Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Τα δημοφιλέστερα σκακιστικά site

Το Alexa Traffic Rankings είναι ο μόνος μηχανισμός σχετικής κατάταξης των site σε παγκόσμια επίπεδο (χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι απολύτως αξιόπιστος).. Η κατάταξη αυτή δεν είναι μέτρηση στατιστικών. Το alexa.com έχει αναπτύξει μερικά απλά εργαλεία, ουσιαστικά κάποια Alexa toolbar που μπορούν να εγκατασταθούν στους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους browser όπως Internet Explorer, Firefox κ.λπ. και τα οποία στέλνουν πληροφορίες για το ποιά site επισκεφθήκατε, πόσες σελίδες και πόσο χρόνο στο κάθε ένα. Η βάση χρηστών της Alexa είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του πληθυσμού του ίντερνετ, και ιστοσελίδες με σχετικά χαμηλό traffic (όπως είναι οι ελληνικές σκακιστικές σε σχέση με το traffic του ίντερνετ συνολικά) δεν κατατάσσονται με ακρίβεια από την Alexa λόγω των στατιστικών περιορισμών του δείγματος. Προσωπικά δεν έχω εγκαταστήσει τα Alexa toolbar στους browser μου. Είναι μια κατάταξη, που δεν είναι αξιόπιστη, είναι απλά ενδεικτική. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, παρόλο που η Alexa εμφανίζει το skakistiko πρώτο σε επισκεψιμότητα ανάμεσα σε όλα τα ελληνόγλωσσα σκακιστικά site!

Η σχετική κατάταξη των 10 πρώτων σε επισκεψιμότητα ελληνικών σκακιστικών site για το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2009 σύμφωνα με την Alexa (σε παρένθεση η σχετική τους κατάταξη στον παγκόσμιο ιστό):

1. http://skakistiko.blogspot.com/ (166.657)
2. http://www.chessfed.gr/ (170.522)
3. http://www.greekchess.com/ (255.654)
4. http://www.essnachess.gr/ (363.907)
5. http://anoixichess.blogspot.com/ (365.102)
6. http://greekchesspolitics.wordpress.com/ (440.646)
7. http://www.sopatron.gr/ (467.822)
8. http://www.skaki.gr/ (481.471)
9. http://www.chessacademy.gr/ (518.597)
10. http://www.patrachess.gr/ (538.827)

(στοιχεία για τις ιδιότητες της Alexa από τον Πάρη Κουτρουμάνο).

*** Όσο αφορά το δικό μας blog, πέρα από τα στοιχεία της Alexa, οι περισσότερο αξιόπιστες εσωτερικές μετρήσεις δίνουν μια καθημερινή επισκεψιμότητα 800-900 μοναδικών χρηστών, με μια μικρή κάμψη τώρα τις γιορτές. Είμαστε αρκετοί!

***Κατά τις επόμενες μέρες θα αναδιοργανώσω τις στήλες στην αριστερή μπάρα με τους ελληνικούς σκακιστικούς συνδέσμους, καθώς πολλές ιστοσελίδες και blog εμφανίζονται χωρίς ζωή και αυτό αδικεί ιστοσελίδες που βρίσκονται ανάμεσά τους και είναι ενεργές.

5 σχόλια:

Γιάνννης Παπαδάκης είπε...

Ας προσπεράσουμε τις επιφυλάξεις σου για την αξιοπιστία της κατάταξης της Alexa, οι οποίες, υποθέτω προέρχονται και από μια σεμνότητα για την πρώτη θέση που δίνει η Alexa στο skakistiko.blogspot.com. Είναι φανερό πως το skakistiko.blogspot.com είναι με διαφορά πρώτο σε επισκεψιμότητα ανάμεσα στις ελληνικές ιστοσελίδες σκακιού και δεν περιμένουμε την Alexa να μας το πει. Και το αξίζει! Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω πως sites με ανανεώσεις 1-2 φορές το μήνα εμφανίζονται σε τόσο ψηλές θέσεις.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά αν μπορεί κάποιος ας δημοσιεύσει και τα υπόλοιπα ή έστω καμμιά δεκάδα ακόμη!

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Στην αριστερη πλευρικη στηλη του
http://kaloskalos.blogspot.com/ και αρκετα χαμηλα δημοσιευεται η καταταξη των Ελληνικων σκακιστικων sites οπως την δινει η alexa αν και υπαρχει μια σχετικη καθυστερηση στις ανανεωσεις μιας η δυο ημερων.
Αν αυτο δεν ειναι αρκετο ο καθενας μπορει να μπει στο http://www.alexa.com/ και να βρει πολλα στατιστικα για τον ιστοτοπο που τον ενδιαφερει,η προσβαση ειναι ελευθερη.

Δημήτρης Α. είπε...

Χωρίς να έχουν μεγάλη σημασία αυτές οι πρωτιές είναι αναμφίβολα μικρή ηθική επιβράβευση για το εξαιρετικό ιστολόγιο που διατηρείτε. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ποιότητα και τη συχνότητα των αναρτήσεων αλλά και στην προσοχή που δίνετε σε μικρές τεχνικές λεπτομέρειες και οι οποίες μπορεί να περνούν απαρατήρητες από ένα άπειρο μάτι, αλλά σαν κατασκευαστής ιστοσελίδων που είμαι τις εντοπίζω με κάθε ευκαιρία. Καλή χρονιά να έχετε.

Δημήτρης Α. είπε...

Ενδιαφέρον άρθρο Alexa is not accurate - Internet Rants from Radu Antohi στο http://raduantohi.com/alexa-is-not-accurate/