Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Διεθνή Τουρνουά 2010


Από τις 2 έως τις 9 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί το διεθνές όπεν Μυτιλήνης στο οποίο εντάσσονται τα ανοιχτά πρωταθλήματα Ελλάδας ανδρών & γυναικών 2010. Το πλήρες πρόγραμμα των ανοιχτών διεθνών τουρνουά, όπως το ανακοίνωσε η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (υπάρχει επιφύλαξη για τη διεξαγωγή του «Ακρόπολις»):

2ο Διεθνές Όπεν Τουρνουά «Μέγας Αλέξανδρος» 2010 4-12/4/2010

Summer Cup 2010 11-18/7/2010

2ο Διεθνές Τουρνουά Σκακιού Ρέθυμνο 2010 13-21/7/20104

Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου «Ίκαρος 2010» Αγ. Κήρυκος Ικαρίας 13-21/7/2010

2ο Διεθνές Όπεν Τουρνουά Λέρου "Artemis Cup" 2010 Λέρος 13-20/7/2010

3ο Διεθνές Τουρνουά Παλαιοχώρας Χανίων 23-30/7/2010

19ο Όπεν Διεθνές Τουρνουά Καβάλας 30/7-7/8/2010

Διεθνές Τουρνουά Ακρόπολις 2010 9-17/8/2010

18ο Διεθνές Τουρνουά Νίκαιας 21-28/8/2010

6ο Διεθνές Τουρνουά Γαζίου - Ηρακλείου 2010 22-29/8/2010

7ο Διεθνές Τουρνουά Καλαμαριάς 25/8-1/9/2010

Διεθνές Όπεν Τουρνουά Μυτιλήνης - Πανελλήνια Ανοιχτά Ατομικά Πρωταθλήματα 2-9/9/2010

3ο Ανοιχτό Διεθνές Τουρνουά Βέροιας 4-11/9/2010

Διεθνές Τουρνουά «Corfu Chess 2010» Κέρκυρα 4-12/9/2010

Σύνδεσμος: http://www.chessfed.gr/files/program_open2010.htm

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

den einai poy kapoios grafei straba sxolia. oi anonymoi skaboun anoixtes plhges apo ta straba sxolia.

Ανώνυμος είπε...

Για ποιο λόγο έγινε η ένταξη του ανοικτού πρωταθλήματος Ελλάδας στο όπεν της Μυτιλήνης;;; Και οι ημερομηνίες είναι αρκετά ακατάλληλες για εργαζόμενους, φοιτητές και μαθητές και η πρόσβαση αρκετά πιο δύσκολη από όσο στην Καβάλα. Δεν πιστεύω πως ήταν και πολύ καλή η πρωτοβουλία αυτή από μεριάς ΕΣΟ...

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον ήταν καλύτερη προσφορά για την ΕΣΟ. Η Καβάλα δεν πρέπει να μονοπωλεί το ανοιχτό πρωτάθλημα και η πρόσβαση στην Μυτιλήνη δεν είναι πιο δύσκολη απ' όσο στην Καβάλα για όλους τους Έλληνες. Εξάλλου, οι παραλίες είναι σίγουρα καλύτερες! Οι ημερομηνίες δεν είναι ιδανικές, είναι όμως αρκετά καλές για πολλούς.

Ανώνυμος είπε...

signomi ama to sholio mou ine telios akiro alla den eho katalavi ke thelo voithia...

pio protathlima ellados allazi topothesia? ta neanika?

ke an ginete tha to ektimousa an estelne kanis ena link apo to persino protathlima gia na katalavo gia pio milate
thx

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Πρόκειται για το Ανοιχτό Πρωτάθλημα Ελλάδος, το οποίο δεν έχει όρια ηλικίας. Από αυτό μπορεί να κερδίσει κανείς πρόκριση για το Κλειστό Πρωτάθλημα Ελλάδος (γενικό και γυναικών). Πέρσι συμπεριλαμβανόταν στο διεθνές τουρνουά της Καβάλας, ενώ παλιότερα και σε άλλα διεθνή τουρνουά.

Ανώνυμος είπε...

a.... ok efharisto kirie kourkounaki

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

To ανοιχτο πρωταθλημα Ελλαδας διεξαγεται αρκετα χρονια στην Καβαλα.
Νομιζω πως το διεθνες τουρνουα στην πολη της Μακεδονιας ειναι πια αρκετα ισχυρο ωστε να μην παιζει μεγαλο ρολο για την επιτυχια του η ταυτοχρονη διεξαγωγη του ανοιχτου πρωταθληματος Ελλαδας,ενω υπηρχε και ενα επιπλεον προβλημα καθως λογω της πολυ ισχυρης συνθεσης του τουρνουα στις τελικες προκρισεις για τα κλειστα πρωταθληματα επαιζε μεγαλο ρολο και η κληρωση των τελευταιων γυρων.
Μενει να δουμε αν η μεταφορα των Πανελληνιων open,σ'ενα τοπο που δεν εχει καθιερωθει ακομα στον σκακιστικο χαρτη αλλα και σ'ενα χρονο καπως εξω απο τις σκακιστικες μας συνηθειες,θα βοηθησει το τουρνουα της νησιωτικης πολης η απλα θα υποβαθμησει ακομα περισσοτερο τα κλειστα πρωταθληματα..

dimis είπε...

οσοι πανε στα σοβαρα για να περάσουν στα τελικα θα πάνε, οσοι πηγαίνανε να παιξουν ενα καλο τουρνουα και βλέπουμε μάλλον θα πανε ξανα στην καβαλα (ισως και στην Μυτιληνη)

middlewave είπε...

Η υποβάθμιση των κλειστών πρωταθλημάτων δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τα ανοικτά - σχεδόν όλοι όσοι προκρίνονται από εκεί, πηγαίνουν να παίξουν. Το πρόβλημα είναι σε όσους προκρίνονται από Έλο - οι συνθήκες (κυρίως τα έπαθλα, αλλά και το πρεστίζ) δεν αρκούν συνήθως για να τους πείσουν να αφήσουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους για δέκα μέρες. Νομίζω πως το πρόβλημα αυτό δεν θα λυθεί αν δεν αλλάξουν κάποια πράγματα, κυρίως αν δεν βρεθούν χρήματα (από χορηγούς) για να υπάρξουν μεγάλα έπαθλα.
Όσο για τη Μυτιλήνη, ήμουν παρών στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΟ το Σάββατο, όπου πάρθηκε αυτή η απόφαση, και οφείλω να σας ενημερώσω ότι ήταν ομόφωνη και με τη συναίνεση-παρότρυνση του κ.Θεοδωρίδη (από την Καβάλα), στη λογική ότι είναι καλό να στηριχθεί η προσπάθεια. Ο κ.Σιαμέτης (εκ Μυτιλήνης) παρουσίασε την πρόταση και, από όσα άκουσα, το φετινό τουρνουά δεν θα έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα. Υπάρχει περίσσια φιλοδοξία, τόσο για τη δυναμικότητα όσο και για την οργανωτική επιτυχία του τουρνουά, και αισιόδοξα μηνύματα από τις προσπάθειες ανεύρεσης πόρων. Οι ημερομηνίες ίσως δεν είναι οι καλύτερες, αλλά τουλάχιστον έτσι το τουρνουά δεν συμπίπτει με άλλα μεγάλα όπεν του καλοκαιριού, ενώ η σχολική περίοδος δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Αρκετοί ξένοι ενδέχεται να το συνδυάσουν με το όπεν της Καλαμαριάς, που τελειώνει αμέσως πριν, οπότε νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

@ middlewave

H αναρωτηση μου εχει να κανει με την πιθανοτητα να μην προσελκυσει ισχυρους Ελληνες σκακιστες το τουρνουα στην Μυτιληνη,οποτε αντιστοιχα και οσοι προκριθουν στα κλειστα, δυσκολα θα συναγωνιστουν τους υπολοιπους.
Ειναι πολυ κοντα στα τουρνουα της Νικαιας και Καλαμαριας,ενω στα τελη Σεπτεμβρη ειναι προγραμματισμενα και τα Πανευρωπαϊκα νεανικα στην Γεωργια.
Μακαρι να πετυχει το τουρνουα,θα ημουν ο πρωτος που θα χαιροταν απ'αυτο..

Ανώνυμος είπε...

Το τουρνουά της Μυτιλήνης πέφτει πάνω στις ημερομηνίες της εξεταστικής των πανεπιστημίων, άρα θα είναι κατ'αρχήν πολύ δύσκολο για τους φοιτητές να συμμετέχουν. Τα ευρωπαϊκά νεανικά θα προσελκύσουν επίσης αρκετό κόσμο που θα μπορούσε να διεκδικήσει τη συμμετοχή του στο κλειστό (Παυλίδης Αντ, Γαλόπουλος Ν. κλπ)... Δεν είναι όμως μόνο οι ημερομηνίες πρόβλημα: το τουρνουά της Καβάλας έχει το πλεονέκτημα ότι χωρίζεται σε 2-3 ομίλους, έτσι ο 9, και κρίσιμος για προκρίσεις, γύρος έχει συνήθως δυνατές συναντήσεις για όλους όσους διεκδικούν. Θα ήταν πολύ αναξιοκρατικό, πχ. κάποιος με 6/8 να αγωνίζεται με έναν GM στον τελευταίο γύρο και κάποιος άλλος με 5,5/8 να έχει έναν αρκετά αδύνατο αντίπαλο που έχει επωφεληθεί από το ελβετικό σύστημα και έχει βρεθεί ψηλά σε βαθμούς... Διότι αν δε γίνει διαχωρισμός ανάλογα με τη δυναμικότητα να είμαστε σίγουροι πως θα δούμε τέτοια φαινόμενα...
Δε λέω, κάνει καλό ακόμα και στην Ελληνική οικονομία η προσέλκυση σκακιστών και μη από το εξωτερικό με την ευκαιρία ενός ανοικτού τουρνουά... Θεωρώ όμως πως αν δε ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα (καλή διαμονή, μεγάλα έπαθλα, διάφορες άλλες εκδηλώσεις, χωρισμός σε ομίλους για το τουρνουά κλπ) το πλάνο αυτό μόνο κακές συνέπειες θα έχει.

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΣΟ μάλλον τα πήρε υπόψη της όλα αυτά (έπαθλα, συνθήκες διαμονής). Η Καβάλα ποιες παράλληλες έκδηλώσεις είχε;

Απ' όσο ξέρω, στις παράλληλες εκδηλώσεις έχει γράψει ιστορία η Ικαρία.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Αρχικά την ιστορία στις παράλληλες εκδηλώσεις την έγραψε το διεθνές τουρνουά της Κέρκυρας (το πρώτο που έγινε, το 1989, με πρωτοβουλία του Πέτρου Κολυβά). Διαγωνισμοί λύσης προβλημάτων, καθημερινά τουρνουά μπλιτς, σιμουλτανέ με Kasparov και Karpov, ματς των κορυφαίων Ελλήνων με τις αδελφές Polgar και ματς Timman-Σκέμπρης.

Ανώνυμος είπε...

Ο τελευταίος ανώνυμος που έγραψε, μάλλον δεν έλαβε υπόψη του όλα τα προβλήματα που προανέφερα και στάθηκε μόνο σε μία παρένθεση. Η Καβάλα δεν έχει παράλληλες εκδηλώσεις για τον απλό λόγο ότι δε χρειάζεται κάτι τέτοιο για να φέρει κόσμο: 1)προσελκύει τόσους ισχυρούς σκακιστές (πολύ καλό σημείο ειδικά για κάποιες από τις χώρες που διακρίνονται στο σκάκι- Σερβία, Βουλγαρία κλπ), 2) προσφέρει πολύ καλές συνθήκες και αρκετά μεγάλα έπαθλα, 3) οι ημερομηνίες διεξαγωγής είναι πολύ καλές για τους περισσότερους... Για ένα τουρνουά όμως που διεξάγεται ξανά ύστερα από αρκετά χρόνια καλό θα ήταν να βρεθεί ένα μέσο προσέλκυσης του υπόλοιπου κόσμου (πέρα από τους επαγγελματίες φυσικά που είναι δεδομένο πως θα έρθουν αν βρουν καλές συνθήκες φιλοξενίας). Γι'αυτό αναφέρθηκα και στις παράλληλες εκδηλώσεις.

derida είπε...

Μάλλον τα έχει μπλέξει ο ανώνυμος παραπάνω.

Είναι προφανές, οτι ένα ελβετικό σύστημα, βγάζει πιο αξιοκρατικά τον πρώτο, λιγότερο τον δεύτερο, και συνήθως κάπου στην μέση είναι σχεδόν τυχαίο ποιός βγαίνει π.χ. 35ος και ποιος 37ος.

Επομένως πιο αξιοκρατικό ανοιχτό πρωτάθλημα θα ήταν ένα πρωταθλημα που δεν παίζει κανένας ξένος και κανένας εκτός συναγωνισμου (δηλαδή ήδη προκριμένος).

Αυτό δεν γίνεται, όμως το αμέσως καλύτερο είναι να είναι λιγότερο ισχυρό (από πλευράς ξένων), ωστέ η θέση πρόκρισης να παιχτεί στο 6.5/9 και όχι στο 4.5/9 (και ακόμα χειρότερα στο 3/9 στις γυναίκες)

Επίσης, πιστεύω οτι ένα ανοιχτό πρωτάθλημα πρέπει να είναι ανοιχτό (χωρις περιορισμό στο ΕΛΟ, ειδικά στις γυναίκες που το όριο του 2000 είναι κοντά στην δυναμικότητα πολλών υποψηφίων).

Συμφωνώ μόνο με τα σχόλεια περί ημερονηνίας.

Ανώνυμος είπε...

Κατ'αρχήν οι γυναίκες έχουν διαφορετικό περιορισμό στο έλο από ότι οι άνδρες (αν δεν κάνω λάθος, 200 μονάδες λιγότερο).
Επίσης, όσον αφορά τον περιορισμό στο έλο, απλά προσθέστε τους συμμετέχοντες και των 3 γκρουπ της Καβάλας σε ένα και μετά αρχίστε να βγάζετε κληρώσεις... Αν κάτι τέτοιο αποτελεί το ανοικτό πρωτάθλημα Ελλάδας, τότε είναι αρκετό για έναν σκακιστή περί το 2200-2250 να ξεκινήσει σκόπιμα με 0 ή 0,5 στα 2. Θα τραβήξει για τόσους συνεχόμενους γύρους που θα ξαναπαίξει με τιτλούχο γύρω στον 9 γύρο. Ο περιορισμός δηλαδή πετυχαίνει να εξισσοροπήσει κάπως τα πράγματα σε αυτό το μειονέκτημα του ελβετικού συστήματος (πέρα βέβαια του γεγονότος ότι βοηθάει όλους όσους κυνηγούν κάποια νόρμα).

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Απαραίτητη συμπλήρωση, επειδή το προηγούμενο μήνυμά μου γράφτηκε βιαστικά: οι εκδηλώσεις στην Ικαρία προηγήθηκαν χρονικά, αλλά στην Κέρκυρα έγινε το πρώτο διεθνές "όπεν" τουρνουά. Η Κέρκυρα είχε τις υψηλότερου επιπέδου παράλληλες εκδηλώσεις, αλλά η Ικαρία μακράν τις περισσότερες και πιο ποικιλόμορφες.

Όσον αφορά στα ίδια τα νησιά, την Ικαρία έχω επισκεφτεί 10 φορές και την Κέρκυρα 8, οπότε έχω ψηφίσει με τα πόδια μου για την αξία και των δύο.

Ανώνυμος είπε...

Έχω παίξει στο όπεν-ανοιχτό της Καβάλας...
1) Το ξενοδοχείο δυστυχώς δεν ήταν το ιδανικότερο...
2)Τι θα πει γκρουπ δυναμικότητας; Ανοιχτό σημαίνει ανοιχτό και μακάρι φέτος να γίνει πραγματικά ΑΝΟΙΧΤΟ και όχι με γκρουπ!

middlewave είπε...

@derida

Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις, αλλά γιατί δεν γίνεται ένα Ανοικτό Πρωτάθλημα Ελλάδας μόνο με Έλληνες (και χωρίς όσους έχουν ήδη προκριθεί)? Το κόστος ενός τέτοιου τουρνουά δεν είναι μεγάλο. Για παράδειγμα, η Μυτιλήνη φέτος (και η Καβάλα τις προηγούμενες χρονιές) προσφέρει στους πρωταθλητές των Ενώσεων/Τ.Επιτροπών φιλοξενία με ημιδιατροφή (η Καβάλα με πρωινό μόνο), συν 1.200 ευρώ σε ειδικά έπαθλα (η Καβάλα 1.100). Η φιλοξενία περίπου 20 ατόμων θα στοίχιζε χονδρικά 300-350 ευρώ το άτομο, δηλαδή 6-7 χιλιάδες ευρώ. Αν το τουρνουά γινόταν στην Αθήνα, όπου πολλοί έχουν και άλλες λύσεις διαμονής, θα μπορούσαν οι προκριμένοι να πάρουν ένα ποσό στο χέρι έναντι και να βρουν την άκρη μόνοι τους. Μαζί με αμοιβές προσωπικού (διαιτητών, ενδεχομένως μπουλετίν, γραμματείας, ζωντανής κάλυψης) και κάποια λογικά έπαθλα, με 10.000 ευρώ κόστος θα μπορούσε να γίνει το τουρνουά. Αν αυτό γινόταν στην Αθήνα, οι 250 συμμετοχές θα ήταν το ελάχιστο σίγουρο, και με παράβολο 30 ευρώ θα καλυπτόταν το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού κόστους. Αν η ΕΣΟ έβαζε 2-3 χιλιάρικα (για τις φιλοξενίες των προκριμένων, ή τα έπαθλα), ή βρισκόταν μια χορηγία μερικών χιλιάδων ευρώ, το τουρνουά θα έβγαζε και κέρδος! Το μόνο πρόβλημα είναι να βρεθούν ημερομηνίες.
Επίσης, καλό θα ήταν να γίνει μια αλλαγή και στην πρόκριση από τα πρωταθλήματα κάτω των 20. Να δημιουργηθεί ένα κλειστό τουρνουά 6-8 ατόμων, όπου θα συμμετέχουν οι πρωταθλητές 16, 18, 20, και οι υπόλοιποι βάση διεθνούς Έλο, όλοι βέβαια κάτω των 20, ίσως και κάποιοι με πρόκριση από το Ανοικτό Ελλάδος. Ένα τουρνουά μεταξύ των κορυφαίων εφήβων μας, ανεξαρτήτως ηλικίας (αντίστοιχα για τις νεάνιδες). Ενδιαφέρον και ελκυστικό τουρνουά, που θα μπορούσε άνετα να βρει διοργανωτή, ίσως στην επαρχία (με κίνητρο και τη συμμετοχή ενός αθλητή του).
Συμφωνώ πάντως ότι το τουρνουά της Καβάλας δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να δοθούν προκρίσεις στο κλειστό - με τόσους πολλούς τιτλούχους ξένους στο τουρνουά, η βαθμολογία στις θέσεις που μας ενδιαφέρουν είναι αναξιόπιστη.
Τελικά όμως, όλα καταλήγουν στην ελκυστικότητα του κλειστού - αν υπήρχαν τα κατάλληλα κίνητρα...

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

H Fide εδωσε στην δημοσιοτητα τον κανονισμο για τα Παγκοσμια διασυλλογικα Πρωταθληματα Ανδρων και Γυναικων που θα γινουν τον Iουλιο στο Dubai.Πολυ βολικα για μας,αρχιζουν στις 11 του μηνα (πρωτος γυρος στις 12) ενω το Ελληνικο πρωταθλημα τελειωνει στις 11.
Ενδιαφερουσες καινοτομιες:Θεσπιση κιτρινης και κοκκινης καρτας(Παιδια δεν κανω πλακα,δειτε το..)
Οσον αφορα την μηδενικη ανοχη την πρωτη φορα που καθυστερεις σου βγαζει ο διαιτητης κιτρινη(και σε σημειωνει στο μπλοκακι αλλα παιζεις κανονικα),και την δευτερη κοκκινη(χανεις την παρτιδα,ο κανονισμος δεν λεει τιποτα για επεκταση της ποινης και σε αλλες αγωνιστικες).Στον τελευταιο γυρο τρως κοκκινη(μηδενισμο)κατευθειαν. Προβλημα του συστηματος οτι στην πρωτη καθυστερηση μπορεις ν'αργησεις οσο θελεις,καθως αλλη ποινη περα απο την κιτρινη καρτα δεν προβλεπεται.Πρωτος ελεγχος χρονου τα 90 λεπτα ενω υπαρχει προσαυξηση 30'' ανα κινηση.Και να καθυστερησει λιγο η πτηση απο Ελλαδα προλαβαινουμε..
Απαγορευονται οι προτασεις ισοπαλιας μεταξυ των παικτων.Γινονται μονο στον αρχιδιαιτητη και μονο για τις περιπτωσεις 3πλης επαναληψης,εφαρμογης του κανονα των 50 κινησεων και θεωρητικα ισοπαλης θεσης.Πολυ δουλεια μεσα στο κατακαλοκαιρο της Αραβιας,αλλα ειναι γνωστο οτι οι κορυφαιοι σκακιστες αντεχουν στα δυσκολα.Εδω επεζησαν στον χειμωνα της Σιβηριας.Για να δουμε αν και εκει ο Gelfand θα πηγαινει με τα ποδια..
Το κερασακι ειναι νομιζω η πολυσημαντη φραση:Καθε σκακιστης/σκακιστρια μπορει να εκπροσωπει μονο μια ομαδα καθε φορα!Πολυ θα'θελα να βρω ενα ακομη σπορ/αθλημα/παιχνιδι που να συμπεριλαμβανει κατι αντιστοιχο στους κανονισμους του..
Το τουρνουα ειναι Ελβετικο 9 γυρων,ολοκληρος ο κανονισμος εδω:
http://www.fide.com/component/content/article
/1-fide-news/4338-fide-world-club-cup

Wow! είπε...

Μέτοικε, δεν είναι τόσο βολικές οι ημερομηνίες για το Παγκόσμιο. Θ'αναγκαστώ να μην παίξω τον τελευταίο (ίσως και τον προτελευταίο) γύρο στα Διασυλ/κά, για να προλάβω την πτήση για Dubai.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Οπως ανακοινωθηκε σημερα στην εκπομπη του Χ.Πιλαλη το τουρνουα της Μυτιληνης ματαιωθηκε,λογω δυσκολιων στην ανευρεση χορηγων.Την επιστολη που απεστειλε το σωματειο στην ΕΣΟ μπορειτε να την διαβασετε στο http://www.somitilinis.gr/

Να θυμισω οτι στο φετινο οπεν της Μυτιληνης ειχε ενσωματωθει το ανοιχτο πρωταθλημα Ελλαδας που αυτη την στιγμη εκκρεμει.

Νωριτερα ειχε ματαιωθει και το τουρνουα της Κερκυρας.

http://www.chessfed.gr/files/program_
open2010.htm