Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Aeroflot Open 2010

Του Μέτοικου στη Νίσυρο



Bareev και Le Guang Liem, δύο από τους νικητές του όπεν της Μόσχας που συνεχίζουν να αγωνίζονται και στο τουρνουά της Aeroflot.

Η Μόσχα εξακολουθεί να είναι το επίκεντρο της σκακιστικής σκηνής καθώς αρχίζει σήμερα εκεί ένα από τα ισχυρότερα ανοικτά τουρνουά του κόσμου. Εύκολοι αντίπαλοι δεν υπάρχουν καθώς το όριο αξιολόγησης για να μπορέσει κάποιος να δηλώσει συμμετοχή στην κυρίως διοργάνωση είναι 2550 Elo. Ογδόντα σκακιστές διεκδικούν τα 21.000 ευρώ του πρώτου βραβείου. Κορυφαία ονόματα οι: Vachier-Lagrave (Fra-2730), Bacrot (Fra-2713), Motylev(Rus-2697), Kamsky (USA-2697), Volokitin (Ukr-2692), Naiditsch(Ger-2687), Sargissian (Arm-2680) που θα έχουν ισχυρό συναγωνισμό από τους νεαρούς Nepomniachtchi (Rus-2658), So(Phi-2656), Le Quang Liem (Vie-2646), Nquyen (Vie-2616), Sjugirov (Rus-2610), Khairullin(Rus-2605), Safarli (Aze-2594), Hou Yifan (Chn-2590).

Τρία ακόμη τουρνουά συμπληρώνουν τη διοργάνωση με αντίστοιχα όρια 2400-2550, 2200-2400 και κάτω απο 2200 Εlo. Ο Ρωσικός αερομεταφορέας προσφέρει φτηνά εισητήρια σ'όσους δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή. Δεν υπάρχει ελληνική συμμετοχή. Οι Τούρκοι στέλνουν 8 νεαρούς σκακιστές τους.
Oι αγώνες αρχίζουν καθημερινά στις δύο το μεσημέρι ώρα Ελλάδας. Επίσημος ιστότοπος ο http://www.aeroflotchess.com/index.htm

Στις 18 Φεβρουαρίου, αμέσως μετά τη λήξη του τουρνουά, διεξάγεται η προκριματική φάση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος μπλιτς,που θα γίνει στο τέλος του χρόνου πάλι στη Μόσχα. Θα διεξαχθεί με ελβετικό σύστημα 9 διπλών γύρων και θα δώσει έξι προκρίσεις για τα τελικά. Πρώτο βραβείο 10.000 ευρώ. Ο Nakamura ξεκαθάρισε οτι δεν θα λάβει μέρος.

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ οργανωμένη φαίνεται η Τουρκία: Προπονητές οι Gurevich και Γρίβας για τα Τούρκικα κλιμάκια, αποστολή νεαρών σκακιστών σε μεγάλα διεθνή όπεν (πέρα από την αποστολή σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια νεανικά και τη συμμετοχή των νεαρών Τούρκων σκακιστών στο πρόσφατο πρωτάθλημα με τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου).
Ήδη σε νεανικό επίπεδο η γειτονική χώρα μας έχει ξεπεράσει βγάζοντας αξιόλογους και ανταγωνιστικούς σκακιστές (Yilmaz, Firat, Can κλπ). Μήπως θα έπρεπε να προβληματίζει αυτό ορισμένους; Πώς είναι δυνατό μία χώρα, που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν είχε ιδέα του τι σημαίνει σκάκι, να έχει φτάσει στο σημείο συνεχούς παραγωγής ανερχόμενων αθλητών; Ποιοι οι λόγοι που δε μπορούμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και μεις σαν χώρα;
Προφανώς υπάρχουν μεγάλα ταλέντα στην Ελλάδα τα οποία προσπαθούν και δουλεύουν αρκετά. Πιστεύω όμως πως δε φτάνει μόνο η δουλειά όταν δεν υπάρχει σωστή καθοδήγηση... Τι κάνει η Ομοσπονδία γι'αυτό και ποια τα κονδύλια που δαπανόνται σε προπονητές και αποστολές σε διεθνή τουρνουά για τους δικούς μας ταλαντούχους σκακιστές;

Ανώνυμος είπε...

Εσύ μπορεί να τους θεωρείς τούρκους, αλλά δεν είναι τούρκοι! Αλλά ούτε και η χώρα αυτή, είναι χώρα «μας»! Και ακόμα πιο παράξενο, δεν είναι ούτε η χώρα των τούρκων! Τώρα, θα σου πω και το άλλο: ούτε και δική σας χώρα είναι!

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Οι παρτιδες του Aroflot open μεταδιδονται ζωντανες και στην
http://livechess.chessdom.com/site/αλλα και στο http://www.chess.co.uk/twic/live

Ανώνυμος είπε...

Είμαι ο ανώνυμος που εξέφρασε προβληματισμό στο πρώτο σχόλιο που ειπώθηκε. Μίλησα σοβαρά και κάποιοι ξεκίνησαν τα δικά τους. Πραγματικά λυπάμαι που δε μπορώ να ξεκινήσω μία συζήτηση στα σοβαρά χωρίς να διακωμωδηθεί.
Πραγματικά δε θα ξαναγίνει...

λιμ είπε...

Φίλε μου έχουν ξεσαλώσει οι ελληνάρες τουρκοφάγοι και ο οικοδεσπότης είναι πολύ ανεκτικός, αυτό είναι όλο...

Ανώνυμος είπε...

εδώ μειώνουν τους μισθούς του κοσμακη , κινδυνευουν να χρεοκοπησουν τα παντα και εσυ θες αυξηση των επιχορηγησεων στο σκαι για να τρωνε δυο τρεις τεμπεληδες προπονητες λες και οταν υπηρχαν περισσοτερα λεφτα εγιναν πολλα πραγματα. Όσοι παιχταραδες ξεπεταχτηκαν στην Ελλαδα, μονοι τους δουλεψαν η επειδη πληρωσαν οι γονεις τους. Το ιδιο συμβαινει και σε ολα είτε επαγγελματα, είτε αθληματα κλπ.

...μαλλον δεν εχεις προσγειωθει ακομη στον πλανητη Ελλαδα

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς και τα βλέπω όλα αυτά. Δε μίλησα για αύξηση των χρημάτων που μπαίνουν στο σκάκι, αλλά για καλύτερη κατανομή των ήδη υπαρχόντων πόρων και σωστή διανομή τους σε καλύτερο προπονητικό δυναμικό! Προφανώς βλέπω τι συμβαίνει γύρω μου και θεωρώ απαράδεκτο για κάποιον να ζητάει παραπάνω χρήματα όταν τριγύρω ο κόσμος πεινά. Όμως ακόμα πιο απαράδεκτη θεωρώ την αλλόγιστη ή χωρίς αποτέλεσμα κατασπατάλιση των λιγοστών χρημάτων που διατίθενται για κάποιο σκοπό.
Επίσης, από τη στιγμή που μέχρι και σκακιστές του επιπέδου του Κάρλσεν χρησιμοποιούν βοήθεια για να ανεβούν ακόμα παραπάνω πώς είναι δυνατό να λέτε ότι παίκτες πολλών επιπέδων παρακάτω μπορούν να ανεβούν αποκλειστικά και μόνο με προσωπική τους δουλειά;
Συνοψίζοντας αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα που έχει η οικονομία, αυτά όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι εντοπίζονται παγκοσμίως, όχι μόνο στη δική μας χώρα. Δε βλέπω κανένα λόγο για να φυγοπονούμε, να καταφεύγουμε όπως είπε ο προηγούμενος άγνωστος σε "τεμπέληδες προπονητές" ή να βάζουμε πρόχειρα μπαλώματα μόνο και μόνο για να δείξουμε ότι επιτελούμε έργο. Υπάρχει και η λύση της σκληρής δουλειάς όλων, αλλά και της λήψης λογικών μέτρων από τα στελέχη που εμείς έχουμε εκλέξει να διοικούν το σκακιστικό χώρο.

Ανώνυμος είπε...

αν δεν σαρεσουν αυτοι να εκλεξεις αλλους, αν θες βαλε και υποψηφιοτητα, αν εισαι όμως στη μειοψηφια σεβασου την πλειοψηφια δες τα καλα αν υπαρχουν κανε προτασεις και μην ωρυεσαι αν δεν γινουν δεκτες αφου θα εισαι μειοψηφια και γενικως ασε τα πολλα λογια

Ανώνυμος είπε...

Προτάσεις;!; Πιστεύετε πως οι προτάσεις μου θα ακουστούν στο συμβούλιο και θα αξιολογηθούν; Πιστεύετε ειλικρινά πως είμαι στη μειοψηφία με το να πιστεύω πως οι πόροι δε διαμοιράζονται σωστά και λογικά;
Και μη μου πείτε πως αν ήμουν στην πλειοψηφία θα είχε αλλάξει η διοίκηση γιατί πολύ απλά μπορώ να σας αποδείξω πως αυτό δε συμβαίνει πουθενά -ή σχεδόν πουθενά- στην κοινωνία με το εξής απλό παράδειγμα: οποιονδήποτε και αν ρωτήσετε γύρω σας, θα σας απαντήσει πως οι πολιτικοί δεν κάνουν απολύτως τίποτα, θα διαμαρτυρηθεί για την υπάρχουσα κατάσταση της Ελλάδας όμως θα πάει να ψηφίσει τους ίδιους όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών...
Κλείνοντας, μάλλον δεν είμαι εγώ αυτός που ωρύεται.... Άλλος έχει ξεχάσει μέσα στη σύγχυση και τον εκνευρισμό του πως η ελληνική γλώσσα περιλαμβάνει το μονοτονικό σύστημα και τα σημεία στίξης...

Ψυχολόγος είπε...

Αυτο ινε το προβλιμα σου..."εχις
χαθι στα σιμια τις στιξις και στο τονικο σιστιμα...."
δορεαν η διαγνοσι

οσο για το φλεγον, μαλλον πρεπι ν α ξερις οτι οι προτασις ενιοτε ακουγοντε αν γινοντε καλοπροερετα...εχουν κε αλου ωτα....

Ανώνυμος είπε...

Δε θεωρώ ότι κάνω κάτι κακοπροαίρετα, είπα την προσωπική μου άποψη για να τη συζητήσω με άτομα γύρω μου και αυτό που βλέπω είναι ειρωνία από κάποιους που μάλλον δεν έχουν μάθει στον ανθρώπινο διάλογο... Εξέφρασα τη γνώμη μου βασιζόμενος σε γεγονότα και περίμενα κάποιους να πουν απλά την άποψή τους επί του θέματος με λογικά και σε σωστή ροή επιχειρήματα. Τελικά όμως ο κύριος λιμ, έχει απόλυτο δίκιο πως έχουμε να κάνουμε μάλλον με φοβερούς και τρομερούς "Ελληνάρες" που δε σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους.

Υ.Γ. Παιδιά, υπάρχει και το γήπεδο ως μέσο για να ξεδώσει ο κόσμος. Δεν είναι ανάγκη να καταστρέφουμε το blog που κάποιος έχει ξοδέψει αρκετές ώρες για να δημιουργήσει και να συντηρήσει σε υψηλά επίπεδα...

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας είπες, τι σε πείραξε που κάποιος έδωσε 2, 3 πληροφορίες για τους τούρκους;
Εμάς γιατί δεν μας πείραξε που μας πληροφόρησες για τις σκακιστικές εξελίξεις σε μια ξένη ( και εχθρικότατη ) χώρα;


Δες τα καλα

1. Να τα παρατηρήσεις με προσοχή

2. Στρέψε την προσοχή σου κυρίως στα θετικά σημεία.

Γι' αυτό βάζουμε σημεία στίξης.

Όσοι είστε πσικολογκι όμως, μη δίνετε σημασία. Μόνο τα φάρμακά σας να παίρνετε τακτικά.

ΑΕΡΟΦΛΟΤ Ανοικτό.
Το οπεν, παραπέμπει μόνο στο Οπεν Γκοβερμεντ - Andrea Georg & Cia

Ανώνυμος είπε...

Τι ψώνια!
Τι ανεγκέφαλοι!

Κάποιος βρήκε μια ευκαιρία να καταδείξει ορισμένα οικτρά λάθη, με πέντε μόνο γραμμές, και ο άλλος αντέδρασε σαν να του έκλεψαν το αυτοκίνητο!

Ένας άλλος, από τη μιά υποστήριξε -πολύ σωστά - ότι τα σημεία στίξης είναι απαραίτητα στην ελληνική γλώσσα, και βγήκε κάποιος «γνωστικός» πσυκολόγκος να δείξει τι ωραία που είναι η ανορθογραφία!

Παρακάτω, ο ίδιος με τα σημεία στίξης, στην ανταπάντησή του, χρησιμοποιεί τη λέξη » «ελληνάρες» « χωρίς να καταλαβαίνει και ο ίδιος τί εννοεί με τον όρο αυτόν!

Ανώνυμος είπε...

"Υ.Γ. Παιδιά, υπάρχει και το γήπεδο ως μέσο για να ξεδώσει ο κόσμος."

Υπάρχει και η δεξιά παλάμη

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

@Kλπ: θα πρεπει ν'αρχισουμε να μαθαινουμε Βιετναμεζικα,φαινεται οτι θα χρειαστουν..
Mετα απο 4 γυρους οι δυο νεαροι Βιετναμεζοι Le Quang Liem(2647) και Nguyen Ngoc Truong Son
(2616)προηγουνται στην Μοσχα με 3.5/4
Ο πρωτος νικησε ηδη Bacrot(2713) και Βu Xiangzhi(2673),ενω ο δευτερος εκοψε την φορα του Φιλιπινεζου So(2656).
Στο γκρουπ των 6 σκακιστων που ακολουθουν με 3 βαθμους ο Bareev, που ακολουθει κατα ποδας τον μαθητη του(αυτα θα βλεπει ο Κασπαροβ και θ'αρχισει να το ξανασκεφτεται..)αλλα και οι δυο νεαροι Ρωσοι Sjugirov και Nepomniachtchi που η ορθη προφορα των ονοματων τους αποτελει βουτηρο στο ψωμι καθε αξιοπρεπους Ρωσομαθη.

καλοπροαίρετος είπε...

Μέτοικε, με τα βιετναμέζικα έχουμε πράγματι θέμα, γιατί γράφονται μεν με το λατινικό αλφάβητο, είναι όμως τονική γλώσσα, και ο καθένας από τους πέντε τόνους σημειώνεται στη γραφή με ένα διακριτικό πάνω ή κάτω από το αντίστοιχο φωνήεν (υπάρχει και έκτος τόνος, ο «επίπεδος», που δεν έχει διακριτικό). Π.χ., το e αυτoύ του Nguyen πωστονείπες, εκτός από το γαλλικό accent circonflexe, ˆ, που φοράει καπέλλο και δηλώνει την προφορά του φωνήεντος, στέφεται από πάνω και με ένα ισπανικό tilde (ελληνική περισπωμένη), ~, που δηλώνει την αυξομείωση στον τόνο της φωνής.

Άρα, το ζητούμενο δεν είναι να μάθουμε απλώς πώς προφέρονται τα βιετναμέζικα, αλλά και πώς τραγουδιούνται…

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Οι δυο Βιετναμεζοι μενουν επιμονα στην κορυφη της βαθμολογιας,αλλα οι ισοπαλιες στους 2 τελευταιους γυρους επετρεψαν στον Β.Grachev(Rus-2653) να τους φτασει στους 4.5/6
Πολλα γνωστα ονοματα ακολουθουν μισο σκαλι πιο κατω(Bacrot,Naiditsch,Cheparinov,
Vescovi,Nepomniachtchi,So,Sasikiran,Timofeev..)
Οσοι δεν θα πεταξουν χαρταετο μπορουν να δουν εδω οτι οι τραπεζικοι(ΜcShane) δεν εχουν παντα στο μυαλο τους το γρηγορο κερδος,αλλα και τα παιχνιδια που σκαρωνει η ηλικια στο μυαλο(Bareev)
http://www.thechessmind.net/storage/chess-posts/aeroflot2010_rds5_6.htm

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Τελευταιος γυρος σημερα στην Μοσχα,και οι δυο Βιετναμεζοι νικησαν χθες και ξεφυγαν μισο βαθμο απο τους αντιπαλους τους.
Σημερα στην κορυφη παιζουν:

1.Le, Quang Liem 6.0 VIE- Nepomniachtchi, Ian 5.5 RUS 2658

2.Korobov, Anton 5.5 UKR 2648 - Nguyen, Ngoc Truong Son 6.0 VIE 2616

3.Grachev, Boris 5.5 RUS 2653 - Vachier-Lagrave, Maxime 5.0FRA 2730

4.Dreev, Alexey 5.0 RUS 2650 -Bacrot, Etienne 5.0 FRA 2713

5.Sasikiran, Krishnan 5.0 IND 2653-Motylev, Alexander 5.0 RUS 2697

6.Timofeev, Artyom 5.0 RUS 2652-Sargissian, Gabriel 5.0 ARM 2680

7.Bareev, Evgeny 5.0 RUS 2643 -Bu, Xiangzhi 5.0 CHN 2673

8.Savchenko, Boris5.0 RUS 2638-Cheparinov, Ivan 5.0 BUL 2660

9.Zhou, Jianchao 5.0 CHN 2632-Vescovi, Giovanni 5.0 BRA 2660

10.Iturrizaga, Eduardo 5.0 VEN 2616-So, Wesley 5.0 PHI 2656

Χθες τελειωσαν τα 2 κατωτερα τουρνουα.Στο τελευταιο νικητης αναδειχτηκε ο 16χρονος Αρμενιος D.Shahinyan(2167) με 7.5/9,ο οποιος ειχε κατακτησει και το δευτερο τουρνουα του Moscow open.Aυτη την φορα δυσκολευτηκε περισσοτερο καθως εκανε και μια ηττα.

Ο 16χρονος Τουρκος Ε.Τopak(2142) και η 18χρονη Mammadova(Aze-2221) ισοβαθμησαν στην 1η θεση του τριτου τουρνουα,για σκακιστες κατω απο 2400 με 7/9.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

O Le νικησε τον Nepomniachtchi και κατελαβε την πρωτη θεση στην Μοσχα,με 7/9 και Rp=2871.Δευτερος, ο Ουκρανος Κorobov που νικησε τον Βιετναμεζο Νguyen.Mε τον τελευταιο ισοβαθμουν στην τριτη θεση οι Μοtylev,Grachev,Zhou Jianchao με 6 βαθμους.
Η τελικη βαθμολογια στην κορυφη:

1.Le Quang Liem g VIE 2647 7
2.Korobov, Anton g UKR 2648 6½
3.Nguyen Ngoc Truong Son g VIE 2616 6
4.Motylev, Alexander g RUS 2697 6
5.Zhou Jianchao g CHN 2632 6
6. Grachev, Boris g RUS 2653 6

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Η νικη του δεκαεννιαχρονου Le του εδωσε την προκριση για το τουρνουα του Ντορτμουντ και τον εφερε στο κατωφλι της σκακιστικης ελιτ,καθως οι δυο επιτυχιες του στην Μοσχα εκτοξευσαν το Εlo του στο 2689,στο live rating.
Σημερα στην Ρωσικη πρωτευουσα διεξαγεται η προκριματικη φαση του Παγκοσμιου πρωταθληματος blitz.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

O Γαλλος Vachier-Lagrave ηταν ο νικητης της προκριματικης φασης του Παγκοσμιου Πρωταθληματος blitz με 13.5/18,προκριθηκαν ακομη οι Bu Xiangzhi,Nepomniachtchi,Mamedov R.
Savchenko,Grachev ενω πολλα γνωστα ονοματα (Jakovenko,Karjakin,Ponomariov,
Mamedyarov,Tomashevsky,Kamsky) αλλα και ο νικητης του Aeroflot Le ποκλειστηκαν.Αναλυτικη βαθμολογια στο:
http://www.aeroflotchess.com/blitz/2010/final-
standings&9.html

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Λαθος σνδεσμος.Ο σωστος ειναι:
http://www.aeroflotchess.com/blitz/2010/final_
standings&9.html

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Σ'ενα πολυ ενδιαφερον χαντικαπ blitz τουρνουα (Χρονος 22 λεπτων μοιραζεται αναμεσα στους 2 αντιπαλους,αντιστροφως αναλογα με τα Ελο τους) νικητης αναδειχτηκε ο S.Shipov αφηνοντας πολλα κορυφαια ονοματα πισω του.Η βαθμολογια στην κορυφη:
1.Shipov 7.5 2557 2887 +3.72
2.Grachev 7.0 2653 2789 +1.53
3.Grischuk 6.5 2736 2722 -0.04
4.Bareev 6.0 2643 2695 +0.66
5.Belov 6.0 2595 2692 +1.21
6.Inarkiev 5.5 2649 2600 -0.48
7.Zvjaginsev 5.5 2642 2590 -0.43
8.Ivanov 5.5 2462 2572 +1.20
9.Morozevich 5.5 37.0 2732 2496 -2.10
10.Malakhov 5.0 2716 2548 -1.80

Εκτος απο τους γνωστους σκακιστες μερος στους αγωνες πηραν και ερασιτεχνες,οπως ο αντιπροεδρος της Ρωσικης Ακαδημιας Επιστημων.Ο Shipov ειναι υπευθυνος για πολλες εξαιρετικες αναλυσεις που δημοσιευονται στο crestbook
http://crestbook.com/?q=node/1142