Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

The Chess Mysteries of Sherlock Holmes


«Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο Γουάτσον. Όλα έχουν συμβεί πριν από σένα. Κανένα έγκλημα δεν είναι καινούργιο». Θα διαφωνήσουμε. Ο μεγαλύτερος μυθιστορηματικός ντετέκτιβ όλων των εποχών, ο ένοικος του σπιτιού της Μπέικερ Στριτ 221β, δεν θα μπορούσε να φανταστεί σκακιστική καριέρα. Να κάτι που δεν είχε συμβεί πριν! Ο καθηγητής Raymond Smullyan χώρεσε στο βιβλίο 50 έξυπνα "σκακιστικά μυστήρια". Σε κάθε "πρόβλημα" ο αναγνώστης-λύτης καλείται να εξιχνιάσει τον γρίφο, ακολουθώντας πορεία προς τα πίσω. Για παράδειγμα: η λευκή βασίλισσα που υπάρχει στη σκακιέρα προέρχεται από προαγωγή ή είναι η αρχική που ξεκίνησε από το δ1;

Κάθε κεφάλαιο περιέχει διαλόγους μεταξύ του Χολμς και του αμφίθυμου βοηθού του, Γουάτσον, και κάθε φορά, ο Χολμς, με τη γνωστή του μέθοδο, επιδεικνύει πως ξεκίνησαν όλα στη σκηνή του εγκλήματος. Σκακιστική ρετροανάλυση με βικτωριανό φόντο, χωρίς όμως να χρειάζονται ιδιαίτερες σκακιστικές γνώσεις για να απολαύσει κανείς το βιβλίο, παρά περισσότερη κοινή λογική. Τα προβλήματα διαφέρουν σε βαθμό δυσκολίας, από εύκολα ως αρκετά απαιτητικά, και το κείμενο αποζημιώνει και τον πιο δύσπιστο, ως προς την ρετροανάλυση αλλά και ως προς τις μυθιστορηματικές φονικές πλεκτάνες, αναγνώστη. Μπορούμε να ισχυριστούμε ακόμη, πως εδώ ο Σέρλοκ Χολμς δεν υποφέρει όπως στην πρόσφατη ταινία του Γκάι Ρίτσι!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συναρπαστικό και μοναδικό στο είδος του βιβλίο! Ο Σμούλιαν μέσα απο τις σκακιστικές αστυνομικές ιστορίες του Σέρλοκ Χόλμς αναδυκνύει την άμεση και απόλυτη συνάφεια μαθηματικής λογικής-σκακιστικής ρετρό-ανάλυσης.
Υπάρχει και η συνέχεια του με επιπλέον προβλήματα 'ντυμένα' με ιστορίες του χαλίφη Χαρούν Αλ Ρασίντ.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Με βάση ορισμένα προβλήματα του Smullyan είχα κάνει παλιότερα στο "Σκακιστικό Στέκι" μια παρουσίαση με τίτλο "Ο Sherlock Holmes και η Αναγωγική Σκέψη στο Σκάκι". Ελπίζω κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορέσω να την επαναλάβω, ίσως στο πλαίσιο των ανοιχτών διαλέξεων που πραγματοποιούνται στον ΣΟΠ-ΣΜΑΟΚ. Ανάμεσα σε αυτούν που είχαν συμμετάσχει τότε στην εκδήλωση ήταν ο διεθνής μετρ Νίκος Σκαλκώτας και ο αείμηστος Δημήτρης Σιώρης.