Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Σκέψεις

Ο δικτυακός χώρος αυτός γεννήθηκε, όπως θυμάστε οι παλαιότεροι, στις 7 Ιουλίου του 2007. Για πολλούς μήνες ήμουν ο ίδιος ψευδώνυμος, αν και δεν εκμεταλλεύτηκα, όπως ελπίζω να μου αναγνωριστεί, το status της ψευδωνυμίας για ιδιοτελείς προσωπικές επιθέσεις, τις οποίες δεν είχα και καμία ανάγκη σκακιστικοπολιτική ή ψυχολογική, να εξαπολύσω. Ούτε είχα - και συνεχίζω να μην έχω - παραταξιακές εξαρτήσεις.
Δεν μπορώ τώρα να ζητήσω από τους επισκέπτες μου να γράφουν επώνυμα. Συνεχίζω να υπερασπίζομαι το δικαίωμα στην ανώνυμη κατάθεση γνώμης. Έτσι είναι φτιαγμένο το ίντερνετ, ευτυχώς θα έλεγα!
Φυσικά, όποιος αισθάνεται την ανάγκη να γράφει επώνυμα για λεπτά ζητήματα σκακιστικής πολιτικής, κάνει πολύ καλά και έτσι η γνώμη του αποκτά και μεγαλύτερη βαρύτητα -για τους περισσότερους εκ των αναγνωστών. Για μένα (αλλά ίσως κατατάσσομαι στη μειοψηφία), οι απόψεις έχουν την ίδια βαρύτητα, είτε υπογράφονται, είτε όχι.
Τις τελευταίες ημέρες όμως, όπως θα παρατηρήσατε, υπάρχει ένα μπαράζ ανώνυμων λασπολογικών επιθέσεων κατά προσώπων.
Αναγκάζομαι να διαγράφω κάποια ακραία υβριστικά σχόλια, σπανιότατα βέβαια, αλλά γενικά κάθε φορά που πατάω το βρωμοκουμπάκι, έρχομαι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Τα -δίχως ταυτότητα- λασπολογικά μηνύματα που δημοσιεύονται με στενοχωρούν, αλλά δεν πρόκειται να καταργήσω την πολιτική της -χωρίς προέγκριση- ελεύθερης δημοσίευσης.
Δεν θέλω να γίνει καμιά παρανόηση, δεν το κάνω για τα hits.
Και τι έγινε που έχει περισσότερους από 700 μοναδικούς επισκέπτες καθημερινά το blog, και είναι πρώτο σε επισκεψιμότητα μεταξύ όλων των ελληνικών σκακιστικών site; Τρομάρα μας απλώς. Και ξανά τρομάρα μας (είναι χρήσιμο η λέξη τρομάρα σε αυτές τις περιπτώσεις να υπογραμμίζεται με πάθος).
Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, με τέτοια ένταση, απλά θα το κλείσω. Το ξεκίνησα γιατί με ευχαριστούσε, το συνέχισα γιατί με ευχαριστούσε, εφόσον η διαχείριση θα γίνει βραχνάς, δεν υπάρχει λόγος να το συνεχίσω, σε βάρος της διάθεσής μου και σε βάρος της υπόληψης ανθρώπων που βρίσκονται στο χώρο.
Η θέση μου όμως για ελεύθερη δημοσίευση των σχολίων, είτε επώνυμων, είτε ψευδώνυμων, είτε ανώνυμων, είναι απόλυτη.
Δεν μέμφομαι κανέναν άλλον «ιδιοκτήτη» σκακιστικής σελίδας όταν ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο δικό του σπίτι, προσπαθώντας να εξασφαλίσει έναν πιο δομημένο διάλογο. Εμένα όμως, δεν μου ταιριάζει, για το δικό μου δικτυακό χώρο, να δημοσιεύω τα σχόλια με προέγκριση. Θα παρακαλούσα θερμά λοιπόν, τα σχόλια που αναρτώνται ανώνυμα ή ψευδώνυμα, να είναι διατυπωμένα με λιγότερη εμπάθεια, στις περιπτώσεις εκείνες που καταφέρονται κατά συγκεκριμένων ανθρώπων.
Η σκακιστική μας κοινότητα είναι μικρή στην Ελλάδα, όλοι λίγο πολύ γνωριζόμαστε. Δεν θα ήθελα να χαρακτηριστεί ο χώρος αυτός κίτρινος και ανθρωποφαγικός, ούτε εγώ, Πόντιος Πιλάτος, που προτρέπει εμμέσως τους επισκέπτες στην εκ του ασφαλούς, ανώνυμη, συκοφαντία.

29 σχόλια:

presuntos είπε...

Επειδη προσφατα ανακαλυψα αυτο το μπλογκ και θα ανησυχησω πολυ αν δεν προλαβω να το μελετησω, δηλωνω τη συμφωνια μου με οσα εγραφησαν. Η.Μ.Κουνας.

highaftos είπε...

Καλημέρα... Βλέπω το site καιρό τωρα,σε καθημερινή βάση,αλλα πρώτη που επικοινονώ...Μ'εβαλαν σε σκέψεις,οι"σκέψεις" του οικοδεσπότη!

Ουτε "κίτρινος" ειναι ο χώρος,ουτε εσυ παλληκάρι μου πρέπει να νοιώθεις Πόντιος Πιλάτος γιατι μερικοί θέλουν να μαλακίζοννται...
Οι προσεγγίσεις σου ειναι εξαιρετικές, ειτε τα θέματα ειναι αμιγώς σκακιστικά,ειτε ειναι γενικώτερης φύσης που δείχνει την ευρύτητά σου...
Ο χώρος ειναι πολύ καλά δομημένος,με πλυθώρα επιλογών σε links και με προσεγμένες αναλύσεις που αποδίδονται πάντα και σωστά εκεί που ανείκουν.

Στό δικό σου χώρο φιλοξενούμεθα,τη δική σου λογική και πολιτική για το χώρο θ'ακολουθήσουμε...Απομάκρυνε ο,τι ειναι απαράδεκτο κι'ανήθεικο κι'οπως πολύ καλά κάνεις, μη καταργήσεις την πολιτική της ελέυθερης δημοσίευσης χωρίς προέγκριση... Αλλο το ενα,αλλο τ'άλλο...

Τέλος,για την περίπτωση που "θα το κλείσεις",σε καταλαβαίνω απόλυτα,αλλα σκέψου μήπως και ειναι αυτός ο ..στόχος των χηδαιοτήτων που καθημερινά πρέπει να διαχειρίζεσαι?
Και το κυριώτερο θα λείψει απ'ολους εμάς,ενα πολύ καλό σκακιστικο site και οχι μόνο...

Ανώνυμος είπε...

Πολλές φορές μου έχουν ζητήσει άνθρωποι όχι ενταγμένοι στο σκακιστικό χώρο κάποιες πληροφορίες, π.χ. για σκάκι και λογοτεχνία ή σκάκι και κινηματογράφο, και τους έχω παραπέμψει σε αυτή την ιστοσελίδα. Σχεδόν πάντα μου κοινοποίησαν τον ενθουσιασμό τους, ώστε πιστεύω ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια αποτελεί σημαντικό κρίκο ανάμεσα στην σκακιστική κοινότητα και στην ευρύτερη κοινωνία.

Από κει και πέρα, όπως έχω ξαναγράψει με λίγο διαφορετικά λόγια, η κατάχρηση ελευθεριών χαρακτηρίζει αυτούς που κάνουν την κατάχρηση και όχι τους αποδέκτες. Πιστεύω ότι οι τακτικοί αναγνώστες και συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία μπορούν να αναγνωρίσουν ποιες τοποθετήσεις είναι "σοβαρές" και ποιες όχι. Και να αντιδράσουν ανάλογα.

Ένα σημαντικό κριτήριο για μένα είναι κατά πόσο μια τοποθέτηση χρησιμοποιεί στοιχεία. Δεύτερο είναι κατά πόσο αναφέρεται σε στοιχεία ή απόψεις που διατυπώνονται σε μηνύματα άλλων ή στα κίνητρα άλλων τοποθετήσεων. Όπως γράφει και ο "Γάτος", σημασία δεν έχει από που προέρχεται μια τοποθέτηση, αλλά τι λέει.

Καλή δύναμη για τη συνέχεια!

Ανώνυμος είπε...

Φέρτε πίσω τον καλοπροαίρετο! Που χάθηκε?

Ανώνυμος είπε...

Συμμερίζομαι τις ευαισθησίες του Γάτου, για το δικαίωμα στην ανωνυμία του κάθε επισκέπτη. Ωστόσο θα ήθελα να παρακαλέσω τους φίλους του blog που επιλέγουν να σχολιάζουν ανώνυμα, να το κάνουν με κάποιο ψευδώνυμο. Είναι πιο εύκολο για τους υπόλοιπους να παρακολουθήσουμε τον τρόπο σκέψης τους και να ανοίξουμε μαζί τους διάλογο.

Ως αναφορά αγαπητέ Blogger για τις σκέψεις σου να κλείσεις τον ιστότοπο, σε περίπτωση που τα άκομψα σχόλια συνεχιστούν, θα σε παρακαλούσα να το σκεφτείς διπλά πριν πάρεις μια τέτοια απόφαση. Οι σκακιστές στην Ελλάδα, είμαστε «αδικημένοι» στον τομέα της ενημέρωσης. Επίσης, επειδή είμαστε λίγοι πληθυσμιακά (ιδίως στην επαρχία), η ανάγκη μας για καθημερινή επαφή με άλλους σκακιστές γίνεται σχεδόν επιτακτική.

Φιλικά,
Αλεξανδρίδης Χρήστος

Ανώνυμος είπε...

Τι θα γίνει με τους φασίστες?

Είμαι ο ίδιος ανώνυμος του οποίου το post σβήστηκε προ 3-4 ημερών ως "χουλιγκανικό" (sic), post του οποίου μοναδικός σκοπός ήταν να προσβάλει τους ακροδεξιούς που καταστρέφουνε το blog.. Θα τους ανεχτείτε κι άλλο? Κι αν ναι, μας επιτρέπετε να τους προσβάλλουμε όπως αυτοί προσβάλλουν την αισθητική μας?

Για να το κάνω πιο λιανά, το "ήταν τσογλάνι ο Γρηγορόπουλος" ή ένα πιθανό "Οι Τούρκοι είναι πρωτόγονοι μογγόλοι" σε ένα πιθανό ποστ για τον Αταλίκ θα το ανέχεστε ενώ αν εγώ γράψω "Είμαστε οι αληθινοί Μακεδόνες και θα ρθούμε από τον Βορρά να πάρουμε τον Παπαϊωάννου πρώτη ανδρική και θα θέλετε διαβατήριο για να παίξετε στο όπεν της Καλαμαριάς βρωμοχαμουτζήδες" θα το σβήνετε ως "χουλιγκανικό" (sic)??

Παρακαλώ ενημερώστε με για τις προθέσεις σας πάνω σε αυτό το θεμά για να κανονίσω την πορεία μου ο καημένος.. Θα ανέχεστε τον Διομήδη και τον Αλεξήνωρα αλλά ένα ανθελληνικό "χουλιγκανικό" χιούμορ σαω το δικό μου όχι??

Ανώνυμος είπε...

Εδώ συζητάμε για την ανάγκη να παραμείνει ζωντανό ένα ποιοτικό βήμα για το σκάκι κι όχι μόνο, κι ο άλλος λέει "είμαι ο ίδιος ανώνυμος του οποίου το post σβήστηκε" κι ότι γίνεται χαλασμός από "φασίστες". Κύριέ μου, αν η αισθητική σας όσφρηση είναι τόσο λεπτή, ώστε να εξωθείστε σε ύποπτους υπαινιγμούς σχετικά με ακρότητες τύπου "διωγμοί κατά Αταλίκ" κλπ και να δηλητηριάζετε το κλίμα στο σημαντικό αυτό διαδικτυακό χώρο, που συνιστά ένα διαμάντι στο τόσο επιλήψιμο ίντερνετ κι όπου κατατίθενται ελεύθερα απόψεις με στοιχεία, την ώρα που εσείς κραυγάζετε την ασύστολη αμετροέπειά σας, ο Γάτος σας φταίει? Έχετε χάσει επαφή με την σύγχρονη κι εν γένει ιστορική και πολιτική πραγματικότητα, κι αντί να περιορίσετε λίγο το μαύρο σκότος που σκεπαζει τους λογισμούς σας, ρίχνετε λάδι στη φωτιά με υπερβολές για τον Αταλίκ, και μάλιστα χωρίς καν ένα ψευδώνυμο, έτσι για να δούμε υπό ποιό πρίσμα θεωρείτε τα πράγματα. Ο διαχειριστής ελπίζω να μου συγχωρέσει τις περιπτώσεις που φάνηκα υπερβολικός, δε θα επαναληφθεί, αλλά, σίγουρα, το ότι ακούγονται τολμηρά και σταράτα απόψεις σαν τις δικές μου, και πρέπει να λέγονται κάποια πράγματα, θεωρείται αυτό, με οποιονδήποτε τρόπο, βλαπτικό? Αλίμονο αν κάποια σοβαρά ζητήματα, που δίχασαν και διχάζουν, υποκύπτουν στην υποκειμενικότητα της παραπλανητικής αισθητικής του ενός και του άλλου. Ευχαριστώ για τις απόψεις όλων εδώ, με διαφωτίσατε πλήρως για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται σήμερα σοβαρά θέματα, τουλάχιστον από όσους επιλέγουν να σκέφτονται, αντί ν'αφορίζουν απλώς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

1)Σωστός ο τίτλος. Έτσι ξεκίνησε το πράγμα, έτσι πρέπει να συνεχίσει. Άλλαξες πολύ από το ιστολόγιο; Δε νομίζω. Άρα ο δικός σου τρόπος σκέψης ήταν αυτός που τράβηξε τόσους ανθρώπους.Και το σεξ-απήλ σου φυσικά. Συνέχισε.

2)Αν κλείσει τούτο το τσαρδί (το αγαπημένο μου)θα στενοχωρηθώ πολύ, λίγο περισσότερο ίσως από κάποιους άλλους.Μη στενοχωρείς τους φίλους σου, έχουν πάντα τρόπο να στο ανταποδώσουν! Συνέχισε.

3)Όλοι αυτοί που ανεβοκατεβαίνουν την Πανεπιστημίου είναι γνωστοί σου; Τους ξέρεις με τα μικρά τους ονόματα; Τους αναγνωρίζεις έστω μέσα από κάποιο ψευδώνυμο; Αδιαφορείς για τις απόψεις τους, λόγω αυτής της -κακής αν θες- ανωνυμίας; Συνέχισε.

4)Η ελευθερία του λόγου κουβαλάει εξ ορισμού το σταυρό του να αποδέχεται την έκφραση όλων των παραμέτρων, ακόμα κι αυτών που δρουν υπονομευτικά ή εξεργάζονται την κατάλυσή της. Το όπλο της ελευθερίας όμως δεν είναι το φίμωτρο, είναι ακριβώς ο -πανάκριβος- λόγος. Γι' αυτό μη μασάς. Συνέχισε.

5)Είσαι ο νοικοκύρης, το ξέχασες; Δε λογοδοτείς, παρά μόνο στη γυναίκα σου και στο Θεό. Δηλαδή -δεδόμενου του ότι είσαι ανύπαντρος- σε κανέναν! Συνέχισε.

6)Είμαι ο θυρωρός, το ξέχασες; Μου χρωστάς δέκα μηνιάτικα. Δε θες νομίζω να σου φέρω το ΙΚΑ; Συνέχισε.

7)Μαζέττας είσαι, ούτως ή άλλως. Τι περιμένεις να γίνεις; Γκραν Μετρ; Κάτσε εκεί με τα καλλιτεχνικούλια, μια χαρά σου πάνε (και μένα εξάλλου...). Συνέχισε.

8)Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν ωραίες παρουσίες εδώ μέσα (δεν εννοώ εσένα Καλοπροαίρετε, για γυναίκες μιλάω). Συνέχισε.

9)Τώρα που μαθαίνεις Ισπανικά και θα μεταφράζεις κατευθείαν τη σελίδα του Μορέλια-Λινάρες, σκέφτεσαι να τα βροντήξεις; Και τόσα λεφτά που χάλασε βρε η μάνα σου στα φροντιστήρια;Δεν το συζητάω. Συνέχισε.

10)Έχω κι άλλα επιχειρήματα, αλλά έχω κι άλλες δουλειές. Συνέχισε εσύ όπως γουστάρεις και βλέπουμε. Μόνο για ένα λόγο θα σου επιτραπεί να το κλείσεις το μαγαζί κι αυτόν θα σου τον εκθέσω κατ΄ιδίαν :-)

καλοπροαίρετος είπε...

Η εκλεκτική διαπερατότητα των κυττάρων – και των επισκεπτών του ιστολογίου

Ο διαχωρισμός των δημοσιεύσεων σε επώνυμες, ψευδώνυμες και ανώνυμες δεν είναι ουσιώδης· απλώς, για πρακτικούς λόγους που έχουν επανειλημμένως εξηγηθεί, καλό είναι όποιος δημοσιεύει σχόλια και επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, να διαλέγει και να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο, ας είναι «άχρωμο και άοσμο», σαν το δικό μου· η διαδικασία είναι πανεύκολη, την έμαθα μέχρι κι εγώ :-)

Προσωπικά, δεν έχω αισθήματα για σένα φιλικά… λάθος, άσχετο. Πάμε πάλι.

Προσωπικά, διαχωρίζω τις δημοσιεύσεις σε κόσμιες και χυδαίες, και σε βασισμένες σε στοιχεία και επιχειρήματα από τη μια, και σε άναρθρες κραυγές από την άλλη. Ο διαχωρισμός σε μεν και δε είναι ράστος (υπερθετικός βαθμός του επιθέτου ράδιος, που σημαίνει εύκολος· όπως έλεγε και ο Μένανδρος, «Φύσιν πονηράν μεταβαλείν ου ράδιον»).

Προσωπικά, προσπερνώ σαν να μην υπάρχουν τις ξεκάρφωτες δημοσιεύσεις με αντικείμενο που δεν με αφορά (δεν ομιλώ για τις εμφρονώδεις και πρωτότυπες παρεμβάσεις σε άσχετο θέμα που συχνά οδηγούν σε τελείως άλλα μονοπάτια· είναι το αλατοπίπερο του ιστολογίου, και κατ΄ εμέ ένα δυνατό σημείο του :-)), τις δημοσιεύσεις χωρίς επιχειρήματα, και τις καταγγελίες χωρίς στοιχεία, που λίγο απέχουν από τη συκοφαντία. Ούτε με εκνευρίζουν, ούτε μου δημιουργούν την παρόρμηση να απαντήσω. Τίποτα, νιξ, ζιλτς, ноль. Πιστεύω ότι αντίστοιχη τακτική ακολουθεί το σύνολο σχεδόν των επισκεπτών του ιστολογίου. Πρόκειται για μια αντανακλαστική διαδικασία, που υπάρχει ήδη στη θεμελιώδη μορφή ζωής, το κύτταρο· εκλεκτική διαπερατότητα λέγεται : όποια ουσία είναι ωφέλιμη, περνάει· όποια δεν, τρώει τόνγκα. Πώς οι γάβροι και οι βάζελοι θεωρούν τα, ολίγιστα, πρωταθλήματα που έχουν κερδίσει οι άλλες ομάδες «ως μη γενόμενα»; Ε, έτσι.

Προσωπικά, προσπαθώ να προχωρήσω ένα βήμα πιο πέρα και, όπως έγραψα και άλλοτε, να σέβομαι τις «αλήθειες των άλλων» και να μην τις απορρίπτω διαρρήδην και, πολύ περισσότερο, να τις κατακεραυνώνω και να τις χλευάζω αν δεν συμπλέουν με τις δικές μου απόψεις. Αυτό ονομάζω εγώ ανοχή, και δημοσιεύσεις σαν αυτές που γίνονται αιτία τούτης εδώ της κουβέντας με βοηθούν να την αναπτύξω και να τη χαλυβδώσω. Στο κάτω κάτω, πολλοί από μας έχουμε στην πορεία αλλάξει και ξαναλλάξει πεποιθήσεις σε σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά ζητήματα – όχι ομάδα, αυτή δεν την αλλάζουμε ποτέ :-) –, και η ιστορία έχει, όχι σπάνια, αλλάξει γνώμη για πρόσωπα και καταστάσεις, και ο ήρωας του χτες είναι ο προδότης του σήμερα, και ίσως ξανά ο ήρωας του αύριο.

Γάτε : μη μας στερήσεις, για χάρη μερικών λαγουμιτζήδων, αυτήν εδώ τη φωτεινή γωνιά του διαδικτύου, που έχει γίνει περιτερπές μέρος της καθημερινότητάς μας. Για μας είναι ανύπαρκτοι, και αυτοί και τα ρυπαρογραφήματά τους.

Αφιερωμένο σε όλους τους αναγνώστες του ιστολογίου, το τραγούδι Why can’t we be friends? του φανκ συγκροτήματος War (πρόκειται για αρχικά : We are righteous). Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι, στο αποκορύφωμα του ψυχρού πολέμου, επί Φορντ και Μπρέζνιεφ, στη πολυθρύλητη αμερικανοσοβιετική «χειραψία του διαστήματος», το 1975, η NASA εξέπεμψε στους αμερικανούς και σοβιετικούς διαστημοπόρους το συγκεκριμένο τραγούδι.

Ήμουν έτοιμος να πατήσω "δημοσίευση" όταν θυμήθηκα ένα γνωστό περιστατικό, που νομίζω ταιριάζει γάντι με την περίπτωση, και που λέει με μία πρόταση όσα εγώ χρειάστηκα μισή χιλιάδα λέξεις για να περιγράψω.

Στη διάρκεια μιας αγόρευσής του στη Βουλή, ο Γεώργιος Παπανδρέου ο πρεσβύτερος ακούει μια ύβρι για το πρόσωπό του. Διακόπτει και ρωτά : «Ποιος το λέει αυτό;» «Εγώ!», απαντά ο υβριστής. Και ο "Γέρος" : «Α, τότε δεν έχει καμία σημασία!», και συνεχίζει απτόητος!

melen είπε...

Με το στομάχι βαρύ από τις δηλώσεις περί λουκέτου, δυσκολεύομαι. Αριστερά- δεξιά μου ξεφεύγουν οι λέξεις χωρίς τίποτα να καταφέρνουν να πουν.
Θα πάρω τον εύκολο δρόμο, γιατί μου πέρασε ο στομαχόπονος διαβάζοντας τον

..παναγιώτη κονιδάρη, ελπίζω να μην πειράζει μια παραπάνω υπογραφή κάτω από τα λεγόμενα σας.

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια;

Φαίνεται πώς πολύ εξιδανικεύετε το σκακιστικό χώρο εδώ. Βρίσιμο πέφτει παντού αβέρτα στο Internet, και δεν νοιάστηκε ποτέ κανείς.

Μόνο στις ιστοσελίδες που έχουν αφιερωθεί ειδικά για να "εξεφτελίσουν" κάποιον και φέρουν αυτόν τον τίτλο, μόνο αυτές πιστεύω είναι μεμπτές.

Η ελευθερία έκφρασης υπάρχει πάντα.

Αν θεωρούν οι αναγνώστες που είπαμε πράγματα εναντίον τους ότι είναι σε στυλ Μαραντόνα, να ζητούν να αφαιρεθούν προστυχιές από το Internet...δεν πιστεύω ότι κανείς θα ασχοληθεί τόσο με το τι έγραψε ένας ανώνυμος κάπου....προς Θεού.

Ανώνυμος είπε...

Πολλές φορές το έχω δει αυτό στο σκακιστικό χώρο (Ιντερνετ) στην Ελλάδα.

Αφήνετε τον εαυτό σας να επηρεαστεί και να απορροφηθεί σε ένα πλαίσιο που δημιουργούν κάποιοι άμυαλοι που γράφουν άσχημα πράγματα.

Αποφύγετε να επηρεαστείτε από αυτή τη μόλυνση και εστιάστε στα θετικά που γίνονται εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Μπα, καλοπροαίρετε; τόσο εύκολο ήταν να επανεμφανισθείτε (εκτός αν κυκλοφορείτε και με άλλο ψυδώνυμο); Αρκούσε να σας το ζητήσει κάποιος; Πολύ καλά λοιπόν, θα κάνω χρήση του τεχνάσματος στο μέλλον.

Γάτε, αν και στα είπα κατ' ιδίαν να το γράψω και δημόσια μπας και χρειαστεί στο δικαστήριο: Καλατοπάς.

Θα συνυπογράψω κάτω από τη melen τα ευφυολογήματα του Κονιδάρη καθ θα προσθέσω ένα ακόμη:
Μη συνεχίσεις για σένα, κάντο για τη φουκαριάρα τη μάνα σου.

Έχουμε μπαλαφάρες να γράψουμε. Δεν είναι καιρός για σταματήματα. Τώρα μάλιστα που μας τέλειωσε και ο Μπαλάφας (σχόλιο για την melen).

Ζήτω ο Λόγος!

Ανώνυμος είπε...

Καλοπροαίρετε, γύρισες:))))))

Ανώνυμος είπε...

''Γατε'' πιστεύω ότι δε θα σταματήσεις να ασχολήσε με το ιστολόγιο σου. Παραείναι καλό για να το σταματήσεις λόγω κάποιων υβριστικών μυνημάτων. Όπως είδες υπάρχουν άνθρωποι να σε στηρίξουν, ανώνυμοι και επώνυμοι. Σε ολους τους ανθρώπους που έχουν ''τολμήσει'' να αναφέρουν το όνομα τους στο ιντερνετ έχουν γίνει παρόμοιες επιθέσεις, Μη δίνεις σημασία. Κατα την άποψη μου ακόμα και δίκαιο να έχει κάποιος, από τη στιγμή που γίνεται χυδαίος και υβριστικός, χάνει το δίκιο του και δεν αξίζει να ασχοληθείς μαζί του. Τέλος θέλω με ντροπή να ζητήσω κάτι... Επειδή έχασα τα τελευταία αποσπάσματα από τις μπαλαφάρες που μπορώ να τις βρω συγκεντρωμένες; ήταν μια καλή δουλειά και δυστηχώς λόγω δουλειάς δεν μπόρεσα να τις διαβάσω όλες. Ανέστης Μιχαήλίδης

Ανώνυμος είπε...

Πατώντας σε ώμους γιγάντων (σχολιαστών του ιστολογίου) --πάντα έψαχνα την ευκαιρία να το πω αυτό-- και αφού συμπληρώσω τον καλοπροαίρετο συνεισφέροντας την άχρηστη επιπλέον γνώση ότι ο βουλευτής είχε φωνάξει στο Γεροπαπανδρέου "θα σε μπιστολίσω!"
να προσθέσω κι εγώ τη φωνή μου στην "υπερ της διατηρήσεως και μακροημερεύσεως του γατολογίου" κοινή έκκληση.

Άλλωστε, τι να τις κάνεις τις εφτά ζωές αν δεν σκοπεύεις να χαλαλίσεις τουλάχιστον τις τρεις στο πληκτρολόγιό σου;

Μπαηδεγουέη, άμα γερνάς και γράφεις λάθος και το όνομά σου, τι να σου κάνουν τα όπεν-αη-ντι... (αυτό ήταν ιδιωτικό μήνυμα).

Ανώνυμος είπε...

Τα περί ελευθερίας του λόγου κλπ πολύ ωραία αλλά να σας θέσω και μερικά πιό πεζά θέματα:
1. Η ελευθερία της συκοφαντίας ή της ύβρεως (και μάλιστα ανώνυμα)είναι αγαθό;
2. Αν ναι, ποιός αναλαμβάνει τυχόν νομική ευθύνη για τα λεγόμενα του κάθε τζάμπα μάγκα στον οποίο έδωσε βήμα αν κάποιος θιγόμενος κινηθεί δια της νομικής οδού;
3. Το ότι επί του παρόντος το blog δεν έχει μετατραπέι σε παιδική χαρά από συγκεκριμένους αχαρακτήριστους (ακροδεξιούς ή όχι δεν με απασχολεί) μάλλον σε τύχη οφείλεται και δεν αποκλείεται να συμβεί στο μέλλον.
Για όλα τα παραπάνω (αν μου επιτρέπετε): είσοδος στα σχόλια μόνο με username, και ban στους ασεβείς...
ΠΖ

melen είπε...

@ελισσαίος
ανυπότακτα τ' άρβυλα του Mπαλάφα..
Ζήτω οι μελλοντικές μπαλαφάρες!

THE_RETURN είπε...

Είμαι συστηματικός επισκέπτης του παρόντος θαυμαστού κατά τη γνώμη μου ιστολογίου και συμφωνώ με το προβληματισμό της ανάρτησης.

Κάθε "αρένα" είναι εκ προοιμίου αντιαισθητική και αδιέξοδη (εκτός από την σκακιστική αρένα κατά τη διάρκεια της παρτίδας).

Κάθε διαδικτυακή φιλονικία είναι απλά βλακώδης και εκ των πραγμάτων μη παρακολουθήσιμη, και σε κάθε περίπτωση δεν αξίζει να εκπίπτει ο ανώτερος χαρακτήρας του αθλήματος σε προσωπικές ή εκτροχιασμένες διαμάχες.

Ανώνυμος είπε...

Γατε, παρακολουθω εδω και 5-6 μηνες το ιστολογιο σου καθημερινα.
Εχω εθιστει πλεον και δεν μπορω (και δεν θελω) να το ... κοψω.
Σ' ευχαριστω για οσα μου προσφερες
αυτο το διαστημα και σε παρακαλω να συνεχισεις στο ιδιο στυλ.
Προσυπογραφω τα οσα λενε ο Κονιδαρης και ο Κουρκουνακης.
Υπογραφη: Ενας παλιος ερασιτεχνης σκακιστης, που του κεντρισες ξανα το ενδιαφερον για το σκακι (και οχι μονο) μετα απο πολλα χρονια απραξιας.

Schrödinger's Cat είπε...

Τελικά τα καταφέραμε όλοι μαζί -και γίναμε λίγο μελό. Τα ιστολόγια κάποτε (σύντομα ή αργότερα) κλείνουν, γιατί κάποτε έρχεται ο αναπόφευκτος κορεσμός του συντάκτη. Ο "καλοπροαίρετος" θα θυμάται από συζητήσεις που είχαμε μέσω email ότι στους πρώτους μήνες, δεν το έβλεπα να χρονίζει...Τελικά ξεπεράσαμε τον ενάμιση χρόνο -και βλέπουμε.
Πάντως η αγάπη που δείξατε, χωρίς να το επιδιώκω, με συγκίνησε. Ευχαριστώ πολύ όλους τους φίλους, τόσο τους συνμπαλαφαριστές όσο και τους υπόλοιπους, αλλά και όσους αισθάνθηκαν την ανάγκη να γράψουν για πρώτη φορά.

Θα ήθελα όμως να θυμίσω, πως το νόημα της ανάρτησης δεν ήταν τόσο το αν θα κλείσει το ιστολόγιο στο μέλλον, αλλά αν θα έχουμε πιο ευπρεπή σχόλια όταν αυτά περιέχουν χαρακτήρα προσωπικής επίθεσης. Νομίζω δεν είναι δύσκολο να το καταφέρουμε, λίγη αυτοσυγκράτηση και όλα θα πάνε καλά:) Αυτά τα λίγα για την ώρα...

Emmanuel Manolas είπε...

Στα ιστολόγιά μου επιθυμώ να ασχολούμαι με συγκεκριμένο αντικείμενο (πχ πληροφορική) και επιθυμώ τα σχόλια να είναι σχετικά με αυτό.
Ενίοτε ο περίγυρος στενεύει και με στενοχωρεί, οπότε το λέω, κόσμια, και συνεχίζω ελπίζοντας σε καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής.
Έχω δηλώσει ότι θα διαγράφω τα άσχετα σχόλια. Αν κάποιος θέλει να προωθήσει τις άσχετες με το θέμα του ιστολογίου μου απόψεις του (και δεν μπορεί να το κάνει στις δεκάδες χιλιάδες ελληνικών ιστολογίων γενικού περιεχομένου) ας φτιάξει ένα δικό του και ας μας καλέσει εκεί. Όσοι επιθυμούν να πάνε, θα πάνε.
Το ιστολόγιο εδώ λέγεται σκακιστικό και περιμένει κάποιος να δει θέματα σχετικά με το παιγνίδι αυτό (ή την επιστήμη αυτή). Ο Γάτος μας έχει τριγυρίσει σε εκδηλώσεις, ταινίες, βιογραφίες, βιβλία σχετικά με το σκάκι, με απίστευτη ποικιλία θεμάτων. Πραγματικά θαυμάσια δουλειά.
Κάποτε λέει και πράγματα που του έκαναν εντύπωση για να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Ωραία, τα βλέπουμε και πάμε στο επόμενο ή σχολιάζουμε για να του πούμε πως και σε μας αρέσουν αυτά τα θέματα.
Έτσι δημιουργούνται σχέσεις και αλληλοεκτιμήσεις (όχι πάντα με αυτή την σειρά).
Ομολογώ ότι συχνά βρίσκω σχόλια παντελώς άσχετα με το θέμα της ανάρτησης, είτε διαφημιστικά για εκδηλώσεις, είτε δηλωτικά πεποιθήσεων. Αυτή η απαξίωση με κουράζει και καταλαβαίνω ότι στενοχωρεί πολύ τον δημιουργό της ανάρτησης και τον οδηγεί σε σκέψεις παραίτησης.
Γάτε είσαι τόσο καλός στην δουλειά αυτή, που θα έχουμε σοβαρό σύνδρομο στέρησης αν σταματήσεις. Είσαι ελεύθερος να το κάνεις τώρα που είσαι στην κορυφή, αλλά σε δεσμεύει η αγάπη που σου δείχνουμε. Σε ευχαριστούμε για όσα έχεις προσφέρει και περιμένουμε με έντονη προσμονή τα επόμενα. Να είσαι καλά, ό,τι κι αν αποφασίσεις.
Η πρότασή μου είναι να ανακοινώσεις ότι τα άσχετα με την ανάρτηση και τα υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται, έστω κι αν είναι επώνυμα. Καθαρή εξήγηση. Εδώ θα μιλάμε, αν θέλουμε, για το θέμα που θα προτείνεις εσύ.
Τι σου τα λέω τώρα όλα αυτά...εσύ είσαι Γάτος!
(Μανωλάς Εμμανουήλ)

Ανώνυμος είπε...

Εμπρός λοιπόν φίλτατε Γάτε, αφού έτσι ίσως να το θέλεις, κι εσύ στο δρόμο που χάραξε ο Μπόμπυ Φίσερ. Στο απόγειο της δόξας και της επιτυχίας, θα μας αφήσεις κι εσύ σεβόμενος την υστεροφημία σου? Όπως, ακριβώς, όταν μετά από ένα καλό "κρεβάτι", ξυπνάς κι ο άλλος λείπει χωρίς να έχει αφήσει ίχνη ζωής. Νομίζεις ότι όλα ήταν αυταπάτη, μια ονείρωξη. Πιο μελό δε γίνεται, γίνεται? Σας την έφερα πάλι με τον Μπόμπυ, ε?

Ανώνυμος είπε...

To site ths ESO einai kai pali 1o sthn Alexa
http://neospalamedes.blogspot.com/2009/02/7-11-alexas-ranking-greek-chess-sites.html

Ανώνυμος είπε...

Γιατί, εσάς που φτιάχνετε ιστοσελίδες, νομίζετε ότι σας σέβονται τα στελέχη και διάφοροι άλλοι για να τους σέβεστε εσείς;;;

Για να πούμε και του στραβού το δίκιο....αλλά δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί...

Ανώνυμος είπε...

Μια μετάφραση στη Νέα Ελληνική, προηγούμενε ανώνυμε, σε παρακαλώ;

Ανώνυμος είπε...

Στον ελεύθερο διάλογο το ανώνυμο ξεκατίνιασμα είναι αναπόφευκτο. Όμως, με όλο αυτό το τίμημα, ο ελεύθερος διάλογος υπερέχει κατά πολύ του moderation. Το blog αυτό είναι σαφώς ζωντανό και δίκαια έχει την αγάπη και την εμπιστοσύνη των πολυάριθμων επισκεπτών του.

Ανώνυμος είπε...

Μετάφραση στη Νέα Κωμωδιακή θα κάνω-άσε μας τώρα.

Ανώνυμος είπε...

Είσαι σωστός και μην σταματήσεις, αν κουραστείς συνέχισε με πιο χαλαρή παρουσία
Χρήστος Μπακατσέλος, Θεσσαλονίκη