Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Όπεν τουρνουά ΣΟΠ-ΣΜΑΟΚ κάτω από 1800

Ο Σ.Ο. Παγκρατίου και ο Σ.Μ.Α.Ο. Καισαριανής προκηρύσσουν Όπεν Τουρνουά για παίκτες με ελληνικό Έλο χαμηλότερο του 1800, που θα διεξαχθεί από τις 20 Φεβρουαρίου ως τις 10 Απριλίου 2009, με ελβετικό σύστημα 7 γύρων. Θα λάβουν μέρος μέχρι 40 σκακιστές και σκακίστριες.

Οι αγώνες θα διεξάγονται στο εντευκτήριο του Σ.Ο. Παγκρατίου και του Σ.Μ.Α.Ο. Καισαριανής, στην οδό Ζηνοδότου 22, στο Παγκράτι.
Οι αγώνες θα γίνουν με ρυθμό ενός γύρου ανά εβδομάδα, με αγωνιστική ημέρα την Παρασκευή. Την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009, δεν έχει προγραμματιστεί γύρος λόγω του τριημέρου της Αποκριάς.

Διευθυντής αγώνων είναι ο Άγγελος Τζερμιαδιανός, διαιτήτρια η Έφη Ανδρικοπούλου (τηλ. 6909142729) και υπεύθυνοι οργανωτικών θεμάτων οι Γιώργος Νικολαϊδης, Ανδρέας Φειδάκης, Βαγγέλης Πετρίδης και Κώστας Κοκόλιας.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν με χρόνο σκέψης, για κάθε παίκτη, 90 λεπτά για 40 κινήσεις + 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας + 30 δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση από την αρχή της παρτίδας. Οι παρτίδες διέπονται από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ. Για κάθε θέμα που ανακύπτει και δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς, αρμόδιος να αποφασίσει είναι o διευθυντής ή ο διαιτητής των αγώνων.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να υποβληθούν μέσω e-mail στο admin-sop-smaok@googlegroups.com ή τηλεφωνικά στους Γιώργο Νικολαϊδη (3202399, ώρες 9:00-15:00) και Ανδρέα Φειδάκη (τηλ. 6938085349) μέχρι και την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου. Όλες οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να αναφέρουν ονοματεπώνυμο, ελληνικό & διεθνές elo, τηλέφωνο και e-mail.

Οι συμμετέχοντες καταβάλλουν παράβολο 30 ευρώ, ενώ οι νέοι κάτω των 18 ετών καταβάλλουν παράβολο 15 ευρώ. Τα μέλη των ΣΟ Παγκρατίου-ΣΜΑΟ Καισαριανής καταβάλλουν παράβολο 15 ευρώ, ενώ αν είναι κάτω των 18 ετών δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν παράβολο. Τα παράβολα διατίθενται για τα έπαθλα και τα γενικά έξοδα της διοργάνωσης. Το 40% των παραβόλων θα δοθεί ως χρηματικά έπαθλα στους 3 πρώτους νικητές. Θα δοθεί κύπελλο στον νικητή του τουρνουά και μετάλλια στους 3 πρώτους. Θα δοθούν επίσης μετάλλια στους 3 πρώτους νικητές κάτω των 18 ετών.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.athenschess.gr

47 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θελω πολυ να παιξω σε τουρνουα,οταν βλεπω ομως παραβολο 30 ευρω ξενερωνω τη ζωη μου...Ρε παιδια απο παντου μας τα παιρνουν, να δωσω τωρα και 30 ευρω για να παιξω σκακι ζησε μαη να φας τριφυλλι.Καταλαβαινω οτι οι συλλογοι που τα οργανωνουν αυτα εχουν καποια εξοδα ομως κατα τη γνωμη μου αυτο δεν δικαιολογει τα 30 ευρω.Δε θα επρεπε να υπαρχει μια εκπτωση για φοιτητες?Μου κανει εντυπωση οι σκακιστες που παιζουν σε αυτα πχ παγκρατι,αμπελοκηποι,αιγαλεω δεν διαμαρτυρονται για το παραβολο?Πρωτη φορα γραφω στο skakistiko blogspot και θα ηθελα να μου απαντησετε και να μην με αποκαρδιωσετε...Συγχαρητηρια στο δημιουργο αυτου του site!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε φοιτητή,

Θέτεις ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο μάλιστα έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις στο σκακιστικό χώρο τα τελευταία χρόνια. Καταλαβαίνω και σέβομαι απόλυτα την άποψή σου για το ακριβό παράβολο, όμως, σαν πρόεδρος του Σ.Ο.Αιγάλεω και αφού αναφέρθηκες στα τουρνουά που διοργανώνουμε θα ήθελα να σου δείξω και την άλλη μεριά του νομίσματος.

Κατ' αρχήν στο Αιγάλεω, όπου το παράβολο είναι 25 ευρώ, δεν έχουμε μεν έκπτωση για τους φοιτητές, όμως κάνουμε έκπτωση στους νέους κάτω των 20 ετών (πληρώνουν 15 αντί για 25 ευρώ). Θα μπορούσαμε να έχουμε έκπτωση και για τους φοιτητές και τους ανέργους και τους συνταξιούχους και ένα σωρό άλλες κατηγορίες όμως κάπου πρέπει "να τραβήξουμε τη γραμμή".

Και εξηγώ:

Τα τουρνουά μας έχουν συνολικά έπαθλα 600 ευρώ. Επίσης ένα ποσό (περί τα 100 ευρώ ανά τουρνουά) πρέπει να πάει στον κορβανά του Grand-Prix. Κατόπιν έχουμε 200 ευρώ έξοδα διαιτησίας (δε μπορεί να απαιτείς διαρκώς από κάποιους ανθρώπους να τρώνε 2 απογέυματα την εβδομάδα και αρκετές ώρες στο σπίτι τους με κληρώσεις, αναβολές κτλ) χωρίς κάποια αμοιβή). Τέλος έχουμε το παράβολο αξιολόγησης της FIDE, 1,5 ευρώ ανά συμμετέχοντα.

Σύνολο εξόδων: 900 ευρώ + 1,5 * Ν (Ν=αριθμός συμμετεχόντων). Για να καλυφθούν αυτά τα έξοδα, αν στο τουρνουά παίξουν 40 παίχτες (αριθμός λογικός) αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν 25 ευρώ ο καθένας (ήτοι 100 ευρώ για να "μείνουν" στο σύλλογο και 40 ευρώ... Στην πράξη όμως αρκετοί νεαροί παίχτες
πληρώνουν 15 ευρώ (λόγω της έκπτωσης) άρα για να μπορεί το τουρνουά να σταθεί οικονομικά θα πρέπει να μαζευτούν 45-50 σκακιστές. Και σκέψου ότι μιλάμε για το Αιγάλεω, όπου, δόξα τω θεώ, δεν έχουμε να πληρώσουμε ενοίκιο όπως οι Αμπελόκηποι όπου τα τουρνουά -πολύ καλώς- χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση του σωματείου.

Στο τρέχον τουρνουά, με 34 συμμετοχές, ακόμη και αν όλοι πληρώσουν 25 ευρώ (κάτι που, όπως εξήγησα, δε συμβαίνει) τα έσοδά μας θα είναι 850 ευρώ, οπότε πάλι "μέσα" θα μπούμε όπως έχει συμβεί και αρκετές ακόμη φορές στο παρελθόν.

Τι επιλογές έχουμε? Να σταματήσουμε τα τουρνουά? Θα ήταν μία δραστική λύση αλλά δε τη θέλουμε, τα τουρνουά δίνουν τη δυνατότητα στους παίχτες μας να προπονούνται και δημιουργούν μία γενικότερη δραστηριότητα στο σωματείο κάτι που επιθυμούμε. Να αυξήσουμε το παράβολο? Θα ήταν υπερβολή, εδώ συζητάμε αν μπορούμε να το μειώσουμε. Να μειώσουμε ή να κόψουμε εντελώς τα έπαθλα? Αυτό είναι μία ιδέα που ίσως πρέπει να δοκιμαστεί. Ο φόβος είναι ότι χωρίς ικανοποιητικά χρηματικά έπαθλα ορισμένοι ισχυροί παίχτες (που λειτουργούν ως κράχτες και για τους άλλους) δε θα ενδιαφερθούν να παίξουν. Από την άλλη νομίζω ότι οι περισσότεροι ερασιτέχνες σκακιστές δεν παίζουν στα διάφορα τουρνουά επειδή προσδοκούν στα χρηματικά έπαθλα. Θα έρθουν όμως αυτοί αν το τουρνουά δεν έχει ισχυρές συμμετοχές? Εκτιμώ πως όχι, μακάρι να κάνω λάθος...

Έτσι, λοιπόν, για να μη μακρυγορώ, το παράβολο σε αυτό το ύψος (25-30 ευρώ) φαίνεται να είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να μπορεί να συντηρήσει κανείς ένα τουρνουά (μιλώ κυρίως για σειρά τουρνουά γιατί για μία μεμονωμένη διοργάνωση ένα σωματείο μπορεί να αποφασίσει ότι δε το ενδιαφέρι η οικονομική χασούρα καθώς επενδύει χρήματα π.χ. στην προπόνηση των παιχτών του αλλά όταν μιλάμε για αρκετά τουρνουά στη σειρά τότε το οικονομικό παίζει κάποιο ρόλο). Με ένα πρόχειρο υπολογισμό ο Σ.Ο.Αιγάλεω "μπήκε μέσα" περισσότερα από 1000 ευρώ την περσινή χρονιά λόγω των τουρνουά. Δε το μετανιώσαμε -εξήγησα γιατί- είναι όμως μία πραγματικότητα.

Έτσι λοιπόν, αγαπητέ φοιτητή στρέφομαι -καλοπροαίρετα- προς εσένα ή οποιονδήποτε άλλο και ρωτώ, ποιά θα ήταν η δική σου πρόταση ώστε και τα παράβολα να είναι χαμηλά και τα τουρνουά να "βγαίνουν" οικονομικά? Προσωπικά δεν έχω ακόμη δώσει ικανοποιητική απάντηση... :-(

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Σκυριανόγλου,καταρχάς σας ευχαριστούμε πολύ για την επεξήγηση που κάνατε.
Θα μπορούσα να προτείνω μια πιθανή λυση και αυτή είναι η μείωση των επάθλων.
Για παράδειγμα
Έξοδα διαιτησίας 200 ευρώ + 40*1.5 = 260 ευρώ. Εάν βάζατε σαν έπαθλο πχ 100 ευρώ,μόνο στον πρώτο και τίποτα άλλο σαν έπαθλα τότε έχουμε συνολικό κόστος ας πούμε 400 ευρώ για όλο το τουρνουά.Άρα στην ουσία το όλο κόστος θα καλυπτόταν με ένα γενικό παράβολο 10 ευρώ.
Και αν υποθέταμε οτι θα είχατε 50-60 συμμετοχές θα έμενε και κέρδος στον σύλλογο.
Οι περισσότεροι σκακιστές δεν παίζουν για να πάρουν έπαθλα ,αλλά πολύ απλά για προπόνηση και σκακιστική βελτίωση,οπότε πιστεύω ότι οι συμμετοχές θα έμεναν στα ίδια επίπεδα.Αυτό προκύπτει και από το γεγονός οτι συμμετέχουν αρκετοί παίχτες με έλο 1700-1800,οι οποίοι δεν έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες να βγούν μέσα στην πρώτη τριάδα,αλλά παρ'όλα αυτά συμμετέχουν στα τουρνουά.Άρα θα έλεγα ότι οι περισσότεροι δεν συμμετέχουν για χρήματα,αλλά για προπόνηση.
Βέβαια αυτή είναι απλώς η γνώμη μου πάνω στο θέμα,μπορεί να κάνω και λάθος.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Φίλε,

Πράγματι το βασικό οικονομικό κόστος των τουρνουά προέρχεται από τα έπαθλα. Προσωπικά συμφωνώ μαζί σου, ότι οι περισσότεροι σκακιστές δε συμμετέχουν στα τουρνουά γιατί προσβλέπουν στα έπαθλα αλλά για προπόνηση και διασκέδαση. Τα έπαθλα ενδιαφέρουν κάποιους επαγγελματίες που βλέπουν το σκάκι ως βιοποριστικό μέσο ή κάποιους αρκετά ισχυρούς σκακιστές που, παίζοντας στο τουρνουά, δεν θα έχουν μεγάλα σκακιστικά οφέλη παρά θα διακινδυνεύσουν το Ελο τους απέναντι σε υποδιαίστερους αντιπάλους. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν μπορεί ένα τουρνουά να "σταθεί" χωρίς αυτούς τους παίχτες. Οι λιγότεροι ισχυροί παίχτες, μπορεί να μην παίζουν για τα έπαθλα, όμως θέλουν σε ένα τουρνουά να αντιμετωπίσουν ισχυρότερους αντιπάλους τους οποίους έχουν ισχυρό σκακιστικό κίνητρο να κερδίσουν και να αποκτήσουν εμπειρίες αλλά και για να προπονηθούν. Αν δεν έρθουν οι ισχυροί παίχτες (που είπαμε, έχουν ως κίνητρο τα χρήματα) τότε εκτιμώ ότι δε θα έρθουν ούτε οι λιγότεροι ισχυροί και ας μην ενδιαφέρονται για τα έπαθλα...
Εσύ σαν σκακιστής, πόσες φορές θα πήγαινες να παίξεις σε ένα τουρνουά όπου οι αντίπαλοι θα ήταν στο επίπεδό σου ή χειρότεροι? Δεν πας με την προσμονή να αντιμετωπίσεις καλούς παίχτες και να τους νικήσεις? Είναι λίγο φαύλος κύκλος αλλά, καλώς ή κακώς, αυτή είναι η κατάσταση...

Ανώνυμος είπε...

Το Παγκράτι θα διοργανώσει ένα τουρνουά με Έλο <1800, και είναι σίγουρο ότι θα μαζέψει κόσμο,.. και μόνο το 40% των παραβόλων θα πάει για έπαθλα,..και το 30ευρω 30ευρω, τα άλλα δεν ξέρω για ποιο λόγο εκτός από διαιτησία,...πάντως τρόποι υπάρχουν, αρκεί κάποιος να έχει καθαρούς στόχους...όπως για παράδειγμα θέλει να μαζέψει λεφτά για τα έπαθλα ; για το ενοίκιο, για την διασκέδαση και το άθλημα ; σίγουρα υπάρχουν τρόποι,..και φυσικά μακάρι να μην υπάρξει πιάτσα,..στα τουρνουά που άμα βάζεις παράβολο κάτω από 25-30 ευρώ να σε κοιτάνε άλλοι με μισό μάτι, κάτι που υποψιάζομαι ότι πάει να δημιουργηθεί γιατί τότε..δεν θα μιλάμε για σκάκι,..αλλά για μαύρη αγορά σκακιστικών τουρνουά !

Kostas Oreopoulos είπε...

Διαβάζοντας το ποστ του Δημήτρη σοκαρίστηκα, για άσχετο βέβαια λόγο με το περιεχόμενο του κειμένου.

Έμεινα στο "σαν πρόεδρος του Σ.Ο Αιγάλεω.". Καλά θα μου πεις τι περίεργο έχει αυτό.

Τίποτα, αλλά αν αρχίσουμε και τέτοια "αξιώματα" ... σημαίνει πως μας πήρανε τα χρόνια :)

Ανώνυμος είπε...

Kυριε Σκυριανογλου ευχαριστω για την απαντηση σας.Αυτα που θα πω ειναι η γνωμη μου και μπορει να ειμαι λαθος.Ειπα σε φιλους μου να παμε σε αγωνες σκακι,αν και επιφυλακτικοι μολις ακουσαν την τιμη μου ειπαν τι λες ρε καμμενε που θα δωσω 30 ευρω για να παιξω σκακι!?Πραγματι για να βγαλεις 30 ευρω πρεπει να δουλευεις σερβιτορος 10 ωρες.Αμεσως μου ερχεται στο μυαλο, δηλαδη σε 4 χρονια θα ειναι 50 ευρω η συμμετοχη?Το αλλο παραπονο που εχω απο σας τους σκακιστες ειναι οτι λειτουργειτε σαν καστα!Δεν σας εχω δει να κανετε καποιο ανοιγμα στις πλατιες μαζες,ειτε μεσα απο σχολεια ειτε μεσα απο σχολες.Που ειναι η προβολη του σκακιου?απο που θα μαθω εγω σκακι?Ισως,να σας εχει επηρρεασει αρνητικα το γεγονος οτι το σκακι ειναι καθαρα ατομικο παιχνιδι και δεν ενδιαφερεστε και πολυ για τους αλλους η για αλλα πραγματα.Ακομα που ειναι η τεχνη και η επιστημη και το παιχνιδι οταν και τις δυο φορες μου απαντατε οτι δε θα παιξουν στο τουρνουα για να μην ρισκαρουν τους βαθμους τους με χαμηλοτερους παιχτες...Αληθεια στη ζωη τι βαθμους παιρνουν?Εγω νομιζα οτι παιζετε για το σκακι αλλα τελικα δεν ισχυει.Τι λυσεις εχω να προτεινω?με το φτωχο μου το μυαλο σκεφτομαι οτι θεωρητικα αν ηταν το παραβολο 20 ευρω θα υπηρχαν πολλες συμμετοχες.Επισης θα μπορουσατε να ζητησετε χρηματα απο το υπουργειο αθλητισμου να δωσει καποια χρηματα σε σκακιστικους συλλογους για να γινονται τουρνουα.Για να αποφυγουμε τα συμφεροντα θα μπορουσε η ομοσπονδια σκακιου να οργανωσει με δικα της χρηματα 2 τουρνουα το χρονο και ειμαι σιγουρος οτι θα γινοταν χαμος απο κοσμο.Καποιος συνδυασμος απο τα προηγουμενα θα μπορουσε να γινει,το θεμα ειναι οτι εγω θελω να παιξω σκακι(ειμαι σιγουρος και πολλοι αλλοι)αλλα μου κοβετε τον αερα.Σε συνδυσμο με τις αναγκες της κοινωνιας εχουμε τη μαγικη συνταγη για να μην μπορεσει καποιος να ασχοληθει σοβαρα με το σκακι.Το αλλο που με ενοχλει απο τη μικρη μου πειρα σε συναναστροφες με σκακιστες ειναι το ακατανοητο κηνυγι βαθμων ελο και μολις ακουνε οτι δεν εχω ελο κοβουν τη σκακιστικη συζητηση(βεβαια δεν εχουν και κατι αλλο να συζητησουν) και δεν πολυ μιλαμε!Αληθεια αυτο η βαθμοθηρια τους εχει μεινει απο τις πανελληνιες?Η ουσια ειναι απο τη στιγμη που δεν με ενθαρρυνει το περιβαλλον μου για το σκακι δεν με ενθαρρυνετε και εσεις,παπαλα μετα...Κλεινοντας θελω να τονισω οτι δεν κανω προσωπικα επιθεση σε καποιον απλως ειναι η γνωμη μου και μιλαω γενικα γι αυτα που βλεπω απο τη δικια μου οπτικη.Να ευχαριστησω τον κυριο Σκυριανογλου για τις πληροφοριες που μου εδωσε και θα ηθελα να ακουσω και αλλους σκακιστες γιατι πιστευω ολοι μπορουμε να ωφεληθουμε απο αυτο

Ανώνυμος είπε...

Στον φοιτητή και τους φίλους του, θα πρότεινα να παίζουν μεταξύ τους κιέτσι θα εχουν τη τζάμπα διασκέδαση που επιθυμούν! Το σίγουρο είναι από τα λεγόμενα τους"Ειπα σε φιλους μου να παμε σε αγωνες σκακι,αν και επιφυλακτικοι μολις ακουσαν την τιμη μου ειπαν τι λες ρε καμμενε που θα δωσω 30 ευρω για να παιξω σκακι!?¨ οτιούτε το σκάκι το έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση,ούτε τους σκακιστές.
Αφού δεν έχουν το στοιχειώδη σεβασμό προς όλους εκείνους που έχουν αφιερώσει χρόνια από τη ζωή τους για να μελετήσουν και να εξελιχθούν ως παίχτες και έχουν την απαίτηση να παίζουν μαζί τους, που απότι φαίνεται για την ώρα ακόμηείναι αρχάριοι, χωρις κανένα κίνητρο.
Αγαπητε φίλε φοιτητή, ως νέος που είστε σαυτό το χώρο, καλύτερα να αποφεύγετε χαρακτηρισμούς για πράγματα που δεν γνωρίζετε.
Μία σκακίστρια

Kostas Oreopoulos είπε...

Καλά μην το αρπάζουμε τον άνθρωπο από τα αυτιά. Δεν είναι παράλογη η προσέγγιση του, για κάποιον που δεν ξέρει τι γίνεται στον χώρο.

Προφανώς για κάποιον που δεν είναι ενεργός σκακιστής, και πάει απλά να παίξει με "άλλους" είναι απίστευτα παράξενο το να έχει παράβολο. Αν όμως ασχοληθεί λίγο, και είναι στο χώρο κάποιο χρόνικό διάστημα θα καταλάβει το εξής.

1) Μπορεί να μην σου είναι κατανοητό το κίνητρο που πρέπει να έχει ένας σκακιστής για να παίξει σε ένα τουρνουά, αλλά βάλε τον ευατό σου στην θέση ενός ΜΗ περιστασιακού σκακιστή. Δεν θα ήθελες πχ να παίζεις συνέχεια με κάποιους που κερδίζεις συνέχεια. Και βαρετό είναι και δεν βελτιώνεσαι και χάνει πλέον η νίκη την χαρά της. Για ένα σκακιστή είναι μεγάλη η ικανοποίηση να κερδίσει ένα καλύτερο απο αυτόν παίκτη. Το κίνητρο των επάθλων είναι λοιπόν σημαντικό για να υπάρχει μια πυραμίδα δυναμικότητας σε ένα τουρνουά. Ο πολύ καλός σκακιστής θα έρθει για τα έπαθλα, και θα χτιστεί μια πυραμίδα προς στα κάτω με κίνητρο τους απο πάνω.
2) Δεν θα ξέρεις φαντάζομαι οτι οι σύλλογοι δεν έχουν πόρους. Η επιχορηγήσεις είναι ανέκδοτο ποντιακό, οι χορηγοί το ίδιο, και μένουν οι συνδρομές μελών, προπονήσεις νεώτερων και τρέξιμο απο ρομαντικούς.

Τώρα βέβαια και απο την δική σου ματιά δίκιο έχεις. Άμα πρέπει να είσαι στο πόδι 10 ώρες για να βγάλεις την συμμετοχή... ζόρικα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Σκακιστικός Όμιλος Παγκρατίου και ο Σ.Μ.Α.Ο.Καισαριανής, εκτός από το συγκεκριμένο τουρνουά με παράβολο, διοργανώνουν πολύ συχνά εκδηλώσεις χωρίς καμιά χρεώση στους συμμετέχοντες, π.χ. τη μηνιαία Νεανική Κυριακή (μαζί με τον Πανελλήνιο Γ.Σ., ο οποίος πραγματοποιεί κι αυτός ανάλογη εκδήλωση κάθε μήνα).

Επιπλέον, το εντευκτήριο των ΣΟΠ-ΣΜΑΟΚ είναι ανοιχτό κάθε μέρα για να παίξει όποιος θέλει χωρίς καμιά απολύτως χρέωση. Συχνά-πυκνά υπάρχουν διάφορες εκδηλώσεις, άλλες εντελώς δωρεάν και άλλες με σχετικά μικρή χρέωση (και δωρεάν για τα μέλη). Η συνδρομή των μελών πιστεύουμε ότι είναι σε πολύ λογικά πλαίσια, ενώ υπάρχει ειδική τιμή για νέους, φοιτητές, κλπ.

Μια επίσκεψη στο εντευκτήριο (Ζηνοδότου 22) ή στην ιστοσελίδα μας (www.athenschess.gr) θα σας πείσει ότι τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας ενός καλού εντευκτηρίου δεν είναι καθόλου αμελητέα. Οι καιροί είναι χαλεποί τόσο για μεμονωμένα άτομα όσο και για συλλογικές προσπάθειες, όλοι όμως είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν δωρεάν στο αρχικό στάδιο επαφής τους με τους ΣΟΠ-ΣΜΑΟΚ και να νιώσουν την παραδοσιακά φιλική τους ατμόσφαιρα. Εξάλλου, όπως κάθε Κυριακή, μεθαύριο έχουμε ταβέρνα αμέσως μετά το Διασυλλογικό, με προσκεκλημένους τόσο τους αντιπάλους όσο και όποιον επισκέπτη θελήσει.

Ανώνυμος είπε...

Κατ' αρχήν επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία διόρθωση και μία μικρή προσθήκη:

Στα τουρνουά του Αιγάλεω το μειωμένο παράβολο ισχύει για τους νέους κάτω των 18 κι όχι κάτω των 20 ετών όπως έγραψα εκ παραδρομής (παρασυρμενος από την προκήρυξη του τουρνουά της Ικαρίας που ετοιμάζω... :-)) Κατόπιν να προσθέσω στα έξοδα του τουρνουά και τη δαπάνη της αγοράς των κυπέλλων/μεταλλίων που σημαίνει μία επιβάρυνση τουλάχιστον 50 ευρώ επιπλέον...

Έπειτα θα ήθελα να συμφωνήσω με τον Κώστα ότι δεν πρέπει να την "πέφτουμε" στον φίλο φοιτητή. Είναι αλήθεια ότι όσοι γνωρίζουν το σκάκι σαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι συχνά παραξενεύονται από το θέμα των παραβόλων, των επάθλων κτλ. όμως το σκάκι είναι ένα οργανωμένο άθλημα και η σοβαρότερη ενασχόληση με αυτό, όπως εξήγησε πολύ καλά ο Κώστας πιο πάνω δημιουργεί άλλες απαιτήσεις ακόμη και από τους ερασιτέχνες σκακιστές. Σκέψου δε ότι το σκάκι είναι από τα λίγα αθλήματα που οι απλοί ερασιτεχνες έχουν τη δυνατότητα να αναμετρηθούν εμ επαγγελματίες. Που αλλού συμβαίνει αυτό?

Να ενημερώσω επίσης ότι παρά τα προβλήματα και τις πολιτικές διαφωνίες το σχολικό σκάκι γνωρίζει ανάπτυξη και διάδοση τα τελευταία χρόνια (για να μη ξεκινήσει νέα αντιπαράθεση, δε το χρεώνω στην ΕΣΟ ή αλλού, απλά το λέω ως διαπίστωση) γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν σκακιστές σε όλη την Ελλάδα που ενδιαφέρονται για τη διάδοση του, έτσι είναι άδικο να γράφεις ότι οι σκακιστές είναι ατομιστές και δεν ενδιαφέρονται να κάνουν το σκάκι πιο γνωστό και διαδεδομένο.

Για να τη "βγω" λίγο στο φίλο μου τον Ηλία :-) να πω ότι και το εντευκτήριο του Σ.Ο.Αιγάλεω (Ιερά Οδός 294, Εμπορικό Κέντρο La Mirage, 1ος όροφος, τηλ. 210-5910421) είναι ανοιχτό σε όποιον επιθυμεί απλά να παίξει σκάκι ενώ κι εμείς διοργανώνουμε πολλά νεανικά τουρνουα (διοργανώσαμε 3 μέσα στο 2008) χωρίς παράβολο συμμετοχής.

Τέλος να αναφερθώ και στον φίλο chess for fun o οποίος λέει ότι υπάρχουν λύσεις αλλά δε τις αναφέρει... Θα μας βοηθούσε όλους πολύ. Όταν τα σωματεία επιχορηγούνται με ψίχουλα από τη ΓΓΑ (στο Αιγάλεω εγκρίθηκαν για το 2007 960 ευρώ τα οποία μάλιστα δε μπροούμε προς το παρόν να εισπράξουμε γιατί έκλεισε ο ειδικός λογαριασμός που διαχειριζόταν αυτά τα κονδύλια ενώ για προηγούμενς χρονιές δεν είχαν καν εγκριθεί ποσά) που να καταφύγουν? Οι χορηγίες είναι μία λύση αλλά είναι συνήθως περιστασιακή (για μία διοργάνωση ή τέλος πάντων για κάτι συγκεκριμένο, στο σκάκι, προς το παρόν, δεν έχουμε διαρκείς χορηγίες). Μας μένει μόνο η τοπική αυτοδιοίκηση και οι ίδιοι οι σκακιστές...

Στην πράξη κάτι που έχουμε δοκιμάσει είναι να θέσουμε τα έπαθλα όχι σε απόλυτες τιμές αλλά σε ποσοστό επί των επάθλων (π.χ. 60%), όμως κι έτσι, αν δε μαζευτεί ικανοποιητικός αριθμός ατόμων απλά περιορίζεται κάπως η "χασούρα" ενώ κάποιοι ισχυροί παίχτες δυσαρεστούνται από τα χαμηλά έπαθλα...

Ένα τελευταίο σχόλιο για τον Κώστα και το "σαν πρόεδρος του Σ.Ο Αιγάλεω": Κώστα, δες το θετικά το θέμα. Σημαίνει ότι οι άνθρωποι της γενιάς μας αρχίζουν να αναλαμβάνουν τα ηνία του χώρου :-) Αν αυτό είναι καλό ή κακό για το σκάκι θα το κρίνει η ιστορία... :-)

Ανώνυμος είπε...

Το πρώτο μου τουρνουά ήταν στις αρχές της δεκαετία του '80, χωρίς παράβολο βεβαίως βεβαίως!
Ναι αγαπητέ φοιτητή, υπήρχαν τουρνουά στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο χωρίς παράβολο.
Τι άλλαξε από τότε δεν γνωρίζω, καθ' ότι δεν είμαι διοργανωτής...

Γιάννης

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Σκυριανόγλου αν διοργανώσετε ένα τουρνουά <1800 με συμμετοχή 1,5 ευρώ !για τα παράβολα της Fide, για κάθε σκακιστή..δίνοντας διέξοδο σε όσους ασχολούνται με το σκάκι από χόμπι,..να είστε σίγουρος ότι θα έχετε επιτυχία...έστω και αν το διοργανώνετε μία φορά το χρόνο,...και δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν θα υπάρξουν διαιτητές που θα κάνουν διαιτησία πάλι από αγάπη για το άθλημα,...και μιλάω με οικονομικούς όρους γιατί συνήθως αυτοί γίνονται δυστυχώς πιο αντιληπτοί στις μέρες μας,...αλίμονο αν το κίνητρο που παίζουμε σκάκι το 90 % των ανθρώπων είναι τα έπαθλα,..ή ξαφνικά προλάβαμε όλοι και γίναμε εθισμένοι οι διαιτητές στο διαιτητικό 20ευρω..αν έχουμε πάρει τόση κατρακύλα...τι να πω... μπορείτε να το ονομάσετε και το τουρνουά των φτωχών ! ή η φτώχεια θέλει καλοπέραση...:).

Ανώνυμος είπε...

Χάρη στην προσφορά του αγωνιστικού χώρου από το Δήμο Καλλιθέας, στα μηνιαία τουρνουά της σειράς Κάππα στην Καλλιθέα (http://kappachess.wordpress.com/) το παράβολο είναι 25 ευρώ (15 για ανηλίκους), οι διαιτητές σπανίως αμείβονται (παίρνουν κάτι συμβολικό της τάξης των 50 ευρώ μόνο αν οι συμμετοχές ξεπεράσουν τις 30 --έχει γίνει μια ή δύο φορές στα σχεδόν σαράντα τουρνουά ως τώρα) και όλο το ποσό επανεπενδύεται στη διοργάνωση: ως έπαθλα, παράβολα αξιολόγησης FIDE, και για τα μικρά οργανωτικά έξοδα (τακτική καθαριότητα 10 ευρώ την εβδομάδα η καθαρίστρια, κεράσματα των σκακιστών κλπ).

Παρόλα αυτά, έχουν τη μικρότερη συμμετοχή από τα καθιερωμένα όπεν που γίνονται στην Αθήνα, παρά την καλή θέση (δίπλα σε δύο σταθμούς του ΗΣΑΠ) και τις γενικά αναγνωρισμένες ως ικανοποιητικές συνθήκες των αγώνων. Ο συνηθισμένος λόγος που αναφέρεται για τη μικρή συμμετοχή είναι τα μικρά έπαθλα που δεν προσελκύουν πολλούς και γνωστούς ισχυρούς σκακιστές.

Το παράβολο ήταν μάλιστα μέχρι πέρσι στα 20 ευρώ, αλλά ανέβηκε στα 25 ύστερα από πρόταση και συμφωνία των παικτών επειδή το ποσό που συγκεντρωνόταν για τα έπαθλα (το 60%-65%) ήταν πολύ μικρό.

Ακόμη, αφού μπήκαμε σε αναλυτικούς υπολογισμούς, ας μην ξεχνάμε ότι ένα καλά οργανωμένο τουρνουά επτά γύρων προσφέρει "σκακιστική ψυχαγωγία" κοντά τριάντα συνολικά ωρών σε κάθε συμμετέχοντα και θα ήθελα πραγματικά να ξέρω πού μπορεί κανείς να ψυχαγωγηθεί σήμερα με ένα ευρώ την ώρα.

Όλοι οι σύλλογοι που διοργανώνουν τέτοια τουρνουά συνήθως προσφέρουν πολλές δωρεάν δυνατότητες αγωνιστικής δραστηριότητας σε όποιον θέλει να γνωρίσει το αγωνιστικό σκάκι.

Με δεδομένο το σημερινό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, και αν αναλογιστούμε ότι για κάθε τέτοιο τουρνουά πρέπει να τρέχουν 3, 4 και 5 άνθρωποι, δεν βλέπω πού είναι το κακό να προσπαθούν να μετατρέψουν το χρόνο που προσφέρουν σε κάποια μικρά ή και μεγαλύτερα έσοδα για τα σωματεία τους.

Παν. Δρεπανιώτης

Ανώνυμος είπε...

Μας τα μπουρδουκλώνετε λίγο κύριε Δρεπανιώτη,..δεν προσφέρετε καμία ψυχαγωγία,κάποια ας πούμε τέχνη,..άμα το πάμε και έτσι και το σινεμά άμα το διαιρέσεις το 5ευρο με τις 2,5 ώρες ταινία κάπου εκεί βγαίνει,..αλλά εγώ πιστεύω ότι δεν είναι θέμα οικονομικό, αλλά δυστυχώς με τέτοιους όρους έχουμε καταντήσει ή μας έχουν καταντήσει να σκεφτόμαστε τα πάντα,..ώστε ότιδήποτε άλλο να μοιάζει με ξένη γλώσσα, αλλά θέμα στάσης στα πράγματα. Το τουρνουά σας μαζεύει 5-6 παίκτες γύρω στο 2000 και οι υπόλοιποι είναι γύρω στο 1800 μέσο όρο και αρκετοί αδιαβάθμητοι, τώρα αν αυτοί οι υπόλοιποι παίζουν για τα 100-150 ευρώ,..τότε η γνώμη μου είναι ότι οι σύλλογοι έχουν χάσει το σκοπό λειτουργίας τους,..αλλά δεν το πιστεύω, οπότε επαναλαμβάνω είναι θέμα στάσης στα πράγματα.
Οι ίδιοι οι σκακιστές ψυχαγωγούν τους εαυτούς τους,..και τα ρολόγια και οι σκακιέρες δεν καίνε ρεύμα...εντάξει τα κάποια λειτουργικά έξοδα δεν δικαιολογούν το 25άρι...κατά τα άλλα έχει και λογικά σημεία στη συλλογιστική σας...

Ανώνυμος είπε...

Και το δικό μου πρώτο τουρνουά (τέλη δεκαετίας του '80 αν θυμάμαι καλά) ήταν δωρεάν, όπως και όλα τα υπόλοιπα στην δεκαετία του '90!
Οι καιροί όμως είναι διαφορετικοί και σίγουρα είναι αδύνατον να γίνει αυτό για σειρά τουρνουά όπως εξήγησε ο Δ. Σκυριανόγλου με μεγάλη λεπτομέρεια! (και ο κ. Ωραιόπουλος όσον αφορά τους πόρους των σωματείων!)
Από την άλλη, όποιος ασχολείται με το σκάκι, σήμερα, έχει κάθε μήνα αρκετές επιλογές για συμμετοχή σε τουρνουά, δυνατότητα που δεν υπήρχε π.χ. την δεκαετία του '90!
Από εκεί και πέρα τα χρήματα,χωρίς να είναι ευκαταφρόνητα, είναι περίπου 4-4,5 ευρώ ανά παρτίδα για τους ενήλικες!
Όσο για τον φοιτητή, εφόσον του αρέσει το σκάκι και θα ήθελε να ασχοληθεί λίγο περισσότερο από τους φίλους του, θα του πρότεινα να ψάξει να βρει τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην γειτονιά του και να τους επισκεφθεί! Εκεί θα έχει την ευκαιρία να παίξει σκάκι και ενδεχομένως να μάθει και κάποια πράγματα, και αν του αρέσει συνεχίζει! Επιπλέον οι σύλλογοι διοργανώνουν και εσωτερικά πρωταθλήματα!
Τέλος όσον αφορά το θέμα της "ΕΛΟ βαθμοθηρίας" που αναφέρει παρότι έχει κάποιο δίκιο (απαράδεκτο να κόβεις την ...σκακιστική συζήτηση επειδή ο συνομιλητής δεν έχει αξιολόγηση), εντούτοις από την στιγμή που υπάρχει αξιολόγηση(όπως π.χ. στο τεννις αν και ο τρόπος είναι τελείως διαφορετικός)είναι λογικό οι "αθλητές" (κι ας διαφωνεί ο Υφ. Αθλητισμού!!!) να ενδιαφέρονται για αυτήν!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Κι αφού όλοι κόπτονται για τον κακόμοιρο το φοιτητή, γιατί να μην προσθέσω κι εγώ την -αιρετική μου, ως είθισται- άποψη;

Αξιαγάπητε φοιτητή, γιατί να αγχώνεστε για τα τουρνουά και μάλιστα τα επ' αμοιβή; Δεν κάθεστε καλύτερα να διαβάσετε, τώρα που έχετε εξεταστική, και να βρείτε και καμιά γκόμενα για μετά την εξεταστική; Βέβαια, η γκόμενα θα σας στοιχίσει πολύ περισσότερο από 30 ευρώ, αλλά θα περνάτε και πολύ καλύτερα απ' ό,τι στο σκάκι.

Σε περίπτωση που έχετε ήδη φιλενάδα και περάσατε όλα τα μαθήματά σας αυτή ή έστω την τελευταία εξεταστική (αποδεδειγμένα πράγματα όμως, ε;) και παρ' όλα αυτά επιθυμείτε ακόμα και διακαώς να συμμετέχετε στο τουρνουά, αναλαμβάνω τη δημόσια δέσμευση να σας καλύψω εγώ το ποσό του παραβόλου.

Δεν αναλαμβάνω φυσικά την ευθύνη να σας αντικαταστήσω το κορίτσι που θα σας εγκαταλείψει. Εμ...τα' χουμε πάθει και ξέρουμε...

Ανώνυμος είπε...

@chess for fun:

Σε ευχαριστώ επειδή τελικά νομίζω πως μέσες-άκρες συμφωνούμε: Όπως το λες είναι, στα τουρνουά μας πραγματικά παίζουν 4-5 του 2000 για τα 3-4 έπαθλα, τόσα βγαίνουν. Αν έβγαιναν περισσότερα, θα δίναμε περισσότερα (είπαμε, το 65%), αλλά είμαστε "φτωχομάγαζο" (κλαψ)και δεν μας προτιμάνε.

Οι υπόλοιποι τακτικοί φίλοι 1800άρηδες (και βγάλε) που έρχονται για να παίξουν μεταξύ τους και (αν τα πάνε καλά, και καμιά καλή παρτίδα με τους 4-5 2000άρηδες), αυτοί πρότειναν και συμφώνησαν να ανεβούν τα παράβολα μπας κι έρθει κανένας καλός 2000άρης παραπάνω αλλά μπα...

Επίσης συμφωνώ μαζί σου ότι το σκάκι (και ιδίως σε τέτοια τουρνουά) μόνο τέχνη δεν είναι... αλλά δεν είπα σε κανέναν να κόψει εισιτήριο για να δει. Έναν καφέ πας να πιείς και πιάνεις ένα τραπεζάκι για μια ώρα και σου χρεώνουν μισό μεροκάματο, εμείς τουλάχιστον τους κερνάμε...

Αν είσαι στην Αθήνα και έχεις κέφι, έλα αν θέλεις να δεις και τα κοστολόγιά μας...

Kostas Oreopoulos είπε...

Νομίζω ότι καταλαβαίνω γιατί τα τουρνουά πήραν αυτή την τροπή σε σχέση με το παρελθόν. Μερικοί λόγοι είναι

1) Τα νεανικά. Πλεόν είναι άπειρες κατηγορίες, χωρίς προκρίσεις, οπότε όλα τα μικρά έχουν γεμάτο πρόγραμμα. Νέοι ανερχόμενοι έχουν πλέον την ευκαιρία να παίξουν, και μάλιστα πάρα πολύ
2) Τα καλοκαιρινά τουρνουά. (απλό αυτό)
3) Οι άνθρωποι που ζούνε αποκλειστικά απο το σκάκι νομίζω ότι έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Εγώ θυμάμαι ελάχιστους να έχουν σαν κύρια ασχολία το σκάκι παλιά.
4) Το ιντερνετ βέβαια. Ανοίγεις το pc και παίζει όσο θέλεις όποτε θέλεις.

Δυστυχώς ούτε τουρνουά μπλιτς δεν γίνονται πλέον.

Ανώνυμος είπε...

Με ευχαριστείς επειδή συμφωνούμε,..;; Προτείνω μία άλλη προσέγγιση στο σκάκι,...οπότε επί της ουσίας δεν συμφωνούμε μιας και θα συμφωνούσαμε αν ήταν να αλλάξει κάτι,...όσο τα πράγματα μένουν έτσι,...να μας έχει γίνει συνήθεια για να παίξουμε σκάκι,..να δίνουμε με το καλημέρα 10.000 δρχ.γιατί τόσο είναι τα 30 ευρώ για όσους το έχουν ξεχάσει..., πως μπορώ να συμφωνήσω ;

Ανώνυμος είπε...

Και για όσους προτιμούν να θολώνουν τα νερά για την αδυναμία ή την μη ικανότητα τους να πάρουν γενναίες αποφάσεις η Θεσσαλονίκη αυτό το καιρό διεξάγει ένα αξιοπρεπέστατο τουρνουά με 15 ευρώ συμμετοχή και 10 ευρώ για κάτω από 18 ετών..άντε και στα δικά μας (δεν είμαι από Θεσσαλονίκη ).

Ανώνυμος είπε...

Ανοιξα σημερα τον υπολογιστη και ειδα με μεγαλη χαρα οτι αρκετοι ενδιαφερεστε.Θα ηθελα πολλα να πω αλλα επειδη δεν εχω και πολυ χρονο θα αναφερθω στα ουσιωδη μιλωντας υποκειμενικα παντα.Κυριε Παναγιωτη Κονιδαρη, μια κοπελα μπορει να σε εγκαταλειψει ακομα και αν δεν ασχολεισαι με το σκακι...Χθες το βραδυ προσπαθησα να βρω πληροφοριες για τουρνουα σκακι.Μετα απο πολυ κοπο βρηκα τη λιστα με τα περιφημα ΕΛΟ και αφου την κατεβασα βρηκα το εξης "τρομακτικο" στοιχειο.Για το β εξαμηνο του 2008, 3645 παικτες επαιξαν απο μια παρτιδα και πανω!Πολλοι επαιξαν εναντιον αχρηστων οπως εγω που δεν εχω ΕΛΟ.Κανοντας ενα προχειρο υπολογισμο με τον πληθυσμο της χωρας(ας υποθεσουμε οτι ειναι 10000000),βγαζουμε το συμπερασμα οτι 0.036% συμμετεχει στο αγωνιστικο σκακι!Ακομα αν παρουμε αλλο ενα δεδομενο απο τα επισημα στοιχεια που λεει οτι 1 στους 5 ελληνες ζει στα ορια της φτωχειας βγαινουμε σε τραγικα συμπερασματα...Στο σκακι(αλλα και στα περισσοτερα πραγματα)καταλαβα οτι για να γινεις καλος πρεπει να εισαι αντικειμενικος...Που ειναι λοιπον η αντικειμενικοτητα σας αγαπητοι σκακιστες και σκακιστριες που ενω ξερετε οτι ειμαι καινουριος στο χωρο πεσατε καποιοι να με φατε!?Κανω προσπαθειες να βελτιωθω αλλα βλεπω οτι τελικα ανηκετε στο συνολο της κοινωνιας,δηλαδη ειστε και εσεις χαμογελαστοι και ενθαρρυντικοι ο ενας προς τον αλλον...

Ανώνυμος είπε...

@ φοιτητής: Το τζάμπα πέθανε,ότι και αν θες να μάθεις σκάκι,τάβλι,πόκα,τένις,πιάνο,
κέρλιγκ,φιλανδικά ή ιππασία πρέπει να πληρώσεις.Και το σκάκι είναι από τις πιο φτηνές διασκεδάσεις.
Και γι αυτό κανείς δεν διαμαρτύρεται για το παράβολο.

Ανώνυμος είπε...

Πολλή φτωχολογιά έπεσε στο σκάκι. Ή η οικονομική κρίση βάθυνε κι'άλλο...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Αγαπητέ φοιτητή
Μην υπεκφεύγετε της ουσίας της παρατήρησής μου, που έχει να κάνει όχι με σας, μα με το γεγονός πως το σκάκι θα έπρεπε (τουλάχιστον σε αυτά τα επίπεδα) να είναι εντελώς δωρεάν (για να μην πω πως θα έπρεπε να επιχορηγείται κιόλας). Τα ρομαντικά χρόνια που έπαιζα στο δικό σας επίπεδο και με τη δικιά σας ζέση, όλα τα τουρνουά ήταν τζάμπα (και μη σας πω μας παρακαλάγανε ενίοτε).

Εφόσον βέβαια επιθυμείτε να μιλήσουμε για κοπέλες, δεν έχω πρόβλημα (δεν ξέρω αυτές μήπως...). Φυσικά, μπορούν να σας εγκαταλείψουν χωρίς να παίζετε σκάκι. Μπορούν να το κάνουν ακόμα και χωρίς λόγο. Νομίζετε όμως πως το σκάκι θα τις αποτρέψει; Αν ναι, πλανάσθε πλάνην οικτρά.

Και πάντως μην εμπιστεύεστε γυναίκες που τις ενδιαφέρει το σκάκι. Όταν είναι κακιές είναι πολύ κακιές και όταν είναι καλές, είναι χειρότερες. :-)

Υ.Γ.Τώρα περιμένω την ομοβροντία από τις σουφραζέττες του μπλογκ...

Υ.Γ.2: Κανένα μαθηματάκι περνάμε;

Υ.Γ. 3: Η ταπεινή χορηγία μου ισχύει, δεν παίρνω ποτέ πίσω τα λόγια μου.

Ανώνυμος είπε...

Πανε τα κερδη της ΄΄Πανακειας΄΄...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Αξιολάτρευτε Ανώνυμε
Τα κέρδη της "Πανάκειας" (τα οποία παρεμπιπτόντως όποιος με ξέρει, ξέρει πως τα έχω χεσμένα) αρκούν για να πληρώνω τη συμμετοχή σας σε τουρνουά μέχρι να γίνετε παγκόσμιος πρωταθλητής (έως τώρα εννοείται, αύριο μπορεί να πουλήσω κι άλλα αντίτυπα, δεν ξέρετε...).

Παρακαλώ τα προηγούμενα να μη ληφθούν υπ'όψη εάν είστε ο Ανάντ.

Ανώνυμος είπε...

@Αγαπητε κυριε Κονιδαρη

Το προβλημα θα ηταν να προσπαθουσα να γινω Αναντ.Αν ημουν,θα σας γλιτωνα και απο τα εξοδα εκμαθησης της Χιντι[βασικη ομιλουμενη ινδικη γλωσσα].Τωρα ομως θα σας βγει κατι παραπανω.Οσον αφορα στο προηγουμενο μου σχολιο,το υπονοουμενο απευθυνοταν στο υψος των παραβολων και ασφαλως οχι στην Πανακεια,που αν και ασχετος με την φαρμακευτικη,με χαρα θα διαβαζα[συγχωρεστε μου την αγνοια ωσ προς το περιεχομενο του βιβλιου].Απλα κι εγω ενας ταπεινος φοιτητης ειμαι,χωρις γκομενα λογω σκακιου και με πολλα μαθηματα να χρωσταω

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Αξιολάτρευτε φοιτητή.

Δεν απορώ. Εδώ τα μαθήματά σας δε διαβάζετε (συναγόμενον από τα εκπεφρασμένα), το δικό μου πόνημα θα είχατε μελετήσει;

Δε χάνετε και τίποτε που δεν είστε ο Ανάντ, τουλάχιστον όχι περισσότερα απ' όσα ο Ανάντ που δεν είναι... εσείς!

Δεν ήθελα να σας προσβάλω, κι αν στ' αλήθεια ενοχληθήκατε, όπως μου φάνηκε,να ζητήσω συγγνώμη και να διευκρινίσω πως συχνά κάνω χιούμορ στο διαδίκτυο, κάτι για το οποίο ασφαλώς θα λογοδοτήσω τη Μέρα της Κρίσης, αλλά ως τότε έχουμε πολλά ΕΛΟ μπροστά μας (να χάσουμε).

Να παρατήσετε τα τουρνουά και να βρείτε φίλη το συντομότερο. Παίζω σκάκι 29 χρόνια, αλλά οργασμό δε θυμάμαι να έχω νιώσει πάνω στη σκακιέρα, σε αντίθεση με τα άλλα έπιπλα του σπιτιού.

Ανώνυμος είπε...

@Αγαπητε μου,γιατι εχω την υπονοια οτι η"Πανακεια" θα καταφερει να λυσει ακομα και το σεξουαλικο μου αδιεξοδο?Τελικα ισως και να ειναι ακομα λυσιτελεστερη η αναγνωση της απ'οσο υπολογιζα.
Συμφωνω μαζι σας ως προς τις φετιχιστικες ιδιοτητες των προι"οντων τησ ΙΚΕΑ και λοιπων εταιρειων,αλλα θελω να συνυπολογισετε οτι η αποδοση και η αρτιοτητα της σκακιστικης πραξης φθινει με ταχυτερους ρυθμουςμε το περασμα των ετων σε σχεση με την αντιστοιχη σεξουαλικη.Βεβαιως στο γκαλοπ μου δεν εχω συμπεριλαβει τον Κορτσνοι για ευνοητους λογους.
Θα σας ζητησω επισης να μην κανετε διακρισεις-το χιουμορ σας λειτουργει σιγουρα σαν πανακεια.Κι επειδη Δευτερα γραφω και θα κατηγορηθω για αποπροσανατολισμο της ανωτερω συζητησης,αποχωρω ατακτα αλλα ενσυνειδητα

Ανώνυμος είπε...

Παρακολουθώ αρκετό καιρό αλλά δεν αντέχω άλλο από αυτά που διαβάζω και θα πω δυο λόγια γιατί περισσότερο θέλω να απευθυνθώ στον συμπαθέστατο από τα λεγόμενα του φοιτητή.
Φίλε μου εσύ μπορεί να μην με γνωρίζεις αλλά ρώτα τους παλαιότερους στο σκακιστικό χώρο και αν θέλεις πάρε στα σοβαρά αυτά που θα πω.
ΜΟΝΟ ΕΣΥ γιατί όπως όλος ο κόσμος βλέπει χρόνια τώρα του τι γίνεται στο σκακιστικό χώρο οι μόνοι που είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να καταλάβουν τι συμβαίνει είναι οι ασχολούμενοι «σοβαρά» με το σκάκι.
Ακου λοιπόν την δημόσια πρόσκλησή μου σε σένα και σε όλους τους φίλους σου.
Θέλετε να παίξετε σκάκι χωρίς παράβολα χωρίς χρηματικές επιβαρύνσεις διασκεδάζοντας γιαυτό που κάνετε ;;;;
Ελάτε να ενταχτείτε στην οικογένεια του Γαλαξία Δράμας έστω και από μακριά.
Προσοχή σε αυτούς που είναι έτοιμοι να ειρωνευτούν όπως συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια. Γιατί το τελευταίο εξάμηνο έχουν ενταχτεί στο σύλλογο δεκάδες μέλη από όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας.
Από την Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο.
Όλοι για να κάνουν το κέφι τους σύμφωνα με τις αρχές όλων μας που διοικούμε αυτό το σύλλογο. Για τον λόγο αυτό σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης δεκάδες άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν είτε οικονομικά είτε ηθικά χωρίς να ζητούμε την βοήθειά τους. Πραγματικά ΔΕΝ κάνω πλάκα!!! Κάποιοι σκακιστικοπαράγοντες ξέρουν ότι αύριο Κυριακή έχω τρία ραντεβού όλοι τη μέρα με Δημάρχους , Νομαρχιακούς συμβούλους και βουλευτές της περιοχής γιατί όλοι ζήτησαν να βοηθήσουν τις επόμενες εκδηλώσεις του συλλόγου μου. Ξέρετε γιατί;;
Γιατί όλα αυτά τα χρόνια ενσωματώθηκαν στο σύλλογο άτομα σαν τον φίλο φοιτητή!!!
Και κάτι ακόμη που πρέπει να ακούσετε όμως
Το περασμένο καλοκαίρι η ποδοσφαιρική ομάδα της Δόξας Δράμας είχε φτάσει στο έσχατο σημείο απαξίωσης ΟΠΩΣ ακριβώς και το σκάκι σήμερα.
Κάποιοι άνθρωποι ευτυχώς που έχουν λίγο περισσότερο μυαλό από κάποιους άλλους άκουσαν προσεκτικά κάποιες σκέψεις μας (κάτι που 15 χρόνια τώρα δεν κάνουν οι άνθρωποι του σκακιστικού χώρου).
Ξέρετε ποιο είναι το αποτέλεσμα εννέα μήνες μετά;;;;
Δείτε στις εφημερίδες που βρίσκεται η ιστορική αυτή ομάδα αλλά κυρίως προσπαθήστε να βρείτε πόσα εισιτήρια θα έχει στον αυριανό αγώνα της.
Για να μην κουράζεστε σας λέω ότι πέρσι τέτοια εποχή είχε κατά μέσο όρο ΛΙΓΟΤΕΡΑ από 100 εισιτήρια στην Δ΄Εθνική.
Αλλά είπαμε οι σκακιστικοπαράγοντες τουλάχιστον της περιοχής μου είναι αυτοί που θέλουν το σκάκι στα 100 εισιτήρια έστω και αν η δυναμική του είναι στα εισιτήρια που θα κόψει αύριο η Δόξα Δράμας στη Γ΄Εθνική !!!

Τελειώνοντας λέω ότι η δημόσια πρόσκληση ισχύει και για όποιον μπορεί και αντέχει να δει το σκάκι με διαφορετικό μάτι από αυτό που μας αναγκάζουν να δούμε !!!

Γιατί στα 52 χρόνια της ζωής μου τις αγωνίες των νεότερων μου δεν τις αντιμετωπίζω με ειρωνείες του στυλ πόσες γκόμενες με αγνοούν ή πόσα μαθήματα μπορώ να περάσω!!!!

Τέλος πάντων πολλά είπα μετά από πολύ καιρό και είναι σίγουρο πως πάλι στον αέρα τα είπα !!!

ΟΧΙ για όλους ΕΣΑΣ
ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΥΚΑΡΙΑΡΗ ΤΟΝ ΦΟΙΤΗΤΗ

Ευχαριστώ
Γκουτιούδης Ζήσης
Πρόεδρος του Γαλαξία Δράμας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Αξιότιμε Πρόεδρε του Γαλαξία ολάκερου.

Επειδή το σχόλιό σας εμφανώς καταδεικνύει τα δικά μου (τιμή μου, όπως και να το κάνουμε),θα μου επιτρέψετε να σας επισημάνω -με κάθε σεβασμό και με επίγνωση της επιστημονικής μου ευθύνης- πως το χιούμορ κάνει καλό στην υγεία, ακόμα και μετά τα πενήντα.

Θα μου επιτραπεί επιπροσθέτως, θέλω να ελπίζω, να επιμείνω στο γεγονός πως οι γυναίκες είναι κατά πολύ καλύτερες από το σκάκι. Αυτό δεν αποτελεί επ' ουδενί ειρωνία (και θα σας ήμουν ευγνώμων αν ανακαλούσατε). Αντιθέτως έχει ειπωθεί από πολύ σημαντικότερους ανθρώπους από μένα μέσα στους αιώνες, τη μακρά λίστα των οποίων μπορώ να θέσω στη διάθεσή σας οιαδήποτε στιγμή κι ας πέρασε άρτι η τιμημένη εορτή του αγίου του έρωτος.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στο πρόσωπό σας για το θεάρεστο έργο σας να διαδίδετε το σκάκι και να αυγαταίνετε τους φιλάλθους της Δόξας. Το ίδιο εξάλλου πασχίζω να κάνω κι εγώ στο μικρό μου νησάκι, κάνοντας μαθήματα δωρεάν στα παιδιά του σχολείου και χορηγώντας την τοπική ομάδα ποδοσφαίρου που η Μοίρα θέλησε να λέγεται επίσης Δόξα. Αυτή η εκούσια ταύτιση ωστόσο δεν είμαι βέβαιος πως παρέχει το δικαίωμα να στηλιτεύεται ο λόγος (η ουσία), επειδή δε γίνεται αρεστό το ύφος (μέσον).

Μετά τιμής και μετ' ευχών να ευοδοθούν οι αυριανές σας επαφές με τους τοπικούς άρχοντες.

Ανώνυμος είπε...

Καλέ μου συνάδελφε !!!!
Το ότι το χιούμορ κάνει καλό στην υγεία δεν περίμενα να μου το θυμίσετε εσείς.
Αυτό όμως που πιστεύω είναι ότι η ειρωνεία ΔΕΝ κάνει καλό στην υγεία !!!
Και επειδή οι πολύ καλοί μου δάσκαλοι χρόνια πριν μου μάθανε να καταλαβαίνω έστω και στοιχειωδώς την Ελληνική γλώσσα πιστέψτε με ότι πέρα από τον ΦΟΥΚΑΡΙΑΡΗ τον φοιτητή διακρίνω την ειρωνεία να επεκτείνεται και στο δικό μου πρόσωπο.
Δεν πειράζει άλλωστε πιστεύω να προσέξατε κύριε συνάδελφε ότι σας μιλώ στον πληθυντικό.
Γιατί άλλο πράγμα είναι η κριτική και άλλο η ειρωνεία.
Πέρα από όλα αυτά ευχαριστώ για τα «καλά» σας λόγια.

Ανώνυμος είπε...

Ολίγον ουτοπικό το εγχείρημα, Κε Γκουτιούδη, αλλά ελπίζουμε να πιάσει τόπο - τουλάχιστον κατά το ποδοσφαιρικό σκέλος!

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιέμαι για όλους εσάς, που νιώσατε την ανάγκη να
απολογηθείτε στον φοιτητή για το ακριβό παράβολο των 30 ευρώ!
Μήπως τελικά φταίμε εμείς οι ίδιοι οι σκακιστές για την υποβάθμηση του σκακιού;
Αναρωτιέμαι αν όλοι εσείς έχετε την απαίτηση να συμμετέχουν τα παιδιά σας δωρεάν σε οποιαδήποτε άλλη οργανωμένη δραστηριότητα;
Σε μια εποχή που όλα κινούνται με άλλους ρυθμούς το σκάκι πρέπει να παραμείνει δωρεάν;
Δεν σας ενοχλεί που τα παιδιά σας παίζουν σκάκι σε αίθουσες-σταύλους εξαιτίας αυτού του δωρεάν;
Αναρωτιέμαι, για σας τι νάναι αυτό που να αξίζει τα 30 ευρώ,αφού το σκάκι σας φαίνεται ακριβό;
Ας πάει λοιπόν ο φοιτητής και σένα τέννις τουρνουά να δούμε εκεί θα έχει καμία προσφορά;

Μία σκακίστρια

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κονιδάρη, όταν απευθύνεστε στον φοιτητή-σκακιστή, πως μπορείτε κι εν μέρει περιαυτολογείτε σχετικά με τις εμπειρίες σας με το άλλο φύλο? Βρήκα αρκετά τολμηρή την τοποθέτησή σας απέναντι σε κάποιον που έθεσε ένα σοβαρό θέμα, όπως το αν αξίζει τελικά να διαθέτει κανείς αυτά τα χρήματα για το σκάκι ως διασκέδαση, ενώ μπορεί κάλλιστα να τη βρει με το κορίτσι του, για όσο χρόνο φυσικά κρατήσει η σχέση κι όσο κι αν κοστίζει ο έρωτας στην εποχή του εμπορικού Αγίου Βαλεντίνου. Δηλαδή συγκρίνουμε το σκάκι με τον έρωτα με φόντο τα χρήματα σε μια εποχή που αναμφισβήτητα όλα κοστίζουν? Και τι σημαίνει αυτό, θα μου πείτε. Για έστω λίγες αξιομνημόνευτες στιγμές με ένα κορίτσι, διότι αυτές μένουν τελικά κι έχουν ουσία εμπειρική σε μια σχέση, ένας νέος δεν έχει νόημα να σκέφτεται τα λεφτά και το αν θα χαλάσει η σχέση κάποια στιγμή, σχέση που όσο κράτησε θα έχει ένα άλφα κόστος στην τσέπη του. Έχετε υπόψη, πιστεύω, τη νουβέλα «Η Τιμή και το Χρήμα» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Ε, λοιπόν, αυτές οι λίρες μας φάγανε και στο σκάκι και στον έρωτα και παντού. Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια ωραία πανσέληνο δίπλα στο κύμα ή ένα ηλιοβασίλεμα. Τουλάχιστο σε μια σχέση, έστω αποκλειστικά ερωτική, οι λίρες πιάνουν τόπο, αλλά όχι και να κάνω πλούσιο κάποιον που παράτησε τα πάντα στη ζωή του, σπουδές, δουλειές, σχέσεις, για να βγάλει ΕΛΟ 2200 και να ζητάει για το λόγο αυτό 500 και 700 ευρώ έπαθλο. Έλεος, τι το κάναμε, Ρολάν Γκαρός? Με τον Σάμπρας του σκακιού παίζω και θα πληρώσω τόσα? Να παίξω με τον Ιβαντσούκ κι ας δώσω και 50 ευρώ, για απλώς μια παρτίδα μαζί του, την οποία και θα κορνιζάρω, αλλά όχι να μου το παίζει επηρμένος επαγγελματίας κάποιος, επειδή έχει ΕΛΟ 2100 και 2200 και ζει αποκλειστικά από τα παράβολα των τουρνουά.

Ανώνυμος είπε...

Έρωτας υπάρχει παντού και φυσικά και στο σκακιστικό χώρο, αν και σε κάπως περιορισμένο βαθμό λόγω των αγωνιστικών υποχρεώσεων, οπότε είναι συχνό το φαινόμενο οι δύο εραστές να είναι ταυτόχρονα κι εραστές του σκακιού και να συμπληρώνεται (αν δεν ολοκληρώνεται) η σχέση στην σκακιέρα. Απλώς θεωρώ ότι οι κορυφαίοι σκακιστές (και σκακίστριες) καταλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό από εμμονές και κάποια διαστροφή με το αντικείμενο που λέγεται σκάκι, με αποτέλεσμα να έχουν περιορισμένη εξωσκακιστική ζωή, χωρίς να σημαίνει ότι αυτός είναι ο κανόνας για όλους ανεξαιρέτως. Δε σημαίνει δηλαδή ότι καλός στη σκακιέρα είναι άσχετο με το καλός στο "κρεβάτι", το αντίθετο μάλιστα, καθώς αντανακλαστικά που ασκούνται στο έπακρο με το σκάκι, βρίσκουν άνετα εφαρμογή στην τέχνη του έρωτα.

Ανώνυμος είπε...

Κανονικά θα έπρεπε να σιωπήσω και να μην ασχοληθώ με όλες τις μικρότητες, ειρωνείες και την κακόβουλη αλλά και κακόγουστη κριτική κάποιων ανθρώπων. Αυτών που μόνιμα περιμένουν στη γωνία να μειώσουν όσο μπορούν κάποιες προσπάθειες που δεν μπορούν να τις παρακολουθήσουν.

Όμως παρόλα αυτά ας απολογηθώ για την σημερινή μέρα μου μια και λίγο ή πολύ κάποιοι πολλά χρόνια νεότεροί μου και από τους καναπέδες των σπιτιών τους ειρωνικά ευχήθηκαν κάτι που πραγματικά δεν κατάλαβα !!!!

Η συνάντηση το πρωϊ με τους Νομαρχιακούς παράγοντες έχει σαν αποτέλεσμα να αποφασίσουμε να ενταχθεί για φέτος το Μαθητικό Πρωτάθλημα Δράμας στον κύκλο των πολύ σημαντικών εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ενός από τα ομορφότερα κτίρια της χώρας μας. Του Γυμνασίου Αρρένων Δράμας.
http://1lyk-dramas.dra.sch.gr/school/istoria.htm
Οι εκδηλώσεις αυτές σας πληροφορώ μια και ανήκω στην οργανωτική επιτροπή θα έχουν ίσως και Πανελλήνιο ενδιαφέρον
Στη συνέχεια συνάντηση στον Δήμο Προσοτσάνης όπου αποφασίστηκε να διοργανωθεί το Μαθητικό πρωτάθλημα Αν-Μακεδονίας Θράκης . Όλα τα έξοδα της διοργάνωσης από τον παραπάνω Δήμο και παραχώρηση για τους αγώνες αίθουσα 500 τμ κτισμένη με όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Τις δύο αυτές εκδηλώσεις όπως γνωρίζουν και οι άνθρωποι της ΕΣΣΑΘΜ δεν τις ζητήσαμε εμείς αλλά μας ΖΗΤΗΘΗΚΕ να τις διοργανώσουμε!!!!
Και τέλος σε άλλη συνάντηση με τον βουλευτή κανονίσαμε την εκταμίευση λίγων χιλιάδων ευρώ για την οικονομική στήριξη αυτών και άλλων εκδηλώσεων, ώστε οι σκακιστές που θα συμμετέχουν να μην επιβαρύνονται οικονομικά. Και να μας βοηθήσουν να κάνουμε ΟΛΟΙ μαζί το κέφι μας.

Και το μεσημέρι για να μην ξεχνάμε και τα άλλα ειρωνικά σχόλια στο γήπεδο της Δόξας Δράμας κόπηκαν πεντέμιση χιλιάδες (5.500) εισιτήρια.

http://www.draminaspor.gr/

Στις θέσεις που καθόμασταν είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι που πέρσι τέτοιο καιρό συζητούσαμε τις δράσεις που έπρεπε να γίνουν για να ξεφύγει αυτός ο σύλλογος από την απόλυτη απαξίωση που είχε περιέλθει. Πέρσι εκείνη την Κυριακή νομίζω είχε 40 με 50 εισιτήρια !!!!!

Πιστεύω να απολογήθηκα αξιοπρεπώς για την σημερινή μου ημέρα.

Στους φίλους που ανέξοδα θα κατακρίνουν κάποια προσπάθεια στο μέλλον που δεν θα έχει την ίδια επιτυχία.
Εκεί στον καναπέ τους με το ποτό τους και τις βαθυστόχαστες – κουλτουργιάρικες συζητήσεις «περί παντώς επιστητού»…

Ευχαριστώ

Kostas Oreopoulos είπε...

Πραγματικά αναρωτιέμαι όταν κάποιος προσπαθεί να γράψει κάτι, σκέφτεται πραγματικά όλες τι παραμέτρους, ή απλά προσπαθεί να προβάλει οτι αυτό που κάνει είναι σωστό.

Κύριε Γκουτιούδη.
1) Αν προσπαθήσετε να κάνετε ένα τουρνουά στην Δράμα χωρίς κανένα παράβολο και έπαθλα, πιθανότατα θα έχει συμμετοχές.
2) Αν προσπαθήσετε να το κάνετε στην Αθήνα, θα απογοητευτείτε.
3) Αν επίσης είστε σύλλογος σε μεγάλη πόλη χωρίς καμιά απολύτως επιδότηση, ούτε καν ΣΤΕΓΑΣΗ, θα είχατε πάλι άλλη γνώμη.
4) Επίσης πρέπει κάποιοι να κάνουν τουρνουά και πρέπει και οι σύλλογοι να ζήσουν , αφού δεν υπάρχουν πλέον επιχορηγήσεις, και όσο και να βάζουν το χέρι στην τσέπη η παράγοντες δεν φτάνει.
5) Όσο χρήσιμος είναι ο Αστέρας Τρικάλων στην Δ Εθνική, άλλο τόσο χρήσιμος είναι και ο Παναθηναικός στην Super League, απλά εξυπηρετούν άλλους σκοπούς.

Δεν αντιλέγει κανείς την προσπάθεια που κάνετε, απλά θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι παλεύεται από άλλο μετερίζι.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε φοιτητη,

Είμαι και εγώ φοιτητής και δουλεύω, οπότε καταλαβαίνω τους προβληματισμούς σου, με μία μικρή διαφορά. Επειδή ασχολούμε 18 χρόνια με το άθλημα, καταλαβαίνω οτι ένα τουρνουά έχει διάφορα διοργανωτικά έξοδα και καλώς ή κακώς πρέπει να υπάρχει κάποιο παράβολο. Φαίνεται ότι δεν ασχολήσε ενεργά με το σκάκι, παρά μόνο ερασιτεχνικά (αν και εντυπωσιάζομαι που γνωρίζεις για όλα αυτά τα τουρνουά και για τις λίστες έλο) και για αυτό προτείνεις την ''αστεία'' λύση να δώσει η ΓΓΑ χρήματα, την στιγμή που ο Ιωαννίδης το συγκρίνει με το τάβλι!

Τέλος πάντων, αυτό που κυρίως με ωθεί να σου απαντήσω είναι ένα κομμάτι στο πρώτο post σου, ότι όταν οι ''σκακιστές'' ακούνε ότι δεν έχεις έλο, σταματάνε την κουβέντα. Φίλε μου, το πιθανότερο είναι ότι είναι πολύ άσχετοι και το εννοώ. Στο Post σου, σου έχουν απαντήσει αρκετοί παράγοντες και κυρίως αρκετοί σκακιστές, οι οποίοι είναι πιθανόν καλύτεροι από τους γνωστούς σου. Ενδεικτικά σου αναφέρω πως ο Ηλίας ο Κουρκουνάκης που σου απάντησε άμεσα, είναι Διεθνής Μαίτρ και από τους καλύτερους προπονητές στην Ελλάδα. Επίσης να σου πω, ότι εγώ σήμερα άφησα την παρέα μου και πήγα να παίξω σκάκι με τον 5χρονο γιό ενός φίλου, απλά γιατί αγαπάει το σκάκι. Και γενικα, χωρίς να είμαι ''ψώνιό'' ή εξυπνάκιας, είμαι από τους καλούς παίκτες στην Ελλάδα, αλλά όταν κάποιος αγαπάει το σκάκι θεωρώ ότι πρέπει να τον ''βοηθήσω''.


Πάντς αν θες να παίξει ς σε αγώνες μπορείς να γραφτείς σε ένα σύλλογο και να παίξεις στους Διασυλλογικούς αγώνες που γίνονται σχεδόν κάθε Κυριακή.

Τέλος, να διαφημίσω λίγο και εγω το σύλλογο μου :). Αν σε βολεύει είναι στο Περιστέρι, Δημοσθένους 12κοντά στο Μπουρνάζι και είναι ανοικτός κάθε Τετάρτη και Παρασκευή απο τις 18:00 και μετα.

Ανέστης Μιχαηλίδης

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Ωραιοπουλε επειδη τυγχανει να καταγομαι απο επαρχιακη πολη,αλλα σα φοιτητης και μελος του"Φοιβου Συκεων"να ερχομαι σ'επαφη με τη σκακιστικη πραγματικοτητα της Θεσσαλονικης,θεωρω οτι τα προβληματα που αντιμετωπιζει το σκακι ειναι ιδιας υφης και σημασιας ειτε καποιος βρισκεται στην επαρχια ειτε στην Αθηνα.Διαφωνω οτι ενα τουρνουα ελευθερης εισοδου θα ειχε a priori μεγαλυτερες πιθανοτητες επιτυχιας στη Δραμα απ'ο,τι στην Αθηνα.Υπαρχουν παραγοντες και σκακιστες που ειναι ετοιμοι να στηριξουν οποιοδηποτε εγχειρημα και υπαρχουν και αλλοι που ως επιτυχια ενος τουρνουα εκλαμβανουν τις βαρυγδουπες συμμετοχες και τα μεγαλα χρηματικα επαθλα και..τελος.
Το σκακι χρειαζεται καλως η΄κακως εθελοντες και εκει εστιαζω εγω τη δυσκολια.Σε ανθρωπους που ενδιαφερονται πραγματικα για το σκακι και σε αλλους που το βλεπουν ως οχημα οικονομικης ανελιξης.
Θελω να δωσω συγχαρητηρια στον κ.Γκουτιουδη-τον οποιο και γνωριζω προσωπικα-για την πρωτοβουλια του.

Φιλικα Ασημενιος Αστεριος

Ανώνυμος είπε...

Από προηγούμενο post

« Όσο χρήσιμος είναι ο Αστέρας Τρικάλων στην Δ Εθνική, άλλο τόσο χρήσιμος είναι και ο Παναθηναικός στην Super League, απλά εξυπηρετούν άλλους σκοπούς ».

Eπειδή μερικά πράγματα είναι αδύνατο κάποιοι να τα καταλάβουν πρέπει να βλέπουν και εικόνα
Προσέξτε καλά τις ηλικίες των ανθρώπων τις οικογένειες την ατμόσφαιρα και αναρωτηθείτε για ποια ακόμα πράγματα αισθανόμαστε υπερήφανοι

Κυριακή 15/2/2009 ώρα 3.00 μμ ακριβώς.

http://www.youtube.com/watch?v=zV5iNbbCVtU

Ανώνυμος είπε...

Όποιος φοβάται τα ελληνικά τουρνουά τότε θα είναι ή απροετοίμαστος ή ανέτοιμος.

Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί σε σχέση με πράγματα που συμβαίνουν σε τουρνουά εξωτερικού από άποψη δυσκολίας παιχνιδιού....

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Ωραιόπουλε συμφωνώ....πρέπει κανείς να ανεβάζει τον πήχη, από την στιγμή που κερδίζει συνέχεια κάποιους παίκτες, γιατί χάνει επαφή με τους στόχους του.

Είναι κανόνας στον αθλητισμό αυτός (άγραφος).

Ανώνυμος είπε...

Φίλες και φίλοι
Σε συνέχεια της πολύπλευρης δραστηριότητας που ήδη αναπτύσσουν, o ΣO Παγκρατίου και ο ΣΜΑΟ Καισαριανής, σας καλούν σε διάλεξη που θα δώσει, την Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, στις 7:30 μ.μ., ο διεθνής μαιτρ, συγγραφέας και προπονητής σκακιού Ηλίας Κουρκουνάκης, με θέμα
«από το άνοιγμα στο μέσον της παρτίδας»
Η παρουσίαση θα εστιαστεί στον διαφορετικό τρόπο σκέψης που μπορούμε (και συχνά χρειάζεται) να έχουμε στο κρίσιμο αυτό μεταβατικό στάδιο της μάχης.
Η διάλεξη θα δοθεί στο εντευκτήριο των δύο συλλόγων, στην οδό Ζηνοδότου 22, στο Παγκράτι. Θα υπάρχει εισφορά στους συλλόγους 5 ευρώ (στα μέλη των δύο συλλόγων και στους νέους κάτω των 18 ετών η είσοδος είναι δωρεάν).
Περιμένουμε τη συμμετοχή σας!
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το εντευκτήριο του συλλόγου στο 210-7564995 ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.athenschess.gr.

Ανώνυμος είπε...

Στην ιστοσελίδα των ΣΟΠαγκρατίου-ΣΜΑΟΚαισαριανής www.athenschess.gr έχει αναρτηθεί η παρτίδα Vidmar-Nimzowitsch (Νέα Υόρκη 1927) στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής στήλης "Ανάλυση του Μήνα". Πρόκειται για μια παρτίδα στην οποία αναδεικνύεται η σχέση του κέντρου με τις πτέρυγες στην οργάνωση επίθεσης εναντίον του Βασιλιά.

Ανώνυμος είπε...

Φίλες και φίλοι

Σε συνέχεια της πολύπλευρης δραστηριότητας που ήδη αναπτύσσουν, o ΣO Παγκρατίου και ο ΣΜΑΟ Καισαριανής, σας καλούν σε διάλεξη που θα δώσει, την Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 7:30 μ.μ., ο διεθνής μαιτρ, συγγραφέας και προπονητής σκακιού Ηλίας Κουρκουνάκης, με θέμα

«ο Misha Tal πριν από 50 χρόνια»

Θα παρουσιαστούν επιλεγμένες παρτίδες και συνδυασμοί του μετέπειτα παγκόσμιου πρωταθλητή το 1959, μια καθοριστική χρονιά της μετεωρικής πορείας του προς τον τίτλο.

Η διάλεξη θα δοθεί στο εντευκτήριο των δύο συλλόγων, στην οδό Ζηνοδότου 22, στο Παγκράτι. Θα υπάρχει εισφορά στους συλλόγους 5 ευρώ (στα μέλη των δύο συλλόγων και στους νέους κάτω των 18 ετών η είσοδος είναι δωρεάν).

Περιμένουμε τη συμμετοχή σας!

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το εντευκτήριο του συλλόγου στο 210-7564995 ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.athenschess.gr.