Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

«Κράτησε» τις μικρές απειλές ο Ανάντ

Ισόπαλη σε 44 κινήσεις έληξε η 5η παρτίδα της αναμέτρησης για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Ο Τοπάλοβ (λευκός) στο μέσο της παρτίδας είχε κάποια μικροσκοπική υπεροχή. Στη συνέντευξη τύπου, ο Ανάντ (μαύρος) είπε πως του πήρε αρκετό χρόνο να ισοφαρίσει τη θέση και το ...g5-g4 ήταν πολύ σημαντικό σχέδιο για να φτάσει στην ισορροπία. Επίσης, σχολίασε πως η κίνηση ...f6 ήταν κλειδί στη θέση επειδή απειλεί ...Bf7 και τα λευκά πρέπει να αποφασίσουν άμεσα αν θα αλλάξουν ή θα διατηρήσουν τον λευκοτετράγωνο αξιωματικό. Ο Τοπάλοβ είπε πως έπαιξε μερικές μικρές ανανακρίβεις, τόσο στην 3η παρτίδα, όσο και στη σημερινή, σε θέση όπου χρειαζόταν απόλυτη ακρίβεια για να αυξήσει την μικρο-υπεροχή του. Το σκορ τώρα είναι 3-2 υπέρ του Ανάντ και η επόμενη (6η) παρτίδα, είναι προγραμματισμένη για αύριο Σάββατο, ώρα 3 μμ.

Topalov- Anand, WCh Sofia 2010 (5), (Slav, D17)
1.d4 d5 2.c4 c6 3.Nf3 Nf6 4.Nc3 dxc4 5.a4 Bf5 6.Ne5 e6 7.f3 c5 8.e4 Bg6 9.Be3 cxd4 10.Qxd4 Qxd4 11.Bxd4 Nfd7 12.Nxd7 Nxd7 13.Bxc4 a6 14.Rc1 Rg8 15.h4 h5 16.Ne2 Bd6 17.Be3 Ne5 18.Nf4 Rc8 19.Bb3 Rxc1+ 20.Bxc1 Ke7 21.Ke2 Rc8 22.Bd2 f6 23.Nxg6+ Nxg6 24.g3 Ne5 25.f4 Nc6 26.Bc3 Bb4 27.Bxb4+ Nxb4 28.Rd1 Nc6 29.Rd2 g5 30.Kf2 g4 31.Rc2 Rd8 32.Ke3 Rd6 33.Rc5 Nb4 34.Rc7+ Kd8 35.Rc3 Ke7 36.e5 Rd7 37.exf6+ Kxf6 38.Ke2 Nc6 39.Ke1 Nd4 40.Bd1 a5 41.Rc5 Nf5 42.Rc3 Nd4 43.Rc5 Nf5 44.Rc3 ½-½.
Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

Χρήσιμα site:
http://www.anand-topalov.com/ (επίσημο site)
http://www.chessclub.com/ (ζωντανή αναμετάδοση με σχόλια. Απαιτείται συνδρομή στο σέρβερ, αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό για 2 εβδομάδες. Η πληρέστερη αναμετάδοση στο ίντερνετ, κατά τη γνώμη μου)
http://www.chessdom.com/ (ζωντανή αναμετάδοση με σχόλια)
http://www.grivaschess.com/ (σχολιασμός των παρτίδων, 2 ώρες μετά τη λήξη τους, από το Στράτο Γρίβα)
http://www.chessacademy.gr/ (ανταποκρίσεις του Τάκη Νικολόπουλου, διαιτητή του ματς)
http://www.chessvibes.com/ (ανταποκρίσεις και βίντεο)

58 σχόλια:

SirJohn είπε...

Παρακολουθώντας πάντως την παρτίδα, δεν μου φάνηκε ότι ήταν ποτέ καλύτερος (έστω και λίγο) ο άσπρος. Μάλιστα προς το τέλος αισθανόμουν ότι ήταν και λίγο χειρότερος.

Ανώνυμος είπε...

Την Κυριακή 2 Μαϊου 2010 στις 18.00 θα γίνει στον ΣΟΑ (Μακρυνίτσας 12-14) μια παρουσία των 6 παρτίδων που έχουν παιχτεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι.

Ανώνυμος είπε...

"παρουσία"? Εννοείτε "παρουσίαση"? Ξεχνάμε τα ελληνικά μας...

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Νομίζω ότι οριστικά δεν έχει βέβαια κριθεί το ματς ακόμη, αλλά αν θα έπρεπε να μιλήσουμε με πιθανότητες θα έδινα ένα 70-30 τουλάχιστον στον Ανάντ.
Η κατάσταση φαίνεται από πολύ δύσκολη έως μη αναστρέψιμη για τον Βέσκο και όχι τόσο στον καθαρά σκακιστικό τομέα όσο στον ‘ψυχολογικό’ και στο κλίμα του περίγυρου του .
Νομίζω ότι τελικά η πολυθρύλητη ‘έδρα’ του έκανε κακό. Προσωπικά ‘έπεσα’ από τα σύννεφα βλέποντας στο επίσημο σάιτ τη φωτογραφία του Τοπάλοφ και του Νταναίλοφ στο δείπνο με τον καθηγητή –πως τον λένε- ‘εφευρέτη’ του ευρώ , ο οποίος έκανε και την πρώτη κίνηση σήμερα, και να οι δεξιώσεις και να οι φωτογραφίες και να τα στημένα υποχρεωτικά χαμόγελα του Τοπάλοφ και να..και να …οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που πραγματικά έπρεπε(κατά την ταπεινή μου άποψη) να κάνει. Δηλαδή αυτοσυγκέντρωση, προετοιμασία και ανάπαυση σωματική και ψυχική και προσπάθεια ανασυγκρότησης και ‘μπασίματος ‘σε mode μάχης! Αποτέλεσμα το σκάκι που είδαμε πάλι σήμερα (υπάρχουν πολύ καταλληλότεροι και ισχυρότεροι από εμένα θαμώνες του μπλογκ για να κρίνουν σκακιστικά έναν Τοπάλοφ , αλλά εγώ με τις ταπεινές μου γνώσεις είδα ένα άχρωμο και ‘άψυχο’ άνοιγμα και ένα παιχνίδι χωρίς καμιά πραγματική φιλοδοξία)
Δεν ξέρω, ,μπορεί η αίσθηση μου να είναι λάθος, αλλά ο Τοπαλοφ δείχνει ‘παραιτημένος’ ήδη ..και παραδομένος σε ένα ατελείωτο ‘πανηγυράκι’ ψευτομάρκετινγκ, ψευτομαγγιάς τύπου Σόφια ρουλζζζ(ύπνος βαθύς!) και άλλα άσχετα, που σίγουρα βαθιά μέσα του δεν επικροτεί.
Ε τι σκάκι να παίξει έτσι ο άνθρωπος?
Ο Αλιέχιν (ίσως ο μεγαλύτερος ‘μαχητής’ των 64 τετραγώνων) έλεγε ότι ο σκακιστής πρέπει να είναι διαρκώς μια μίξη μοναχού και άρπαγα! Τι από τα δυο μπορεί κάποιος να πει ότι είναι στην τωρινή του κατάσταση ο Τοπάλοφ?
Και μια και είπαμε για ‘έδρα’ στο σκάκι , θεωρώ ότι κάτι τέτοιο (με την ποδοσφαιρική λ.χ έννοια) στο σκάκι δεν υφίσταται. Μήπως ο προαναφερόμενος Αλιέχιν δεν κέρδισε (σε μια από τις μεγαλύτερες αν όχι την μεγαλύτερη σκακιστική έκπληξη όλων των εποχών) τον Καπαμπλάνκα ‘έκτος έδρας’ (στο Λατινογενές και ‘Καπαμπλανικό’ Μπουένος Άιρες το ’27?).

Ανώνυμος είπε...

η σεμνη τελετη ελαβε τελος απο νωρις,,,ο Τοπαλοβ δεν εχει καμια σχεση με το σκακι κορυφης...

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Αγαπητέ φίλε, ας μην είμαστε τόσο ‘σκληροί’ με τον Τοπάλοφ. Το να λες ‘ο Τοπαλοβ δεν εχει καμια σχεση με το σκακι κορυφης...’ είναι αυταπόδεικτα -μέσα από μια απλή αναδρομή στην καριέρα του και στα αποτελέσματα του – λάθος.
Ας μην ακολουθήσουμε το ‘Δρυούς πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται’.

Gypaetos είπε...

Ναι, δεν έχει καμία σχέση με το σκάκι κορυφής, απλά έχει κατά τύχη το κορυφαίο elo...

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

http://livechess.chessdom.com/

...ζωντανή μετάδοση γεγονότων, συμπεριλαμβανομένου και του ματς Τοπάλοβ-Ανάντ στο chessdom.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Προφανώς το ματς δεν έχει τελειώσει ακόμα, προφανώς ο Topalov είναι ισχυρότατος παίκτης. Από την άλλη πλευρά, μέχρι τώρα κυριαρχεί ο Anand, μάλιστα πολύ περισσότερο απ' όσο τις 5 πρώτες παρτίδες του ματς με τον Kramnik, μολονότι εκεί το σκορ ήταν +2 =3 υπέρ του.
Ο Topalov έχει αποδείξει κατ' επανάληψη ότι μπορεί να ξεπεράσει αντιξοότητες ή και αλλεπάλληλες ήττες σε τουρνουά. Εδώ όμως πρόκειται για ματς και η προγενέστερη εμπειρία του δεν είναι η καλύτερη. Για παράδειγμα, εναντίον του Kramnik ανέτρεψε και ισοφάρισε το 0-2, αλλά τελικά έχασε άλλη μια παρτίδα και ουσιαστικά το ματς (τυπικά μόνο έληξε ισόπαλο χάρη στον μηδενισμό του Kramnik σε μια παρτίδα).
Επομένως, για να γίνει κι εδώ η ανατροπή, χρειάζεται να βελτιωθεί το παιχνίδι του Topalov και ταυτόχρονα να χάσει τον έλεγχο της κατάστασης ο Anand. Δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο.
Ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Topalov είναι ότι δεν τον συμφέρει ούτε το ισόπαλο αποτέλεσμα 6-6. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει σε "γρήγορες" παρτίδες τον Anand, ενώ ο ίδιος δεν έχει καλές σχέσεις με αυτούς τους ρυθμούς παιχνιδιού. Οι επιδόσεις του στο Melody Amber είναι σχεδόν πάντα μέτριες, ενώ στο μπαράζ εναντίον του Kramnik ηττήθηκε πεντακάθαρα, παρόλο που έκανε μια αρκετά καλή νίκη.

dimis είπε...

Ένα θέμα είναι τι άνοιγμα θα παίξει με τα λευκά ο Τοπαλοβ στα επόμενα παιχνίδια.
Με την Σλαβική δεν φαίνεται να δυσκολεύετε τελικά ο Αναντ.
Να παίξει κι αυτός Καταλανική?
Επίσης κρίσιμη παρτίδα η επόμενη.
Θα εκμεταλλευτεί τα λευκά ο Αναντ?

Talov είπε...

Πιστεύω ότι πρέπει να δοκιμάσει το 1.ε4 ο Τοπάλοβ ως λευκός και να αντιμετωπίσει την Σικελική του Ανάντ (ή Ισπανική, αν ο Ινδός απαντήσει συμμετρικά). Έτσι, μπορεί να ρισκάρει, αλλά τουλάχιστον θα έχει τύχες νίκης. Με 1.δ4 ο Ανάντ έχει την ισοπαλία εύκολα.

IliasPan είπε...

Υπομονή, προς το παρόν έχεις δύο καθοριστικές παρτίδες με τα μαύρα να παίξει...
Βάζω στοίχημα ότι σήμερα θα δούμε αρκετά διαφορετικό άνοιγμα/βαριάντα.

talov είπε...

Σήμερα θεωρώ δεδομένο το 1.δ4 από τον Ανάντ. Επίσης πιστεύω ότι ο Τοπάλοβ πρέπει να παίξει μια ΙΑΒ αν θέλει να έχει τύχες νίκης.

Ανώνυμος είπε...

«Τύχες νίκης»;
Στο σκάκι;

Στον ιππόδρομο ποντάρουν;

Ας το γράψω κι εδώ:
Απορώ λίγο με τον εαυτό μου που δεν πήρε μυρωδιά για τον αγώνα Κράμνικ - Τόπαλοφ.
Μπορεί κάποιος με όση διάθεση έχει και όσο σύντομα θέλει, να κάνει σε απλές γραμμές περιγραφή αυτής τής συνάντησης μεταξύ Κράμνικ - Τόπαλοφ; Αυτή που έγινε, όπως άκουσα εδώ, στη Σιβηρία.

Ήταν η πρώτη φορά που διεκδίκησε κάποιος τον παγκόσμιο τίτλο από τον τρέχοντα πρωταθλητή, τον Κράμνικ, πριν ακόμα γίνει ο αγώνας μεταξύ Κράμνικ - Άναντ;

Βγήκαν ισόπαλοι, και διατήρησε ο Κράμνικ τον τίτλο;

Talov είπε...

Εκεί κολλάς και συ; Ε, το αλλάζω: Ευκαιρίες νίκης ή προοπτικές νίκης αν θες.

Ανώνυμος είπε...

Επέτρεψε και πάλι την Καταλανική! Τι ελπίζει από αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Προέβλεψα μια κίνηση από πλευράς Τόπαλοφ μέσα σε δευτερόλεπτα,
την ε5!

Σημαίνει οτι ο Τόπαλοφ έχει τα μάτια του δεκατέσσερα, δηλαδή ότι πήρε είδηση ότι δεν επιτρέπεται επ' ουδενί να «εμπιστευτεί» ότι ο Άναντ έχει διάθεση να παίξει ήπια.
Τού βγήκε απ' το μυαλό ή ιδέα ότι ο Ινδός είναι... «καλό παιδί»!

dimis είπε...

Yes,I agree that Black has solved it's opening problems but Anand prefered to play such position because he's stronger in the endgames,it was a psycological decision
Ipatov από chessdom

Kokolias είπε...

Να υποθέσω δηλαδή ότι κακώς μου φαίνεται ότι ο άσπρος είναι καλύτερος? (δεν έχω μηχανάκι)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Εμένα πάλι γιατί μου φαίνεται ότι ο μαύρος είναι αυτός που υπερέχει; (εγώ έχω μηχανάκι, αλλά όχι σκακιστικό).

dimis είπε...

Μετά από Βε4, έχει αδυναμίες ο μαύρος...
Αλλά μπορεί να κερδίσει ο λευκός?
Τι λες?

Kokolias είπε...

Εμένα μου φαίνεται ότι η πτέρυγα του μαύρου είναι πολύ ευάλωτη κόντρα σε ίππους, έχουν ενδιφέροντα πατήματα στο γ5, στο γ6 και στο δ7. Σε συνδυασμό με τη γ στήλη δημιουργούν μια θέση που θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος να έχω...

Kokolias είπε...

και στο β4

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Κοκόλιας
Γάμα στήλη δε σου δίνω. Θα αλλάξω ένα ζευγάρι πύργων και θα παίξω και τον φούκο στο β6. Μετά θα με κερδίσεις επειδή είμαι μαζέττας, αλλά καλύτερα τα λευκά δεν τα βλέπω.

dimis είπε...

Η γ στήλη ίσως είναι άχρηστη αφού μπορεί να κρατήσει τα γ7 κλπ με τους Α.
Υπάρχει και το ε2....
Θυμήσου τα "πλεονεκτήματα" του Τοπα με τα λευκά...αλλά κράτησαν τα μαύρα

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Έχει κανείς μπουρμπουλήθρες από Ρύμπκα-κόλα;

dimis είπε...

Ένα άλλο είναι ότι έχουν δρόμο να περάσουν στην πλευρά της Β οι Ίπποι

Kokolias είπε...

Το ε2? Ο παππούς μου μου έλεγε πάντα ότι αδυναμία που βρίσκεται κοντά στο Βασιλιά μας δεν είναι αδυναμία. Χε χε...
Ναι βρε,δεν είπα ότι θα χάσει, εγώ απλά σχολίασα ότι μου έκανε εντύπωση το σχόλιο του γκραν μετρ μιας και η θέση του άσπρου μου φαίνεται καλύτερη.

dimis είπε...

http://livechess.chessdom.com/site/
έχουν μια μηχανή...

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Αν και μαζέτας ο Κονιδάρης μου φαίνεται ότι εκτιμά ορθώς!
(Υπάρχει λόγος σοβαρός που η παραπάνω πρόταση δεν έχει κόμμα…… Πυθία )

dimis είπε...

Θα έλεγα ότι είναι μια κλασσική θέση του ματς με κατάληξη την νούλα...
Αλλά θα το πω μετά την λήξη...

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

НИЧЬЯ !

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Γιατι ρε Τοπάλοφ αγορακι μου δεν το άλλαξες το 'ξύλο'? Με τα νευρα μας παιζει ρε Κονιδάρη!

Kokolias είπε...

Πάντως εγώ βλέποντας τη διαδρομή Ιε5-δ7-γ5-β7-δ6-γ8 (το τελευταίο δε ξέρω αν θα παιχτεί) αισθάνομαι ικανοποιημένος από την αρχική μου εκτίμηση, ασχέτως του τι θα συμβεί τελικά.

dimis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kokolias είπε...

Τελικά μπορεί να φτάσει στο γ6 μέσω α7. Βέβαια από το ε5 μέχρι το γ6 κανονικά δε θες 7 κινήσεις για να πας....

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Εμ, αφου δεν αλλαξε οταν μπορουσε στο γ5...καλα να παθει....

SirJohn είπε...

Ίσως απλά του κάνει πλάκα ο Anand...

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Μπορει καποιος να μου εξηγησει στον μαζετα, γιατι τοσος ερωτας του Τοπάλοφ με αυτον τον μαυροτετραγωνο φου? Ισως ελπιζει σε μελλοντικη θυσια του δ4..?

SirJohn είπε...

Στη συγκεκριμένη θέση, όποιον από τους 2 φου κι αν καταφέρει να φάει ο λευκός, θα έχει πλεονέκτημα καθώς ο ίππος του θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τα αντίστοιχα τετράγωνα που θα έχουν μείνει αδύναμα (στην περίπτωση του μαυροτετράγωνου τα a5,b4,c5 και το πιόνι στο d4).

Kokolias είπε...

Ακριβώς. Ο Τοπάλοβ κάνει ότι μπορεί να κρατήσει και τα 2 φου για αμυντικούς λόγους. Εδώ που φτάσαμε θα ήταν σοβαρή παραχώρηση να δώσει οποιονδήποτε εκ των 2. Είχε πολύ καλύτερη ευκαιρία νωρίτερα στο γ5. Τώρα έχει πολύ πιο ασυντόνιστα κομμάτια.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Από τη στιγμή που θα αλλαχτεί ένας Αξιωματικός, ο λευκός Βασιλιάς θα μπορεί ανενόχλητος να υποστηρίξει το Σε2 (σε αυτό βοηθάει τώρα και ότι τα μαύρα έπαιξαν ...α6-α5), οπότε ελευθερώνεται ο Πγ2 για να εισβάλει στο εχθρικό στρατόπεδο.
Μου φαίνεται ότι ήταν προτιμότερο για τα μαύρα να έπαιζαν 30...Αxγ6 31.Πxγ6 Πxε2: μολονότι το αντάλλαγμα για το Πιόνι τότε είναι προφανές και πιθανότατα η υλική ισορροπία θα αποκατασταθεί σχετικά σύντομα, η κατάσταση θα ήταν συγκριτικά καλύτερη για τον Topalov απ' όσο στην παρτίδα.
Τώρα ο Anand μπορεί να συνεχίσει την πίεση για πολλές κινήσεις χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις από την πλευρά του (όπως η θυσία του Σε2), διαδικασία που αναμφίβολα θυμίζει στον διεκδικητή την ταλαιπωρία που υπέστη στην 2η παρτίδα.

Kokolias είπε...

Ηλία σου έχω δουλειά που θα σου αρέσει. Ο λευκός συμπλήρωσε 11 συνεχόμενες κινήσεις (τουλάχιστον) με ίππους. Μπορεί να είναι ρεκόρ για παγκόσμιο πρωτάθλημα, για ψάξε...

Kokolias είπε...

13 κινήσεις. Επίσης έχει να κουνήσει πιόνι από την τέταρτη κίνηση.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Ε, δεν άντεξε...
Μετά τον Πύργο, κούνησε και Πιόνι!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

НИЧЬЯ !

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Στο Πθ4 υπηρχε διαρκης 'πυργος' Πγ2,Πα1, Πα2,...

dimis είπε...

@Κοκολια
Θα διαφωνήσεις πάλι?
I think that Topalov has better chances than Anand but the position it's still near the draw but Anand has to be very careful to do it.
ipatov

dimis είπε...

Μετά την 43 κίνηση :)

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Πω,πω ζημια που επαθε ο καημενος ο Τοπαλοφ οταν αλλαχθηκε ο 'πολυτιμος' μαυροτετραγωνος φου...

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Η σταδιακή εξισορρόπηση της κατάστασης αποτελεί μια μικρή ηθική νίκη για τον Topalov, καθώς αποδεικνύει (ιδιαίτερα στον εαυτό του) ότι ο Anand δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει με τα λευκά.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Forza Vesco and Sofia Rulezzz! αλλα και πάλι...НИЧЬЯ !

SirJohn είπε...

Ξερή νούλα είναι

Kokolias είπε...

Στη 43 ο Ανάντ, υποθέτω απλά πρέπει να προσέξει πώς θα δώσει το πιόνι αλλάζοντας ένα ζευγάρι πύργων για να ξεμπερδέψει, υπερβολικό σαν σχόλιο μου φαίνεται από διεθνή μετρ...

Kokolias είπε...

Έπαθε ζημιά...Έπρεπε να παράγει την βαριάντα που βρήκε για να κρατήσει. Άλλη μια κίνηση να αργούσε και να έμπαινε το β4 του λευκού θα υπέφερε. Βασικά, η εντύπωσή μου είναι ότι έπαιξε πολύ καλή παρτίδα ο Τοπάλοβ, η θέση είναι δύσκολη και δυσάρεστη στην πράξη για τον μαύρο ενώ ο λευκός παίζει εύκολα πλάνα.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Που εισαι ρε Κονιδάρηηη?
Αιντε εμπα μην τον γκαντεμιασεις τον άνθρωπο τωρα που παει για σεφτέ (έστω και 1/2) με τα μαύρα!

Ανώνυμος είπε...

Είναι φανερό οτι και οι δύο έχουν πολλή πολλή διάθεση να παίξουν!

Μήπως ξέρει κανείς αν χρειάζεται λεφτά για εγγραφή στο chessok;
Οι σχολιασμοί παίρνουν και δίνουν.
Κάποιος μάλιστα προείπε την κίνηση των Λευκών, την ζ3, πριν ακόμα την δούμε στη σκακιέρα. Περίεργο! Ίσως να είναι σε κάποιο δωμάτιο με μόνιτορ, δίπλα στην αίθουσα τού Πρωταθλήματος!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί Φίλοι,
Η 6η παρτίδα αναλυμένη στο site μου: www.GrivasChess.com.

Σε λίγο και οι 6 παρτίδες σε ένα αρχείο με νέες αναλύσεις.

Στράτος Γρίβας