Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Corus 2010


Ο Magnus Carlsen εικονίζεται σαν Βίκινγκ πολεμιστής και ο Garry Kasparov σαν βασιλιάς. Του José Díaz (πηγή http://www.diazcartoons.nl/)

Του Μέτοικου στη Νίσυρο

Το Wijk aan Ζee είναι ένα μικρό χωριό 2.400 κατοίκων στα παράλια της Βόρειας Θάλασσας, στην Ολλανδία. Διατηρεί ακόμα τον παραδοσιακό κοινοτικό τρόπο ζωής αν και η τοπική οικονομία βασίζεται κατά πολύ στα μπαρ και τα ξενοδοχεία. Το 1999 αυτοανακηρύχθηκε «Πολιτιστικό Χωριό της Ευρώπης» σε μια προσπάθεια να προσελκύσει την προσοχή στον τρόπο ζωής στις μικρές κοινότητες. Το όνομα του είναι πολύ δύσκολο στην προφορά ακόμη και για όσους έχουν μάθει καλά oλλανδικά. Φημολογείται οτι η σωστή άρθρωση της λέξης είναι προαπαιτούμενος όρος για την απόκτηση της ιθαγένειας.

Ωστόσο άλλος είναι ο λόγος που αυτές οι λεξούλες έχουν παγκόσμια αναγνώριση. Από το 1968 διεξάγεται εκεί ένα από τα πιο φημισμένα σκακιστικά τουρνουά του κόσμου.
Σχεδόν όλοι οι φημισμένοι σκακιστές έχουν περάσει από εκεί. Ο V.Anand έχει κατακτήσει πέντε φορές την πρώτη θέση και τον ακολουθούν Euwe, Portisch, Korchnoi με τέσσερις επιτυχίες. Αν και κατορθώνει κάθε χρόνο να συγκεντρώνει την σκακιστική ελίτ, οι διοργανωτές προσπαθούν πάντα να εξασφαλίζουν την συμμετοχή τοπικών αλλά και ελπιδοφόρων νεαρών σκακιστών. Ο έλεγχος χρόνου ακολουθεί τα πρότυπα άλλων εποχών(120'+60'+15'+30'' ανά κίνηση μετά την 61η) κάτι που το κάνει πολύ αγαπητό στους τελειομανείς.

Εδώ και 5-6 χρόνια διεξάγονται τρία τουρνουα απλών συναντήσεων με 14 συμμετοχές στο καθένα απ'αυτά. Οι νικητές των κατώτερων αποκτούν το δικαίωμα να παίξουν τον επόμενο χρόνο στην αμέσως ανώτερη κατηγορία. Μαυρισμένος αναμένεται να εμφανιστεί ο M.Carlsen (2810) καθώς πέρασε την τελευταία βδομάδα στο Μαρόκο παρέα με τον μέντορά του G.Kasparov. Φιλοδοξεί να συνεχίσει την πολύ καλή σειρά εμφανίσεων που τον έφεραν στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Εμπόδια στο δρόμο του τόσο ο παγκόσμιος πρωταθλητής V.Anand (2790) που αγωνίζεται σπάνια τον τελευταίο καιρό καθώς προετοιμάζεται για την αναμέτρηση με τον Topalov τον Απρίλιο στην Σόφια, όσο και ο Vl.Kramnik (2788) που μοιάζει να διέρχεται μια δεύτερη σκακιστική νεότητα. Ο V.Ivanchuk (2749), επανεμφανίζεται σε αγώνες μετά το συναισθηματικό ξέσπασμα που ακολούθησε την ήττα του απο τον So στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ξεκούραστος μετά από πολύ καιρό. P.Leko (2739) και Αl.Shirov (2723) ψάχνουν εδώ και καιρό μια επιτυχία που θα τους ξαναφέρει στο προσκήνιο, ενώ ο S. Karjakin (2720) πολύ θα΄θελε να επαναλάβει τον περσινό του θρίαμβο. Πρόσφατα μετακόμισε στη Μόσχα σε αναζήτηση ευκαιριών και καθοδήγησης. L. Dominguez (2712) και Η.Νakamura (2709) εκπροσωπούν την Αμερικάνικη ήπειρο. Ο τελευταίος είχε πολύ καλή απόδοση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τουρκίας και βοήθησε σημαντικά στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου απο τις ΗΠΑ, αλλά δεν έχει ακόμα αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει στο κλασσικό σκάκι το ίδιο καλά με το blitz. O N.Short (2696) ελπίζει σε μια καλή εμφάνιση που θα τον ξαναφέρει πάνω απο το 2700, ενώ ταχύτατη είναι η άνοδος του F.Caruana (2675). Την Ολλανδία εκπροσωπούν οι S.Tiviakov (2662), J.Smeets (2657) και L. Van Vely (2641).

Από το δεύτερο τουρνουά αξίζει να προσέξουμε τον ευρηματικό Nisipeanu (2681),τον 16χρονο W.So (2656) που είχε εντυπωσιακή παρουσία στο Παγκόσμιο κύπελλο, αλλά και τους υπόλοιπους τινέιτζερ (Negi, Howell, Giri, Anna Muzychuk). Ο 15χρονος Αμερικανός R.Robson (2570) αναμένεται να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας από το τρίτο γκρουπ.

Οι αγώνες αρχίζουν καθημερινά στις 14:30 ώρα Ελλάδας. Επίσημο site το http://www.coruschess.com/index.php

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό και λειτουργικότατο το site των αγώνων, με τα βίντεό του, τις παρτίδες του, τις βαθμολογίες όλα.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Ο ελεγχος χρονου απο φετος ειναι 100'/40+50'/20+15'+30'' ανα κινηση αρχιζοντας απο την πρωτη,και οχι αυτος που ανεφερα στο αρχικο κειμενο.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

"Πιστευω οτι ειναι πολυ σημαντικη η παρουσια του Carlsen στην σκακιστικη σκηνη.Μπορει να δωσει ενα νεο προσωπο στο σκακι που θα συναρπασει τον κοσμο.
Ο Carlsen ειναι αντιπροσωπος της νεας γενιας,και δεν κουβαλαει τις προκαταληψεις και τα στερεοτυπα του "παλιου" σκακιστικου κοσμου.Μπορει να προσελκυσει το ενδιαφερον του κοινου στο αθλημα.Οι σημερινοι ηγετες του σκακιστικου κοσμου δεν προωθουν αποτελεσματικα το παιχνιδι και δεν ενθαρρυνουν την νεα γενια να συμμετασχει.Ελπιζω τα πραγματα ν'αλλαξουν με τον Magnus"
O Κασπαροβ μιλαει για το κινητρο του να αναλαβει τον νεαρο Νορβηγο αλλα και για πολλα αλλα θεματα στην ακρως ενδιαφερουα συνεντευξη που δημοσιευεται στην Chessbase
http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6069

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Σ'ενα ενδιαφερον παραλειπομενο του τουρνουα,ο Anand δηλωνει σε συνεντευξη του οτι δεν χρησιμοποιει το Twitter,ουτε εχει αναθεσει σε καποιον απο το περιβαλλον του να τον εκπροσωπει.
Οποιος κι αν υποδυεται τον Παγκοσμιο πρωταθλητη,μιλα για κακη φορμα και πολυαναμενομενες αλλα διαφευγουσες νικες,και ειναι αρκετα πειστικος ωστε να παρασυρει το επισημο site των αγωνων να χρησιμοποιησει τις υποτιθεμενες εξομολογησεις του..
Η συνεντευξη του πραγματικου Anand στα video του http://www.chessclub.com/

Μετικος στην Νισυρο είπε...

Ρεπο σημερα στην Ολλανδια.Αυριο ξεχωριζει η αναμετρηση Nakamura-Carlsen.
Ενδιαφερουσα συνεντευξη του Αμερικανου στους LA Times,απ'οπου μαθαινουμε για το speech chess(!),και την ετησια αμοιβη του Κασπαροβ ως επιβλεποντα του Καρλσεν
http://latimesblogs.latimes.com/sports_blog/2010
/01/hikaru-nakamura-chess-master-who-would-be-king.html

για τους βιαστικους υπερβαινει τα 200.000$

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Δεδομένης της μέχρι τώρα επιτυχημένης πορείας του Shirov, ίσως όμως και της μέτριας του Short, το φετινό τουρνουά θα προσφέρει μπόλικη τροφή στη συζήτηση σχετικά με το ρόλο που παίζει η ηλικία στο σκάκι. Μήπως νεαροί δυναμικοί παίκτες (όπως π.χ. οι Carlsen, Karjakin, Nakamura) έχουν προβάδισμα επειδή δεν κουβαλάνε δόγματα του παρελθόντος και προσαρμόζονται ευκολότερα σε κάθε νέα κατάσταση στη σκακιέρα; Ή άραγε πιο έμπειροι (όπως π.χ. οι Anand, Kramnik και Shirov) καταφέρνουν να συνδυάσουν μια βαθύτερη κατανόηση του σκακιού με κατάλληλη χρήση Η/Υ;

Το συγκεκριμένο τουρνουά δεν πρόκειται φυσικά να δώσει οριστικές απαντήσεις, αλλά η καλομελετημένη σύνθεσή του σίγουρα θα συνεισφέρει στην περαιέρω διερεύνηση επί μέρους θεμάτων.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Ο Svindler (πολυ καλα Αγγλικα) αναλυει εξαντλητικα την νικη του Nakamura επι του Short,ενω ο Shirov,με Ρωσικη προφορα,αναλυει τις 2 τελευταιες νικες του αμεσως μετα τον αγωνα στο http://www.chessvibes.com/reports/learn-from-shirov-and-svidler/#more-21402

Πολυ ενδιαφερον φωτορεπορταζ απο το Corus στο
http://www.chesspro.ru/_events/2010/weik3.html
Δυστυχως η ευρηματικοτητα του κειμενου δεν αποδιδεται στην αυτοματη μεταφραση..

Ανώνυμος είπε...

Πάει για το 5/5 σήμερα ο Σίροβ! Παίζει με τον Βαν Βάλι και έχει φινάλε με διαφορά πάνω...

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Τι να κανει ο Van Vely,για να σταματησει ο Shirov,χρειαζεται ο Van Helsing..

O Αναντ μοιαζει να παλευει με το ενα χερι δεμενο πισω απο την πλατη καθως το μυαλο του ειναι στην Βουλγαρια και τον Απριλιο..

Ο Σορτ μιλωντας για την ισοπαλια του με τον Καρλσεν "Σκεφτηκα οτι θα επαιζε μια Σκωτσεζικη εναντια σ'ενα Αγγλο και ετσι αποφασισα να παιξω μια Σκανδιναβικη εναντια σ'ενα Νορβηγο,μετα δεν καταλαβα τι εγινε".Απαντωντας στο αν ειναι ευχαριστημενος με την ισοπαλια ειπε "Πως να'μαι ευχαριστημενος με την νουλα μ'ενα 19χρονο πιτσιρικα;Εχω 25χρονια πειρα.."

Ο Kramnik εγκατελειψε την Petroff για να νικησει τον Smeets παιζοντας Pirc(!) με τα μαυρα ενω ο Carlsen μετα την δυσκολη ισοπαλια με τον Nakamura δηλωσε οτι ο Αμερικανος θα ειναι αναμεσα στους κυριους αντιπαλους του,στο μελλον..

Σημερα ξεχωριζουν οι αγωνες Αnand-Carlsen,Ivanchuk-Nakamura,και Shirov-Short (ο τελευταιος "ευκολος" αγωνας για τον Αlexei μετα μπαινει στον λακο των λεοντων)

Οι καλες ατακες ειναι "δανεισμενες" απο το Dailydirt

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Μέτοικος
Κρίμα. Και ότι ήμουν έτοιμος να σου πω ότι "έγραψες" με τις ατάκες σου... Τουλάχιστον "έγραψες" με την ειλικρίνειά σου.

λιμ είπε...

"Nakamura will have a legitimate chance to win the World Championship .... if all of us quit" - Kramnik

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Αργοτερα ωστοσο ο Κραμνικ διευκρινησε οτι αστειευοταν,οτι περιμενει απο τον Nakamura να μπει στην κορυφαια 10αδα μεσα σ'ενα χρονο,και οτι καθε σκακιστης που φτανει εκει,εχει τις πιθανοτητες του να κατακτησει τον τιτλο..

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Αλλες δηλωσεις του Κραμνικ στο Ρωσικο chesspro:
Αυτος ο Giri ειναι φοβερα χαρισματικος.Δεν υστερει απο τον Carlsen,οσον αφορα το ταλεντο.Αν και στο παρελθον πιστευα οτι ο Carlsen καποια στιγμη θα κατακτουσε τον Παγκοσμιο τιτλο,τωρα βλεπω οτι δεν θα ειναι ευκολα τα πραγματα γι'αυτον.Πρεπει πρωτα να ξεπερασει εμας,την παλια φρουρα,αλλα,αν το καταφερει,αυτοι οι νεαροι,ο Giri και ο So,νεβαινουν ταχυτατα.Παρακολουθω το παιχνιδι τους και για μενα ειναι φανερο οτι σε 3 χρονια θα εχουν ανεβασει το επιπεδο τους στα 2750 Ελο.
Σε μια ευθυμη παρατηρηση ειπε ακομη οτι σκεφτοταν να παρουσιαστει για την παρτιδα με τον Nakamura κουστουμαρισμενος,αλλα σκεφτηκε οτι ο Ηikaru θα εμφανιζοταν με sport ντυσιμο.Αποτελεσμα:ενας αψογα ντυμενος Nakamura(μεχρι και γραβατα φορεσε) βρηκε απεναντι του τον Κραμνικ να φορα ζακετα!Ισως πρεπει να τηλεφωνιομαστε πριν τον αγωνα δηλωσε ο Ρωσος.Παντως ειναι ωραιο να βλεπεις εναν ταλαντουχο νεαρο να σεβεται τους δεινοσαυρους,τον Αναντ και εμενα

http://www.chesspro.ru/_events/2010/weik7.html

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Γενικά, ο Kramnik δείχνει να έχει μεγαλύτερη άνεση στο να κάνει χούμορ δημόσια, σε σύγκριση με το πιο σοβαρό παρελθόν του. Φυσικά, είχε πάντα μια αίσθηση χιούμορ, αλλά ίσως θεωρούσε ότι ως παγκόσμιος πρωταθλητής δεν επιτρεπόταν να αστειεύεται για άλλους κορυφαίους σκακιστές ή για τον εαυτό του. Τώρα όμως και ο αυτοσαρκασμός είναι στο πρόγραμμα, π.χ. σε σχετικά πρόσφατη συνέντευξή του στο New In Chess.

Ας μην ξεχνάμε ότι το 2009 ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά για τον Kramnik: κέρδισε στο Ντόρτμουντ και στη Μόσχα, ενώ βγήκε δεύτερος πίσω από τον Carlsen στο Λονδίνο. Σε όλα τα τουρνουά κέρδισε ELO, άρα έπαιξε άνω από το αναμενόμενο, ενώ έκανε μόνο μια ήττα (από τον Carlsen στο Λονδίνο), την οποία αντιμετώπισε εξαιρετικά στωικά και αναγνώρισε το υπέρτερο παιχνίδι του αντιπάλου του.

Πάντως, στις 5 αναμετρήσεις με τον νεαρό Νορβηγό που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες, ο Kramnik είχε 4 μαύρα και σκορ +2 -1 =2, ενώ τον πέρασε βαθμολογικά σε δύο από τα τρία τουρνουά που έπαιξαν μαζί (το Corus βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη). Όλα αυτά την εποχή που ο Carlsen σκαρφάλωσε πειστικά στην πρώτη θέση των ELO και από πολλούς θεωρείται ήδη ως ο ισχυρότερος παίκτης στον κόσμο.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

O Carlsen πριν κανει την πρωτη του κινηση στην παρτιδα με τον Kramnik,σκεφτηκε επι διλεπτο(με το ρολοϊ να δουλευει).Κατα την διαρκεια αυτου του χρονου φανηκε να πεφτει αρχικα σε καταληψια και αργοτερα να υποφερει.Πιθανοτατα αυτα τα δυο λεπτα να αποδειχτηκαν κρισιμα για την εκβαση της συναντησης,αφου στο τελος σε μεγαλη πιεση χρονου εστησε κομματι..
Φωτογραφικα στιγμιοτυπα απο την αρχη της παρτιδας,και δηλωσεις του Κραμνικ για την παρτιδα,αλλα και για το τι περασε απο το μυαλο του ενω περιμενε την πρωτη κινηση του αντιπαλου του(αναρωτηθηκα μηπως επρεπε να τον ξυπνησω,αλλα μετα σκεφτηκα οτι θα συζηταει με τον Κασπαροβ) στο http://www.chesspro.ru/_events/2010/weik10.html

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Αν τελικα ο Carlsen αναδειχθει νικητης θα χρωσταει μεγαλη χαρη στον Anand,καθως ο Παγκοσμιος Πρωταθλητης πετυχε τις 2 μοναδικες του νικες απεναντι στους αμεσους ανταγωνιστες του νεαρου(Kramnik,Shirov)και σημειωσε ισοπαλιες(σαλονιου ως επι το πλειστο)με τους αλλους αντιπαλους του.
Η Petroff του Kramnik αρχιζει να μπαζει νερα,αφου εκτος απο την νικη του Anand,ο Ρωσος σωθηκε απο θαυμα απο τα νυχια του Short,και ηταν χειροτερος με τον Shirov,λετε αυτο να σκεφτοταν ο Carlsen πριν παιξει 1.δ4 και χασει;
Ο Νορβηγος ειναι μπροστα μισο βαθμο και παιζει Λευκος με τον Caruana,ενω Shirov και Kramnik αντιμετωπιζουν(κι αυτοι με τα Λευκα)τους Dominguez,Κarjakin ντιστοιχα.
Ο τελευταιος γυρος αρχιζει στις 13.30 ωρα Ελλαδας.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Ο Carlsen καταφερε να κρατησει την ισοπαλια,αν και χειροτερος στο φιναλε με τον Caruana,και αυτο ηταν αρκετο για να του δωσει την νικη στο τουρνουα καθως τοσο ο Shirov(σε πολυ μεγαλη πιεση χρονου δεν ειδε την νικηφορα συνεχεια) οσο και ο Kramnik ειχαν συμφωνησει ισοπαλιες νωριτερα.
Οπως δηλωσε και ο ιδιος αυτη του η νικη ηταν αρκετα τυχερη καθως ειχε αυξομειωσεις στην αποδοση του.Ειπε ακομη οτι ο κυριος σκοπος του ειναι να βελτιωσει το παιχνιδι του,σε αρκετους τομεις.
Ο Giri κερδισε το Corus B με 9/13, μισο βαθμο μπροστα απο τον Naiditsch και θα παιξει του χρονου στο κυριως τουρνουα,ενω ο Li Chao2 (Chn-2604) με 10/13 επικρατησε ανετα στο 3ο τουρνουα μπροστα απο τον Ινδο Gupta(2577) 8.5 καθως ο Robson κατερευσε στο δευτερο μισο του τουρνουα.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Μεγάλη επιτυχία του Carlsen, όχι μόνο επειδή βγήκε πρώτος χωρίς να παίξει στο επίπεδο που μας έχει συνηθίσει τελευταία, αλλά και γιατί τώρα πια παρόμοια αποτελέσματα θεωρούνται φυσιολογικά, παρά το νεαρό της ηλικίας του.

Τόσο ο Carlsen όσο και ο Kramnik κέρδισαν λίγο ELO (όχι πολύ πάντως), ενώ ο Anand έπαιξε προφανώς συγκρατημένα και περιορίστηκε σε δύο νίκες που έκριναν την πρωτιά, παραμένοντας μόνος αήττητος. Απομένει να δούμε αν η εμφάνιση του Shirov θα έχει ανάλογη συνέχεια ή θα είναι άλλο ένα τμήμα του συνήθους εκκρεμούς αποτελεσμάτων του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Karjakin, Ivanchuk και Dominguez Perez έκαναν την μοναδική τους ήττα από τον Carlsen. Μοναδικός παίκτης χωρίς νίκη ήταν ο Short.