Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Προπονητικοί διάλογοι


Ο Ετιέν Μπακρό, που στα 10 του χρόνια είχε ήδη σημαντικές διακρίσεις στο σκάκι.

Προπόνηση και αγώνες

του Ηλία Κουρκουνάκη

Στην προσπάθειά μας να βελτιωθούμε σκακιστικά, υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Εφόσον το σκάκι μας ενδιαφέρει ως άθλημα, όλες μας οι προσπάθειες υπάγονται σε μία από τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες:

1) Αγωνιστικές Δραστηριότητες.

2) Προπόνηση (ομαδική ή ατομική).

3) Ατομική Μελέτη.

Η σειρά με την οποία παρουσιάζονται αυτές οι κατηγορίες δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά προκύπτει από την αναγκαιότητα καθεμιάς. Προφανώς, δεν μπορεί κανείς να βελτιωθεί απλά με μελέτη παρτίδων άλλων παικτών, χωρίς δικές του προσωπικές εμπειρίες στις οποίες εφαρμόζονται όποια διδάγματα προκύπτουν από εμπειρίες άλλων. Οποιαδήποτε ικανότητα, σκακιστική ή άλλη, αναπτύσσεται πρώτιστα στην πράξη εξασκώντας την, και όχι προετοιμάζοντάς την θεωρητικά. Ενδεικτική αντιστοιχία με άλλα αθλήματα θα ήταν να περιμένει κανείς να παίξει καλό ποδόσφαιρο παρακολουθώντας αγώνες σε μια οθόνη. Πολύ απλά, η πρακτική αποτελεί τον θεμέλιο λίθο οποιασδήποτε αθλητικής προσπάθειας στο σκάκι.
Από την άλλη πλευρά, μόνο με αγώνες και χωρίς προπόνηση ή ατομική μελέτη δεν μπορεί να πάει κανείς πολύ μακριά. Οι αγώνες πρέπει να αναλυθούν, διδάγματα να εξαχθούν, βελτιώσεις να σχεδιαστούν και νέες γνώσεις να κατακτηθούν. Διαφορετικά, κάθε αθλητής θα έπρεπε να επαναλαμβάνει από την αρχή τα περισσότερα λάθη που έκαναν άλλοι πριν από αυτόν και έτσι θα έχανε πολύτιμο χρόνο. Ενδεικτική αντιστοιχία με άλλες δραστηριότητες εδώ είναι οι επιστήμες στις οποίες διδάσκεται κανείς την συσσωρευμένη γνώση αιώνων ή και χιλιετιών, η οποία προέκυψε από προσπάθειες άλλων, χρησιμοποιώντας μεθοδολογία ασκήσεων και συστηματικά οργανωμένης μελέτης.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στις κατηγορίες δραστηριοτήτων που προαναφέρθηκαν δεν βρίσκεται σε κάποιο σταθερό σημείο, αλλά εξαρτάται από την ηλικία και το σκακιστικό επίπεδο του αθλητή. Για παράδειγμα, στις μικρότερες ηλικίες είναι σκόπιμο να δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στην άμεση εμπειρία, δηλαδή στις αγωνιστικές δραστηριότητες και σε προπόνηση όπου γίνεται προσομοίωση πραγματικών αγωνιστικών συνθηκών. Επίσης, σε επίπεδο αρχαρίων η καλλιέργεια ικανοτήτων και η κατανόηση γενικών αρχών του σκακιού έχουν προτεραιότητα σε σχέση με την απόκτηση συγκεκριμένων γνώσεων. Αντίθετα, πιο έμπειροι παίκτες βοηθιούνται πολύ περισσότερο από ειδικές ασκήσεις και ατομικά στοχευμένα θέματα, ανάλογα με τα κενά που παρουσιάζει η ήδη αναπτυγμένη σκακιστική προσωπικότητά τους, ώστε το παιχνίδι τους να είναι πιο “σφαιρικό” και πλήρες.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το αγωνιστικό πρόγραμμα αποτελεί τον κυρίαρχο μοχλό λειτουργίας οποιουδήποτε αθλητικού προγράμματος. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει καλός μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να γίνονται τα ίδια λάθη. Σε πρώτη φάση είναι σκόπιμο να καταγραφούν ορισμένα από αυτά τα λάθη, προκειμένου να τα αποφύγουμε όταν σχεδιάζουμε ένα μακροπρόθεσμο αγωνιστικό πρόγραμμα. Ο κατάλογος που ακολουθεί προφανώς δεν εξαντλεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, ελπίζω όμως ότι αναδεικνύει τα σημαντικότερα από αυτά.

1) Υδροκεφαλισμός Αγωνιστικών Δραστηριοτήτων.

Τόσο σε επίπεδο μαθητών όσο και σε επίπεδο κορυφαίων σκακιστών και σκακιστριών μας, στην Ελλάδα υπάρχουν δυσανάλογα πολύ περισσότερα ατομικά τουρνουά το καλοκαίρι, δηλαδή την περίοδο 15 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί παίζουν σε αλλεπάλληλα τουρνουά αυτή την περίοδο και συγκριτικά πολύ λιγότερο τους υπόλοιπους 9(!) μήνες.

2) Ακατάλληλη Επιλογή Αντιπάλων.

Προκειμένου να βελτιωθεί το αγωνιστικό μας επίπεδο, οι καταλληλότεροι αγώνες είναι με περίπου ισοδύναμους αθλητές και κατά προτίμηση λίγο καλύτερους. Όπως όμως λειτουργεί το αγωνιστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, με πολλά “όπεν” και διασυλλογικά πρωταθλήματα, μεγάλος αριθμός παρτίδων είναι εναντίον πολύ ισχυρότερων ή πολύ ασθενέστερων αντιπάλων. Κατά συνέπεια, τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τους αγώνες είναι αισθητά λιγότερα από αυτά που θα προσέφερε μια σωστά σχεδιασμένη επιλογή τουρνουά.

3) Μονολιθικότητα Αγωνιστικών Δραστηριοτήτων.

Σε αντίθεση με άλλα αθλήματα, το σκάκι προσφέρει ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα αγωνιστικών δυνατοτήτων, το οποίο ελάχιστα αξιοποιείται στην Ελλάδα. Μερικά από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή έστω να περιοριστούν οι συνέπειές τους, αν διοργανώναμε περισσότερους αγώνες “γρήγορου” σκακιού, σιμουλτανέ, “χάντικαπ”, τουρνουά “πουλ”, ματς, τουρνουά “σεβενίνγκεν”, κ.ά.

4) Απουσία Συντονισμού Αγώνων, Προπόνησης και Ατομικής Μελέτης.

Παρόλο που η ανάλυση των παρτίδων αποτελεί σημαντικό τμήμα της σκακιστικής προπόνησης, στην Ελλάδα φαίνεται ότι γίνεται αποσπασματικά και όχι απαραίτητα με στόχο τον εντοπισμό συγκεκριμένων επαναλαμβανόμενων προβλημάτων ή κενών στη σκακιστική εκπαίδευση του αθλητή. Διαφορετικά, δεν θα προέκυπταν φαινόμενα μεγάλης ανισότητας γνώσεων και ικανοτήτων στο ίδιο άτομο, όπως π.χ. πολύ μεγάλη εξειδίκευση στα ανοίγματα και εντυπωσιακή υστέρηση στη στρατηγική ή στο φινάλε.

Οι παραπάνω σκέψεις αποτελούν μόνο μια αρχική απόπειρα προσέγγισης του προβλήματος, προκειμένου να καταστρωθεί ένα γενικό πλαίσιο που θα βοηθήσει στην δημιουργία ενός όσο πιο συγκεκριμένου κατάλληλου αγωνιστικού προγράμματος γίνεται, όταν προσδιοριστούν παράμετροι όπως η ηλικία, το επίπεδο, οι συνθήκες ζωής κ.ά. των αθλητών.

73 σχόλια:

Schrödinger's Cat είπε...

Μια φορά το μήνα, θα φιλοξενείται στο ιστολόγιο μια συνεργασία του Ηλία Κουρκουνάκη για προπονητικά θέματα. Σκοπός είναι να ανοίγει συζήτηση, με αφορμή το θέμα που θα αναπτύσσεται κάθε φορά. Το σημερινό θέμα "Προπόνηση και αγώνες" πιστεύω πως παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Σε συνεντευξη που εδωσε ο Le Quang Liem στην http://chessmoscow.ru/index.php?topicID=2 αναφερει οτι μεγαλο μερος της προσφατης ανοδου της αποδοσης του οφειλεται στον Εv.Bareev με τον οποιο δουλευει εδω και ενα χρονο,καθως μπορεσε να καταλαβει τις αδυναμιες του και να τις αντιμετωπισει.

Ο 14χρονος Ουκρανος Ιl.Nyzhnyk(live Elo 2535) παιζει σε ανοιχτο τουρνουα στην Γερμανια.Πρωτα ονοματα στη καταταξη:
Epishin,Vladimir(Rus-2607-45 ετων)
Manolache,Marius(Rom-2539-37 ετων)
Teske,Henrik(Ger-2547-42 ετων)
Ivanov,Mikhail(Rus-2465-41 ετων)
Μεχρι τωρα πετυχε 5 νικες σε 5 αγωνες.
http://www.chessorg.de/nwcup.php

Στην Μαλαγα βρισκεται η νεα ελπιδα των Βουλγαρων ο Κ.Berbatov(1996-2481 live elo).Παιρνει μερος σε ανοιχτο τουρνουα που γινεται εκει.Επικεφαλης οσων αγωνιζονται:
Korneev Ol.(Esp-2573-41 ετων)
Paunovic Dr.(Srb-2551-49 ετων)
Μatamoros F.(Ecu-2545-44 ετων)
Stricovic Al.(Esp-2531-49 ετων)
http://www.ajedrezmalaga.org
/torneos/Open/Open.htm

dimis είπε...

Οπως ειπώθηκε ήδη, σημασία εχει η προσωπική συστηματική δουλεια .
Και από ότι βλέπουμε (Άρθρο για τον Νακαμούρα εδώ) και σε υψηλό επίπεδο οι "βοηθοί"-προπονητές είναι χρήσιμοι.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Αυτες τις μερες γινεται στην Τουρκια προπονητικο ματς σβενιγκεν αναμεσα σε νεαρους Τουρκους και μια ομαδα εμπειρων GM.Οι αντιπαλοι:

Ξενοι
1 GM Yakovich Yuri 2575 RUS 48 ετων
2 GM Grigore George-Gabriel 2542 ROU 40 ετων
3 GM Gofshtein Leonid 2540 ISR 57 ετων
4 GM Moskalenko Viktor 2538 UKR 50 ετων
5 WIM Paikidze Nazi 2278 GEO 17 ετων

Τουρκια
1 FM Firat Burak 2413 TUR 17 ετων
2 IM Esen Baris 2513 TUR 24 ετων
3 IM Yilmaz Mustafa 2478 TUR 18 ετων
4 IM Erdogdu Mert 2513 TUR 31 ετων
5 CM Sanal Vahap 2095 TUR 12 ετων!

Aναλογο ματς εγινε και στις γυναικες αλλα εκει η ηλικια των ξενων ηταν αισθητα μικροτερη.Περισσοτερα εδω:
http://angora.tsf.org.tr/component/option,com_
frontpage/Itemid,1/lang,turkish/

μου αρεσει το σκακι είπε...

Πολυ ωραιο αρθρο!

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι 'προπονητικό' το ματς. Η συγκεκριμένη σειρά ονομάζεται Angora και διοργανώνονται περί τα 3-4 τουρνουά ετησίως με στόχο να δώσουν τη δυνατότητα νορμών GM (6,5/10) και IM (4,5/10) στους Τούρκους σκακιστές.
Την ιδέα αυτή καθιέρωσα εδώ και ένα χρόνο περίπου και έχει δώσει ήδη 3 νόρμες GM σε 2 τουρνουά.
Στράτος Γρίβας

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Προφανως το 'προπονητικο' ειναι δικη μου εκτιμηση,και οχι κατι που υποδηλωνει ανεπισημο χαρακτηρα.Ευχαριστω για την διευκρινηση.Θα'ταν αραγε δυνατο να μαθαιναμε καποιες λεπτομερειες για τους οικονομικους ορους της συμμετοχης των ξενων σκακιστων στο τουρνουα;

Ανώνυμος είπε...

Βεβαίως και είναι δυνατό.
Οι 5 ξένοι πληρώνονται για τη συμμετοχή, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ενώ οι Τούρκοι αγωνίζονται μόνο για τις νόρμες - δηλαδή δεν υπάρχουν καθόλου χρηματικά έπαθλα. Υπάρχει συγκεκριμένο άτομο το οποίο έχει αναλάβει την διεκπεραίωση των οικονομικών συμφωνιών με τους ξένους.
Το τουρνουά είναι πάντα σεβενίνγκεν διπλών γύρων (10 γύροι), με μέσο όρο ΕΛΟ 2495-2500, ώστε η νόρμα GM να είναι στους 6,5/10 ή 6/9. Η επιλογή των ξένων είναι 4 GM και ένας σχετικά αδύνατος σκακιστής, συνήθως γυναίκα, γύρω στο 2300. Έτσι, εάν κάποιος κερδίσει τον αδύνατο σκακιστή με 2-0, χρειάζεται μόλις 4,5/8 με τους υπόλοιπους.
Όσοι συμπληρώνουν τις απαραίτητες νόρμες GM σταματάνε να συμμετέχουν και νέα παιδιά παίρνουν τη θέση τους. Γι’ αυτό το λόγο οι Haznedaroglu και Can δεν συμμετέχουν. Ο Erdogdu χρειάζεται ακόμα μια νόρμα, ενώ οι Yilmaz και Esen έχουν από μία νόρμα.
Νομίζω ότι ο σχεδιασμός είναι καλός και θα μπορούσε και η ΕΣΟ ή κάποιος σύλλογος να τον ακολουθήσει, ώστε να δώσει δυνατότητες και στα δικά μας παιδιά να διεκδικήσουν νόρμες. Δυστυχώς τέτοια τουρνουά σπανίζουν στην Ελλάδα, αν και πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμα.
Στράτος Γρίβας

Ανώνυμος είπε...

Κατασκευή GM καλή φάση...:)

Ανώνυμος είπε...

an i "epixeirisi normes" exei aisia ekbasi pairnoun kai bonus oi ksenoi?

Ανώνυμος είπε...

Αυτά γίνονται μόνο στον σύλλογό σου ανώνυμε - ξέρεις εσύ.
Φοβερό site έχεις φτιάξει Φίλλιπα - όποιος κομπιναδόρος θέλει να βγάλει τα απωθημένα του έρχεται εδώ και τα χώνει όπως γουστάρει!
Στράτος Γρίβας

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Συγχαρητήρια γι'αυτη την πρωτοβουλία, εύχομαι καλή επιτυχία.
Οι προπονησεις ειναι αναποσπαστο κομματι για την ανοδο και εξελιξη
ενος παικτη με κατα το δυνατον ταχυτερους ρυθμους.
Μια συμβουλη του προπονητη η μια κατευθυνσις και μονον την οποια μπορει να δωσει σχετικα με τη στρατηγικη που πρεπει να ακολουθηθει σε μια παρτιδα,η σε εναν τυπο θεσεων, μπορει να ειναι αρκετη για τη νικη.
Θυμαμαι ποσο γρηγορη εξελιξη ειχα μικρος και ποσο βοηθηθηκα απο τους προπονητες μου, τον Στέλλιο τον Ψάρρα αρχικα στον ΣΟΚαλλιθεας,τον Λεωνίδα τον Γομάτο, και υστερα με οσων τις συνεργασιες μας εξασφαλισε δωρεαν η ομοσπονδια,
του Γιάννη τον Σταματόπουλου, του Νίκου του Γαβριλάκη,του Στράτου του Γρίβα, του Νικολάι του Αντριάνοβ, τους οποίους ευχαριστω και παλι εναν εναν προσωπικα,και για το σκακι που μου μαθανε, αλλα και για το ηθος τους και την ευγενεια τους. Και επειδη θελω να ειμαι δικαιος , να πω και ενα μεγαλο ευχαριστω και στη ΕΣΟ γι'αυτο.
Μακαρι να εκανε μονο τετοια η ομοσπονδια μας , και να μην αναγκαζομαστε μονο να την κατηγορουμε για ανεπαρκειες...

Επισης να πω οτι οτι μας ειχε στειλει η ΕΣΟ σε πολυ καλο προπονητικο σεμιναριο στην Ουγγαρία το 1987 εμενα και την Άννα Μαρία την Μπότσαρη καθως μας εδωσε και τη δυνατοτητα σε όλη την εθνικη ομαδα να παρακολουθησουμε ενα εξαιρετικο προπονητικο κάμπινγκ 2 εβδομάδων στο Πάνορμο Κρήτης με τον αλησμόνητο Έφιμ Γκέλλερ που ειχε διατελέσει προπονητής και του Καρπόβ για ενα διαστημα, αλλα και είχε δωσει και μεγαλη ώθηση στα ελληνικα σκακιστικα πραγματα γενικοτερα, αφου η συνεργασια του με τον Βασίλη τον Κοτρωνιά επαιξε καταλυτικο ρολο στο να πετυχει ο Βασίλης τον τιτλο του GM και να γινει ετσι ο πρωτος Ελληνας γκρανμαιτρ στο σκακι.

Schrödinger's Cat είπε...

@ανώνυμος: Δεν κατέβηκα από άλλο πλανήτη, γνωρίζω πολύ καλά πως σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει βιομηχανία κατασκευής GM, αλλά κάτι τέτοιο δείχνει εντελώς ανυπόστατο εδώ. Ας μην γράφουμε ό,τι μας κατέβει, είναι και άδικο άλλωστε για τους παίκτες που πετυχαίνουν τις νόρμες.

@Στράτος: Δεν ξέρω τι ακριβώς προτείνεις. Moderation; Όχι, δεν υπάρχει περίπτωση για όσο διάστημα το blog θα είναι ζωντανό στο ίντερνετ. Φυσικά, μερικά μηνύματα που είναι απαράδεκτα διαγράφονται, μερικά ακόμη κινούνται οριακά, αλλά σε γενικές γραμμές ο ελεύθερος σχολιασμός είναι και ο χαρακτήρας του skakistiko. Και τα περισσότερα σχόλια είναι πολύ καλά.

Σκοτερός είπε...

Μπράβο Κώστα Μουτούση που αναφέρεσαι σε όλους τους προπονητές σου ονομαστικά φροντίζοντας να μην ξεχάσεις κανέναν, όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει και σε όποιο σκακιστικό επίπεδο κι αν βρισκόσουν τότε. Δείχνει σπουδαίο ήθος.

Gypaetos είπε...

Εδώ που τα λέμε μπήκα κι εγώ στον πειρασμό να σκεφτώ ότι μπορεί να υπάρχει πριμ για τους ξένους εάν επιτευχθούν οι νόρμες, δεν ζούμε δα και στον παράδεισο. Με τις αναφραγκιές που έχουν οι επαγγελματίες σκακιστές όλα είναι πιθανά, ειδικά κανένα μπαξισάκι στον τελευταίο γύρο...

Ανώνυμος είπε...

Για καμία από τις τρείς νόρμες που έγιναν δε χρειάστηκε νίκη στον τελευταίο γύρο - αντιθέτως χαθήκαν νόρμες...
Στράτος Γρίβας

Gypaetos είπε...

ΟΚ, δεκτό και πάω πάσο!

Ανώνυμος 1 είπε...

Καταρχήν γάτε, ευχαριστώ για την απάντηση ...το σχόλιο μου για κατασκευή δεν αφορούσε τόσο υπόνοιες για παράνομες πράξεις...αυτό θα ήταν πολύ ανέντιμο από μέρος μου να το πω χωρίς να έχω στοιχεία...αφορούσε την κυριολεξία αυτού που είπε ο κύριος Γρίβας,...αλλά όντως με το ύφος μου την χρωμάτισα αρνητικά...γιατί η κατασκευή με τελείως τεχνητό τρόπο GM φαντάζει ξένη για τα αυτιά μου, όσο αφορά την φυσική εξέλιξη και ευχαρίστηση του σκακιού , μπορεί να κάνω και λάθος...και το "επιχείρηση νόρμες" δεν το έγραψα εγώ αλλά άλλος ανώνυμος για αυτό και θα βάλω ένα ψευδώνυμο ας πούμε ...ανώνυμος 1 σε περίπτωση που θεωρήσω ότι πρέπει να ξανά απαντήσω σε αυτό το post....

Ανώνυμος είπε...

Τα σχόλια που διαβάζω εναντίον των τουρνουά που διοργανώνει η Τουρκική Ομοσπονδία είναι τουλάχιστον απαράδεκτα!
Η δουλειά και το έργο που έχουν γίνει στη γειτονική χώρα, φαίνονται ξεκάθαρα από τα αποτελέσματα των αθλητών της. Αν αυτά τα τουρνουά ήταν στημένα τότε η απόδοση των Τούρκων σκακιστών σε άλλες μεγάλες διοργανώσεις θα ήταν πολύ χαμηλότερη του έλο τους. Αυτό που παρατηρώ όμως είναι πολύ καλές αποδόσεις σε μεγάλες ατομικές και διασυλλογικές διοργανώσεις από μέλη της Τουρκικής ομοσπονδίας. Διακρίσεις όπως εκείνες των νεαρών Can και Yilmaz σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια νεανικά, ταχύτατη άνοδος των μικρότερων ηλικιακά σκακιστών της χώρας (πρόσφατα κατέκτησε το Β Group του Αεροφλότ ένας αθλητής γεννημένος το 1998!!) αλλά και σταθερή ανοδική πορεία των μελών της Εθνικής ομάδας των ανδρών.
Δεν έχει λοιπόν κανείς το δικαίωμα να προσβάλει τη δουλειά των προπονητών που έχουν συντελέσει σε αυτό το έργο (ιδιαίτερα του κυρίου Γρίβα που δουλεύει κάμποσα χρόνια με τα παιδιά αυτά) αλλά και τις προσπάθειες της αντίστοιχης ομοσπονδίας να δημιουργήσει ένα τόσο αξιόλογο σύστημα.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε το πώς θα βελτιωθούμε εμείς και όχι να κατηγορούμε τους γύρω μας. Είναι άσχημο να κατηγορούμε άμεσα ή έμμεσα τη δουλειά κάποιων που χαίρουν διεθνούς καταξίωσης και τους καλούν σε όλο τον κόσμο για να δώσουν σεμινάρια γύρω από την προπονητική! Είναι πολύ προσβλητικό να εκμηδενίζουμε τη δουλειά τους και την πορεία τους στον τομέα που διακρίνονται.

Όσον αφορά το άρθρο του κυρίου Κουρκουνάκη είναι όντως πολύ ενδιαφέρον και μπορεί κανείς να αποκομίσει αρκετά χρήσιμα στοιχεία. Βέβαια το μεγάλο ερωτηματικό είναι το κάτα πόσο μπορεί να γίνει καλύτερος σχεδιασμός και κατανομή των ετησίων τουρνουά μας μέσα στο χρόνο μιας και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αξιόλογες διοργανώσεις πέραν των καλοκαιρινών. Ίσως η διοργάνωση τουρνουά Σεβενίγκεν μεταξύ κλιμακίων, εθνικών ή προεθνικών ομάδων της Ελλάδας και γύρω χωρών με εναλλάξ φιλοξενία στη μία και στην άλλη χώρα (ώστε να μειωθούν τα έξοδα για μια τέτοια διοργάνωση) να είχε αρκετό ενδιαφέρον και να οφελούσε. Μία άλλη λύση θα ήταν η διοργάνωση κλειστών τουρνουά, κάτι που απαιτεί όμως κάμποσα έξοδα φιλοξενίας ισχυρών ξένων αθλητών, συνεπώς θα ήταν αναγκαία η εύρεση χορηγών...
ΣΑΝΔΑΛΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Αν και δεν συνηθιζω να γραφω βραδυ,νοιωθω καπως υπευθυνος για την συζητηση που ανοιξα εδω.
Ρε παιδια δεν ειναι απαραιτητο να πηγαινει παντα στο πονηρο το μυαλο μας.Οταν εγραψα το αρχικο κειμενο,δεν ηξερα οτι το τουρνουα ηταν ιδεα του Γριβα.Αυτο που μου εκανε εντυπωση ηταν η επιλογη να βαλεις νεαρους,εξελιξιμους και πεινασμενους σκακιστες να παιξουν εναντια σε μεσηλικες επαγγελματιες ελαφρα-ως αρκετα-καλυτερους αντιπαλους.Προσθετο πλεονεκτημα των νεαρων(στο τουρνουα της Τουρκιας) ειναι οτι οι γυροι ειναι διπλοι,δηλ. καθε μερα παιζονται δυο γυροι,10 γυροι σε 5 μερες.Ετσι δημιουργεις κατα την γνωμη μου καλες συνθηκες για ενα ευνοϊκο αποτελεσμα για οποιον εχει την ικανοτητα,αλλα και αν δεν τα καταφερει καποιος η εμπειρια θα του ειναι πολυτιμη.Απο εκει και περα εσυ σαν οργανωτης εχεις κανει την δουλεια σου,δεν χρειαζεται να ζητησεις εμμεσα η αμεσα απο τους "ξενους" να μην πιασουν το μαξιμουμ της αποδοσης τους.Στο γυναικειο τουρνουα που μολις τελειωσε στην Τουρκια η Γεωργιανη Gvetadze(2337) εκανε 8.5/10,καθολου "φιλικο" αποτελεσμα.Ο Nyzhnyk στην Γερμανια εκανε ισοπαλια στον 6ο γυρο με τον Epishin,εχασε στον τελευταιο απο τον Teske και τερματισε 7ος.Δεν τα καταφερε αυτην την φορα,θα τα καταφερει την επομενη,αν υποθεσουμε οτι εχει την ικανοτητα.Για να ξαναερθουμε στο αρχικο κειμενο του Κουρκουνακη,το προβλημα στην Ελλαδα ειναι οτι οι ταλαντουχοι παικτες δεν παιζουν με τους σωστους αντιπαλους(σωστοι=λιγο καλυτεροι,αντε ισως και οχι τοσο παθιασμενοι πια).Οι καλυτεροι νεαροι σκακιστες συνηθως χανουν βαθμους αξιολογησης κατα το σχολικο εννιαμηνο,γιατι αντιμετωπιζουν αρκετα ασθενεστερους αντιπαλους.Δεν νομιζω οτι τα εξοδα για να προσκαλεσεις 5 σκακιστες γυρω με ΜΟ Ελο γυρω στα 2500(ισως για τα δικα μας δεδομενα να επρεπε να ειναι χαμηλοτερος ο μεσος ορος,κατα την γνωμη μου οι νορμες δεν ειναι αυτοσκοπος) θα ειναι υπερογκα..

Ανώνυμος 1 είπε...

Το σχόλιο πάντως του κ.Γρίβα δεν τον τιμάει ως προς τις δουλειές των άλλων...και αν θέλει να σεβόμαστε την δικά του δουλειά όπως εξάλλου οφείλουμε εφόσον δεν έχει δώσει άλλο δικαίωμα έτσι και αυτός οφείλει να σέβεται την δουλειά του γάτου...με το σχόλιο του " φοβερό site έχεις φτιάξει Φίλλιπα" υποτιμάει το καλύτερο site που έχει φτιαχτεί στο ελληνικό σκάκι...(προσωπική μου γνώμη) και δείχνει τουλάχιστον αλαζονεία...

Ανώνυμος είπε...

Το "φοβερό σάιτ έχεις φτιάξει Φίλλιπα" υποτιμάει ελαφρα και την ορθογραφηση του "Φίλλιπα"

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@ σκοτερος

Σ'ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια,να εισαι καλα. Απλα θεωρω πως ειναι χρεος μας να τιμουμε και να σεβομαστε τους δασκαλους μας.
Αλλωστε ,οπως σωστα παραπονεθηκε πριν λιγες μερες ενας φιλος του blog, τοσα και τοσα κατεβατα
εχω γραψει για αλλα και αλλα θεματα. Και μιας και το θεμα του topic ειναι η προπονητικη,Θα ηταν αδικο θεωρω να μην αφιερωσω εστω λιγο χωρο ευχαριστωντας τους ανθρωπους που με βοηθησαν.
Επισης, σε καθαρα τεχνικο επιπεδο, θα συνιστουσα ενθερμως στους νεαρους Ελληνες σκακιστες να μελετησουν καλα εκεινο απο τα 6 βιβλια της προπονητικης του Στράτου Γρίβα που αναφερεται στα φιναλε πυργων. Εχει γινει πολυ καλη δουλεια, και το φιναλε αυτο παρουσιαζεται με μεγαλη συχνοτητα.
Ο ιδιος ο Στράτος εχει κανει πολυ καλα αποτελεσματα με το προσεκτικο και φινετσατο παιχνιδι του στα φιναλε, που βεβαια προερχεται απο την εξαντλητικη μελετη του σε αυτα.

Ανώνυμος είπε...

Ευλογειται τα γενια σας κυριοι...δημοσιες σχεσεις,συμμαχιες, λυκοφιλιες,διαφημίσεις,αυτοπροβολη κ.τ.λ αντι να παρετε θεση ως προπονητες στους "Προπονητικούς Διαλόγους".
Ξεπουληθήκατε στο γιουσουρουμ...

Ανώνυμος είπε...

Προς Ανώνυμος: Το site του Φίλιππα είναι εξαιρετικό και ο ίδιος είναι φίλος μου εδώ και τριάντα χρόνια. Η ένστασή μου έγκειται αποκλειστικά στο γεγονός ότι διάφοροι ανώνυμοι προσβάλλουν συχνά-πυκνά τις συζητήσεις και τους γράφοντες, καταστρέφοντας ουσιαστικά όποια πληροφόρηση μπορεί να δοθεί.

Προς Ανώνυμος: Η καταγραφή της πραγματικότητας δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη διαφήμιση, ούτε τη χρειάζομαι, ούτε τη θέλω. Στην Ελλάδα δεν απασχολούμαι προπονητικά πλέον πουθενά, ούτε περιμένω να ζήσω από την πώληση των (Ελληνικών) βιβλίων μου. Σέβομαι και λατρεύω τη χώρα μου, αλλά από επαγγελματικής πλευράς δεν ανήκει (τη συγκεκριμένη τουλάχιστον περίοδο) στη σφαίρα του ενδιαφέροντός μου.

Θα ήθελα να πάρω θέση ως προπονητής αναφέροντας τις απόψεις μου, φοβάμαι όμως ότι θα προκαλέσω σωρεία ανώνυμων επιθέσεων από ανθρώπους που χαίρονται απλά να παραμένουν στη μιζέρια τους και να μη σέβονται τις απόψεις και τα σχέδια των υπολοίπων. Αν κάτι δε σου είναι αρεστό δε σημαίνει ότι θα πρέπει απαραίτητα να το πολεμήσεις ή να το εξευτελίσεις.

Τους τελευταίους τρεις μήνες έχω πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια για προπονητές στην Αντάλια (Τουρκία-δύο φορές), στη Σιγκαπούρη, στην Αγία Νάπα (Κύπρο) και στην Τρίπολη (Λιβύη), σε προπονητές που θέλησαν να παρακολουθήσουν και να αναλύσουν τις απόψεις μου. Και στο γιουσουρούμ θα ερχόμουν προς «πώληση», αρκεί το ακροατήριό μου να ήταν επώνυμο – σε αυτό το site η πλειοψηφία των ανωνύμων απλά θα σε βρίσει…

Στράτος Γρίβας

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη γιαγιά μου (συχωρέθηκε)για το κληροδότημα του φινάλε Πύργων (Levenfish) που μου άφησε...τη ξαδέλφη μου Ζωίτσα για τα βασικά του σκακιού που μου μαθε...τους André Danican Philidor και Ναπολέων Λαπαθιώτη για την έμπνευση...Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τα σχόλια σας σχετικά με το τρισμέγιστο ήθος που επιδεικνύω αναφερόμενος στους δασκάλους μου.

Ανώνυμος είπε...

Αξιότιμε κ. Γρίβα,

Έχω την άποψη οτι δεν θα επιτραπει καμια προσωπικη επίθεση.Στο site Γάτου δεν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα και αν τυχόν εμφανιστούν παίρνονται μέτρα και αποκαθίσταται η τάξη.Δεν νομίζω οτι αμφισβητήθηκε το έργο σου στο συγκεκριμένο blog (προπονητικό και συγγραφικό)και προσωπικά θα χαιρόμουν να αναπτυσσόταν επικοδομητικός διάλογος για προπονητικά ζητήματα.Τέλος πρωσοπικά θεωρώ σημαντικό και σεβαστό το έργο που έχεις παράγει ως σκακιστής,προπονητής και συγγραφέας.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Ετσι ειναι φιλε, οταν εχεις ασκησει πρωτα σκληρη κριτικη στην ξαδερφη σου τη Ζωιτσα, ε,καλο ειναι να της στειλεις και καποια στιγμη το μηνυμα οτι δεν εισαι αγνωμων γι'αυτα που σου προσέφερε

Ανώνυμος 1 είπε...

@ κ.Γρίβα

Ένα μεγάλο μέρος της ζωντάνιας αυτού του blog είναι και τα σχόλια του, αν εσείς θέλετε να το κάνετε γιουσουρούμ που διάφοροι επώνυμοι θα έρχονται να πουλάνε την πραμάτεια τους...δεν νομίζω ότι είναι σκοπός αυτού του blog. Και εμένα πολλοί επώνυμοι, συγγραφείς, προπονητές, παράγοντες του σκακιού που έχουν κάθε λόγο να είναι επώνυμοι μου προσβάλουν την αισθητική μου (και όχι μόνο)...αλλά δεν τους προτρέπω, να βυθιστούν στην ανωνυμία μου...:). Αυτό το σχόλιο δεν έχει να κάνει με την προσφορά σας στο σκάκι, η οποία είναι στην κρίση του καθένα και δεν έχω κανένα σκοπό να αμφισβητήσω...

Ανώνυμος 1 είπε...

Για να μην παρεξηγηθώ αντιγράφω την φράση του ίδιου του κ.Γρίβα λίγο ποιό πάνω....
"Και στο γιουσουρούμ θα ερχόμουν προς «πώληση», αρκεί το ακροατήριό μου να ήταν επώνυμο "

Ανώνυμος είπε...

Προς Ανώνυμος 1: Μάλλον δεν «επικοινωνούμε». Προανέφερα ότι προσωπικά δεν έχω να «πουλήσω» τίποτα σε αυτό το site ούτε στην Ελλάδα γενικά – τις απόψεις μου απλά αναφέρω, όταν έχω ελεύθερο χρόνο. Το πρόβλημα δεν είναι η ανωνυμία, αλλά η επιθετική συμπεριφορά και η ειρωνεία συγκεκριμένων ανωνύμων. Παρατηρήσατε κάποιον που επώνυμα γράφει, να μην είναι «προσεκτικός» στις απόψεις του?

Στράτος Γρίβας

ανώνυμος 1 είπε...

Αυτό είναι πολλές φορές που φοβάμαι, ότι είναι πολύ "προσεκτικοί" στις απόψεις τους και δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτό το blog αλλά για την επωνυμία εν γένη...:)

μου αρεσει το σκακι είπε...

Γιατι δεν γραφετε για προπονητικους διαλογους ? Κατηγορειτε ο ενας τον αλλο ενω αλλος ειναι ο τιτλος του αρθρου.Εγω προσωπικα δεν γνωριζω κανενα σας, θα ηθελα να δω καποιο ωραιο αρθρο και να γινει συζητηση πανω σε αυτο.Εσεις κυριοι δουλεψατε και σας βοηθησε και η εσο.Εχω δουλεψει το 1/10 απο εσας.Πρεπει ντε και καλα να παρω καποιο βιβλιο σας για να γινω καλυτερος στο σκακι?ο κ Κουρκουνακης εγραψε αρθρο για το πως θα γινουμε καλυτεροι και εχει μεγαλο ενδιαφερον.Δεν μπορειτε και εσεις να βαλετε ενα λιθαρακι? η μηπως ειναι μυστικο?

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@μου αρεσει το σκακι

Δεν σου προτεινα να αγορασεις τιποτα, ουτε σε σενα, ουτε και σε κανεναν. Αν εκανες μια πιο προσεκτικη αναγνωση θα εβλεπες πως προτεινα να "μελετησουν" οι νεαροι
το εν λογω βιβλιο, δεν μιλησα για αγορα.Αυτο,ή οποιο αλλο προτιμας εσυ για φιναλε πυργων-απλα ειπα αυτο επειδη γραφτηκε απο γνωστη του θεματος, κι επειδη ειναι στα ελληνικα.
Και η αφορμη γι'αυτο σταθηκε
ενα χτεσινο περιστατικο οπου ενας πιτσιρικας απ'την ομαδα μας ειπε οτι "μαλλον χανει" μια θεση οπου ειναι ισοτητα θεωρητικη , και ειναι αναλυση του Λασκερ. Το κυριοτερο μυστικο ειναι η σκληρη δουλειά, και ναι, η μελετη των φιναλε θα σε βοηθησει πραγματι να βελτιωθεις πολυ.

Ανώνυμος είπε...

Όχι ότι και οι επώνυμοι εδώ κ Γρίβα σέβονται τις απόψεις των ανώνυμων συχνά.
Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μας περιγράψεις το πρόγραμμα προπόνησης που εφαρμόζεις με τους Τούρκους μαθητές σου.
Kolmogorov

Ανώνυμος είπε...

Προπόνηση στη γείτονα χώρα.

Σε γενικές γραμμές η δομή της «κορυφαίας» προπόνησης στην Τουρκία έχει ως εξής:

1. Προπονητής Εθνικής Ανδρών: Γρίβας Στράτος (GM)
2. Προπονητής Εθνικής Γυναικών: Μιχαλτσίσιν Αντριάν (GM)
3. Προπονητής Εθνικής Νέων: Γκούρεβιτς Μιχαήλ (GM)
4. Γενικοί Προπονητές Ταλέντων: 10-12 περιφερειακοί Τούρκοι προπονητές

Υπάρχει Συντονιστής Προπονητών (Οζγκούρ Σολάκογλου) και Βοηθός (Ασλί Καρά), ενώ όλοι οι προπονητές συνεργάζονται και βοηθούν όπου χρειάζεται.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιώ 12-14 ετήσια camping, είτε στην Τουρκία είτε σε άλλη χώρα αν υπάρχει διοργάνωση το 2009 συναντηθήκαμε και στην Τσεχία, Ιταλία, Σερβία και Ελλάδα), και σε κάθε camping δουλεύουμε από 6 έως 14 ημέρες, 6 ώρες κάθε ημέρα.

Στην Προεθνική Ανδρών συμμετέχουν 6 σκακιστές και 2 ακόμα νέοι που επιλέγω κάθε χρόνο, ώστε σιγά-σιγά να υπάρχει ανανέωση, αλλά και ευγενής άμιλλα. Μένουμε όλοι μαζί σε ξενοδοχείο και ουσιαστικά περνάμε μαζί όλη την ημέρα μας, κάποιες φορές ακόμα και τις βραδινές μας εξόδους. Ακόμα, κάποιες φορές που κρίνεται αναγκαίο, προπονώ και συνοδεύω και την Προεθνική ομάδα των Εφήβων.

Η ύλη και ο τρόπος προπόνησής μου έχουν περιγραφεί στα βιβλία μου και δεν είναι δυνατό να παρατεθεί σε αυτό το χώρο. Μη θεωρήσετε ότι σας προτείνω την αγορά τους – απλά δεν είναι δυνατή η παραβολή τους. Και φυσικά δεν είναι δυνατό ακόμα και στα βιβλία μου να έχουν γραφτεί τα πάντα – ο καλός προπονητής οφείλει να εξελίσσεται και να μαθαίνει καθημερινά.

Για τη συμμετοχή σε οποιοδήποτε τουρνουά σκακιστή της Προεθνικής ομάδας απαιτείται η έγκρισή μου, ώστε να γίνεται ο κατάλληλος ετήσιος σχεδιασμός. Η συμμετοχή σε ομαδικές διοργανώσεις (Ολυμπιάδα, Πανευρωπαϊκό, Παγκόσμιο, Ολυμπιάδα κάτω 16, Πανευρωπαϊκό κάτω 18) αλλά και σε ατομικές (Πανευρωπαϊκό, GM τουρνουά κ.α.) είναι αναγκαία και επιθυμητή. Αλλά ακόμα και όταν δεν βρίσκομαι μαζί με τους προπονούμενούς μου, επικοινωνούμε μέσω ιντερνέτ για οποιοδήποτε πρόβλημα τους απασχολεί. Γενικά υπάρχει σεβασμός στον προπονητή, ο οποίος είναι πρακτικά απόλυτος άρχοντας σε ότι αφορά την ομάδα του.

Στην αρχή κάθε έτους δίνονται ο σχεδιασμός και οι προβλέψεις από τους αρμόδιους προπονητές και καταρτίζονται τα προγράμματα προπονήσεων, συμμετοχών σε τουρνουά και οι οικονομικές τους προβλέψεις. Φυσικά και υπάρχουν αποκλίσεις, αλλά τουλάχιστον είναι μια αρχική, σημαντική προεργασία.

Ρόδινα δεν είναι τα πάντα. Υπάρχουν προβλήματα, άγχος, μερικές φορές και συγκρούσεις. Αλλά η φύση της κάθε εργασίας εμπεριέχει παρόμοιες καταστάσεις και τελικά κάθε ιδιωτικής φύσης εργασία δεν είναι απλή υπόθεση.

Στράτος Γρίβας

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ.
Μερικά ερώτηματα ακόμη.
Οι μαθητές πλέον θεωρούν το άθλημα επάγγελμα ή χόμπι,και σε περίπτωση που δεν έρχονται τα αποτελέσματα που θέλουν έχουν άλλη εναλλακτική?
Νομίζω κύρια προβλήματα για τους δικούς μας αθλητές.
Και παρακαλώ να γράφεις πιο συχνά εδώ.Ένας GM σε κάτι περισσότερο μπορεί να μας διαφωτίζει,εμάς που ασχολούμαστε πότε πότε και έχουμε κάποια περιέργεια.
Kolmogorov

Ανώνυμος είπε...

Όλα τα παιδιά σπουδάζουν - η ομοσπονδία σχεδόν το απαιτεί. Θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το σκάκι, αλλά έχουν και την εναλλακτική λύση, ανάλογα με τις σπουδές τους.

Στράτος Γρίβας

Ανώνυμος είπε...

Από αυτά που διάβασα βλέπω οι γείτονες να έχουν αλματώδη πρόοδο στο σκάκι τα επόμενα χρόνια.
Kolmogorov

Ανώνυμος 1 είπε...

Ένα τόσο ολοκληρωμένα (ελπίζω ολοκληρωμένα και όχι ολοκληρωτικά οι διαφορές καμιά φορά είναι μικρές...)οργανωμένο σύστημα άμα έχει προπονητές που μπορούν να αναδείξουν την προσωπικότητα των μαθητών τους πάει καλά,...αλλιώς οι μαθητές μπορεί να γίνουν καλοί σκακιστές (όχι άριστοι ...γιατί αυτό θέλει και προσωπικότητα...)αλλά σκακιστικά μηχανάκια και πλήρως από τους προπονητές τους εξαρτώμενοι...
Αυτά είναι προβλήματα της προπονητικής και της διδασκαλίας γενικά και όχι μόνο φυσικά της προπονητικής στο σκάκι...
Κάποια σχόλια δηλαδή για εμπλουτισμό της συζήτησης...αφού το θέμα μας είναι σκακιστική προπόνηση, και χωρίς καμία άμεση ή έμμεση αντιπαράθεση ως προς τις ικανότητες του κύριου Γρίβα ( προσπαθώ να προλάβω μην νιώσει θιγμένος...).

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Schrödinger's Cat είπε...

@ανώνυμος (τελευταίος, για το μήνυμα που γράφτηκε γύρω στις 3 το πρωί):
Όταν υπάρχουν τόσο σοβαρές προσωπικές κατηγορίες, θα πρέπει ο θιγόμενος να γνωρίζει με ποιον έχει να κάνει. Το έχουμε ξαναπεί, σε άλλη περίσταση, δεν είναι κάτι που ανακαλύπτω τώρα. Νομίζω το καταλαβαίνετε και νομίζω καταλαβαίνετε σε πόσο δύσκολη θέση έρχεται ο συντάκτης του ιστολογίου, που έχει κι αυτός σοβαρές ευθύνες, εδώ (και αυτό σας παρακαλώ να το φανταστείτε επίσης). Δεν έχει να κάνει με προστασία του Γρίβα, καθόλου. Η ελευθερία της ανώνυμης διατύπωσης γνώμης δεν μπορεί να επεκτείνεται ωστόσο σε αυτή την περίπτωση. Δεν σβήνω το μήνυμά σας, αλλά το "κρύβω" προσωρινά, για να αποφασίσετε ο ίδιος αν θέλετε να υποστηρίξετε επώνυμα την καταγγελία σας.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Απο την στιγμη που τελειωνουν τα καλοκαιρινα τουρνουα στην Ελλαδα,αρχες Σεπτεμβρη,μεχρι να ερθει το Πασχα και το Games festival,η σκακιστικη σκηνη στην Ελλαδα πεφτει σε χειμερια ναρκη.
Εχουμε 40 σκακιστες στην Ελλαδα(πενηντα αν υπολογισει καποιος και τους ανενεργους) με Διεθνες Ελο πανω απο 2300.Αυτοι οι σκακιστες περα απο διασυλλογικα(οπου αν παιζουν,παιζουν μεταξυ τους)και το κλειστο πρωταθλημα Ελλαδας,στο οποιο ενας νεαρος πολυ δυσκολα αποκτα προσβαση,αγωνιζονται απο ελαχιστα εως καθολου "εντος των τειχων".
Με ποιους επομενως να παιξει ενας ταλαντουχος νεαρος στα 2100-2300 για να βελτιωθει;Με τους συμμαθητες του;
Για να προλαβω τυχον παρεξηγησεις το σχολιο δεν καταλογιζει ευθυνες στους 40-50 σκακιστες που δεν αγωνιζονται τον χειμωνα,ο καθενας ειναι φυσικα ελευθερος να παιζει οποτε και αν θελει,απλα διαπιστωνει μια κατασταση,την οποια οι Τουρκοι(που δεν εχουν αντιστοιχη ομαδα ισχυρων σκακιστων)με τον Γριβα βρηκαν ενα τροπο να την αντιμετωπισουν.
Ας σημειωθει οτι οι αγωνες του Angora μεταδιδονται ζωντανα απο το site του τουρνουα http://angora.tsf.org.tr/
αλλα και απο ICC και Playchess,οχι ακριβως η επιλογη που θα εκανε καποιος που θα'θελε να "επηρεασει" τα αποτελεσματα.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΚΕΜΠΑΠ



ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΜΠΑΠ
350γρ μοσχαρισιος κυμας
350γρ αρνισιος κυμας
200γρ ψωμι χωριατικο στραγγισμενο καλα
1 κρεμμυδι μεγαλο
αλατι-πιπερι οσο θελεται
κανελλα μισο κ/γ
κολλιανδρο μισο κ/γ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ
4 ντοματες μεγαλες
λιγο λαδι
αλατι πιπερι
κανελλα 1 ξυλακι

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ
10 πιτες
400γρ γιαουρτι
3κ/σ λαδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμωνουμε ολα τα υλικα του κεμπαπ μαζι καλα να γινουν ενα μειγμα ομοιομορφο,στην συνεχεια τα βαζουμε στο ψυγειο για 1 ωρα να σφιξει ο κυμας.Μετα παιρνουμε 10-12 ξυλακια και παιρναμε τον κυμα μεσα.Μολις τελειωσουμε τα βαζουμε σε ενα ταψι και στον φουρνο στους 230 βαθμουσ περιπου για 30-40 λεπτα.Εν τω μεταξυ εχουμε φτιαξει την σαλτσα σε ενα ντοματας σε ενα τηγανακι.Το γιαουρτι το χτυπαμε λιγο μαζι με το λαδι για να αραιωσει και εχουμε επισης τηγανισει και τις πιτες.Σε μια μεγαλη πιατελα βαζουμε τισ πιτες κατω κομμενη καθε πιτα στα 6.Μετα τα κεμπαπ κομμενα στα 3 το καθε ενα,απο πανω το γιαουρτι και παριχυνουμε με την σαλτσα.Ραντιζουμε με κοκκινο πιπερι στι ακρες και προσθετουμε και λιγο κρεμμυδακι ψιλοκομενο επισης στις ακρες προαιρετικα.
Καλη σας ορεξη

πεινασμενος είπε...

Ρε φιλε πεινασα!!! Πειναω τωρα!! δεν αντεχω το ειδα το μηνυμα σου και με επιασε η πεινα !!

Ανώνυμος είπε...

Τι έγινε, δεν μπορούμε να παίξουμε με ελο >2300 και το ρίξαμε στο φαγητό?
Η υπονοεί κάτι άλλο το μηνυμα?

Ανώνυμος είπε...

@ Schrödinger's Cat

καταλαβαίνω τη θέση σου και σέβομαι την απόφασή σου. Έχω ιδιαίτερη εκτίμηση και για σένα και για το ιστολόγιό σου και δεν θα ήθελα με τίποτα να μπλέξεις με το Γρίβα εξαιτίας μου.

Όμως για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να παραδεχτείς ότι δεν διατύπωσα καμία ΑΠΟΛΥΤΩΣ προσωπική κατηγορία ενάντια στον Γρίβα, (άλλωστε γίνονται και αλλού τέτοια τουρνουά, στην Τουρκία ο άνθρωπος απλά την ιδέα έβαλε, γιατί αρπάζεται;) αντιθέτως εξήγησα για ποιους λόγους θεωρώ ηθικά αμφίβολα τέτοια τουρνουά εν γένει. Το "υποθάλπτουν" νομίζω είναι προφανές ότι αναφερόταν στις συνθήκες διεξαγωγής (μη έπαθλα απόδοσης) και όχι σε φυσική παρότρυνση. Στο πρώτο μου σχόλιο σκόπευα να διακωμωδήσω αυτού του τύπου τα τουρνουά και όχι να τα χώσω στον Γρίβα, άλλωστε ποιος προπονητής δεν θα ήθελε να "βγάλει" 2-3 γραντμάστερ;

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω λοιπόν για ποια "καταγγελία" μιλάς που χρήζει επώνυμης υποστήριξης, εκτός αν αναφέρεσαι στο σημείο που τον προκαλώ να αποκαλύψει τί γνωρίζει για αυτά που γίνονται στο σύλλογό μου(?). Αλλά δεν έχω δίκιο; εγώ δεν γνωρίζω να γίνεται τίποτα σχετικό, αλλιώς φυσικά και θα το έλεγα επώνυμα, αυτός που γνωρίζει γιατί δεν το καταγγέλει;

Τέλος, σε ένα γενικότερο σχόλιο, ας σταματήσουν κάποιοι το τροπάρι "ανώνυμος=λασπολόγος" γιατί κάθε μέρα εισαγγελείς παρεμβαίνουν για να διερευνήσουν ανώνυμες καταγγελίες, και οι ανώνυμες καταγγελίες λαμβάνονται υπ' όψιν από υπουργεία, οργανισμούς κλπ...
Δείτε εδώ ΦΌΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ στο Υπουργείο υγείας:

http://www.ygeiapronoia.gov.gr/site/applications/complaint/create/anon.csp

Τέλοσπάντων, ας το αφήσουμε ως έχει μήπως κάποιος έχει κάτι εποικοδομητικό να πει περί προπόνησης που είναι το θέμα της ανάρτησης...

Schrödinger's Cat είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τη νηφάλια απάντησή σου. Αντιλαμβάνομαι θαυμάσια πόσο άσχημα μπορεί να νιώσει κάποιος που αφαιρείται ένα μήνυμά του. Αλλά και εσύ, από τη μεριά σου, δείχνεις να καταλαβαίνεις. Οπότε δεν ανησυχώ!

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Αξιζει αληθινος σεβασμος
στους ανθρωπους που μπαινουν ανωνυμα να κανουν καλοπιστη κριτικη χωρις να γινονται εριστικοι και προκλητικοι.
Τωρα για οσους δινουν ειρωνικα αυτες τις νοστιμοτατες συνταγες ως σχολια, θα αρκεστω να τους θυμισω τη ρήση του Πινδάρου:"αρχομένου δ'έργου,πρόσωπον χρη θέμεν τηλαυγές"
οπως και σε περισσοτερο κοντινη σε μας εκδοχη, το εξης:
"το μυστικο αυτων που οικοδομουνε
ειναι ανυπολογιστα βαθυτερο απο κεινων οπου ειν'ετοιμοι να καταστρεψουνε η να αρνηθουν"

Ανώνυμος είπε...

Η συνταγή για το κεμπάπ ένα αστείο σε ένα φίλο ήταν …..δεν έχω πρόθεση να ειρωνευτώ κανένα μη βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα ……..για τιμωρία σας προτείνω το παρακάτω


Σνίτσελ γεμιστά με PHILADELPHIA

Υλικά
4 λεπτά μοσχαρίσια σνίτσελ χτυπημένα ελαφρά
4 μικρά τοματάκια
Πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
2 κουταλάκια κάπαρη
2 κουταλάκια ψιλοκομμένο μαϊντανό
Λαχανάκια Βρυξελλών για γαρνίρισμα
200γρ. PHILADELPHIA
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Παίρνετε τα σνίτσελ και τα χτυπάτε ελαφρά.
Τα απλώνετε σε ένα ξύλο κοπής και τα αλείφετε με την βοήθεια ενός μαχαιριού με PHILADELPHIA.
Σε ένα μεγάλο μπολ κόβετε τα τοματάκια σε μικρά κυβάκια τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες και προσθέτετε την κάπαρη των μαϊντανό αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε.
Με ένα κουτάλι γεμίζετε με το μείγμα τα σνίτσελ και τυλίγετε σε ρολό, με τη βοήθεια οδοντογλυφίδων.
Τοποθετείτε σε πυρέξ η αντικολλητικό ταψί με την διπλωμένη πλευρά από κάτω και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά
Σερβίρετε με βραστά λαχανάκια Βρυξελλών.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Πολυ καλο αλλα οχι γι'αυτο το topic! οι καλοι προπονητες προτεινουν να τρως ελαφρα πριν την παρτιδα !

Ανώνυμος είπε...

@Μέτοικος στη Νίσυρο: Πολύ σωστά τα ερωτήματά σας, για τη δυσκολία εύρεσης τουρνουά μεταξύ καλοκαιριού και Πάσχα. Δυστυχώς μόνη διέξοδος είναι "χέρι βαθιά στην τσέπη και τουρνουά στο εξωτερικό"...
(να κάνω μια μικρή διόρθωση, το παιδί που κέρδισε το Β τουρνουά του Αεροφλότ είναι του 1994 - δε νομίζω να μειώνει αυτό το γεγονός, το μέγεθος της επιτυχίας του...)
ΣΑΝΔΑΛΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Στην Αθήνα γίνονται μερικά κλειστά με έλο γύρω στο 2000-2200 τα τελευταία χρόνια.
Ισως αυτή ειναι η λύση για τους συλλόγους που θέλουν να βοηθησουν τους παίκτες τους.

Ανώνυμος είπε...

Για τους παίκτες 2000-2200 είναι πολύ καλά και τα διάφορα ανοικτά τουρνουά τα οποία διοργανώνονται κάθε μήνα. Το ζήτημα είναι τι γίνεται από κει και πάνω;
ΣΑΝΔΑΛΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@ Σανδαλάκης Άγγελος

Δυσκολια ευρεσης τουρνουα μεταξυ
καλοκαιριου και Πάσχα ; Μεταξυ
καλοκαιριου και επομενου καλοκαιριου θα'λεγα...
Τι;;
Τολμησες να εχεις ελο πανω απο
2200 και να θες να ασχοληθεις
σαν επαγγελματιας παικτης με το σκακι στην Ελλάδα ;;
Οπως πολυ ωραια το ειπες, το χερι
βαθεια στην τσεπη και τουρνουα στο εξωτερικο προκειμενου να κρατηθεις σε φορμα!
Και αν τυχει και δεν εχεις αυτη τη δυνατοτητα, θα περιφερεσαι σαν κακοπληρωμενος ξενοδοχουπαλληλος με 4 μηνες το πολυ εργασια το χρονο στα καλοκαιρινα τουρνουα στην περιπτωση που δεν καταφερνεις να μπαινεις διαρκως στις πρωτες 7-10 θεσεις των επαθλων !
Απο κει και περα, μπορεις ωραιοτατα
να συνδυασεις το σκακι και με τις διακοπες σου και τα μπανια σου...

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς εμείς οι ίδιοι οι σκακιστές,ομοσπονδία κλπ δεν μπορούμε να προσελκύσουμε ιδιώτες να επενδύσουν στο σκάκι διοργανώνοντας τουρνουά ή άλλα.
Εδώ βέβαια δεν υπάρχουν ιδιωτικές επενδύσεις σε άλλα σημαντικότερα.
kolmogorov

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με τον κύριο Μουτούση επεκτείνοντας τη σκέψη στο σύνολο των επαγγελματιών και μη με έλο μεγαλύτερο του 2200... Δυστυχώς οι συνθήκες είναι αρκετά δύσκολες για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το σκάκι.
@kolmogorov: υπάρχουν και λύσεις οι οποίες δεν είναι τόσο δαπανηρές ώστε να χρειάζονται χορηγίες απο ιδιώτες. Θα δώσω ένα παράδειγμα το οποίο έλαβε χώρα πριν κάμποσα χρόνια: το 1997 ο Κύδωνας (με προπονητή τότε τον κύριο Τσαρουχά, Κ.) είχε διοργανώσει έναν αγώνα μεταξύ παιδιών του συλλόγου και σκακιστών από μία αντίστοιχη ουγγρική ομάδα. Αν δεν κάνω λάθος, (ας με διορθώσει κάποιος που ίσως ξέρει περισσότερα) το ματς έγινε με σύστημα σεβενίγκεν και μάλιστα τα έξοδα ελαχιστοποιήθηκαν αφού τα παιδιά από την ουγγαρία φιλοξενήθηκαν στη συνέχεια στην Ελλάδα για το δεύτερο μέρος του ματς. (εκατέρωθεν φιλοξενία δηλαδή)
ΣΑΝΔΑΛΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

derida είπε...

Για να παινεύσουμε και το σπίτι μας :-)

Ένας παίχτης 2200-2400 μπορεί να παίξει (σαν αρκετά καλή προπόνηση) και στα τουρνουά του Παγκρατίου. Στο τελευταίο είχε 7 παίχτες άνω 2200 (από τους 40 συνολικά), το οποίο συνεπάγεται ισχυρότερους αντιπάλους από κάποια καλοκαιρινά όπεν με πολλές συμμετοχές (π.χ. Νίκαια) που δεν έχουν περιορισμούς σε ΕΛΟ.

Έχω την εντύπωση, οτι δεν υπάρχουν τουρνουά διότι οι σχετικοί παίχτες, εκ των προτέρων αποκλείουν τα Αθηναϊκά τουρνουά σαν αδύνατα, με αποτέλεσμα να γίνονται πράγματι πιο αδύνατα.

Φυσικά για >2400 ή για επαγγελματίες (με κριτήριο τα έπαθλα) καθώς και για νόρμες, θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες λύσεις.

Ανώνυμος είπε...

Μιας και μιλάμε για Αθηναϊκά τουρνουά ο ΣΟΝΦ έχει προγραμματίσει για τον Απρίλιο το καθιερωμένο κλειστό.
Φέτος θα είναι διαφοροποιημένο, θα είναι ελβετικό 7 γύρων και τα διεθνή έλο των παικτών θα είναι πάνω από 1900.

Ανώνυμος είπε...

Τότε αγωνιζόμουν στον ΟΑ Χανίων... :)
ΣΑΝΔΑΛΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο προβληματισμός του Άγγελου είναι κοινός με αυτόν πολλών σκακιστών στη χώρα μας. Και δεν είναι μόνο οι 20+χρονοι, όπως ο Άγγελος, ο Γεωργιάδης, ο Καπνίσης κλπ. Είναι και 30+χρονοι, όπως εγώ, ο Γκορίτσας, ο Τασσόπουλος και πολλοί άλλοι, είναι όμως και νεαροί σκακιστές όπως οι Παυλίδηδες, ο Κανακάρης, ο Γαλόπουλος κλπ. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένα τουρνουά κατάλληλο για αυτούς (αφήνω εμάς τους υπερήλικες έξω) πριν ή μετά το καλοκαίρι, πλην του πρωταθλήματος ανδρών. Και ως κατάλληλο χαρακτηρίζω ένα τουρνουά χωρίς αδύνατους παίκτες, με δυνατότητα επίτευξης νόρμας ΙΜ τουλάχιστον. Αντίστοιχος προβληματισμός ισχύει και για τις γυναίκες/νεάνιδες.
Και όμως, η διοργάνωση ενός τέτοιου τουρνουά δεν είναι και τόσο δύσκολη, ούτε δαπανηρή. Παραθέτω ορισμένα παραδείγματα:
1) Κλειστό νόρμας ΙΜ. Απαιτούνται 3 ΙΜ για κλειστό 10 ατόμων, μπορούν να είναι και Έλληνες (στην Αθήνα υπάρχουν αρκετοί). Απαιτούνται 4 ξένοι από 3 τουλάχιστον χώρες, σχετικά εύκολο. Έχουμε αρκετούς Γεωργιανούς σκακιστές που διαμένουν στην Αθήνα, υπάρχει ένας Αλβανός με Έλο κοντά στο 2200, και μερικοί ακόμη από άλλες χώρες. Προσοχή - δεν έχει σημασία η υπηκοότητα, αλλά η "σκακιστική" εθνικότητά τους, δηλαδή τι γράφει στη λίστα των διεθνών Έλο. Ένα τέτοιο τουρνουά χωρίς έπαθλα, μόνο με αμοιβή των ΙΜ που θα παίξουν, στοιχίζει λίγο. Οι υπόλοιποι ας πληρώσουν ένα παράβολο 50 ευρώ, το συνολικό μείον είναι μικρό. Ακόμη καλύτερα, αν συνεργαστούν 3-4 σύλλογοι (με κίνητρο να βάλουν δικούς τους παίκτες στα τουρνουά) και διοργανώσουν από ένα, συνεισφέροντας στον κοινό κορβανά ένα ποσό της τάξης των λίγων εκατοντάδων ευρώ, μπορούν να κάνουν τα τουρνουά ΙΜ αδάπανα, με έπαθλο για τους 1-2 νικητές του κάθε τουρνουά τη συμμετοχή σε τουρνουά νόρμας γκρανμέτρ (που θα γίνει με τα χρήματα που μαζεύτηκαν), και χωρίς αμοιβή για τους ΙΜ.
2) Κλειστό τουρνουά με νόρμες γυναικών - αυτό είναι πάμφθηνο, καθώς το απαιτούμενο επίπεδο είναι χαμηλότερο.
3) Κλειστό τουρνουά νόρμας γκρανμέτρ. Εδώ θα πρέπει να πληρωθούν οι γκρανμέτρ, ενδεχομένως να φιλοξενηθεί κάποιος από το εξωτερικό, οπότε το κόστος ανεβαίνει. Οι άλλες απαιτήσεις είναι ανάλογες.
4) Τουρνουά Σεβένινγκεν, όπως αυτά της Τουρκίας. Αυτά είναι η καλύτερη περίπτωση, μπορείς μέσω της σύνθεσης των ομάδων να δώσεις εύκολα ιδιαίτερο χαρακτήρα και να βρεις κάποιον διοργανωτή, ειδικά στην επαρχία, να καλύψει έξοδα. Η ΕΣΟ θα έπρεπε να διοργανώνει 2 τέτοια το χρόνο για τους παίκτες που είναι στις προεθνικές ομάδες, ένα την άνοιξη, ένα το φθινόπωρο. Κατά τη γνώμη μου θα ήταν πολύ καλύτερη επένδυση λιγότερων χρημάτων από το ισχύον προπονητικό σύστημα, με λίγες και σποραδικές ώρες μαθημάτων.
Και κάτι ακόμη. Το καλοκαίρι έχουμε πολλά ανοικτά τουρνουά, τα μισά εκ των οποίων είναι μικρά σε μέγεθος και δυναμικότητα. Θα ήταν πολύ καλύτερο για το σκάκι αν αυτοί οι διοργανωτές αφιέρωναν την ενέργεια και τους πόρους τους στη διοργάνωση τέτοιων κλειστών και Σεβένινγκεν τουρνουά, αντί σε όπεν που δεν έχουν απήχηση. Ειδικά αν επρόκειτο για Σεβένινγκεν με τις εθνικές-προεθνικές ομάδες, θα μπορούσαν να το προβάλλουν και αποτελεσματικά, αντίστοιχα πχ. με τη Βαλκανιάδα Παίδων που έγινε στη Φλώρινα. Μακάρι να το εξετάσουν!
Ιδανικά, ένα Σεβένινγκεν δύο 5μελών ομάδων σε διπλές συναντήσεις, θα είχε 3 γκρανμέτρ και 2 άτιτλους παίκτες στη μια ομάδα, 5 ΙΜ στην άλλη, με 7 παίκτες να διεκδικούν νόρμες. Αλλά δεν ξέρω αν πληρεί τις προϋποθέσεις, κάποτε η ΦΙΝΤΕ έγινε σχετικά αυστηρή στο θέμα αυτό. Ο Στράτος σίγουρα είναι σε θέση να μας διευκρινίσει το ακριβές θεσμικό πλαίσιο.
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να δηλώσω την προθυμία μου να συμβάλλω τεχνικά στη διοργάνωση οποιουδήποτε τέτοιου τουρνουά, όπως και την προθυμία του σωματείου μου (Σκακιστική Άνοιξη) να συμμετάσχει σε κάθε τέτοια προσπάθεια, αγωνιστικά, τεχνικά και οικονομικά. Θεωρείστε την παρούσα δημοσίευση ως ανοικτή πρόσκληση προς κάθε σωματείο που ενδιαφέρεται για το θέμα αυτό, ειδικά στην Αθήνα, για συνεργασία και άμεση ανάληψη δράσης!

Ανώνυμος είπε...

Παλαιότερα έχουν γίνει τουρνουα με νόρμες ΙΜ (και ΟΜ/ΥΜ) από γνωστό δραστήριο (τότε) σύλλογο.
Νομίζω είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί έχουν σταματήσει να γίνονται τέτοια τουρνουα.
Απλά έπαψαν να "τρέχουν" οι υπεύθυνοι των συλλόγων αυτών.

Ανώνυμος είπε...

Μα και από δραστήριους συλλόγους ακόμα και σήμερα (ΣΟΑΜπελοκήπων, ΣΟΠαγκρατίου) είχαν γίνει κατά το παρελθόν κλειστά τουρνουά με νόρμες αλλά πάνε 3 ή παραπάνω χρόνια. Οπότε μάλλον το ενδιαφέρον γι' αυτά είναι που λείπει μάλλον, όχι οι σύλλογοι που θα τα φιλοξενήσουν.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Πολυ σωστος και λογικος ο middlewave , και συγχαρητηρια
για την αυτοδιαθεση και προθυμια του να βοηθησει, με τις τεχνικες γνωσεις και την εμπειρια του, τετοιες προσπαθειες.
Ειθε να υπαρξουν ευηκοα ωτα απο τους ενδιαφερομενους προς αναληψην τετοιων διοργανωσεων, συλλογους η φορεις

Ανώνυμος είπε...

Παρόμοιες συζητήσεις είχαμε κάνει και παλιότερα με το Σωτήρη. Σωτ, για τουρνουά GM (ή εστω ισχυρό ΙΜ) υπολογίστε και το δικό μας σωματείο μέσα (ΣΟ Αθηνών).

Ανώνυμος είπε...

Πρακτικά όπως εχει αναφερθει τουρνουά για έλο πάνω απο 1800-1900 κάνουν κάποιοι σύλλογοι.
Τουρνουά με ελο>2200 στην Αθήνα είναι μόνο το Ακρόπολις όσο ξέρω που πέρσυ μετακόμισε στην Χαλκίδα μιας και σταμάτησε προ πολλού εκείνη η πρωτοβουλία για τουρνουα με νόρμες τίτλων fide.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Μονο μια νορμα ΙΜ για τον FM Burak Firat(2413) ειχαμε στο τουρνουα της Τουρκιας.Yilmaz Mustafa(2478) και Esen Baris(2513) δεν καταφεραν να κανουν νορμα GM,αν και το παλεψαν μεχρι το τελος.Οι αναλυτικες βαθμολογιες:

Ξενοι
1 Yakovich Yuri 2575 RUS 7/10
2 Grigore George-Gabriel 2542 ROU 5.5/10
3 Gofshtein Leonid 2540 ISR 6/10
4 Moskalenko Viktor 2538 UKR 7.5/10
5 Paikidze Nazi 2278 GEO 4.5/10

Τουρκοι
1 FM Firat Burak 2413 4.5/10
2 IM Esen Baris 2513 5.5/10
3 IM Yilmaz Mustafa 2478 5.5/10
4 IM Erdogdu Mert 2513 3/10
5 CM Sanal Vahap 2095 1/10

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Στην ιστοσελίδα των ΣΟΠαγκρατίου-ΣΜΑΟΚαισαριανής www.athenschess.gr, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής στήλης "Ανάλυση του Μήνα" και για το μήνα Φεβρουάριο 2010, έχει αναρτηθεί εκτεταμένη ανάλυση της παρτίδας Euwe-Capablanca, Κάρλσμπαντ 1929 (ένα από τα ισχυρότερα τουρνουά του μεσοπολέμου), στην οποία παρουσιάστηκε ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο και ενδιαφέρον φινάλε.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι παρτίδες και θέσεις που έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική στήλη "Ανάλυση του Μήνα" επιτρέπεται να εκτυπωθούν ελεύθερα ή και να μοιραστούν σε φωτοτυπίες σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Ανώνυμος είπε...

http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6157

Ανώνυμος είπε...

"Υπενθυμίζεται ότι όλες οι παρτίδες και θέσεις που έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική στήλη "Ανάλυση του Μήνα" επιτρέπεται να εκτυπωθούν ελεύθερα ή και να μοιραστούν σε φωτοτυπίες σε κάθε ενδιαφερόμενο."

εξαιρετική δουλειά κ. Κουρκουνάκη, (όπως πάντα). Και πολύ αξιόλογη και σπάνια η ελεύθερη προσφορά της δουλειάς σας. Ευχαριστούμε!

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Ευχαριστώ πολύ, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους τεχνικούς υποστηρικτές της προσπάθειας, δηλαδή τον Λευτέρη Μέλλο που κατασκεύασε την ιστοσελίδα των ΣΟΠ-ΣΜΑΟΚ και τον Νίκο Εφεντάκη που την επιμελείται (πρώτιστα αυτός). Οι εθελοντές του συλλόγου μας είναι πολλοί.

λιμ είπε...

Κύρις Κουρκουνάκη, στη συζήτηση που άνοιξε με αφορμή το κείμενό σας, δεν θα συμμετέχετε; Αν όχι, επιτρέψτε μου να το θεωρήσω αγένεια.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Αναφορικά με την σχέση αγώνων και των στόχων που πρέπει να έχουν, καταγράφηκαν κάποια ενδιαφέροντα σχόλια στην επόμενη ανάρτηση των "προπονητικών διαλόγων" (21 Μαρτίου 2010). Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διεξάγονται τα σχολικά πρωταθλήματα, καθώς και ότι οι διαφορετικές απόψεις υποστηρίζονται με επιχειρήματα.