Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Συντριπτική νίκη του Τοπάλοβ στην 1η παρτίδα

Με μεγάλη ευκολία, και μετά από μόλις δυο ώρες παιχνιδιού, ο διεκδικητής του παγκοσμίου τίτλου Βεσελίν Τοπάλοβ κέρδισε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Βισβανάθαν Ανάντ στην πρώτη από τις 12 παρτίδες της αναμέτρησης για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στη Σόφια της Βουλγαρίας. Ιστορικά, πρόκειται για μια από τις πιο γρήγορες νίκες σε εναρκτήριο αγώνα στην πολύχρονη ιστορία του θεσμού. Οι δυο παίκτες ακολούθησαν τα μονοπάτια της θεωρίας για αρκετές κινήσεις, αλλά ο Τοπάλοβ, έχοντας τα λευκά και παίζοντας στο γνωστό στυλ της πρωτοβουλίας που του ταιριάζει τόσο πολύ, έδειξε καλύτερα προετοιμασμένος και κέρδισε πολύ πειστικά. Είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Ανάντ ξέχασε κάτι από τη δική του προετοιμασία και έπαιξε το καταστροφικό 23...Kf7??. Μετά από την ωραία θυσία 24. Νxf6! η θέση του ήταν χωρίς ελπίδες. Ο Τοπάλοβ, σε συνέντευξη που είχε δώσει λίγες μέρες πριν, είχε υποστηρίξει πως το βασικό πλεονέκτημα που έχει έναντι του Ινδού αντιπάλου του είναι η διαφορά ηλικίας. Και σήμερα εν μέρει δικαιώθηκε. Ο Ανάντ δεν μπορούσε να θυμηθεί τα πάντα, σε τυπική θεωρητική γραμμή.

Topalov - Anand, WCh Sofia 2010 (1), (Grunfeld, D87)
1.d4 Nf6 2.c4 g6 3.Nc3 d5 4.cxd5 Nxd5 5.e4 Nxc3 6.bxc3 Bg7 7.Bc4 c5 8.Ne2 Nc6 9.Be3 O-O 10.O-O Na5 11.Bd3 b6 12.Qd2 e5 13.Bh6 cxd4 14.Bxg7 Kxg7 15.cxd4 exd4 16.Rac1 Qd6 17.f4 f6 18.f5 Qe5 19.Nf4 g5 20.Nh5+ Kg8 21.h4 h6 22.hxg5 hxg5 23.Rf3 Kf7

24.Nxf6 Kxf6 25.Rh3 Rg8 26.Rh6+ Kf7 27.Rh7+ Ke8 28.Rcc7 Kd8 29.Bb5 Qxe4 30.Rxc8+ 1-0.
Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

Χρήσιμα site:
http://www.anand-topalov.com/ (επίσημο site)
http://www.chessclub.com/ (ζωντανή αναμετάδοση με σχόλια του GM Σβίντλερ. Απαιτείται συνδρομή στο σέρβερ, αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό για 2 εβδομάδες. Η πληρέστερη αναμετάδοση στο ίντερνετ, κατά τη γνώμη μου)
http://www.chessdom.com/ (ζωντανή αναμετάδοση με σχόλια)
http://www.chess.co.uk/twic/ (ζωντανή αναμετάδοση με σύντομα σχόλια)
http://www.grivaschess.com/ (σχολιασμός των παρτίδων, 2 ώρες μετά τη λήξη τους, από το Στράτο Γρίβα)
Αν θέλετε να προτείνετε και άλλα site, παρακαλώ συμπληρώστε τις σχετικές διευθύνσεις στο χώρο των σχολίων.

31 σχόλια:

mirebovas είπε...

O Topalov, αντιμετωπίζοντας και μικρή αντίσταση από τον Anand έπαιξε τέλεια επιθετική παρτίδα:)

Ανώνυμος είπε...

i ston server tou fics, http://www.freechess.org/

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Το ηφαίστειο φταίει, το δίχως άλλο.

Ανώνυμος είπε...

Η παρτίδα είναι ήδη πανω για download.

Στράτος Γρίβας

Γεωργιάδης Αλέξανδρος είπε...

Κομψό...

Με τον Αγ8 στην αρχική του θέση, με τον μαύρο Ίππο στο α5 και με τον λευκό πύργο να έχει τον έλεγχο της γ-στήλης, ένα καχύποπτο μάτι θα έβλεπε κάποια τακτική δυνατότητα...!!

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Εγώ θέλω απλά να σχολιάσω τη "διαφορά ηλικίας" που αναφέρει ο Τοπάλοβ. Αφού φτάσαμε και στο σκάκι ο σαραντάρης να έχει πρόβλημα καλύτερα να πάμε να πνιγούμε (πόσο μάλλον όσοι δεν είμαστε πια ούτε σαραντάρηδες). Για να παραφράσω κάτι γνωστό, σε λίγο θα μας πουν ότι προσπαθούμε να κερδίσουμε ένα κομμμάτι, αλλά μετά δεν θα ξέρουμε τι να το κάνουμε...

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Συμπάσχω με τον Κο Οικονομόπουλο, ως σαραντάρης + και εγώ! Πάντως ρε παιδιά εμείς οι πιο σιτεμένοι που θυμόμαστε –προ κομπιούτερ- εποχές, πρέπει να παραδεχτούμε ότι το σκάκι έχει αλλάξει/προοδεύσει(?) πολύ, ‘φυσιογνωμικά’ με τις μηχανές.
Δεν ξέρω ,αλλά έχω την εντύπωση ότι αν μου έδειχναν την θέση του διαγράμματος της ανάρτησης στην 23η κίνηση και μου ‘λεγαν ότι είναι θέση από παρτίδα Παγκ. Πρωταθλήματος γύρω στα μέσα δεκαετίας 80, μάλλον θα γελούσα ειρωνικά (και μαζί μου νομίζω και πολλοί ισχυροί σκακιστές..) Σκεφτείτε: ‘τρυπάρες’ στο ε5,ε6,η6, ‘ξεκομμένοι’ ίπποι στο θ5 και α5, ‘αεριζόμενοι’ βασιλιάδες, κ.α… σιγά να μην παίζουν έτσι οι Γκρανμέτρ….. εμ έλα που παίζουν τώρα, συνεπικουρούμενοι από τους ακούραστους αλγορίθμους και οι θέσεις πλέον αντιμετωπίζονται πολύ ‘συγκεκριμένα’ και πολύ πιο ‘τακτικά’ από παλιότερα και οι γενικές αρχές του ποζισιονέλ παιχνιδιού τείνουν προς υποτίμηση όλο και περισσότερο.
Ελπίζω μόνο αυτό να είναι καλό και να μην επαληθευτεί η –κατ’ εμέ- δυσοίωνη προφητεία του Μποτβίνικ ότι οι σκακιστές θα ‘καταντήσουν’ χειριστές μηχανών.

Dr_mel είπε...

Sas protrepw na anatreksete sto thema pou anartithike prosfata sto blog"skakistiki argo",sto limma droseri miniatouritsa...

chess4poker είπε...

It's better to be 35 than 40. 40 is a critical age. Kasparov retired at 40.

(GM Boris Gulko)

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

ΤΙ ΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ? ΠΑΛΙ ΣΤΙΣ 5?

Schrödinger's Cat είπε...

Στις 3, από εδώ και πέρα κάθε φορά στις 3 το μεσημέρι.

Σπύρος Ιλ. είπε...

Όντως, εκρηκτικό ξεκίνημα!
Με την ευακιρία, ευχαριστούμε τον GM Στράτο Γρίβα για την ποιοτική και πληρέστατη ανάλυση της 1ης παρτίδας, στην ιστοσελίδα του!
Καλή συνέχεια σε όλους!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί Φίλοι,

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Σε λίγο θα ανέβει βελτιωμένη ανάλυση της 1ης παρτίδας.

Στράτος Γρίβας

Kostas Oreopoulos είπε...

Η παρτίδα πραγματικά ήταν τελείως αδιάφορη. Απλά ο Ανάντ κόπηκε στο memory test.

Μεγάλη πλάκα είχε ο σχολιασμός του Svidler στο ICC (ας μην ξεχνάμε ότι ήταν second του Κράμνικ στο μάτς με τον Τοπάλοβ).

Όπως επίσης είπε ο Κάμσκυ, την θέση την είχε δει όταν προετοιμάζονταν για το ματς με τον Τοπάλοβ. Απλά η θέση είναι τόσο κοντά σε ήδη παιγμένες θέσεις, και αν αγνοήσει κάποιος κινήσεις που οδηγούν σε αλλαγές και είναι αδιάφορες αφού δεν κρύβουν καμιά δυσκολία ούτε για τον λευκό ούτε για τον μαύρο, η θέση μετά απο Πζ3 είναι μια από τις 5-6 που πρέπει να κοιτάξει κάποιος.

Σε κάποιον που δεν έχει πρόβλημα μνήμης (όπως φαντάζομαι ο Ανάντ), αυτό μάλλον είναι σύμπτωμα κακής φυσική κατάστασης (μπορεί και η ταλαιπωρία από το ταξίδι να παίζει ρόλο), αλλά σίγουρα σκάκι δεν είναι.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ας ελπίσουμε να δούμε λίγο αληθινό σκάκι σήμερα και όχι πάλι κάποιο memory test όπως πολύ εύστοχα το χαρακτήρισε ο Κος Ωραιόπουλος. Για να δούμε…

Ανώνυμος είπε...

To σκάκι είναι και memory test.

λιμ είπε...

Αρχίζει (σε 20') το ματς!

chessjerk είπε...

Προβλέπω Ισπανική σήμερα!

chessjerk είπε...

Καταλανική παίχτηκε τελικά:)

Ametanoitos είπε...

Ενδιαφέρουσα ανάλυση στο chess.com με live video απ τον Friedel

Ανώνυμος είπε...

τι προβλεπετε στη δευτερη παρτιδα;

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ 'ΛΕΠΤΟΛΟΓΙΚΟ' ΑΝΟΙΓΜΑ Η ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΗ... ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΓΛΕΖΟΙ: YOU NEVER KNOW TILL YOU KNOW..

Kostas Oreopoulos είπε...

Στο σκάκι, δεν κούνησε και πολλά ο Τοπάλοβ. Τον μάζεψε ο Άναντ πολύ εύκολα. Ο Τοπάλοβ δεν μπορεί να αμυνθεί υπομονετικά, θέλει activity και αυτά στο περίπου με αντίπαλο τον Ανάντ, δεν γίνονται.

1-1.

mazas είπε...

Ο Ανάντ κέρδισε όμορφη στρατηγική παρτίδα και 1-1 το ματς θα είναι συγλονιστικό

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Οι δύο πρώτες παρτίδες είναι ενδεικτικές των ικανοτήτων των δύο αντιπάλων. Ο Topalov υπερτερεί στις καινοτομίες σε οξείες θέσεις, ενώ ο Anand σε βαθύτερη στρατηγική κατανόηση και βαθυστόχαστους ελιγμούς. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει ότι και οι δύο θυσίασαν Πιόνι στο άνοιγμα με τα λευκά, ο Topalov για πρωτοβουλία και ο Anand για στρατηγικό αντάλλαγμα.
Εξαιτίας της αλλαγής του προγράμματος των παρτίδων, η εκδήλωση που είχε ανακοινωθεί από τον ΣΟΠ-ΣΜΑΟΚ για την Κυριακή 2 Μαΐου θα αναβληθεί, πιθανότατα για την Κυριακή 9 Μαΐου (σύντομα θα βγει νέα επίσημη ανακοίνωση). Εφόσον το ματς δεν έχει κριθεί ακόμα, θα παρακολουθήσουμε «ζωντανά» σε γιγαντοοθόνη την 11η παρτίδα του ματς, δηλαδή την τελευταία στην οποία θα έχει τα λευκά ο Anand. Στην όχι και τόσο πιθανή περίπτωση που το ματς έχει ολοκληρωθεί σε 10 παρτίδες, θα γίνει πλήρης ανασκόπηση με ανάλυση των πιο κρίσιμων παρτίδων και φάσεων παρτίδων.

Αμετανόητος είπε...

To ...Ιε3 ήταν ένα από τα γνωστά παιδαριώδη λάθη του Τοπάλοβ. Πραγματικά ήταν δύσκολο να δει κάποιος ποιά ήταν η ιδέα. Η θυσία διαφοράς στο δ3 δεν δούλευε και το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι πως ο Τοπι ήθελε να κάνει νούλα στη θέση με τους ανόμοιους που μπορεί να προέκυπτε? Γενικά το ...α5, το ...Ιε3 και το ...η6 ήταν κινήσεις χαμηλού επιπέδου, κατά την άποψή μου.

Γενικά μου άρεσε η θέση του Λευκού από το άνοιγμα αν και τα μηχανάκια προτιμούσαν τον Μαύρο μέχρι το ...Ιε3! Σε κάποιο σημείο η Rybka πρότεινε κάποιες κινήσεις που κατά την άποψή μου ήταν "χαζομαρούλες" όπως το ...Πε8 και το ...β6 και ο Τοπάλοβ τις έπαιζε αμέσως μετά! Φυσικά και δεν υποννοώ τπτ, αφού αν μπορούσε ο Τόπα να συμβουλευτεί την Rybka δεν θα έπαιζε το ...Ιε3. Κατά τα άλλα συμφωνώ με τον κ Ωραιόπουλο ότι δεν ταιριάζουν στο στυλ του Τόπα αυτές οι θέσεις και ο Middlewave δικαιώθηκε και αυτός! Ο Άναντ έπαιξε 1.δ4! Θα πρότεινα στον Τόπα να δοκιμάσει κανα Μπένκο την επόμενη φορά ή την ΙΑΒ μια που δεν παίζει με τον Κράμνικ για να τα καταρρίψει πάνω στην παρτίδα. Πόσα παγκόσμια πρέπει να χάσει ο άνθρωπος για να σταματήσει να αμυνεται εναντίον της Καταλανικής?

Ανώνυμος είπε...

Σρατηγικό παίξιμο
Τακτικό παίξιμο / τακτικοί ελιγμοί.

Ζήτημα μνήμης.

Το «τεστ» μνήμης είναι έκφραση δίχως κανένα νόημα. Κανένας δεν κάνει ούτε καν την σκέψη ότι πρόκειται για μια σκακιστική διοργάνωση όπου 2 σκακιστές θα υποβληθούν - έστω και έμμεσα - σε δομιμασία μνήμης! Ούτε βέβαια και σε δοκιμασία κοπώσεως.

Αυτά, για όσους η παραμονή σε κάποια αγγλογερμανόφωνη χώρα άφησε τα ίχνης της στον εγκεφαλικό φλοιό!

Σημείωση: προέβλεψα 3 ( ολόκληρες! ) κινήσεις στο πρώιμο στάδιο τού 2ου αγώνα, σήμερα. Η μία κίνηση απ' αυτές, θεωρώ ότι ήταν η κρισιμότερη όλων, αυτή που έθεσε τα πράγματα σε νικηφόρες τροχιές, και θα ήθελα από σας να πείτε εάν την θεωρείτε κι εσείς το ίδιο κρίσιμη όπως εγώ.

Άναντ : Πύργος γ2!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί Φίλοι,

Η ανάλυση της 2ης παρτίδας (6 σελίδες) είναι ήδη αναρτημένη στο site μου (www.GrivasChess.com).

Στράτος Γρίβας

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι το Μπένκο εναντίον του Ανάντ είναι αυτοκτονία :-)
Αντίθετα, η ΙΑΒ (ή ίσως η Μπενόνι) ενδεχομένως να προβληματίσει τον Ανάντ λίγο. Σίγουρα θα την έχει κοιτάξει, φαντάζομαι ότι θα παίξει Ζέμις όπως συνηθίζει τελευταία, αλλά τουλάχιστον ο Τοπάλοβ δεν θα βρεθεί σε θέσεις χωρίς παιχνίδι, άσχετα αν ρισκάρει πολύ. Νομίζω ότι αυτό μπορεί να του ταιριάζει περισσότερο. Πάντως, αν κρίνω από την εμπειρία, πιστεύω ότι ο Τοπάλοβ θα επιμείνει στη σειρά κινήσεων αυτή (και έτσι, πιθανότατα, την Καταλανική).
Επίσης, πιστεύω ότι ο Ανάντ έχει προετοιμάσει δύο κύρια ανοίγματα με τα Μαύρα (συν κάποια για μια παρτίδα), όχι ένα όπως συνήθως, και τώρα θα δοκιμάσει το δεύτερο για 1-2 παρτίδες, επανερχόμενος στη Γκρίνφελντ αργότερα, ώστε να μπερδέψει τον Τοπάλοβ στην προετοιμασία.

Kostas Oreopoulos είπε...

Να παίξει κάποιον Μπένκο στον Τοπάλοβ τρώγεται, αφού από υπομονή δεν είναι και τέρας, και προτιμά να έχει αυτός την πρωτοβουλία, αλλά στον Ανάντ, θα ήταν αυτοκτονία. Και ισοπαλία να λήξει, μόνο η ενέργεια που θα πρέπει να καταναλώσει ο μαύρος, για να κρατήσει το τσουκου τσούκου μπολ, θα του κάνει ζημιά στις επόμενες παρτίδες.

Επίσης κάτι ακόμη σε σχέση με τις 'εκτιμήσεις' των μηχανών. Όταν σε μια θέση, με πιόνι κάτω (τα λευκά) και διπλωμένα στην α-στήλη, δίνει -0.20, να την φοβάστε την θέση. Όχι γιατί μπορεί να κρύβει κάτι, απλά γιατί δεν μπορεί ο άνθρωπος να παίζει υπό πίεση διαρκώς. Γιαυτό και το Ιε3 του μαύρου. Είναι προσπάθεια να πάει σε θέση που μπορεί να ελέγχει.

Αν τώρα μιλάμε για αντικειμενικό σκάκι (πχ δια αλληλογραφίας) τότε αλλάζει το θέμα τελείως. Άλλο άθλημα.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

O D.Bojkov αναφερει στο blog του,οπου αναλυει τις παρτιδες στ'Αγγλικα,πως ο Topalov αρνηθηκε αρχικα στην συνεντευξη τυπου οτι το 24.Ιxζ6 αποτελουσε μερος της προπαρασκευης του,αλλα αργοτερα μιλωντας στην Εθνικη τηλεοραση παραδεχτηκε πως η νικη ηταν πολυ ευκολη καθως ο Αναντ επεσε πανω στην προετoιμασια του.

http://www.dejanbojkov.blogspot.com/