Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Η Ισλανδία και πάλι το επίκεντρο

Επιλογή φωτογραφιών: Μέτοικος στη Νίσυρο




15 σχόλια:

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Καθως απ'οτι καταλαβαινω μεχρι τωρα δεν εχουν δημοσιευθει στα Ελληνικα καποιες παρασκηνιακες λεπτομερειες σχετικα με την καθυστερηση της αφιξης του Αναντ στην Σοφια,και τον τροπο που αντιμετωπιστηκε απο την οργανωτικη επιτροπη των αγωνων θα επιχειρησω μια αναδρομη των τελευταιων ημερων.
Στις 15 Απριλιου η Chessdom ανεφερε οτι ο Αναντ ειναι στην Σοφια.Το συμπερασμα βγηκε απο το γεγονος οτι τα κλειδια ολων των δωματιων που προοριζονταν για την αποστολη του Παγκ.πρωταθλητη παραληφθηκαν απο καποιο μελος της ομαδας του.Η ειδηση συνοδευοταν απο το σχολιο,οτι ο Αναντ ηθελε να κρατησει μυστικα τα ονοματα των συνεργατων του κι ετσι απεφυγε να ενημερωσει την Βουλγαρικη πλευρα για την ωρα αφιξης του.

http://players.chessdom.com/viswanathan-anand/anand-world-chess-championship-sofia

Οταν ο Αναντ,ειναι αληθεια καθυστερημενα,εξηγει την κατασταση στην οποια βρισκεται,και ζητα την αναβολη της διεξαγωγης των παρτιδων για 3 μερες,οι οργανωτες σχολιαζουν (ανωνυμα) στην Chessdom οτι ο μανατζερ του Ινδου εχει παρει απο το ξενοδοχειο τα κλειδια ολων των δωματιων και ολα χρησιμοποιουνται,ενω ο Προεδρος της Βουλγαρικης ομοσπονδιας δηλωσε:"Πιστευουμε οτι η ομαδα του Αναντ ειναι εδω...Αισθανομαι οτι η ελευση του μανατζερ του νωριτερα και η παραλαβη των δωματιων ειναι κολπο.."

http://www.chessdom.com/topalov-anand-2010/anand-topalov-match-postponed

Στην πρωτη επισημη απαντηση της,την Δευτερα, η οργανωτικη επιτροπη δηλωνει οτι δεν μπορει ν'αναβαλει την τελετη εναρξης γιατι οι προσκλησεις σε σπονσορες,επισημους,πολιτικους,media,tv..εχουν σταλει απο καιρο και θα υπαρξουν οικονομικες επιπτωσεις σε περιπτωση αλλαγων.Αφηνει ωστοσο ανοιχτο το ενδεχομενο ν'αναβληθει ο πρωτος αγωνας για ενα 24ωρο,και δηλωνει οτι θα συζητησει το θεμα με τον Βουλγαρο πρωθυπουργο.

http://www.chessdom.com/topalov-anand-2010/anand-topalov-2010

Σε επισημη ανακοινωση της η οργανωτικη επιτροπη,εξηγει την αποφαση της ως εξης:

"..Στις 15 Απριλιου ζητησαμε απο την Αρουνα Αναντ να πληροφορηθουμε την ωρα και τον αριθμο της πτησης που θα εφερνε τον Αναντ στην Σοφια..Μεχρι την στιγμη αυτη η κυρια Αναντ απαντουσε εγκαιρα και σωστα αλλα αυτη την φορα δεν απαντησε..
..Για το γεγονος οτι ο κυριος Αναντ δεν μπορεσε να φτασει εγκαιρα στην Σοφια οι οργανωτες δεν φερουν ευθυνη.Υπευθυνος ειναι ο ιδιος και η ομαδα του..
..Συμφωνα με το αρθρο 11.3 του συμβολαιου,αν καποια πλευρα αντιμετωπισει καποιο περιστατικο ανωτερο απο τις δυναμεις της που την εμποδιζει να εκπληρωσει τις υποχρεωσεις της οπως προκυπτουν απο το συμβολαιο,πρεπει να καταβαλει καθε προσπαθεια για να το αντιμετωπισει..

..Καταλαβαινουμε το προβλημα του κυριου Αναντ αλλα ειμαστε πολυ απογοητευμενοι απο τις πραξεις του και την υποτιμητικη του συμπεριφορα προς την οργανωτικη επιτροπη.Ολα τα προβληματα που προκυπτουν πρεπει ν'αντιμετωπιστουν με διαλογο και κατανοηση απ'ολες τις πλευρες και οχι με πιεση..

..Στην παρουσα περιπτωση αν ο Αναντ εκανε χρηση αλλων μεταφορικων μεσων(τραινο,λεωφορειο,Ι.Χ.) για να μεταβει απο την Φραγκφουρτη στην Σοφια θα εφτανε 6 ημερες πριν την εναρξη του πρωτου αγωνα, και θα ειχε αρκετο χρονο για να ξεκουραστει.
Η αναβολη του αγωνα θα ειχε σαν αποτελεσμα απωλεια δεκαδων χιλιαδων ευρω για τους διοργανωτες,την μεταβολη των προγραμματων πολιτικων,χορηγων,και αξιωματουχων που συμμετεχουν στην διοργανωση,την δημιουργια προβληματων στα συμβολαια με την τηλεοραση και αλλα media,και την ταλαιπωρια των διεθνων καλεσμενων που εχουν ηδη προγραμματισει την εκδρομη τους στην Σοφια.
Ετσι η αιτηση για αναβολη των αγωνων ειναι απαραδεκτη."

http://letters.chessdom.com/bcf-statement-anand-topalov

(συνεχιζεται)

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Ακολουθησε η συνεντευξη Μακροπουλου,ο οποιος αναμεσα σε αλλα δηλωσε και τα εξης
"Το τι εγινε ειναι γνωστο στον καθενα.Το ηφαιστειο στην Ισλανδια εξερραγη,πολλες πτησεις ακυρωθηκαν,και το αεροδρομιο της Σοφιας εχει κι αυτο καποιο προβλημα.Εκτος απο τον Αναντ δεν εχουν ελθει ακομα και αρκετοι αξιωματουχοι της FIDE,ο δευτερος διαιτητης και η επιτροπη ενστασεων δεν εχουν ερθει,και δεν ξερουμε ποτε θα φτασουν..Δεν εχει επιβεβαιωθει ακομη αν ο Προεδρος της Ομοσπονδιας θα ερθει..

Πριν 2 μερες λαβαμε ενα γραμμα απο τον Αναντ που ζητα αναβολη 3 ημερων καθως δεν μπορει να ερθει εγκαιρα.Ειναι φανερο οτι αντιμετωπιζει ενα προβλημα ανωτερο απο τις δυναμεις του(force majeure situation)..Βεβαια συμφωνα με το συμβολαιο πρεπει να προσπαθησει να ερθει με αλλο μεσο και απ'οτι ξερω ηδη ταξιδευει μ'αυτοκινητο..

..Βεβαια καταλαβαινουμε οτι αυτο δημιουργει μεγαλα προβληματα στην προετοιμασια του,γιατι σε τετοια ματς πρεπει να βρισκεσαι στον τοπο των αγωνων καποιες μερες πριν απο την εναρξη..γι αυτο και στο συμβολαιο αναγραφεται οτι μπορει να ερθει 7 ημερες πριν την πρωτη παρτιδα.Ετοιμαζοταν να ερθει την Παρασκευη ακολουθωντας την διαδρομη Μαδριτη-Φραγκφουρτη-Σοφια αλλα η πτηση απο την Γερμανια μαραιωθηκε.Πιστευω οτι υπαρχει κατανοηση απ'ολες τις πλευρες,και ολοι θα βοηθησουν να λυθει το προβλημα.."

http://interviews.chessdom.com/world-chess-championship-georgios-makropoulos

Οπως εξιστορει η Chessbase o Aναντ ηταν προγραμματισμενο να πεταξει απο την Φραγκφουρτη την Παρασκευη στις 10 το πρωϊ.Μετα απο διαδοχικες ακυρωσεις πτησεων αναζητηθηκαν εναλλακτικες επιλογες(μεταβαση στην Βιεννη,και πτηση απο εκει,τραινο)αλλα και αυτες δεν ηταν εφικτες(το αεροδρομιο της Βιεννης εκλεισε,τα τραινα ηταν γεματα).
Το ταξιδι με αυτοκινητο παρουσιαζε το προβλημα της visa,και ετσι η πιο συντομη διαδρομη μεσω Σερβιας αποκλειστηκε.Δυσκολη ηταν και η ευρεση μιας εταιριας προθυμης να ενοικιασει αυτοκινητο για να ταξιδεψει ως την Σοφια.Τελικα το προβλημα ελυσε μια Ολλανδικη εταιρια,που εστειλε την Κυριακη οχημα με δυο οδηγους, που χρειαστηκε να διασχισει 500 χιλιομετρα για να συναντησει τον Αναντ.Στην αποστολη ειχαν ενσωματωθει και 2 βοηθοι του Αναντ που καταφεραν να φτασουν με τραινο στο Bad Soden οπου βρισκοταν ο Αναντ,μετα απο ταξιδι 12 ωρων με τραινο.Η Οδυσσεια ξεκινησε στις 11.30 το πρωϊ της Κυριακης,χρειαστηκαν 11 ωρες για να φτασουν στην Βουδαπεστη οπου διανυκτερευσαν.Το ταξιδι για τους δυο οδηγους ειχε αρχισει στις 6 το πρωϊ.
Το ταξιδι συνεχιστηκε την Δευτερα το πρωϊ,και ολα πηγαιναν καλα,παρα την κυκλοφορικη συμφορηση στην Βουδαπεστη,και τους κακους δρομους στην Ρουμανια,που επελεγη γιατι δεν απαιτει visa απο τους Ινδους ταξιδιωτες.Χρειαστηκαν ομως 12 ωρες για να διασχισουν τα 480 χλμ στο Ρουμανικο εδαφος,για να βρεθουν στις 22.30 το βραδυ αντιμετωποι μ'ενα καινουργιο προβλημα.Δεν υπηρχε γεφυρα για να διασχισουν τον ποταμο,κι επρεπε να περιμενουν να φτασουν αρκετα αμαξια για να γεμισει το φερρυ,πραγμα που προκαλεσε μια καθυστερηση αλλης μιας ωρας.Στις 12 το βραδυ η αποστολη πατησε σε Βουλγαρικο εδαφος και ανυπομονουσε να διασχισει τα τελευταια 250 χιλιομετρα με αποτελεσμα να την σταματησει 2 φορες η Βουλγαρικη τροχαια,για υπερβαση ταχυτητας. Τελικα εφτασαν στην Σοφια στις 5μιση το πρωϊ της Τριτης εχοντας συμπληρωσει πανω απο 40 ωρες ταξιδι.

http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6269

Ετσι το σκιτσο του Diaz αποδειχτηκε προφητικο:

http://www.chessvibes.com/cartoons/time-trouble-for-anand/

Στο μεταξυ ο Danailov,οταν εμαθε οτι ο Αναντ περασε το Σαββατοκυριακο στο Bad Soden,οπου εχει διαμερισμα δηλωσε:"Θελουμε ν'αρχισουμε συμφωνα με το προγραμμα.Γιατι ο Αναντ καθεται και δεν κανει τιποτα ολο το Σαββατοκυριακο;"

http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6266

ενω η Οργανωτικη επιτροπη εξεδωσε και δευτερη ανακοινωση που αρνειται και παλι την αναβολη της πρωτης παρτιδας.

http://reports.chessdom.com/news-2010/anand-topalov-live-sofia

Εδω βρισκομαστε..

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Τώρα εγώ γιατί δυσκολεύομαι να καταπιώ την παραμύθα της δυσκολίας μετάβασης; Λεφτά έχεις, κονέ έχεις (τί διάολο), αρπάζεις μια λιμουζίνα και έναν τροχαίο να τρέχει μπροστά και κάνεις το μισό χρόνο. Όσο κουρασμένος και να' σαι προλαβαίνεις να συνέλθεις. Εντάξει, δε λέω, θα μπορούσαν και οι διοργανωτές να ρίξουν λίγο νερό στο κρασί τους, αλλά όχι ότι είναι και δική τους υπαιτιότητα η καταβύθιση της Ατλαντίδας.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Συμβιβαστικη λυση εδωσε ο Γ.Μακροπουλος,σαν επιβλεπων υπευθυνος του ματς για τον Παγκοσμιο τιτλο.Η τελετη εναρξης θα γινει σημερα,αλλα η πρωτη παρτιδα θα παιχτει το Σαββατο.

http://www.chessvibes.com/reports/wch-match-postponed-by-one-day/#more-24338

Ametanoitos είπε...

Δεν νομίζω ποτέ ο Άναντ να είπε ότι ήταν υπαιτιότητα της διοργανώτριας αρχής η καθυστέρηση άφιξής του. Η κίνηση του Άναντ να ζητήσει αναβολή ήταν, κατά την άποψή μου, για να προστατέψει εκτός από το δικό του καλό και το καλό της διοργάνωσης. Για φανταστείται φίλοι μου να έφτανε λίγες ώρες πριν από το πρώτο παιχνίδι και να ξεκινούσε με 0/2, τι θα λέγαμε όλοι τότε? Θα ήμασταν σίγουροι ότι ο Τοπάλοφ σε αυτή την περίπτωση θα κέρδιζε δίκαια?

Εγώ θέλω ένα καθαρό ματς. Οι κύριοι εκεί στην Βουλγαρία μας έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι έχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους και εναλλακτικά σενάρια αν κάτι πάει στραβά (βλ Νταλαιλοφ και το "επεισόδιο της τουαλέτας"). Να θυμίσω και τους ύποπτους χειρισμούς του κ Μακρόπουλου, καταφανώς υπέρ του Τοπάλοφ τότε. Αποφάσεις που πάρθηκαν αμέσως πισω όταν επενέβη ο Πρόεδρος της FIDE. Έτσι για να μην ξεχνάμε την πρόσφατη ιστορία. Άρα δηλώσεις περί ύποπτης συμπεριφοράς του Άναντ και διαμερισμάτων, δωματίων και κλειδιών και καθυστερημένων απαντήσεων κτλ κτλ εγώ τα ακούω βερεσέ. Αυτοί που στο παρελθόν είχαν παρεκλίνουσες συμπεριφορές ήταν η μεριά των Βουλγάρων ενώ αντιθέτως ο Άναντ ποτέ. Στο κάτω κάτω από αυτη την ιστορία ο Άναντ ζημιώθηκε και όχι ο Τοπάλοφ. Και κάτι άλλο που δεν κατάλαβα, επειδή δηλαδή λέει το συμβόλαιο του ματς ότι μπορούν οι παίχτες να βρίσκονται μέχρι και 7 μέρες πριν στο μέρος των αγώνων αυτό σημαίνει ότι ο Άναντ φταίει επειδή δεν πήγε τόσο πριν? Δεν μπορεί δηλαδή να επιλέξει το πότε θα πάει? Ή μήπως φταίει για το κλείσιμο των αεροδρομίων? Αφού απ' ότι φάνηκε ούτε οι ίδιοι οι υπεύθυνοι των αεροδρομίων ήξεραν τι θα γίνει. Δηλαδή προσπάθησε με δόλο να προκαλέσει την καθυστέρησή του, ζημιώνοντας τον εαυτό του για να κάνει ψυχολογικό πόλεμο στην άλλη πλευρά που είναι στην έδρα της, ξεκούραστη και ξεφουρνίζει διαρκώς κατηγορίες? Αν είναι δυνατόν!

κ Κύριε Κονιδάρη, αν διαβάσετε το άρθρο της Chessbase θα δείτε αναλυτικά τις προσπάθειες που έκανε το επιτελείο του Άναντ και τα κονέ που χρησιμοποίησε για να φτάσει εγκαίρως. Επειδή το γνωρίζω προσωπικά, γίνεται ένα απίστευτο μπαχαλο με τις μετακινήσεις στην Ευρώπη αυτή την περίοδο. Η μέθοδος που προτείνατε με τον τροχαίο και τη λιμουζίνα δεν είναι ρεαλιστική.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Ametanoitos
Αγαπητέ, αν ήταν να παίξω ματς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα έκοβα τον κώλο μου να φτάσω και με γάιδαρο. Δεν είπα ότι το ισλανδικό ηφαίστειο εξερράγη λόγω του Ανάντ, αλλά ούτε οι Βούλγαροι φταίνε γι' αυτό. Δεν με νοιάζει τι λέει ο Νταναίλοβ και κυρίως δε με νοιάζει τι κάνει από τη στιγμή που υπάρχουν κάποιοι κανόνες που έχουν αποδεχτεί και οι δύο. Και γενικότερα δεν κατανοώ αυτή την υπέρμετρη καχυποψία ενάντια στον Τοπάλοβ, όπου όλοι λένε ή υπονοούν ότι προσπαθεί να κερδίζει με εξωσκακιστικά μέσα. Τα τουρνουά που έχει παίξει και τα αποτελέσματά του δε μαρτυρούν κάτι τέτοιο. Τέλοσπάντων, δεν είμαι Τοπαλοβικός και δε με νοιάζει ποιος θα κερδίσει, αρκεί να παιχτεί θεαματικό σκάκι. Αν τώρα εσείς που είστε Αναντικός στενοχωρηθείτε στο τέλος,υποψιάζομαι (με τη σειρά μου) ότι κάτι θα βρείτε να του προσάψετε του νικητή και το ηφαίστειο είναι καλή δικαιολογία. Αν πάλι κερδίσει ο Ανάντ, τότε δε θα είναι σούπερ παικταράς που παρά τις αντιξοότητες κτλ; Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να μπω σε μια τέτοια λογική. Το ματς θα είναι στα ίσια και θα κριθεί στην σκακιέρα.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Ο Danailov δεν εμεινε ικανοποιημενος απο την συμβιβαστικη λυση.Σε δηλωσεις του στον βουλγαρικο τυπο,δηλωσε οτι θεωρει παρανομη την αποφαση και προσβλητικη για την οργανωτικη επιτροπη και επιφυλασσεται να καταθεσει μηνυση κατα της FIDE για απωλεια κερδων..

http://sportni.bg/?tid=40&oid=2543166&cid=525

Τοσο κρατησε το ηπιο κλιμα..

Ανώνυμος είπε...

Τι τρέχει εδώ τελικά;
Πήρε μέρος ολόκληρη αλυσσίδα ηλιθίων, όπου η έκρηξη τού ηφαιστείου φαίνεται να είναι και το μόνο φυσικό γεγονός;
Τι δουλειά έχει να κλείνει το αερδρόμιο των Γερμανών στη Βιέννη;
Μήπως τιμούν τον Χίτλερ που καταδίωκε τους τσιγκάνους;

Ametanoitos είπε...

κ Κονιδάρη, δεν θέλω σε καμιά περίπτωση να δώσω την εντύπωση μιας προσωπικής αντιπαράθεσης αλλά το λάθος στο οποίο πέφτεται με αναγκάζει να απαντήσω.

1ον) Η εντύπωσή μου είναι πως ο Άνατ έκανε ότι ήταν δυνατόν για να φτάσει στην ώρα του. Αυτό λένε τα γεγονότα. Και το γεγονός ήταν ότι αυτός ήταν που ταλαιπωρήθηκε στο κάτω κάτω.

2ον) Είναι τυχαίο μήπως που ο Τοπάλοφ χαίρει τεράστιας αντιπάθειας από την μεγάλη πλειοψηφία των παιχτών υψηλού επιπέδου? Πρόσφατα σε απάντηση ερώτησης δηοσιογράφου ο Μορόζεβιτς απάντηση ότι δεν τον ενοχλεί καθόλου που ο Τοπάλοω δεν παίζει σε μεγάλα τουρνουά πλέον. Αλήθεια, γιατί δεν παίζει? Ή μήπως γιατί΄δεν τον καλούν? Ο Άναντ έχει υπάρξει υπόδειγμα τζέντλμαν καθ'όλη τη διάρκεια της καρίερας του. Ποτέ το παραμικρό δεν έχει ακουστεί για αυτόν. Για την αντίθετη μεριά? Άπειρα! Δεν λέω ότι όλα είναι αλήθεια ,πχ οι κατηγορίες ότι ο Τοπάλοφ χρησιμοποιούσε ΗΥ κατά τη διάρκεια παρτίδων του είναι γελοίες αλλά από την άλλη καπνός χωρίς φωτια υπάρχει? Και τι ήταν εκείνο το βιντεάκι με τα "νοήματα" του Ντανάιλοφ στον Τοπάλοφ κατά τη διάρκεια μιας παρτιδας στο Λινάρες?
Οι καραγκιόζηδες οι Βούλγαροι (όχι όλοι οι Βούλγαροι γενικά, η αυλικοί του Τόπι με επικεφαλή τον Ντανάιλοφ) τι έκαναν τώρα? Άρχισαν τις κατηγορίες εναντίον του Άναντ? Του ανθρώπου που ποτέ του δεν έχει δώσει αθορμή για το παραμικρό? Έτσι σέβονται τον παγκ. Πρωταθλητή? Αν αύριο ο Τοπάλοφ πάρει τον τίτλο τι σεβασμό θα εμπνέει? Οι ίδιοι δεν υποβαθμίζουν διαρκώς τον θεσμό του Παγκ. Πρωταθλητή?

3ον)Βγάλατε το λάθος συμπέρασμα ότι είναι Αναντικός. Σας διαβεβαιώ ότι κάνετε λάθος και όσοι με ξέρουν μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Στο ματς της Βόννης υποστήριζα τον Κράμνικ. Το στυλ παιχνιδιού του Άναντ που βασίζεται πολύ στην διαίσθηση και στο ένστικτο (είναι και δικές του δηλώσεις) δεν με ελκύει τόσο όσο πιο "επιστημονικά" στυλ παιχνιδιού (αγαπημένος μου παίχτης είναι ο Γκέλερ). Ποτέ μου δεν έχω μελετήσει σοβαρά τον Άναντ (όπως πχ έχω κάνει με τον Κράμνικ ακόμα και με τον Τοπάλοφ), ίσως κάποτε να το κάνω αλλά σίγουρα δεν είμαι Αναντικός. Σέβομαι πάρα πολύ τον άνθρωπο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι είναι ο μοναδικός που έχει κερδίσει τον τίτλο του σε όλα τα φορμάτ που έχει σκαρφιστεί ποτέ η Φίντε. Ο δεύτερος είναι όταν άκουσα την ανάλυση του Κασπάροφ σε μια ιδιωτική κουβέντα που είχε γίνει στην Πάτρα το 2004. Σύμφωνα με τον Κασπάροφ μετά τον ίδιο, ο δεύτερος καλύτερος παίχτης στον κόσμο (τότε) ήταν ο Άναντ και μετά το χάος! (Μάλλον αυτό το σχόλιο έχει να κάνει και με την αντιπάθειά του προς τον Κράμνικ). Σύμφωνα όμως με τον Κασπάροφ "ο Άναντ έχει πολύ ήπιο χαρακτήρα, είναι πολύ καλός σαν άνθρωπος και για να γίνεις παγκ. πρωταθλητής πρέπει να είσαι και λίγο αλήτης." Αυτός ο "καλός άνθρωπος" λοιπόν τα κατάφερε πολύ καλά παρά τις "δυσκολίες" από τον καλό του χαρακτήρα!

4ον) Προκαταβάλετε τις δηλώσεις μου σε περίπτωση που χάσει ο Άναντ από τον Τοπάλοφ. Πρώτα απ'όλα προσωπική μου άποψη είναι ότι το πικ της απόδοσης του Τοπάοφ είναι πιο ψηλά από αυτό του Άναντ που είναι όμως πολύ πιο σταθερός παίχτης. Αν ο Τοπάλοφ φτάσει αυτό το πικ (όπως για παράδειγμα έκανε το 2005) και αποφύγει τα γνωστά του παιδαριώδη λάθη τότε έχει τον πρώτο λόγο για την νίκη στο ματς. Είναι παιχταράς και δεν χωράει αμφιβολία σε αυτό παρά το ότι είναι αντιπαθείς σε μένα και σας διαβεβαιώ σε πάρα πολύ κόσμο ακόμα! Τώρα το αν θέλει να παιχτεί το ματς καθαρά μάλλον φάνηκε ότι ο ίδιος δεν θέλει. Εγώ θα κρίνω μόνο τις παρτίδες και εκεί θα βασιστεί η άποψή μου για το ματς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Ametanoitos
Ούτε σε μένα αρέσουν οι προσωπικές αντιπαραθέσεις, αν κι εδώ μέσα ποτέ δεν τις γλιτώνεις. :-)
Όπως και να' χει συμφωνώ στα περισσότερα απ' όσα λέτε για τον Ανάντ, αλλά η αξία του Τοπάλοβ στη σκακιέρα δεν έχει να κάνει με τις ραδιουργίες του άθλιου μάνατζέρ του. Αυτό θέλω να ξεκαθαρίσω. Και επιμένω: ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι σκληρή μάχη και πολλοί αστάθμητοι παράγοντες παίζουν ρόλο. Όμως είναι και θέμα τιμής (εκτός από δόξας και χρημάτων). Κι εγώ κάνω 800 χιλιόμετρα για να παίξω μια παρτίδα σε ένα διασυλλογικό, αλλά δε βάζω και τα κλάματα.Κάνω οτιδήποτε για να είμαι συνεπής κι ας είμαι ερασιτέχνης μαζέτας. That'all. Ελπίζω μόνο να μην αρχίσουν τις βαρετές νούλες, γιατί θα γυρίσω κανάλι.

Ametanoitos είπε...

Ναι, αλλα ο Τοπάλοφ δεν είναι κανα παιδάκι. Αυτός τον κρατάει τόσο καιρό. Αν δεν συμφωνούσε με τον μανατζέρ του τότε θα μπορούσε να τον διώξει. Άρα επικροτεί τις κινήσεις του.

Chess maniac είπε...

Κι'εγώ ελπίζω το ματς να κριθεί στη σκακιέρα. Και οι δυο είναι παιχταράδες, αν οι "απ'έξω" τους αφήσουν ήσυχους να παίξουν το σκάκι που ξέρουν, τότε θα δούμε παρτίδες τρομερού επιπέδου!

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Μια αρκετα πικροχολη παρουσιαση του ματς Αναντ-Τοπαλοβ δημοσιευεται στον ιστοτοπο της Αμερικανικης σκακιστικης Ομοσπονδιας:

" Στις συνεντευξεις πριν απο το ματς οι Βουλγαροι απαξιωναν τον Αναντ σαν υπερηλικα,υπερσυντηριτικο,ασεβη,προκλητικο,
κολπατζη απατεωνισκο που προσπαθησε να ξεγελασει τους οργανωτες παριστανοντας οτι βρισκεται στην Σοφια,και το χειροτερο απ'ολα,ανικανο να προβλεψει την ματαιωση του ταξιδιωτικου του προγραμματισμου απο την εκρηξη του ηφαιστειου.

Για τους Βουλγαρους ειναι ενα ματς αναμεσα στον Εθνικο τους ηρωα και σ'εναν αδιαφορο,υπεροπτη και πομπωδη Παγκοσμιο Πρωταθλητη.

Φυσικα ο υπολοιπος κοσμος βλεπει το ματς λιγο διαφορετικα.

Βλεπει εναν ταπεινο Ινδο Παγκοσμιο πρωταθλητη να αναγκαζεται να υποστει ενα εξαντλητικο οδικο ταξιδι δυο ημερων απο την Φραγκφουρτη στην Σοφια,ενω προκαλειται και προσβαλεται αλυπητα απο τον Τοπαλοβ και τον Μακιαβελικο του μανατζερ Νταναϊλοβ,και αντιμετωπιζεται μ'ελαχιστη συμπαθεια απο τους δηθεν αμεροληπτους διοργανωτες.."

http://main.uschess.org/content/view/10325/585/
Το κειμενο υπογραφει ο GM Ian Rogers.

Για να ευθυμησουμε λιγο,λυθηκε το μυστηριο του ποταμου Romania,που επρεπε να διασχισει ο Αναντ για να περασει απο την Ρουμανια στην Βουλγαρια.Συμφωνα με αποκαλυψη σχολιαστη στα chessvibes το ποταμι το εσκαψε ο Danailov την προηγουμενη βδομαδα!Το που ξεφυτρωσε το φερρυ παραμενει μυστηριο..

Ανώνυμος είπε...

Να είναι καλά το σκάκι που "εμείς οι υπερήλικες" μπορούμε να ασχολούμαστε και που σε πολλές περιπτώσεις βάζουμε τα μάτια στους έχοντας το μέλλον νέους.
Δυστυχώς τα νιάτα ουκ κερδίζουν μόνα...

Γιάννης Α. είπε...

Με πείσατε να παρακολουθήσω τις παρτίδες live!