Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Περίπτωση Alexandru Crisan

Με ερέθισμα τις καταγγελίες που έρχονται στη δημοσιότητα για ανύπαρκτους αγώνες και τουρνουά αλλά και για προκλητικούς πλαστούς βαθμούς αξιολόγησης παραγόντων σε περιφερειακή Ένωση που ανήκει στο δυναμικό της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (και που η ΕΣΟ ανεξαρτήτως από το βαθμό που ευσταθούν τις αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια με χαρακτηριστική χαλαρότητα) , σκεφτήκαμε να γράψουμε για την -γνωστή διεθνώς- περίπτωση Crisan.

O Alexandru Crisan γεννήθηκε το 1962 στη Ρουμανία. Αν ψάξετε για τις παρτίδες του στη MegaBase θα βρείτε ότι το 1989 είχε διεθνές Έλο 2315, το οποίο και τότε εθεωρείτο πλασματικό (προϊόν ανύπαρκτων τουρνουά, η πραγματική του σκακιστική δυναμικότητα υπολογιζόταν από όσους τον γνώριζαν γύρω στο 2000 με 2100).

Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα κενό 12 ετών στο οποίο ο Crisan είχε σοβαρότερα πράγματα να κάνει: μπλέχτηκε και ξεμπλέχτηκε σε οικονομικό σκάνδαλο ύψους ενός εκατομυρίου δολλαρίων στην νεοκαπιταλιστική Ρουμανία. Το 2001 επανεμφανίζεται στο σκάκι με Έλο 2635 και 33η θέση στον κόσμο! Ταυτόχρονα γίνεται πρόεδρος της Ρουμανικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

Ο Crisan, μετά από κρεσέντο καταγγελιών και διαμαρτυριών, πιέζεται από τη FIDE να λάβει μέρος σε κάποια αναγνωρισμένα τουρνουά εκτός Ρουμανίας, ίσως αρχίζει να πιστεύει και στη σκακιστική του δεινότητα και έτσι συμμετέχει στο Vidmar Memorial στη Σλοβενία. Για να είμαστε δίκαιοι με τον άνθρωπο, σε αρκετές από τις παρτίδες του τουρνουά προέβαλε κάποια σκακιστική αντίσταση, συνολικά όμως το αποτέλεσμά του ήταν απογοητευτικό, μισός βαθμός σε 9 αγώνες και μάλιστα χαριστικός (στα πουλ τουρνουά για να υπολογιστούν οι νόρμες με βάση όλους τους παίχτες πρέπει να μην έχει κάποιος ολοστρόγγυλο μηδέν), Ακολουθεί ένα ακατανόητο παράδειγμα, για το οποίο είναι δύσκολο να δωθεί εξήγηση (αν στην πραγματικότητα ο Crisan ήταν τόσο αδύναμος παίκτης όσο δείχνει η συνέχεια της παρτίδας, δεν θα έφτανε σε ισόπαλο φινάλε με αντίπαλο που είχε Έλο 2484):

Mohr 2484 - Crisan 2635, Vidmar Memorial 2001

Οποιοσδήποτε παίκτης με Έλο μεγαλύτερο του 1100 θα έπαιζε το στοιχειώδες 1...Rxe3+ με άμεση ισοπαλία. Ο Crisan επέλεξε το 1...Ra5 που είναι επίσης οκ, οποιοσδήποτε παίκτης που γνωρίζει την αμυντική ιδέα της θέσης του Philidor θα κρατήσει εύκολα τη θέση. Για τον Ρουμάνο "GM" όμως αυτό αποδείχθηκε αρκετά δύσκολο και έχασε την παρτίδα μετά από 38 κινήσεις.

Μετά το Vidmar Memorial o Crisan δεν το βάζει κάτω: πάει αμέσως μετά στη Σερβία και κερδίζει την πρώτη θέση σε δύο «τουρνουά», στην Tekija και στο Kladovo, κάνοντας ισοπαλίες με ορισμένους αντιπάλους σε μονοψήφιο αριθμό κινήσεων και κερδίζοντας τους υπολοίπους αντιπάλους, κατά κύριο λόγο Σέρβους τιτλούχους.
Ένα από τα «θύματα» του Crisan, o IM Branko Maksimovic, διατήρησε την αίσθηση του χιούμορ παρόλο που εκπόρνευσε τη σκακιστική του φήμη για μια χούφτα δολάρια:

Crisan 2635 - B.Maksimovic 2464, Kladovo 2001 (Nimzo-Indian, E57)
1.d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nc3 Bb4 4.e3 0-0 5.Nf3 d5 6.Bd3 c5 7.0-0 Nc6 8.a3 dxc4 9.Bxc4 cxd4 10.exd4 Be7 11.Qd3 b6 12.Bg5 Bb7 13.Rfe1 Rc8 14.Rad1 Nd5 15.Bxd5 exd5 16.Qf5 g6 17.Qxd5 Qxd5 18.Nxd5 Bxg5 19.Nxg5 Rfd8 20.Ne7+ Nxe7 21.Rxe7 Rxd4 22.Rde1

Μέχρι εδώ ο Crisan πρέπει να ένιωθε ευτυχής μιας και στην παρτίδα ακολουθήθηκαν οι κινήσεις μιας παρτίδας μεταξύ GM, του 1985, που αναμφίβολα ο Crisan και ο Maksimovic είχαν προσυμφωνήσει να παίξουν στην παρτίδα τους.
22...Rg4!?

23.Nxf7??
Ο Maksimovic πρέπει να έβγαλε κάποιο μοχθηρό γελάκι καθώς ο Crisan εξακολουθούσε να παίζει αμέριμνος τις κινήσεις της προσυμφωνημένης παρτίδας (αντιγράφοντας την παρτίδα του 1985), χωρίς να πάρει είδηση όμως ότι εκεί το 23.Nxf7 είχε παιχτεί μετά από 22...Bxg2!?. Έπρεπε φυσικά 23. Rxb7. O Crisan δεν βρισκόταν σε θέση να καταλάβει τη διαφορά των δύο θέσεων.
23...Rxg2+ 24.Kf1

Εδώ ο Maksimovic άρχισε να αγχώνεται καθώς βρισκόταν σε κίνδυνο να...κερδίσει την παρτίδα με 24...Rxh2! (Αν 25.Rxb7 τότε 25... Rh1+ 26.Ke2 Re8+). Έπρεπε να κάνει κάτι για να χάσει την παρτίδα, χωρίς να βγάλει ακόμη περισσότερο μάτια (π.χ. με το να χάσει από χρόνο). Ο Maksimovic κάθησε και σκέφτηκε και κατάφερε να ανακαλύψει την παρακάτω κακή (αλλά «αληθοφανή») κίνηση:
24...Rc2?? Οπότε: 25.Nh6+ Kh8 26.Rf7 Bc6 27.Rd1 1-0. Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

Πολλοί Ρουμάνοι σκακιστές συνέχισαν να διαμαρτύρονται στη FIDE για το Έλο του Crisan, υποστήριζαν ότι ακόμα και οι πέτρες γνωρίζουν ότι δημιουργήθηκε από πλαστά τουρνουά και από χρηματισμό αντιπάλων και έτσι η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στον (τι ειρωνία!) Zurab Azmaiparashvili: ο εντόνως αμφιλεγόμενος Γεωργιανός παράγοντας της FIDE αποφάσισε λοιπόν να ξεκινήσει την «έντιμη» ζωή του σαν σκακιστικοδικαστής (παρόλο που στο παρελθόν έχει εμπλακεί στο μεγαλύτερο σκάνδαλο σκακιστικής απάτης που αφορούσε ισχυρό GM κερδίζοντας 50 μονάδες και μπαίνοντας στο top-20, από κάλπικο τουρνουά στη Strumica το 1995), «διόρθωσε» το Έλο του Crisan κατεβάζοντάς το κάτω από 2400 και πρότεινε στη FIDE τα εξής:
1) Την ανάκληση του ονόματος του Crisan από τον κατάλογο Έλο της FIDE με την εξαίρεση των αποτελεσμάτων που έφερε στο Vidmar Memorial του 2001.
2) Την ακύρωση των διεθνών τίτλων GM και IM του Alexandru Crisan.
3) Την προώθηση της υπόθεσης στην επιτροπή δεοντολογίας της FIDE.

Όλα αυτά το 2001. Του αφαίρεσαν τελικά τον τίτλο του GM και το Έλο («της πήραν τα παιχνίδια και τον εραστή της» που λέει ο Εμπειρίκος). Τώρα μπορείτε να πάτε στο site της FIDE και να ελέγξετε τον κατάλογο των διεθνών Έλο. Στον κατάλογο επανεμφανίζεται μετά από 6 έτη το χαμένο Έλο του Crisan (από το 2635 του 2001 απλώς υπολογίστηκαν και αφαιρέθηκαν οι μονάδες που έχασε το 2001) και αν συνυπολογίσουμε ανενεργούς και ενεργούς παίκτες, είναι το νο3 της Ρουμανίας. Αν σε κάποιον περάσει από το κεφάλι ότι έπαιξαν ρόλο οι όψιμες καλές σχέσεις του προέδρου της FIDE (διαβολική σύμπτωση η ηχητική ομοιότητα Crisan - Kirsan!) με παράγοντες της Ρουμανικής Ομοσπονδίας θα είναι συκοφάντης και ελεεινολόγος, σύμφωνοι;

31 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πήγα στον πίνακα με τους ενεργούς κορυφαίους Ρουμάνους παίκτες

http://www.fide.com/ratings/topfed.phtml?ina=1&country=ROU

και δεν αναφέρεται πουθενά ο Crisan ως Νο.3 ή με ΕΛΟ 2588. Είσαι σίγουρος για όσα γράφεις;;

Schrödinger's Cat είπε...

Δεν αναφέρεται ως ενεργός (και είναι λογικό γιατί δεν έχει παίξει από το 2001). Το όνομά του όμως καθώς και ο τίτλος του GM αποκατάστηθηκε στον πίνακα tvn Elo:
http://www.fide.com/ratings/

Ανώνυμος είπε...

Τα θαυμαστικα και τα ερωτηματικα στις παρτιδες δεν εχουν σχεση παντα με την αντικειμενικη εκτιμηση της θεσης. Για παραδειγμα αν παιζω 1.δ4 μονιμα και σε καποια παρτιδα για αιφνιδιασμο παιξω 1.ε4 ισως στα σχολια βαλω θαυμαστικο 1.ε4! για την αξια του αιφνιδιασμου.
Ετσι και εδω το 24...Πγ2?? του Μαξιμοβιτς επειδη πετυχαινει τον αντικειμενικο σκοπο που ειναι η απωλεια της παρτιδας θα επρεπε να γραφεται σαν 24...Πγ2!!
Για την υποθεση του post ειναι γνωστο οτι πολλοι πρωην ανατολικοι κατακτουσαν πλαστους τιτλους, απλως η συγκεκριμενη ειναι τραβηγμενη περιπτωση. Ειχα διαβασει σχετικα σε παλιο τευχος του New in Chess.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ schrodingers cat έγραψες επί λέξει "Στο νο3 της Ρουμανίας, με 2588, επανεμφανίζεται μετά από 6 έτη ο Crisan."

Το γεγονός ότι γράφεις ανώνυμα (και καλά κάνεις, είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου) σε υποχρεώνει - ηθικά - να είσαι πιο ακριβής.

Schrödinger's Cat είπε...

Η ευγενική και χρήσιμη προτροπή για μεγαλύτερη ακρίβεια στις διατυπώσεις (ας πιθανολογήσω αν μου επιτρέπετε, μπορεί να πέφτω έξω) δεν γίνεται μόνο για τους (ορθούς) λόγους τάξεως αλλά προέρχεται και από κάποια μικροενόχληση για τις αναφερόμενες διαπλοκές της FIDE.
Επειδή όμως μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί ψόγος ότι χρησιμοποίησα στο ελάχιστο το όπλο της ανωνυμίας για αθέμιτους σκοπούς, ως όφειλα διόρθωσα την διατύπωση του επίμαχου σημείου σto σωστότερο: Στον κατάλογο επανεμφανίζεται μετά από 6έτη το χαμένο Έλο του Crisan (από το 2635 του 2001 απλώς υπολογίστηκαν και αφαιρέθηκαν οι μονάδες που έχασε το 2001) και αν συνυπολογίσουμε ανενεργούς και ενεργούς παίκτες, είναι το νο3 της Ρουμανίας..
Ευχαριστώ για την επισήμανση.

Ανώνυμος είπε...

O συγκεκριμένος απατεώνας (Crisan) έχει τιμωρηθεί από την ΦΙΝΤΕ από το 2001 μετά από πρωτοβουλίες του Μακρόπουλου ο οποίος είχε μάθει όλα τα σκάνδαλα στη Ρουμανία από τη σύζυγό του Μαρίνα Μακροπούλου (ρουμανικής καταγωγής).

http://www.chesscenter.com/twic/fidecrisan.html

Μάλιστα στην ψηφοφορία εκείνη της ΦΙΝΤΕ ο Ιλιουμζίνοβ είχε υποστηρίξει τον Ρουμάνο αλλά οι Μακρόπουλος και Αζμαϊπαρασβίλι πήγαν κόντρα και έτσι πέρασε τελικά η τιμωρία του.

Ήμασταν πολλοί Έλληνες μέσα στην αίθουσα τότε (είχε γίνει στη Χαλκιδική) και μας είχε κάνει εντύπωση η κόντρα Ιλιουμζίνοβ, Καμπομάνες από την μία και Μακρόπουλου-Αζμαϊπαρασβίλι από την άλλη.

Ανώνυμος είπε...

Οι Μακρόπουλος και Αζμαϊπαρασβίλι έφεραν την κάθαρση στη FIDE!!! Αυτό κι αν είναι γιά γέλια :))

ΥΓ. Γιορτάζουν οι γάτες σήμερα ?

Ανώνυμος είπε...

Το link του πάντα έγκυρου Mark Crowther είναι πολύ διαφωτιστικό. Εντύπωση προκαλεί και η σφοδρότητα με την οποία επιτίθεται ο Azmaiparashvili στον Crisan:

"If GM A.Crisan still insists that his rating is worth to be among the top 40 players, I think it is just a joke.

For me, if I am asked how Mr. Crisan reached his rating of 2600, it is clear to me that it was done in an illegal way.

Kallithea, 7 September 2001
GM Z. Azmaiparashvili (signed)"

Μάλλον άστοχες μου φαίνονται λοιπόν οι γκρίνιες σας για το ήθος του Azmaiparashvili...

Schrödinger's Cat είπε...

Αφού αναφέρεστε σε άδικες γκρίνιες περί του ήθους του Azmaiparashvili θα ήθελα να μας διευκρινήσετε, συμπληρωματικά, αν το ήθος ο Azmaiparashvili το απόκτησε μετά το τουρνουά της Strumica το 1995 (one of the best-known fake tournaments ever) ή το είχε και από πριν.

Μια αναζήτηση στο google με τις λέξεις Azmaiparashvili + Strumica θα μας βγάλει δεκάδες «πάντα έγκυρους Crowther» που αναφέρονται στο χρονικό της υπόθεσης και αν και τότε επιμένετε πως ο συγκεκριμένος μεγαλοπαράγοντας της FIDE αδικείται με τις γκρίνιες περί ήθους, ειδοποιήστε με να φορέσω το κράνος μου, γιατί θα σηκωθούν κάτι πέτρες να μας χτυπήσουν όλους μαζί στο κεφάλι.

Ανεξαρτήτως αν ο Γεωργιανός vice president επέμενε για την τιμωρία του Crisan, μου φαίνεται αστείο που η διερεύνηση μιας υπόθεσης rating cheating ανατέθηκε στον συγκεκριμένο άνθρωπο που βαρυνόταν στο πρόσφατο παρελθόν με τόσο σκοτεινή υπόθεση (και την οποία υπόθεση, εκ της θέσεώς του, φρόντισε με επιμέλεια να «κλείσει» χωρίς επίσημη διερεύνηση).

Επίσης, αδυνατώ να καταλάβω γιατί πήγε αδικαίωτος ο αγώνας Azmaiparashvili-Μακρόπουλου στην Καλλιθέα Χαλκιδικής το 2001 και ο Crisan αποκαταστάθηκε εν έτει 2007 στον παλαιό τίτλο του και στο παλαιό έλο του.

Ανώνυμος είπε...

Afiste wre tin ypothesi Crisan kai psakste ton tropo pou petyhan normes IM kai GM arketoi "koryfaioi" Ellines skakistes....pfffff, rixte kammia matia kai se partides tou Akropolis....

Ανώνυμος είπε...

Πως ακριβώς εννοείς ότι "αποκαταστάθηκε" ο Crisan? Είναι ανενεργός α΄πό το 2001, στα ε΄λο της Ρουμανίας δεν εμφανίζεται και προφανώς έχει εγκαταλείψει εντελώς το σκάκι αφού δεν παίζει πουθενά. Το πιο πιθανό είναι να έχει ξεχαστεί η εγγραφή του στα database της FIDE και να τον εμφανίζει ως ανενεργό. Eκτός και αν πρέπει σώνει και καλά να δημιουργηθεί σκάνδαλο για να ανέβουν τα μηχανάκια της AGB ;-)

Συγχαρητήρια πάντως στον Μακρόπουλο (και στον Αζμαϊπαρασβίλι ανεξαρτήτως του παρελθόντος του) για τη στάση τους εναντίον του Crisan το 2001.

Ανώνυμος είπε...

Kourastika pia! Afou den mporeis na to vreis monos sou (alla epimeneis na sxoliazeis), des to link

http://www.fide.com/ratings/topfed.phtml?ina=2&country=ROU

kai tha katalaveis ti ennoei o gatos.
Den itan kai toso dyskolo pantos na to vreis monos sou...

Ανώνυμος είπε...

A έτσι εννοείς ότι αποκαταστάθηκε ο Crisan??

To link που δίνεις έχει και τους ανενεργούς παίκτες μέσα. Είναι σα να δίνεις ελληνική λίστα ΕΛΟ με τον Γρηγορίου και τον Βυζαντιάδη μέσα που έχουν να παίξουν από το 1960!

Το σωστό λινκ είναι αυτό με τους ενεργούς παίκτες http://www.fide.com/ratings/topfed.phtml?ina=1&country=ROU και εκεί δεν υπάρχει κανένας Crisan...

Inspirus είπε...

Δεν έχω υπόψη μου καμιά "ψεύτικη" νόρμα Έλληνα σκακιστή σε "Ακρόπολις". Αν αναφέρεστε, π.χ. στην περσινή νόρμα GM του Γεωργιάδη, ε ο νεαρός ήταν όντως τυχερός με τον Δημ. Μαστροβασίλη, αλλά κέρδισε πανίσχυρους παίκτες και με λαμπρό σκάκι, δείτε π.χ. νίκες επί GM Ροζεντάλις, Αροσίτζε κ.ά.

Schrödinger's Cat είπε...

@inspirus Θα μου επιτρέψετε, για να μην δημιουργηθεί περίσσιος θόρυβος γύρω από την εντελώς αναπόδεικτη και βάρβαρη κατηγορία περί νόρμας GM που πέτυχε Έλληνας παίκτης, στο προηγούμενο μήνυμά σας να αφαιρέσω το επίθετο (που κατά τη γνώμη μου από κακό χειρισμό αναγράφετε στην απάντησή σας);

Schrödinger's Cat είπε...

@Ανώνυμε ο Baburin στο Chess Today (δεν μπορώ να σας δώσω link γιατί είναι συνδρομητικό ηλεκτρονικό περιοδικό) εννοεί, όπως καταλαβαίνω, ότι το όνομα του Crisan δεν υπήρχε στους πίνακες (είτε ενεργών είτε ανενεργών παικτών) από το 2001 και εμφανίζεται ξανά μόλις τώρα. Είναι λοιπόν αμφίβολο αν πρόκειται για λανθασμένη εγγραφή.

Επίσης είναι 100% άδικο ότι με κατηγορείτε εμμέσως πως προσπαθώ να να ανεβάσω τα μηχανάκια επισκεψιμότητας με φτηνούς τρόπους. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχω αποφύγει σαν το διάολο να προωθήσω κοκορομαχικά θέματα (π.χ. Πάτρα, τσακωμοί στην ΕΣΣΝΑ) που εξασφαλίζουν λόγω του χαρακτήρα τους. hits.

Ανώνυμος είπε...

Na to po ki allios. An kapoios endiaferetai na dei poioi itan oi kalyteroi paiktes sti roumania (gia paradeigma ta teleytaia 30 xronia) tha koitaxei ti lista me OLOUS tous paiktes. (To an to elo antiprosopeyei tin poiotita ton paikton i oxi einai alli koubenta).
Tha paei loipon se ayto to link kai tha pei:

"Ypirxe ki enas paiktis onomati Crisan pou einai noumero 3 sta elo kai akoma kai sygxronoi paixtarades den ton exoun perasei. Tha prepei na itan simantiki morfi sto skaki tis roumanias. Poios xerei giati tora stamatise?"

To oti mporei na yparxei kapoios typos pou tha kanei aytin tin anazitisi sto site tis Fide kai tha vgalei tetoia i paromoia symperasmata, einai arketa gia na to onomazei kapoios "apokatastasi".

Fantasou pos o idios paiktis tha mporouse na eixe kai 2700 kai na ton eixe kai proto sti lista. Tote ti tha eleges? Oti den trexei kai tipota? Oti ola einai ok kai den tou egine da kai kamia xari?

Pragmatika den katalavaino giati tin les sto gato gia ayto to post...

Ανώνυμος είπε...

Το σωστό link στο οποίο ο Crisan Alexandru είναι (αν και ανενεργός) No.3 στη Ρουμανία, είναι το
http://www.fide.com/ratings/advaction.phtml?idcode=&name=&title=&country=ROU&sex=&srating=0&erating=3000&birthday=&radio=oct07&line=desc

Ανώνυμος είπε...

nomizw einai profanes giati ti lene ston Schrödinger.

epeidi tolmise na sxoliasei to i8os(?) tou Azmai stin idia protasi pou anaferei ton 8eo!

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι αυτό ήταν από τα πιο άρτια Post του SC , πάνε και κολλάνε μερικοι σε μία λεπτομέρεια..., πρέπει να σχολιάσω όμως την αρρωστημένη ζήλια και το φθόνο του ανώνυμου που τόλμησε να θίξει Έλληνες παίκτες για τις νόρμες τους στο Ακρόπολις.

Ανώνυμος είπε...

Αφού ο "ανώνυμος" (όχι και τόσο ανώνυμος πιστεύω) φροντίζει να εκφράζει δημόσια τα μπράβο του στους Αζμπαραισβίλι και Μακρόπουλο, να μας γράφει τι καλά που ήταν στο συνέδριο της fide που παρακολούθησε και ο ίδιος και να κατηγορεί τον SC για έλλειμα ηθικής και για σκανδαλοθηρία για να ανεβάσει την επισκεψιμότητα του site είναι άξιο απορίας που δεν κατάλαβαν μερικοί ότι ο "ανώνυμος" είναι ο γνωστός, εδώ και σε άλλο ιντερνετικό χώρο, που εκφράζει κάθε φορά την αγανάκτησή του για ο,τιδήποτε γραφτεί και έχει αρνητικό χρώμα για τη fide ή για παράγοντές της.
Άξιος!

Ανώνυμος είπε...

Αν υπονοεις οτι ο ανωνυμος1 που προσπαθει 2 μερες τωρα να μας περασει για χαζους λεγοντας μας οτι δεν αποκατασταθηκε ο Crisan αλλα συγκταλλεγεται απλως στους ανενεργους (λες και δεν ειναι υπαρκτο και εγκυρο ΕΛΟ το ανενεργο ΕΛΟ) ειναι ο Γ. Μαστροκουκος, πιστευω εχεις λαθος γιατι αν και ολοι εχουμε δει ότι προασπιζεται τα συμεφροντα της ΦΙΝΤΕ εχει την εξυπναδα να μην το κανει με τοσο χοντροκοπια, οσο εχω παρατηρησει στο φορουμ του---

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν είπα ονόματα Μάριε, είπα απλά και καθαρά, άξιος (και πιστός)! Τώρα ό,τι θέλει ο κάθε-ένας καταλαβαίνει!

Schrödinger's Cat είπε...

@1+1=3, marios_1984:
Δεν συνηθίζω να προβαίνω σε δημόσιες εικασίες για την ταυτότητα του κάθε συνομιλητή (άλλο πράγμα τι σκέφτομαι από μέσα μου ή ακόμη και τι γνωρίζω, ο καθένας έχει δικαίωμα να διατηρεί την ιδιωτική του κόλαση).
Οπότε θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι προσωπικά μου είναι δυσάρεστη η φιλολογία για την ταυτότητα του συγκεκριμένου "ανωνύμου" που διατηρεί ανά σημεία διαφορετική εκτίμηση από τη δική μου για τους χειρισμούς από τη FIDE της υπόθεσης Crisan (και που πολύ κάνει, έχει όλο το δικαίωμα!) πολύ περισσότερο όταν η γενική κατεύθυνση (το 90% γράφουν ανώνυμα άλλωστε) είναι να κρίνονται γνώμες, όχι τα φυσικά πρόσωπα που τις εκφράζουν.
Από τη δική μου σκοπιά είναι πιο εύκολη στο χειρισμό η μίνι φιλολογία για τη δική μου ταυτότητα, γιατί εκεί απελευθερώνομαι από το καθήκον που νιώθω στις άλλες περιπτώσεις, να προστατεύσω κάποιον επισκέπτη:)

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αγαπητοί φίλοι, ο διευθυντης ή γκεμπελς έχει συμφερον να υποστηριξει καποιες καταστασεις? Μα τι λέτε τώρα??? πρωτοφανες!
ειναι εντελως η πρωτη φορα που ο διευθυντης γινεται βασιλικοτερος του βασιλεως...? παλιοτερα με την ιδια θερμη υποστηριξε εναν ελληνα φιλο του. σημερα υποστηριζει εναν ρουμανο φιλο του και οχι μονο....
ποιός ειναι ο επομενος υποστηριζομενος του???

Schrödinger's Cat είπε...

Οφείλω να ξεκαθαρίσω τόσο στον Αριστοτέλη, όσο και στους 1+1=3 και marios_1984, ότι ο "ανώνυμος" που τυχαίνει απλώς να έχει διαφορετική εκτίμηση (δεν είναι και έγκλημα ε;) δεν είναι ο Γιώργος (ο οποίος με τις γνωστές του απόψεις του περί επωνυμίας θα έγραφε ασφαλώς επωνύμως) και θα παρακαλέσω έντονα να μην συνεχιστεί η παραφιλολογία για την ανακάλυψη της ταυτότητας καθενός που γράφει, ως έχει όλο το δικαίωμα, και απλώς έχει διαφορετική γνώμη από τη δική μας. Είναι άκομψο και άδικο και αν γίνεται εκ συστήματος ή για προβοκάτσια (αν, είπα) είναι πούστικο.
Αυτά.

Ανώνυμος είπε...

προσωπικα ως Αριστοτελης δεν ενδιαφερομαι για καμια ταυτοτητα.(για τους υπολοιπους μαριο, 1+1 δεν ξέρω),εξάλλου το εχω δηλωσει κατ΄ επαναληψη. Αξιολογώ μονο στασεις, αποψεις, συμπεριφορες. Τωρα αν οι συμπεριφορες αυτες ενσαρκωνονται απο καποια προσωπα, αυτο εινια αλλο θέμα. έξάλλου ο διευθυντης ομιλησε...προ ολιγου, μας περιφρονησε, μας υποτιμησε, κλπ , υποστηριξε ακομη οσα και εδω υποστηριξε καποιος με το nick "ανωνυμος" οποτε δεν χωρει καμια αμφιβολια οτι ο ανωνυμος και ο "διευθυντης"του greekchess είτε τηρουν την ιδια σταση, ειτε ειναι το ιδιο προσωπο, ειτε εινια φιλοι, κοκ. Ειναι αδιαφορο για μενα ποιος εινια ποιος, μου αρκει να ξερω το ότι ο ανωνυμος τηρει την ιδια σταση με τον Γ.Μ.
Ειπαν ό, τι ειπαν ας τους κρινει περαιτέρω η ιστορια...δικαιωμα τους να εχουν την δικη τους οπτικη...οπως εχω κ εγω την δικη μου οπτικη για το greekchess και την ποιότητα του...

Αυτά! και ελπίζω οι αυστηρές-γκεμπελικες συστασεις του "διευθυντη" να μην τρομοκρατησουν τον αγαπητο Στροντιγκερ...ειδικα την σημερινη μερα...

Schrödinger's Cat είπε...

Επιλογή από στοιχεία για την υπόθεση Crisan που καταθέτει ο Γ. Μαστροκούκος στο φόρουμ του greekchess.com και συγκεκριμένα στο thread http://pub22.bravenet.com/forum/1850788960/show/630581 και που οφείλουμε να αναδημοσιεύσουμε στο blog

α) για τη δεοντολογία
β) για λόγους ουσίας αφού, αν ισχύουν ακριβώς ως γράφονται (που είναι το πιθανότερο σαφώς), αναιρούν κατά μεγάλο ποσοστό τις εκτιμήσεις μου για το ρόλο της FIDE, όπως εκφράστηκαν στην αρχική δημοσίευση.

Μένω αυστηρά στην ουσία, δηλαδή στα στοιχεία της υπόθεσης Crisan και δεν επεκτείνομαι στην με υπέρμετρο πάθος επίθεση εναντίον μου και (πρακτικά) εναντίον της διαχειριστικής πολιτικής ελεύθερων δημοσιεύσεων των επισκεπτών του blog:

1) ο γνωστός μαϊμουδοGM έχει τιμωρηθεί από το 2001 και το όποιο ΕΛΟ του δεν "εμφανίστηκε" διά μαγείας τώρα αλλά υπάρχει και σε παλαιότερες λίστες ΕΛΟ ως "inactive".

2) Ο λόγος που τεχνικά έχει επιλεγεί η λύση του “inactive” αντί της πλήρους διαγραφής είναι πιθανές νομικές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν αν ο Crisan προσφύγει στο διεθνές αθλητικό δικαστήριο της Λωζάννης (όπως είχε απειλήσει). Η αλήθεια είναι ότι η Γενική Συνέλευση της FIDE τον τιμώρησε αλλά το θεσμικό πλαίσιο που είχε η FIDE τότε για επιβολή αποκλεισμών ήταν πολύ ασθενές. Ούτως ή άλλως η επιβληθείσα ποινή στον συγκεκριμένο κύριο ήταν υπεραρκετή ώστε να χάσει την προεδρία της ρουμανικής ομοσπονδίας και να εξαφανιστεί από το σκάκι για πάντα.

3) Ο καταγγέλων Ρουμάνος GM Iστρατέσκου μπορεί να επιβεβαιώσει πόσο τον είχαν βοηθήσει τότε διάφοροι Έλληνες παράγοντες και παίκτες όταν περνούσε πραγματικά δύσκολες στιγμές (για τους μη γνωρίζοντες, είχε δεχτεί απειλές ακόμη και για τη ζωή του με τις καταγγελίες του εναντίον του Crisan).

Ανώνυμος είπε...

Γάτα αυτή τη φορά είσαι 100% φάουλ. Διάβασα όλα τα ποστ του Μαστροκούκου και δεν διέκρινα κανένα υπέρμετρο πάθος εκ μέρους του. Αντίθετα όλη του η τοποθέτηση ήταν λογική και με έπεισε.Είμαι κι εγώ της άποψης ότι δεν πρέπει να θυσιάζονται όλα στον βωμό του ελεύθερου λόγου. Για όλα υπάρχει ένα όριο.

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οτι ο "διευθυντης" χρησιμοποιεί την επωνυμια του για να γινει απειλητικός...θέλοντας να τρομοκρατησει τον Γατο. Δυστυχως αν χρησιμοποιούσαμε ολοι την επωνυμια μας εδω μας δεν ξερω ποιος θα ηταν πιο τρομακτικός...
παντως ο διευθυντης ήταν ιδιαιτερως τρομακτικος...(είπε οτι θα στειλει το κειμενο του Γατου στον Αζμαι, για αν του απαντησει ο ιδιος! αυτό ηταν απειλη? αραγε ο αζμαι αν θεωρησει το κειμενο προσβλητικο υπαρχει περιπτωση να κανει μηνυση στον ΓΑτο? δηλαδη ο διευθυντης τι ρολο παιζει? μηπως του εδωσε κανεις την αρμοδιοτητα της κοινοποιησης-γνωστοποιησης πραξεων στους αμεσα θιγομενους? εινια μηπως εισαγγελευς???)

ομολογω οτι ειναι τρομακτικος......παντα βρισκει τον καταλληλο τροπο...Η ιστορια ομως ο.τι γραψει δεν το ξεγραφει...

Ανώνυμος είπε...

Καλά όλα αυτά που λέτε για τον ρουμάνο.
Με τον Περιφάνη και τον Μπούνια τι θα γίνει?
Θα κάνουν κανένα τουρνουά να αποδείξουν το ΕΛΟ τους?