Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

UFU


To UFU (Underground Free University) είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε στο υπόγειο του Στεκιού Μεταναστών (Τσαμαδού 13Α, Εξάρχεια) με σκοπό την ελεύθερη και αυτοοργανωμένη διάδοση και εξερεύνηση της γνώσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αρχικά, δημιουργήθηκε απλά ένας χώρος για χρήση internet και, στη συνέχεια, η υποδομή που είχε συγκεντρωθεί από παλιούς υπολογιστές έδωσε το έναυσμα για την ιδέα της ανταλλαγής γνώσεων. Έτσι, τα μαθήματα ξεκίνησαν την άνοιξη του 2005.

Οι περισσότεροι/ες μαθητές και μαθήτριές του είναι μετανάστες/ριες που ήδη μαθαίνουν ελληνικά στο Στέκι, στο πλαίσιο της προσπάθειας από την ομάδα δασκάλων "τα Πίσω Θρανία". Οι κύκλοι μαθημάτων διαρκούν περίπου 2 μήνες και καλύπτουν τόσο τις βασικές γνώσεις για το χειρισμό υπολογιστών, όσο και πιο εξελιγμένα προγράμματα. Φυσικά, οι "δασκάλες" και οι "δάσκαλοι» του UFU, καθώς δεν έχουν καμιά διδακτική εμπειρία, έχουν να μάθουν πολλά και οι ίδιοι από τους μαθητές και τις μαθήτριές τους.

Εκτός των μαθημάτων, στο UFU λειτουργεί ανακύκλωση-αναδιανομή υπολογιστών. Εκτυπωτές, σκληροί δίσκοι, σκάνερς και ποντίκια, αν λειτουργούν, χαρίζονται σε στέκια ή κοινότητες μεταναστών ή ανανεώνουν την υποδομή του UFU. Αν πάλι δεν λειτουργούν, είτε μετατρέπονται σε εικαστικές συνθέσεις, είτε στέλνονται για ανακύκλωση. Το UFU φιλοδοξεί να σπείρει τον ιό της γνώσης και σε άλλους κοινωνικούς χώρους, παρέχοντας (με τη βοήθειά σας) υλικοτεχνική υποδομή για αντίστοιχα εγχειρήματα. Τέλος, προωθεί το ελεύθερο λογισμικό, με εγκαταστάσεις ή τεχνική βοήθεια...

Τα μαθήματα γίνονται χωρίς αντίτιμο (free, όπως freedom που λένε και στο ελεύθερο λογισμικό!), όπως και η πρόσβαση στο internet...

Το UFU σε χρειάζεται!

Αν θέλεις, μπορείς πολύ εύκολα να βοηθήσεις την προσπάθεια. Φέρνοντας έναν παλιό υπολογιστή ή μεμονωμένα κομμάτια για να βελτιωθεί η υποδομή, ή συμμετέχοντας ενεργά ως δάσκαλος/α αν έχεις γνώσεις πάνω σε κάποια προγράμματα.

e-mail: info@ufu.gr
Δικτυακός τόπος: http://ufu.gr/
Δικτυακός τόπος στεκιού μεταναστών: http://www.tsamadou13.gr/

Τα Πίσω Θρανία
Eίναι μια ομάδα που συγκροτήθηκε το 1999 στο πλαίσιο του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και αποτελείται κυρίως από εκπαιδευτικούς. Οργανώνονται καθημερινά μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο Στέκι Μεταναστών καθώς και άλλες πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Πρόγραμμα μαθημάτων: καθημερινά 6μμ-8μμ. Εγγραφές - Πληροφορίες: Γραμματεία, τηλ. 210 3813928.

1 σχόλιο:

Zastrozzi είπε...

Οι άνθρωποι στην ομάδα "τα πίσω θρανία" και στο "στέκι μεταναστών" έχουν κάνει θαύματα.
Με έναν υπολογιστή ή εξαρτήματα Η/Υ που δεν χρειάζεστε και θα πετάγατε στα σκουπίδια, παιδιά μεταναστών έχουν πρόσβαση σε υπολογιστές και στο ίντερνετ.
Αξίζει ο κόπος να κάνετε μία βόλτα από την Τσαμαδού.
Ό,τι φέρετε, θα πιάσει τόπο.