Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Blade Runner




Σκάκι σε μια ταινία-σταθμό, το Blade Runner. Με έναν προϋπολογισμό που φαίνεται πενιχρός σήμερα, ο Ρίντλεϊ Σκοτ οραματίστηκε και αποτύπωσε στην οθόνη μια εικόνα του κοντινού μέλλοντος που έμελλε να χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη του παγκόσμιου σινεμά. Ένα χαοτικό, υπερπληθές Λος Αντζελες του 2019, παραδομένο στο σκοτάδι και τη βροχή, την παντοδυναμία των πολυεθνικών εταιρειών, αλλά και την εξαθλίωση των λιγότερο προνομιούχων, την τεχνολογική πρόοδο και την ανθρώπινη αποξένωση. Στην καρδιά αυτής της αδυσώπητης μητρόπολης, ένας μοναχικός αστυνομικός αναζητά τα ίχνη τεσσάρων προηγμένης τεχνολογίας ανθρωποειδών που μόλις απέδρασαν από την διαστημική αποικία στην οποία χρησίμευαν ως σκλάβοι και αναζητούν τον δημιουργό τους στη Γη. Σκοπός τους να διεκδικήσουν από αυτόν το δικαίωμά τους σε περισσότερη ζωή. Αποστολή τού ήρωα είναι να τους εντοπίσει και να τους εξοντώσει σε μια πλοκή που θύμιζε τις καλύτερες ιστορίες της ντετέκτιβ λογοτεχνίας, σε συνδυασμό με έναν ευρύτερο στοχασμό με βιβλικές και μυθολογικές αναφορές.
(Λουκάς Κάτσικας)

15 σχόλια:

Schrödinger's Cat είπε...

Οι επισκέπτες που αφήνουν σχόλια στο ιστολόγιο θα πρέπει να κάνουν και ένα μικρό βήμα επαλήθευσης λεκτικού κειμένου, που θα συμβάλλει στον περιορισμό των σχολίων με ανεπιθύμητο περιεχόμενο, δηλαδή spam. Τις τελευταίες ημέρες δυστυχώς κατακλυστήκαμε από διαφημιστικό spam.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Μα γιατί; Μερικά spam τα βρήκα εξόχως ενδιαφέροντα. Να μην μπω τώρα σε συγκρίσεις κι αρχίσουν να μου πετούν πύργους (απ' αυτούς με τη βίδα από κάτω).

Papaveri είπε...

Παναγιώτη με παξιμάδι ήταν η βάση τους. Παλιά στην Ε.Σ.Ο. είχαν τέτοια κομμάτια.

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Συμφωνώ με τη λεκτική επαλήθευση. Όπως όμως είπες σωστά, Γάτε, απλώς θα τα περιορίσει, δε θα τα εξαλείψει. Στο άλλο μου ιστολόγιο -παρά την επαλήθευση- είχα τόσα πολλά spam που βαριόμουνα να σβήνω.

Kostas Oreopoulos είπε...

Βαρέθηκα και εγώ να σβήνω απο τον σκακιστή σχόλια με διαφημιστικό περιεχόμενο. Αυτό που έκανα είναι να αλλάξω από το υπάρχον captch (που έβαλες τώρα και σπάει πανεύκολα από computer robots.. και μάλιστα στην μορφή που το έχεις πολύ εύκολα) με captcha σε λεκτική μορφή. Πχ γράφεις μια πρόταση "ποιό είναι το αγαπημένο ζώο του ιστολογίου?" και η απάντηση για όλους εμάς είναι απλή αλλά για ένα computer robot απλά αδύνατη.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Πολυ ενδιαφερον βρισκω οτι αυτη η συζητηση διεξαγεται σε αναρτηση για το Blade runner στο σεναριο του οποιου υπαρχει και μια παραλλαγη του τεστ Turing που,με πολυ απλα λογια,σκοπο εχει να διαχωρισει ανθρωπο και Τεχνητη νοημοσυνη χρησιμοποιωντας ερωταπαντησεις.
Μαλιστα σ'ενα τεστ στην ταινια μια απο τις ερωτησεις ειναι:
"Περπατας στην ερημο,μονος,και ξαφνικα βλεπεις μια χελωνα αναποδογυρισμενη να παλευει απεγνωσμενα να επανελθει στην κανονικη της σταση.την παρατηρεις αλλα δεν την βοηθας.Γιατι δεν την βοηθας;"
Αναρωτεμαι γιατι κανεις δεν ενοιωσε την αναγκη να σχολιασει ηθικα την κατασταση που βρισκεται τοσα χρονια αυτη η ερμη η γατα του Σρεντιγκερ μ'ολους αυτους που δεν τολμαν ν'ανοιξουν το κουτι μην τυχει και παθει τιποτα..

μου αρεσει το σκακι είπε...

Πολυ περιεργο μου φαινεται.Χελωνα αναποδογυρισμενη στην ερημο...δεν το πιανω .Any help Μετοικε?

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Εχω συμπτηξει το κειμενο για λογους οικονομιας (του δικου μου) χρονου.Ο σκοπος ειναι να εκμαιευθει μια συναισθηματικη αντιδραση απο τον αυτον που υποβαλεται στο τεστ,αντιδραση που ενα ανδροειδες,δυσκολα μπορει να μιμηθει.Βεβαια μπορει ν'αντιδρασει οπως και στην ταινια..

Πληρες κειμενο της σκηνης εδω:
http://www.imdb.com/title/tt0083658/quotes

ολοκληρη η σκηνη εδω:
http://www.youtube.com/watch?v=Qc_204tXHZY

καλοπροαίρετος είπε...

Μέτοικε,

Ούτε εγώ νιώθω την ανάγκη να σχολιάσω ηθικά το πείραμα του Schrödinger, όσο αυτό μένει στη σφαίρα των ιδεών, ένα νοητικό παράδοξο. Την ανάγκη θα την ένιωθα, αν το πείραμα εξετελείτο με πραγματικούς συντελεστές.

Το 1957 επιχειρήθηκε κάτι παρόμοιο, με πραγματικό και όχι φανταστικό ζώο, πραγματικό και όχι φανταστικό κουτί, πραγματικό και όχι φανταστικό δηλητήριο.

(Και σαν να μην έφταναν αυτά, η σκυλίτσα, για τη Лайка μιλώ, τους χάλασε τα σχέδια: «πρόλαβε» να αποβιώσει από άλλη, λιγότερο ανώδυνη αιτία…)

Συνελόντι ειπείν: Ας αφήσουμε τους σοφούς στην αβουλία και την ατολμία τους και ας μην τους δίνουμε ιδέες. Όσο περιορίζονται στις μεταξύ τους ατέρμονες και ατελέσφορες θεωρητικολογίες στο ξεκομμένο από την πραγματικότητα μικροσύμπαν τους, νιώθω σχετικά ασφαλής. Βάρδα μην περάσουν στα έργα.

Δεν θα γινόταν η ανθρωπότητα καλύτερη αν άνοιγε το κουτί με το γατί. Ας μείνει εσαεί κλειστό. Και στο κάτω κάτω, αν κάποιος περίεργος θέλει σώνει και καλά την απάντηση, ας κλειστεί ο ίδιος μέσα και ας περιμένει εμάς τους απέξω να του ανοίξουμε.

Η ιστορία της Лайка, που προσωπικά βρίσκω συγκινητική, εδώ.

Της έστησαν και μνημείο.

Πολύ που την ένοιαξε.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@ Oreopoylos

lol lol lol
ρε Κωστάκη μη μου χαλας τωρα τη
μοικάνα μου με captsas , ιστοζωα
και αλλα πτηνα !
Μπηκα στην πολυ καλη σελιδα του
Παναγιώτη του Κονιδάρη και βρηκα σε κατι παλιοτερες αναρτησεις ..
Pink Floyd και εχω εκστασιαστει
αυτη τη στιγμη !
So..so you think you can tell
heaven from hell
blue skyes from pain..

τι γινεσαι; ολα καλα;

Schrödinger's Cat είπε...

@Κ. Ωραιόπουλος: δεν γνωρίζω αν αυτό είναι τεχνικά δυνατό στο blogger (blogspot).
@καλοπροαίρετος: Λέγεται πως ο Γιούρι Γκαγκάριν, όταν γύρισε από το διαστημικό του ταξίδι στη γη, είπε στους δημοσιογράφους "όσο και να κοίταξα, δεν είδα πουθενά το θεό". Και τότε κάποιος ψιθύρισε¨"η Λάικα τον είχε δει". Ελέγχεται για την ιστορική ακρίβεια φυσικά το περιστατικό...

καλοπροαίρετος είπε...

Τον είδε όμως εφτά χρόνια μετά, στο αεροπορικό δυστύχημα όπου έχασε τη ζωή του. Αν πρόλαβε, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών.

Αξιοπρόσεκτα, σε αυτό το σχετικό άρθρο από το πολύγλωσσο (33 γλώσσες· το 33 φοράει ο λιθουανός επιθετικός του Εργοτέλη Deividas Česnauskis· 33 είναι και οι βαθμοί του Τεκτονισμού· “Πες τρεις φορές τριαντατρία», μου έλεγε, εκτός από να βήξω και να πάρω βαθιά εισπνοή, ο παιδίατρος όταν με εξέταζε για ακροαστικά· «ενενηνταεννιά», απαντούσα εγώ· άσχετο) διαδικτυακό ραδιόφωνο της Μόσχας Голос россии (Η φωνή της Ρωσσίας), ο τίτλος προφέσορας που υπάρχει κάπου στο κείμενο, και η ανεπαίσθητη κυπριακή χροιά στη φωνή του εκφωνητή στο ηχητικό αρχείο που συνοδεύει το άρθρο :)

Ήταν, λέει, 1.57 ύψος. Σήμερα, ούτε για τζόκεϋ δεν θα τον έπαιρναν.

Μια και ο λόγος περί Θεού, και επειδή έχω καιρό να παραθέσω τσιτάτο, ιδού ένα ωραίο του Βολταίρου: Ακόμα και αν δεν υπήρχε Θεός, θα βρισκόμασταν στην ανάγκη να τον δημιουργήσουμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Αυτό που είδε η Λάικα ήταν αστεράκια (από το φινιστρίνι και από την πείνα). Ο Γιούρι πάλι αποκλείεται να είδε το θεό από αυτό το ύψος, εκτός κι αν την ώρα του δυστυχήματος φορούσε ψηλοτάκουνα.

Και μιας κι αρχίσανε τα θεϊκά τσιτάτα, πάρε και ένα με το οποίο λέρωνα τους τοίχους του Πανεπιστημίου: "Όχι μόνο δεν υπάρχει θεός, αλλά άμα μπορείς βρες υδραυλικό το σαββατοκύριακο". Α!ναι, και το άλλο: "Βεβαίως και υπάρχει θεός, απλά δε βρίσκει να παρκάρει".

Μετά απ' αυτά βέβαια πρέπει για κάποιο διάστημα να αποφύγω να περάσω από μερικά σκακιστικά ιστολόγια γιατί θα με μουλιάσουν στον αγιασμό.

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

@Παναγιώτης

Πέρνα πρώτα από το δικό μου να πιάσεις το φωτοκουίζ.
Πάντως και να τον είχε δει τον Θεό ο Γκαγκάριν, θα το έλεγε;

melen είπε...

Άμα ζούσε ο Φίλιπ Ντικ, πολύ θα χαιρόταν με τα σχόλια αυτής της ανάρτησης.
Από το Ηλεκτρικό του Πρόβατο (Do Androids Dream Of Electric Sheep, στο οποίο βασίστηκε το Blade Runner) στη Γάτα του Σρετιγκερ κι από τη Γάτα στον θεό
(εκείνον που δε βρίσκει να παρκάρει)
Θα έριχνε και το Ι Τσίγκ ο γερο-Φιλ, για να μάθει σε ποια εναλλακτική πραγματικότητα χάθηκε ο υδραυλικός.