Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Μάι Λάι


Η ανυπακοή των στρατιωτών σε παράνομες, απάνθρωπες διαταγές είναι δικαιολογημένη και δυνατή. Το έδειξαν οι ήρωες του Μάι Λάι.

Το πρωί της 16ης Μαρτίου 1968, ο σμηνίτης Λώρενς Κόλμπερν ήταν ο πολυβολητής του ελικοπτέρου σμηναρχίας που πραγματοποιούσε αναγνωριστική πτήση σε μία επαρχία του Βιετνάμ. Πιλότος του ελικοπτέρου ήταν ο υποσμηναγός Χιου Τόμσον. Πετώντας πάνω από το Μάι Λάι, είδαν έναν ορυζώνα να έχει μετατραπεί σε σφαγείο αμάχων και συναδέλφους τους να συνεχίζουν τη σφαγή. «Σταμάτα αυτούς τους δολοφόνους», φώναξε ο Τόμσον. Και αμέσως ο Κόλμπερν έστρεψε την κάννη του πολυβόλου του εναντίον του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, της ίδιας του της χώρας. Οι δυο τους υποχρέωσαν τις δύο διμοιρίες των σφαγέων του λόχου Τσάρλι να σταματήσουν το μακελειό. Ήταν όμως πολύ αργά. Έσωσαν τη ζωή δέκα αθώων, αλλά στον ορυζώνα στοιβάζονταν τα πτώματα 504 αμάχων.

Στο στρατοδικείο, ο Κόλμπερν και ο Τόμσον ήταν οι δύο κορυφαίοι μάρτυρες στη δίκη, με την οποία το Μάι Λάι πέρασε στην Ιστορία. Από τότε πέρασαν 39 χρόνια. Ο Κόλμπερν είναι σήμερα 64 χρόνων και ζει στο Στάντον της Τζώρτζια. Παντρεμένος με έναν γιο, έχει μια επιχείρηση ορθοπεδικού υλικού. Ο Τόμσον είναι 61 χρόνων και ζει στο Λαφαγιέτ της Λουιζιάνα. Παντρεμένος με τρία παιδιά, εργάζεται στην πολιτειακή υπηρεσία αρωγής προς τους βετεράνους.

«Όταν καταθέσαμε με τον Τόμσον στο στρατοδικείο εναντίον των δολοφόνων του λόχου Τσάρλι, γίναμε εμείς οι άτιμοι, οι "ρουφιάνοι"», λέει ο Κόλμπερν. «Συνέχισαν να μας βρίζουν έτσι για χρόνια. Οι δυο "ρουφιάνοι", οι άτιμοι... Αν μιλήσετε στον Τόμσον, θα δείτε, δεν την προφέρει καν τη λέξη αυτή».

«Ξέρω πως δεν υπάρχουν παράνομες διαταγές στις οποίες να οφείλεις να υπακούσεις», προσθέτει. «Πως αν μια διαταγή είναι παράνομη, δεν αρκεί να σιωπήσεις. Πρέπει να αντιταχθείς αμέσως και μετά να καταγγείλεις τους υπευθύνους, όποιοι κι αν είναι». «Δεν μπορείς να φτάνεις σε τέτοια φρίκη, όταν υποτίθεται ότι φέρνεις τη δημοκρατία σε μια μακρινή χώρα για την οποία άλλωστε δεν ξέρεις τίποτε και η οποία δεν σε ενδιαφέρει καθόλου», λέει ο Κόλμπερν.

(Από συνέντευξη που έδωσε ο Κόλμπερν στο ισπανικό περιοδικό Vaca Loca. Προσαρμογή κειμένου: Μιχάλης Μητσός)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για τις γνώσεις. Άλλο ένα θέμα που δεν ήξερα, αλλά έμαθα από το αυτό το site. Ανέστης Μιχαηλίδης

Ανώνυμος είπε...

Mια εικόνα φρίκης από το πρόσφατο παρελθόν, την οποία η επίσημη Δικαιοσύνη των H.Π.A. κατόρθωσε να «ρετουσάρει», φορτώνοντας ολόκληρη την ενοχή στον αποδιοπομπαίο τράγο: τον ανθυπολοχαγό William Calley, έναν άνεργο που είχε διακόψει τις σπουδές του και είχε αποφοιτήσει από μια δευτεροκλασάτη στρατιωτική σχολή των H.Π.A.

Η σφαγή του Μάι Λάι πέρασε στην popular culture, σε τραγούδια, σε ανεξάρτητες ταινίες και βοήθησε να γιγαντωθεί το αντιπολεμικό κίνημα στις ίδιες της Η.Π.Α.

Οι δύο άνδρες που σταμάτησαν, προς στο τέλος της, την σφαγή, χαρακτηρίστηκαν όμως από το ευρύ κοινό της χώρας, προδότες, εχθροί του έθνους, ρουφιάνοι. Και οι σφαγείς του λόχου του Τσάρλι, ήρωες.