6ος Διαγωνισμός Λύσης Προβλημάτων Αττικής
Η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Αττικής προκηρύσσει τον 6ο Διαγωνισμό Λύσης Προβλημάτων για τα σωματεία της Αττικής. Ο Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα των σκακιστικών σωματείων ΣΟ Αμπελοκήπων και ΣΟ Θωμάς Γεωργίου, Μακρυνίτσας 12 (κοντά στο σταθμό μετρό «Αμπελόκηποι»), την Κυριακή 28 Μαρτίου, ώρα 17.45 – 20:00.
Το διαγωνισμό διοργανώνουν η ΕΣΣΝΑ και τα σωματεία «ΣΟ Θωμάς Γεωργίου» και «ΑΟ Ζήνων Γλυφάδας».
Η οργανωτική επιτροπή αποτελείται από τον Γιάννη Γαρουφαλίδη, τον Αχιλλέα Μητσάκο και τον Παναγή Σκλαβούνο.
Η διοργάνωση αυτή θα αναδείξει τον «Πρωταθλητή Αττικής στη λύση σκακιστικών προβλημάτων για το έτος 2010». Ο πρώτος στην κατάταξη νικητής ή νικήτρια κάτω των 20 ετών θα αναδειχθεί «Πρωταθλητής εφήβων Αττικής στη λύση προβλημάτων 2010».
Η διάρκεια του Διαγωνισμού θα είναι δύο ώρες και ένα τέταρτο της ώρας. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να λύσουν 6 προβλήματα, από έξι διαφορετικές κατηγορίες : ένα πρόβλημα των 2 κινήσεων, ένα των 3 κινήσεων, ένα περισσοτέρων κινήσεων , ένα αντίστροφο (self-mate), ένα βοηθητικό (help-mate) και μία σπουδή. Σε περίπτωση επίλυσης ίδιου αριθμού προβλημάτων από κάποιους λύτες, κριτήριο ισοβαθμίας είναι ο χρόνος που απαιτήθηκε για τη συνολική λύση.
Στο Διαγωνισμό θα συμμετάσχουν μέχρι 32 λύτες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβληθούν μέχρι το Σάββατο 27 Μαρτίου στον Παναγή Σκλαβούνο, αλλά και στον αγωνιστικό χώρο πριν την έναρξη του διαγωνισμού.
Στους πρώτους νικητές θα δοθούν κύπελλο, μετάλλια. και άλλο υλικό σχετικό με τα σκακιστικά προβλήματα. Επίσης, κύπελλο θα δοθεί στην πρώτη ομάδα, με κριτήριο το άθροισμα βαθμών τριών μελών της.
***Δυο ορθόδοξα προβλήματα και μια σπουδή συνοδεύουν την ανάρτηση. Πολύ εύκολες σύνθεσεις για τους έμπειρους λύτες, όμως παρουσιάζουν ενδιαφέρον για όσους δεν έχουν ασχοληθεί συστηματικά με το καλλιτεχνικό σκάκι.
M. Subotic, Die Schwalbe 1992
Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 2 κινήσεις (#2)
W. Hagemann, Nurnberger Arbeiterschachklub 1928, 2nd Prize
Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 3 κινήσεις (#3)
J. Moller, 1909
Παίζουν τα λευκά και κάνουν ισοπαλία (=)
6 σχόλια:
1)Ματ σε 2
1.Ρα2!(>2.Ιζ7#,Αγ6 2.Αβ4#
1...,γ6 2.Πδ3#
1...,Α:Ι+ 2.ζ:Α#
2)Ματ σε 3
1.Πθ2(zz),δ4 2.Βα2,β3
3.Βη2#
1...,β3
2.Ββ2(zz),δ4
3.Βη2#
Ευχαριστώ για τις λύσεις των προβλημάτων, Papaveri. Απομένει η λύση της σπουδής, που δεν νομίζω πως είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Και η σπουδούλα εύκολη είναι αν πιάσεις την ιδέα του κηνυγιού του αξιωματικού:
1.η4! θη4
2.ζ5! ηζ5 (για να φράξει τη διαγώνιο)
3.Ργ5! Αα6
4.Ρβ6 Αγ8
5.Ργ7 Αε6
6.Ρδ6 Αγ5
7.Ργ5=
*κυνηγιου, σόρι
Πάντα στη διάθεσή σου Schrödinger's Cat.
Ανάρτησα νέους γρίφους σκακιού. Μπορείς να τους δεις.
Κρίσιμη για την κατανόηση της λύσης της σπουδής είναι η δοκιμή 1.ζ5? ηxζ5 2.Ργ5 Αε2! 3.Ρβ6 Αη4! ή 3.γ7 Αα6. Πρέπει να προηγηθεί το 1.η4! με απλό παιχνίδι από εκεί και πέρα.
Δημοσίευση σχολίου