Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Διασυλλογικά Αττικής - 5ος γύρος


Η Ευανθία Μάκκα αγωνίζεται στη γυναικεία σκακιέρα του Πανελληνίου, στους αγώνες του Προκριματικού Ομίλου Α' Εθνικής Αττικής (Π.Ο.Α.).

Συνεχίζονται, αύριο Κυριακή 15/2, τα Διασυλλογικά Πρωταθλήματα Αττικής σε όλες τις κατηγορίες.

***Το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής στον Προκριματικό Όμιλο Α' Εθνικής Αττικής (ΠΟΑ):
Πειραϊκός - ΑΟ Κηφισιάς
ΓΣ Ασπροπύργου - Πανελλήνιος ΓΣ
ΔΗΚΕΠ Λιοσίων - Πανιώνιος ΓΣΣ
ΑΟ Τρεις Αστέρες Πατησίων - ΑΣ Παπάγου
Η βαθμολογία μετά τους 4 πρώτους γύρους: 1) Πανιώνιος 8 β. 2) Παπάγου 7 β. 3) Ασπρόπυργος 5 β. 4) Πειραϊκός 4 β. 5-6) ΔΗΚΕΠ Λιοσίων, Κηφισιά 3 β. 7) Πανελλήνιος 2 β. 8) Τρεις Αστέρες 0 β.

***Το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής στην Β' Εθνική Κατηγορία:
Α' Όμιλος:
ΑΕ Ποντίων Μελισσίων - ΣΟ Περιστερίου
ΣΟ Πετρούπολης - ΑΚ Ζωγράφου
ΑΟ Παράδεισος - ΣΟ Χαλανδρίου
Η βαθμολογία μετά τους 4 πρώτους γύρους: 1) ΑΕ Ποντίων Μελισσίων 8 β. 2) ΣΟ Πετρούπολης 6 β. 3) ΣΟ Χαλανδρίου 4 β. 4) Παράδεισος 3 β. 5) ΑΚ Ζωγράφου 2 β. 6) ΣΟ Περιστερίου 1 β.

Β' Όμιλος:
Εστία Νέας Σμύρνης - ΣΟ Νέας Φιλαδέλφειας
ΣΚ Ιλίου - ΣΜΑΟ Καισαριανής
ΑΕΚ - ΑΣΟΠ Δίας
Η βαθμολογία μετά τους 4 πρώτους γύρους: 1-2) ΑΕΚ, ΑΣΟΠ Δίας 8 β. 3-4) Εστία Ν. Σμύρνης, ΣΚ Ιλίου 3 β. 5) ΣΟ Νέας Φιλαδέλφειας 2 β. 6) ΣΜΑΟ Καισαριανής 0 β.

***Το πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής στη Γ' Εθνική Κατηγορία, στην Α' Τοπική Κατηγορία Αττικής, στη Β' Τοπική Κατηγορία Αττικής και στο κύπελλο "Αττικής Φιλίας", στην ιστοσελίδα της ΕΣΣΝΑ http://www.essnachess.gr/

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΟΠαγκρατίου-ΣΟΑμεπλοκήπων 6-4
Εστία Νέας Σμύρνης-ΣΟΝΦιλαδελφείας 8-4

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΑ, 5ος γύρος
Πειραϊκός ΟΣ-ΑΟ Κηφισιάς 7-4.5
ΓΣ Ασπροπύργου-Πανελλήνιος ΓΣ 7-5
ΔΗΚΕΠ Λιοσίων-Πανιώνιος ΓΣ 3-9
ΑΟ Τρεις Αστέρες Πατησίων-ΑΣ Παπάγου1-9.5

AEK Chess Club είπε...

AEK - ASOP "DIAS" 6,5 - 5,5

Ανώνυμος είπε...

Σ.Ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΙΚΟΣ-Σ.Ο ΜΟΣΧΑΤΟΥ 5-3

Ανώνυμος είπε...

Σκακιστικός Κύκλος Ιλίου - ΣΜΑΟ Καισαριανής ?

Δημήτρης Σκυριανόγλου είπε...

Β' Εθνική 2009 - 5ος Γύρος (15/2/2009):

Α' Όμιλος:
ΑΕ Ποντίων Μελισσίων - ΣΟ Περιστερίου: 8,5-3,5
ΣΟ Πετρούπολης - ΑΚ Ζωγράφου: 5,5-6,5
ΑΟ Παράδεισος Αμαρουσίου - ΣΟ Χαλανδρίου: 5,0-7,0

Β' Όμιλος:
Εστία Νέας Σμύρνης - ΣΟ Ν. Φιλαδέλφειας: 8,0-4,0
Σκακιστικός Κύκλος Ιλίου - ΣΜΑΟ Καισαριανής: 5,5-6,0
ΑΕΚ - ΑΣΟ Πετρούπολης «ΔΙΑΣ»: 6,5-5,5

Ανώνυμος είπε...

Γρίβας - Καλέσης 0-1 στο ντέρμπι ΑΕΚ - Δίας, ένα ενδιαφέρον ατομικό αποτέλεσμα.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως μπορεί κάποιος να εξηγήσει απλά πως θα γίνει η Β' Φάση της Β' Εθνικής (γιατί στην αντίστοιχη προκήρυξη είναι λίγο δυσνόητα);

Ανώνυμος είπε...

Θα δώσω μία επεξήγηση λίγο αργότερα (τώρα είμαι σε πίεση χρόνου :-)). Πάντως δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο φαίνεται αρχικά :-)

Να πω μόνο ότι η ανακοίνωση των ζευγαριών θα γίνει επίσημα αύριο το μεσημέρι γιατί θα πρέπει να προηγηθεί μία κλήρωση (στην ΕΣΟ) που θα καθορίσει τις έδρες στη Β' Φάση. Λίγη υπομονή :-)

Ανώνυμος είπε...

Παντως από οτι φαινεται στη Β΄Εθνικη το μονο ενδιαφερον στα μπαραζ θα ειναι ποιος θα πεσει.
Γιατι περα απο τα μπαραζ τριτου - τεταρτου που δεν εχουν κανεννα βαθμολογικο ενδιαφερον, η ανισοτητα της δυναμικοτητας μεταξυ των πρωτοπορων ερασιτεχνων του α΄ομιλου και των επαγγελματιων του β΄ειναι τεραστια.
Κατα τη γνωμη μου Μελισσια και ΣΟ Πετρουπολης πανε για την εμπειρια στα μπαραζ και τον ατυπο τιτλο της πρωταθλητριας β΄εθνικης στους ερασιτεχνες.

Ανώνυμος είπε...

Η κλήρωση της συνέχειας των πρωταθλημάτων έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΣΣΝΑ.

Δημήτρης Σκυριανόγλου είπε...

Τελικά, αν και η αρχική σκέψη ήταν να γίνουν η κληρώσεις και η ανακοίνωση των κληρώσεων αύριο, η διαδικασία περατώθηκε σήμερα ώστε να γνωρίζουν οι ομάδες αντιπάλους και χρώματα μία ώρα αρχύτερα.

Κατόπιν στη διαδικασία: Ας πάρουμε ως παράδειγμα την 1η τετράδα της Β΄Εθνικής:

ΑΕ Ποντίων Μελισσίων (Α1)
ΣΟ Πετρούπολης (Α2)
ΑΕΚ (Β1)
ΑΣΟ Δίας Πετρούπολης (Β2)

Οι ομάδες μεταφέρουν στη Β' Φάση τα μεταξύ τους αποτελέσματα στην Α' Φάση και μάλιστα με τα χρώματα που έπαιξαν.

Έτσι μεταφέρονται τα αποτελέσματα

ΑΕ Ποντίων Μελισσίων - ΣΟ Πετρούπολης: 8,0-4,0

και

ΑΕΚ - ΑΣΟ Δίας Πετρούπολης 6,5-5,5

Τα αποτελέσματα αυτά, με αυτά τα χρώματα, θεωρούνται ως αποτελέσματα του "1ου γύρου" στο πουλ των 4ων ομάδων της Β' Φάσης.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι ομάδες από τον Α Όμιλο (Α1, Α2) να πάρουν τις θέσεις 1 και 4 ή 2 και 3 στο πουλ της Β' Φάσης και οι άλλες δύο (Β1 και Β2) τις 2 θέσεις που θα απομείνουν (γιατί στο 4άρι πουλ η κλήρωση του 1ου γύρου είναι 1-4 και 2-3). Έτσι με τα αποτελέσματα που έχουμε θα πρέπει η ΑΕ Ποντίων Μελισσίων να πάρει το 1 και ο ΣΟ Πετρούπολης το 4 (άρα ΑΕΚ και "Δίας" θα πάρουν το 2 και 3 αντίστοιχα) ή να γίνει ανάποδα (Μελίσσια το 2, ΣΟ Πετρούπολης το 3, ΑΕΚ το 1 και "Δίας" το 4).

Επειδή αν τα Μελίσσια πάρουν το 1 παίζουν με την ΑΕΚ λευκά ενώ αν πάρουν το 2 παίζουν μαύρα (και αντίστροφα στο άλλο ματς) έπρεπε να γίνει κλήρωση για το ποιά από τις Μελίσσια και ΑΕΚ θα πάρει το Νο1. Η κλήρωση έδωσε στην ΑΕΚ το Νο1 έτσι ο Α' Όμιλος της Β' Φάσης της Β' εθνικής 2009 διαμορφώθηκε ως:

1.ΑΕΚ
2.ΑΕ Ποντίων Μελισσίων
3.ΣΟ Πετρούπολης
4.ΑΣΟ Δίας Πετρούπολης

Σε άλλους ομίλους της Β' Φάσης (Σε Β' και Γ' Εθνική) δεν χρειάστηκε κλήρωση καθώς οι περιορισμοί λόγω κοινής έδρας κάποιων ομάδων "επέβαλαν" να δωθεί συγκεκριμένη σειρά χρωμάτων και στη Β' Φάση ώστε να μην έχουμε "σύγκορυση" στις έδρες.

Η ίδια λογική που περιγράφηκε πιο πάνω χρησιμοποιήθηκε φυσικά και στους άλλους ομίλους.

Ελπίζω να ήμουν κατανοητός... :-)

Ανώνυμος είπε...

μερικες εκτιμησεις θα ηθελα να κανω...Στον ΠΟΑ πανιωνιος και παπαγου διεκδικουν πρωτη θεση με τον πανιωνιο να ειναι φαβορι...για πτωση πιστευω τρεις αστερες και κηφισια ειναι τα φαβορι....στη Β εθνικη ΑΕΚ και ΔΙΑΣ εχουν ανεβει απο τωρα....στη Γ εθνικη πιστευω η ανοιξη εχει ανεβει ηδη ενω δεξαμενη και παγκρατι θα ειναι οι αλλες δυο ομαδες της ανοδου...στην Α τοπικη στον α ομιλο ο μπικος ειναι 99 τοις εκατο πρωτος ενω η δευτερη θεση θα κριθει στο μοσχατο-αναπτυξη δινοντας πλεονεκτημα στη δευτερη αφου εχει πιο γεματη ομαδα....στο β ομιλο ηρακλειο,ελευσινα και κοτινος ειναι τα φαβορι με τον αγωνα ηρακλειο-ελευσινα να κρινει πολλα...τελος στη Β τοπικη ο κορυδαλλος ειναι το αδιαφιλονικητο φαβορι

SirJohn είπε...

Θέλω να σχολιάσω πόσο ηλίθιο είναι το νέο αυτό σύστημα με τον όμιλο των τεσσάρων ομάδων όπου μεταφέρεται το αποτέλεσμα.

Στη Γ' Εθνική, ο Γ.Α.Σ. Χολαργού κατέλαβε τελικά την 1η θέση στον όμιλό του μετά την άρση της ισοβαθμίας, όμως ξεκινάει στη Β' Φάση με 0 βαθμούς έναντι 2 της Δεξαμενής Μεταμόρφωσης.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό θα ήταν αν σε έναν από τους ομίλους της Β, Γ ή Α Τοπικής υπήρχε ομάδα που τερμάτισε καθαρά δεύτερη (με λιγότερους βαθμούς από την 1η δηλαδή) και πέρναγε με 2 βαθμούς στη 2η φάση επειδή θα είχε κερδίσει τον 1ο.

Και το πιο τραγελαφικό όλων είναι ότι αν η Δεξαμενή Μεταμόρφωσης έπαιζε καλύτερα και κέρδιζε με 7.5-2.5 αντί για 5.5-4.5 τον Γ.Α.Σ. Χολαργού, θα άφηνε τον Χολαργό 3ο, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει με 0 αντί για 2 βαθμούς στην Β Φάση!!!!

Δηλαδή τι κακό είχε το παλιό σύστημα με τα χιαστί μπαράζ 1ος - 2ος και έπρεπε να αλλάξει;;

Ανώνυμος είπε...

Απορία: Στο πρωτάθλημα της Β' Τοπικής οι κληρώσεις γίνονται με το swiss-manager; Γιατί υπάρχουν περιπτώσεις σωματείων (ΣΟ Αθηνών, Ραφήνα) που μπαίνουν επανειλημμένως ως "κάτω φλοτέρ" με αποτέλεσμα να τραβάνε συνέχεια αντιπάλους με χαμηλότερη βαθμολογία; Μπορεί κάποιος που ξέρει από κληρώσεις να μου πει κατά πόσο αυτό είναι δίκαιο, σύμφωνα με τα κριτήρια ζευγαρώματος του ελβετικού συστήματος;

Ανώνυμος είπε...

@ Ανώνυμο: Η κληρώσεις στη Β' Τοπική γίνονται με το πρόγραμμα, αλλά πάντα ελέγχονται για την ορθότητά τους από τον υπεύθυνο κληρώσεων (εν προκειμένω εμένα δηλαδή). Αυτό που λέτε για τα συνεχόμενα φλοτέρ: Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που κάποιος παίκτης μπορεί να παίρνει συνεχόμενα φλοτέρ όπως για παράδειγμα να είναι μόνος πρώτος και να "τραβάει" συνεχώς από κάτω, ή να είναι μόνος τελευταίος και συνεχώς να τον "τραβάνε". Αλλά δεν είναι μόνο αυτές. Άλλη περίπτωση είναι να βρίσκεται κάποιος μόνος του σε μια βαθμομάδα στη μέση της βαθμολογίας και η από πάνω βαθμομάδα να έχει μονό αριθμό. Θα τον "τραβήξουν" υποχρεωτικά. Αν στον επόμενο γύρο συμβεί και πάλι το ίδιο θα τον ξανατραβήξουν κ.ο.κ. Σ ένα τουρνουά πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη υπήρξε παίκτης που ήταν κάπου στη μέση της βαθμολογίας και έγινε 7 φορές στους 9 γύρους πάνω φλοτέρ !! Απόλυτα ορθό έτσι όπως τύγχανε κάθε φορά.
Αυτό δεν είναι κάτι που απαγορεύεται καθώς δεν παραβιάζεται κανένα απόλυτο κριτήριο. Μάλιστα αν δείτε τα σχετικά κριτήρια, το Β.3 (Η διαφορά των βαθμολογιών δύο παικτών, που ζευγαρώνονται μεταξύ τους, πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή και ιδανικά μηδενική) είναι ισχυρότερο από το Β.5 (Κανένας παίκτης δεν παίρνει το ίδιο φλοτέρ (πάνω ή κάτω φλοτέρ) σε δύο διαδοχικούς γύρους) και το Β.6 (Κανένας παίκτης δεν θα έχει το ίδιο φλοτέρ με εκείνο που είχε πριν δύο γύρους). Έτσι υπερισχύει δηλαδή το ότι πρέπει να ζευγαρωθούν παίκτες πλησιέστερα βαθμολογικά από το να μη γίνουν διαδοχικά φλοτέρ και να ζευγαρώσουμε άλλον παίκτη από την παρακάτω βαθμομάδα.
Το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο, αλλά η κλήρωση είναι απόλυτα ορθή. Αν θέλετε περισσότερες διευκρινήσεις, είμαι στη διάθεσή σας. Σίγουρα μπορούν να δοθούν περισσότερες επεξηγήσεις σε σεμινάριο διαιτησίας με θέματα κανονισμών κληρώσεων, ελπίζω σύντομα σε κάποια περιοχή κοντά σας. Το ΣαββατοΚύριακο υπάρχει στον Βόλο, τη Δευτέρα - Τρίτη στην Καλλιθέα (Αθήνα) και βλέπουμε.

Ανώνυμος είπε...

Η παρατήρηση του SirJohn είναι απόλυτα ορθή. Εγώ είχα δώσει τη θετική γνώμη μου για το σύστημα, αλλά αυτή η λεπτομέρεια μου είχε διαφύγει. Δεν είναι μάλιστα τόσο ότι ξεκινάς με πλεονέκτημα ενώ έχεις βγει δεύτερος, αλλά κυρίως το ότι συνέφερε τη Δεξαμενή (παράδειγμα εδώ, δεν έχει σημασία η ομάδα, ούτε και υπαινίσσομαι κάτι) να κερδίσει με μικρό σκορ.
Προφανώς του χρόνου θα πρέπει να αλλάξει αυτό. Μια ιδέα είναι να μεταφέρουν οι ομάδες το σύνολο των βαθμών που έκαναν στην Α' φάση, αν και αυτό ίσως αδικήσει λίγο κάποιες, αν οι όμιλοι δεν είναι αντίστοιχης δυναμικότητας (κάτι που είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς, καθώς η δυναμικότητα των ομάδων αλλάζει δραστικά κάθε χρόνο). Θα πρέπει να το δούμε.

Ανώνυμος είπε...

Η κατανομή των ομάδων σε ομίλους κινδυνεύει να δημιουργήσει περισσότερες αδικίες, όσο λιγότερες είναι οι ομάδες. Το νόημα των ομίλων υπάρχει όταν οι ομάδες είναι πολλές για να παίξουν πλήρες πουλ, δηλαδή με 16 ομάδες δημιουργούνται δύο όμιλοι των 8.

Όταν οι ομάδες είναι 12, έχει νόημα να παίζουν σε έναν ενιαίο όμιλο με σύστημα πουλ. Οι 11 αγωνιστικές θα μπορούσαν να καλύψουν την αγωνιστική περίοδο από Σεπτέμβριο μέχρι και Μάρτιο, εφόσον αποφασιστεί να γίνει μια τέτοια αναμόρφωση του προγράμματος. Φυσικά, πουλ 11 ομάδων έχει νόημα μόνο σε περιοχές όπου τα έξοδα μετακίνησης είναι σχετικά μικρά.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η βαθμολόγηση των αποτελεσμάτων. Παλιότερα υπήρχαν πολλά στημένα αποτελέσματα του τύπου “8-0” και γι’ αυτό από πρώτο κριτήριο τη βαθμολογία των σκακιερών περάσαμε στη βαθμολογία του ομαδικού αποτελέσματος. Σήμερα που οι περισσότεροι αγώνες διαιτητεύονται και υπάρχουν καλύτεροι ελεγκτικοί μηχανισμοί, έχει νόημα να επανέλθουμε στη βαθμολόγηση των σκακιερών.

Το αποτέλεσμα των ομάδων ως πρώτο κριτήριο έχει περισσότερο νόημα όταν οι σκακιέρες είναι λίγες, π.χ. 4 ή έστω 6. Σε πολλές σκακιέρες καταλήγουμε μια σκακιέρα άλλοτε να έχει μεγάλο ειδικό βάρος, π.χ. να αλλάζει το αποτέλεσμα από 6½-5½ σε 5½-6½, και άλλοτε μηδαμινό, π.χ. να αλλάζει το αποτέλεσμα από 8-4 σε 9-3. Ακόμα χειρότερα, η νίκη 9-3 βαθμολογείται ισότιμα (σε πρώτο κριτήριο) με τη νίκη 6½-5½.

Αυτή η βαθμολόγηση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το τωρινό πρόβλημα με τις ομάδες της Γ΄ Εθνικής, δηλαδή όπου μια ομάδα ευνοείται από το να κερδίσει με μικρό σκορ αντί για μεγαλύτερο. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση είχε κάνει γι’ αυτό το ζήτημα ο αείμνηστος Αντώνης Μπόγδανος, αλλά δυστυχώς δεν συζητήθηκε αρκετά.

Συνοψίζοντας, κάθε σύστημα αγώνων παρουσιάζει προβλήματα, είτε βαθμολόγησης είτε κλήρωσης. Επιλέγοντας σύστημα, ουσιαστικά επιλέγουμε το είδος των προβλημάτων που προτιμάμε να αντιμετωπίσουμε. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να προτιμώνται συστήματα στα οποία η τελική κατάταξη κρίνεται από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος επί μέρους αποτελεσμάτων και να αποφεύγονται συστήματα στα οποία ένας αγώνας έχει δυσανάλογα μεγάλο ειδικό βάρος.

Ανώνυμος είπε...

Διόρθωση διατύπωσης: όταν έγραψα "Σε πολλές σκακιέρες καταλήγουμε μια σκακιέρα άλλοτε να έχει μεγάλο ειδικό βάρος" εννοούσα "Σε πολλούς αγώνες καταλήγουμε μια σκακιέρα άλλοτε να έχει μεγάλο ειδικό βάρος".

Ευχαριστώ τον φίλο που μου επεσήμανε το λάθος.

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω πως κάθε σύστημα έχει καλά και κακά.
Στο σύστημα με βαθμούς ομάδων (2-1-0) έχουμε πολλές φορές και "παραβιάσεις" θέσεων από σκακιστές στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν την ομάδα. Αυτό παρόλο που μου φαίνεται "συναρπαστικό" δε μου φαίνεται καθόλου "σκακιστικό" τη στιγμή που πολλές φορές καταστρέφεις μια ελαφρώς καλύτερη ή ισόπαλη θέση στη σκακιέρα, στην προσπάθεια να δώσεις τη νίκη στην ομάδα.
Από την άλλη, το να βλέπεις να "έρχεται" ας πούμε ένα αποτέλεσμα 4,5-5,5 σε βάρος της ομάδας σου και να κάθεσαι χαλαρός ή ακόμη και να επιδιώκεις ένα τέτοιο αποτέλεσμα επειδή ξέρεις ότι τόσοι πόντοι σου είναι αρκετοί, δε μου φαίνεται και ότι καλύτερο αγωνιστικά
Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως μιλάμε για ομαδικό τουρνουά, οπότε το "ατομικό" του σκακιού όπως το γνωρίζουμε, μπαίνει στην άκρη σε μεγάλο βαθμό.
Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσουμε Ηλία πριν κάνουμε τέτοιες αλλαγές στα συστήματα (βαθμοί σκακιερών αντί βαθμοί ομάδων) είναι το πώς εννοούμε το «ομαδικό» στο σκάκι. Είναι δίκαιο σε ένα ομαδικό τουρνουά να έχεις κερδίσει όλους τους αντιπάλους σου και να ‘ρθεις δεύτερος (!) ή και τρίτος (!!); Απλό παράδειγμα: Μια ομάδα κέρδισε και τους 7 αντιπάλους της με 5,5-4,5 (14 βαθμούς με 38,5πόντους) ενώ άλλη κέρδισε μόνο τους 5 από τους 7 με 7-3 κι έχασε από τους άλλους δύο με 8-2 (10 βαθμούς με 39 πόντους) . Ποια από τις δύο είναι «καλύτερη»;

Ανώνυμος είπε...

Τα προβλήματα που αναφέρει ο Μιχάλης επιλύονται σε μεγάλο βαθμό με την πρόταση του Αντώνη Μπόγδανου, την οποία δυστυχώς δεν διαθέτω σε ηλεκτρονική μορφή για να την παρουσιάσω εδώ.

Περιληπτικά, η ιδέα της είναι να υπάρχει βαθμολόγηση της ομάδας ανά 1½ βαθμό σε σκακιέρες. Δηλαδή, αν ένας αγώνας διεξάγεται σε 10σκακιέρες, ο διαχωρισμός της ομαδικής βαθμολογίας γίνεται από 0-1, 1½-2½, 3-4, 4½-5½, 6-7, 7½-8½, 9-10. Το ομαδικό σκορ θα μπορούσε αντίστοιχα να είναι 3-0, 2½-½, 2-1, 1½-1½, 1-2, ½-2½ και 0-3.

Πιστεύω ότι μια τέτοια πρόταση είναι σκόπιμο να δοκιμαστεί στην πράξη μια χρονιά σε αγώνες όπως Μπίκου ή Αττικής Φιλίας. Έτσι θα υπάρχει η ευκαιρία να μελετηθούν στην πράξη κάποια προβλήματα και να αποφευχθούν ή έστω περιοριστούν στο "επίσημο" Πρωτάθλημα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Sirjohn έχει δίκιο ,το σύστημα αυτό είναι πολύ πιο περίπλοκο , χωρίς κανένα εμφανές πλεονέκτημα, ενώ οδηγεί σε διάφορα παράδοξα.

Άποψή μου είναι ότι το καλύτερο σύστημα ανά περίπτωση είναι συνήθως το πιό απλό, με τους λιγότερους όρους και προυποθέσεις.

SirJohn είπε...

Το σύστημα με τη βαθμολόγηση των σκακιέρων πιθανώς να είναι πιο δίκαιο.

Όμως το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα είναι μια ομαδική διοργάνωση και μια τέτοια αλλαγή θα την μετέτρεπε σε καθαρά ατομική, όπου ο κάθε παίχτης θα έπαιζε αποκλειστηκά για τον εαυτό του, πρακτικά αδιάφορος για τα αποτελέσματα των συμπαικτών του.

Θα ήταν σαν κάθε παίχτης να συμμετείχε σε ένα ελβετικό τουρνούα (με κάποιους περιορισμούς όμως στην κλήρωση), όπου απλά στο τέλος του τουρνουά αθροίζονται οι βαθμοί αυτού και των συμπαικτών του.

Ανώνυμος είπε...

Σε ομαδικό πρωτάθλημα αυτό που μετράει είναι η νίκη της ομάδας και όχι το σκορ στις επιμέρους σκακιέρες ( και ας βλέπουμε και παραβιάσεις θέσεων,ακόμη καλύτερα!). Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων παικτών σε κάθε ομάδα, γιατι έχουν την ευχέρεια εκτιμώντας την δυναμικότητα του αντιπάλου τους να δώσουν ευκαιρίες και σε άλλους παίκτες της ομάδας τους να αγωνιστούν, κάτι που δεν θα γινόταν αν ήταν "αναγκασμένες" να κυνηγούν όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους.