Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Φονικό όπλο η Καταλανική στη Σόφια

Στη φωτογραφία αριστερά, το εξώφυλλο αγγλικής έκδοσης του κλασικού έργου του Τζορτζ Όργουελ «Πεθαίνοντας στην Καταλωνία», αναμνήσεις από τον ισπανικό εμφύλιο. Η Καταλανική παρτίδα στο σκάκι, έλαβε την ονομασία της στο διεθνές τουρνουά της Βαρκελώνης, το 1929, όταν οι διοργανωτές κάλεσαν τον Ταρτακόβερ να δημιουργήσει μια νέα βαριάντα, η οποία θα έπαιρνε το όνομα της ιστορικής περιοχής. Έχει τη φήμη ήρεμου στρατηγικού ανοίγματος αλλά -κυρίως χάρη στον Κράμνικ- έγινε σπουδαίο όπλο τα τελευταία χρόνια για τους λευκούς. Ο Ανάντ, ακολουθώντας για δεύτερη φορά στο ματς παγκοσμίου πρωταθλήματος τις επιρροές του πρώην αντιπάλου του, του Κράμνικ, επέλεξε την Καταλανική και κέρδισε εύκολα τον Τοπάλοβ. Το σκορ της αναμέτρησης τώρα είναι 2,5-1,5 υπέρ του Ανάντ. Στην 10η κίνηση ο Ινδός παγκόσμιος πρωταθλητής έπαιξε την καινοτομία 10. Na3 και βύθισε τον διεκδικητή σε σκέψη. Σε όλη την παρτίδα ο Τοπάλοβ έπαιξε άτολμα, σαν να μην αισθανόταν καλά στη θέση. Μετά το 20...h6 ο λευκός εξαπόλυσε ισχυρότατη επίθεση στο μαύρο βασιλιά. Εμπνευσμένη επιθετική δημιουργία. Η αυριανή μέρα είναι κενή και η επόμενη (5η) παρτίδα θα παιχτεί την Παρασκευή.

Anand - Topalov, WCh Sofia 2010 (4), (Catalan, E04)
1.d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nf3 d5 4.g3 dxc4 5.Bg2 Bb4+ 6.Bd2 a5 7.Qc2 Bxd2+ 8.Qxd2 c6 9.a4 b5 10.Na3 Bd7 11.Ne5 Nd5 12.e4 Nb4 13.O-O O-O 14.Rfd1 Be8 15.d5 Qd6 16.Ng4 Qc5 17.Ne3 N8a6 18.dxc6 bxa4 19.Naxc4 Bxc6 20.Rac1 h6 21.Nd6 Qa7 22.Ng4 Rad8 23.Nxh6+ gxh6 24.Qxh6 f6 25.e5 Bxg2

26.exf6 Rxd6 27.Rxd6 Be4 28.Rxe6 Nd3 29.Rc2 Qh7 30.f7+ Qxf7 31.Rxe4 Qf5 32.Re7 1-0.
Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

Χρήσιμα site:
http://www.anand-topalov.com/ (επίσημο site)
http://www.chessclub.com/ (ζωντανή αναμετάδοση με σχόλια. Απαιτείται συνδρομή στο σέρβερ, αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό για 2 εβδομάδες. Η πληρέστερη αναμετάδοση στο ίντερνετ, κατά τη γνώμη μου)
http://www.chessdom.com/ (ζωντανή αναμετάδοση με σχόλια)
http://www.grivaschess.com/ (σχολιασμός των παρτίδων, 2 ώρες μετά τη λήξη τους, από το Στράτο Γρίβα)
http://www.chessacademy.gr/ (ανταποκρίσεις του Τάκη Νικολόπουλου, διαιτητή του ματς)
http://www.chessvibes.com/ (ανταποκρίσεις και βίντεο)

101 σχόλια:

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Τελικά τι γίνετε φίλοι μου? Η καταλανική κερδίζει ‘φορσέ’ για τα λευκά? Ο Κράμνικ παλιότερα και ο Ανάντης τώρα μάλλον προσπαθούν να μας πείσουν γι’ αυτό.
Αλλά και αυτός ο Βέσκος βρε παιδάκι μου επιμονή που την έχει! Αφού δεν σε ‘πάει’ βρε αδερφέ η καταλανική , βαλε μια Ινδική Νταμας, μια σλαβική, ένα ταπεινό γκαμπί ντάμας στο φινάλε φινάλε (ελπίζω να μην έχει καταρριφτεί κι’ αυτό τα τελευταία χρόνια ?).
Πάντως με τη ρέντα της στιγμής, ποντάρετε κάνα ευροπουλάκι( όσο τα έχουμε ακόμη, έστω και λιγοστά) στην Μπάρτσα…. Καταλανοί είναι κι’ αυτοί…(και λίγο Γάλλοι, αργεντίνοι, σκανδιναβοί, αφρικανοί……)

Γ. Μαστροκούκος είπε...

Ο Ανάντ υπερέχει σαφώς σε αυτό το ματς και στη σημερινή 4η παρτίδα ήταν εντυπωσιακή η εκμετάλλευση του λάθους ...θ6 των μαύρων. Η δε θυσία 23.Ι:θ6! και μετά 25.ε5 και 26.η:ζ6! δείχνει ότι ο Ανάντ βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και σε επίπεδο μετρήματος (το υποτιθέμενο πλεονέκτημα του Τοπάλοβ μέχρι τώρα).

Όπως έγραψα και το πρωί, το ματς είναι από χθες πολύ δύσκολο για τον Τοπάλοβ παρά το φαινομενικά "ισόπαλο" 1,5-1,5 μετά τις 3 πρώτες παρτίδες. Υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να επιστρέψει ο Tόπα στο ματς (ως γνήσιος fighter) αλλά ο Ανάντ φαίνεται βράχος. Αύριο είναι η τελυταία ευκαρία του Τόπα αφού μετά ο Ανάντ θα έχει 2 συνεχόμενα λευκά (6η και 7η παρτίδα).

Σε κάθε περίπτωση πάντως το σκάκι βγαίνει κερδισμένο από αυτό το ματς αφού έχουμε μέχρι τώρα 3/4 παρτίδες με νικητή και μάλιστα αρκετά θεαματικές και ενδιαφέρουσες!

λιμ είπε...

Πολύ μου άρεσε αυτή η παρτίδα!

Kokolias είπε...

Πώς ακριβώς παίζεις γκαμπί ντάμας απέναντι σε Καταλανική? Αν δεν κάνω λάθος όταν ο λευκός παίζει Καταλανική και ο μαύρος παίζει γκαμπί ντάμας, τότε η παρτίδα είναι ...Καταλανική.

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ που νόμιζα πως τα μηχανάκια μετρούν πιο γρήγορα τα τακτικά από τον άνθρωπο!

barbis είπε...

Tα βλέπεις Ριζόπουλε αφού σου έχω πει όταν δε ξέρεις να μη μιλάς!Καλά σου τα πε ο Κοκόλιας:)Σιγά μη διαλέγει συνέχεια το άνοιγμα ο μαύρος.Μην τον παρεξηγείς Κώστα μαζέτας είναι θα στρώσει τώρα που πέρασε τα δεύτερα άντα.Και για να γυρίσουμε στην παρτίδα φοβερή η θυσία του Ανάντ 23.Ιθ6 ούτε η Rybka δεν τη βρίσκει.Το stockfish 1.7.1 όμως σε 15 δεύτερα την ανακαλύπτει και μάλιστα με πολύ καλή εκτίμηση θέσης.Άρα ο Ανάντ δεν παίζει με Rybka:)

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί Φίλοι,

Η 4η παρτίδα είναι ήδη αναλυμένη στο site μου.

Επίσης, μπορείτε να κατεβάζετε από σήμερα (εάν φυσικά επιθυμείτε) το παλίο μου βιβλίο ' Έλληνες Διεθνείς Μαιτρ', σε μορφή PDF.

Στράτος Γρίβας

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

@ Κοκολιας. 1.δ4, δ5 2. γ4,ε6 3. η3(?!) Εδώ αυτό είναι ‘ντούμπιο’ αγαπητέ διότι υπάρχει το 3…δ:γ4! 4.Ιζ3 , γ5 5. Αη2, Ιγ6! και ο Μαύρος ισοφαρίζει άνετα. Όποτε το καλύτερο για τα λευκά είναι στην 3η κίνηση να παίξουν Ιγ3 –οπότε έχουμε καθαρό μη αποδεκτό γκαμπί Νταμας- ή στο 3.Ιζ3 υπάρχει το δ:γ4 που είναι μια μορφή αποδεκτού γκαμπιού ντάμας.
(Με ‘αναγκάσατε’ και αποκάλυψα σημαντικά ‘επαγγελματικά’ μυστικά αλλά μιας και δεν προβλέπεται να παίξω στα επόμενα 15 χρόνια ….χαλάλι).

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ο Κος Μπαρμπής βέβαια ανάθεμα και αν καταλαβαίνει δυο αρλούμπες από αληθινό σκάκι πέρα από τις ρύμπκες, τα στοκόψαρα –πως διάολο τα λέει- και λοιπές ‘σιλικόνες’ οπότε δεν τον παρεξηγώ…! Γεια σου Θανάση με τα μηχανάκια σου τα θανατερά…!

Kokolias είπε...

Χα χα. Τα σημείωσα όλα και θα τα χρησιμοποιήσω εναντίον σου σε περίοδο δεκαπενταετίας....
Όσοι παίζουν Καταλανική πάντως, δε βιάζονται να παίξουν γ4 αν έχει ήδη μπει το ...δ5.

barbis είπε...

Kαλά ο Κοκόλιας παλιά έπαιζε αντρικά ε4 αν θυμάμαι καλά,τώρα χάλασε και αυτός και παίζει Ριζοπουλέικα συστήματα;A και κάτι άλλο πως καταδέχεται και μιλάει για σκάκι με την πέμπτη σκακιέρα της Λιβαδειάς;Άσε που και εκεί χαριστικά παίζει διότι τους κερνάει σουβλάκια πάντα πριν τους αγώνες:)

Kokolias είπε...

Ακόμη ε4 παίζω, για αυτό δεν είμαι και σίγουρος αν αυτό που έγραψα είναι ακριβές.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Η κίνηση ...Βα7 είναι εντελώς αχαρακτήριστη. Εκτός από το 25.ε5! που καθαρίζει στεγνά, ο λευκός είχε και το απλό 25.Αθ3 Βε7 26. Πγ4! με απειλή ε5, και η θέση του μαύρου δεν βλέπεται...

Ανώνυμος είπε...

Το stockfish 1.7.1 στον υπολογιστή μου δίνει το 23.Ιθ6 μετά από 20 περίπου δευτερόλεπτα σαν πέμπτη ή έκτη προτίμηση δίνοντας αρχικά ισοπαλία και μετά από 4 περίπου λεπτά ως νικηφόρα συνέχεια. Ο Ανάντ την έπαιξε μετά από 2 περίπου λεπτά σκέψης άρα ο τύπος μέτρησε σε dt χρόνο τις κάλτσες του. Πάντως το κακό με τις μηχανές έχει παραγίνει. Οι περισσότερες από τις κινήσεις που παίζονται είναι προτεινόμενες κινήσεις των κορυφαίων μηχανών με εξαίρεση τα 2-3 λάθη που έχουν κάνει οι 2 παίκτες στην 1η και 2η παρτίδα.Όταν μάλιστα τελειώσει το παγκόσμιο σκέφτομαι να τρέξω το δικό μου παγκόσμιο ανάμεσα σε stockfish και robbolito! Έλεος παιδιά οι μηχανές μας πήραν φαλάγγι! Πού είσαι Παπασταυρόπουλε!!!

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Έβαλα από περιέργεια την θέση στο Jose, με engine stockfish 1.7.1 64-bit (default compile flags σε linux) και έδωσε το Ι:θ6+ σαν κερδισμένο για τα λευκά σε κάτι λιγότερο από 5".

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ριζόπουλε μετά από 1δ4 δ5 2γ4 ε6 3.Ιζ3! πως ακριβώς θα παίξετε γκαμπί ντάμας (QGD) χωρίς να επιτρέψετε καταλανική; Γιατί στο 3..Ιζ6 ή Αε7 θα παίξω 4.η3! :)

1ε4 παραμένει πάντως το καλύτερο!

Ανώνυμος είπε...

Στο 1.δ4-δ5,2.γ4-ε6,3.Ιζ3-δχγ4,υπάρχει και το 4.η3 που οδηγεί με αντιστροφή σε καταλανική ή σε καμια ταρρας.Οπότε αν ο λευκός θέλει καταλανική και ο μαύρος γκαμπι νταμας θα παιχθεί καταλανική τελικά[αν και η σειρά των κινήσεων ειναι πολύ σπάνια.]
Σωτήρης Μαλικέντζος

Ametanoitos είπε...

Σήμερα πάντως ξεκίνησε το πρωτάθλημα αντρών της ΕΣΣΠ και πριν την έναρξη του πρώτου γύρου είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε την θέση της παρτίδας λίγο πριν παιχτεί το ...Βα7 του Τοπάλοφ. Ο γνωστός μαιτρ κ Πούντζας, ένας "θρύλος" για το Πατρινό Σκάκι, που μπορεί να παίξει την θέση του Λευκού ακόμα και σε κοματώση κατάσταση και να κερδίσει, προέβλεψε με ακρίβεια τις επόμενες κινήσεις των δύο αντιπάλων μέχρι και το ...ζ6 ε5! Και σας διαβεβαιώ ότι δεν είχε κάποιο τσιπάκι της Ριμπκα ή του Στοκφις στο κεφάλι του. Απλά πολλές δεκαετίες ποιοτικού σκακιού! Μάλιστα αφού ξεκίνησε ο γύρος κάποια στιγμή με ρώτησε πως συνεχίστηκε η παρτίδα και αφού αυτή είχε τελειώσει με την εγκατάληψη του Τοπάλοφ του είπα την συνέχεια και την παρακολούθησε μπλάιντ με άνεση κάνωντας το εξής σχόλιο για το ζ7! Βxζ7 Πxε4: "Ναι, μάλλον θα είχε κάτι καλύτερο αλλά αυτό είναι το πιο απλό", πράγμα που με εντυπωσίασε μια που το Στοκφις έδινε το ζ6-ζ7 του Άναντ σαν τη δεύτερη επιλογή!

Εγώ αυτό που έχω να πω (πειράζοντας ταυτόχρονα τον κ Κονιδάρη που ελπόζω να δέχεται τέτοιου είδους χιούμορ) είναι πως ο Άναντ ξεπέρασε γρήγορα το πρόβλημα λόγω στάχτης (ελπίζω τόσο γρήγορα να το ξεπεράσει και η Μπάρτσα γιατί λόγω αυτής έφαγε 3 από του Ιταλούς ενώ εκει μέσα ο Βάζελος τους είχε κηδέψει!!....) και αφού το ξεπέρασε πάει για να επιβάλλει την ηθική τάξη βάζοντας στη θέση τους αυτούς τους "χαζοπόνηρους" Βούλγαρους που πίστευαν πως ο ψυχολογικός πόλεμος θα πιάσει εναντίον του Βίσυ (εναντίον της δικιάς μας της Βίσσυ ίσως να έπιανε, αλλά στον Ινδό όχι!) και τώρα γυρνάνε όλα αυτά μπούμερανγκ μια που ο Τόπι αύξησε τις αντιπάθειές του! Θα το τελειώσει ο Ινδούλης τόσο νωρίς το ματς όπως με τον Κράμνικ? Ειλικρινά ελπίζω πως όχι μια που αυτό το ματς μας αρέσει να το παρακολουθούμε και μας κάνει να ξεχνιόμαστε λίγο από την μιζέρια της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας.

Αλήθεια, σήμερα έδωσε το χέρι ο Τοπάλοβ όταν εγκατέλειψε?

Ametanoitos είπε...

Πλάκα πλάκα η Τάρας "αποφέυγει" την Καταλανική και θα ήταν μια καλή επιλογή για τον Τοπάλοφ μια που αυτή τη στιγμή είναι θεωρητικά μια καλή επιλογή και πρακτικά δίνει το ενεργητικό παιχνίδι που θέλει τόσο πολύ ο Τόπι να βγάλει "με το ζόρι".

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Ναι, το έδωσε το χέρι, και μίλησε με τον Άναντ για 10 ολόκληρα δευτερόλεπτα.

Ανώνυμος είπε...

Τι θα γίνει τώρα; Θα επικρατήσει ο "Καταλανικός" τρόμος στους παίχτες που παίζουν με τα μαύρα; Και θα ψάχνονται πώς να αποφύγουν την καταλανική; παίρνουν δηλ. οι Καταλανοί τη ρεβάνς από τους Ισπανούς και τον "Ισπανικό τρόμο" που επικρατούσε στους μαύρους πριν αναλυθεί καλά η Ισπανική;

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

@ Ανώνυμο φίλο που με ρώτησε: Μα αυτό που λέτε είναι μέρος αυτού που ήδη είπα στον φίλο Kokolias ,δηλαδή ο μαύρος μπορεί να παίξει ως απάντηση στο 3.Ιζ3 το 3…δ:γ4 οπότε έχουμε μια μορφή QGA (και όχι QGD αλλά και όχι καταλανική (καλή για τον λευκό τουλάχιστον) ,γιατί αν βάλει τώρα η3 ο Λευκός γυρνάμε στην ‘ντούμπια’ βαριαντα που αναφέρω στην αρχή του σχολίου μου προς Kokolias).
Και για να επεκτείνω την ‘θεωρητική’ συζήτηση ασφαλώς και ο λευκός μπορεί να βγάλει delayed set-up Καταλανικής αν δει τις προθέσεις του μαύρου να αναπτυχτεί με Ιζ6, ε6 και δ5 και μάλιστα έτσι αποφεύγει και τις οξείες συνέχειες με 4.δ:γ4 για παράδειγμα: 1.Ιζ3,δ5 2.η3 Ιζ6 3.Αη2,ε6 4.0-0 ,Αε7 5.γ4,0-0 6.δ4 ‘βγάζει’ μια καταλανική με μόνες επιλογές για τα μαύρα να φάνε στο γ4 ή να παίξουν 6…Ιβδ7 μπαίνοντας σε ‘κλειστή’ καταλανική (αποφεύγοντας π.χ την βαριαντα με Αβ4+ που έπαιξε σήμερα ο Τοπάλοφ) αλλά με ‘κόστος’ π.χ επιτρέποντας το 3.γ6 . Επιπρόσθετα αν ο λευκός παίξει γ4 ΠΡΙΝ ο μαύρος παίξει Αε7 πρέπει να υπολογίσει την δυνατότητα του 4.δ:γ4. Για παράδειγμα στη συνέχεια 1.γ4,Ιζ6 2.Ιζ3,ε6 3.η3,δ5 το 4.δ4 μπορεί να αντιμετωπιστεί με το 4.δ:γ4! Βέβαια ο λευκός μπορεί να παίξει την Ντάμα στο γ2 και να πάρει πίσω το πιόνι, αλλά ο μαύρος έχει ήδη σχεδόν ισοφαρίσει…
Τέλος πάντων, επειδή μάλλον λίγο σας ‘ ζάλισα’ με τις βαριάντες (ουτως η άλλως το θέμα move order είναι κολοσσιαίο) αλλά έχοντας λίγο ‘εντρυφήσει’ στο θέμα παλιότερα επιτρέψτε μου να έχω τη γνώμη ότι –ειδικά στο απόλυτα κορυφαίο επίπεδο- η σειρά κινήσεων 1.δ4,δ5 2.γ4,ε6 θα οδηγήσει σχεδόν μαθηματικά στο Queen’s Gambit (declined κυρίως ή accepted πιο σπάνια) και όχι σε καταλανική ,αν ο λευκός θέλει να βγάλει ‘κάτι ‘από το άνοιγμα.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Ξεκολλήστε από το άνοιγμα... δεν έχει καμία απολύτως σημασία.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Άναντ είναι σαφώς πληρέστερος παίκτης, και ότι άνθρωπος που (έστω) διανοείται να παίξει κίνηση όπως 21... Βα7 δεν μπορεί να έχει την απίτηση να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής... πάντως οχι στο σκάκι.

Ανώνυμος είπε...

Έχετε δίκιο όσον αφορά τη ντουμπιά,αν και η θέση προκύπτει συχνά ιδίως μετά απο 1.Ιζ3 και γκρυνφελντ με αντιστροφα χπώματα.Η τελευταία όμως βαριαντα που παραθέτετε είναι η κλασσική βαριαντα της ανοιχτης καταλανικης οπου ο λευκος δεν απαντα 5.Βγ2 αλλα Αη2 και ο μαυπος διαθετει διαφορες απαντησεις οπως 5..Νγ6,5..α6,5..Αβ4[τοπαλοφ,]5..γ5 που ειναι πολυπαιγμενες και πολυαναλυμενες.
Σωτήρης Μαλικέντζος

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

@ PFREN .Αγαπητέ φίλε ο καθείς θαρρώ έχει το δικαίωμα σ’ αυτό το forum να ‘κολλάει’ ή να ‘ξεκολλάει’ με όποιο θέμα του αρέσει. (Ειδικά όταν είναι απόλυτα σχετικό με την ανάρτηση) Και κανένας μας νομίζω δεν ’πιάνεται από τη μύτη’ να ασχοληθεί καταναγκαστικά με τα γραφόμενα των άλλων. Οπότε δεχτείτε την συμβουλή μου να μην είστε τόσο αυστηρός στην κριτική σας μαζί μας και ούτε με τον…. καημένο τον Τοπάλοφ :)

barbis είπε...

Aυτό το jose που γράφει ο PFREN είναι καλό interface?Εγώ χρησιμοποιώ το arena και είμαι πολύ ευχαριστημένος.O άλλος ανώνυμοςτουοποίου το stockfish αργεί 4 λεπτά να βρει τη θυσία, εκτός από το interface πρέπει να αλλάξει και το pc του το οποίο σέρνεται:)

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

To jose είναι πολύ καλό, και δεν είναι μόνο για να παίζει κανείς, αλλά και database manager (φυσικά δεν υποστηρίζει chessbase αρχεία). Το project είναι παρατημένο (τελευταία έκδοση πριν 4 χρόνια και κάτι), αλλά σαν εφαρμογή java παίζει σε όλα τα λειτουργικά. Για να χρησιμοποιήσω arena θα έπρεπε είτε να έχω windows (ευχαριστώ πολύ, αλλά δεν θα πάρω...), η να τρέχω τις engines από emulator, οπότε και πάλι δεν θα πάρω.
Αντικειμενικά, το scid είναι ίσως καλύτερο, επίσης multiplatform και ανανεώνεται τακτικά, αλλά εμφανισιακά είναι σαν εφαρμογή windows 3.1 και βγάλε...

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Κύριε Μαλικέντζο, έχετε απόλυτο δίκιο στο σχόλιο σας πάνω στην τελευταία βαριάντα που παρέθεσα. Κάπου πάνω στη σκακιέρα με έμπλεξαν και μένα τα άτιμα move orders η ίσως μετέφερα άλλα στο κομπιουτερόχαρτο από αυτά που κουνούσα στη σκακιέρα (γεροντάματα αγαπητέ τι να κάνεις :) ,άσε που εγώ δεν έχω στοκόψαρα σαν τον φίλο μου τον Μπαρμπή και όσο να ναι άμα είσαι χειρώνακτας όλο και κάτι ξεφεύγει)
Η ουσία που ήθελα να καταλήξω ήταν ότι σε αυτό το επίπεδο(κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα) αν στο 1.δ4 απαντήσει 1.δ5 ο μαύρος δύσκολα δεν θα δούμε σλαβική ή γκαμπι ντάμας αν ο λευκός δεν θέλει να ρισκάρει πολύ σοβαρά να βγάλει μια ‘ψόφια’ καταλανική. Και μ’ αυτό ακριβώς το πνεύμα έκανα και το πρώτο πρώτο σχόλιο μου.

Γεωργιάδης Αλέξανδρος είπε...

Εδώ που τα λέμε:

10) α:β5 γ:β5 11) Βη5, και το πιόνι β5 πάει καγιά του, και μετά σαν σκούπα μπορεί να έτρωγα και το γ4...
δεν φοβόμαστε τις ανοικτές θέσεις...!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Και για να κάνουμε και λίγο πλάκα, νομίζω ότι πρέπει οι επιτελείς του Τοπάλοφ να φωνάξουν επειγόντως τον Μουρίνιο στη Σόφια, να τους διδάξει ο ‘αρχιμάστορας’ πως αντιμετωπίζεται η Καταλανική! Με τσούκου-τσούκου μπολ και κατενάτσιο βρε Τόπι!
Και με καμιά θυσία (σαν την αποβολή του Ιντερίστα στο ματς) πιονιού αν χρειαστεί.
Η καταλανική είναι σαν την πρέφα κύριοι…. Θέλει υπομονή και καρτερία και όχι αγορές ελπίζοντας να βρεις δυο ατού ….

Ανώνυμος είπε...

Πάντως μου φαίνεται ότι θα ξαναρχίσω την καταλανική...
Φόβου μαυρε...

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

@Γεωργιάδης Αλέξανδρος. Η συνέχεια που προτείνετε είναι (απ’οσο ξέρω) η κύρια θεωρητική συνέχεια σ’αυτή τη βαριαντα της Καταλανικής και έχει παιχτεί σε πολλές παρτίδες. Έχει δε παιχτεί στην πρώτη παρτίδα του τουαλετικού ματς στην Ελίστα από τον Κράμνικ (η παρτίδα κερδήθηκε από τον Κραμνικ ,μετά από περιπέτειες).
Επίσης μετά από το 11.Βη5 δεν είναι φορσέ η προστασία του η7 με το φυσιολογικό και φαντάζομαι πολυαναλυμένο 11….0-0 αλλά υπάρχει και το ενδιαφέρον 11….β4 ώστε ο μαύρος να ‘κρατήσει ‘ την πτέρυγα της Ντάμας του, θυσιάζοντας το η7 μετά από 12.Β:η7 Πη8 13. Βθ6, Αβ7 όπου θεωρώ ότι ο μαύρος έχει ενεργητικό παιγνίδι κομματιών σε αντάλλαγμα για τον ‘ευαίσθητο’ βασιλιά.
Αυτές οι βαριαντες πιθανότατα να είναι πολυαναλυμένες από τον Τοπάλοφ(ειδικά μετά την εμπειρία του με τον master torturer Κραμνικ) και γι’ αυτό ο Αναντ ίσως προτίμησε το πολύ ενδιαφέρον- αν μη τι άλλο- 10.Ια3 το οποίο δεν ξέρω αν είναι νουβοτέ (Ίσως κάποιος από τους ισχυρούς Μαιτρ και φίλους του Μπλογκ θα μπορούσε να μας διαφωτίσει).

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω πολλά,μπήκα πολλές φορές στον πειρασμό να σχολιάσω,αλλά να διαβάζω και ότι το ε4 του Κοκόλια είναι αντρίκιο !? Ήμαρτον...

Την καλημέρα μου σε όλους,
Β.Π

Kokolias είπε...

Καλά...θα τα πούμε Β.Π. εμείς οι δύο...

Ανώνυμος είπε...

Περα απο τη θεωρητική διαμάχη που έχει ξεσπάσει με το ανοιγμα υπαρχει και η υπολοιπη παρτίδα μάγκες!Ο Βισυ ήταν πολυ δυνατός σήμερα!!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ο Κος Γρίβας στο σχολιασμό του της 4ης παρτίδας αναφέρει ρητά ότι το 10.Ια3 είναι καινοτομία. Η εγκυρότητα λοιπόν ότι το 10.Ια3 ήταν προετοιμασία/βελτίωση?) του Ανάντ είναι αδιαμφισβήτητη. Πάντως η θέση του Μαύρου μετά το ισχυρό και θεματικό 15. δ5! είναι νομίζω τουλάχιστον άβολη. Βεβαία ο Αναντ συνέχισε πολύ δυνατά και ‘μέτρησε’ τα άντερα του πριν την 16η κίνηση του και ως το τέλος της παρτίδας.
Νομίζω δε ότι ο ψόγος προς τον Τοπάλοφ, κάποιων φίλων, για το Βα7 είναι υπερβολικός διότι σε συνθήκες τέτοιας παρτίδας δεν θέλεις να έχεις την ντάμα σου ‘ξεκομένη’ στην πτέρυγα του Βασιλιά μέσα στα πυρά των Λευκών, οπότε το Βα7 είναι καθαρά ‘ανθρώπινη’ και πρακτική κίνηση. Αλλά ουτως ή άλλως η θέση σε εκείνο το σημείο ήταν νομίζω πολύ δύσκολη για τα μαύρα. Ίσως πιο νωρίς πρέπει να αναζητηθεί το ‘κρίσιμο’ σημείο καμπής της παρτίδας ή ίσως γενικά αυτή η βαριάντα να είναι ύποπτη (αν και την έχει παίξει και ο Κράμνικ και με τα μαύρα με επιτυχία). Θα ειχε ενδιαφέρον η γνώμη του κυρίου Γρίβα (αν βέβαια δεν πρόκειται για ‘επαγγελματικό’ μυστικό! :)

barbis είπε...

Υποψιάζομαι ότι στη χθεσινή παρτίδα ο Ανάντ κέρδιζε και με το 23.Ιζ6+ ανεξαρτήτως αν η θυσία γινόταν δεκτή ή όχι.Είναι κάτι που προτείνουν κάποια προγράμματα μεταξύ των οποίων το αξιόπιστο πρόγραμμα Loop και το πρόγραμμα πρωταθλητής στο γρήγορο σκάκι για το 2008 Deep Sjeng.Φυσικά αυτό που έπαιξε ο Ανάντ ήταν το απλούστερο και μάλλον το καλύτερο.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Στην χτεσινοβραδινή ταβέρνα μετά την εκδήλωση προς τιμήν του Σπύρου Λοβέρδου, ο Nigel Short διατύπωσε την άποψη ότι ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτε απολύτως. Προφανώς ο Anand έχει προβάδισμα, αλλά σε παρόμοια ματς ένας βαθμός εξατμίζεται πολύ εύκολα: αρκεί μια κακή παρτίδα όπως η 1η ή ακόμα και ένα μόνο λάθος.
Οι 8 παρτίδες που απομένουν είναι πολλές, σχεδόν ολόκληρο ματς. Ας μην ξεχνάμε ότι το ματς εναντίον του Kamsky (επίσης στην Σόφια!(, το οποίο έδωσε στον Topalov δικαίωμα να αντιμετωπίσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή, ήταν 8 παρτίδων και ολοκληρώθηκε χωρίς καν να χρειαστεί η 8η παρτίδα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Προφανώς και δεν έχει τελειώσει τίποτε ακόμα. Απλά το κόλπο με το ηφαίστειο δεν έπιασε. Ο Σύλβιος μου εκμυστηρεύτηκε ότι κάτι ετοιμάζει με τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Κοζλοντούι. Εγώ καλού κακού αγόρασα ένα κιβώτιο εβαπορέ.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος είπε ότι κρίθηκε ο τίτλος στην 4 παρτίδα.
Ο Άναντ θα ήθελε να τελειώσει τώρα το ματς.
Καλά το λευκά κλπ που έχει ειπωθεί αλλά με σωστό παιχνίδι τα μαύρα μπορούν να ισοφαρίζουν (ή όχι) και βλέπουμε...
Απλά το 2-1 είναι 2-1 και σίγουρα μετράει στον σχεδιασμό των 2 πλευρών.

trandism είπε...

Παναγιώτη :)

Καλού κακού πάντως κράτα το εβαπορέ γιατί μπορεί να σου χρειαστεί έτσι κι αλλιώς

ΣΟΠ-ΣΜΑΟΚ είπε...

ΠΡΟΣΟΧΗ αλλαγή ημερομηνίας εξαιτίας του ηφαιστείου!

Φίλες και φίλοι
Σε συνέχεια της πολυδιάστατης δραστηριότητας που ήδη αναπτύσσουν, o ΣO Παγκρατίου και ο ΣΜΑΟ Καισαριανής, σας καλούν σε ένα σκακιστικό γλέντι την Κυριακή 9 Μαΐου, από τις 2:00 μ.μ. μέχρι αργά το απόγευμα, με αφορμή το παγκόσμιο πρωτάθλημα
Anand - Topalov
Αρχικά θα αναλυθούν επιλεγμένες παρτίδες και θέσεις από το ματς, ενώ στις 3:00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί «ζωντανή» σύνδεση για να παρακολουθήσουμε την 11η παρτίδα. Βασικός σχολιαστής θα είναι ο διεθνής μετρ Ηλίας Κουρκουνάκης, αλλά ίσως υπάρξουν και άλλοι σχολιαστές-έκπληξη!
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη γνωστή παγκρατιώτικη φιλική ατμόσφαιρα, με φαγητό και ποτό «ρεφενέ» (θα προσφερθούν αναψυκτικά), στο εντευκτήριο των δύο συλλόγων, στην οδό Ζηνοδότου 22, στο Παγκράτι. Είσοδος ελεύθερη.
Περιμένουμε τη συμμετοχή σας!
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το εντευκτήριο του συλλόγου στο 210-7564995 ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.athenschess.gr.

barbis είπε...

Ενας φίλος μου ζήτησε να ελέγξω αν η κίνηση 21...Qa7 του Τοπάλοβ είναι λάθος,με αφορμή τα σχόλια που διάβασε από κάποιους εδώ μέσα.Κατέληξα λοιπόν στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο δεν είναι λάθος αλλά είναι πρακτικά φορσέ.Όλες μα όλες οι σκακιστικές μηχανές που έχω το επιβεβαιώνουν.Μετά από 21...Qa7 θεωρούν τα μαύρα 0.40-0.50 χειρότερα.Αντιθέτως όλες οι άλλες κινήσεις της ντάμας είναι τραγικές.

Talov είπε...

Μπορεί να φαίνεται αντιαισθητική κίνηση, αλλά στη συγκεκριμένη θέση, πιστεύω και εγώ ότι είναι φορσέ.

Ανώνυμος είπε...

Παρατηρώ πως το Μεγανήσι παρέμεινε ξεχωριστός δήμος στο σχέδιο Καλλικράτη!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Ανώνυμος
Ναι, δώσαμε τον αγώνα μας να μη μας καταπιεί ο Καλλικράτης και τα καταφέραμε.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

@ Φίλο που γράφει: ‘Παρατηρώ πως το Μεγανήσι παρέμεινε ξεχωριστός δήμος στο σχέδιο Καλλικράτη!’ . Τι περιμένεις αγαπητέ μου? Εφοπλιστάδες και μεγαλοκτηματίες και Jet set international! , μη κοιτάς που ο Κονιδάρης το παίζει ‘ταπεινός’ φαρμακοποιός και τα ρέστα… Μέχρι ολόκληρο Λεονάρντο Ντι Κάπριο έχει φέρει στο Mega Island αλλά τον… σούταρε λόγω καλλιτεχνικής ανεπάρκειας…

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Σε μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.chessbase.com, μοιάζει σαν η αίθουσα των αγώνων να μην γεμίζει ούτε στο μισό της από θεατές. Γνωρίζει κανείς αν αυτή η εικόνα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή απλά είναι συμπτωματική;

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

@Ηλ.Κουρκουνακης

Παλι απο σχολιο του mishanp στο Dailydirt (αφορα την τριτη παρτιδα):

..Υπηρχαν περιπου 60 θεατες αλλα οι μπροστινες σειρες ηταν γεματες απο VIP,δημοσιογραφους και φωτογραφους.Ολοι αυτοι φευγουν μετα απο 5 λεπτα μολις κατεβει η κουρτινα.Καποιοι συνεχιζαν να τραβανε video και τους ζητηθηκε φωναχτα να αποχωρησουν..Ενας ηχος σαν συναγερμος πορτας ενεργοποιηθηκε δυο φορες..

http://www.chessninja.com/dailydirt/2010/04/
anand-topalov-wch-r3.htm#comments

mishanp Apr 27 1.34 PM

Ανώνυμος είπε...

60?

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Ναι αυτο το νουμερο αναφερει,ενω για την τεταρτη παρτιδα λεει οτι το αδυναμο χειροκροτημα που ακολουθησε την νικη του Αναντ,θα μπορουσε ν'αποδωθει στο μικρο ακροατηριο.

http://www.chessninja.com/dailydirt/2010/04/
anand-topalov-wch-r4.htm#comments

mishanp 28/4 1.28 PM

Talov είπε...

Προβλέψεις για αύριο; Θα τολμήσει ο Τοπάλοβ το 1.ε4 παίζοντας τα όλα για όλα απέναντι στη Σικελική του Ανάντ (το βλέπω πιθανότερο από την Ισπανική) ή θα συνεχίσει με 1.δ4 και θα βρεθεί ξανά ενώπιον Σλαβικής με πιθανότερο αποτέλεσμα τη νούλα;

barbis είπε...

Kανείς δε σχολίασε το 23.Ιζ6! αντιθέτως κάποιος πειράχθηκε για το αντρικό ε4:)Πάντα το έλεγα ότι το κουτσομπολιό τραβάει πιο πολύ από το σκάκι!Άλλωστε το έχω διαπιστώσει και στο blog μου αυτό.Η ΕΣΟ και ο Μακρόπουλος χτυπάνε ταβάνι και το καλό σκάκι ούτε μέση.Μήπως να γράψω για την αλλαγή οδοιπορικών της Στερεάς και Εύβοιας (πρώην ΤΕΣΣΑΣ) από το Δ.Σ της ΕΣΟ με μοναδικό σκοπό(?) την εύνοια δύο εκλεκτών ομάδων της περιοχής;Το δε έγγραφο που μας έστειλαν έγραφε κάτι ξερά ποσά και καμιά αναλυτική κατάσταση για το που πως και γιατί...
Y.Γ:Και για να επανέλθουμε στο θέμα μας το ισχυρό πρόγραμμα Alarick μετά από αρκετή σκέψη αλλάζει την αρχική του εκτίμηση 23.Ιθ6 για την 23.Ιζ6+ θεωρώντας το καλύτερο.

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι άσχετο.
Μήπως ξέρετε καφενεία στην Αθήνα όπως το πανελλήνιο όπου μπορείς να παίξεις και με ρολόι.Περιοχή και διεύθυνση ή κάτι σχετικό για να πας θα βοηθούσαν.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Εφόσον πράγματι είναι έτσι, εντυπωσιάζει η απουσία θεατών από την αίθουσα των αγώνων. Να σκεφτεί κανείς ότι Στο Παγκράτι υπήρξε σκέψη ακόμα και για νοίκιασμα πούλμαν προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μέλη του ΣΟΠ-ΣΜΑΟΚ "ζωντανά" τους δύο παίκτες. Οι ντόπιοι δεν ενδιαφέρονται αρκετά; Η αίθουσα δεν μου φάνηκε τόσο μεγάλη, ώστε θα περίμενα να γεμίζει κάθε μέρα.

Ανώνυμος είπε...

Οι χτεσινές αναλύσεις μου έδειξαν ότι κερδίζουν και οι δύο θυσίες του Ίππου, είτε γίνουν αποδεκτές είτε όχι. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, κάθε ισχυρός παίκτης προτιμά αυτή για την οποία νιώθει ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει πιο εύκολα τυχόν απροσδόκητες αντιδράσεις του αντιπάλου, δηλαδή αν αυτός προσπαθήσει να περιπλέξει την κατάσταση. Πιστεύω ότι ο Anand είχε πλήρη επίγνωση για την αποτελεσματικότητα και των δύο κινήσεων του Ίππου στην διάρκεια της παρτίδας, αλλά διάλεξε την πιο "καθαρή" γι' αυτόν.
Ηλίας ΚΟυρκουνάκης

ΥΓ.: Ο ίδιος έγραψα και το προηγούμενο μήνυμα, ευχαριστώντας τον Μέτοικο στη Νίσυρο, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπήκε το όνομά μου.

Ανώνυμος είπε...

Δε σχολίασα το ε4 αν είναι αντρίκιο αλλά το ε4 του Κοκόλια.
Όσο για το Ιζ6 τι να πούμε,τυπικό... :-))

barbis είπε...

Αν είναι έτσι αλλάζει:)Tον Κοκόλια ας τον κάνεις ότι θέλεις και άσε σε μένα το Ριζόπουλο.Αυτόν τον πειράζω μόνο εγώ.Τυπικό το 23.Ιζ6+ αλλά δεν το είδα να σχολιάζεται πουθενά για αυτό το έθιξα.Αυτή η θυσία πάντως όπως και αυτή που παίχτηκε είναι για Κουρκουνάκη και πάνω.Πολύ εύκολα θα την έχανα την παρτίδα εγώ όχι από τον Τοπάλοβ αλλά και από έναν διχίλιαρο.Ήθελε θαυμαστή ακρίβεια όλη η συνέχεια.

Ανώνυμος είπε...

Κ Κουρκουνάκη κάποιος έγραψε ότι ο Anand αποφάσισε το 23 Ιxθ6 σε 2 min.Την απόφαση αυτή πως την πήρε.Μέτρησε μέχρι την 26 ηxζ6 σε 2min,τη μέτρησε στο χρόνο του Topalov ή διαισθητικά είδε ότι κερδίζει ή μήπως κάποιος συνδυασμός των παραπάνω?Προσωπικά η 1η περίπτωση μου φαίνεται αδύνατη.

Ametanoitos είπε...

Προσωπικά έχω δει τον Παπαιωάννου να μετράει "τέρατα" μέσα σε μισό λεπτό. Άρα υποθέτω πως ο Άναντ που είναι γνωστός για το καταπληκτικό του μέτρημα θα μπορούσε να μετρήσει αποδοτικά μέχρι μια θέση (πχ μέχρι το εχζ6)που διαισθητικά θα πίστευε πως ήταν κερδισμένη.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Πάνω στα τελευταία σχόλια σχετικά με την ‘εκτέλεση’ της θυσίας Ι:θ6 του Ανάντ, υπάρχει η δήλωση του ίδιου του πρωταγωνιστή στην χθεσινή συνέντευξη τύπου (την άκουσα σήμερα στο www.chessvibes.com με πολύ καλή ποιότητα ήχου και εικόνας σε σχέση με την αντίστοιχη κακή του επισήμου σάιτ, οπότε την συνιστώ ανεπιφύλακτα).
Λέει λοιπόν ο Ανάντ ότι δεν ήταν απόλυτα σίγουρος για την ορθότητα του Ι:z6 αλλά διαισθάνθηκε έντονα ότι πρέπει να κέρδιζε. Και νομίζω ότι αν δεν ήταν έτσι, δεν θα είχε κάποιο ιδιαίτερο λόγο να μην πει π.χ: ‘Tα είχα μετρήσει όλα έως το τέλος’.
Οπότε ο προβληματισμός που έθεσαν οι φίλοι πριν, νομίζω απαντιέται σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο τον Ανάντ.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Από το ίδιο βίντεο του chessvibes.com πολύ ωραίο και ανθρώπινο είναι και το στιγμιότυπο που κάποιος Βούλγαρος δημοσιογράφος ερωτάει τον Τοπάλοφ την κλασική ‘σοφή’ ερώτηση: ‘Που οφείλεται η σημερινή κακή σας απόδοση’ και ο μέχρι τότε σκυθρωπός και προβληματισμένος Βέσκο ,σκάει ειλικρινές χαμόγελο και αυτοσαρκαστικά απαντάει: ‘ Αν το ήξερα αυτό, μάλλον η απόδοση μου δεν θα ήταν αυτή που ήταν’’ .
Βέβαια η μετάφραση μου είναι ελεύθερη και κάποιος αξίζει να δει το σχετικό βίντεο για να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Ανώνυμος είπε...

Μετά το Ια3 καιρός να δούμε κάποια έκπληξη κι από τον Τοπάλοβ.
Αλλά δεν ξέρω ποια στρατηγική θα ακολουθήσει.
Πχ περίπλοκες της Σικελικής (με ίσως κάποια ακόμα έκπληξη-Ν του Αναντ) ή ένα σταθερό πλεονέκτημα με d4 κλπ...για να πάει για νίκη

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Φαντάζεσαι να βάλει 1.γ4! και με αντιστροφή κινήσεων να βγει πάλι καταλανική με αντίστροφους πρωταγωνιστές! Πλάκα θα έχει έτσι? Και αν ο Ανάντης τολμήσει να βάλει 1…γ6 του πατάει ένα 2.ε4! και βγαίνει Κάρο-καν Πανόφ-Μποτβίνικ. Transpositions’ battlefield…

Schrödinger's Cat είπε...

@Rizopoulos: Παράλειψή μου που δεν είχα δώσει σύνδεσμο για τα βίντεο και τις ανταποκρίσεις του chessvibes. Ευχαριστώ. Ενσωμάτωσα στην ανάρτηση το τελευταίο βίντεο, της 4ης παρτίδας.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Όπως έγραψα και σε προηγούμενο σχόλιο, ο Anand πραγματοποίησε τη θυσία στο θ6 πιστεύοντας ότι κερδίζει, αλλά φυσικά δεν είχε υπολογίσει όλες τις εξελίξεις μέχρι τέλους. Η διατύπωσή του απλά αφήνει περιθώριο για απροσδόκητες κινήσεις του αντιπάλου, τις οποίες όμως κρίνει ότι θα εξουδετερώσει με σωστό μέτρημα όταν προκύψουν στη σκακιέρα.
Φυσικά, ο Anand δεν περίμενε να φτάσει εκείνη η στιγμή για να υπολογίσει τις συνέπειες της θυσίας στο θ6. Προφανώς, ήδη όταν μεταφέρει τον Ίππο στο η4 σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την προώθηση ...θ7-θ6.
Με την ευκαιρία, σε σχέση με παλιότερες παρατηρήσεις για τις ικανότητες των δύο αντιπάλων στο "μέτρημα", να θυμίσω παλιότερη ρήση του Tal ότι γνωρίζει μόνο έναν άνθρωπο που υπολογίζει βαριάντες ταχύτερα από τον ίδιο: τον (νεαρό τότε) Anand. Δεν ξέρω αν η ηλικία έχει σοβαρή επίδραση στον Ινδό, προσωπική μου γνώμη πάντως είναι ότι το κυριότερο πλεονέκτημα του Topalov είναι οι καινοτομίες στα ανοίγματα. Στο μέσον και στο φινάλε θεωρώ ότι υστερεί απέναντι στους άλλους της κορυφαίας πεντάδας (Anand, Kramnik, Carlsen, Aronian), χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι οι ικανότητές του είναι ευκαταφρόνητες.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Αγαπητοί φίλοι, Σήμερα(30/04/10) στο www.chessgames.com η παρτίδα της ημέρας (Game of the Day) είναι μια νίκη του μακαρίτη Νίκου Καραπάνου από το 1998.
Μεγάλος φόρος τιμής στη μνήμη του αδικοχαμένου Νίκου, μιας και μιλάμε για ένα σάιτ με παγκόσμια επισκεψιμότητα και αναγνωρισιμότητα.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ο Τοπάλοβ είναι ανάμεσα στους σκακιστές που δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην προετοιμασία των ανοιγμάτων παρά στην εξάσκηση του μέσου κλπ?
Να υποθέσω πως τελικά αυτό είναι μειονέκτημα μιας και και σε αυτό το επίπεδο οι άλλοι ισοδύναμοι θα ξέρουν καλά τα ανοίγματα?

Ametanoitos είπε...

Πόσα μαθήματα μας είχε μάθει ο Καραπάνος μέσα από αυτή την παρτίδα....Στο ίδιο τουρνουά είχε κάνει τη χειρότερη ήττα της ζωής του μερικούς γύρους πιο πριν. Μια ήττα από την οποία δεν μπορούσε να συνέλθει! Τον έκαιγε, έπινε και δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Όμως μέσα σε μέρες μπαίνει στο ινφορματόρ για τον πανέμπρφο τελικό συνδυασμό αυτής της παρτίδας. Ο Βαγκανιάν (αρχηγός της αποστολής της Αρμενίας) του λέει "πως βρήκες το γ6!! ρε Καραπάνο?". Να'σαι καλά δάσκαλε εκεί πάνω...

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Μεγαλη συνεντευξη του Danailov στο
http://www.novinar.net/news/vesko-stava-mnogo-opasen-kogato-zagubi-niakolko-partii_MzI1Nzs1NQ==.html

Στο θεμα του μικρου αριθμου θεατων εξηγησε οτι μεγαλη ζημια εχει κανει,περα απο το διαδικτυο,και η ελλειψη ζωντανου σχολιασμου στην σαλα των αγωνων με την χρηση ακουστικων.Δεν θα μπορουσαν να δουλεψουν λογω των μηχανηματων που παρεμποδιζουν την ασυρματη μεταδοση σηματος.Ο ιδιος ζητησε το ματς να γινει μεσα στον γυαλινο κυβο που απομονωνει τους παικτες κι ετσι οι θεατες εχουν πιο μεγαλες ελευθεριες αλλα η "υπερσυντηρητικη αντιπαλη πλευρα απεrριψε το αιτημα γιατι ηταν καινοτομο"

Οσον αφορα τα μεγαλα χρηματικα επαθλα σε περιοδο οικονμικης κρισης, απαντησε οτι η διαφημιση της Βουλγαριας απο την δημοσιοτητα που εχει το ματς ειναι 100πλασια της δαπανης και ανεφερε οτι ο αριθμος των ανθρωπων που παρακολουθουν τις παρτιδες στο διαδικτυο ειναι τριπλασιος απ'αυτον που εβλεπαν ζωντανο το ματς Αναντ-Καρποβ.

Για να μην ξεχνιομαστε ωστοσο δεν παρελειψε και καποιες κορωνες:
Μιλησε για την συνεργασια του με τον Τοπαλοβ,και το ποσο εξυπνο ηταν απο την πλευρα του να τον προσλαβει σαν μανατζερ,οταν ηταν ακομα 15 χρονων,σε μια εποχη που μανατζερ ειχαν μονο οι Καρποβ,Κασπαροβ.Τοτε αρχισε και η μαχη τους απεναντι στην Ρωσικη μηχανη..
"Οταν εισαι πρωτος στον κλαδο σου οι εχθροι ξηπηδαν απο παντου, αλλοι απο φθονο,αλλοι απο επαγγελματικο συμφερον.Στην κορυφη φυσαν δυνατοι ανεμοι και κανει κρυο.Εχω πολλους εχθρους,δεν ξερω γιατι,αλλα το αποδεχομαι σαν φυσιολογικο.Οι περισσοτεροι ζηλοφθονοι δεν μπορουν ν'αποδεχτουν οτι δυο ανθρωποι απο ενα μικρο λαο 8 εκατομμυριων εφθασαν ως εδω,ο Βεσκο ειναι ο καλυτερος παικτης στον κοσμο,κι εγω ο καλυτερος μανατζερ.Οι Ρωσοι εχουν επενδυσει δεκαδες εκατομμυρια στο παιχνιδι και τους νικησαμε.Φυσικα υπαρχουν και επαγγελματικα συμφεροντα,κανενας δεν ειναι ευχαριστημενος με την θεση που εχουμε και προσπαθουν να μας παραγκωνισουν.."
Στην ερωτηση αν οι αντιπαλοι προσπαθησαν να τους χωρισουν η να τους πεισουν ν'αλλαξουν κρατος απαντησε οτι τετοιες προσπαθειες υπηρξαν παλια,αλλα τωρα σταματησαν μια και οι δυο τους ειναι σαν μελη μιας οικογενειας και συνεννοουνται μ'ενα βλεμμα.
Η δημοσιογραφος ρωτησε και για τις κατηγοριες που του απευθυνουν πολλοι,οτι χρησιμοποιει οχι και τοσο καθαρα μεσα για να βοηθησει τον παικτη του.
Η απαντηση:"Ξερετε πως ειναι οι σαπουνοφουσκες.Δεν σταματαν να φουσκωνουν.Το προβλημα ξεκινησε στην Ελιστα οπου οι Ρωσοι εκαναν απαραδεκτα πραγματα,και δεν περιμεναν οτι θ'αντιδρασω.Ετσι δεν μου συγχωρεσαν ως τα σημερα το γεγονος οτι τους κατηγορησα πως αυτοι χρησιμοποιουσαν ανηθικα μεσα.Δεν θα τελειωσει ποτε αυτη η διαμαχη.Αφηστε τους να μιλανε"..

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Δυο νεαροι σκακιστες απο το Κιλκις οι
Αχ.Σπυρλιαδης (88-1972,ειχε παει πολυ καλα στο Πλοβντιβ) και Β.Μαγκιας (91-1715) μετεχουν σε ανοικτο τουρνουα που διεξαγεται στην Σοφια.

http://2nd-bobotsov-memorial.chessmix.com/ αλλα και http://chess-results.com/tnr32526.aspx?lan=1

Οι παρτιδες του τουρνουα ειναι κυριως πρωϊνες για να επιτρεπουν στους μετεχοντες να παρακολουθουν το ματς του Παγκοσμιου Πρωταθληματος.

Παιδια,αν βρειτε χρονο, στειλτε καμμια εντυπωση απο την Σοφια,ειδικα αν βρεθειτε στην αιθουσα των αγωνων..

Γιάννης Βραϊμακης είπε...

@PRFEN

Όπως βλέπω είστε κι εσείς χρήστης linux όπως κι εγώ. Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε σε μερικά θέματα που αφορούν τα σκακιστικά προγράμματα στo linux.

Παρακαλώ, επικοινωνήστε μαζί μου στο johnvraimakis at gmail com

ευχαριστώ πολύ!

nikos είπε...

μπορω να δω το κειμενο σε μεταφραση?Μετοικε ξερεις Βουλγαρικα?))

Ανώνυμος είπε...

Βρήκα ένα ενδιαφέρον άρθρο για το "knowing about knowing".
Λέτε έτσι να την Πάτησαν ο Αναντ στην πρώτη και ο Τοπάλοβ στην 4? :)
http://www.chessvibes.com/columns/kasparov-donner-and-the-infinite-regress-of-knowing/#more-23738

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Θα ζητησω απο τον Γατο ν'αναρτησει σ'εμφανες σημειο το πως εγκαθιστουμε την google toolbar στον browser :-)

Μεγαλο κομματι της συνεντευξης υπαρχει ηδη μεταφρασμενο στ'Αγγλικα στο:

http://www.chessninja.com/dailydirt/2010/04/
anand-topalov-off-day-blather.htm#comments

mishanp 29/4 7.16 PM

Kostas Oreopoulos είπε...

Μα το δένδρο αναλύσεων του Ιxθ6 είναι πραγματικά πολύ μικρό και χωρίς σημαντικές διακλαδώσεις.

1) Μέχρι το Αxη2 είναι "φορσέ" αφού τα φινάλε δεν τα μετράς καν που βγαίνουν, αφού κερδίζουν αμέσως.
2)Οπότε πρέπει ο λευκός να δει αν κερδίζει μετά απο ηχζ6, άρα πρέπει αν δει τις επιστροφές του αξιωματικού (τα άλλα δεν έχουν νόημα)

Πραγματικά 'αστείο' φορτίο για παίκτη του επιπέδου του Ανάντ.

Το Ιχζ6 που παίχτηκε στην 1η παρτίδα , είχε σαφώς περισσότερες επιπλοκές για να αναλυθούν πάνω στην σκακιέρα, με την πιθανότητα κάτι να έχει ο μαύρος (άσχετα που ήταν αναλυμένη η θέση από το σπίτι)

Ανώνυμος είπε...

Αν και, όπως γνωρίζουν όλοι, δεν συμπαθώ καθόλου τον Νταναϊλοβ και δεν είμαι οπαδός του Τοπάλοβ, νομίζω ότι όλες αυτές οι φήμες για "απάτη" του Τοπάλοβ είναι εντελώς αστείες. Πιστεύω ότι η μεγάλη του άνοδος γύρω στο 2004-2005 και το γεγονός ότι ξεχώρισε από τους υπόλοιπους οφείλεται κυρίως στη νοοτροπία του - να παίζει διαρκώς για νίκη, να μην κάνει ισοπαλίες πριν εξαντληθεί η θέση, να μη φοβάται (συν βέβαια το μεγάλο ταλέντο του και την πολλή δουλειά του, ειδικά στο άνοιγμα). Αυτή η προσέγγιση δεν ήταν και τόσο συνηθισμένη εκείνη την εποχή, με αποτέλεσμα να αποκτήσει και σημαντικό ψυχολογικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του - τον έτρεμαν! Σιγά-σιγά οι άλλοι κορυφαίοι προσαρμόστηκαν, γι αυτό και τώρα πια δεν είναι μπροστά τους. Όλη αυτή η διαδικασία όμως σίγουρα έκανε καλό στο σκάκι, που είναι πιο ενδιαφέρον τώρα σε σχέση με 5 χρόνια πριν.

Ανώνυμος είπε...

Ίδιο άνοιγμα με την 3η!
φοβήθηκε την προετοιμασία του Αναντ στο ε4?
Να δούμε την συνέχεια

Ametanoitos είπε...

Οι Nor και Gershon, συγγραφείς του βιβλίου του τουρνουά του Σαν Λούις έχουν κάποιες ενδιαφέρουσες απόψεις και επιχειρήματα γι αυτό το θέμα. Προσπαθούν να αποδείξουν πως οι κατηγορίες ότι ο Τόπι συμβουλεύεται ΗΥ κατά τη διάρκεια των παρτίδων του είναι γελοίες και θεωρούν ότι στον Τόπι έκανε εξαιρετικό καλό η συνεργασία του με τον Πονομαριόφ (ο Ρουσλάν τον είχε για αναλυτή) αφού τον βοήθησε να αναπτύξη και άλλες πλευρές του παιχνιδιού του.

Ανώνυμος είπε...

Games 1-4 Revised in www.GrivasChess.com.

Ανώνυμος είπε...

14...Πη8 μετά από 10' σκέψης περίπου...
Άλλαξε το 15...h5

IliasPan είπε...

Δεν νομίζω να φοβήθηκε κάτι ο Topalov. Απλά πιστεύει ακόμα στις δυνατότητες της θέσης του λευκού. Εξάλλου μετά την τρίτη παρτίδα είχε πει πως θα μπορούσε να παίξει καλύτερα.

Μην ξεχνάμε πως παίζοντας e4 σήμερα ουσιαστικά θα αύξανε το ρίσκο να χάσει με ότι αυτό συνεπάγεται .

Ανώνυμος είπε...

Πάντως το 15....h5 φαίνεται χειρότερο από 15...h6 .
Νομίζω πως εδώ ο μαύρος θέλοντας να αποφύγει την προετοιμασία του λευκού κάπως την "πάτησε"
Η θέση του λευκού είναι καλύτερη σε σχέση με αυτήν της 3ης (!?)

Ανώνυμος είπε...

Blackout in the Military club! The press conference room is dark and the Mundell press conference stopped. At the same time the official site live commentary stopped for the same reason. News from the scene in 1 minute!
από http://live.chessdom.com/anand-topalov-2010-g5.html

Ανώνυμος είπε...

forca Silvio, pare to mialo tou indou

Ανώνυμος είπε...

Σβήσαν τα φώτα στον αγωνιστικό χώρο!
http://live.chessdom.com/anand-topalov-2010-g5.html
Anand είναι καλύτερος στο blind?

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Το πρόβλημα με την προώθηση ...θ7-θ6 δεν είναι τόσο ότι τα λευκά κερδίζουν χώρο στην πτέρυγα του βασιλιά (τι θα τον κάνουν, άλλωστε;), όσο ότι θα καθυστερήσει να επαναδραστηριοποιηθεί ο λευκοτετράγωνος Αξιωματικός (...Αη6-θ7-η8-ζ7-ε8). Μετά από ...θ7-θ5 η επαναδραστηριοποίοηση του Αξιωματικού πραγματοποιείται πολύ πιο γρήγορα (...ζ7-ζ6 και ...Αη6-ε8), αλλά εκτίθεται περισσότερο το Σθ και ίσως τα μαύρα υποχρεωθούν να παραχωρήσουν το ζεύγος των Αξιωματικών μετά από Ιγ3-ε2-ζ4 (ένας σημαντικός λόγος να καθυστερήσει η τοποθέτηση του λευκού Βασιλιά στο ε2).
Το ζεύγος των Αξιωματικών στη συγκεκριμένη διάταξη Πιόνιών αποτελεί σαφές πλεονέκτημα, καθώς ήδη υπάρχουν αρκετές ανοιχτές γραμμές και πολλά Πιόνια παραμένουν ευκίνητα.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Ένα σημαντικό επεισόδιο από την ιστορία του σκακιού με φώτα που έσβησαν συνέβη στην 1η παρτίδα Fischer-Petrosian του ματς στο Μπουένος Άιρες το 1971. Ο διαιτητής σταμάτησε το χρονόμετρο, αλλά ο Fischer συνέχισε να σκέφτεται στο μισοσκόταδο. Ο Petrosian διαμαρτυρήθηκε, οπότε ο διαιτητής ζήτησε από τον Fischer να σηκωθεί από τη σκακιέρα. Αυτός δήλωσε ότι προτιμά να δουλεύει το χρονόμετρό του, καθώς δεν ήθελε να χάσει την αυτοσυγκέντρωσή του στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει μια εξαιρετική καινοτομία. Πράγματι, ο διαιτητής ενεργοποίησε το χρονόμετρο, ο Fischer αμύνθηκε πεισματικά, ο Petrosian έχασε ευκαιρία νίκης και αργότερα ισοπαλίας, ώστε το σκορ άνοιξε υπέρ του Αμερικανού αντί για υπέρ του Αρμένιου. Δεδομένου ότι ο Petrosian διέλυσε τον Fischer στην 2η παρτίδα (Άμυνα Grunfeld!), η προβληματική λειτουργία του φωτισμού ίσως άλλαξε τον ρου της σκακιστικής ιστορίας…

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Στην βαριάντα που παίχτηκε, τα λευκά θα αποκτήσουν με ασφάλεια το ζεύγος των Α (όποια προσπάθεια των μαύρων να το αποφύγουν τα αφήνει τρομερά έκθετα, λόγω της αδράνειας του Αη6), αλλά σε αντάλλαγμα ο μαύρος έχει πολύ καλά κομμάτια. Νομίζω ότι το ...θ5 είναι βελτίωση για τα μαύρα σε αυτή την ήδη περίπλοκη, ξερή στρατηγική θέση. Χωρίς να διαφνώ με την τοποθέτηση του φίλου Ηλία Κουρκουνάκη για την αξία των 2Α σε πιονοδομές σαν αι αυτή, φρονώ ότι ο μαύρος έχει μόνο μικρά τεχνικά προβλήματα να λύσει, για να εξασφαλίσει την πλήρη ισότητα- σίγουρα λιγότερα από ότι μετά από ...θ6

Ανώνυμος είπε...

Μέτρησα μια βαριάντα με παραπανίσιο λευκό γάιδαρο στο θ8, αλλά ισόπαλο φινάλε. Θα αφήσω την φαντασία των ενδιαφερόμενων να οργιάσει για να την βρει!

Ανώνυμος είπε...

Καλαμπούρι έχει! Ο Τοπάλοβ προσπαθεί να πείσει πως είναι ο Ανάντ και ο Ανάντ πως είναι ο Τοπάλοβ... Ρε σεις παίξτε καμιά Σικελική να γελάσει το πικραμένο χειλάκι μας...

Ανώνυμος είπε...

pl endiaferon to f6 tou anand!!exei arketes tuxes gia noula :)!!

Kostas Oreopoulos είπε...

Οπως είναι η δομή των πιονιών βέβαια, το θ4 δεν είναι λιγότερο εκτεθειμένο από το θ5. Αν δηλαδή ο λευκός ίππος κόψει τον Λευκοτετράγωνο αξιωματικό, το θ4 έχει ένα θέμα. Ο Αξιωματικός στο δ6 είναι ο στυλοβάτης της θέσης του μαύρου. Αυτός αν φύγει η υπεροχή του λευκού θα είναι σημαντικότατη.

IliasPan είπε...

Για να δούμε πώς θα προτίνει σήμερα την ισοπαλία ο Τοπάλοβ ;-)

Ανώνυμος είπε...

στην Μπάρτσα…. Καταλανοί είναι κι’ αυτοί…(και λίγο Γάλλοι, αργεντίνοι, σκανδιναβοί, αφρικανοί……)


Οι Καταλανοί είναι ως γνωστόν Γερμανοί!

Επί ένα ολόκληρο διάστημα ρήμαζαν την Ελλάδα - με τον γνωστό γερμανικό τρόπο. Δεν αποκλείεται να είναι τα πρότυπα πολλών γερμανών ναζι σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

οι Καταλανοί είναι λατινογενές φύλο. Οι Βησιγότθοι (γερμανικό φύλο που μετακινήθηκε στην Ισπανία) κινήθηκαν προς τα νοτιοδυτικά της Ισπανίας.

Gypaetos είπε...

Πολύ φοριέται η τριπλή επανάληψη...

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχουν λατινογενή φύλα!

Η Καταλανική Εταιρεία ήταν σπείρες Γότθων.

Ανώνυμος είπε...

Οι γερμανοί που πήγαν μέχρι τη Νότια Ισπανία, ήταν οι Βάνδαλοι!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί Φίλοι,

Η ανάλυση της 5ης παρτίδας θα αναρτηθεί στο site μου www.GrivasChess.com περίπου στις 7.30.

Στράτος Γρίβας

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Υπόδειγμα ενεργητικής άμυνας από τον Άναντ. "Αθώες" κινήσεις όπως 22..ζ6! δεν τις παίζει ο καθένας. Η παρτίδα μου έδωσε την αντύπωση ότι αν ο μαύρος χρειαζόταν ολόκληρο τον πόντο, θα έκανε τον λευκό να υποφέρει μετά από ένα έγκαιρο ...ε5 στο φινάλε. Αλλά ο Βίσυ, δεν είναι σαδιστής.. απλά αρκείται να παραδίδει μαθήματα Καταλανικής με τα λευκά... :P