Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Εικόνες


Οδηγοί ταξί παίζουν σκάκι στο Σαράγεβο. Χτεσινή φωτογραφία του Reuters. Μια πόλη που προσπαθεί να ορθοποδήσει και να ξεχάσει τα τραύματα του πολέμου, μια πόλη που και να μην θέλεις, κάπου θα συναντήσεις τη «Λεωφόρο του Θανάτου» που θέριζαν οι ελεύθεροι σκοπευτές. Και το τούνελ κάτω από το αεροδρόμιο, το οποίο οι κάτοικοι έσκαψαν για να σπάσουν τη φοβερή πολιορκία, την πιο μακρόχρονη σε πρωτεύουσα κράτους στη νεότερη ιστορία, που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, θάνατο και προσφυγιά.

4 σχόλια:

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Ωστοσο τον Μαη διοργανωνεται το 40ο διεθνες φεστιβαλ της Bosna με συνολικα επαθλα 110.000 ευρω(ο πρωτος παιρνει 20000).Διευθυντης του τουρνουα ο Ιβαν Σοκολοβ.Απο τα μεγαλα ονοματα μεχρι τωρα εχουν δηλωσει συμμετοχη οι:
1. Borki Predojevic
2642
Bosnia and Herzegovina

2. Arkadij Naiditsch
2687
Germany

3. Jan Gustaffson
2627
Germany

4. Dmitry Svetushkin
2573
Moldova

Περισσοτερα εδω:http://open2010.skbosna.ba/en

Δεν το πιστευω,η λεκτικη επαληθευση μου εβγαλε chess,Γατε μηπως την εχεις "πειραξει";

Ανώνυμος είπε...

Στην κεντρική πλατεια του Σαράγεβο υπάρχει και υπαίθριο σκάκι στο οποίο ο κόσμος παίζει μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Δύσκολο να φανταστεις ότι μερικά χρονια πριν ο ίδιος κόσμος ούτε καν περνούσε από το σημείο για να μην γίνει στόχος των snipers του "φίλων" μας Κάραζιτς και Μλάντιτς.

Historian είπε...

Ας μην ενοχοποιούμε μόνον τους Σέρβους, έχουν και οι Βόσνιοι (σπρωγμένοι από ΗΠΑ, Γερμανία, Τουρκία) τις ευθύνες τους, ιδιαίτερα οι μουσουλμάνοι.
Τα παλιά τα χρόνια, διάφορες φυλές και λαοί συζούσαν αρμονικά στην πόλη, εξ ου και το προσωνύμιο "Ιερουσαλήμ της Ευρώπης" (πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα, τόσο στην ήπειρό μας όσο και στη Μέση Ανατολή...)
Στο μεταξύ, το τουρνουά του Sarajevo είναι ένα από τα πιο ιστορικά του κόσμου, για παράδειγμα ο Kasparov το 1999 έχει γράψει ιστορία!

Ανώνυμος είπε...

Etsi opos paliosate oloi, de tha sas meinei donti sto telos....

mathan oloi na bizmatonoun empeiria kai palaiotita opote tous goustarei.