...

Στο υποθετικό ερώτημα του αγανακτισμένου ένα άλλο υποθετικό ερώτημα. Αν αντί για 6η η εθνική δεν είχε τερματίσει 10η αλλά 1η, πως θα ήθελες να την πούμε; Πάλι θα μας έλεγες τα επιχειρήματα περί προκρίσεως;

Schrödinger's Cat είπε...

Και εγώ θα προτιμούσα τον τίτλο «Η Ελλάδα 6η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα» από τον υπερβολικό τίτλο «Η Ελλάδα 6η στον κόσμο», όμως ένα δημοσίευμα, δεν είναι μόνο ο τίτλος (που πολλές φορές, για να «περάσει» από την εφημερίδα πρέπει να γίνει πιασάρικος).
Πρέπει να συμφωνήσετε, «Αγανακτισμένε σκακιστή», πως το περιεχόμενο του δημοσιεύματος του κ. Πιλάλη στο ΕΘΝΟΣ είναι ισορροπημένο (ξεχάστε λίγο τον τίτλο), χωρίς τις γνώριμες αθλητικογραφικές εξάρσεις. Κάνει καλό στο σκάκι, χωρίς να κομπορρημονεί. Τουλάχιστον εγώ, διαβάζοντάς το προσεκτικά, αυτή την εντύπωση αποκόμισα.

Αγανακτισμένος σκακιστής είπε...

Όλο το άρθρο αγαπητέ γάτε...στηρίζεται στην ιδέα ότι η Ελλάδα είναι στις έξι καλύτερες ομάδες στο κόσμο με βάση το περιεχόμενο του δεν θα μπορούσε να σταθεί μόνο με δύο σημαντικές νίκες της Εθνικής.
Βέβαια ολόκληρο άρθρο θα μπορούσε να γραφτεί μόνο για τίς δύο αυτές σημαντικές νίκες αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετική ιστορία. και αυτό όντως θα ήταν δημοσιογραφία, και μάλιστα θα έδειχνε και την σκακιστική παιδεία που έχουμε σαν χώρα, (αν είχαμε...).
Κύριε Πιλάλη πραγματικά ανοικτά και σκόπιμα αποπροσανατολίζετε τα επιχειρήματα μου...
Αν έβγαινε πρώτη εδώ θα είμασταν να το συζητήσουμε σίγουρα θα μας έδινε το δικαίωμα να μιλάμε για πολύ περισσότερα πράγματα...Μπορεί να εντυπωσιάζετε με τους τίτλους και την πρόσβαση σας στα Μ.Μ.Ε. αλλά δυστυχώς όταν η σκόνη καταλαγιάζει μετά τι γίνεται ; Ε, θα μου πείτε όλο και κάτι θα μείνει...

Ανώνυμος είπε...

για να ειμαστε ακριβεις δημοσιογραφικα: ο τιτλος ειναι "ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ", το επιμαχο (και κατα την δικη μου γνωμη θα μπορουσε να ειχε αποφευχθει) "η Ελλαδα 6η στον κοσμο" ειναι ενα μικρο υπερτιτλακι που μπορει να περασει απαρατηρητο! Κατα τα αλλα, μου αρεσε το αφιερωμα του Χρηστου Πιλαλη, συγχαρητηρια!

Ανώνυμος είπε...

Ο "Αγανακτισμένος σκακιστής" θα νοιώθει όλο και πιο αγανακτισμένος με κάθε επιτυχία του ελληνικού σκακιού. ΝΑΙ, βγήκαμε 6οι στον κόσμο και μάλιστα ΜΟΝΟ με έλληνες σκακιστές! Χωρίς "μεταγραφές" GM από ανατολικές χώρες. Αλλά ο "Αγανακτισμένος" υποφέρει γιατί είναι από αυτούς που ελπίζουν σε αποτυχίες και όχι επιτυχίες ώστε να δικαιολογείται η δική τους ύπαρξη... Γνωστοί και μη εξαιρετέοι είναι όλοι τους...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Και μένα πάντως μια χαρά μου φαίνεται το άρθρο.Κι αφού αναφέρεται και η θέση και οι συμμετοχές και η wild card, δε βλέπω πουθενά παραπληροφόρηση.

Δισέλιδο εφημερίδας για το σκάκι και γκρίνια μαζί είναι σα σου δίνουν γάιδαρο και να τον κοιτάς στα δόντια.

Unknown είπε...

Πριν από λίγο το Mega Channel επικοινώνησε με την ΕΣΟ και ζήτησε τα τηλέφωνα των σκακιστών της Εθνικής μας, γιατί θέλουν να κάνουν μια παρουσίαση τους. Θα δούμε!

Ανώνυμος είπε...

Τι mega και αηδιες! Αν δεν εχουμε προσκληση από Γιώργο Γεωργίου και Μαρία Μπεκατώρου στο πρωινάδικο του TELE CITY δεν εχουμε κανει τιποτα. Στο μεγκα να βγει μονο ο Προεδρος να κανει γνωστη στο πανελληνιο την προοδο του σκακιου επι των ημερων του.

Ανώνυμος είπε...

Το 1992 η Δανία κατέκτησε το EURO (προσκλήθηκε τελευταία στιγμή στη θέση της Γιουγκοσλαβίας), το ότι δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής αλλά τελικά κατέκτησε την 1η θέση μειώνει και στο ελάχιστο την επιτυχία της ?
Ας δεχθούμε ότι στο άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ο δημοσιογράφος προσπαθεί να διαφημίσει το σκάκι, είναι τόσο κακό αυτό ?
Η Ελλάδα νίκησε Ρωσία και Αρμενία και αυτό από μόνο του είναι πολύ μεγάλη επιτυχία.
Τώρα αν η Ελλάδα είναι 6η στον κόσμο (μιας και είσαι σκακιστής) το γνωρίζεις και δεν χρειάζεται να διαβάσεις καμία εφημερίδα για να το μάθεις.


Ήρωνας

Unknown είπε...

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΚΑΚΙ: ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΓΓΑ


http://www.gss.gov.gr/index.php?view=article&catid=3%3A2008-04-18-12-49-27&id=2876%3A2010-01-19-15-42-40&tmpl=component&print=1&page=&option=com_content&Itemid=64

WhiteKing είπε...

Τώρα είδες κύριε Πιλάλη, πόσο μεγάλη σημασία έχει η "6η θέση στον κόσμο" για την οποία βροντοφωνάζεις με φανταχτερούς τίτλους και δισέλιδα σε μεγάλες εφημερίδες; Τσάμπα οι φωνές σου δεν ωφελούν σε τίποτα. Άλλοι έπρεπε να πείσουν την Πολιτεία για την ανάγκη στήριξης του σκακιού, αλλά δεν το έκαναν. Τέτοιους τίτλους έπρεπε να βγάζεις, καυτηριάζοντας την απραξία των υπευθύνων.Μην προσπαθείς να μας πείσεις ότι έπεσες ξαφνικά από τα σύννεφα. Δεν πείθεις.

Unknown είπε...

White King, δικαιούσαι να είσαι άσχετος, δεν δικαιούσαι όμως χωρίς να με γνωρίζεις να με κρίνεις με τέτοιο τρόπο. Προφανώς δεν είδα τώρα τίποτα και δεν έπεσα από τα σύννεφα. Τόσο στις τοποθετήσεις μου στο ΔΣ της ΕΣΟ όσο και στις άλλες δημόσιες τοποθετήσεις μου (ως υπεύθυνος Αθλητισμού του ΣΥΝ) έχω πολλές φορές καταγγείλει την μείωση των επιχορηγήσεων στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και έχω προειδοποιήσει για τα χειρότερα. Αυτό που δρομολογείται συνεχώς είναι μια πολιτική επιλογή των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και απαιτεί ευρύτερο παναθλητικό μέτωπο διεκδίκησης, στο οποίο φυσικά πρέπει και να συμμετέχει ενεργά η ΕΣΟ. Επειδή είμαι ενεργός σκακιστής και όχι μόνο, από τα 12 μου χρόνια, δηλαδή 32 ολόκληρα χρόνια, δεν φώναξα αλλά όπως άλλοι μη εμπαθείς επεσήμαναν, προσπαθώ να βοηθήσω το σκάκι γράφοντας αντικειμενικά γεγονότα. Επίσης αυτή τη δουλειά την κάνω από το 1992 στο ΕΘΝΟΣ και σε άλλες εφημερίδες ακόμη, άρα δεν είμαι όψιμος οπαδός του σκακιού!! Προφανώς έχεις πρόβλημα με τη διοίκηση της ΕΣΟ και βαράς όπου βρεις αυτό φαίνεται! Επίσης προφανώς είσαι από αυτούς που χάρηκαν σήμερα με την εξέλιξη της ΓΓΑ…Ήρθε να καταλαγιάσει το μεγάλο σου πόνο για την 6η θέση!!

Ανώνυμος είπε...

Μαλον Θετικές είναι οι εξελίξεις για το Ελληνικό Σκάκι. Μετά απο μια περίοδο 5 ετών όπου η αθλητική ηγεσία (Ορφανός-Ιωαννίδης) Θεωρούσε ότι το σκάκι πρέπει να φύγει από τον αθλητικό σχεδιασμό γιατί δεν είναι άθλημα!! σημερα το σκάκι αποκαθιστάται αθλητικά ηθικά και πολιτικά.

Το σκάκι εντάσσεται στις 24 σημαντικότερες ομοσπονδίες με όλες τις υπόλοιοπες 23 να ειναι Ολυμπιακές. Σημειώνεται ότι σε άλλες 30 που βρίσκονται σε χαηλότερες κατηγορίες υπάρχουν και άλλες Ολυμπιακές Ομοσπονδίες που η ΓΓΑ δε θεωρεί υποχρέωση της να επιχορηγεί.

Για τους αθλητικούς κυκλους η θέση που παίρνει το σκάκι είναι έκπληξη ανάμεσα στο Τένις, Ξιφασκία στην Ιππασία (Πρόεδρος Ισίδωρος Κουβελος), Τοξοβολία (Πρόεδρος Κυριακού).

Το ότι θα μειωθούν επιχορηγήσεις ισχύει για όλους λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας και δε σχετίζεται με την αξιολογηση του σκακιού.

Είτε λοιπον αρέσει δεν αρέσει η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρεόυ αποκαθιστά σήμερα πληρως το σκάκι ώς ένα σημαντικό άθλημα που καλλιεργείται στη χώρα.

Ανεξαρτήτως από λαϊκισμούς, κομματικές ανακοινωσεις τις οποίες θα δούμε η πραγματικότητα είναι μία και ορατή σε όσους μπορούν να διαβασουν σωστά μια απόφαση.

Unknown είπε...

Λαϊκισμός είναι ότι το σκάκι ανήκει στα αθλήματα που: ΄΄Πρέπει όμως να στηριχθούν πρώτα και κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η Πολιτεία δεν θα τα συντηρεί, αλλά θα τα ενισχύει με τακτική επιχορήγηση στο μέτρο των δυνατοτήτων της, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των υποδομών τους. Θα εξετάζει χρηματοδοτήσεις επιμέρους δράσεων στη βάση συγχρηματοδοτικών σχημάτων, δεν αναλαμβάνει όμως την υποχρέωση της καλλιέργειάς τους σε βάθος.΄΄;;;Φίλε ανώνυμε με φράσεις αναγνώρισης δεν γίνεται ανάπτυξη, αλλά με χρήματα. Τα σχόλια σου αναδεικνύουν την κομματική σου προσύλωση αλλά δεν πείθουν για την εκτίμηση σου στο σκάκι.

Ανώνυμος είπε...

Έπι πέντε χρόνια υπούργοί δήλωναν ακόμα και στη Βουλη ότι το σκάκι δεν είναι αθλημα και θα πρέπει να φύγει από τη ΓΓΑ και τον αθλητισμό/

Παλιοτερα υπήρχε σαφης διαχωρισμός μεταξύ Ολυμπιακών και μη αθλημάτων.

Σήμερα ή πολιτεία κατατάσει ξανά το σκάκι στα κοινωνικά διαδομένα αθληματα με κρατική ενίσχυση και δεν υποτιμάται καθόλου το σκάκι όταν εντάσσεται μαζί με το Τένις, τη ξιφασκία (με ολυμπιακές διακρίσεις)κλπ.

Η εκτίμηση μου το σκακι δεν έχει καμία σχέση με με τις προταιρεότητες που πρέπει να έχει το κράτος. Εαν μπορεί να διασφαλίσει τις συντάξεις , τους μσιθούς, τα επιδόματα ανεργέιας, τη δωρεάν υγεία και τη παιδεία,την εθνική κυριαρία μετά θέλω να δίνει και στο σκάκι 3.000.000 ετησίως.

Ο όρος λαϊκισμός δεν αναφέρεται σε κανένα υπάρχων ποστ και σέβομαι τις απόψεις που κατατίθενται με επιειρήματα.

NS είπε...

Πρωτοφανής για τα ιστορικά δεδομένα η πολιτική που επαγγέλλεται η ΓΓΑ:

Με μια πρώτη ανάγνωση:
- απεμπόληση του συνταγματικά ορισμένου καθήκοντος της πολιτείας απέναντι στον αθλητισμό
- κάθετο μαχάιρι στις όποιες πενιχρές επιχορηγήσεις Ομοσπονδιών και σωματείων
- κατηγοριοποίηση των αθλημάτων με μοναδικό ουσιαστικά κριτήριο την εμπορικότητα. Θα επιβιώσουν ουσιαστικά μόνο τα "εμπορικά" αθλήματα
- πλήρη παράδοση ολόκληρων αθλημάτων στο έλεος της "ιδιωιτικής πρωτοβουλίας"

Ειδικά για το σκάκι προβλέπεται ταφόπετρα , γενίκευση της πολιτικής που λέει ότι οι σκακιστές ασκούν χόμπι και όχι άθλημα οπότε πρέπει οι ίδιοι να πληρώνουν τα πάντα

Ας βγουν συμπεράσματα, και για τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης αυτής, που συνεχίζει το καταστροφικό έργο της προηγούμενης, και της πολιτικής της ΕΣΟ που χάιδευε αυτιά επί χρόνια, αρνιόταν οποιαδήποτε κινητοποίηση και πίεση και έκανε πλάτες στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Αλλά εδώ δεν αφήνουν σε χλωρό κλαρί συντάξεις, μισθούς, υγεία, πρόνοια, παιδεία, κοινωνικές δαπάνες, γονικές παροχές το σκάκι θα λυπηθούν;

Νίκος Σερετάκης
ΥΓ στις 10 Φλεβάρη έχει απεργία, μην ξεχνιόμαστε

λιμ είπε...

Σε τι ύψος δηλαδή αναμένεται να είναι η επόμενη επιχορήγηση; περίπου...

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς, μόνη ελπίδα για την επιβίωση του σκακιού στην Ελλάδα, είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, με υπουργό αθλητισμού τον κ. Πιλάλη...
Πέρα από την πλάκα, πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στον κ. Πιλάλη για την ικανότητά του στην αναρρίχηση. Μου θυμίζει τον μικρό Τζακ που αναρριχάται στη γιγαντιαία φασολιά. Για να δούμε αν θα εισέλθει τελικά στο κάστρο της εξουσίας...

Schrödinger's Cat είπε...

@τελευταίος ανώνυμος: οι ανυπόγραφες προσωπικές επιθέσεις, χωρίς μάλιστα εμφανή λόγο και αιτία, κινούνται οριακά για σφουγγάρι και σβήσιμο. Η ανυπόγραφη γενική γνώμη είναι πάντα ευπρόσδεκτη, η ανυπόγραφη σπίλωση συνομιλητών όχι. Παρακαλώ θερμά μην εκμεταλλεύεστε τόσο βάναυσα το «αλογόκριτο» του blog. Παρακαλώ πολύ. Αφήνω το πιο πάνω σχόλιο δημοσιευμένο, γιατί μου δίνει αφορμή να υπενθυμίσω τα αυτονόητα, αλλά συμβουλεύω τους επόμενους να το θεωρήσουν «μη υπάρχον».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Χαίρομαι για την τοποθέτηση του Γάτου (αν και δε θα ήθελα να είμαι στη θέση του). Είναι κρίμα κάποιοι να μπαίνουν με το ωραίο τους ονοματάκι αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη των λόγων τους και κάποιοι άλλοι (λίγοι ευτυχώς, και γιατί όχι, ακόμα και ένας μόνο, που να ξέρεις ποιος είναι πίσω από ένα εντελώς ανώνυμο σχόλιο) να εκσφενδονίζουν ό,τι τους βρίσκεται πρόχειρο υπό την προστασία της σκιάς. Δε λέω, υπάρχουν αυτοί που χρησιμοποιούν μια περσόνα ή που γράφουν στο τέλος το ψευδώνυμο ή ακόμα και το όνομά τους. Αυτούς πλέον τους αναγνωρίζουμε όλοι και μπορούμε να συζητήσουμε χωρίς πρόβλημα. Υπάρχουν και οι Ανώνυμοι που εκφράζονται με κοσμιότητα, χιούμορ ή θυμό, δεν έχει σημασία, πάντα όμως με καλή πρόθεση και με επιχειρήματα. Σαφώς είναι οι περιπτώσεις αυτές που δικαιώνουν την ανωνυμία. Τι γίνεται όμως με τους λίγους που λέγαμε; Έχεις δίκιο, είναι πολύ οριακό. Ο ίδιος δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με τις προσωπικές επιθέσεις, μη σου πω με φτιάχνουν κιόλας. Τι φταίει όμως ο Πιλάλης, ο Κουρκουνάκης, ο Μουτούσης ακόμα κι εσύ (για να θυμηθώ τους πιο πρόσφατους στόχους) να προσπαθούν κάθε φορά να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες; Δυσεπίλυτο πρόβλημα, το ξέρω. Ας προβληματιστούμε όλοι. Ας προστατέψουμε το ιστολόγιο, όπως θα προστατεύαμε το παρκάκι που μας αρέσει να κάνουμε βόλτα, από αυτούς που πετούν τα σκουπίδια τους χάμω.

Unknown είπε...

προς τον τελευταίο ανώνυμο: δεν καταλαβαίνω για ποια αναρρίχηση μιλάς. Όσο με θυμάμαι εργαζόμουν και εργάζομαι μέσα σε συλλογικότητες και οι όποιες χρεώσεις έχω μέσα στην πολιτική είναι μετά από εκλογή μου και όχι κατ΄ανάθεση. Στον πολιτικό χώρο που βρίσκομαι ασκώ πυκνά κριτική και είμαι ένας από αυτούς που κατέβασαν το μοναδικό κείμενο αντιπλατφόρμα στο κοινό κείμενο της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόμματος στο τελευταίο εκλογικό τακτικό συνέδριο. Στο ΔΣ της ΕΣΟ δεν έχω κάνει ποτέ έκπτωση των απόψεών μου και αν θέλεις μπορώ να σου πως τις δημόσιες διαφωνίες μου. Όλα αυτά πλέον μπορείς να τα διαπιστώσεις ακόμα και χρησιμοποιώντας το google ή ρωτώντας (μικρή είναι η κοινωνία μας). Η ενασχόλησή μου με τις εφημερίδες προέκυψε μια περίοδο που ο συγχωρεμένος Τρ.Σιαπέρας βρισκόταν στα τελευταία του. Η τότε Σκακιστική Κίνηση (πολλά μέλη της μπορούν να σου επιβεβαιώσουν όσα γράφω) συνεδρίασε και αποφάσισε να βοηθήσει τον Σιαπέρα να συντηρήσει τις στήλες στις εφημερίδες μέχρι να αναρρώσει. Στα πλαίσια αυτής της συννενόησης και ενώ άλλοι πιο έμπειροι σκακιστικά σύντροφοι τότε δεν μπορούσαν να βοηθήσουν η Σκακιστική Κίνηση μου ανέθεσε να τον βοηθήσω στο ΕΘΝΟΣ. Στη συνέχεια ο Τριαντάφυλλος ανέρρωσε αλλά δεν μπορούσε να κρατά όλες τις στήλες και μου είπε Χρήστο συνέχισέ την εσύ, γεγονός ιδιαίτερα τιμητικό για μένα, που έκανα όμως με την άδεια της ΣΚΑΚΙ. Είναι αστείο που επειδή έκανα το σφάλμα για 2-3 εδώ μέσα να γράψω ένα αφιέρωμα για την εθνική βρίσκομαι να ΄΄απολογούμαι΄΄ όμως επειδή εκτίθεμαι καθημερινά μέσα από τη δραστηριότητά μου και επίσης είμαι μέλος Θεσμικών οργάνων, δεν έχω αντίρρηση να το κάνω. Ελπίζοντας βέβαια ότι έχω ανώνυμους που μπήκαν σήμερα στο σκάκι και δεν γνωρίζουν και όχι εμπαθείς που γνωρίζουν αλλά πετάνε ότι γουστάρουν στοχεύοντας στο Γκεμπελικό πες πες κάτι μένει!! Σε κάθε περίπτωση η κριτική είναι αποδεκτή, αλλά να έχει επιχειρήματα και όχι εύκολες προσβολές.

καλός ανώνυμος είπε...

Κακώς απάντησες Χρήστο, δεν υπήρχε κανένας λόγος. Δεν σε κάλυψαν ο γάτος και ο Κονιδάρης;

Unknown είπε...

...όσο για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές οι μάχες μου απέναντι σε κάθε τέτοιο σενάριο εδώ και πολλά χρόνια. Και για να σε καθησυχάσω(!) σε διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση τέτοιας συνεργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελείως διαφορετικές πολιτικές επιλογές από αυτές του ΠΑΣΟΚ.

Unknown είπε...

προς καλό ανώνυμο: νομίζω ότι καλό είναι όσοι (αν) δεν ξέρουν να μαθαίνουν κάποια γεγονότα...Προφανώς και με κάλυψε ο γάτος, του Παναγιώτη το σχόλιο το είδα αφότου έγραψα το δικό μου!!

Ελληνοφρένεια είπε...

Και αλλάζουμε , και βουλιάζουμε

Ανώνυμος είπε...

Και να και τα πρώτα επακολουθα της ιστορικής απόφασης της Αθλητικής ηγεσίας για την ηθική και αθλητική δικαίωση του σκακιού.

Ο "δημοσιογράφος" του Εθνους Στράτος Σεφτελής επιτίθεται στον ΓΓ Αθλητισμου γιατί τοποθέτησε το σκάκι σε τοσο υψηλή κατηγορία πανω από ολυμπιακά αθλήματα.¨Ολο το άρθρο εδώ http://www.ethnos.gr/ethnosport/article.asp?catid=17046&subid=2&pubid=6976000.

Το γνωστό δημοσιογραφικό αθλητικό κατεστημένο θορυβηθηκε από τη δικαίωση του αθλήματος μας.

Για να δούμε τι θα κάνουν οι συνδικαλιστες-επαναστάτες. Θα συνταχθούν με το σκάκι ή το Σεφτελη?

Ανώνυμος είπε...

Ειδικά το σκάκι το μνημονεύει ουκ ολίγες φορές μέσα σε ένα τόσο μικρό κείμενο... Φαίνεται ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση, εκτός κι αν έχει κάποιο άλλο λόγο για να μας αντιμετωπίζει με τόση απαξίωση...

Υ.Γ. Το σίγουρο είναι ότι οι λίστες θα προκαλέσουν "πόλεμο" μεταξύ ομοσπονδιών και παραγόντων για το ποιοι θα μείνουν στον αφρό και ποιοι θα βουλιάξουν...

Ανωνυμία ή Επωνυμία ; είπε...

Από ότι είδα ο συγκεκριμένος κύριος...και τον λέω ακόμα κύριο γιατί θέλω να πιστεύω ότι η τοποθετησή του πηγάζει από άγνοια, και όχι από υστερόβουλες προθέσεις...έχει και mail που υπογράφει κάτω από το άρθρο του...μήπως λοιπόν κάποιοι θα έπρεπε από την Ε.Σ.Ο που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά (internet,γραμματεία,ή δεν ξέρω τι άλλο ..) να του απαντήσουν ;
Τώρα βέβαια όταν λέει να επιχορηγηθεί το σκι ( το άθλημα των φτωχών :) ), για να αυξηθεί ο τουρισμός ! Τι σχέση έχει το αγωνιστικό σκι...με το κατεβαίνω μια πίστα με την παρέα μου γιατί κάνω μία εκδρομή, μόνο αυτός το ξέρει...και για αυτό ξανά λέω ίσως τα κινητρά του δεν είναι υγιή και δεν αξίζει κανείς να του δώσει παραπάνω σημασία...
Έχει μπερδέψει τον πλουτισμό με τον αθλητισμό, και υποτίθεται ότι είναι και γνωστός δημοσιογράφος, άρα δεν ξέρω αν αυτά τα λέει από άγνοια, ή με σκοπό να προωθήσει κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα, από συγκεκριμένους χώρους του αθλητισμού που θίγονται...

Ανώνυμος είπε...

Νέα επίθεση στο Γ.Γ. Αθλητισμού
και στο σκάκι εκ μέρους του τένις και του "κυριου" Μαρίνου Ταχτσίδη

http://tennis24.gr/content/view/4811/88/lang,el/

Ως τώρα στον ΓΓΑ εχουν επιτεθεί οι όλοι όσοι προσπαθούν να απαξιώσουν το σκάκι και οι συνδικαλιστές του χώρου μας.

Τελικά με ποιούς είστε?

λιμ είπε...

Δεν είναι εξηγήσιμο να φαίνεται στους αθλητικογράφους σαν τον Στράτο Σεφτελή σκανδαλώδες που το σκάκι είναι σε τόσο ψηλή κατηγορία;

Δημήτρης Σκυριανόγλου είπε...

Ο κ. Μαρίνος Ταχτσίδης δημοσίευσε -προς τιμήν του- υστερόγραφο στο άρθρο του όπου ζητά συγνώμη για την ατυχή αναφορά του στο σκάκι μέσα στο κείμενό του.

http://tennis24.gr/content/view/4811/88/lang,el/

Schrödinger's Cat είπε...

@Δημήτρη: διάβασα το email που έστειλες στο Στράτο Σεφτελή καθώς και την απάντησή του, η οποία παραμένει υποτιμητική για το σκάκι.
Θέλεις να αναδημοσιεύσεις;

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα και αντιγράφω:

Τα σωματεία θα κληθούν να υποβάλουν στη ΓΓΑ φάκελο που θα περιλαμβάνει τα εξής:

- Την αθλητική τους ιστορία.

- Τη νομιμοποίηση των εκπροσώπων τους.

- Τη φορολογική και ασφαλιστική υπόστασή τους.

- Τα αθλητικά τμήματα και τους αθλητές τους.

- Τις εγκαταστάσεις στις οποίες ασκούν τη δραστηριότητά τους.

- Τις αθλητικές διοργανώσεις στις οποίες μετέχουν.

- Τους προπονητές τους οποίους απασχολούν και την κατάσταση λοιπού προσωπικού που απασχολείται στο σωματείο.

- Τον προϋπολογισμό τους και τις πηγές εσόδων τους.

Ανώνυμος είπε...

Ο Σεφτελής δεν ήταν που είχε πει σε αγώνα ποδοσφαίρου
"Και η ομάδα της Ολλανδίας κερδίζει κόρνερ σε πολύ καλή θέση"

Ήρωνας

Ανώνυμος είπε...

...ή σε κλήρωση του Λόττο
"Έχουν μπει όλοι οι αριθμοί στην κλειτορίδα"

Ήρωνας

Ανώνυμος είπε...

Στον ακόλουθο σύνδεσμο από τα Νέα σημειώνεται ότι θα περικοπεί ολοκληρωτικά η επιχορήγηση στο σκάκι, σε πίνακα που παρατίθεται. Είναι αλήθεια;

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4556269&ct=5

Ανώνυμος είπε...

... ή σε αγώνα 200 μέτρων κολύμβησης και ενώ οι αθλητές συμπλήρωσαν τα 100 μέτρα άρχισε να ανακοινώνει τους νικητές ξεχνώντας πως είχαν να διανύσουν αλλά 100 μέτρα.

Αξέχαστα χρόνια ζήσαμε ακούγοντας το Στράτο σε ζωντανές μεταδόσεις.

Ήρωνας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Δε λέτε πάλι καλά που ο Σεφτελής δε μεταδίδει σκάκι...

zisis είπε...

Να σας πω φίλοι μου, από το 2005 και μετά αν θυμάμαι καλά, από τα αρκετά εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν σαν τακτική επιχορήγηση στην ΕΣΟ από το Ελληνικό κράτος ο σύλλογος μου «βοηθήθηκε» συνολικά με ενδιάμεσο διαχειριστή την ΕΣΣΑΘΜ με 300 ευρώ για κάποιο προπονητικό πρόγραμμα λίγο πριν από τις τελευταίες εκλογές της ΕΣΟ και με κάποια κατοστάρικα ευρώ συνολικά για τα οδοιπορικά στα διασυλλογικά πρωταθλήματα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Άρα λοιπόν αυτό που έχουμε να χάσουμε εδώ στη Δράμα αν κοπούν ακόμη και τελείως οι επιχορηγήσεις στο σκάκι για την επόμενη πενταετία ( 2010-2015) δεν ξεπερνούν τα κάποια κατοστάρικa ευρώ και τίποτα παραπάνω. Έτσι κι αλλιώς ο σύλλογος συντηρείται από δύο τρεις ανθρώπους χωρίς την βοήθεια της ΕΣΟ και της ΕΣΣΑΘΜ είτε την οικονομική είτε την προπονητική χρόνια τώρα.
Αρα για ορισμένους συλλόγους ισχύει αυτό που ο λαός μας λέει
Τι έχεις Γιάννη τι είχα πρώτα ….
Γκουτιούδης Ζήσης

Ανώνυμος είπε...

το Δημοσίευμα των Νέων δεν είναι ακριβες ώς προ τον πίνακα που δημοσιεύτετε καιέρχετε σε αντίθεση με όσα αναφέρει προηγουμένως. Απλώς ο συντάκτης δε συνηδητοποίησε ότι το σκάκι είναι το μόνο μη Ολυμπιακό άθλημα που παραμενει στα κρατικά ενισχυόμενα. Σε άλλες εφημερίδες οι πινακες έιναι σωστά δομημένοι.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι μετά από τις προσφατες δυσάρεστες εξελίξεις η συμμετοχή στην Α΄ Εθνική πρέπει να είναι 20.000 για κάθε ομάδα εκ των οποίων θα επιστρέφονται στις πρώτες 10 μόνο τα μισά και τά άλλα μισά θα πηγαινουν στην Ε.Σ.Ο. Θα γίνουμε έτσι το πρώτο άθλημα που αντι να επιχορηγεί η ομοσπονδία τα σωματεία θα συμβαίνει το αντίθετο!

admin είπε...

Αν και άδικο, είναι λογικό ο κάθε αθλητής να αντιμετωπίζει το δικό του
άθλημα ως το πιο σημαντικό, αγνοώντας την ομορφιά και το μεγαλείο
πολλών άλλων αθλημάτων. Δεν μπορώ παρά να συγκρίνω το σκάκι, που είναι
ένα άθλημα-τέχνη με τον κλασσικό χορό που είναι και αυτός μια
τέχνη-άθλημα. Ενώ λοιπόν υπάρχουν άπειρες ερασιτεχνικές ιδιωτικές
σχολές μπαλέτου, δε γνωρίζω να υπάρχουν ιδιωτικές σχολές σκακιού. Οι
τοπικοί σύλλογοι (εκτός από των μεγάλων πόλεων φαντάζομαι) στις
περισσότερες περιπτώσεις είναι ανεπαρκείς στο να προσφέρουν τακτικές
προπονήσεις. Με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην έχουν ούτε τις απαραίτητες
γνώσεις, ούτε κίνητρο για να συνεχίσουν το σκάκι. Το αποτέλεσμα είναι
να μην αντιμετωπίζεται με τη σοβαρότητα που του αρμόζει, αλλά σαν ένα
παιχνίδι.

Εαν μέσα στις δραστηριότητες των παιδιών (γλώσσες, μουσική,
αθλητισμός, χορός) υπήρχαν αξιόλογες ιδιωτικές σχολές σκακιού,
φαντάζομαι ότι οι γονείς θα πλήρωναν τα ανάλογα δίδακτρα έτσι ώστε να
συντηρούνται οι σχολές. Το σκάκι έχει συνηθίσει να αρκείται στην
κρατικη βοήθεια, η οποία δεν είναι αρκετή για να το απογειώσει ως
άθλημα. Το πρόβλημα είναι ότι τα δωρεάν μαθήματα δεν τα εκτιμούν οι
γονείς των αυριανών πρωταθλητών, αλλά λειτουργούν απαξιωτικά για
οποιοδήποτε άθλημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μαζεύουν οι σύλλογοι
παιδιά που δεν τους ενδιαφέρει το σκάκι αλλα απλά πάνε στα μαθήματα
επειδή είναι δωρεάν, και αν ένα στα δέκα παιδιά έχει τη κλίση και τη
θέληση να μάθει, να μην ευνοείται τελικά από τις συνθήκες που
περιβάλλουν τα δωρεάν μαθήματα.

Ο κλασσικός χορός είναι μια τέχνη εξαιρετικά ακριβή σε σχέση με το
σκάκι. Τα μαθήματα στις σχολές χορού κοστίζουν αρκετά και οι πουέντ,
τα παπούτσια του μπαλέτου, κυμαίνονται στα 60-80 ευρώ. Μια μαθήτρια σε
προεπαγγελματικό τμήμα θα χρειαστεί ένα ζευγάρι το μήνα ή το δίμηνο.
Τι έξοδα έχει το σκάκι; Μια σκακιέρα, ένα ρολόι και ένα βιβλίο. Τώρα
δε με το ίντερνετ υπάρχει όλη η θεωρία online. Τα κουστούμια
παραστάσεων κυμαίνονται στα 100 ευρώ. Όμως οι παραστάσεις των σχολών
είναι αυτές οι οποίες διαφημίζουν και τις σχολές αλλά και την τέχνη
του χορού. Θα μπορούσαν οι σύλλογοι να διοργανώνουν συχνά επιδείξεις
σκακιού πχ σιμουλτανέ ή μικρά τουρνουά για τη προώθηση και διαφήμιση
του αθλήματος.

Για τις ιδιωτικές σχολές σκακιού θα πρέπει να οριστούν κάποιοι κανόνες
που να κατοχυρώνουν τους προπονητές και να αποδεικνύουν τις γνώσεις
τους. Μέχρι τώρα, από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει μια μέθοδος εκμάθησης
σκακιού που να έχει σαφή όρια σχετικά με την ύλη και τις ικανότητες
που πρέπει να έχει ο μαθητής, έτσι ώστε να δημιουργηθούν επίπεδα -
τάξεις. Εαν υπήρχε η δυνατότητα να εφευρεθεί ένα τέτοιο σύστημα,
παρόμοιο των ωδείων στη μουσική, και των ακαδημιών στο μπαλέτο, θα
μπορούσαν να χορηγούνται απολυτήρια τέτοιων σχολών που να κατοχυρώνουν
επαγγελματικά δικαιώματα στο σκάκι.

Το πρόβλημα στο σκάκι είναι ότι, ενώ στο μπαλέτο ένας ικανός χορευτής
μπορεί να βρει εύκολα μια θέση σε ένα θέατρο (στο εξωτερικό βέβαια
γιατί στην Ελλάδα ένα έχουμε όλο κι όλο), ένας ικανός σκακιστής δεν
έχει καμία εγγύηση ότι θα μπορέσει να το εξασκήσει ως επάγγελμα, εκτός
του προπονητή. Και έτσι πολλοί ικανοί σκακιστές το παρατάνε ή το
εξασκούν ως χόμπυ. Από τη φύση του ως άθλημα φαίνεται να μην προσφέρει
σταθερό εισόδημα στους αθλητές, εκτός από αυτούς που είναι στη κορυφή.
Ορθά λοιπόν θα έπρεπε οι πρωταθλητές να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με
τους πρωταθλητές όλων των άλλων ολυμπιακών αθλημάτων, εφόσον δεν
υπάρχει άλλος εναλλακτικός τρόπος για επαγγελματική αποκατάσταση.

Schrödinger's Cat είπε...

Η ανοικτή επιστολή που έστειλε ο Δημήτρης Σκυριανόγλου προς τον δημοσιογράφο Στράτο Σεφτελή με αφορμή το δημοσίευμα στο "Έθνοσπόρ" (http://www.ethnos.gr/ethnosport/article.asp?catid=17046&subid=2&pubid=6976000). Υπάρχει και η απάντηση του Στράτου Σεφτελή, αλλά κρίνω πως δεν έχω το δικαίωμα να τη δημοσιοποιήσω, αν και δεν αφορά προσωπικά ζητήματα αλλά γενικότερα θέματα του σκακιού. Πάντως, αμφισβητεί την ύπαρξη των 265 σωματείων (και λέει φυσικά και άλλα για το σκάκι, όπως π.χ. ότι δεν είναι άθλημα κτλ). Ζητά μια λίστα με τα σωματεία.

κ. Σεφτελή,
Ονομάζομαι Δημήτρης Σκυριανόγλου και είμαι μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας. Επικοινωνώ μαζί σας με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα στο “Εθνοσπόρ” με τίτλο "Λίστες Αθλημάτων με Ερωτηματικά" το οποίο φέρει την υπογραφή σας.
Στο δημοσίευμα, μέσα σε τέσσερις μόλις παραγράφους, αναφέρεστε τρεις (!) φορές στο σκάκι χρησιμοποιώντας το ως παράδειγμα αθλήματος το οποίο δε θα έπρεπε να είναι καν στη θέση που το κατέταξε η ΓΓΑ μετά τις χθεσινές εξαγγελίες αλλά πολύ πιο κάτω, σε θέση χαμηλότερη από αθλήματα όπως το τρίαθλο ή οι χιονοδρομίες.
Γνωρίζοντας την πορεία σας στην αθλητική δημοσιογραφία ειλικρινά θλίβομαι όταν διαπιστώνω ότι ένας δημοσιογράφος της δικής σας εμβέλειας δείχνει το λιγότερο ανενημέρωτος (για να μη χρησιμοποιήσω βαρύτερη έκφραση) για τα βασικά στοιχεία και μεγέθη ενός δημοφιλούς αθλήματος όπως το σκάκι. Προς ενημέρωσή σας λοιπόν αναφέρω τα εξής:
Γνωρίζετε ότι η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία έχει περισσότερους από 37.000 εγγεγραμμένους αθλητές ηλικίας 5 ως 85 ετών? Γνωρίζετε ότι υπάρχουν 265 ενεργά σκακιστικά σωματεία στην Ελλάδα? Γνωρίζετε ότι στα μαθητικά πρωταθλήματα που γίνονται σε όλη την Ελλάδα (από την Κρήτη μέχρι την Ήπειρο και τη Θράκη) λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 10.000 μαθητές κάθε χρόνο? Είναι τυχαίο που εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας (αναφέρω Έθνος, Νέα, Ελευθεροτυπία) έχουν καθημερινές σκακιστικές στήλες? Γνωρίζετε τις επιτυχίες των Ελλήνων σκακιστών σε ατομικό (έχουμε π.χ. Παγκόσμιους Πρωταθλητές σε νεανικές ηλικίες) και ομαδικό επίπεδο (αναφέρω ενδεικτικά την 6η θέση που κατέλαβε η εθνική μας ομάδα στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων νικώντας την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ρωσία και τη δύο φορές (2006, 2008) Ολυμπιονίκη ομάδα της Αρμενίας)? Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα φιλοξενεί κάθε χρόνο σκακιστικές διοργανώσεις παγκόσμιας εμβέλειας (π.χ. Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα) ενώ στη χώρα μας διοργανώνονται περισσότερα από 10 διεθνή τουρνουά με ισχυρότατες συμμετοχές κάθε χρόνο? Θα μπορούσα να συνεχίσω επί μακρόν...
Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι το σκάκι δε θα έπρεπε να είναι καν στην Γ’ κατηγορία της ΓΓΑ ή ότι τα αθλήματα που αναφέρετε πρέπει να είναι υψηλότερα από το σκάκι? Με βάση τόσο τα ποσοτικά δεδομένα που παρέθεσα, όσο και τα κριτήρια που έθεσε η ίδια η ΓΓΑ, το σκάκι μάλλον ψηλότερα θα έπρεπε να βρίσκεται παρά χαμηλότερα.
(συνεχίζεται)

Schrödinger's Cat είπε...

(συνέχεια)
Και φυσικά δεν έχω κάτι εναντίον του τρίαθλου και των χιονοδρομιών, μακάρι και αυτά τα αθλήματα να χρηματοδοτηθούν επαρκώς από τη ΓΓΑ, όμως τα μεγέθη τους, η ιστορία τους, ακόμη και η δυναμική τους, δε μπορεί να συγκριθεί με αυτή του σκακιού. Αναφέρεστε στους εκδρομείς του Σαββατοκύριακού που συνδυάζουν 1-2 φορές το χρόνο μια εκδρομή στα χιόνια, με μια βόλτα με τα σκι σαν να πρόκειται για αθλητές. Ειλικρινά το θεωρείτε αυτό σοβαρό επιχείρημα, ειδικά σε σύγκριση με το σκάκι όταν χιλιάδες άνθρωποι σε καθημερινή βάση παίζουν σκάκι είτε με τους φίλους τους, είτε στο διαδίκτυο, χωρίς φυσικά να αναφερθώ στο πλήθος των επίσημων σκακιστικών αγώνων που διοργανώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους?
Αν και πιστεύω ότι πράγματι το πνεύμα της νέας ηγεσίας της ΓΓΑ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, κι εγώ, όπως κι εσείς και φαντάζομαι όλος ο αθλητικός κόσμος, φυσικά ανησυχώ για τον τρόπο υλοποίησης των νέων αποφάσεων. Από δημοσιογράφους σαν κι εσάς περιμένουμε να ακούσουμε ψύχραιμες και εμπεριστατωμένες απόψεις που θα βοηθήσουν το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού κι όχι “μπαλωθιές” που θα στρέψουν τη μία ομοσπονδία εναντίον της άλλης. Θέλω να πιστεύω ότι οι ατυχείς αναφορές σας στο σκάκι οφείλονται μόνο σε έλλειψη ενημέρωσης και ελπίζω ότι σε εύθετο χρόνο θα ανασκευάσετε την άποψή σας.
Με αθλητικούς χαιρετισμούς
Δημήτρης Σκυριανόγλου
Μέλος Δ.Σ. Ε.Σ.Ο.

Schrödinger's Cat είπε...

Η άποψη του Τάκη Δρεπανιώτη για τις εξελίξεις στο ιστολόγιο "ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά": http://greekchesspolitics.wordpress.com/2010/01/21/eso-gga10/

Ανωνυμία ή Επωνυμία ; είπε...

Συγχαρητήρια στον κ.Σκυριανόγλου, για τα αντανακλαστικά του να απαντήσει αν και είναι φανερό ότι το δημοσίευμα του κ.Σεφτελή είναι κακόβουλο, αλλά και κυρίως για το ήθος της απάντησης του.

Schrödinger's Cat είπε...

Παρακαλώ θερμά για αυτοσυγκράτηση. Το βήμα του ιστολογίου είναι κατά βάση αλογόκριτο, αλλά η κριτική σε πρόσωπα (δημοσιογράφους κτλ) μπορεί να γίνεται με κοσμιότερο τρόπο -και αν χρειάζεται επώνυμα. Αναγκάστηκα να αφαιρέσω δύο σχόλια. Πολλά από αυτά που γράφτηκαν για το πρόσωπο και την πορεία του Στράτου Σεφτελή είναι πρόχειρα και άδικα, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει το άρθρο του. Ας περιοριστούμε σε κριτική στη γνώμη του, όπως αυτή εκφράζεται ενυπόγραφα.

λιμ είπε...

Συμφωνώ πως είναι απλώς η άποψη ενός δημοσιογράφου, γνωστού στο κοινό, αλλά πιθανώς ανενημέρωτου. Το να υπερβάλλουμε σε αντιδράσεις θυμίζει τους φανατικούς με τα σκίτσα του Μωάμεθ. Δεν χάλασε και ο κόσμος με το άυθρο του, ψυχραιμίιιιιιια. Αλλού πρέπει να επικεντρωθύμε σαν σκακιστές...

Ανώνυμος είπε...

O κύριος Σεφερλής κάνει ένα σοβαρό λογικό λάθος. Είτε θα πρέπει να συγκρίνει τον αριθμό των ενεργών αθλητών των δυο αθλημάτων (σκάκι και χιονοδρομία), είτε τον αριθμό αυτών που απλά ασχολούνται σε τελείως αρχάριο επίπεδο. Ακόμη και στη δεύτερη περίπτωση το σκάκι υπερτερεί χαωδώς διότι υπάρχουν πάρα πολλοί που γνωρίζουν σκάκι και απλά παίζουν με τους φίλους τους (κάποιοι μάλιστα ανενεργοί παίκτες), αλλά και χιλιάδες παιδιά στα σχολεία τα οποία μαθαίνουν σκάκι! Αυτά προφανώς δεν τα γνωρίζει ο κύριος Σεφτελής.
Συγχαρητήρια στον κ. Σκυριανόγλου για την άμεση απάντηση στο δημοσίευμα, που αποδεικνύει ότι τιμάει τη θέση που κατέχει ως συμβούλου της Ομοσπονδίας. Επίσης, συγχαρητήρια στον κ. Πιλάλη για το δημοσίευμα στο "Εθνος". Παρόλο τη μικρή υπερβολή το σκάκι σίγουρα προβάλλεται από τέτοια δημοσιεύματα.
Όσον αφορά αυτά που αναφέρει ο κ. Γκουτιούδης απλά να σημειώσω ότι ενδεχομένως να μειωθούν ή να καταργηθούν και τα κονδύλια για τους περιφερειακούς προπονητές. Επομένως δεν είναι μόνο τα οδοιπορικά που αφορούν τις ομάδες της περιφέρειας και θα υπάρχουν επιπτώσεις από τη μείωση της επιχορήγησης της ΕΣΟ.
Όσο για αυτά που γράφει ο κύριος για την κυβέρνηση ότι αναβαθμίζει το σκάκι,ας διαβάσει τι σημαίνει αυτή η κατηγορία αθλημάτων. Και ότι είναι επιτυχία να βρίσκεται ανάμεσα στην ιππασία (η οποία έχει ελάχιστους αθλητές σε σχέση με το σκάκι και είναι περιορισμένη σε μια ελίτ λόγω και του οικονομικού κόστους) ή την ξιφασκία που αναφέρει ότι έχει ολυμπιακές διακρίσεις που δεν μπόρεσα να εντοπίσω. Επιπλέον, δεν μπορώ να δεχτώ ότι το σκάκι μπορεί να είναι τόσο πίσω από το κανόε-καγιάκ.

Ανώνυμος είπε...

Αντιγράφω από τον τύπο:

Μετά από μεσολάβηση του βουλευτή Καβάλας Σάββα Εμινίδη, με την ιδιότητα του μέλους της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κ. Παναγιώτη Μπιτσακτσή για τον Σκακιστικό Ομιλο Καβάλας. Ο κ. Μπιτσακτσής, παρουσία του κ. Εμινίδη, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Ομίλου Βασίλη Λιόγκα και ζήτησε αναλυτική ενημέρωση, τόσο για την μη καταβολή εδώ και δύο χρόνια της πενιχρής τακτικής ετήσιας επιχορήγησης στον Πρωταθλητή Ελλάδας (5.800 ευρώ ετησίως και για τις 4 ομάδες της Καβάλας), όσο και για το στεγαστικό πρόβλημα του Ομίλου. Ο ΓΓΑ, που δήλωσε σκακιστής και ήταν γνώστης του κύρους του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας πανελληνίως και διεθνώς, ήταν πλήρως ενημερωμένος και για τις κινητοποιήσεις του Ομίλου για τη στέγασή του.


Ο Β. Λιόγκας τον ενημέρωσε για τις μεγάλες οικονομικές ανάγκες ενός Ομίλου με τόσο έντονη αγωνιστική και εκπαιδευτική δραστηριότητα (με δράσεις ετήσιου προϋπολογισμού 180.000 ευρώ και 4 προπονητές) και ζήτησε καταβολή των επιχορηγήσεων των τελευταίων δύο ετών και αύξησή της σε ύψος αντίστοιχο των αθλητών, του έργου και του κύρους του. Τον ενημέρωσε επίσης για την υπόσχεση του Δημάρχου Καβάλας να παραχωρήσει τη χρήση της παλιάς Δημοτικής Βιβλιοθήκης στον Όμιλο και το σχετικό χρονοδιάγραμμα ενεργειών του Δήμου. Ζήτησε χρηματοδότηση των μεγάλων σκακιστικών εκδηλώσεων του Ομίλου (Σχολικό Πρωτάθλημα και ΟΠΕΝ Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά).


Ο κ Μπιτσακτσής δεσμεύτηκε να υποστηρίξει ενεργά το Σκάκι στην Καβάλα και άμεση καταβολή της τακτικής επιχορήγησης. Σε συνάντηση με την διοίκηση του Σκακιστικού Ομίλου θα αντιμετωπισθούν και τα υπόλοιπα ζητήματα. Ο βουλευτής Σ. Εμινίδης, διαβεβαίωσε τους ανθρώπους του Σ.Ο.Καβάλας ότι θα παρακολουθεί από κοντά το θέμα και θα συνεχίσει να δείχνει αμέριστο το ενδιαφέρον του για τα ερασιτεχνικά σωματεία και το λαϊκό αθλητισμό.

Aντιγράφω από τον τύπο δηλώσεις Υπουργου Γ.Ιωαννίδη

«Το σκάκι δεν είναι άθλημα και θα πρέπει να ανήκει στο υπουργείο Παιδείας ή έστω στο υπουργείο Πολιτισμού»

Η κριτική που δέχεται σήμερα ο ΓΓΑ κ.Μπιτσαξής που δηλώνει σκακιστής είναι ίδια και πολύ μεγαλύτερη από αυτοί που δέκτηκαν οι προκατοχοί που από τα 50 αθλήματα της ΓΓΑ θεωρούσαν ότι το σκάκι πρέπει να φύγει πρώτο. Γιατί άραγε?

Γιατί όπως και στην κεντρικη πολιτική σκήνη δε μπορεί
να γίνει αποδεκτό γιατί η πλατιά κοινωνική μάζα της αριστεράς ακολουθείτο κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρεάς Παπανδρέου.

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ σκακιστής είμαι προφανώς, αλλά για να λέμε την πάσα αλήθεια άθλημα, σύμφωνα τουλάχιστον με το λεξικό του Μπαμπινιώτη, είναι: "κάθε αγώνισμα που διεξάγεται βάσει ορισμένων κανόνων και απαιτεί την καταβολή σωματικών κυρ. δυνάμεων και την αξιοποίηση δεξιοτήτων για την επίτευξη όσο των δυνατόν καλύτερων επιδόσεων ή απλώς για εκγύμναση του σώματος και αναψυχή... ΣΥΝ. σπορ". Δε νομίζω, λοιπόν, ότι το σκάκι βάσει του παραπάνω ορισμού είναι άθλημα-σπορ, όπως άλλωστε δεν είναι ούτε και στην συνείδηση του μέσου ανθρώπου. Όλα αυτά χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω το σκάκι, το οποίο είναι ίσως το κορυφαίο πνευματικό παιχνίδι, αλλά μέχρι εκεί, αλλιώς θα πρέπει να θεωρήσουμε και το μπριτζ άθλημα καθώς και όλα τα επιτραπέζια παιχνίδια... Δυστυχώς ο Ιωαννίδης, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει σε μερικούς, έχει δίκιο...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Έσχατος Ανώνυμος
Αν είναι το σκάκι άθλημα (που είναι), τότε είναι και το μπριτζ, αγαπητέ. Ρίξτε μια ματιά στους κανόνες του και θα το διαπιστώσετε. Μην κάνετε το λάθος που κάνουν πολλοί να νομίζουν πως ό,τι παίζεται με χαρτιά είναι απαραίτητα τζόγος.

Unknown είπε...

ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΗΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ !!

trilizas είπε...

@ konidaris

Den katalavaino giati lete pos einai athlima to skaki. Mporeite na to analysete ligo?

To bridge ontos den einai mono tzogos (an kai polloi apo aytous pou paizoun einai treloi tzogadoroi. P.x. gia na kathorisoun vora-noto rixnoun "mpompes"). Parolayta, to oti exoun prospathisei na meiosoun ton tzogo den simainei oti to exoun kataferei kai 100%. To bridge thelei kai tyxi. Apla se vathos xronou o kalos tha kerdizei, alla mporei na symbei se ena tournoua na xasei epeidi itan atyxos.

H triliza pali den exei tzogo, alla an kapoios prospathouse na tin perasei os athlima tha mas fainotan paralogo, etsi? Ayto epeidi einai tetrimmeno paixnidi. Alla poiotika den diaferei apo to skaki. Mono pou to skaki einai poly pio polyploko.

SirJohn είπε...

@ trilizas: Σχετικά με το σκάκι, εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου, κι εγώ το θεωρώ παιχνίδι και όχι άθλημα (δεν καταλαβαίνω γιατί μας καίει τόσο να θεωρείται άθλημα λες και είναι πιο τιμητικό.....δεν είναι), θα σε διορθώσω όμως σχετικά με το Bridge (το οποίο είναι επίσης ένα παιχνίδι και όχι άθλημα όπως επίσης κάποιοι θέλουν να το λένε): Το Bridge λοιπόν δεν έχει καθόλου το στοιχείο του τζόγου μέσα του και δεν είναι ούτε κατά 1% παιχνίδι τύχης. Η ανάλυση που κάνεις ταιριάζει σε άλλα παιχνίδια όπως το πόκερ ή το τάβλι που ένα μέρος του παιχνιδιού είναι και η τύχη.

@ ΣΟΦΙΑ: Και με 'σένα θα συμφωνήσω!!!

trilizas είπε...

@ SirJohn

"Το Bridge λοιπόν δεν έχει καθόλου το στοιχείο του τζόγου μέσα του και δεν είναι ούτε κατά 1% παιχνίδι τύχης"

Ma den einai akrivos etsi. Sto bridge prepei na pareis apofaseis pou einai mono "in expectation" sostes. P.x na mantepseis pou einai i ntama. An xereis oti i ntama einai me 75% dexia sou tha paixeis me vasi ayti sou tin ektimisi. Ela mou omos pou 75% den simainei kai tipota se ena paixnidi. Etsi an oi antipaloi sou kanoun lathos, tote tha mantepsoun sosta kai tha xaseis pontous parolo pou pires ti sosti apofasi. Ayto ego to theoro tyxi.

μου αρεσει το σκακι είπε...

Γατε, μπορουμε να δουμε την επιστολη του Σεφτελη? ειμαι πολυ περιεργος γιατι αναφερεις οτι απαντησε υποτιμητικα

Γεωργιάδης Αλέξανδρος είπε...

Προσωπικά γνωρίζω ελάχιστα από bridge. Αν κατάλαβα από τα σχόλιά σας:

Αν είναι παιχνίδι που είναι από "expectation" σωστό, τότε μπορώ να πω με αρκετή βεβαιότητα ότι και αρκετά σκακιστικά προγράμματα είναι από "expectation" σωστά.

Κατά προσέγγιση και "βαρύτητα εκτίμησης" λειτουργούν κάποια από αυτά (και ας μην είναι και τόσο εξελιγμένα), λειτουργώντας με βάση κάποια ας το πούμε εμπειρία/δεδομένα που τους έχεις εισάγει....

Πιστεύω βασίζεται στην "τύχη" το bridge αν το λάθος που κάνεις δεν επηρεάζει την μετέπειτα εξέλιξη της παρτίδας. Αν την επηρεάζει και οι παίκτες μπορούν να μάθουν κάτι από αυτή την (σωστή ή λαθεμένη) πρόβλεψη, τότε μάλλον δεν είναι τύχη.

trilizas είπε...

@georgiadis alexandros

"
Αν είναι παιχνίδι που είναι από "expectation" σωστό, τότε μπορώ να πω με αρκετή βεβαιότητα ότι και αρκετά σκακιστικά προγράμματα είναι από "expectation" σωστά.
"

Den einai to paixnidi pou einai in expectation sosto i lathos. Einai i stratigiki pou akolouthei kapoios paiktis pou einai "in expectation" sosti i lanthasmeni.

"
Κατά προσέγγιση και "βαρύτητα εκτίμησης" λειτουργούν κάποια από αυτά (και ας μην είναι και τόσο εξελιγμένα), λειτουργώντας με βάση κάποια ας το πούμε εμπειρία/δεδομένα που τους έχεις εισάγει....
"

Allo to an ena paixnidi einai tyxero kai allo an kapoio programma ypologisti xrisimopoiei tyxaiotita stis apofaseis tou.

"
Πιστεύω βασίζεται στην "τύχη" το bridge αν το λάθος που κάνεις δεν επηρεάζει την μετέπειτα εξέλιξη της παρτίδας. Αν την επηρεάζει και οι παίκτες μπορούν να μάθουν κάτι από αυτή την (σωστή ή λαθεμένη) πρόβλεψη, τότε μάλλον δεν είναι τύχη.
"

Sto skaki den yparxei i ennoia tis tyxaiotitas. An mia kinisi einai i kalyteri, tote einai i kalyteri kai an o paiktis synexizei na paizei tis kalyteres kiniseis tote the kerdisei 100% (an i thesi tou einai kerdismeni). Sto bridge mia kinisi einai kalyteri mono me kapoia pithanotita, as poume 75% xarin paradeigmatos. Ayto simainei pos an paixei kapoios polles partides kai kapoia paromoia apofasi prepei na lifthei, tote sto 75% ton periptoseon o paiktis tha kerdizei. Omos (kai ayto to diaforopoiei apo to skaki) tha yparxoun arketes partides (as poume to 25%) stis opoies o paiktis tha xanei. Stin idia akrivos partida (i opoia paizetai parallila apo allous paiktes ) an kapoios allos paiktis o opoios einai ligotero isxyros den apofasisei tin "beltisti" lysi, tote stin sygkekrimeni partida tha nikisei ton isxyro.

Symfono pos se vathos xronou o isxyros paiktis tha exei pleonektima enanti tou asthenous, alla sti sygekrimena partida tha xasei kai ayto to leo tyxi.

Γεωργιάδης Αλέξανδρος είπε...

Στο σκάκι απορρίπτεις μια κίνηση σαν 100% κακή γιατί απλά βρίσκεις ότι δεν είναι καλή κίνηση/δεν πρέπει να παικτεί για τον Α ή Β λόγο.

Στο bridge σαν 25% κακή, αυτό μοιάζει λίγο σαν θολή λογική ή κάτι παρόμοιο, απλά είναι πώς να πω, σαν ελλιπώς προγραμματισμένο από άποψη κανόνων.

Σαν να θες να παίξεις σκάκι και να μην ξέρεις από την 1η κίνηση πώς έχει στήσει τα κομμάτια του ο αντίπαλος.....

Απλά θα το χαρακτήριζα ως "προβληματικό" και "στρατηγικό". Τίποτα άλλο.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Τόσο στο σκάκι όσο και στο μπριτζ υπάρχουν θέσεις όπου μια κίνηση είναι 100% σωστή και προβλέψιμη, οπότε μπορεί και θεωρητικά πρέπει να γίνει από όλους τους παίκτες, ανεξαρτήτως επιπέδου.

Υπάρχουν όμως και πολλές θέσεις όπου είναι αδύνατο να βρεθεί μια κίνηση σωστότερη από άλλες, πολύ απλά επειδή δεν υπάρχουν απόλυτα κριτήρια επιλογής ανάμεσά τους, π.χ. αρξετές οδηγούν σε νίκη ή οδηγούν σε ισοπαλία ή ακόμα και σε ήττα. Η αδυναμία προσδιορισμού της συγκριτικής αξίας των κινήσεων ισχύει τόσο για ανθρώπους όσο και για προγράμματα Η/Υ.

Επομένως, η πιθανολόγηση είναι λειτουργία που υπάρχει και στο σκάκι. Συμπεριλαμβάνει κριτήρια αντικειμενικά (θέση στη σκακιέρα) και υποκειμενικά (αντίπαλος, διαθέσιμος χρόνος σκέψης, κ.ά.), αλλά δεν είναι θέμα τύχης. Μια λανθασμένη πιθανολόγηση δεν αποτελεί ατυχία κρινόμενη εκ του αποτελέσματος, όπως και σωστή πιθανολόγηση κρινόμενη εκ του αποτελέσματος δεν αποτελεί ικανότητα.

Η συνολική ικανότητα ενός παίκτη κρίνεται σε βάθος χρόνου και όχι από ένα μεμονωμένο αποτέλεσμα. Το ίδιο και η ύπαρξη τύχης στον προσδιορισμό του αποτελέσματος οποιασδήποτε δραστηριότητας (όχι μόνο αθλήματος).

Όσοι πιστεύουν ότι υπάρχει τύχη στο σκάκι ή στο μπριτζ, θα παρακαλούσα να δώσουν έναν ορισμό της τύχης. Κατά τη γνώμη μου, αυτός είναι σκόπιμο να συμπεριλαμβάνει την έννοια του μακροπρόθεσμου χαρακτήρα της, καθώς επίσης τις έννοιες των αστάθμητων παραμέτρων και των ανεξέλεγκτων εξωτερικών παρεμβάσεων.

Για παράδειγμα, προσωπικά δεν θεωρώ τύχη αν ένας συγκεκριμένος αντίπαλος ήταν άρρωστος στην παρτίδα του εναντίον μου και όχι σε άλλες παρτίδες. Ούτε θεωρώ ατυχία αν ήμουν άρρωστος ο ίδιος σε μια συγκεκριμένη παρτίδα και έκανα λάθη του είδους που συνήθως δεν κάνω. Παρόμοια ζητήματα έχουν να κάνουν με φυσιολογικές διακυμάνσεις στην απόδοση ενός παίκτη και συνακόλουθα προσδιορίζουν μακροπρόθεσμα την μέση δυναμικότητά του.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Το αν το σκακι ειναι η δεν ειναι αθλημα εχει δυο διαστασεις,μια φιλολογικη (Ποιος ειναι ο ορισμος του αθληματος;)και μια ουσιαστικη.Τα αθληματα(sports) και πιο συγκεκριμενα τα Ολυμπιακα αθληματα εχουν σιγουρα καλυτερη τυχη οσον αφορα δημοσια χρηματοδοτηση και αναγνωριση απο το κοινο,και αυτο ειναι το σημειο τριβης καθως οσο περισσοτεροι μοιραζονται την πιτα,τοσο μικροτερα βγαινουν τα κομματια.
Και η δικη μου γνωμη ειναι οτι με την φιλολογικη προσεγγιση,δυσκολα το σκακι μπορει να θεωρηθει αθλημα.Δεν υπαρχει το εξυπνοτερα μετα το γρηγοροτερα,ψηλοτερα, δυνατοτερα.Αν και στο σκακι η φυσικη κατασταση παιζει ρολο,αυτος δεν ειναι καθοριστικος.Θα συμφωνησω οτι το σκακι ειναι παιχνιδι(Game),και αυτο δεν ειναι καθολου υποτιμητικο,ουτε περιοριζει το δικαιωμα του να συμπεριληφθει στους Ολυμπιακους Αγωνες.Παιχνιδια ειναι και το golf,το baseball,και το cricκet αλλα κανεις δεν σκεφτεται να τ'αποκλεισει απο τους Ολυμπιακους Αγωνες με το επιχειρημα οτι η φυσικη κατασταση των αθλητων δεν ειναι καθοριστικη στην εκβαση του αποτελεσματος.

Γεωργιάδης Αλέξανδρος είπε...

Από ότι προκύπτει μάλλον και το σκάκι και το bridge έχουν και τα δύο στοιχεία από arcade game/αλγορίθμων πλάνου και ίσως προβλημάτων βελτιστοποίησης (βαρύτητα υπολογισμού). Προς το παρόν δεν φαίνεται κάποιος αξιόπιστος ορισμός της τύχης.

trilizas είπε...

@ Ηλίας Κουρκουνάκης

"
Τόσο στο σκάκι όσο και στο μπριτζ υπάρχουν θέσεις όπου μια κίνηση είναι 100% σωστή και προβλέψιμη, οπότε μπορεί και θεωρητικά πρέπει να γίνει από όλους τους παίκτες, ανεξαρτήτως επιπέδου.
"

Στο σκάκι, αν κάποια στιγμή μετρήσω μια νικηφόρα βαριάντα και μπω σε αυτή, μπορώ να βάλω στοίχημα το αμάξι μου, ακόμα και αν παίζω με τον Κασπάροφ. Στο μπριτζ, αν σε κάποια συγκεκριμένη χαρτωσιά βρω το καλύτερο πλάνο, δεν σημαίνει απαραίτητα πω θα κερδίσω.
Και μάλιστα στη συγκεκριμένη θέση κάποιος που θα παίξει ένα λανθασμένο πλάνο μπορεί να κερδίσει.

Δεν λέω πως το μπριτζ είναι σαν να παίζεις ρουλέτα. Συμφωνώ πως έχουν προσπαθήσει μα το κάνουν όσο μπορούν λιγότερο τυχερό, αλλά όπως και να το κάνουμε δεν το έχουν καταφερει 100%. Κατά τη γνώμη μου αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό και ίσως να κάνει το παιχνίδι ακόμα πιο ενδιαφέρον, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.


¨
Υπάρχουν όμως και πολλές θέσεις όπου είναι αδύνατο να βρεθεί μια κίνηση σωστότερη από άλλες, πολύ απλά επειδή δεν υπάρχουν απόλυτα κριτήρια επιλογής ανάμεσά τους, π.χ. αρξετές οδηγούν σε νίκη ή οδηγούν σε ισοπαλία ή ακόμα και σε ήττα. Η αδυναμία προσδιορισμού της συγκριτικής αξίας των κινήσεων ισχύει τόσο για ανθρώπους όσο και για προγράμματα Η/Υ.
"

Δεν καταλαβαίνω απόλυτα το επιχείρημά σας. Για μένα το απόλυτο κριτήριο είναι το τελικό αποτέλεσμα. Μια κίνηση που έχει ως (μακροπρόθεσμο) αποτέλεσμα τη νίκη είναι προτιμότερο από μια κίνηση που έχει ως στόχο την ισοπαλία κ.ο.κ. Το αν μπορούμε ή όχι να βρούμε την καλύτερη κίνηση (εμέις η ο Η/Υ) έχει να κάνει με την υπολογιστική μας δύναμη και μόνο.

"
Επομένως, η πιθανολόγηση είναι λειτουργία που υπάρχει και στο σκάκι. Συμπεριλαμβάνει κριτήρια αντικειμενικά (θέση στη σκακιέρα) και υποκειμενικά (αντίπαλος, διαθέσιμος χρόνος σκέψης, κ.ά.), αλλά δεν είναι θέμα τύχης. Μια λανθασμένη πιθανολόγηση δεν αποτελεί ατυχία κρινόμενη εκ του αποτελέσματος, όπως και σωστή πιθανολόγηση κρινόμενη εκ του αποτελέσματος δεν αποτελεί ικανότητα.
"

Η πιθανολόγηση έρχεται να καλύψει το υπολογιστικό μας κενο. Δεν έχει εγγενή σχέση με το παιχνίδι.

"
Όσοι πιστεύουν ότι υπάρχει τύχη στο σκάκι ή στο μπριτζ, θα παρακαλούσα να δώσουν έναν ορισμό της τύχης. Κατά τη γνώμη μου, αυτός είναι σκόπιμο να συμπεριλαμβάνει την έννοια του μακροπρόθεσμου χαρακτήρα της, καθώς επίσης τις έννοιες των αστάθμητων παραμέτρων και των ανεξέλεγκτων εξωτερικών παρεμβάσεων.
"

Με δυο λόγια πιστεύω πως υπάρχει τύχη στο μπριτζ και όχι στο σκακι. Επισης πιστεύω πως στο μπριτζ ο παραγοντας τύχης είναι μειωμένος (αλλά όχι μηδενικός) και ότι ο καλύτερος παίκτης σε βάθος χρόνου κερδίζει. Ελπίζω πως το παραπάνω παραδειγμα μου σας έπεισε και έτσι θα αποφύγω να μπω σε ορισμούς, που ούτως ή αλλως δεν έχω καλοσκεφτει.

Εναλλακτικά θα μπορούσατε να δώσετε εσεις τον ορισμό της "μη τυχαιότητας" που υποστηρίζετε ότι ισχύει και για τα δυο παιχνίδια.

To σκακι είναι αθλημα είπε...

Το Σκάκι είναι άθλημα σύφωνα με την ευρεία χρήση της αρχαίας λέξης αθλος αλλα και επί της ουσίας.

Το Σκάκι έιναι άθλημα γιατί:

Α. Είναι αναγνωρισμένο άθλημα από τη Δ.Ο.Ε.
Β. Έχει τη συγκρότηση τη διάρθωση και τα χαακτηρισιτκά όλων των αθλημάτων. Προπόνηση, προετοιμασία, αγώνας, ομάδες, φυική κατάσταση σε επαγγελματικό επίπεδο.
Γ. Είναι πρακτικά αποδεδειγμένο ότι οι σκακιστές φτάνουν στις κορυφαίες επιδόσεις τους στις ηλικίες 20-35 (μέχρι και 40)όπως και στα άλλα αθληματα (ποδόσφαιρο, μπασκετ). Άρα η κορυφαία επίδοση είναι άμεση συνάρτηση της φυσικής κατάστασης.
Δ. Περιλαμβάνεται σε πλήθος προγραμμάτων λαικου και σχολικού αθλητισμου σέ όλο τον πλανήτη.

Το ότι ασχολούνται με το σκάκι πολλοι που δε το βλέπουν με αυτή τη διάσταση αυτό δεν αναιρει το κεντρικό του χαρακτήρα.

Στο σκάκι έχουν παλέψει πολλοι σε Ελληνικό και διεθνές επιπεδο για να το αναγνωρίσουν και να το δω΄σουν τη θέση που το αρμόζει.

Στην Ελλάδα η θλιβερη παράνθεση, Ιωαννίδη, Δουβή, Κουτλιανού, Σεφερλη κλπ που ήθελαν να βγάλουν το σκάκι από τη ΓΓΑ, έλαβε τελος και ελπίζουμε αυτή η άποψη να έχει μπει στο χρονοντούλαπο της ιστοριας.

Πρέπει να δουλέψουμε, να διεκδικήσουμε να μαζικοποιηθούμε ακόμα περισσότερο για να μπορέσουμε να αναδέιξουμε το σκάκι από άθλημα διευρυμένης κοινωνικής επιρροής σε άθλημα Εθνικής προτεραιότητας.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Μου αρεσει το σκακι
Η ουσια του επιχειρηματος μου ειναι οτι αν επικεντρωσουμε την προσπαθεια στο να αποδειξουμε οτι το σκακι ειναι αθλημα κινδυνευουμε να φανουμε παραδοξολογοι στα ματια των περισσοτερων που συνδεουν τα αθλητικα αποτελεσματα αμεσα με την σωματικη (και οχι την πνευματικη) εκγυμναση.Δεν διαφωνω κατα τα αλλα.Απλα λεω οτι,κατα την γνωμη μου παντα,μπορουμε να πετυχουμε τους στοχους που αναφερετε ακομα κι αν το σκακι θεωρηθει παιχνιδι.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Η απαντηση οπως ειναι προφανες απευθυνεται στον @Σκακι ειναι αθλημα

Δημήτρης Σκυριανόγλου είπε...

Δυστυχώς η συζήτηση για το αν το σκάκι είναι άθλημα, παιχνίδι ή κάτι άλλο δεν έχει μόνο φιλολογικό χαρακτήρα. Ο "καυγάς" είναι για το μάρμαρο... Όσοι υποστηρίζουν ότι το σκάκι δεν πρέπει να συγκαταλέγεται στα αθλήματα δεν έχουν φιλολογικές ανησυχίες αλλά απλά θέλουν να "ξεφορτωθούν" έναν ανταγωνιστή που καταναλώνει πόρους (δηλ. χρήμα). Μια ομοσπονδία λιγότερη σημαίνει μεγαλύτερο κομμάτι της πίττας για όλες τις άλλες.
Είτε μας αρέσει είτε όχι, η αναγνώριση του σκακιού από τη ΓΓΑ από το 1968 ως άθλημα ήταν και είναι αυτή που εξασφάλισε τη χρηματοδότησή του και συνεπώς τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή του εδώ και 42 χρόνια. Αν δεν είχε συμβεί αυτό το σκάκι θα παιζόταν ακόμη μόνο στα καφενεία. Αν η Ελληνική Πολιτεία έλεγε ότι το σκάκι δεν είναι μεν άθλημα αλλά επειδή το θεωρώ μια χρήσιμη και ωφέλιμη δραστηριότητα/παιχνίδι/νοητική δοκιμασία ή ό,τι άλλο θέλει κανείς για την ελληνική κοινωνία, θα εξακολουθήσω να το στηρίζω σοβαρά, τότε νομίζω ότι κανείς δε θα είχε αντίρρηση να δει και το φιλολογικό κομμάτι της υπόθεσης. Μέχρι όμως να συμβεί αυτό (και, κυρίως, επειδή αυτό δεν προβλέπεται να συμβεί, τουλάχιστον σύντομα) θεωρώ ότι καθήκον του σκακιστικού κόσμου (και δεν εννοώ μόνο την ΕΣΟ, τα σωματεία και τους παράγοντές τους) είναι να στηρίξει το σκάκι και να επιμείνει στην πάγια θέση ότι πράγματι είναι άθλημα (για, να μην παρεξηγηθώ, η προσωπική μου θέση είναι πως όντως το σκάκι είναι άθλημα) που μάλιστα αξίζει να βρίσκεται, σύμφωνα με τα κριτήρια που έθεσε η ίδια η ΓΓΑ, όχι στη Γ' αλλά σε ακόμη ανώτερη κατηγορία!

το σκακι είναι άθλημα είπε...

Ας δούμε λοιπόν την πραγματική διάσταση αυτού πουέγινε.

Η πολιτεία επαναδιατυπώνει τον αθλητικό χάρτη και ανακοινώνει νέο αθλητικό σχεδιασμό. Τι ήταν αυτό που κυριάρχησε ως τίτλος στον τύπο την επόμενη μέρα?

Η ΓΓΑ κρατάει 25 Ομοσπονδίες και κόβει άλλες 25! Αυτόν ήταν το βασικό μήνυμα που πέρασε επικοινωνικά και όχι οι 6 κατηγορίες. Το σκάκι είναι στις 25 που κρατήθηκαν γι αυτό και τρελάθηκε ο "Σεφερλης" :).

Tι σημαίνει αύτό επί της ουσίας. Για πολλούς μόνο το ύψος της επιχορήσγηης της ΕΣΟ. Αυτό είναι σημαντικό αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα σημαντικα:

A.Οι Δήμοι που είχαν ενταξει το σκάκι στα προγράματα μαζικού αθλητισμού παίρνουν το μήνυμα να συνεχισουν και να ενισχύσουν με προφανή ωφέλη για τη μαζικότητα μας αλλά και την απορροφηση προπονητών-δασκάλων.

Β. Οι εφημερίδες τα ραδιόφωνα τα σαιτ γνωρίζουν τωρα και επισήμως ότι το σκάκι έχει διευρυμένη κοινωνική επιρροή. Τι μήνυμα παίρνουν? Να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τις στήλες τους με προφανή ωφέλη για το άθλημα.

Γ. Οι χορηγοί (δημόσιοι ή ιδιωτικοί) έχουν πέρισσότερους λόγους να ενισχύσουν ένα άθλημα που η πολιτεία ανακοινώνει ότι έχει διευρημένη κοινωνικά επιρροή.

Δ. Οι σκακιστές, οι γονείς τους, το περιβάλλον τους, γνωρίζουν και επισήμως τώρα ότι το άθλημα που ασχολούνται εχει αναγνώριση και σεβασμό από την Πολιτεία

Αυτά ενδεικτικα..

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Θα επανελθω για μια τελευταια φορα.
Πιστευω οτι ο Σεφτελης και ο Ταχτσιδης εγραψαν οτι εγραψαν χρησιμοποιωντας για παραδειγμα το σκακι γιατι συνειδητα η ασυνειδητα δεν θεωρουν το σκακι "πραγματικο" αθλημα.Κατα την γνωμη μου η αποψη αυτη εχει καποια επιχειρηματα που εχουν βαση.
Ειναι γεγονος οτι το σκακι βοηθηθηκε πολυ απο την αποφαση της Πολιτειας να το ενταξει στα αθληματα και μαλιστα στα Ολυμπιακα(παρομοια αποφαση εχει παρει και η ΙΟC) καθως υπηρχε ετοιμο το νομοθετικο πλαισιο για να υπαρξει χρηματοδοτηση απο την μερια της.Αυτο που προσπαθω να πω ειναι οτι θα πρεπει να εξηγησουμε σ'αυτους που εφαρμοζουν μια πιο περιορισμενη ερμηνεια του ορου "αθλημα" οτι ανεξαρτητα απο το αν το σκακι ειναι η δεν ειναι αθλημα(ψευτοδιλημμα κατα την γνωμη μου) υπαρχουν πολλα πλεονεκτηματα απο την δημοσια ενισχυση του.
Εξαιρετικα δημοφιλη sports,οπως προανεφερα,θα αποτυγχαναν να χαρακτηριστουν αθληματα με την στενη ερμηνεια του ορου και πολυ δυσκολα θα βρεθει αθλητικογραφος που θα το αρνηθει..
Τωρα αν καποιος ειναι κακοπροαιρετος και εχει το μυαλο του μονο στην πιτα το ξανασυζηταμε.Αλλα ως τοτε ας τους δωσουμε το πλεονεκτημα της αμφιβολιας..

Γεωργιάδης Αλέξανδρος είπε...

Για να αφήσουμε τους υπολογιστές λίγο στην άκρη, πιστεύω ότι η λέξη "Τύχη" δεν περιγράφει το πρόβλημα με το μπριτζ.

Απλά πιστεύω ότι το μπριτζ όπως και το τάβλι έχουν υπερβολικά πολλούς αστάθμητους παράγοντες/παραμέτρους (πολύ περισσότερους από το σκάκι) για να υπολογίσει ο ανθρώπινος νους επακριβώς.

Αυτό μάλλον περιγράφει το πρόβλημα καλύτερα.

Ανώνυμος είπε...

Κε Ιωαννίδη,

Αν στο αυριανό παιχνίδι κατέβω με το κοντομάνικο που φορούσα στο τελευταίο νικηφόρο παιχνίδι και βάλω χαλασμένα νερά στους φιλοξενούμενους, θα γίνω αθλητής;

dimis είπε...

Ο Ιωαννίδης έλεγε ότι το σκάκι έπρεπε να ηταν στο υπουργειο παιδειας (αν θυμαμαι καλα αυτα που μου εχουν πει).
Εμενα πρακτικα δεν θα με ενοιαζε αρκει να μην ειχαμε οικονομικο προβλημα κλπ (αν και δεν ξερω αν υπήρχε ετσι σκακι οπως σημερα)
Αφου όμως ειναι ετσι τα πολλά λογια ειναι φτωχεια .
Εδώ υπαρχουν ενα σωρό "αθληματα" που μπορεις καλλιστα να τα πεις "παιχνιδια" της θαλλάσης ή του βουνού

Γεωργιάδης Αλέξανδρος είπε...

....το άλλο που σκέφτηκα πρόσφατα είναι ότι κάποια "τυχερά" παιχνίδια κάνουν πολύ δυστυχώς τον κόσμο να τζογάρει.

Αν ένα παιχνίδι έχει πολλά ας το πούμε τυχαία στοιχεία όπως ζάρι κλπ...

Αν ήταν να ταξιδέψει κάποιος Αθήνα-Θεσσαλονίκη και ο καιρός ήταν τυχαίος στην πορεία, και πιθανόν θα χιόνιζε και θα μπορούσε να αποκλειστεί για μερικές μέρες, δεν θα έπαιρνε και κάποια χρήματα μαζί του για την επιβίωση; Τουτέστην Τζόγος.

Αυτό είναι ένα σκεπτικό το οποίο μάλλον επιβάλλουν οι ίδιοι κανόνες των παιχνιδιών ίσως.

Gypaetos είπε...

Κατά την γνώμη μου όντως μακροπρόθεσμα κάθε σκακιστής, καλός ή κακός, θα κερδίσει τις παρτίδες που του αναλογούν, όμως βραχυπρόθεσμα, σε μία παρτίδα ή σε ένα τουρνουά η τύχη ή καλύτερα η συγκυρία μπορεί να τον ευνοήσει ή αντιθέτως να μην τον ευνοήσει. Αλλά ο αφορισμός του τύπου στο σκάκι δεν υπάρχει τύχη μου ακούγεται σαν ανέκδοτο! Δεν ξέρω ποιος είναι ο ορισμός της τύχης, αλλά ξέρω τι είναι τύχη και θα φέρω ένα παράδειγμα: ας υποθέσουμε ότι παίζει ένας κορυφαίος GM σε ένα τουρνουά 11 γύρων και στον έναν από αυτούς (και μόνο σε έναν), με αντίπαλο έναν πολύ υποδεέστερο παίκτη, στήνει, χωρίς πίεση, ένα πύργο στην κίνηση (και μη μου πει κανείς ότι οι GM δεν στήνουν) και φυσιολογικά χάνει, εγκαταλείπει αμέσως. Είτε το χαρακτηρίσει κανείς αυτό τύχη, είτε συγκυρία, είτε φάρδος είτε δεν ξέρω πως αλλιώς, αυτό προφανώς δεν είναι το αναμενόμενο από τον GM, είναι όμως κάτι που στατιστικά θα συμβεί μία στις τόσες και που πάντως, την δεδομένη στιγμή για τον αντίπαλο είναι 100% αναπάντεχη εύνοια=τύχη. Σε όλα τα αθλήματα-παιχνίδια υπάρχει κατά την γνώμη μου τύχη, πολλώ δε μάλλον στο σκάκι, όπου αντίπαλος είναι άνθρωπος και όχι π.χ. ο χρόνος.

Gypaetos είπε...

Επανέρχομαι στην δήλωση του Ιωαννίδη (για την οποία έγραψα ότι είναι σωστή βάσει του ορισμού του Μπαμπινιώτη) για να πω σύντομα τα εξής:
Το μπριτζ και τα επιτραπέζια που έδωσα ως παραδείγματα παιχνιδιών και όχι αθλημάτων έχουν το κοινό με το σκάκι ότι είναι πνευματικά παιχνίδια που δεν απαιτούν καταβολή σωματικής δραστηριότητας, ούτε φυσικά αποσκοπούν στην εκγύμναση του σώματος. Άρα βάσει του ανωτέρω ορισμού (ο οποίος, ξαναλέω, δεν είναι μόνο ο ορισμός ενός λεξικού αλλά απηχεί και τις απόψεις του μέσου ανθρώπου πιστεύω) το σκάκι (όπως και τα πνευματικά παιχνίδια εν γένει) ΔΕΝ είναι άθλημα, αλλά παιχνίδι (φιλολογική προσέγγιση).
Ότι φυσικά το πικ της απόδοσης ενός σκακιστή συμπίπτει με το πικ της βιολογικής του κατάστασης (25-35 ή όσο είναι αυτό εν πάση περιπτώσει) οφείλεται στο ότι μαζί με το πικ της φυσικής κατάστασης πιάνει κανείς και το πικ της διανοητικής του κατάστασης (σε συνδυασμό και με την εμπειρία που αποκομίζει ως σκακιστής).
Το ότι το σκάκι έχει αναγνωρισθεί από την ΔΟΕ ή από την ΓΓΑ ως άθλημα έχει προφανώς να κάνει με την διάδοσή του και όχι με την φύση του καθεαυτή. Πιστεύω ότι αν ξαφνικά εκατομμύρια κόσμου σε όλες της χώρες άρχιζαν να ασχολούνται με το Backgammon, το Go, τη Monopoly ή το Risk, εάν δημιουργούνταν παντού σύλλογοι, διοργανώνονταν τουρνουά με έπαθλα και χορηγούς και γενικά ανέπτυσσαν και αυτά τα παιχνίδια δυναμική παγκόσμια και αντίστοιχη με αυτήν του σκακιού (κάτι που δεν πιστεύω ότι πρόκειται να γίνει ποτέ, γιατί όπως έγραψα το σκάκι είναι κατά την γνώμη μου το κορυφαίο πνευματικό παιχνίδι), στο τέλος θα αποκτούσαν και αυτά την «συγκρότηση τη διάρθωση και τα χαρακτηριστικά όλων των αθλημάτων: Προπόνηση, προετοιμασία, αγώνας, ομάδες, φυσική κατάσταση σε επαγγελματικό επίπεδο» (όπως ανέφερε ένας φίλος) και θα αναγνωρίζονταν και αυτά από ΔΟΕ, ΓΓΑ κ.λπ. Όμως άθληση με την κυριολεκτική σημασία της λέξης δεν θα πρόσφεραν. Όποιος νομίζει ότι παίζοντας σκάκι αθλείται, καλό θα είναι να δοκιμάσει να πάει σε κάποιο γυμναστήριο ή να κάνει έστω λίγο τζόκινγκ για να δει τι θα πει άσκηση και ευεξία. Ούτε, άλλωστε, οι μέσοι σκακιστές είναι υποδείγματα αθλητών ή έχουν εμφανισιακά καμία σχέση με τους αθλητές του στίβου, της κολύμβησης, της γυμναστικής, του ποδοσφαίρου κ.λπ.
Τώρα τα όσα πέραν της φιλολογικής προσέγγισης αναφέρθηκαν (ότι το σκάκι πρέπει να θεωρείται άθλημα και μη μας ακούσει κανείς που το αμφισβητούμε γιατί θα χάσουμε τα λεφτά των επιχορηγήσεων!) είναι... πέραν της αρμοδιότητάς μου, και πάντως εγώ τα ακούω βερεσέ...

trilizas είπε...

O anthropos den einai mixani kai den pairnei veltistes apofaseis, i mporei na epireazetai apo exogeneis praragontes (arrostia, krevatomourmoura, tsantila). To oti kapoios mporei na stisei mat se kerdismeni thesi, den simainei oti to paixnidi einai tyxero, alla oti oi anthropoi einai ateleis. To paixnidi ayto katheayto den einai tyxero.

Gypaetos είπε...

Προφανώς και δεν είναι τυχερό παιχνίδι το σκάκι, αυτό είναι αυτονόητο! Λέω απλώς ότι παίζει ρόλο και η τύχη, ότι δε μπορεί να λέμε πως στο σκάκι δεν παίζει κανένα ρόλο η τύχη και να φτάνουμε στο άλλο άκρο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Αυτά παθαίνει όποιος επισκέπτεται την Αθήνα, χάνει ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Να απαντήσω μόνο στον triliza, προς αποκατάσταση της παλιάς μου αγάπης. Αγαπητέ, φοβάμαι ότι δεν έχετε παίξει ποτέ μπριτζ, παρ' ότι μιλάτε σα να είστε γνώστης. "Σαν", όμως. Γιατί το σκάκι έχει περισσότερη τύχη (π.χ. στην κλήρωση ενός τουρνουά) από το αγωνιστικό μπριτζ (γι' αυτό μιλάμε, όχι για το καφενειακό που περιγράψατε). Στο αγωνιστικό μπριτζ λοιπόν δεν υπάρχει ρέντα ή γκαντεμιά. Όλοι παίζουν με όλους και όλοι παίζουν τις ίδιες κατανομές φύλλων. Άρα δεν κερδίζει αυτός που έχει τους άσους, αλλά αυτός που χρησιμοποιεί καλύτερα τα φύλλα του, ακόμα και τα λιμά, σε άμυνα και επίθεση. Νικητής ενός τέτοιου τουρνουά (που καθορίζεται με ποσοστό, κι όχι με πόντους όπως λέτε) μπορεί να είναι κάποιος που έκανε 52%, δηλαδή 2% καλύτερο παίξιμο από το μέσο όρο. Οι πιθανότητες είναι ένα όπλο του "εκτελεστή", αλλά δεν είναι το μόνο, υπάρχει τεράστια θεωρία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Και ναι, το σκάκι είναι άθλημα. Μια φορά έχασα δύο κιλά, 15 Ελο και πέντε χρόνια ζωής σε έξι ώρες.
Εκτός κι αν θεωρείται ιστός μόνον ο μυϊκός, ενώ ο νευρικός είναι κάτι άλλο, για πέταμα ας πούμε. Η διαδικασία της κόπωσης πάντως είναι ανάλογη, όπως και η απώλεια ενέργειας.

Βέβαια έχει κι η Sofia τα δίκια της...

trilizas είπε...

@konidaris

K. Konidari mallon den diavasate prosektika ayta pou egrapsa (kai poly pithano na ftaio ego gia ayto). Tha prospathiso na ta xanadiatyposo kai na apantiso se ayta pou grapsate. Parolayta rixte mia matia sas parakalo xana se ayta pou egrapsa gia na min ta epanalavo ola apo tin arxi, giati fovamai oti kourazo.

"Αγαπητέ, φοβάμαι ότι δεν έχετε παίξει ποτέ μπριτζ, παρ' ότι μιλάτε σα να είστε γνώστης. "Σαν", όμως. Γιατί το σκάκι έχει περισσότερη τύχη (π.χ. στην κλήρωση ενός τουρνουά) από το αγωνιστικό μπριτζ (γι' αυτό μιλάμε, όχι για το καφενειακό που περιγράψατε)."

Prota apo ola min "fovaste", kai na min exo paixei den tha patho kai tipota. Deyteron, as min to travame kai sto allo akro (na leme oti to skaki einai pio tyxero apo to bridge). Min baloume kai tin klirosi san meros tou paixnidiou. H klirosi sto skaki yparxei mono epeidi to na paixoun oloi oi paiktes me olous tha apaitouse poly xrono. Apo tin alli ara den mporoume na ti theoroume meros tou paixnidiou. Ego anaferomoun stin ousia tou paixnidiou.

Στο αγωνιστικό μπριτζ λοιπόν δεν υπάρχει ρέντα ή γκαντεμιά. Όλοι παίζουν με όλους και όλοι παίζουν τις ίδιες κατανομές φύλλων. Άρα δεν κερδίζει αυτός που έχει τους άσους, αλλά αυτός που χρησιμοποιεί καλύτερα τα φύλλα του, ακόμα και τα λιμά, σε άμυνα και επίθεση. Νικητής ενός τέτοιου τουρνουά (που καθορίζεται με ποσοστό, κι όχι με πόντους όπως λέτε) μπορεί να είναι κάποιος που έκανε 52%, δηλαδή 2% καλύτερο παίξιμο από το μέσο όρο. Οι πιθανότητες είναι ένα όπλο του "εκτελεστή", αλλά δεν είναι το μόνο, υπάρχει τεράστια θεωρία."

Opos xanaeipa mallon den prosexate ayta pou egrapsa. Den milisa pote gia periptoseis opou o ena paiktis na pairnei olous tous asous (kai ara na kanei pio polles bazes). Antithetos anaferthika se periptoseis opou i stratigiki apofasi pou kaleitai na parei o paiktis vasizetai stis pithanotites. Min mou peite oti den yparxoun tetoies periptoseis.

Gia paradeigma as ypothesoume oti o monos tropos gia na vrei to symvolaio se mia sygkekrimeni ektelesi einai na mantepsei o ektelestis sosta pou einai i ntama koupa. Exoun exantlithei oles oi alles dynatotites pou eixe sto myalo tou o ektelestis kai PREPEI na vrei tin ntama. Ontas poly kalos paiktis kai synypologizontas oles tis pliforofories apo tin agora kai tin katanomi ftanei sto symperasma oti me 85% i ntama prepei na vrisketai dexia tou. Ara paizei me vasi ayto. As poume loipon oti tin pataei kai i ntama gia kaki tou tyxi itan apo tin alli meria. Gkantemia giati ayto sumbainei mono me 15% pithanotita. Dinoun ta xartia sto epomeno zeygari na ta paixoun kai o mazetas ektelestis paizei san na einai i ntama apo t'aristera tou kai kerdizei. (Alitheia an aytos einai agonas omadon den tha parei kapoious pontous? Toso lathos kano?)

Opos xanaeipa katalavaino oti ayto se vathos xronou, tha diorthothei kai to sosto paiximo tha dikaiothei. Parolayta stin syglekrimeni xartosia o paiktis pou pire ti sosti apofasi tin patise. Ayto den prokeitai na symvei pote sto skaki.

An diavasete kai ta proigoumena mou sxolia se ayto to pnevma kinountai. Einei paixnidi elleipous pliroforisis, ex orismou, opote den mporei na exaleifthei i tyxi 100% (ayto pou leo den einai 100% sosto alla as min to syzitisoume tora). Tin exoun exaleipsei (p.x. se agones omadon) se ikanopoiitiko vathmo, alla mou fainetai adynato na tin exaleipsoun entelos. Parolayta tin exaleipsi tis tyxis apo to bridge isos mporei kapoios na to dei os ena poly omorfo mathimatiko problima.

Parolayta, den katalabaino giati prospatheite na "yperaspisteite" to bridge kala kai sonei apodeiknyontas oti einai ligotero tyxero apo to skaki. H elleipsi tyxis den kanei kapoio paixnidi kat'anagki kalytero. Sto kato kato i ligi parapano tyxi pou exei to bridge isos na to kanei kai pio endiaferon apo to skaki.

Ανώνυμος είπε...

Μιάς και μιλάμε για τυχερά παιχνίδια.Παίζω χτές το πρωί σε ένα τουρνουά Ποκέρ και έχω φτάσει το τελικό τραπέζι και είμαι 2ος σε μάρκες.Μου έρχετε Α Q .Με ένα re-raise preflop πάνε όλοι fold και εμπλέκομαι με τον chipleader (τον πρώτο σε μάρκες) για το ποτ.Βγάζει το flop Q Q J (ιδανικό για μένα) .Μετά το turn βγάζει 8 και ο αντίπαλος μου ανακοινει all-in .Χωρίς να υπάρχουν υποψίες για χρώμα και έχοντας 93,53 % πιθανότητα να κέρδισω πάω all-in και μου εμφανίζει Q 6 !!!! Και λέω εντάξει τον κέρδισα τώρα και έρχεται στο river 6 Και αποκλείζομαι.Αυτό πως το λέτε ατυχία ή ανικανότητα από την πλευρά μου και τύχη ικανότητα από την πλευρά του ?????

trandism είπε...

Ξεκάθαρα ατυχία..
Είχε το "γνωστό" 7% που όλοι όσοι παίζουν Texas Hold-em γνωρίζουν

Πόση ήταν η διαφορά στα chips σας? Δηλαδή αν έχανε το All-in ο chipleader, με τι ποσοστό των μαρκών του θα έμενε?

Πόσο είχε ποντάρει στο flop και στο turn ο chipleader?

Αν έχανε παραπάνω από το 20% του stack του με το all-in και δεν είχε βάλει σοβαρό bet στο flop ή στο turn πιστεύω ότι έπαιξε λάθος..

Το σκάκι είναι άθλημα είπε...

Gypateos:

Είναι δικαίωμα σας να υποστηρίζεται τις απόψεις Ιωαννίδη, Δουβή, σεφτελή κλπ. αλλά το σκάκι είναι άθλημα.

Λέτε ότι στο σκάκι δεν υπάρχει σωματική κόπωση. Δε ξερω κατά πόσο έχετε παίξει σε επίσημα τουρνουά αλλα σας διαβεβαιώνω ότι το σκάκι είναι πολυ πιο κοπιαστικό σωματικά από τα Ολυμπιακά αθλήματα της σκοποβολής και της τοξοβολίας π.χ.

Μιλάτε για την ευεξία που προσφέρει η άθληση. Ξέρω πράγματι πολλούς σκακιστές που αθλούνται στα γυμναστήρια για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις μιας 5ωρης παρτίδας. ¨Οσο για την ευεξία που προφέρει η άρση βαρών είναι τεράστια. Να βάλουμε κιλά να μπούμε στην κατηγορία, να γεμίσουμε τετοστερόνη το σωμα μας και μετά τα 30 σπάνε οι μέσες και τα γόνατα μας από την ευεξία.

Τώρα εάν συγκρίνετε το σκάκι με το τάβλι και τη μονόπολυ (αυτό έκανε και ο Ιωαννίδης στη Βουλή) θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω ότι είστε σκακιστής.

Το Σκάκι είναι άθλημα και οι απόψεις περι του αντιθέτου περνάνε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Γεωργιάδης Αλέξανδρος είπε...

Για το θέμα του μπριτζ/σκακιού:

Όταν μιλάμε για "πιθανότητες" σε οποιοδήποτε παιχνίδι, δεν πρέπει να κάνουμε σύγχυση με κάποια "τυχαιότητα".

Για παράδειγμα αν ρίξω το ζάρι μια φορά μόνο, υπάρχει αυτό που λέμε τύχη.

Όταν όμως πρόκειται να συγκρίνουμε την πιθανολόγηση μιας απόφασης με κάποιο σύνολο (π.χ. το σύνολο των καρτών των παικτών) συν κάποια άλλα στοιχεία, τότε μιλάμε για μια πρόβλεψη "αλά arcade game".

Βραχυπρόθεσμα η απόφαση αυτή φαίνεται "τυχαία", αλλά έχει κάποιο στοιχείο της ευφυίας.

Βλέπε κάποια Flight Simulator στα οποία πρέπει να εκτοξευθεί ας πούμε "τυχαία" μια βόμβα σε συννεφιασμένο καιρό (δηλαδή δεν βλέπουμε ξεκάθαρα μπροστά μας τι συμβαίνει), και κάνουμε κάποια εκτίμηση (αριθμητικά δεδομένα), αλλά έχουμε και κάποια άλλα στοιχεία τα οποία μας επιτρέπουν να κινηθούμε στρατηγικά και να καταστρώσουμε κάποιο πλάνο επίθεσης.

Αυτά είναι σύνθετα θέματα για να τα κατανοήσει κανείς, αλλά έχουν κάποια (ας το πούμε) επιστημονική βάση για να το παίξει κανείς το παιχνίδι.

Gypaetos είπε...

Για τον φίλο που υπογράφει με την φράση «το σκάκι είναι άθλημα»:
Για να γράφω σε αυτό το blog προφανώς και είμαι σκακιστής, όπως άλλωστε δήλωσα κατηγορηματικά ευθύς εξαρχής. Επίσης, για να λύσω την απορία που διατυπώθηκε, έχω παίξει και εξακολουθώ να παίζω «επίσημες» παρτίδες σε «επίσημα» τουρνουά. Ίσως πρέπει να καταθέσω το elo μου και τον αριθμό μητρώου για να πειστούν μερικοί! Ίσως πάλι πρέπει να δηλώσω απερίφραστα ότι το σκάκι είναι άθλημα, εάν αυτό είναι που τελικά προσδίδει την ιδιότητα του σκακιστή…
Δεν θεωρώ ότι είναι υποτιμητικό για το σκάκι το να μην θεωρείται άθλημα (και απ’ ό,τι διαπίστωσα δεν είμαι ο μοναδικός), επίσης δεν θεωρώ ότι αθλούμαι παίζοντας σκάκι. Διέπραξα το έγκλημα καθοσιώσεως να «συγκρίνω» το σκάκι με το μπριτζ, το backgammon (που δεν ταυτίζεται με το τάβλι) και με κάποια επιτραπέζια παιχνίδια, για να επισημάνω την κοινή πνευματική τους διάσταση σε αντιδιαστολή με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και προσπάθειας. Και πάντως τόνισα ότι προσωπικά θεωρώ το σκάκι το κορυφαίο πενυματικό παιχνίδι, γιατί ήμουν βέβαιος ότι θα μου καταλογιζόταν η ιερόσυλη αυτή «σύγκριση» (όπως και έγινε)…
Προφανώς και παίζοντας σκάκι κουράζεται κανείς, η κούραση όμως είναι πνευματική, διανοητική, άντε να πονέσει και η μέση από την πολύωρη καθιστική στάση. Καλό στο σώμα του πάντως κάποιος που παίζει σκάκι δεν κάνει (ούτε κακό βεβαίως). Οι σκακιστές που αθλούνται στα γυμναστήρια (για να ανταπεξέλθουν κ.λπ. κ.λπ. και μπράβο τους, αν και δεν ξέρω πολλούς εγώ, εκτός και αν υπονοούνται οι επαγγελματίες μόνο) έχουν ευεξία επειδή ακριβώς γυμνάζονται και όχι επειδή παίζουν σκάκι. Γυμνάζονται για να έχουν την ευεξία που δε μπορεί να τους προσφέρει το σκάκι, το οποίο όμως την απαιτεί, όπως άλλωστε κάθε πνευματική δραστηριότητα και δη τόσο απαιτητική.
Τώρα το εάν η τοξοβολία είναι άθλημα, αυτό σηκώνει πολλή συζήτηση, και πάντως δεν έχω πρόχειρη κάποια απάντηση, γιατί την τοξοβολί την γνωρίζω μόνο από τις μεταδόσεις των ολυμπιακών αγώνων.
Τέλος τα όσα αναφέρονται για την άρση βαρών έχουν να κάνουν προφανώς με τις υπερβολές και τα αρνητικά επακόλουθα του πρωταθλητισμού, και όχι με την άρση βαρών αυτή καθεαυτήν, η οποία, για όσους έχουν σηκώσει βάρη σε κάποιο πάγκο, και καλό κάνει και άθληση αποτελεί.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Το σκακι ειναι αθλημα

Φροντιστε να τριπλοκλειδωσετε το χρονοντουλαπο πολυ προσεκτικα γιατι μπορει να ξαναβγουνε.
Φυσικα και υπαρχει κοπωση στο σκακι αλλα ειναι διαφορετικης φυσης,απο ενα αγωνισμα που απαιτει φυσικη κατασταση.Η εκγυμναση του σωματος στο σκακι εχει σκοπο να το θωρακισει απεναντι στην νευρικη εξαντληση που επιφερει,και οχι την αμεση βελτιωση της σκακιστικης αποδοσης.Θα συμφωνουσατε ελπιζω οτι ενας σκακιστης με μετρια γυμνασμενο σωμα θα εβρισκε ευχαριστο εναν περιπατο σ'ενα παρκο μετα απο εναν πολυωρο αγωνα.Για δοκιμαστε να κανετε το ιδιο μετα απο εναν ποδοσφαιρικο παιχνιδι η αν εχετε τρεξει 10000 μετρα..
Ολυμπιαδες εχουμε και στα μαθηματικα,ενω νευρικη εξαντληση,απωλεια βαρους,αγχος,κτλ εχουμε και στις εξετασεις,αλλα κανεις απ'οτι ξερω δεν υποστηριζει οτι ειναι αθληματα.
Ουδεις εδω,υποθετω,δεν ενστερνιζεται τις αποψεις Ιωαννιδη,Δουβη,Σεφτελη κτλ,ουτε εχει βαλει σαν στοχο να υπερασπιστει την αποψη οτι δεν πρεπει το σκακι να εχει την βοηθεα της πολιτειας,για την τακτικη συζηταμε..

Παλιός είπε...

To σκάκι είναι το ΠΙΟ ΠΑΛΙΟ από όλα τα αθλήματα, που υπάρχουν σήμερα.

το σκακι ειναι αθλημα είπε...

& Μετόικος

Το σκάκι είναι άθλημα με τις ιδιατερότητες που εχει ένα πνευματικό άθλημα ή ένα άθλημα δεξιοτεχνιας. Το τι έιναι άθλημα δε το ορίζει η στενή αντιλληψη των ξυλοκοπων πολιτικών ή το λεξικό του Μπαμπινιώτη αλλά η αρχαία και ταυτόχρονα προδευτική και ευρεία άποψη ότι το σώμα πρέπει να ασκείται παράλληλα με το πνεύμα.

ο Πλανήτης όλος, εμείς οι δεκάδες εκκατομύρια σκακιστές στον κόσμο θελουμε να είμαστε άθλημα και το εχουμε επιβάλλει στις πνευματικές μειοψηφίες των ξυλοκόπων.

Άθλημα δεν είναι ότι χρειάζεται αναβολικά για να φουσκώσει τους μυς. Άθλημα είναι ότι αποτελεί "αθλο" και οι κορυφαία σκακιστική επίδοση των Παπαιώνανου, Μπανικα (π.χ) είναι άθλος.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Το σκακι ειναι και αθλημα και παιχνιδι-"αιων παις εστι παιζων πεττευων, παιδος η βασιλειη"- και τεχνη και επιστημη και γι'αυτο ειναι καλο η πολιτεια να το βοηθησει.Ειναι ενα απο τα πεδια στα οποια οι ανθρωπινες ψυχες δραστηριοποιουνται για να βρουν και να εκφρασουν την κρυμμενη μεσα τους αρμονια. Για να ξαναθυμηθουμε το Ηρακλειτιο "αρμονιη αφανης φανερης κριττων". Θυμιζω επισης και τη ρηση του Λασκερ " Το σκακι οπως ο ερωτας και η μουσικη, εχει τη δυναμη να κανει τους ανθρωπους ευτυχισμενους". Καλο θα ηταν παντως να μην το παρακανουμε με την ταυτιση αθλητισμου και πνευματος, διοτι υπ'αυτη την εννοια, και οσοι κλωτσανε μια μπαλλα και πετυχαινουν διακρισεις υψηλες -αν το δουμε σε επιπεδο φιλαθλων που αναλογουν στο ποδοσφαιρο και δημοτικοτητος- θα πρεπει αυτοματως να χαρακτηριστουν και ως οι πνευματικοι ταγοι της εκαστοτε χωρας! Ας μπορεσουμε λοιπον να κρατησουμε το σωστο μετρο των πραγματων χωρις ακροτητες, και ειναι σιγουρο πως ετσι θα βγουμε κερδισμενοι. Υπ' αυτο το πρισμα να αφιερωσω σ'ολους τους φιλους και ενα πολυ ομορφο αποσπασμα απο τον "Διθυραμβο του Ροδου"
" ..Ολο ν'αθλεις και να μην πεις
ποτε σου πως νικησες. Τι
οσο τρανα κι'αν ειναι ο αθλος κι η νικη, ειναι παντα μικρα μπροστα στον ερωτα .."

Ανώνυμος είπε...

Ο γνωστός αθλητικός συντάκτης Κυριάκος Θωμαϊδης αναρωτιέται ειρωνικά στο μπλογκ του εάν ο ΓΓ Αθλητισμου είναι σκακιστης.

http://dikisports.blogspot.com/2010/01/blog-post_8620.html

Μήπως πρέπει να του απαντήσουμε μαλλον ναι..

Ανώνυμος είπε...

ου γαρ οίδασι τι ποιούσι...
Αυτό ισχυει για όσους εκφέρουν μια γνωμη για κατι που στην ουσία δεν γνωρίζουν...
Δυστυχως ομως αρκετες φορες ,μετρα η γνωμη τους αρκετα...

Ανώνυμος είπε...

Δεν γνωρίζω ακριβώς πως παίζονται τα τυχερα παιχνίδια.Το σκάκι είναι ντετερμινιστικό παιχνίδι, ωστόσο λόγο της πολυπλοκότητάς του στην πραγματικότητα σε ορισμένες θέσεις παίζει ρόλο και η τύχη (ενδεικτικά έχω ακούσει ότι η rybka μπορεί και χρησιμοποιεί προσομειώσεις monte-carlo για την ανάλυση θέσεων).Στο πόκερ ή το μπριτζ υποθέτω κατά μέσο όρο (και λέμε για μέσο όρο,διότι δεν είναι ντετερμινιστικά παιχνίδια), πάλι θα κερδίζει ο καλύτερος,δηλαδή αυτός που εφαρμόζει σε βάθος χρόνου,σε πολλά παιχνίδια,την καλύτερη στρατηγική.Π.χ. αυτός με το 93% αν βρεθεί σε ίδια κατάσταση θα κερδίσει τις 93 από τις 100 φορές.Αυτό σημαίνει ότι είτε παίξω σκάκι με τον αντίστοιχο παγκόσμιο πρωταθλητή είτε πόκερ με τον αντίστοιχο παγκόσμιο πρωταθλητή απο τα 100 παιχνίδια το πολύ να πάρω 1 πόντο,λέμε τώρα.
Η διαφορά νομίζω μεταξύ σκακιού και άλλων παιχνιδιών νομίζω είναι ότι δεν είναι αρκετά εύκολο,ώστε να επιλυθεί (π.χ. τρίλιζα),ούτε όμως αρκετά πολύπλοκο,ώστε να μην μπορεί να μελετηθεί (π.χ. φανταστείτε μια σκακιέρα 16x16).Αυτό είναι νομίζω ο κυριότερος λόγος,πέραν κάποιων συγκιριών) που διαδόθηκε περισσότερο από άλλα παιχνίδια.
Τέλος δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο να μαλώνουμε για το αν το σκάκι είναι άθλημα ή για το αν στην Ελλάδα δεν βγαίνουν παγκόσμιοι πρωταθλητές.Δεν θα αλλάξει κάτι στην Ελλάδα προς το καλύτερο αν βγάλουμε και έναν παγκόσμιο πρωταθλητή.Απλά ένα ακόμη άθλημα (ή παιχνίδι) είναι.

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη στο προηγούμενο post αντί για πραγματικότητα πράξη και αντί για συγκιριών συγκυριών

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@trilizas
Αγαπητέ, υπερασπίζομαι το μπριτζ γιατί όπως είπα είμαι μπριτζέρ. Αυτό που λέτε για το ποσοστό (85 % κτλ) είναι ακριβώς αυτό που εξαλείφει την τυχαιότητα στο άθλημα. Αν η πιθανότητα είναι τόσο υψηλή τότε ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως θα παίξουν με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή για την ντάμα δεξιά, οπότε μπάι-μπάι γκαντεμιά. Αλλά κι αν ακόμα βρεθεί κάποιο "ποδάρι" (το αντίστοιχο του μαζέττας) που θα παίξει εναντίον των πιθανοτήτων από άγνοια, τότε είναι βέβαιο πως στην επόμενη διανομή θα χάσει περισσότερα απ' όσα κέρδισε με την πρώτη. Επίσης, για τους "ισόβιους μετρ" το διάβασμα των φύλλων είναι επιστήμη. Μπορούν από την αγορά και με τη θέα δύο τριών μπαζών να σου πουν τι κρατά ο καθένας στο χέρι του, σα να βλέπουν πίσω από τα φύλλα. Αυτό δεν είναι μαντεψιά, είναι ικανότητα. Στις ομάδες δε, όπου συγκρίνονται τα αποτελέσματα με IMPs, είναι αστείο να μιλάμε για τύχη. Κερδίζει μόνο αυτός που θα παίξει καλύτερα-τελεία. Ακόμα και στην περίπτωση μιας 50-50 εμπάς, υπάρχουν τα σινιάλα -και όχι μόνο- που βοηθούν σε συμπεράσματα, όπως βοηθούν κάποια μοτίβα στην πραγματοποίηση ενός συνδυασμού, ακόμα κι αν δεν βλέπουμε καθαρά τη νίκη ως το τέλος, στο σκάκι.

Και τελοσπάντων, σκοπός μου δεν είναι να καταδείξω ότι το μπριτζ είναι ανώτερο από το σκάκι, γιατί απλούστατα δεν θεωρώ ότι είναι. Το σκάκι είναι και πιο δύσκολο και πιο βαθύ και πιο όμορφο, άθλημα πάντα. Δεν μπορώ όμως και να το βλέπω να τσουβαλιάζεται (όχι απαραίτητα από σας) μαζί με το πόκερ, το τάβλι ή, ξέρω γω, το τέτρις.

trilizas είπε...

@κονιδάρης

Το "υπερασπίζομαι" δεν πήγαινε στο γιατί προσπαθείτε να αφήσετε τις καλύτερες εντυπώσεις για το μπριτζ. Καλά κάνετε αφού είστε και πρώην μπριτζερ, όπως λέτε. Αυτό που προσπαθούσα να πώ είναι ότι αφενός δεν δέχθηκε καμία επίθεση το μπριτζ (τουλάχιστον από μενα) και το ότι είναι περισσότερο τυχερό από το σκάκι δεν το κάνει κατώτερο (ίσως όπως είπα να το κάνει και πιο ενδιαφέρον και πλούσιο σαν παιχνίδι). Δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείτε αυτονόητο ότι αν ένα παιχνίδι είναι πιο τυχερό από κάποιο άλλο, αυτό το κάνει απαραίτητα χειρότερο και για αυτό θεώρησα άστοχη την απόπειρα σας να το υπερασπιστείτε. Προσωπικά νομίζω πως ένας μικρός παράγοντας τυχαιότητας μόνο αυξάνει το ενδιαφέρον ενός παιχνιδιού.


Φυσικά και δεν έχει καμία σχέση με το τάβλι ή το μπαρμπούτι και ουδέποτε το ισχυρίστηκα. Ούτε καν μου φαίνεται ότι το σκάκι είναι πιο βαθύ παιχνίδι επειδή είναι ντετερμινιστικό.

Τώρα όσον αφορά την επιμονή σας στο ότι δεν υπάρχει καθόλου ο παράγοντας τύχη, διαφωνώ κάθετα. Μάλλον έχουμε διαφορετικούς ορισμούς στο μυαλό μας. Ίσως δεν έχει καν νόημα να προσπαθώ να σας πείσω (αν και παρόλαυτά θα προσπαθήσω λίγο ακόμα γιατί μου αρέσει αυτή η κουβέντα :) ). Δεν λέω τίποτα παραπάνω ή τίποτα πιο βαθύ από το αυτονόητο. Δεν ισχυρίζομαι ότι μπορώ να κερδίζει συνέχεια κάποιον ¨ισόβειο μετρ¨. Το επιχείρημά σας ότι στην επόμενη χαρτωσία το "ποδάρι" θα τα χάσει όλα είναι το ίδιο ακριβώς με αυτό που φωνάζω ότι δέχομαι στα προηγούμενα σχόλιά μου. Ότι δηλαδή σε βάθος χρόνου η τύχη εξαλείφεται και άρα το ότι η μεγιστοποίηση της πιθανότητας της επιτυχίας είναι η σωστή στρατηγική. Άρα φυσικά ο μέτρ θα το πατήσει το ποδάρι σε βάθος χρόνου και ποτέ δεν ισχυρίστηκα το αντίθετο.

Όμως για να σας τσιγκλήσω λίγο ακόμα :), ας υποθέσουμε ότι παίζει ο μετρ με το ποδάρι και σε ΌΛΕΣ τις χαρτωσιές (δεν ξέρω πόσες είναι στις ομάδες 15? 20? 30?) θα πρέπει να γίνει η μαντεψιά (ούτε σινιάλα βοηθαν ούτε κανένα άλλο τρικ. Θα πρέπει να γίνει σωστά η εμπάς). Θα μου πείτε απίθανο. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Όμως μαθηματικά δεν είναι απίθανο (όπως δεν είναι το να ερθει 1000 συνεχόμενες φορές κορώνα στο κορώνα-γράμματα). Πόσο πιθανό θέλετε να μου πείτε ότι είναι 1/(όλα τα άτομα του σύμπαντος)? Θα το δεχθώ. Όμως δεν θα δεχθώ ότι είναι 0.

Σε αυτήν λοιπόν την απίθανη περίπτωση το ποδάρι θα σηκώσει την κούπα και ο μετρ θα μείνει στο τραπέζι να μαλώνει με τον παρτνερ του (κάποιον λόγο θα βρει).

Στο σκάκι αυτό δεν γίνεται να συμβεί (και δεν μιλάω σε πρακτικό επίπεδο όπου στήνονται ντάμες σε κερδισμένες θέσεις). Θεωρητικά το εξετάζω το ζήτημα. Απλά αναφέρομαι στο γεγονός που έθιξε ο προηγούμενος ανώνυμος ότι το παιχνίδι είναι ντετερμινιστικό (και ο μόνος λόγος που δεν το έχουμε λύσει όπως την τρίλιζα και την ντάμα είναι γιατι είναι πολύ πιο πολύπλοκο).

Μου φαίνεται αυτονόητο πως στα ντετερμινιστικά παιχνίδια, στόχος του παίκτη είναι να παίξει την καλύτερη κίνηση, ενώ στα πιθανοτικά (όπως το μπριτζ) στόχος του παίκτη είναι να παίξει την "αναμενόμενα" βέλτιστη κίνηση, γιατί απλά η βέλτιστη κίνηση δεν μπορεί πάντα να παιχθεί. Μα είναι τοσό παράλογα αυτά που λέω? Εμένα γιατί μου φαίνονται λογικά?

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

@ trilizas
Θα διαφωνήσω με την διατύπωση «το απόλυτο κριτήριο είναι το τελικό αποτέλεσμα». Επειδή στο σκάκι ισχύει το βέλος του χρόνου σε μια διαδικασία αλληλουχίας αποφάσεων, ένα μεταγενέστερο λάθος (δικό μας ή του αντιπάλου) μπορεί να αναιρέσει τις συνέπειες μιας απόφασης που προηγήθηκε.

Για παράδειγμα, μια σωστή επιλογή ανοίγματος μπορεί να καταλήξει σε ήττα, επειδή στο φινάλε έγινε τακτικό λάθος. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι η επιλογή του ανοίγματος οδήγησε στην ήττα. Δηλαδή, δεν υπάρχει απαραίτητα σχέση αιτίας αποτελέσματος ανάμεσα σε μια απόφαση και στο τελικό αποτέλεσμα.

Για τα υπόλοιπα θέματα, νομίζω ότι οι διατυπώσεις της τοποθέτησής μου στις 23-01-2010 καλύπτουν σχεδόν το σύνολό τους. Φυσικά, αυτές είναι μόνο οι απόψεις μου και δεν ισχυρίζομαι ότι απαραίτητα είναι σωστές.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Το σκάκι δεν είναι άθλημα, ούτε παιχνίδι, ούτε επιστήμη, ούτε τέχνη. Για άλλη μια φορά, έχει τεθεί ένα ψευδοπρόβλημα, στο οποίο οποιαδήποτε απάντηση είναι λανθασμένη.

Καμιά απολύτως δραστηριότητα δεν συνιστά άθλημα από την φύση της. Ούτε η σκοποβολή (ιστορικά πολεμική δράση), ούτε το σκάκι (οι μύθοι σχετικά με την κατασκευή του προδίδουν τον στόχο του να προετοιμάσει για πόλεμο την στρατιωτική σκέψη). Και η φυσική αποτελεί τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας και όχι επιστήμη από μόνη της. Και το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι άθλημα, παιχνίδι, επιστήμη ή ακόμα και τέχνη.

Αυτό που καθιστά μια δραστηριότητα άθλημα (ή παιχνίδι, ή επιστήμη, ή τέχνη) είναι η μεθοδολογία με την οποία ασχολείται κανείς μαζί της. Η αναγνώριση του σκακιού ως αθλήματος από το κράτος σημαίνει ότι επιτρέπεται, ενθαρρύνεται και υποστηρίζεται από το Σύνταγμα η αθλητική οργάνωσή της και συνακόλουθα οι αθλητικές εφαρμογές του. Επομένως, στην Ελλάδα το σκάκι είναι και άθλημα, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους.

Δυστυχώς, η ΕΣΟ δεν έχει αντίστοιχη καλά διατυπωμένη πολιτική. Ένα βασικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις διοικήσεις της τα τελευταία χρόνια είναι ότι δεν υπάρχει σωστός διαχωρισμός επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουν δημιουργηθεί υποδομές και θεσμοί (αγώνες, προπονήσεις, κλπ.) επαγγελματικής ενασχόλησης για ερασιτέχνες αθλητές και αθλήτριες (π.χ. για παιδιά μικρής ηλικίας), αλλά όχι αντίστοιχοι για επαγγελματίες (π.χ. το εκφυλισμένο ατομικό πρωτάθλημα Ελλάδος). Για παρόμοιους λόγους ανάμιξης ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, έχουμε καταλήξει στον αχταρμά του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος και όλα τα προβλήματα που διαρκώς αυξάνονται και διογκώνονται. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει αθλητική πολιτική (το γιατί είναι μια άλλη ιστορία).

Αντίστοιχα, δεν υπάρχει πολιτική υποστήριξης των επιτυχιών της Εθνικής Ομάδος και των ισχυρών νέων σκακιστών και σκακιστριών μας, ούτε καν σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων της ΕΣΟ. Επίσης δεν υπάρχει πολιτική αντιμετώπισης κρίσεων όπως ο πρόσφατος διαχωρισμός των αθλημάτων σε κατηγορίες από την ΓΓΑ. Βλέπουμε μόνο σπασμωδικές αντιδράσεις, με την ελπίδα μήπως προκύψει κάποιο θετικό αποτέλεσμα ή διατυπώσεις του είδους «ευτυχώς που δεν καταταχθήκαμε χειρότερα» -και μη χειρότερα!

Gypaetos είπε...

@Κουρκουνάκης
Δεν συμφωνώ με την παραπάνω τοποθέτηση ως προς το ζήτημα της φύσης του σκακιού. Από πού κι ως πού καμιά απολύτως δραστηριότητα δεν συνιστά άθλημα από την φύση της; Δηλαδή όταν φοράω την φόρμα μου και πάω να τρέξω δεν εξασκώ ένα άθλημα, αλλά θα πρέπει να εξετάσουμε την μεθοδολογία με την οποία το κάνω για να αποφανθούμε; Δηλαδή εάν κάνω πρωταθλητισμό και τρέχω για να βγάλω χρήματα ή εάν τρέχω ερασιτεχνικά, γιατί απλά μου αρέσει, διαφοροποιεί σε κάτι αυτό που κάνω και το χαρακτηρίζει αλλιώς; Ή θα πρέπει να περιμένω το νομοθέτη να αποφασίσει εάν αυτό είναι άθλημα ή όχι; Ή να εξετάσω από πού προήλθε το τρέξιμο ιστορικά; Επίσης δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει η φράση «και η φυσική αποτελεί τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας και όχι επιστήμη από μόνη της». Η φυσική είναι η επιστήμη που εξετάζει την ύλη, την κίνηση και τις δυνάμεις που εξασκούνται σε αυτήν (λεξικό του Μπαμπινιώτη) και ασφαλώς είναι επιστήμη από μόνη της. Δε νομίζω ότι συντρέχει λόγος να απαρνηθούμε την λογική μας ή να σκίσουμε τα λεξικά και να ψάχνουμε να βρούμε άλλους ορισμούς για το τι είναι αθλητισμός και τι είναι επιστήμη…
Η σύγχυση που γίνεται σχετικά με το σκάκι είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα, ότι πρόκειται για ένα πνευματικό παιχνίδι, πολύπλοκο, ενδιαφέρον, απαιτητικό, δυναμικό, ελκυστικό (και βάλτε ό,τι άλλο θέλετε), το οποίο έχει αναπτυχθεί και εξαπλωθεί γεωγραφικά και αριθμητικά πάρα πολύ (περισσότερο από το Go, το Scrabble, το Backgammon, το Bridge, το Texas Hold’ em –τεχνικό παιχνίδι κι ας παίζεται με χαρτιά– κ.λπ.) σε σημείο που γίνεται με αγωνιστικούς όρους όμοιους με αυτούς των ολυμπιακών αθλημάτων, υπάρχουν σωματεία, ομοσπονδίες, παγκόσμια πρωταθλήματα, τίτλοι κ.λπ., καθώς επίσης και πολλοί άνθρωποι που ζουν από αυτό είτε παίζοντας, είτε κάνοντας μαθήματα, είτε γράφοντας βιβλία, είτε διοικώντας ως παράγοντες, είτε αρθρογραφόντας κ.λπ. Επίσης το σκάκι έχει και την επιπρόσθετη νομιμοποίηση στα μάτια του απλού ανθρώπου ότι δεν παίζεται με χαρτιά και ότι εξασκεί το μυαλό. Για όλους αυτούς τους λόγους το σκάκι έχει πλέον γίνει μια σημαντική υπόθεση και βρίσκεται σίγουρα από πλευράς μεγέθους (και από πλευρά αξίας κατά την άποψή μου) πολύ πιο πάνω από την τοξοβολία ή (για όσους ξέρουν) το… κέρλινγκ, με αποτέλεσμα δικαιολογημένα να θέλει ένας επιτυχημένος σκακιστής που έχει επενδύσει χρόνο, προσπάθεια και ενδεχομένως όλη του την ζωή σε αυτό να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία ισότιμα με τα ολυμπιακά αθλήματα, όσον αφορά τα προνόμια κ.λπ. Όμως αυτό καθεαυτό το σκάκι δεν παύει να είναι ένα παιχνίδι, εγώ τουλάχιστον δεν άκουσα κανένα πειστικό επιχείρημα περί του αντιθέτου. Μην ξεχνάμε ότι στην πίσω πλευρά της σκακιέρας συχνά παίζουμε τάβλι, στην ίδια πλευρά ντάμα, στα καταστήματα τα σκακιστικά είδη πωλούνται στα παιχνίδια και όχι βέβαια στα αθλητικά ήδη… Το ότι για κάποιους επαγγελματίες παίκτες το σκάκι είναι η δουλειά τους δεν σημαίνει ότι αλλάζει η φύση του, κατά τον ίδιο τρόπο που μπορεί κανείς να παίζει μουσική σπίτι του για την ακούει ο ίδιος ή επαγγελματικά για τα προς το ζην. Και στις δύο περιπτώσεις μουσική θα παίζει. Για δε τα δεκάδες εκατομμύρια σκακιστών που επικαλέστηκε ο φίλος, και τα οποία απαιτούν το σκάκι να είναι άθλημα, δεν ξέρω, αλλά στο παρόν blog πολλοί σκακιστές συμφωνούν μαζί μου απ’ ό,τι είδα…
ΥΓ1: Με όλη αυτή την συζήτηση μου άνοιξε η όρεξη να μάθω μπριτζ!
ΥΓ2: Για να «καθησυχάσω» τα πλήθη () δηλώνω ότι κατανοώ κι εγώ το γεγονός πως εάν το σκάκι δεν θεωρηθεί από την πολιτεία άθλημα και, δεδομένου του ότι δεν υπάρχει, όπως ελέχθη, άλλος τρόπος χρηματοδότησής του ως παιχνίδι ή σε άλλη κατηγορία, το σκάκι θα κάνει βήματα προς τα πίσω. Επίσης, γνωρίζοντας τις συνέπειες του νόμου, δηλώνω ότι το σκάκι κάνει καλό (όχι την σωματική υγεία πάντως) και πρέπει να στηριχθεί, και όλη η παρούσα συζήτηση είναι φιλολογικού χαρακτήρα!

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Σε αυτά ακριβώς στα οποία διαφωνούμε αναφέρεται η τοποθέτησή μου. Ο τρόπος που τρέχει κανείς προσδιορίζει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ως άσκηση, ερασιτεχνικό αθλητισμό, επαγγελματικό αθλητισμό ή κάτι άλλο.

Επίσης, η φυσική είναι ο τομέας που ασχολείται με θέματα όπως η ύλη, η κίνηση και οι δυνάμεις που εξασκούνται σε αυτήν. Γίνεται Φυσική Επιστήμη όταν εφαρμόζεται επιστημονική μέθοδος σε αυτή την ενασχόληση.

Δεν είμαι αθλητής, είμαι σκακιστής είπε...

@Gypaetos
Έχεις απόλυτο δίκιο. Δεν μπορώ να κατανοήσω τη "μανία" ορισμένων να θεωρούν το σκάκι άθλημα. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι με αυτόν τον τρόπο, τους δίνεται η δυνατότητα να καπνίζουν 4 πακέτα τη μέρα και παράλληλα να παριστάνουν τους αθλητές...
Το να κατατάσσουμε το σκάκι στα αθλήματα αποτελεί υπότιμηση. Το σκάκι είναι ανώτερη πνευματική ενασχόληση και μόνον. Όποιος κουράζεται και καταπονείται πνευματικά, δεν σημαίνει ότι είναι και αθλητής. Αν ήταν έτσι, θα ήταν αθλητές π.χ. οι επιστήμονες, οι συγγραφείς, αλλά και οι λύτες σταυρολέξων και sudocu.
Το γεγονός ότι κάποιοι σκακιστές αθλούνται για να αποδώσουν στο σκάκι αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Δηλαδή, εξασκούν κάποιο πραγματικό άθλημα (τρέξιμο, κολύμβηση κ.τ.λ) για να διατηρούν ικανοποιητική φυσική κατάσταση ασκώντας το σώμα τους, και μετά παίζουν σκάκι ασκώντας το πνεύμα τους.Ήτοι, "νους υγιής εν σώματι υγιεί". Έτσι απλά.

Gypaetos είπε...

Νομίζω ότι παίζουμε με τις λέξεις τώρα... Όπως και να τρέχω, ή μάλλον για όποιον λόγο και να τρέχω (εκτός και αν με κυνηγούν!) αυτό που κάνω είναι τρέξιμο, δηλαδή αθλητισμός. Το επίθετο που βάζεις μπροστά (ερασιτεχνικός, επαγγελματικός κ.λπ.) εξειδικεύει αυτό που κάνω, το οποίο όμως πρωταρχικά παραμένει το ίδιο, δεν αλλάζει η φύση του. Το ίδιο συμβαίνει και με το σκάκι. Είναι παιχνίδι. Φυσική ως απλή "ενασχόληση" ή ως "τομέα" που ασχολείται με θέματα όπως η ύλη, η κίνηση και οι δυνάμεις που εξασκούνται σε αυτήν εγώ δεν γνωρίζω, ξέρω μόνο την φυσική ως επιστήμη. Whatever!

Gypaetos είπε...

Το σχόλιό μου απαντούσε στον Ηλία Κουρκουνάκη, απλά μεσολάβησε άλλο ένα σχόλιο που δεν το είδα ώστε να αναφερθώ ονομαστικά.
Σκακιστή καλά τα λές!

το σκακι είναι αθλημα είπε...

@Gypateos

καλή προσπάθεια να δικαιολογήσεις τους ξυλοκόπους πολιτικούς και τους αθλητικογράφους της ντοπας.

Το λεξικό του Μπαμπινιώτη μπορείς να το στείλεις στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας (Αθλητική Ακαδημία - τμήμα σκάκι)για επεξεργασία.

Σου παραθέτω ενα κείμενο απο σκακιστές που βρήκα στο διαδίκτυο.

Το σκάκι εκτός από παιχνίδι είναι και άθλημα.
Η λέξη άθλημα παράγεται από τη λέξη άθλος δηλαδή κατόρθωμα. Αυτό σημαίνει για το σκάκι πως υπάρχουν κάποιοι που είναι αθλητές της σκέψης,πως κάνουν κάποια κατορθώματα σκεφτόμενοι ακριβέστερα, ταχύτερα, μεθοδικότερα, αναλυτικότερα, παραγωγικότερα και που προσαρμόζονται σχεδόν πάντα σε νέες καταστάσεις και που δεν φυγομαχούν ποτέ, έχοντας ακλόνητη τη θέληση να νικήσουν. Αυτοί είναι οι σκακιστές.
Εάν το παιχνίδι υποδεικνύει τα όριά μας, το άθλημα μας καλεί να τα υπερβούμε.
Ένα παιχνίδι όταν τυποποιείται γίνεται άθλημα. Στο άθλημα του σκακιού δεν υπάρχει θέση για αδρανείς σκακιστές για ανθρώπους οι οποίοι αρκούνται στα κεκτημένα και επαναπαύονται σε αυτά. Μάλιστα μεταξύ των σκακιστών επικρατεί η κοινή αντίληψη ότι αυτό πρέπει να αποφεύγεται γενικότερα και στη ζωή. Το σκάκι έχει την πιο πλούσια ιστορία, μυθολογία(!) και βιβλιογραφία από όλα τα άλλα αθλήματα μαζί και αποτελεί πηγή ηθοπλασίας και εξύψωσης πνευματικών αξιών. Αυτό δεν συνάγεται μόνο από την κοινή λογική και την εμπειρία μας αλλά στηρίζεται πρωτίστως σε πάμπολλες επιστημονικές έρευνες εγκύρων επιστημόνων από όχι λίγα κράτη που αποδεικνύουν τις μεγάλες ωφέλειες που προέρχονται από το σκάκι διότι βοηθά μικρούς και μεγάλους τόσο ως παιχνίδι όσο και ως άθλημα.
Σκακιστές Κώστας Λυκούδης - Βασίλης Παναγιωτόπουλος

trilizas είπε...

Πάντως κι εγώ συμφωνώ πως είναι αστείο να λέμε το σκάκι άθλημα. Ακόμα και αν φιλολογικά μπορεί να επιχειρηματολογήσει κανείς υπέρ αυτού, νομίζω πως στην κατανόηση του μέσου ανθρώπου (δεν έχω κάνει και έρευνα) το άθλημα συνδέεται με την εξάσκηση του σώματος.

Όμως συμφωνώ με το Σκυριανόγλου πως θα πρέπει να το υπερασπιστούμε όσο γίνεται, γιατί σαν πνευματικό παιχνίδι
δεν πρόκειται να πάρει καμία επιχορήγηση. Άρα μόνο φιλολογική αξία έχει αυτή η συζήτηση (δεν είναι και λίγο).

Κατά τ'αλλα συμφωνώ περισσότερο με το Γυπαετό (άκου Γυπαετός :)). Δεν μας φτάνει που έχουμε γίνει τόφαλοι όσοι παίζουμε σκάκι, θέλουμε να λεγόμαστε και αθλητές.

Υ.Γ.
Προτείνω να αγοράσει η ΕΣΟ σετ πιονιών από μολύβι και ρολόγια που θα πρέπει να τα βαράς με βαρυοπούλα για να κλείσουμε τα στόματα που μας κατηγορούν ότι δεν είμαστε αθλητές.

Υ.Γ.2
Δημοψήφισμα!

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Το ότι είναι το σκακι εκτος από αθλημα και παιχνιδι είναι τεχνη και επιστημη είναι σιγουρο! Το ζητημα είναι ποια τεχνη και ποια επιστημη…
Η αν θελετε καλυτερα , με ολο τον ειλικρινη σεβασμο στις ηδη υπαρχουσες, ποιας επιστημης θα μπορουσε να αποτελει παρακλαδι.
Εχω γραψει ένα ολοκληρο αρθρο στο skaki.gr – που όμως ,
αμα τη ανανεωσει της ιστοσελιδας, δεν μπορεσε να παραμεινει δυστυχως στον τωρινο server - που μιλαει για καποιο… αντιδοτο κατά της οιησεως – του μεγαλυτέρου εμποδίου συμφωνα με τον Πλατωνα για της κατακτηση της αρετης.
Περιμενα να το κανει αυτό ο ψυχολογος της παρεας,
αλλα αφου το αποφευγει, θα μιλησω εγω: για την ευεργετικη ψυχοθεραπευτικη επενεργεια του σκακιου . Και δη στα παιδια.
Το γεγονος της απουσιας ζαριων η κρυφων χαρτιων από αυτό,
μαθαινει στα παιδια ότι πρεπει να εμπιστευονται το μυαλο τους και τη λογικη τους, και όχι την τυχαιοτητα . Και το γεγονος του ότι υποχρεουσαι να μετακινησεις ο,τι αγγιξες , διδασκει τα παιδια –με το καλημερα τους στους σκακιστικους στιβους-
να παιρνουν υπευθυνες αποφασεις στη ζωη. Την υπευθυνοτητα ! Μια ποιοτητα που η απουσια της γινεται τοσο αισθητη
όταν δεν εχει καλλιεργηθει στον ανθρωπο , με τον πλεον επωδυνο και αρνητικο τροπο, σε ολες τις εκφανσεις της ζωης.
Από τις απλες καθημερινες σχεσεις, μεχρι τις δημοσιες υπηρεσιες , που όταν μπροστα σε μεγαλα προβληματα αρχιζουν και ζοριζονται , εφευρισκουν με αστραπιαια ταχυτητα
το περιφημο εκεινο μπαλακι των ευθυνων…
Επισης, το τετραγωνο σχημα της σκακιερας με την κυκλικη κινηση του ιππου εν αυτω , η διαταξις των δυο στρατων , καθως και ολο το μετρημα και η προβλεπτικοτητα που απαιτειται για να φτασεις στη νικη, βοηθουν τα παιδια εκπληκτικα στην αυτοσυγκεντρωση.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Είναι τυχαιο το γεγονος ότι ο Καρποβ, -πρωην αρχηγος της κομμουνιστικης νεολαιας στη Ρωσια και ανεκαθεν σθεναρα υποστηριζομενος από το ρωσικο καθεστως- σε συνεντευξη του τα τελευταια χρονια επροτεινε την υποχρεωτικη ενταξη του σκακιου στα σχολεια; (Με την δυνατοτητα βεβαια από μια ταξη και μετα να το συνεχιζεις κατ’επιλογην) –κατι που βεβαια οι Ρωσοι (αλλα και αλλα ανατολικα κρατη) εφαρμοζουν ηδη εδώ και πολλα χρονια (όχι μονο στα σχολεια αλλα και σε πανεπιστημιακη βαση).
Λετε οι Ρωσοι στα θεματα ψυχολογιας να μην γνωριζουν ; και να είναι πολύ χειροτεροι από εμας ;
Ο Λενιν ειχε χαρακτηρισει το σκακι «γκυμνάστικα μαζγκά» , δηλαδη γυμναστικη του εγκεφαλου.
Και αρχισε από εκεινη την εποχη να παιρνει η διαδοσις του μαζικο χαρακτηρα στην πρωην Σοβιετικη Ενωση.
Τωρα το αν η ελληνικη πολιτεια επιθυμει να το καλλιεργησει σε
βαθος η όχι και το αν θελει υγιως σκεπτομένους ανθρώπους ,
με δυναμισμο , αναληψη υπευθυνοτητων και πρωτοβουλιων ,
μακρια από τις επιβλαβεις ακτινοβολιες των πολυποικιλων πομπων και κεραιων, αυτό είναι άλλο θεμα…
Και δεν ξερω αν παιζει η δεν παιζει σκακι ο υπουργος,
ξερω όμως πολύ καλα αυτό που ειχε πει ο
Νιτσε καποτε στον Ζαρατουστρα : πως «το κρατος είναι το πιο κρυο απ’όλα τα κρυα τερατα…»
(Κατσε να το κραταμε το σκακι σ’αυτά τα ληθαργικα
επιπεδα, γιατι αν το καλλιεργησουμε σε βαθος και τους παραξυπνησουμε μ’αυτό , μπορει να χαθουν ουκ ολιγοι ψηφοι στο μελλον).
Και η πολιτειακη ενθαρυνσις είναι κατι πολύ σχετικο. ( Όταν φερειπειν ειχα αποτανθει –με όλα τα απαραιτητα επισημα εγγραφα για την παιδαγωγικη αξια και διασταση του σκακιου- στη β εφορια Καλλιθεας για απαγκιστρωση από το υπερογκο ΦΠΑ σαν προπονητης σκακι τοτε που εργαζομουν με εξαμηνη συμβαση για 2 ετη (2006-2007) σε συνεργασια με το δημο και τον ΣΟΚ Καλλιθεας με προπονησεις σε σχολεια της Καλλιθεας και στον ιδιο το συλλογο, ο προισταμενος του γραφειου ΦΠΑ ο Σκοινας και οι δυο κοπελες που εργαζονταν σ’αυτό με ρωταγαν ειρωνικα:
εσεις γιατι δεν θελετε να αποδιδετε ΦΠΑ; Τι ειστε; καθηγητης;
Και εξισωναν στη δικη τους λογικη τα μαθηματα σκακι που
εκανα στα σχολεια με τα μαθηματα σε σχολη οδηγων
οπως επι λεξει μου ειπαν. Ετσι, διεκοψε ο συλλογος και ο δημος τη συνεργασια μαζι μου –διοτι οι αλλοι προπονητες σκακιου που εργαζονταν στην Καλλιθεα μ’αυτόν τον τροπο δεν απεδιδαν ΦΠΑ – και γι’αυτό ηταν μαλιστα και πιο καπατσοι όπως με ενημερωσε ο τοτε προεδρος του Σ.Ο Καλλιθεας- και αναγκαστηκα και εκλεισα τα βιβλια. )
Επισης δεν είναι τυχαιο το γεγονος ότι οι Ελληνες με το φοβερο δυναμισμο και την εκπληκτικη πλαστικοτητα της γλωσσας μας μετονομασαμε την αρχαια σανσκριτικη λεξη τσατουράνγκα
(τετραμερες-τετρακτυς-Πυθαγορας. Επισης -όπως εμαθαν ηδη
όλα τα παιδια στο προσφατο γκρουπακι της ΕΣΣΝΑ που προπονουσα κατω των 14 ετων - η ελληνικη
γλωσσα εξηγει γιατι τα τετραγωνα της σκακιερας είναι 64 –αβαξ – Κατι που μαλλον δυσκολευεται να κανει ο Αναντ και οι συν αυτω...) σε ζατρικιον.
Οπως , δεν θεωρω τυχαιο ότι η λεξις ζατρικιον εχει μεσα της
Όλα τα γραμματα της λεξεως ιατρικη, εκτος από το ητα.
- Ακριβως επειδη το σκακι, εχει αντιθετα , σαν μοναδικο στοχο και σκοπο όχι το ηττα αλλα το «εν τουτω νικα».
Αυτά προς το παρον, και ευελπιστω ότι θα υπαρξει
καποιος γονιμος και εποικοδομητικος διαλογος - επ’ωφελεια
του πνευματικου αυτου αθληματος-
πανω σε καποια ζητηματα που εθιγησαν.

Gypaetos είπε...

@trilizas
Αντί για δημοψήφισμα μπορούμε κάλλιστα να το γυρίσουμε στο chessboxing, οπότε είμαστε ΟΚ και με τα λεξικά!
Ναι, γυπαετός, γιατί, το τρίλιζας είναι καλύτερο;
;-)

@to skaki einai athlima
Πώς σου ήρθε ότι προσπαθώ να δικαιολογήσω τους πολιτικούς ή τους δημοσιογράφους; Κανένα ζόρι δεν τραβάω σε διαβεβαιώ! Την κοινή λογική προσπαθώ να υπερασπιστώ κι ευτυχώς δεν είμαι ο μόνος!

IliasPan είπε...

Έκανα μια βόλτα από την ιστοσελίδα της ΓΓΑ. Αφού πέρασα πολλά μη ενδιαφέροντα πράγματα έφτασα και στους συνδέσμους.

Στο σκάκι λοιπόν έχει τους εξής 5:

1 ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
2 ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΔΙΑ (Η.Π.Α.)
3 ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΚΑΝΑΔΑΣ)
4 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΚΙ
5 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΤΙΔΩΝ

Τα 2,3 και 5 γίνεται εύκολα αντιληπτό που σε στέλνουν.

Ο τίτλος τους πρώτου λινκ είναι για ανέκδοτο...

Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση είναι το που οδηγεί το τέταρτο λινκ. Περίμενα να βρω το σάιτ της ΕΣΟ ή κάποια γενική υποσελίδα της. Υπάρχει κάποια λογική που αντί για αυτό οδηγεί στην "Μαύρη Βασίλισσα";

Με μια γρήγορη ματιά που έριξα σε άλλα αθλήματα δεν υπάρχει κάποιο λινκ ιδιωτικής ιστοσελίδας. Εμείς έχουμε 2/5.

Μήπως κάτι έχουμε κάνει κάτι λάθος;

Ανώνυμος είπε...

pou to eides afto? sto link http://www.gss.gov.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2101&Itemid=56 vrika tis omospondies alla oxi thn ESO

IliasPan είπε...

Εκεί που λες έχει την ΕΣΟ απλά δεν την πρόσεξες.

Πάνω, πάνω δεξιά γράφει Links. Εκεί. Ή αλλιώς εδώ:
http://www.gss.gov.gr/index.php?option=com_weblinks&view=categories&Itemid=53

Ανώνυμος είπε...

Πάντως για το ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΚΙ , υπάρχουν μόνο τρεις ενδιαφέρουσες ελληνικές ιστοσελίδες

Της Ομοασπονδίας , το chess.gr και του Μπούσιου...

IliasPan είπε...

Να και οι πρώτες πραγματικές συνέπειες μετά την ανακοίνωση της ΓΓΑ:

α)Από το σάιτ της ΕΣΟ:
Αδρανή Σωματεία
Το ΔΣ της ΕΣΟ αποφάσισε να εισηγηθεί στη ΓΣ του ερχόμενου Μαρτίου (19 ή 20/3/2010) τη διαγραφή των σωματείων που έχουν αδρανήσει εδώ και πολλά χρόνια.

β)Από το greekchesspolitics
Στο σημερινό ΔΣ της ΕΣΟ, ο πρόεδρος κ. Γ. Μακρόπουλος ενημέρωσε για την επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΕΣΟ στον ΓΓΑ. Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο κ. Παν. Μπιτσαξής ανακοίνωσε ότι το ύψος της επιχορήγησης της ΕΣΟ για το 2010 θα μειωθεί στα 450.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι η επιχορήγηση του 2009 ήταν 620.000 ευρώ και ότι περίπου 240.000 ευρώ είναι τα λειτουργικά έξοδα (προσωπικό, γραφεία, συνδρομές, υποχρεώσεις προς τρίτους, δαπάνες λειτουργίας κ.τ.τ.), είναι προφανές ότι το σκάκι βρίσκεται μπροστά σε εντελώς νέα δεδομένα, καθώς στερείται το 50% των πόρων του για μη λειτουργικές δαπάνες.

Το ΔΣ αποφάσισε να κινηθεί ακολουθώντας τέσσερις άξονες:

1) Την κινητοποίηση του σκακιστικού κόσμου με ψηφίσματα, συγκεντρώσεις και ενημέρωση των σωματείων, συλλογή υπογραφών, ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και της αθλητικής επιτροπής της Βουλής και άλλα ανάλογα βήματα που θα κρίνονται σκόπιμα.
2) Την άμεση αναπροσαρμογή του εκτελούμενου αγωνιστικού σχεδιασμού στα νέα δεδομένα.
3) Τη μελέτη των δυνατοτήτων για παραπέρα αυτοχρηματοδότηση και στοχευμένη αναζήτηση νέων πόρων.
4) Την καλλιέργεια διαλόγου με τον ΓΓΑ για την εξήγηση των θέσεων και προβλημάτων του σκακιού και τη διερεύνηση και προώθηση θεσμικών μέτρων για τη στήριξή του.

(γιατί αυτοί οι 4 άξονες κάτι μου θυμίζουν;;;)

Ελισσαίος είπε...

Ηλία, γιατί θεωρείς ότι η πρώτη ανακοίνωση σχετίζεται με τις περικοπές;

IliasPan είπε...

Δεν είπα ότι σχετίζεται με τις επιχορηγήσεις αλλά με την γενικότερες εξαγγελίες της ΓΓΑ.
Η ανακοίνωση του ΓΓΑ εκτός από την κατάταξη των αθλημάτων σε κατηγορίες έκανε αναφορές και στα "ανύπαρκτα" σωματεία στις διάφορες ενώσεις.

Προφανώς όλα αυτά τα σωματεία που αποφάσισε να διαγράψει η ΕΣΟ απο τα μητρώα της είναι ανενεργά εδώ και πολλά χρόνια και ούτε ψηφίζουν πουθενά ούτε παίρνουν κάποια επιχορήγηση (υποθέτω, δεν ξέρω αν παίζουν ρόλο στις επιχορηγήσεις των ενώσεων).

Το γεγονός όμως ότι αυτή η εκκαθάριση έρχεται τώρα δεν μου μοιάζει για σύμπτωση, όχι ότι είναι κάτι κακό, επιτέλους θα έλεγα! Πάντα είχα την απορία γιατί όλα αυτά τα σωματεία παρέμεναν στους διάφορους σχετικούς καταλόγους (εκτός από το για να τους δίνουν χρώμα :-Ρ).

Τώρα αν αυτό ήταν μέσα στο σχεδιασμό της ΕΣΟ και απλά έτυχε να γίνει αυτή τη χρονική στιγμή πάω πάσο.

Ανώνυμος είπε...

Εκτός από τα ανενεργά σωματεία υπάρψουν και οι χιλιάδες ανενεργοί αθλητές (που δυστυχώς φαίνονται με μια ματιά στις λίστες ΕΛΟ)

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια με τους ανενεργούς (που πρακτικά σταματησαν την ενεργό δράση) των άλλων αθλημάτων τι γίνεται-σκίζουν το δελτίο?
Στο σκακι πάντως γίνεται (κι έχει γίνει) να επιστρέψει καποιος μετα απο κάποια χρονια λόγω συνθηκων-Τι είναι πιο σωστο τοτε, νέο δελτιο, ελο κλπ ή τα παλιά? :)

Unknown είπε...

Η ΠΡΩΤΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ: ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ!!

Αθήνα, Ελλάδα 15/03/2010 17:51 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΓΓΑ-Επιστολές Π.Μπιτσαξή στις ομοσπονδίες τένις και πινγκ πονγκ για τις επιχορηγήσεις του 2010
Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα

Η επιχορήγηση της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης για το 2010 ανέρχεται σε 900.000 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη της Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης σε 750.000 ευρώ και θα καταβληθούν σταδιακά, σύμφωνα με τις αντίστοιχες επιστολές που τους απέστειλε σήμερα ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής.

Σχετικά με την Ομοσπονδία Αντισφαίρισης, ο κ.Μπιτσαξής αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του: «Το τένις έχει επαρκή διάδοση στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, έτσι ώστε να ενταχθεί στην κατηγορία Αθλημάτων Εθνικού Αθλητικού Ενδιαφέροντος. Σημειώσαμε επίσης, την στρατηγική της Ομοσπονδίας σας προς την κατεύθυνση διάδοσης του αθλήματος στις παιδικές ηλικίες και τον πρώτο σχεδιασμό μιας Ακαδημίας Τένις για την νηπιακή και πρώτη παιδική ηλικία στο Αττικό Άλσος. Το ενδιαφέρον όμως του Κράτους για το τένις εκτείνεται και περιορίζεται στα παραπάνω όρια. Δεν αφορά την Πολιτεία, ούτε προτίθεται άμεσα ή έμμεσα να χρηματοδοτήσει το τένις, ως άθλημα, ψυχαγωγία ή άσκηση των πλουσίων, των επωνύμων, των διαφόρων πανάκριβων κλαμπς, των ακριβών μαθημάτων και άλλων ενασχολήσεων των ευπόρων τάξεων των Αθηνών. Το τένις σε αυτή του τη διάσταση αφορά αποκλειστικά και μόνο την ιδιωτική πρωτοβουλία».

Παράλληλα, στην επιστολή του προς την Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού: «Η Επιτραπέζια Αντισφαίριση έχει ενταχθεί στην κατηγορία των Αθλημάτων Εθνικού Αθλητικού Ενδιαφέροντος. Αυτό σημαίνει ότι η Πολιτεία, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της και παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, αναλαμβάνει την υποχρέωση να διατηρήσει το υπάρχον επίπεδο ανάπτυξης του αθλήματος της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Η περαιτέρω εμβάθυνση και διάδοσή του, προς το παρόν, με εφαλτήριο την κρατική χρηματοδότηση, επαφίεται στην Ομοσπονδία σας. Η ανάπτυξη της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι είναι σχετικά ευχερής από πλευράς αθλητικού υλικού και υποδομών και η διάδοσή της στο πεδίο του ερασιτεχνικού αθλητισμού και σε ευρύ ηλικιακό φάσμα είναι αξιοσημείωτη. Η καλή παρουσία των εθνικών μας ομάδων είναι γνωστή, καθώς και η θέση του αθλήματος στην παγκόσμια κατάταξη και έχουμε παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τις επιτυχίες του Καλίνικου Κρεάνγκα, του Παναγιώτη Γκιώνη, την καλή παρουσία και άλλων αθλητών και αθλητριών (Λαγογιάννης, Ρηνιώτης Παπαδημητρίου, Παπαγεωργίου κα.). Σας προσκαλούμε να υποβάλετε και να συζητήσετε μαζί μας τριετές σχέδιο ανάπτυξης του αθλήματος, με βάση το οποίο και εντός των δυνατοτήτων της Πολιτείας θα πορευθούμε στο μέλλον».

IliasPan είπε...

Οι 450.000 είναι πλέον επίσημες.
δελτίο τύπου

Έχει διαφορα καρφάκια ή μου φάνηκε

IliasPan είπε...

Συγκριτικά

Ιππασία: 550.000€

Ξιφασκία: 500.000€

Σκοποβολή: 750.000€

Τοξοβολία: 260.000€

Χιονοδρομία: 350.000€

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Στον οικονομικό απολογισμό που προτάθηκε να παρουσιαστεί στην επικείμενη ΓΣ, το κονδύλι για το "Ακρόπολις" του 2009 ανέρχεται στις 98.000 ευρώ, δηλαδή 13% του συνολικού ποσού που δαπανήθηκε από την ΕΣΟ.

Πρόκειται για ποσό υπερδιπλάσιο των οδοιπορικών των Εθνικών Ομάδων, υπερτριπλάσιο της αμοιβής του προπονητή της Εθνικής Ομάδας και σχεδόν διπλάσιο των αποζημιώσεων για τις ομάδες Α΄ Εθνικής. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να γίνει σύγκριση με προπονητικά προγράμματα, δαπάνες ανάπτυξης, κλπ.

Αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι στο "Ακρόπολις" 2009 συμμετείχαν λιγότεροι από 50 παίκτες. Πολλοί από αυτούς έβαλαν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής, κλπ. Πέρα από αυτά, η ΕΣΟ πλήρωσε περισσότερο από 200 ευρώ για κάθε παρτίδα που έπαιξαν.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Μικρή (προφανής) διόρθωση: εννούσα ότι συμμετείχαν 50 Έλληνες παίκτες, όχι συνολικά.

Ametanoitos είπε...

Εγώ ξέρω κύριοι ότι η επιστολή του κ Σκυριανόγλου που δημοσιεύτηκε παραπάνω είναι αληθης. Το Σκάκι είναι από τα πιο μαζικά αθλήματα στο σχολικό αθλητισμό και στην Ελλάδα γίνονται πάρα πολύ συχνά διοργανώσεις παγκοσμίου βεληνεκούς.

Ένας λογικός άνθρωπος θα περίμενε από όλα αυτά η ΕΣΟ να ήταν από τις πιο πλούσιες αθλητικές Ομοσπονδίες στην Ελλάδα και βάση αυτού να μην παραπονιέται για την μείωση των επιχορηγήσεων. Αλλά φαίνεται πως λίγοι είναι αυτοί που πλουτίζουν στην Ελλάδα από το Σκάκι και μας βάζουν όλους τους υπόλοιπους στο τρυπάκι να παραπονούμαστε ότι το κράτος μας έχει παραπεταμένους με τόσα λιγα λεφτά που μας δίνει κτλ κτλ...

Αν ήμουν εγώ Υπουργός και έβλεπα του διεθνού κύρους διοργανώσεις που γίνονται στην Ελλάδα στο Σκάκι θα έλεγα "δεν έχουν ανάγκη αυτοί" και προφανώς θα έδινα περισσότερα λεφτά σε άλλα αθήματα. Ο Ιωαννίδης (που δεν τον συμπαθώ και πολιτικά είμαι απάναντί του), που δεν είναι χαζός, κάτι μυρίστηκε για το Σκάκι και το πολέμισε έτσι.

Μήπως πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να μην μας φταίνε συνέχεια οι άλλοι?

Ανώνυμος είπε...

Πόσα παίρνουν οι διεθνείς μας κάθε χρόνο;

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό, τα οδοιπορικά των αθλητών για το 2009 ήταν 48.000 ευρώ (αναφέρεται επίσης πριμ επιτυχιών 5.550 ευρώ). Επομένως, θα μπορούσε να διπλασιαστεί αυτό το κονδύλι και να γίνει το “Ακρόπολις” με 50.000 ευρώ. Ας σημειωθεί ότι το 2008 το ίδιο τουρνουά έγινε με κόστος για την ΕΣΟ 44.815 ευρώ.

Εναλλακτικά, για όσους προτιμούν τις δαπάνες ανάπτυξης από το σκάκι κορυφής, θα μπορούσε να διπλασιαστεί το κονδύλι των περιφερειακών προπονητών και πάλι να διεξαχθεί ένα “Ακρόπολις” με περισσότερα από 70.000 ευρώ.

Προσωπικά, περισσότερο σκέφτομαι (όχι βέβαια στα σοβαρά) ότι θα μπορούσε η ΕΣΟ να δώσει σε όλους τους Έλληνες που συμμετείχαν από 2.000 ευρώ, δηλαδή λιγότερο από όσο τους αναλογεί, ώστε να δει σε πόσα και πόσο καλά τουρνουά θα μπορούσαν να συμμετάσχει ο καθένας με δικές του προσπάθειες…

Ametanoitos είπε...

Απ'όσο γνωρίζω δεν παίρνουν σε όλες τις χώρες οι σκακιστές της εθνικής τους ομάδας λεφτά από την ομοσπονδία τους κάθε χρόνο (πχ Αγγλία αν θυμάμαι καλά). Ο λόγος που πληρώνονται οι αθλητές ποιός είναι; Προφανώς για να μπορούν πιο άνετα να πηγαίνουν να παίζουν σε τουρνουά. Γίνεται κάτι τέτοιο; Με μικρές εξαιρέσεις των τελευταίων χρόνων από κάποιους ΟΧΙ. Μαζί με τα λεφτά που παίρνουν οι αθλητές έχουν και κάποιες υποχρεώσεις αν θυμάμαι καλά πχ να δίνουν κάποιες επιδείξεις σιμουλτανέ σε όλη την Ελλάδα (χωρίς να πληρώνονται από τους διοργανωτές των σιμουλτανέ). Γίνεται κάτι τέτοιο; ΟΧΙ. Παρακαλώ πολύ να με διορθώσει κάποιος αν αυτά που γράφω είναι ανακριβή. Αλλά αναρωτιέμαι, αφού οι αθλητές μας δεν προπονούνται σοβαρά και πληρώνονται χωρίς να συνεισφέρουν στην περιφερειακή ανάπτυξη, ποιός ο λόγος να πληρώνονται;

Να πω ότι οι περισσότεροι αθλητές της Εθνικής Ομάδας είναι φίλοι μου και όλοι μου είναι συμπαθείς αλλά όταν βλέπω κάτι στραβό θέλω να το πω.

Τελειώνοντας, μια που γράφω τώρα ας καταθέσω γρήγορα και την δική μου άποψη σε ένα θέμα που συζητήθηκε εδώ πριν λίγο καιρό. Μου προκαλεί ελαφρύ γέλιο η άποψη ότι το Σκάκι δεν είναι άθλημα. Όλα τα επιχειρήματα περί του αντιθέτου μπορούν να καταρριφθούν εύκολα αν πάρουμε για παράδειγμα το Σκάκι υψηλού επιπέδου. Για παράδειγμα οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές γυμνάζονται όταν παίζουν ή για να παίξουν πρέπει να είναι γυμνασμένοι; Προφανώς το δεύτερο ισχύει πολύ περισσότερο. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στο Σκάκι. Αν δεν έχεις καλή φυσική κατάσταση δεν μπορείς να αντέξεις την τεράστια ψυχικοσωματική επιβάρυνση (πολύ περισσότερη και σε διάρκεια και σε "ποσότητα" από έναν αγώνα ποδοσφαίρου) μιας παρτιδας Σκάκι. Και σας μιλαω εγώ που έχω υπάρξει αθλητής των πολεμικών τεχνών και έχω συμμετάσχει σε διεθνή τουρνουά και έχω και διακρίσεις κτλ κτλ. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την καταπόνηση ενός ισχυρού τουρνουά Σκάκι. Αλλά όπως συμβαίνει με εμάς του Έλληνες, πάντα έχουμε μια αντίθετη άποψη για όλα (βλ πρόσφατο παράδειγμα εμβολιασμών).Άλλοι ήταν οι λόγοι, όπως είπα σε προηγούμενο ποστ μου, που ο Ιωαννίδης έθεσε αυτό το θέμα στη βουλή και κατά την άποψή μου καλά έκανε.

Μόνο λόγια ; είπε...

Γιατί το "Ακρόπολις" στίχησε το 2009 τόσο πολύ; Δεν υποστήριξε οικονομικά την εκδήλωση η νομαρχία Χαλκίδας;
Δεν βλέπω, πάντωςμ κάποια απαίτηση της ΕΣΟ από τη νομαρχία Χαλκίδας στον Προϋπολογισμό του 2010 .

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Ακόμα και αν υπήρχε χορηγία ή κάποιο άλλο έσοδο για την ΕΣΟ από το "Ακρόπολις", πάλι το έξοδο των 98.000 ευρώ (επαναλαμβάνω ότι είναι το 13% του συνόλου του οικονομικού απολογισμού!) θα ήταν υπερβολικό. Μια καλή χορηγία θα σήμαινε ότι τα χρήματα που επένδυσε η ΕΣΟ θα μπορούσαν να είχαν πάει αλλού και όχι ότι θα φούσκωνε το κονδύλι του ίδιου του "Ακρόπολις". Εξάλλου, ο αρχικός προϋπολογισμός του που είχε εγκριθεί από την ΕΣΟ δεν ήταν σε αυτό το ύψος.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Αυτο που καταλαβαινω εγω απο την αποσταση της Νισυρου,ειναι οτι στην ουσια το Ακροπολις με την τοποθετηση του στα μεσα Αυγουστου,στην ουσια ανταγωνιζεται ολα τα τουρνουα που διοργανωνονται μεσα στο καλοκαιρι στην Ελλαδα.
Συγκεκριμενα:μεσα στις σχολικες διακοπες στριμωχνεται στην ουσια ολη η σκακιστικη δραστηριοτητα διεθνους επιπεδου στην Ελλαδα.Οι δυο πρωτες (και παραπανω) εβδομαδες πανε για τα νεανικα,το κυπελλο,και το Διασυλλογικο.Κατα νοητο,αν και για τα νεανικα ισως θα μπορουσε να γινει κατι αλλο.
Απο εκει και περα,μεσα σε 2 μηνες,13 τουρνουα (12 στο καλενταρι της ΕΣΟ,η Αμφισσα,δεν υπολογιζω το Ακροπολις) προσπαθουν να εξασφαλισουν συμμετοχες.Το Ακροπολις,στο φετινο Καλενταρι διεξαγεται 9-17/8.Η Καβαλα τελειωνει 7/8,και η Νικαια αρχιζει στις 21/8,δηλαδη η υπαρξη του Ακροπολις κλεινει στην ουσια 2 εβδομαδες.Στην αρχη και στο τελος της σαιζον υπαρχουν εως και τεσσερα(!) τουρνουα που διεξαγονται ταυτοχρονα.
Δεν θα ηταν πολυ προτιμοτερο να μεταφερθει το Ακροπολις σε καποια περιοδο οπου δεν υπαρχει αγωνιστικη δραση στην Ελλαδα;
Και μια απορια.Εχει ηδη καθοριστει που θα γινει το επομενο διασυλλογικο;Γραφοντας το κειμενο προσεξα οτι το Πρωταθλημα της Α'εθνικης τελειωνει στις 11/7 και την ιδια μερα αρχιζει το Summer cup στο Πορτο-Καρρας..
http://www.chessfed.gr/files
/program_open2010.htm

Skak for all είπε...

Προφανώς στην ΕΣΟ θεωρούν ότι θα ήτανε κίνηση μιζέριας και εγκατάλειψης το να σταματήσουν το μοναδικό διεθνές τουρνουά που διοργανώνει η ίδια η Ομοσπονδία.
Πάντως (για Κο Κουρκουνάκη και άλλους), μη δημιουργείτε εντυπώσεις. Η εισήγηση της Οικον. Επιτροπής (όπου μετέχει και η ΝΣΚ) είναι πάντα ομόφωνη, ενώ και στις συνεδριάσεις του ΔΣ δεν έχουνε καταγραφεί σοβαρές διαφωνίες. Είναι όπως και στη Βουλή -δήθεν διαφορετική πολιτική, αλλά στα μεγάλα ζητήματα βασικά όλοι συμφωνούν...

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Διαφωνίες για την χρησιμότητα διεξαγωγής ενός "Ακρόπολις" με σωστές προδιαγραφές προφανώς δεν υπάρχουν. Διαφωνίες όμως για τον τρόπο διεξαγωγής του το 2009 και ειδικότερα για το κόστος σαφέστατα υπήρξαν από την ΝΣΚ ως παράταξη. Εντυπώσεις δημιουργούν όσοι αρνούνται να δουν την πραγματικότητα των αντικειμενικών στοιχείων.

Μάλιστα, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, προσωπικά θεωρώ ότι το πιο σωστό είναι να δημοσιευτεί αναλυτικός απολογισμός του κονδυλίου των 98.000 (και κάτι ψιλά) ευρώ, ώστε να γνωρίζουμε όλοι προς ποια κατεύθυνση πήγαν πόσα χρήματα. Μια τέτοια ενέργεια θα ήταν σύμφωνη και με την διαφάνεια που όλοι θεωρητικά υποστηρίζουν.