Κυριακή 25 Απριλίου 2010

1-1, στα καταλανικά πεδία

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Βισβανάθαν Ανάντ κέρδισε τον Βεσελίν Τοπάλοβ στη σημερινή, 2η παρτίδα του ματς, και ισοφάρισε το σκορ της αναμέτρησης 1-1. Ο Ινδός επέλεξε την Καταλανική παρτίδα (άγνωστο αν έτσι ήθελε μια ήρεμη μάχη μετά την χτεσινή του ήττα ή αν είχε εμπιστοσύνη στον εαυτό του πως θα κατανοούσε καλύτερα τις απαιτήσεις της στρατηγικής μάχης που θα προέκυπτε) και θυσίασε πιόνι πολύ νωρίς στο άνοιγμα διατηρώντας πλήρες αντάλλαγμα. Σε μια δαιδαλώδη ποζισιονέλ παρτίδα χειρίστηκε με μεγάλη ακρίβεια τα κομμάτια του ενώ ορισμένες κινήσεις του Τοπάλοβ, μικρά λάθη, αύξησαν την υπεροχή του λευκού. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, το πρόβλημα του Τοπάλοβ είναι πως δεν έχει την απαιτούμενη υπομονή σε θέσεις που απαιτείται άμυνα, τηρουμένων των αναλογιών φυσικά, για παίκτη του επιπέδου του. Η επόμενη παρτίδα (3η), είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, ώρα 15.00. Στο σκακιστικό γεγονός της χρονιάς υπάρχει ελληνική παρουσία, διαιτητής είναι ο Τάκης Νικολόπουλος.

Anand - Topalov, WCh Sofia 2010 (2), (Catalan, E04)
1. d4 Nf6 2. c4 e6 3. Nf3 d5 4. g3 dxc4 5. Bg2 a6 6. Ne5 c5 7. Na3 cxd4 8. Naxc4 Bc5 9. O-O O-O 10. Bd2 Nd5 11. Rc1 Nd7 12. Nd3 Ba7 13. Ba5 Qe7 14. Qb3 Rb8 15. Qa3 Qxa3 16. bxa3 N7f6 17. Nce5 Re8 18. Rc2 b6 19. Bd2 Bb7 20. Rfc1 Rbd8 21. f4 Bb8 22. a4 a5

23. Nc6 Bxc6 24. Rxc6 h5 25. R1c4 Ne3 26. Bxe3 dxe3 27. Bf3 g6 28. Rxb6 Ba7 29. Rb3 Rd4 30. Rc7 Bb8 31. Rc5 Bd6 32. Rxa5 Rc8 33. Kg2 Rc2 34. a3 Ra2 35. Nb4 Bxb4 36. axb4 Nd5 37. b5 Raxa4 38. Rxa4 Rxa4 39. Bxd5 exd5 40. b6 Ra8 41. b7 Rb8 42. Kf3 d4 43. Ke4 1-0.
Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

Χρήσιμα site:
http://www.anand-topalov.com/ (επίσημο site)
http://www.chessclub.com/ (ζωντανή αναμετάδοση με σχόλια του GM Σβίντλερ. Απαιτείται συνδρομή στο σέρβερ, αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό για 2 εβδομάδες. Η πληρέστερη αναμετάδοση στο ίντερνετ, κατά τη γνώμη μου)
http://www.chessdom.com/ (ζωντανή αναμετάδοση με σχόλια)
http://www.grivaschess.com/ (σχολιασμός των παρτίδων, 2 ώρες μετά τη λήξη τους, από το Στράτο Γρίβα)
http://crestbook.com/ (ρωσικό site με ενδιαφέρουσα ανάλυση)
http://chessok.com/ (ανάλυση με τη Rybka)

70 σχόλια:

Schrödinger's Cat είπε...

Αύριο χωρίς νέα ανάρτηση, ο blogger θα κάνει ένα μικρό διάλειμμα:)

Ανώνυμος είπε...

Αύριο δεν έχει παρτίδα! :-)

Straubing είπε...

Τι μαγικό παιχνίδι είναι το σκάκι! Την ίδια ώρα που στην πρωτεύοτσα της Βουλγαρίας έπαιζαν ο Ανάντ και ο Τοπάλοβ, στη Χαλκιδική έπαιζαν κάτι τόσο δα παιδάκια, μερικά πηγαίνουν και νηπιαγωγείο!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

‘Βαλε’ έναν ιπποπόταμο με τα μαύρα στην 3η παρτίδα ρε Βίσσυ… Που να μπλέκεις τώρα με memory tests πάλι… σαραντάρης άνθρωπος ρε σειρά.
Βιντεάκι (στυλ Τσατουράνγκα VS Πρωτοβούλγαροι) δεν έχει σήμερα το ‘επίσημο’ σάιτ? Γιατί τέτοιες ‘διακρίσεις’ βρε γείτονες?

Παράδοξος είπε...

Tην ίδια ώρα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας κάποιοι σχεδίαζαν να "πάρουν την εξουσία" στην "Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Αττικής"!

Straubing είπε...

@Παράδοξος: για πες για τις εξελίξεις στην ΕΣΣΝΑ.

Παράδοξος είπε...

Οι γνωστές εξελίξεις είναι ότι θα γίνουν εκλογές στις 30 Μαϊου. Έγραψα γιά τους ανθρώπους που επιδίωξαν να πάρουν την εξουσία, για να αντιπαραθέσω το "έργο" τους με τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές αλλά και τα παιδάκια, που αγωνίζονται αυτήν την εποχή. Φαντασθείτε, ταυτόχρονα, αυτούς τους ανθρώπους, να αγωνίζονται ... να "πάρουν την εξουσία" της Ε.Σ.Σ.Ν.Α . Τι μαγικό παιχνίδι είναι το σκάκι!

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Πάντως αν ο γερο-Ανάντ πάρει τον τίτλο θα πρέπει να το γιορτάσουμε εγώ, ο Γάτος, ο Αλκίνοος κι ο Κονιδάρης (καλά ρε Παναγιώτη, μην το πεις, δεν τα έχεις φτάσει τα 40!). Α, και ο καλοπροαίρετος ινκόγνιτο.

Ανώνυμος είπε...

Χωρις να διεκδικώ δάφνες ειδήμονα, μετα από προσεκτική μελέτη των 2 πρώτων παρτίδων αλλά και από τη συνολική παρουσία των παικτών τα τελευταία χρόνια θα δώσω στον Ανάντ ενα ελαφρό πλεονέκτημα για την τελική επικράτηση. Αν φανταζόμασταν ότι η αναμέτρηση είχε τη μορφή σκακιστικής θέσης και μας ζητούσαν να την αξιολογήσουμε θα έλεγα ότι ο Ανάντ στέκεται καλύτερα (slightly better +=). Κλειδί για την επικρατησή του θα είναι η δυνατότητα του να κρατήσει τον Τοπάλοβ μακριά από θέσεις με δυναμικό παιχνίδι, αφαιρώντας του τη δυνατότητα τακτικών περιπλοκών. Ηταν στρατηγικό λάθος η επιλογή της συγκεκριμένης βαριάντας της Γκρίνφελντ στην πρώτη παρτίδα που εδωσε τη δυνατότητα στον Τοπάλοβ να βρεθεί στο αγαπημενο του (και όπως αποδείχθηκε ήταν και προετοιμασμένος άριστα απο ''το σπίτι'') στυλ παιχνιδιού. Η σλαβική άμυνα ταιριαζει πιο πολύ στη ιδιοσυγκρασία του Ανάντ και το θεωρώ πολυ πιθανό να χρησιμοποιηθεί στις επόμενες παρτίδες. Οσο για τον Τοπάλοβ αν θέλει να διεκδικήσει με αξιώσεις τον τίτλο θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει φτάσει στο επίπεδο που αποφεύγει ''παιδαριώδη στρατηγικά''λάθη του στυλ ...Ιε3, που ακόμα και σκακιστές με ΕΛΟ 2100-2200 θα απέφευγαν. Πρεπει να δείξει βαθύτερη κατανόηση των θέσεων που προκύπτουν μετά το άνοιγμα σε θέσεις στις οποίες δεν εχει προηγουμένως αναλύσειόπως σωστά επισημαίνει και ο Shirov σε ρωσικό site.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Οικονομόπουλος
Ηλία, άσε, εγώ είμαι με τον Νταναίλοβ που είναι κι αυτός 40+.
:-))

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Το ποιος έχει πλεονέκτημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σύστημα των αγώνων, γι’ αυτό και ο Anand δέχεται ευρύτερη αναγνώριση επειδή έχει κερδίσει παγκόσμιους τίτλους σε σύστημα νοκ-άουτ (εκεί μόνο της F.I.D.E.), τουρνουά (ενοποιημένου πια τίτλου) και ματς (εναντίον του Kramnik). Για περισσότερο από έναν αιώνα, το στέμμα του παγκόσμιου πρωταθλητή μπορούσε να κατακτηθεί μόνο με νίκη σε ματς πολλών παρτίδων (εξαίρεση το ματς-τουρνουά του 1948, μετά τον θάνατο του Alekhine), που σημαίνει ότι καθοριστικό ρόλο έπαιζε η βαθύτερη κατανόηση του σκακιού.
Στον 21ο αιώνα έχουν επικρατήσει οι αθλητικές παράμετροι, με την δημιουργικότητα να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Η καλύτερη αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, η φυσική κατάσταση και το ποιοτικότερο επιτελείο έχουν σημαντικότατο ρόλο. Το ευχάριστο είναι ότι δύσκολα βρίσκει κανείς ξεκάθαρο φαβορί, ώστε όλες οι κορυφαίες αναμετρήσεις αποκτούν ενδιαφέρον και το τελικό αποτέλεσμα συνήθως κρίνεται στα σημεία. Στο ματς Anand-Kramnik αποδείχθηκε καθοριστική η υπέρτερη στρατηγική του Ινδού στα ανοίγματα, τόσο με τα λευκά όσο και με τα μαύρα. Εναντίον του Topalov όμως η αρχική εντύπωση είναι διαφορετική και δεν αποκλείεται να δούμε ουσιαστικά δύο διαφορετικά ματς 6 παρτίδων, δηλαδή Topalov-Anand και Anand-Topalov.
Γι’ αυτό το λόγο, έστω και ως πιθανότητα μόνο, μεγάλο πρόβλημα της διοργάνωσης θεωρώ τον τρόπο καθορισμού των χρωμάτων: ο Topalov έχει λευκά τόσο στην 1η όσο και στην 12η παρτίδα. Κατά τη γνώμη μου, αυτό αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, τουλάχιστον όσον αφορά στην επιλογή στρατηγικών διεκδίκησης της νίκης. Δεδομένου μάλιστα ότι παίζει εντός έδρας, ιδιαίτερα επειδή ο προσωπικός του μάνατζερ είναι από τα βασικά οργανωτικά στελέχη, διαθέτει μοναδική ευκαιρία να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής (υπενθυμίζω ότι το 2005 κέρδισε μόνο τον τίτλο της F.I.D.E. και το 2006 ηττήθηκε από τον Kramnik στο ματς ενοποίησης των τίτλων). Αν δεν κερδίσει ούτε τώρα, που τα περισσότερα επί μέρους στοιχεία της αναμέτρησης λειτουργούν υπέρ του, δύσκολα θα καταφέρει αντισταθεί στη νέα γενιά, π.χ. με τον Carlsen έχει ήδη ξεκάθαρα αρνητικό σκορ.
Όσο για την ηλικία, οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι το όριο των 40 ετών είναι πρώτιστα εικονικό και όχι ουσιαστικό. Το βάθος κατανόησης του σκακιού που προσφέρει η πολυετής εμπειρία αντισταθμίζει αρκετά τον δυναμισμό της νεότητας, ώστε ούτε ο Anand ούτε Topalov αναμένεται να έχουν άμεσο πρόβλημα τα επόμενα χρόνια. Εξάλλου, πρόκειται για ξεχωριστά άτομα που δεν μπορούν να μπουν σε καλούπια, αλλά καθένας πρέπει να εξετάζεται σύμφωνα με τα δικά του ειδικά χαρακτηριστικά.

dimis είπε...

Νομίζω ότι η καλύτερη αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και το ποιοτικότερο επιτελείο είναι προφανές ότι παίζουν ρόλο και από τα διάφορα ποστ που έχουμε δει εδώ.
Όσο για την φυσική κατάσταση όσοι έχουν παίξει πολύωρες παρτίδες έχουν καταλάβει την σημασία της...

Ανώνυμος είπε...

@ Ηλίας
Η αντιστροφή των χρωμάτων μετά το πρώτο μισό (που οδήγησε στο να έχει ο Τοπάλοβ τα Λευκά στην πρώτη και στην τελευταία παρτίδα) δεν ήταν απόφαση των διοργανωτών, αλλά αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των παικτών πριν υπογραφούν τα συμβόλαια. Το νόημα αυτής της ρύθμισης είναι να μην έχει συνέχεια ο ίδιος παίκτης τα Λευκά μετά από τις ελεύθερες ημέρες (θεωρείται σημαντικό πλεονέκτημα). Ο Ανάντ συμφώνησε στη ρύθμιση αυτή χωρίς πίεση, και μάλιστα νομίζω ότι την υποστήριζε κιόλας. Απλά ήταν άτυχος στην κλήρωση!

Ανώνυμος είπε...

pws lete na aisthanthike o topalov otan epaixe 35...Bxb4?
sigoura mia apo tis poio asximes kiniseis pou exo dei na paizode se pagosmia protathlimata.
den lew force itan alla nomizo iparxei se auto to epipedo kai to resign....
an imoun stin thesi tou taki tha ton mideniza ton topalov meta apo Bxb4 haha.
padws to mats den tha exei kamia sxesi me ta proigoumena idi 2 nikes prominiode logika akomi arketes einai kai to stil tou topalov etsi pou logika tha doume polles nikes tha doume!

SirJohn είπε...

Δεν ξέρω κατά πόσο ήταν άτυχος. Εγώ ας πούμε θεωρώ πλεονέκτημα ότι θα πάρει 2 συνεχόμενα λευκά στα μισά του ματς

Schrödinger's Cat είπε...

Καμιά φορά, ενώ ορισμένα μηνύματα αποθηκεύονται κανονικά, καθυστερεί λίγα λεπτά η δημοσίευσή τους. Πρόκειται για κάποιο -προσωρινό ελπίζω- τεχνικό πρόβλημα στο blogspot.

λιμ είπε...

Ανυπομονώ να δω κανένα ε4

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Η αιτιολογία της εναλλαγής των χρωμάτων είναι γνωστή ήδη από το ματς του 2006, αλλά πιστεύω ότι θα ήταν ακόμα καλύτερα να μην υπάρχει η ανάγκη για κάτι τέτοιο. Προσωπικά θα προτιμούσα ένα ματς 16 παρτίδων με ελεύθερη μέρα κάθε 3.
Όσο για την άποψη του Sir.John, σεβαστή και συζητήσιμη (όπως και η δική μου, εξάλλου). Η αξία του λευκού χρώματος στην πρώτη και στην τελευταία παρτίδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το στιλ παιχνιδιού των παικτών. Για παράδειγμα, ο Kramnik ευνοήθηκε περισσότερο το 2006, γιατί έχει πολύ καλύτερο ποσοστό με τα λευκά απ' όσο με τα μαύρα.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Ο Danailov ξαναφερνει στο προσκηνιο το θεμα των δικαιωματων για την ζωντανη μεταδοση των παρτιδων, και απειλει την playchess με μηνυσεις αν δεν σταματησει η αν δεν πληρωσει τις 15000 ευρω που ζηταει..
Να ειναι καλα ο ανθρωπος δεν αφηνει μερα να περασει χωρις ειδηση.
Οσοι αναρωτιεστε πως και δεν κυκλοφορουν video απο την Σοφια,η απαντηση ειναι απλη:Η Βουλγαρικη τηλεοραση εχει τα αποκλειστικα δικαιωματα των αγωνων κι ετσι ολοι οι αλλοι περιοριζονται στα πρωτα 5 λεπτα της παρτιδας..
Ολα αυτα κι αλλα ωραια στο
http://www.europe-echecs.com/actualites/actualites-anand-reagit-en-champion-2221.html

Ανώνυμος είπε...

Ξέρει κανείς γιατί greek chess forum και skaki.gr forum είναι κλειδωμένα;

Ανώνυμος είπε...

@ανωνυμος: τι ψαχνεις? ειναι τελειως νεκρα φορουμ αυτα.

kostas είπε...

Μπορείτε να δείτε αναλυτική παρουσίαση του ματς μέχρι τον 2ο γύρο από τον διαιτητή του ματς Τάκη Νικολόπουλο

http://chessacademy.gr/files/news/wch2010r1r2.htm

Ανώνυμος είπε...

Σλαβική, δεν ξανάπαιξε Grunfeld

Ανώνυμος είπε...

Σλαβική, Ο Τοπάλοβ δεν έπαιξε 5.ε4 και ο μαύρος παίζει Πη8 για να βγει ο Αζ8 και προφανώς ο βασιλιάς μένει στο κέντρο!
Για να δούμε...

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Η ίδια βαριάντα είχε παιχτεί επίσης στην 6η παρτίδα του ματς Kramnik-Topalov (ο Topalov είχε τα λευκά), αλλά και στο φετινό πρωτάθλημα Ευρώπης στην παρτίδα Gustafsson-Δ.Μαστροβασίλης.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΚΟΥΡΚΟΥΝΑΚΗ? (ΑΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ΒΕΒΑΙΩΣ)

Γιάννης Α. είπε...

Αγαπητέ Ριζόπουλε, αν μου επιτρέπετε, οι παρεμβάσεις σας είναι πολύ ενδιαφέρουσες, πάντα σας διαβάζω, αλλά τα κεφαλαία στο ίντερνετ είναι σαν να φωνάζει κάποιος. Με όλο το θάρρος και χωρίς να θέλω να σας προσβάλλω :-)
Να 'στε καλά!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

@ Γιάννης Α. Αγαπητέ μου, καθαρή τεμπελιά εκ μέρους μου και τίποτε άλλο! Με τα κεφαλαία γράφω χωρίς πολλές διορθώσεις. Πάντως έχετε δίκιο είναι λίγο άκομψο.
Υ.Γ. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Τιμή μου.

Ανώνυμος είπε...

Οι παρτίδες αυτές (και άλλες που παίχθηκαν από την παρτίδα Τοπάλοβ-Κράμνικ και μετά) έληξαν ισόπαλες, όπως σχεδόν όλες οι παρτίδες στη βαριάντα αυτή. Πρόκειται για μια πολύ παθητική αλλά και πολύ σταθερή συνέχεια για τα Μαύρα. Την όλη ιδέα είχε πρωτοεφαρμόσει ο Σμισλόφ πριν δεκαετίες, σε μια ελαφρώς διαφορετική παραλλαγή. Ο Κράμνικ ήταν αυτός που εισήγαγε την ιδέα με ...Πη8, ώστε να επιτραπεί η ανάπτυξη του Αζ8. Ας σημειωθεί όμως ότι ο Κράμνικ έπαιζε πάντα τη βαριάντα αυτή με ιδέα γρήγορα ...Πγ8 και ...Αγ5. Η σειρά κινήσεων του Τοπάλοβ πρωτοπαίχθηκε από τον Ούγγρο γκρανμέτρ Gyimesi (προφέρεται Ντίμεσι!) και έχει σκοπό να αποτρέψει το ...Αγ5 για τακτικούς λόγους (υπάρχει μια ψευδοθυσία με Αxα6 μετά την αλλαγή στο γ5). Δυστυχώς για τα Λευκά, φαίνεται ότι και το πιο αργό σχέδιο, που πρωτοπαίζει εδώ ο Ανάντ (με ...Αδ6) είναι επαρκές και δεν αφήνει πολλές τύχες στα Λευκά να διεκδικήσουν τη νίκη.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Μάλλον πάμε για την πρώτη νούλα φίλτατε Middlewave δηλαδή..

dimis είπε...

Πάντως είναι αλήθεια πως δύσκολα πάει για νίκη ο λευκός...αν και μου φαίνεται καλύτερος (σωστά? αν και έχει το γ5 αδύνατο)
Δηλαδή ο μαύρος πήγαινε για νούλα?
Υπάρχει το 7...Bb4 με περιπλοκές
Topalov finally deviates from the 6th game of his 2006 WCC match versus Vladimir Kramnik, which continued 14.Ke2 Rg8 15.Rhd1 Rc8 16.b3 Bc5 17.a5 Ke7 18.Na4 Bb4 and soon ended in a draw.
Από chessdom

dimis είπε...

Είχαν προτείνει 23.Rhd1 με Nxc5 Ba2 Rac8 Nb6 and Na4 και 1/2 αν δεχόταν ο μαύρος.
Ίσως έπρεπε να έμπαινε σε αυτή ο λευκός?
Καμιά πρόταση?

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Νομιζω οτι το γ6 ειναι μια σοβαρη απειλη του λευκου

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Το πρόβλημα της βαριάντας δεν είναι μόνο ότι σχεδόν όλες οι παρτίδες λήγουν ισόπαλες, αλλά και ότι δύσκολα μπορούν τα λευκά να δημιουργήσουν προοπτικές νίκης. Παγίδες, φυσικά, υπάρχουν αρκετές, αλλά η έντονη συμμετρία όσον αφορά στη διάταξη των Πιονιών κάνει τη μοιρασιά του βαθμού το πιθανότερο αποτέλεσμα.
Αρκεί μια ματιά στην 1η παρτίδα του ματς για να διαπιστώσουμε ότι σήμερα το άνοιγμα εξελίχθηκε πολύ πιο ευνοϊκά για τον Anand. Ίσως επειδή κέρδισε πολύ καθαρά στην 2η παρτίδα, αποφάσισε ότι η ισοπαλία με τα μαύρα του είναι αρκετή και γι' αυτό απέφυγε πιο οξείες υποβαριάντες. Όσο μπορώ να δω και από το βίντεο, δείχνει να μην υποφέρει καθόλου, ενώ στην 1η παρτίδα η στεναχώρια του ήταν εμφανής.

Ανώνυμος είπε...

Τα Λευκά σωστά επέλεξαν αυτές τις απλοποιήσεις, κατά τη γνώμη μου. Αν καθυστερούσαν λίγο, θα έμεναν χειρότερα λόγω των μελλοντικά αδύνατων α5 και γ5. Πάντως μην ξεχνάτε πως ο Τοπάλοβ υποτίθεται δεν θα προτείνει ποτέ ισοπαλία, ούτε θα δεχθεί, μέχρι η θέση να έχει σκοτωθεί τελείως. Πλάκα θα έχει...

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Συμφωνώ με τον middlewave, αν και ακόμα πιστεύω ότι μόνο τα μαύρα μπορούν να κάνουν λάθη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα. Επειδή όμως σε κάποιες φάσεις τα λευκά δεν μπορούν να κάνουν κάτι καλύτερο από αλλαγές, γι' αυτό ακριβώς αυτή η βαριάντα είναι σκόπιμο να αποφεύγεται από τα λευκά.
Πρέπει να φύγω τώρα, αλλά θα εκπλαγώ πολύ αν η παρτίδα δεν τελειώσε ισόπαλη.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Οπως αναφερει ο Shipov στο crestbook.com o λευκοτετραγωνος αξιωματικος του Αναντ χρειαστηκε να διατρξει τον αστερισμο της Κασσιοπης (θ7,η8,ζ7,ε8,δ7) για να ξαναμπει στο παιχνιδι.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ενας 'εκτιμητης ισοπάλων θεσεων ' επειγοντως!!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Τι χαρά ,τι χαρά Σόφια ρουλζζζ μέχρι την 89!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Μας την ‘έσπασε’ ο Ινδός. Κοτάρααα!

IliasPan είπε...

Καλά, αστεία η συμπεριφορά του Τοπάλοβ στην τριπλή επανάληψη.

Περιμένουμε νέα από τον διαιτητή να μάθουμε τι τους έλεγε στο τέλος.

Ανώνυμος είπε...

Ε τώρα αυτό ήταν τελείως γελοίο εκ μέρους του Τοπάλοβ. Ο Ανάντ φαινόταν πάντως διατεθειμένος να κάνει υπομονή και να δίνει σαχ μέχρι αύριο για να του τη σπάσει!
Επικροτώ πάντως 100% την ενέργεια του Ανάντ να μην κάνει χειραψία στο τέλος της παρτίδας. Οι "κανόνες της Σόφιας" καλοί είναι όταν προσπαθείς να αποτρέψεις τις σύντομες ισοπαλίες, το να είσαι όμως τόσο πορωμένος που να μην προτείνεις ισοπαλία σε αυτή τη θέση και να φωνάζεις το διαιτητή για τριπλή επανάληψη είναι εντελώς γελοίο.
Προβλέπω πάλι κατσάδα από τον "μπαμπούλα" Νταναϊλοβ!
Α, άσχετο, τι απέγιναν εκείνες οι απειλές προς την Chessbase για δικαστήρια αν μετέδιδαν τις παρτίδες ζωντανά? Το μόνο που είδα ήταν μια ανακοίνωση ότι η γερμανική εταιρεία "παραβιάζει την παραπάνω απαγόρευση". Τους έκαναν τη μούρη κρέας πάλι... Τελικά μόνο στην Ελλάδα ξέρουμε να τους χειριζόμαστε! (ο νοών νοείτω...)
Και ας τους πει κάποιος επιτέλους, μετά από 1-2 ΜΤελ Μάστερς, ένα ματς με Κάμσκι και το τωρινό ματς, ότι το "It is absolutely prohibited the live coverage" δεν είναι Αγγλικά! "Live coverage is absolutely prohibited", "It is absolutely prohibited to cover the games live", τόσες εναλλακτικές υπάρχουν, τη μόνη λάθος πέτυχαν??

Ανώνυμος είπε...

middlewave συνήθως είσαι ισορροπιστής στα σχόλια σου αλλά όταν είσαι οξύς είσαι ωραίος :)

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Πέρα από τα (δικαιολογημένα νομίζω) αστεία για την κωμικοτραγική κατάσταση σε σχέση με την -Νταναιλοφικής εμπνεύσεως –μη αποδοχή ισοπαλιών στο ματς, είναι κρίμα ένας τεράστιος παικταράς σαν τον Βέσελιν Τοπάλοφ να γίνεται περίγελος του σκακιστικού κοινού με καμώματα τύπου: παίζω το φινάλε της 2ης παρτίδας (που το κέρδιζε και παίκτης του1200 μετά από πολλαπλά εγκεφαλικά) έως το Ρε4 και σαν το σημερινό.
Πρέπει έστω και τώρα να πατήσει ‘πόδι’ στον μεγαλομανατζέρο του σ’ αυτά τα θέματα, και επιτέλους να καταλάβει ότι η ‘αρνητική αύρα’ που εκπέμπεται εναντίον του λειτουργεί ακριβώς ‘εναντίον’ ΤΟΥ.
Και επιτέλους η Βουλγαρία –όσο και αν ο Νταναίλοφ και οι συν αυτώ προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο- δεν είναι ‘σταλινικού τύπου’ Γκούλαγκ όπου θα τον εξορίσουν αν δεν κερδίσει, ούτε θα καταγραφεί στην Ιστορία σαν ‘εχθρός του Λαού’.
Ούτως ή άλλως οι δυο τους γράφουν σκακιστική Ιστορία στη Σόφια. Γιατί ο Τοπάλοφ να παίζει τον ρόλο του ‘κακού’. Τι κερδίζει από αυτό? Ειλικρινά για μένα είναι ακατανόητο.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί Φίλοι,

Η 3η παρτίδα είναι ήδη αναλυμένη (6 σελίδες) στο site μου (www.GrivasChess.com) για download.

Στράτος Γρίβας

Ανώνυμος είπε...

Χεχεχε! Μα δεν έχω δίκιο? Είναι σοβαρά πράγματα αυτά?
Στο πιο σοβαρό πάντως, επειδή σε τέτοια ματς η κάθε λεπτομέρεια στον ψυχολογικό τομέα παίζει το ρόλο της, νομίζω ότι ο Ανάντ πέτυχε μια μικρή νίκη με αυτήν την ιστορία. Του λέει "δεν μου μιλας? ΟΚ, δεν σου μιλάω κι εγώ, παίρνε σαχ μέχρι αύριο". Για όποιον θα υποχωρούσε πρώτος και θα φώναζε τον Τάκη για την τριπλή επανάληψη θα ήταν μια ήττα, και ο Τοπάλοβ υπέκυψε πρώτος. Πιθανότατα επειδή ήταν δυσαρεστημένος που δεν κατάφερε να βγάλει κάτι με τα Λευκά, και ίσως προβληματισμένος με το τι θα επιλέξει ενάντια στη Σλαβική στην επόμενη παρτίδα με Λευκά.
Τελικά ο Κράμνικ αποδεικνύεται πολύ διορατικός! Μετά το ατύχημα της πρώτης παρτίδας (και σίγουρα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του), ο Ανάντ έχτισε τη στρατηγική του στο άνοιγμα πάνω σε αυτήν του Κράμνικ το 2006 - Καταλανική με Λευκά, Σλαβική με Μαύρα. Απέφυγε τις μακρές θεωρητικές συνέχειες (όχι μόνο ο ίδιος ο Τοπάλοβ, αλλά και οι Ολλανδοί αναλυτές του φημίζονται ως computer nerds - με την καλή έννοια, δεν το εννοώ προσβλητικά!). Προφανώς η σημερινή παρτίδα ήταν η πρώτη και η τελευταία που η βαριάντα με 6.Ιε5, η πιο θεωρητικά κρίσιμη, εμφανίστηκε στο ματς. Ένα ερώτημα είναι τι σκοπεύει να παίξει ο Ανάντ με Λευκά αν ο Τοπάλοβ, πηγαίνοντας για Ημι-Σλαβική, αρχίσει με 1...δ5 και 2...γ6. Πιθανολογώ 3.Ιζ3 Ιζ6 4.Βγ2, μια βαριάντα που μοιάζει πολύ με την Καταλανική και στην οποία είναι ειδικός ο νεαρός αναλυτής του Βόιτασεκ.

Ανώνυμος είπε...

Α, και βέβαια, αν και είμαι φανατικός "Κραμνικός", δεν μπορώ παρά να θαυμάσω το τρομερό εύρος παιχνιδιού του Ανάντ. Εδώ παίζει στο στυλ του Κράμνικ, εναντίον του Κράμνικ έπαιξε εντελώς διαφορετικά, στο στυλ του Τοπάλοβ (αλλά περισσότερο υπεύθυνα)! Ο Ανάντ του 2008 και αυτός του 2010 δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση...
Πάντως, για να είμαστε και ακριβείς, προχτες ο Τοπάλοβ έπαιξε τις κινήσεις 35-40 περίπου στα γρήγορα και έχοντας ελάχιστο χρόνο, πιθανόν γιατί μέσα του αναρωτιόταν τι πήγε στραβά - συμβαίνει αυτό καμιά φορά. Ο Ανάντ έπαιξε την προτελευταία κίνησή του και αμέσως σηκώθηκε, ο Τοπάλοβ ετοιμάστηκε να εγκαταλείψει αλλά ο Ανάντ είχε εξαφανιστεί από τη σκηνή, οπότε περίμενε λιγάκι και, καθώς δεν τον έβλεπε, έπαιξε το ...δ4 για να τον φέρει πίσω στη σκακιέρα και εγκατέλειψε αμέσως μόλις ο Ανάντ έπαιξε. Θα έλεγα ότι δεν έκανε και τίποτα κακό στη 2η παρτίδα. Μόνο το σημερινό ήταν αστείο!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Να εκφράσω μια μικρή διαφωνία με τον Middlewave στο ότι ‘’Επικροτώ πάντως 100% την ενέργεια του Ανάντ να μην κάνει χειραψία στο τέλος της παρτίδας.’’ και στο ότι ‘’..νομίζω ότι ο Ανάντ πέτυχε μια μικρή νίκη με αυτήν την ιστορία. Του λέει "δεν μου μιλας? ΟΚ, δεν σου μιλάω κι εγώ, παίρνε σαχ μέχρι αύριο". Για όποιον θα υποχωρούσε πρώτος και θα φώναζε τον Τάκη για την τριπλή επανάληψη θα ήταν μια ήττα,’’
Θεωρώ ότι μια χειραψία ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ εκ μέρους του, θα έσπαζε πιθανότατα τον πάγο και θα καταδείκνυε στον Τοπάλοφ και όχι στους παρατρεχάμενους του- την ανοησία και την ουτοπικότητα αυτών των τακτικών.
Και τα πιθανά ψυχολογικά ‘κέρδη’ από το ‘μια σου και μια μου’ είναι πάντα αμφιλεγόμενα και ποτέ δεν ξέρεις σε ποιου την κεφαλή μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ.

Kokolias είπε...

Πού βλέπετε τα βιντεο στα οποία αναφέρεστε παρακαλώ?

IliasPan είπε...

Στην επίσημη ιστοσελίδα εκτός απο την αναμετάδοση των κινήσεων έχει και ζωντανή εικόνα από το χώρο των αγώνων.

Ανώνυμος είπε...

Εμένα πάντως δεν μου "βγάζει" εικόνα. Είναι μαύρη η οθόνη και ακούγονται μόνο τα σχόλια του Ζούραμπ και της Στεφάνοβα. Εσείς λέτε ότι έχει εικόνα από το χώρου του αγώνα. Τι κάνω λάθος;ch

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς έχει τελειώσεi η παρτίδα και έχει κλείσει η αναμετάδοση :)

Αμετανόητος είπε...

Ίσως θα έπρεπε να πάρει για αναλυτή του τον Μπανίκα ο Άναντ μια που ο Χρίστος είναι ειδικός στην Ημι-Σλαβική με Βγ2 για τον Λευκό. Ή τελοσπάντων να μελετήσει τις παρτίδες του!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Πάντως κι εγώ μαύρη την έβλεπα την οθόνη κατά τη διάρκεια της παρτίδας. Άκουγα τη Στεφάνοβα στα βουλγάρικα και τον Αζμα/λι σε μια γλώσσα εξίσου ακατανόητη με τα βουλγάρικα. Περιορίστηκα στα σχόλια του Ριζόπουλου.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά με τό βιντεο μήπως έχει να κάνει με το PC?
Το λέω γιατί κάποια βιντεο δικά μου δεν παίζανε στο 1 PC και παίζανε στο αλλο (αλλά με media player )
Κανεις πιο ειδικός?

Ανώνυμος είπε...

Kapoio plugin tha sas lipi logika an den exete to silverlight tis microsoft balte to, isos omos na fteei i ekdosi tou windows media player pou exete, balte kapoia pio kainouria.

nikos είπε...

Ξερει καποιος ποια ειναι η ομαδα του αναντ και ποια του τοπαλοβ? ευχαριστω

Ανώνυμος είπε...

Η Λίβερπουλ και η Τσέλσι :)

Ametanoitos είπε...

Δεν ξέρω ποιά είναι η δική σας άποψη αλλά εγώ προσωπικά δυσκολεύομαι ιδιαίτερα να διαβάσω την ανάλυση του κ Γρίβα. Αυτές οι ατελείωτες βαριάντες που είναι copy-paste από υπολογιστή είναι απωθητικές για τα μάτια μου. Έχουμε δει και άλλες αναλύσεις στο διαδίκτυο όπως αυτές του Bojkov ή ακόμα καλύτερα του Shipov που επικεντρώνονται στο να εξηγήσουν περισσότερο τις ιδέες πίσω από τις κινήσεις που παίχτηκαν. Επίσης νομίζω πως ο κ Γρίβας κάνει αυτό που κάνουμε όλοι, βασίζεται στις προτάσεις του PC του. Ότι μας λέει ο κ Γρίβας το βλέπουμε και εμείς στην οθόνη του δικού μας. Το θέμα είναι ένας GM του επιπέδου του να δει κάτι παραπέρα έτσι ώστε η δική του ανάλυση να έχει νόημα.

Για παράδειγμα μετά το 25.Αδ3 όλες οι μηχανές προτείνουν το "άσχημο" 25...ζ5? Θα περίμενα ένας GM να μας προτρέψει να μην εμπιστευόμαστε τέτοιες προτάσεις της μηχανής γιατί μετά από το προφανές και "ανθρώπινο" 26.ε5! Πδ5 27.ζ4! ο Μαύρος μπορεί να χαίρεται για το πιόνι παραπάνω που έχει μια που έχει ακόμα ένα "ψηλό" πιόνι στο θ7! Υπάρχουν και άλλα τέτοια παραδείγματα που μπορ΄ψ να παραθέσω αλλά δεν θέλω να φανεί ότι κάνω σκληρή κριτική εναντίον του κ Γρίβα. Αυτό που θέλω να πω είναι πως τέτοιου είδους ανάλυση σαν αυτή του κ Γρίβα μπορούμε να κάνουμε όλοι, λίγο ή πολύ, θα περίμενα κάτι διαφορετικό.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αμετανόητε,

Καταρχήν πιστεύω ότι είναι ευχάριστο που με τίμησες με την προσοχή σου. Από την άλλη, εάν δε σε ικανοποιεί ο τρόπος που προσφέρω την ανάλυσή μου τότε θα σε συμβούλευα να σταματήσεις να ασχολείσαι μαζί της και να διαλέξεις σχολιαστές που θα είναι πιο κοντά σε αυτό που θέλεις και σε τελική ανάλυση να μένεις ευχαριστημένος.

Ξανακοίταξα τα κείμενά μου και παρατήρησα ότι τα λόγια με τις αναλύσεις (καλό κι αυτό το copy-paste) είναι μοιρασμένες σε 50%-50% περίπου. Επίσης σε πολλά σημεία διαφωνώ με τον υπολογιστή μου και σε τελική ανάλυση παραθέτω την προσωπική μου γνώμη. Ακόμα και οι παρτίδες που αναφέρονται (reference), κόβονται σε σημεία που επιλέγω και κρίνονται ανάλογα – μια δουλειά που απαιτεί και πολύ χρόνο και μεγάλη γνώση και κατανόηση των ανοιγμάτων.

Το "ανθρώπινο" 26.ε5! Πδ5 27.ζ4! που αναφέρεις δεν προσφέρει τίποτα στον λευκό έπειτα 27…Πδχγ5 28.Πχγ5 Πχγ5 29.Πβ1 Πγ7 30.Ρδ2 (με ιδέα Αε2-ζ3) 30…Αη8 (το ‘ξύλο’ βελτιώνεται σιγά-σιγά – το πρόβλημα του λευκού είναι το εξαιρετικά μειωμένο υλικό) 31.Αε2 Αζ7 32.Αζ3 Πγ5! με ισότητα. Κι εγώ προσωπικά έδωσα μία πολύ καλύτερη βαριάντα (έτσι πιστεύω) από τη δική σου.

Για κάποια πιθανά λάθη μπορώ να παραθέσω την δικαιολογία της ‘πίεσης χρόνου’ – η ανάλυση αναρτιέται σε πολύ λίγο χρόνο έπειτα από τη λήξη της παρτίδας.
Προς θεού, δε θέλω να σε προσβάλλω, αλλά θα πρέπει να καταλάβεις ότι αυτή τη δουλειά τη προσφέρω εθελοντικά στους Έλληνες αναγνώστες, οι οποίοι αν επιθυμούν τη δέχονται. Η αμοιβή μου προέρχεται από το εξωτερικό και το συμβόλαιό μου είναι αρκετά ισχυρό για να επηρεαστεί από κάποια αρνητικά σχόλια.

Από την άλλη, αφού πιστεύεις ότι οι αναλύσεις που μπορείς να προσφέρεις είναι τουλάχιστον ισάξιες με τις δικές μου, τότε δεν έχω κανένα πρόβλημα να σταματήσω να τις προσφέρω και να αναλάβεις εσύ.

Έτσι κι αλλιώς σ’ αυτό το site σε ότι έχω προσπαθήσει να προσφέρω κατά καιρούς μόνο αρνητικά σχόλια έχω εισπράξει, φυσικά μόνο από ανώνυμους.

Δεν ξέρω αν θα πρέπει να συνεχίσω την προσφορά μου, γιατί καταλαβαίνω την ενόχλησή σου και αν μη τι άλλο δεν επιθυμώ να γίνομαι ενοχλητικός.

Δε θα σου απαντήσω άλλη φορά σε αυτό το site, αν θέλεις κάποια διευκρίνιση το e-mail μου το ξέρεις.

Στράτος Γρίβας

Ανώνυμος είπε...

Από την ανάλυση του Giri στην Chessbase:
25...Bg8. Anand should have perhaps been more active but perhaps he saw his was safer. 25...f5!? This was advocated by Garry Kasparov, who was watching the game from a hotel room in Oslo.
O Kasparov, γνωστός 'κομπιουτεράκιας' πρότεινε 25...f5!?.
Υποθέτω λοιπόν Aμετανόητε οτι το ερώτημά σου θα πρέπει να απευθυνθεί πρωτίστως στον Garry.

Στράτος Γρίβας

Γ. Μαστροκούκος είπε...

Μετά τη χθεσινή ισοπαλία ο Aνάντ έχει σημαντικό πλεονέκτημα ώστε να “καθαρίσει” το ματς αφού στις επόμενες 8 παρτίδες έχει 5 λευκά και 3 μαύρα (με δεδομένο ότι η τελευταία παρτίδα στην οποία ο Τοπάλοβ έχει τα λευκά μπορεί και να μη χρειαστεί). Εκτιμώ ότι το βουλγαρικό καμπ είναι σε δύσκολη θέση και θα δούμε πλέον πολύ δυναμικά ανοίγματα ακόμη και με τα μαύρα από τον Τοπάλοβ...

Ametanoitos είπε...

κ Γρίβα ήμουν σίγουρος πως θα παίρνατε στραβά αυτά που είπα και ίσως και εγώ δεν εξέφρασα σωστά αυτό που ήθελα να πω. Πριν από οτιδήποτε άλλο να πω πως έχω όλα τα βιβλία σας (αγορασμένα κανονικά!) και σας έχω υπερασπιστεί αμέτρητες φορές σε ξενόγλωσσα σκακιστικά φόρα, αυτά για να μην νομίζεται πως είμαι γενικώς αρνητικός απέναντί σας.

Εξέφρασα μια άποψη που δεν είναι μόνο δική μου δυστυχώς. Με όσους σκακιστές έχω μιλήσει, όλοι κατεβάζουν τις αναλύσεις σας αλλά δυσκολεύονται και αυτοί να τις διαβάσουν.

Στο παράδειγμα που σας παρέθεσα ο GM Friedel στην ζωντανή του μετάδοση απ το www.chess.com δίνει την βαριάντα 26.ε5! Πδ5 27.ζ4!Πδχγ5 28.Πχγ5 Πχγ5 29.Πβ1 Πγ7 30.η4! και σχολιασε πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά άβολη για τον Μαύρο. Μπορεί η θέση αντικειμενικά να είναι νούλα με βαθύτερη ανάλυση αλλά ο ΗΥ μου "βλέπει" ...ζ5 με -0,15 και μετά το η4 "βλέπει" +0,28! Ακόμα και ο GM Bauer στο φόρουμ του chessbomb παραδέχτηκε πως το ...ζ5 δεν είναι τόσο ισχυρό μετά από αρκετή ώρα αφού το πρότεινε μετά από συνεχόμενες ερωτήσεις αναγνωστών του φόρουμ, Αντιλαμβάνομαι πως ο Kasparov και ο Giri έπεσαν στην ίδια "λούμπα" αφού και ο Κασπάροφ έχει ομολογήσει στο παρελθόν πως το δημιούργημά του Advanced Chess οδηγεί τους GMs να "αποσπούνται" από τον ΗΥ και να χάνουν πραγματικά ελκυστικές δυνατότητες της θέσης που θα τις έβλεπαν χωρίς το μηχάνημα. Επίσης είναι γνωστό πως ο πρώτος τόμος του "Οι Προκάτοχοί μου" περιέχει πολλά λάθη στις αναλύσεις που προέρχονται από εκτεταμμένη χρήση του ΗΥ (βλ το τελευταίο κεφάλαιο του "Secrets of Attacking Play" του M.Marin για περισσότερα πάνω σε αυτό). Αντιλαμβάνομαι την πίεση χρόνου και τέτοια λάθη (που μπορεί να μην είναι και λάθη στο κάτω-κάτω, η θυσία πιονιού μπορεί να αποδειχτεί ενδιαφέρουσα αλλά όχι καθοριστική) τα δέχομαι.

Τελειώνοντας κ Γρίβα να ξαναπώ πως θαυμάζω την δουλειά σας και πως εξέφρασα ένα παράπονο πολλών σκακιστών που έχω μιλήσει. Αν δεν την θαύμαζα όπως σας είπα θα έκανα αυτό που προτείνατε, δεν θα ασχολιόμουν καθόλου μαζί της. Ίσως βέβαια να ήταν λάθος μου που δεν σας έστειλα ένα email αλλά τα είπα όλα αυτά δημόσια, αλλά και πάλι σκοπός μου ήταν να γίνει κάποια κουβέντα και να αποδειχτώ ότι έχω λάθος αν είναι έτσι. Δεν ήθελα σας σας προσβάλλω και θα περίμενα να πάρετε πιο ψύχραιμα την όποια αρνητική κριτική.

Γιάννης Α. είπε...

Κύριε Γρίβα, εκτιμώ το συγγραφικό και άλλο σας έργο, αλλά θα πρέπει -νομίζω- να ξέρετε, πως η καλόπιστη κριτική είναι ζητούμενο, όχι ενόχληση. Δεν παίρνω θέση για το pdf που δίνετε μετά την παρτίδα, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να δέχεστε την κριτική με περισσότερη ψυχραιμία. Καλή συνέχεια στο έργο σας!

Ανώνυμος είπε...

to 25...Bg8 tou Anand deixnei ekpliktiki ais8isi kindinou -a la Karpov- mono kai mono epeidi apefuge to 25...f5?!

akoma kai an i thesi meta apo 25...f5 einai telika isopali, kaneis den tha ithele na tin paiksei me ta maura nomizo.

Upotheto oti kai o Giri exei polla akoma na mathei apo ton pagkosmio protathliti!

Ανώνυμος είπε...

Είτε μας αρέσουν οι αναλύσεις του Στράτου είτε όχι, και μόνο το γεγονός ότι αφιερώνει χρόνο και κόπο, και τις κάνει διαθέσιμες δωρεάν σε όλους τόσο γρήγορα αξίζει τις ευχαριστίες μας!
Όσο για το περίφημο ...ζ5, δεν έχω καν κοιτάξει τη θέση και δεν έχω άποψη. Πιστεύω ότι ο Ανάντ είχε βάλει σαν στόχο μια ήσυχη ισοπαλία και, αφού είδε ότι μπορεί να την πετύχει με ήσυχο παιχνίδι, δεν ασχολήθηκε καν.

@ Αμετανόητος
Ο Μπανίκας δεν έχει σχέση, μιλούσα για τη βαριάντα 4.Βγ2 και μετά η3, χωρίς ε3, ενώ ο Χρήστος παίζει τη βαριάντα 4.Ιγ3 ε6 5.ε3 Ιβδ7 6.Βγ2.

@Μαστροκούκος
Αν και γενικά συμφωνώ, δεν νομίζω ότι ο Τοπάλοβ είναι σε τόσο δύσκολη θέση ήδη! Πιο λογικό μου φαίνεται να προσπαθήσει σήμερα να μη ρισκάρει, έχοντας στο μυαλό του και το πρόβλημα αντιμετώπισης της Σλαβικής με τα Λευκά. Πάντως είναι σίγουρο ότι ο μεγάλος κίνδυνος για τον Ανάντ είναι οι παρτίδες με τα Μαύρα (για τον Τοπάλοβ νομίζω ότι η διαφορά δεν είναι μεγάλη), οπότε τα έξτρα Λευκά τον βοηθούν.
Όσο για τα πιο δυναμικά ανοίγματα με τα Μαύρα, έχεις δίκιο βέβαια, αλλά δυστυχώς όταν είσαι Μαύρος εξαρτάσαι και από τον Λευκό! Στη 2η παρτίδα πχ προσπάθησε να παίξει Ημι-Σλαβική, όπως είχε κάνει και με τον Κράμνικ, αλλά...

What? είπε...

@ Ametanoitos: Διαφωνώ ριζικά με το σχόλιό σας, οι αναλύσεις του Στρ. Γρίβα είναι αξιολογότατες, με το σωστό "μίγμα" ανάμεσα σε κείμενο και βαριάντες. Εξ'άλλου, οι σκακιστές κάποιου επιπέδου και άνω είναι συνηθισμένοι ακόμα και σε σχολιασμό τύπου Informator, δεν έχουν πρόβλημα.
Αισθάνομαι πως πρέπει όλοι μας να ευχαριστήσουμε τον Στρ. Γρίβα για τον χρόνο που διαθέτει και για το ενδιαφέρον του.

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω ποιό είναι το πρόβλημα, ο άνθρωπος ειλικρινέστατα είπε ότι πληρώνεται για αυτό που κάνει, τώρα αν θέλει να διανέμει τις σημειώσεις του δωρεάν ή όχι είναι δικό του πρόβλημα.
Νομίζω ότι ούτε αυτοί που κάνουν κάποια κριτική ωφείλουν να απολογούνται ούτε και ο ίδιος .

Ametanoitos είπε...

@middlewave: Ναι, έχεις δίκιο, νόμιζα πως εννοούσες την Αντι-Μεράν με Βγ2. Αυτή η βαριάντα με 4.Βγ2 που αναφέρεις προτείνεται σε ένα πρόσφατο βιβλίο με τον τίτλο Wojo Weapons αλλά η ανάλυση εκεί είναι κακή, κατά την άποψή μου. Ο GM Kogan έχει προτείνει το ενδιαφέρον 4...Ια6!? το οποίο μπορεί να δώσει στον Μαύρο εκτός από θεωρητική ισότητα και μια αρκετά ενεργητική θέση αν και αμφιβάλλω αν ο Τοπάλοβ επιλέξει μια τόσο σπάνια συνέχεια
(αν τελικά ο Άναντ παίξει 4.Βγ2).

Ανώνυμος είπε...

Την βαριάντα Georg Papandreas δεν βλέπω να την έχει σχολιάσει κανείς!

Εσείς θα την παίζατε;