Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Φωτοκουίζ


Μια λαμπρή προσωπικότητα της ιστορίας του κινηματογράφου (αριστερά) απολαμβάνει μια παρτίδα σκάκι κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος, στο γύρισμα πολύ γνωστής ταινίας. Ποιος είναι;

11 σχόλια:

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Το θέμα είναι ότι δεν είμαι σίγουρος για το φιλμ. Αν πάντως είναι το γνωστό φιλμ Ε.Φ. λυπάμαι που δεν το έχω δει ποτέ.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ο Μοντγκόμερυ Κλιφτ στο 'From here to eternity' ?

Schrödinger's Cat είπε...

@Ηλία, δεν είναι από το γνωστό φιλμ Ε.Φ. :)
@Rizopoulos, όχι, το ζητούμενο πρόσωπο είναι σκηνοθέτης.

voulagx είπε...

Ροζε Βαντιμ

Schrödinger's Cat είπε...

@Maria: Δεν είναι ο Ροζέ Βαντίμ. Να δώσω την πρώτη βοήθεια;

Moebius είπε...

Είναι ο Στάνλευ Κιούμπρικ.
Δεν γνωρίζω πια ταινία δημιουργούσε παίζοντας σκάκι αλλά πιθανολογώ ότι είναι από τα γυρίσματα της "Λολίτας" ή της ταινίας "2001-Η Οδύσσεια του διαστήματος" όπου όπως είναι γνωστό συμμετέχει ...και μια σκακιέρα.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Moebius

Δεν τον βλεπω τον Γατο ν'απαντα συντομα,διπλος γυρος σημερα..

Σωστα ειναι ο Κιουμπρικ,οχι δεν ειναι η σκηνη απο τις ταινιες που αναφερετε.
Επρεπε να ειναι εδω ο Παναγιωτης (σε λιγο αρχιζει ο διαγωνισμος στην Αγγλια) να τον ρωτησω ποιος ειναι ο ηθοποιος που βλεπουμε την σκια του.

Ας βοηθησω λιγο:Η κινηματογραφικη του ενσαρκωση ενος στρατιωτικου ηγετη(σ'αλλη ταινια) ηταν τοσο καλη που τον ταυτισε με τον συγκεκριμενο ρολο,και του απεφερε ενα Οσκαρ,το οποιο δεν πηγε να παραλαβει.Για την συγκεκριμενη ταινια του Κιουμπρικ ειχε πει οτι ηταν τετοια διασκεδαση τα γυρισματα της που ενοιωθε ενοχος για το γεγονος οτι πληρωθηκε.

moebius είπε...

Προφανώς, Μέτοικε, αναφέρεσαι στον Κερκ Ντάγκλας (ο οποίος όμως δεν κέρδισε Όσκαρ στον Σπάρτακο αλλά ο Ουστίνοφ) και υπονοείς ότι η σκηνή είναι από την ταινία "Σταυροί στο Μέτωπο" όπου επίσης παίζει ο Ντάγκλας.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Οχι ουτε απο τους "Σταυρους στο μετωπο" ειναι.Δεν θα μπορουσα να φανταστω καποιον να διασκεδαζει στα γυρισματα της..

Panos M είπε...

...στρατιωτικου ηγετη ... του απεφερε ενα Οσκαρ,το οποιο δεν πηγε να παραλαβει.Εύκολο, ο George Scott (για το "Πάττον").

Χωρίς πολύ ψάξιμο, Σκότ, Κιούμπρικ, διασκέδαζαν στα γυρίσματα... Υποθέτω το ξεκαρδιστικό Dr. Strangelove. Στην Ελλάδα το είδαμε με τίτλο "SOS Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα".

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

@ panmeg

Πολυ σωστα.
Ο Κιουμπρικ νεαρος επαιζε σκακι τοσο στο Marshall οσο και sto Manhattan Chess Club,καθως επισης και σε παρκα για χρηματα,οπως ο Βogard παλιοτερα.
Σε συνεντευξη του εχει πει οτι "..αναμεσα στα πολλα πραγματα που σου μαθαινει το σκακι ειναι να ελεγχεις τον αρχικο σου ενθουσιασμο,οταν δεις καποια ιδεα που σου φαινεται ελκυστικη.Σε εκπαιδευει να σκεφτεσαι πριν δεσμευτεις σε μια κινηση,αλλα και να κρατας την ψυχραιμια σου μπροστα στις δυσκολιες.
Οταν γυριζεις μια ταινια,χρειαζεται να παρεις πολλες αποφασεις στο ποδι και υπαρχει η ταση "να πυροβολεις χωρις να σημαδευεις".Χρειαζεται πολυ μεγαλος αυτοελεγχος για να σκεφθεις εστω και 30 δευτερολεπτα σ'αυτη την θορυβωδη,νευρωδη ατμοσφαιρα που κυριαρχει σ'ενα κινηματογραφικο πλατω.Αλλα μερικα δευτερολεπτα περισυλλογης μπορουν να σ'αποτρεψουν απο ενα σοβαρο σφαλμα.Σε σχεση με το γυρισμα μιας ταινιας,η χρησιμοτητα του παιχνιδιου ειναι να σε αποτρεπει απο πιθανα σφαλματα,και οχι να σου δινει ιδεες.Οι ιδεες σου ερχονται αυθορμητα,και η αυτοπειθαρχια που χρειαζεται για να τις αξιολογησεις και να τις εφαρμοσεις ειναι το ζορικο κομματι της δουλειας."

http://www.krusch.com/kubrick/Q57.html