Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Ρωσικό Διασυλλογικό Πρωτάθλημα



Του Μέτοικου στη Νίσυρο

Μπορεί η Σκακιστική Μπουντεσλίγκα να έχει την φήμη του ισχυρότερου πρωταθλήματος στην Ευρώπη, αλλά σίγουρα οι Γερμανοί θα ζήλευαν τον κατάλογο των ονομάτων των σκακιστών που θα συγκεντρωθούν σήμερα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, όπου θα διεξαχθούν τα Ρώσικα διασυλλογικά. Στο Dagomys, θέρετρο του Sochi, στους πρόποδες του Καυκάσου, θα βρίσκεται τις επόμενες μέρες η αφρόκρεμα του Ρωσικού σκακιού, μαζί με πολλούς σκακιστές με καταγωγή απο την πρώην Σοβιετική Ενωση, και όχι μόνο.
Στους άντρες 10 ομάδες θα διεκδικήσουν τον τίτλο. Σκληρή μάχη αναμένεται να γίνει ανάμεσα στην περσινή πρωταθλήτρια Tomsk-400 (Ponomariov, Motylev, Bologan, Kurnosov, Inarkiev, Khismatullin..) , την πρωταθλήτρια Ευρώπης Economist Saratov (Wang Yue, Eljanov, Tomashevsky, Alekseev, Ni Hua, Moiseenko, Roiz, Andreikin) και τις ομάδες της Αγίας Πετρούπολης (Ivanchuk, Svindler, Vitiugov, Movsesian, Zvjaginsev, Efimenko, Sakaev..) της Yugra απο το Κhanty-Mansiysk (Grischuk, Yakovenko, Malakhov, Rublevsky, Landa, Sjugirov..) και της ShMS-64 (Gelfand, Karjakin, Wang Hao, Caruana, Grachev, Riazanantsev, Najer, Savchenko).
Οι αγώνες διεξάγονται σε 6 σκακιέρες, χρόνος ελέγχου 100'/40+50'/20+10'+30'' ανά κίνηση . http://www.russiachess.org/results/2010/pl/index.html

Ανάμεσα στις επτά γυναικείες ομάδες ξεχωρίζουν η AVS (Stefanova, Muzychuk Anna και Marina, Pogonina..),η ShMS (Kosteniuk, Kovaleskaya, Gunina..) η Εconomist Saratov(Zhao Hue, Ushenina, Paehtz..), και η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης (Cmilyte, Socko, Arakhamia, Atalik..). Κάθε ομάδα παρατάσσει 4 σκακίστριες,που έχουν λιγότερο χρόνο σκέψης από τους άντρες,90'/40+30'+30'' ανά κίνηση.
http://www.russiachess.org/results/2010/wl/index.html

Οι αγώνες ξεκινούν καθημερινά στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας και μεταδίδονται ζωντανά από το http://russiachess.org/online/index.htm αλλά και το http://livechess.chessdom.com/site/

17 σχόλια:

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Πολλή μαζετίλα ρε παιδιά σ' αυτό το ρωσικό πρωτάθλημα! Γι' αυτό και εγώ ‘σνόμπαρα’ την ΤΣΣΚΑ προαστίων Μόσχας που έδινε ‘γη και ύδωρ’ στον Κρυονερίτη για να με πάρει από τη Λεβαδειά και έμεινα πιστός στα 40 παλικάρια.
Πρόεδρε πότε φεύγουμε για Τροπολιτσά?

Vlassis είπε...

Κατ'αρχήν επειδή είναι η πρώτη φορά που γράφω εδώ κάποιο σχόλιο θα ήθελα πραγματικά να συγχαρώ το skakistiko.blog που ανεβάζει αρκετές μονάδες ELO το επίπεδο ενημέρωσης του σκακιού.
Το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ σημαντικό. Ένα από τα καλύτερα πρωταθλήμτα διεξάγεται με ομάδες 6 σκακιστών. Χωρίς έφηβους νεάνιδες κάτω των 18 κάτω των 16 των 14 των 12 κλπ κλπ. Μήπως αυτοί οι Ρώσοι δεν ξέρουν ότι πρέπει να έχουν και σκακιέρες ανάπτυξης? Μήπως σύντομα χαθεί το σκάκι στην Ρωσία?
Δυστυχώς στεναχωριέμαι όταν βλέπω το δικό μας πρωτάθλημα να γίνεται σε 12 σκακιέρες. Μήπως ήρθε η ώρα και εμείς να ακολουθήσουμε τα πρότυπα των ανεπτυγμένων σκακιστικά χωρών?
Έχουν νόημα οι μεταγραφές 12χρονων και οι τεράστιες μετακινήσεις παιδιών, γονιών κλπ για το σκάκι?
Και στο κάτω κάτω αν αυτό είναι το σωστό ας το κάνουν και στα άλλα αθλήματα, να βάζουν και στο ποδόσφαιρο μία γυναικία, μία νεάνιδα και παιδάκι 12, 14, 16 και 18...
Τότε μόνο θα το αντέξω...
Ευχαριστώ πολύ

Ανώνυμος είπε...

Χιλιοειπωμένα αυτά που λες φίλε Βλάσση, αλλά στου κουφού την πόρτα...

Ανώνυμος είπε...

Απλά να επισημάνω ότι οι Ρώσοι έχουν ξεχωριστό διασυλλογικό γυναικών (που διεξάγεται παράλληλα, σε 4 σκακιέρες), όπως επίσης και διασυλλογικό νέων (διεξάγεται σε άλλη εποχή), που έχει την ίδια μορφή και σύστημα με το "ανδρικό".

Vlassis είπε...

Σε αντιστοιχία με τα ελληνικά δεδομένα, το νεανικό θα μπορούσε επίσης να γίνει σε 6 σκακιέρες και το ομαδικό γυναικών με 3 ή 4...
Το να παίζουνε όλοι μαζί όμως, δεν έχει λογική.
Ακόμη και στη λογική ότι η Ομοσπονδία έχει οφέλη από τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος με τον τρόπο που γίνεται, με το να υπάρχουν 3 πρωταθλήματα πάλι τα ίδια οφέλη θα είχε...

Kostas Oreopoulos είπε...

Αν είχαμε τον πληθυσμό της Ρωσίας, μπορεί και να βρίσκαμε τόσες γυναίκες για διασυλλογικό.

Ανώνυμος είπε...

"να βάζουν και στο ποδόσφαιρο μία γυναικία, μία νεάνιδα και παιδάκι 12, 14, 16 και 18..."

τη σύγκριση του σκακιού (ατομικό παιχνίδι) με το ποδόσφαιρο (ομαδικό άθλημα) τη σκεφτόσουνα πολύ ώρα;

αν καταργηθούν οι γυναικείες σκακιέρες δεν θα βλέπεις γυναίκα να παίζει σκάκι στην Ελλάδα ούτε για δείγμα. Για τους εφήβους δεν θα είναι τόσο τραγικά τα πράγματα γιατί πολλοί το γουστάρουν το σκάκι, αλλά και εκεί μάλλον αρνητικό θα είναι το αποτέλεσμα...

όσο για γυναικείο πρωτάθλημα σε 4 σκακιέρες... καλό ανέκδοτο!
σιγά μην βρεθούν να παίξουν 4 γυναίκες, εδώ σήμερα 1 σκακιέρα που έχουμε και γονείς, φίλοι και γκόμενοι τις κουβαλάνε στα διασυλλογικά με το ζόρι!
:):):)

Γκουτιούδης Ζ. είπε...

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη επιτέλους τέλιωσε το φετινό Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Β΄Εθνικής ή όπως αλλιώς θέλει να το ονομάσει ο καθένας.
Φανταστείτε μετακινήσεις συλλόγων με γυναικόπαιδα κ.λπ από τη Δράμα έως το Διδιμότειχο και αντίστροφα !!!!
Οσο για τον Πρωταθλητή που ανεβαίνει στην Α΄Εθνική πάλι φέτος μάλλον δεν θα κατέβει από ότι γνωρίζω (κατά την γνώμη μου πολύ καλά κάνει και μάλλον και εγώ το ίδιο θα έκανα …)
Και για να μην ξεχνιόμαστε και πριν αρκετά χρόνια στα διασυλλογικά πρωταθλήματα Α΄Εθνικής όσοι θυμούνται με σύνθεση 8 σκακιέρων κάπου εκει στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η γνώμη μου ήταν ότι και οι 8 σκακιέρες πολλές ήταν αν θέλαμε ένα ισχυρο και αξιόπιστο διασυλλογικό Πρωτάθλημα…
Οσο για το Πρωτάθλημα Β΄Εθνικής της ΕΣΣΑΘΜ που τέλιωσε σήμερα μπορείτε να πληροφορειθήτε και από το blog του Γαλαξία Δράμας στην διεύθυνση
http://galaxiasdramas.blogspot.com/

Χαλκιαδάκης Ευάγγελος είπε...

Φίλε ανώνυμε, λες ότι αν καταργηθεί η γυναικεία σκακιέρα δεν θα βλέπεις γυναίκα να παίζει σκάκι στην Ελλάδα ούτε για δείγμα. Ε και? Τι κακό θα ήταν αυτό? Εκτός και αν θέλουμε ντε και καλά να υπάρχουν άνθρωποι που να ασχολούνται με το σκάκι όχι επειδή τους αρέσει αλλά για να γεμίζουν τη μια γυναικεία σκακιέρα που θεσμοσετήσαμε και να είμαστε ευχαριστημένοι, εμείς που έχουμε πλήρη ομάδα, και η γυναίκα που αγωνίζεται μόνο με γυναίκες. Ή θα θεωρούμε ότι οι γυναίκες και τα παιδιά είναι ειδικές κατηγορίες σκακιστών μειωμένης δυναμικότητας, και πρέπει να αγωνίζονται μόνοι τους για να δούμε ποιος είναι ο ισχυρότερος, ή θα πρέπει να καταργηθεί κάθε διάκριση που αφορά γυναικείες και αναπτυξιακές σκακιέρες μέσα σε μια ομάδα. Και μιας και όλοι κόπτωνται για την ανάπτυξη του γυναικείου σκακιού, ρώτησε κανείς πως αισθάνεται μια γυναίκα, που όσο και να ανεβοκατεβαίνει το ELO της, αυτή θα έχει πάντα την ίδια θέση στην ομάδα?Αυτό δεν είναι ενα τρομερό αντικίνητρο για κάποια που θέλει να εξελιχθεί σκακιστικά, και να αναρριχηθεί με την αξία της στην ομάδα διεκδικώντας να παίζει σε ανώτερη σκακιέρα, όπως κάνει ένας άνδρας? Θεωρώ άδικη τη διάκριση των σκακιερών σε γυναικείες, ανδρικές και αναπτυξιακές με την πρόφαση ότι αυτό ενισχύει αυτές τις ομάδες να ασχολούνται με το σκάκι. Με το σκεπτικό αυτό θα έπρεπε να υπήρχαν και σκακιέρες βετεράνων (πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχουν και ειδικά πρωταθλήματα για βετεράνους, όπως στις γυναίκες ή στα παιδιά και στους εφήβους), αλλά και σκακιέρες ΑΜΕΑ, στρατεύσιμων και ό, τι άλλο βάζει ο νους σας με σκοπό να βοηθήσουμε τη διάδοση του σκακιού σε αυτές τις ομάδες. Πιστεύω ότι είναι σημαντικότερο να διατηρήσουμε την κατάταξη των σκακιερών με σειρά δυναμικότητας (στην πρώτη παίζει ο ισχυρότερος και στην τελευταία ο ασθενέστερος κατά ELO), έτσι ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα τύπου τελευταία ανδρική σκακιέρα με ELO 1400, γυναικεία σκακιέρα με ELO 1800 και παιδική σκακιέρα με ELO 1600, παρά να διατηρήσουμε το υπάρχον σύστημα που καταργείται η σειρά δυναμικότητας στις γυναίκες και στα παιδιά. Άλλωστε η φυλετική διάκριση στα περισσότερα αθλήματα γίνεται για λόγους βιολογικούς(ο άνδρας έχει εγγενώς κάποια ικανότητα περισσότερο ανεπτυγμένη, όπως μυϊκή δύναμη), γεγονός που είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά. Στο σκάκι που είναι πνευματικό άθλημα, η φυλετική διάκριση μεταξύ ανδρικών και γυναικείων σκακιερών ισοδυμαμεί με παραδοχή της πνευματικής κατωτερότητας της γυναίκας, κάτι που αποδεικνύεται όχι μόνο στα ομαδικά πρωταθλήματα αλλά και στα open και rapid τουρνουά με την ξεχωριστή βράβευση στις γυναίκες. (Στα παιδιά την ξεχωριστή βράβευση τη βρίσκω δίκαιη λόγω της ατελούς νοητικής ωρίμανσης που συντελείται στην ενηλικίωση, αν και τις πολλές ηλικιακές ομάδες, ανά 2 χρόνια, τις βρίσκω υπερβολικές). Εκτός και αν ενδόμυχα παραδεχόμαστε την κατώτερη φύση της γυναίκας και της δίνουμε που και που κανένα βραβείο για να χαίρεται που συμμετείχε και αυτή η καημένη, συνάπτοντας μια "συμφωνία κυρίων" ότι το σκάκι είναι ανδρική υπόθεση.

nizul είπε...

@ Χαλκιαδάκης Ευάγγελος
"Εκτός και αν ενδόμυχα παραδεχόμαστε την κατώτερη φύση της γυναίκας και της δίνουμε που και που κανένα βραβείο για να χαίρεται που συμμετείχε και αυτή η καημένη, συνάπτοντας μια "συμφωνία κυρίων" ότι το σκάκι είναι ανδρική υπόθεση."

τί "ενδόμυχα" ρε φίλε; ούτε μία γυναίκα δεν υποστηρίζει ότι οι γυναίκες είναι ισάξιες με τους άνδρες στο σκάκι, εσύ πού το άκουσες αυτό;
Και δεν σημαίνει αυτό φυσικά ότι είναι κατώτερες πνευματικά, δηλαδή από πότε η πνευματικότητα μετριέται στην κλίμακα ΕΛΟ;
απλά είναι -πολύ- κατώτερες στο σκάκι, και αυτό είναι γεγονός, είτε αρέσει είτε όχι, είτε μπορούμε να βρούμε πειστική εξήγηση για αυτό είτε όχι.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Απ' τις χθεσινες συναντησεις ξεχωρισε η νικη του πρωταθλητη Ευρωπης 2010 Ian Nepomniachtchi
(2656),επι του πρωταθλητη Ρωσιας 2009 Alexander Grischuk (2756).
Μ'αυτη του την νικη ο νεαρος Ρωσος πλησισε πολυ στο οριο του 2700,(2692,8 στο Live Rating) αλλα δεν μπορεσε να βοηθησει την ομαδα του που εχασε με 4-2.
Η παρτιδα κριθηκε απο σοβαρο λαθος του Grischuk στην 40η κινηση σε μεγαλη πιεση χρονου.
Στην αναμετρηση των Παγκοσμιων Πρωταθλητριων η νυν (Alexandra Kosteniuk,2524)εχασε,αν και Λευκη, απο την τεως (Antoaneta Stefanova,2555).

Vlassis είπε...

Έτσι και αλλοιώς κάθε ομάδα πρέπει να έχει 2 γυναίκες για το πρωτάθλημα (γυναικεία και νεάνιδα). Αν το 4 ήταν πολλές ας ήταν σε τρεις σκακιέρες το πρωτάθλημα γυναικών.
Το θέμα είναι ότι οι ομάδες δεν αντέχουν τέτοιες συνθήκες διεξαγωγής των πρωταθλημάτων.
Αν οι ομάδες δεν αντιδράσουν δεν γίνεται τίποτα...

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Τελειωσε χθες το Ρωσικο Γυναικειο διασυλλογικο Πρωταθλημα,που ηταν αμφιρροπο ως την τελευταια αγωνιστικη.Τον τιτλο κατεκτησε η ομαδα της ομοσπονδιας της Αγιας Πετρουπολης που στον εβδομο γυρο νικησε 2.5-1.5 την Gibrorechtrans απο την Μοσχα,η οποια ειχε στθερο προβαδισμα κατα την διαρκεια του Πρωταθληματος.Ο αγωνας κριθηκε στην πρωτη σκακιερα απο σοβαρο λαθος της Zhukova στην 39η κινηση,σε μεγαλη πιεση χρονου,απο το οποιο επωφεληθηκε η Cmilyte.
Η πρωταθλητρια στηριχτηκε στην πολη καλη εμφανιση των Cmilyte(Ltu-2485,4/5,δευτερη επιτυχια μετα το αργυρο στο Πανευρωπαϊκο) και Αn.Bodnaruk (Rus-2384,4/5,1992).
Απο τις δευτεραθλητριες ξεχωρισε η Mungutuul B.(Mgl-2492) με 4/6.
Το λογικο φαβορι των αγωνων η AVS Krasnoturyinsk(MO ELO βασικης συνθεσης 2507) εμεινε στην 3η θεση,καθως η καλη εμφανιση των Stefanova(2555,3.5/5),Pogonina(2496,4.5/6)"προδοθηκε" απο το ντεφορμαρισμα των αδελφων Muzychuk.
H ShMS της Μοσχας καταφερε να χασει το μεταλλιο οταν εχασε απο την ουραγο ομαδα M.Chigorin Chess Club που,μεχρι την τελευταια αγωνιστικη,ειχε μονο μια ισοπαλια.Δεν βοηθησε η παρουσια της Παγκοσμιας Πρωταθλητριας Al.Kosteniuk που εμεινε στο 50% (3/6).

Στους αντρες η Μοσχοβιτικη ShMS(Gelfand,Karjakin,Wang Hao,Caruana...) ειναι πολυ κοντα στον τιτλο καθως 3 αγωνιστικες πριν το τελος εχει προβαδισμα 2 βαθμων και καλυτερο προγραμμα απο τους διωκτες της.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Το ντερμπυ που θα κρινει κατα πολυ τον πρωταθλητη Ρωσιας διεξαγεται σημερα το μεσημερι αναμεσα στην ShSM-64(1η-13 βαθμοι) και την SPb Chess Fed(2η-11 βαθμοι).Τα σημερινα ζευγαρια:

Gelfand, Boris 2750 - Ivanchuk, Vassily 2748
Karjakin, Sergey 2725 - Svidler, Peter 2750
Wang, Hao 2715 - Vitiugov, Nikita 2710
Caruana, Fabiano 2680 - Movsesian, Sergei 2709
Grachev, Boris 2667 - Zvjaginsev, Vadim 2643
Savchenko, Boris 2652 - Efimenko, Zahar 2640

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Συμβαινει και στις καλυτερες οικογενειες..
Και οι εξι παρτιδες τελειωσαν ισοπαλες,μετα απο 10-15 κινησεις, σε λιγοτερο απο μια ωρα.Ετσι η ShMS-64 ειναι πολυ κοντα στον τιτλο ενω η ομαδα της Αγιας Πετρουπολης κρατησε δυναμεις για το αυριανο ντερμπυ με την Economist-SGSEU - 1,που θα κρινει την δευτερη θεση.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Σημερα κρινεται και το Γερμανικο Διασυλλογικο,του οποιου οι 2 τελευταιοι γυροι διεξαγονται αυτο το Σαββατοκυριακο.
Δυο αγωνιστικες πριν απο το τελος η βαθμολογια εχει ως εξης:

1.OSG Baden-Baden 24
2.SG Aljechin Solingen 24
3.Werder Bremen 23
4.SV Mülheim-Nord 20

σημερα βρισκονται αντιμετωπες η Baden-Baden με την Mülheim-Nord(η οποια ομως θα παιξει χωρις τους βασικους Motylev,Landa,Potkin που αγωνιζονται στο Ρωσικο Πρωταθλημα) και η Werder Bremen με την SG Aljechin Solingen

Οι αγωνες αρχιζουν σημερα στις 3 το μεσημερι δικη μας ωρα,ενω ο τελευταιος γυρος αυριο διεξαγεται στις 11 το πρωϊ.

http://www.schachbundesliga.de/

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Δεν δυσκολευτηκε η ShMS-64,απεναντι στην Economist-SGSEU - 2.Νικησε 5-1 και κατεκτησε τον τιτλο στο Ρωσικο Πρωταθλημα.Στο ντερμπυ για την 2η θεση: SPb Chess Fed 3.5 - 2.5 Economist-SGSEU-1 (το ματς κριθηκε στην 6η σκακιερα απο την νικη του Efimenko επι του Andreikin,οι αλλες παρτιδες τελειωσαν ισοπαλες).
Εκπληξη η 6η θεση της Tomsk-400 (Ponomariov,Motylev,Bologan,kurnosov,Inarkiev..) που εμεινε εξω απο το επομενο Παευρωπαϊκο.
Ας αναφερω εδω-με επιφυλαξη,καθως το συναγω απο τα συμφραζομενα-οτι,οχι μονο οι ξενοι,αλλα ακομα και οι Ρωσοι σκακιστες δεν εχουν αλλη σχεση με τις ομαδες που αγωνιζονται περα απο το συμβολαιο που τους δεσμευει για συγκεκριμενο χρονο,και οταν ληξει ειναι ελευθεροι να αλλαξουν ομαδα.

Παρα τις ελλειψεις της η Mülheim-Nord παλεψε γερα με την Baden-Baden πριν χασει με το μικροτερο δυνατο σκορ.Στο αλλο ντερμπυ του Σαββατου η Werdrer Bremen(με την βοηθεια του Eljanov,που αφησε το Ρωσικο πρωταθλημα για χαρη της Schach-Bundesliga,μαλιστα η αναχωρηση του πρεπει να ηταν ξαφνικη καθως η Economist-SGSEU-1δεν προλαβε να τον αντικαταστησει και εχασε μια παρτιδα απο μηδενισμο!) νικησε καθαρα την Aljechin Solingen 5.5-2.5
Και οι 3 πρωτοποροι ειχαν ευκολο εργο την Κτριακη και ετσι η τελικη βαθμολογια διαμορφωθηκε ως εξης:

OSG Baden-Baden 28 87,5
Werder Bremen 27 78,5
SG Aljechin Solingen 26 75,0
SV Mülheim-Nord 21 71,0