Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

chesscafe.com


Ποιό βιβλίο (ή δίσκο ή ταινία) θα παίρνατε μαζί σας, σε ένα ερημικό νησί; Την ερώτηση αυτή, την χιλιοακουσμένη, ας την προσαρμόσουμε -χάριν παιδιάς- στις νόρμες του ίντερνετ: ποιό σκακιστικό site θα επιλέγατε να μπορείτε να επισκέπτεστε, αν σας απαγόρευαν την πρόσβαση σ' όλα τα υπόλοιπα; Νομίζω πως κατέχω την απάντηση: δεκατρία χρόνια διαδικτυακού βίου συμπλήρωσε το εξαιρετικό chesscafe.com. Οι περισσότεροι γνωρίζετε την ύπαρξή του, αλλά ας μου επιτραπεί να γράψω λίγα λόγια για όσους δεν έχουν περιηγηθεί ακόμη στις σελίδες του. Δημιουργήθηκε από τον Hanon Russel, ένα πολύ γνωστό πρόσωπο στους σκακιστικούς κύκλους των ΗΠΑ (κυρίως για τις μεταφράσεις σκακιστικών βιβλίων από τη ρωσική γλώσσα προς την αγγλική, τα τελευταία σαράντα χρόνια). Το site δημοσιεύει σε μηνιαία βάση συνεργασίες κορυφαίων σκακιστών-προπονητών, δημοσιογράφων και ιστορικών: Mark Dvoretsky, Susan Polgar, Yasser Seirawan, Karsten Müller, Hans Ree, Tim Harding κ.ά. Στο παρελθόν συνεργάστηκαν επίσης (οι δημοσιεύσεις τους είναι αρχειοθετημένες και δεκτικές ανάγνωσης) οι Tony Miles, Tim Krabbe, Lev Alburt, ο δικός μας Στράτος Γρίβας και πολλοί ακόμη.
Οι μόνιμες στήλες που ξεχωρίζουν κατά τη γνώμη μου είναι: "The Instructor" (μαθήματα υψηλού επιπέδου από τον σπουδαίο προπονητή Mark Dvoretsky), "Endgame Corner" (o Karsten Müller είναι -σε συγγραφικό και προπονητικό επίπεδο- ο μεγαλύτερος ειδικός του κόσμου στα φινάλε), "The Kibitzer" (αδημοσίευτες παρτίδες του 19ου και του 20ού αιώνα με πολύ καλές αναλύσεις και ιστορικά στοιχεία - στήλη του Tim Harding).
Η πρόσβαση είναι δωρεάν. Συνιστάται όμως η αγορά άφθονου μελανιού για τον printer, αφού είναι βέβαιο πως θα θελήσετε να τυπώσετε πολλά πολλά άρθρα.
Δικτυακός τόπος: http://www.chesscafe.com/
Τα αρχεία με τις συνεργασίες: http://www.chesscafe.com/archives/archives.htm

3 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Διαφωνώ καθέτως, διαγωνίως και στεντορείως!

Σκακιστικό μπλογκσπότ τελεία κομ.Τι τελεία; Τελεία και παύλα.

Άκου Ντβορέτσκι και αναλύσεις...Καλοπροαίρετος (λέμε τώρα...) και τα μυαλά στα κάγκελα!
Άκου Τιμ Χάρντινγκ και παλιές παρτίδες...Γιασουνάρι Καβαμπάτα και μαγικός ρεαλισμός!
Άκου Μύλλερ και φινάλε...Ελληνικά ΕΛΟ και διασυλλογικό μπορδ-έλο!

Δεν το συζητώ, δεν το συζητώ...

Υ.Γ. (ψιθυριστά και με ημίφως) Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, με μια γκόμενα στο ξερονήσι ποιος το...υπολογίζει το μπλογκ σου; Ούτε εσύ ο ίδιος υποθέτω. Αλλά δεν το λέω φωναχτά αυτό διότι υπάρχουν και μερικοί πρόεδροι πολύ δυσκοίλιοι που δεν τα σηκώνουν κάτι τέτοια αστειάκια που έχουν σχέση με γκόμενες και σκάκι.

Ανώνυμος είπε...

Ο Ντβορέτσκι δεν είναι παλούκι για διάβασμα;

presuntos είπε...

Αφάνταστα εθιστικό το σάιτ! Ευχαριστούμε!