Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Θάνατος από το πουθενά

Σκακιστικό εξώφυλλο και αστυνομική πλοκή. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί αυτούσιους όρους από τη σκακιστική ορολογία και η σύμπτωση είναι πως ο ήρωάς του, ο 29χρονος υπαστυνόμος Α’ Ορέστης Κοκόσης έχει το ίδιο επώνυμο με τη νεαρή παίκτρια της Σκ. Άνοιξης, τη Δανάη Κοκόση! Σε μια μικρή μακεδονίτικη πόλη, και συγκεκριμένα στη βίλα «Αθηνά», ο θάνατος κυκλοφορεί πιο άνετα κι από τους ίδιους τους ενοίκους της. Οι τελευταίοι είναι πολλοί: υπηρέτες, κηπουροί, σοφέρ, γιοι, κόρες, ξαδέλφια, φίλοι, ανίψια, γαμπροί, νύφες, συνεταίροι... Mια σπαρταριστή ταξική πινακοθήκη τυπικών Ελλήνων της επαρχίας, το κύριο χαρακτηριστικό των οποίων, αυτό που περιέργως τους ενώνει, είναι ότι κανείς δεν εκτιμά πραγματικά κανέναν. Όλοι εξαπατούν και εξαπατώνται αμοιβαίως. Όλοι συνωμοτούν με τη φυσικότητα με την οποία παίρνουν το πρωινό τους και όλοι είναι πιθανά θύματα μιας ενδοοικογενειακής συνωμοσίας.

Θάνατος από το πουθενά
Συγγραφέας: Νεοκλής Γαλανόπουλος
1η Έκδοση: Σεπτέμβριος '08
Εκδόσεις Τόπος

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο γάτε! Για άλλη μία φορά μας εντυπωσιάζεις με την ενημέρωσή σου για τις σκακιστικές νουβέλες!

Τι γίνεται στο τέλος του βιβλίου;
Ο νεαρός ήρωας αποκαλύπτει τις ιντριγκες και τους δολοφόνους;

Schrödinger's Cat είπε...

Μπα...Δεν βρίσκει καν τη λύση και καταφεύγει σ’ ένα ηλικιωμένο συνάδελφό του της Τροχαίας.

καλοπροαίρετος είπε...

…ο οποίος, ο τροχαίος λέω, έχει κι αυτός ίδιο επώνυμο με άλλη νεαρή σκακίστρια; :)

Schrödinger's Cat είπε...

Αν υποψιαστώ πως το ξέρεις κι αυτό!

καλοπροαίρετος είπε...

Όχι, στην τύχη το πέταξα, κουτουρού μπουγάτσα. Δεν έχω το βιβλίο (θα το αναζητήσω όμως). Τι, το πέτυχα, πράγματι έτσι συμβαίνει; Très banal, mon vieux…

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή νουβέλα μυστηρίου είναι και "Το θεώρημα του παπαγάλου"

Ένα γράμμα κάποιου φίλου από τα παλιά, ένα φορτίο πολύτιμων βιβλίων και ένας φλύαρος παπαγάλος έρχονται να κάνουν άνω κάτω την ήρεμη ζωή των ενοίκων της οδού Ραβινιάν στους πρόποδες της Μονμάρτρης.

Schrödinger's Cat είπε...

@κλπ: Όχι, δεν είναι έτσι, ευτυχώς.
@ανώνυμος: όσοι έχουν διαβάσει το "θεώρημα του παπαγάλου" από τον φιλικό μου κύκλο, έχουν εξαιρετικά ευμενή άποψη. Καιρός, μάλλον, να το πάρουμε στα χέρια!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Το μυστήριο είναι πρόσχημα. Το "θεώρημα του παπαγάλου" (το οποίο σημειωτέον είναι μυθιστόρημα, όχι νουβέλα) αποτελεί έναν φόρο τιμής του Γκετζ στα μαθηματικά. Είναι δηλαδή μια μυθιστορηματική εκλαϊκευση. Να το διαβάσεις.