Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Fernando Arrabal

Τα τελευταία 30 χρόνια διατηρεί τη σκακιστική στήλη στο περιοδικό «Λ' Εξπρές», όπου συχνά γράφει για οτιδήποτε άλλο εκτός από το σκάκι: «Με ενδιαφέρει το φιλοσοφικό παιχνίδι, η αμφιβολία, το διφορούμενο. Όταν δημιούργησα το κίνημα του πανικού θεάτρου, ήθελα να μιλήσω για τη σύγχυση. H επιστήμη, πάλι, έχει να κάνει με την ασάφεια. Αυτές τις τέσσερις αρχές πρέπει να διεκδικούμε. Είμαι λοιπόν ένας παίκτης που το παίζει Θεός και καμιά φορά τα καταφέρνει!».

«Έστω κι αν αψήφησε τον Φράνκο και τον Κάστρο, ο Αραμπάλ δεν είναι ένας αμφισβητίας, ένας στρατευμένος ιεροκήρυκας. Είναι ένας άνθρωπος που παίζει», έχει γράψει γι' αυτόν ο φίλος του, ο Μίλαν Κούντερα. «Είμαι ένας άνθρωπος που γελάει και η αλήθεια είναι ότι έχω παίξει πολύ», παραδέχεται.

Αυτή την εποχή ο Φερνάντο Αραμπάλ καταπιάνεται με την επιστήμη των φράκταλ. Κι αυτό διότι «και ο κόσμος μας κατακερματίζεται. Το παράδειγμα της Γιουγκοσλαβίας, της Σοβιετικής Ένωσης, της Τσεχοσλοβακίας που έγινε Τσεχία και Σλοβακία, μας δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη σχέση ανάμεσα στην ποίηση, το θέατρο και τη γεωπολιτική». Και μπορεί σε ηλικία δέκα ετών να κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Υπερπροικισμένου Παιδιού, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να δηλώνει ότι «η νοημοσύνη είναι το πιο φρικτό πράγμα που μπορούσε να μας δώσει ο Θεός». Γιατί; «Γιατί συνδέεται με τη μνήμη. Βέβαια, φαντασία είναι η τέχνη να συνδυάζεις τις αναμνήσεις, είναι μια γυναίκα με χρώματα, της επιστήμης, της φιλοσοφίας που μας επισκέπτεται. Και ο έρωτας είναι η μελαγχολική μελέτη της μνήμης μας. Εύχομαι μια μέρα να μην είμαι ευφυής, για να ζήσω ευτυχισμένος».
(«Τα Νέα», 6/10/2005)

5 σχόλια:

melen είπε...

Να μην ξεχνάμε και τη συνεργασία του με τον Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι και τον Ρολάν Τοπόρ.
Και τι δεν έχει κάνει ο τύπος, λες και γι' αυτόν κυλάει αλλιώς ο χρόνος.. είναι σα να έζησε τρεις γεμάτες ζωές στη διάρκεια της μίας

Καλημέρα σας :)

Schrödinger's Cat είπε...

Καλησπέρα melen. Ναι, πλησιάζει τα 80 πια και είναι ακόμη υπερδραστήριος. Ζωή να 'χει!

Γιάννης Α. είπε...

Ο Arrabal εκτός των άλλων είναι και ζωγράφος, έχει ζωγραφίσει και ένα σκακιστικό πίνακα με τους παγκόσμιους πρωταθλητές. Πολύ σπουδαία περίπτωση πανεπιστήμονα διανοούμενου.

Ανώνυμος είπε...

καραπιπεριμ-πιπεριμ

θυμαμαι ειχα δωσει μια παρτιδα μου στο σκάκι για χόλους, και μου έβαλαν ότι δήθεν κέρδιζα. μη γραφετε το χι με καππα.

Ανώνυμος είπε...

@καραπιπεριμ-πιπεριμ
Απ' ότι φαίνεται είσαι... χολοπερίπτωση, μια και το μόνο που σου έβγαλε αυτό το όμορφο άρθρο για τον Arrabal είναι χολή...