Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

ΕΣΣΔ - Γιουγκοσλαβία 2007


Δεν πρόκειται για κάποια εσφαλμένη εκτύπωση αφίσας, για misprint. Δύο χώρες που δεν υπάρχουν πλέον, η ΕΣΣΔ και Γιουγκοσλαβία, συναντήθηκαν στις 8 και 9 Νοεμβρίου 2007 στο Central Chess Club της Μόσχας για την 22η φιλική συνάντηση της ιστορικής σειράς αναμετρήσεων που ξεκίνησαν τη δεκαετία του '50. Οι ομάδες αποτελούνταν από βετεράνους παίκτες που συμμετείχαν στο παρελθόν στα παραδοσιακά ματς Σοβιετικής Ένωσης - Γιουγκοσλαβίας, στο απόγειο της παγκόσμιας κυριαρχίας των σοβιετικών στο σκάκι.
Το ρολόι του χρόνου γύρισε αρκετές δεκαετίες πίσω. Η ομάδα της ΕΣΣΔ είχε στην πρώτη σκακιέρα τον Κορτσνόι που αν και Ελβετός υπήκοος εδώ και 30 χρόνια, για τις δυο μέρες που κράτησε το ματς ξαναπήρε (σκακιστικά) την σοβιετική υπηκοότητα. Αντίπαλός του ήταν ο θρύλος του γιουγκοσλαβικού σκακιού, o 84χρονος Σβέτοζαρ Γκλίγκοριτς. Στις συνθέσεις των δύο δεκαμελών ομάδων παρατηρεί κανείς τα ονόματα των Ταϊμάνοβ, Άβερμπαχ, Βασιούκοβ, Μπαλασόβ, Ίβκοβ, Ματάνοβιτς, Βελιμίροβιτς.
Το τελικό σκορ ήταν 11-9 υπέρ των «Σοβιετικών» και τα αναλυτικά αποτελέσματα, όπως υπάρχουν σε σχετικό πίνακα του ρεπορτάζ της ChessBase ήταν:

Κλικ για μεγέθυνση


Η δεύτερη παρτίδα μεταξύ του 76χρονου Κορτσνόι και του 84χρονου Γκλίγκοριτς. Μετά την παρτίδα ο Κορτσνόι είπε στον αντίπαλό του: «You are stronger now than you were fifty years ago!». Επειδή όμως ο Βίκτορ δεν συνηθίζει τα κοπλιμέντα, ο Γκλίγκοριτς πρέπει να διατήρησε κάποια αβεβαιότητα αν αυτή η φράση ήταν φιλοφρόνηση!

Επίσημη ιστοσελίδα
Όλες οι παρτίδες σε pgn

2 σχόλια:

JustAnotherGoneOff είπε...

Σε γράψανε σήμερα στα ΝΕΑ.

Schrödinger's Cat είπε...

Το είδα! Προσπαθώ να ξεκουράσω τώρα τα μάτια μου από τα εκτυφλωτικά φλας των παπαράτσι:)