Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτάθλημα Ρωσίας 2010



Του Μέτοικου στη Νίσυρο

Αρχίζει σήμερα στις 14.00, το 63ο Πρωτάθλημα Ρωσίας, στην Μόσχα. Σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα θα είναι εκεί καθώς απουσιάζουν μόνο οι Kramnik (παίζει στο Λονδίνο), Morozevich και Alekseev. Αναλυτικά οι συμμετοχές:

Alexander Grischuk (2771)
Sergey Karjakin (2760)
Dmitry Jakovenko (2726)
Peter Svidler (2722)
Ian Nepomniachtchi (2720)
Vladimir Malakhov (2712)
Nikita Vitiugov (2709 )
Eugeny Tomashevsky(2699)
Vadim Zvjaginsev(2676)
Igor Kurnosov (2676)
Denis Khismatullin (2659)
Vladimir Potkin (2646)

Χρόνος σκέψης 90'/40 + 30' + 30'' από την πρώτη κίνηση, ελεύθερη μέρα η 17η Δεκέμβρη. Οι συμμετέχοντες σκακιστές θα μοιραστούν ένα ποσό κοντά στα 85.000 ευρώ, με το μερίδιο του πρώτου περίπου στις 21.000. Θα υπάρξουν μπαράζ ράπιντ αν χρειαστεί για ν' αποφασιστεί ο πρωταθλητής, αλλά τα χρηματικά έπαθλα ανάμεσα σε ισόβαθμους μοιράζονται. Τελευταίος γύρος στις 11 το πρωί, της 22ας Δεκεμβρίου.
Επίσημο site το http://www.russiachess.org/content/blogcategory/196/414/ ζωντανή μετάδοση στο: http://www.russiachess.org/online/index.htm

22 σχόλια:

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Χθες εγινε η τελετη εναρξης, στην οποια το γνωστο πια ρομποτ σαρωσε τους αντιπαλους του. Αναμεσα στα θυματα, σε μπλιτσακια 3'+2'', οι Ghrischuk, Bareev, Glykhovsky, Nepomniachtchi ενω ο Karjakin εχασε απο χρονο αλλα ειχε προλαβει να φερει την παρτιδα σε θεση Philidor και η παρτιδα θεωρηθηκε ισοπαλη. Ο Τerminator κερδισε 2 παρτιδες απεναντι στην Μ. Fominykh (2309) παιζοντας με τα μαυρα και χωρις τον Ιβ8, οποτε επαληθευσε την γνωστη ρηση του Fischer.

Σε μια ενδιαφερουσα πρωτοτυπια, σε ηλεκτρονικη σκακιερα τοιχου, παρουσιαστηκαν θεσεις απο παλιοτερες παρτιδες των σκακιστων που συμμετεχουν.Οι GM κληθηκαν να αναγνωρισουν τις παρτιδες τους και να θυμηθουν την συνεχεια. Απ' οτι φαινεται κανενας δεν απετυχε, αν και η επιλογη δεν ηταν δικαιη. Ο Svindler κληθηκε να ανακαλεσει στην μνημη του την πρωτη του νικη απεναντι στον δασκαλο του oταν ηταν 10 ετων, ενω στον Ghrischuk την καλυτερη κινηση που επαιξε στη ζωη του, συμφωνα με τα λεγομενα του.
Δεν ελειψαν τα χιουμοριστικα στιγμιοτυπα. Στον Kurnosov εβαλαν την θεση για την οποια ο Mamedjarov τον κατηγορησε οτι εκλεβε πριν 2 χρονια, ενω την πιο δυσκολη δουλεια ειχε ο Zvjagintsev που κληθηκε να αναγνωρισει την θεση 1.ε4-γ5 στην οποια συνηθιζει να παιζει 2. Ια3

Πλουσιο φωτορεπορταζ στο http://chess-news.ru/node/968 (απ' οπου και οι πληροφοριες). Αξιζει να ριξετε μια ματια για να δειτε την σταδιακη αλλαγη της εκφρασης στο προσωπο του Grishcuk, κατα την διαρκεια της παρτιδας του με το ρομποτ.

στον σημερινο πρωτο γυρο παιζουν:

Grischuk - Jakovenko
Vitiugov - Svidler
Khismatullin - Nepomniachtchi
Kurnosov - Zviagintsev
Karjakin - Potkin
Tomaszevski - Malakhov

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

"Ο Τerminator κερδισε 2 παρτιδες απεναντι στην Μ. Fominykh (2309) παιζοντας με τα μαυρα και χωρις τον Ιβ8, οποτε επαληθευσε την γνωστη ρηση του Fischer"

Μιλαμε για εντελως ξανθια !
Στην πρωτη παρτιδα πηγε να παγιδευσει τον πυργο του α8 με το γνωστο τρικ
στο αποδεκτο γκαμπι νταμας αχβ5 γχβ5
Βζ3 . Μονο που επειδη ελειπε απ την αρχη ο Ιβ8, ο πυργος πηγε απλα ενα τετραγωνο διπλα ...
Στη συνεχεια, με ιππο για πιονι, φυσικα δεν ειχε καμμια τυχη... p:

Μέτοικε ευχαριστουμε για την ειδησεογραφια

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Ευχαριστώ

Κ. Θωμας είπε...

ξερει κανεις πως λεγεται το site του Κ. χρηστου Μπουσιου? ευχαριστω

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Οφείλω εδώ και μερικές μέρες να δώσω απάντηση σε κάποιους.

Μου είχατε πει "αν το επιτρέπουν οι αρχές μου."
Το τι θα γίνει με τις ΑΡΧΕΣ θα το δείτε την κατάλληλη στιγμή.

Εγώ βρήκα κάποιους να με νταντέψουν.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Επειδη στο εν λογω νημα, λιγο πιο πανω
εμφανιζεται να εχω πει ενα ευχαριστω στο πουθενα, να εξηγησω οτι σημερα,
12 του μηνος, καποιος φιλος
εγραψε ανωνυμως :

"κύριος Μουτούσης να προσέχετε τις
παρέες σας"

Επειδη το ειδα σαν μια καλοπροαιρετη
συμβουλη, ειπα ευχαριστω,και δεν νομιζω πως χρειαζοταν να σβηστει.
Σεβαστη παντως η αποφασις του διαχειριστη του blog και κατανοητη, με την εννοια οτι καλειται στ'αληθεια να επιτελεσει ενα δυσκολο εργο, κρατωντας λεπτες ισορροπιες αναμεσα στις αποψεις του για ελευθερη εκφραση στο internet και σε οσο το δυνατον ποιοτικοτερα σχολια.

S. είπε...

@ Κ. Θωμάς: http://users.otenet.gr/~coolpalm/, υπάρχει σε link και στο παρόν ιστολόγιο, αριστερά στην κεντρική σελίδα.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Karjakin-Nepomniachtchi: Τουζ λ'αρζάν παρτιδάρα! Δείτε την οπωσδήποτε...

Ανώνυμος είπε...

Προς Μουτούσης:

Σωστός. Έχουμε ξεκωλωθεί να μας σβήνουν τα σχόλιά μας.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Να εισαι καλα αγαπητε .

Και θεωρω πως οταν υπαρχει ευπρεπεια στο σχολιασμο,σπανιως θα τυχει να σβηστει μηνυμα.
Και μπορει να ειναι συγκριτικα μικρος για την ελληνικη κοινωνια ο χωρος του σκακιου , αλλα ειναι τοσο πολυποικιλες και συχνα αντικρουομενες οι αποψεις που παρατιθενται απο τα ενθερμα μελη του, που απ τη μια ειναι να θαυμαζεις κι απ την αλλη ν' απορεις : Ποσοι απο μας αραγε θα μπορουσαμε να δημιουργησουμε και να κρατησουμε ενα τοσο πλουσιο σε σκακιστικη ενημερωση ιστολογιο που θα τολμουσα να το χαρακτηρισω ποικιλης υλης, αφου διανθιζεται συχνα απο ομορφες μουσικες, εργα τεχνης, εικαστικη ευαισθησια , ποιηση , λογοτεχνικες ροπες , τομες και προεκτασεις ;

Σιγουρα οχι πολλοι .

Τωρα ... εαν καποιοι κατα τα αλλα καθ'ολα ευυποληπτοι επισκεπται του , ειτε ομαδον ειτε κατα μονας , επιλεγουν αντί ευπρεπείας , με τις γνωστες πικαντικες και πιπερατες
λεξουλες , να φτιαχνουν ενα blog με το συμπαθειο ..
-σαν- της φιδε τον πινακα ελο ..
* Πως ειπαμε ειναι στ'αγγλικα; ά γειά σου ! *
τι θα μπορουσε να κανει απο κει και περα ο ερημος ο admin , αλλα και καθε admin στη θεση του
που νοιωθει το internet ετσι ;;

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Αν και δεν μου αρεσει να ανασυνθετουμε την εικονα που ο Γατος παει να σβησει, ειμαι υποχρεωμενος να πω οτι ακριβως πανω απο το ανωνυμο σχολιο που προετρεπε τον Κ. Μουτουση να προσεχει τις παρεες του, ενα αλλο ανωνυμο σχολιο αναρωτιοταν τι Elo εχει ο Μετοικος, ουτως ωστε οι αναγνωστες να εχουν μια σφαιρικη εικονα του τι ευχαριστο ξυπνημα αντιμετωπιζει καθε πρωί ο διαχειριστης.

Προσωπικη μου γνωμη ειναι οτι δεν προκειται για καποιον που κανει πλακα, η ειναι απλα διαταραγμενος. Αν αυτο ειναι αληθεια, θα αξιζε ν' αναρωτηθουμε ποιος ειναι ο στοχος του..

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Η Βερα Παπαδοπουλου κατελαβε την 7η θεση αναμεσα σε 10 σκακιστες, στο κλειστο τουρνουα της Βαρκελωνης με 3.5 βαθμους και Rp=2257.

http://chess-results.com/tnr41148.aspx?lan=1

Πολυ καλα τα παει ο K. Λαππας (1858) στο ανοιχτο τουρνουα του Λονδινου. Μετα απο 7 γυρους εχει 3.5 βαθμους και Rp=2128, ενω και η Oικονομοπουλου ανεκαμψε απο το ασχημο ξεκινημα και εχει 4/7, δυο γυρους πριν απο το τελος.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@ μέτοικος στή Νίσυρο

Οταν εμφανιζεσαι να εχεις δωσεις
ευχαριστιες στον αερα φιλε μετοικε,
η ανασυνθεσις της εικονας προκειμενου να δωθει μια λογικη
ροη του νηματος της συζητησεως
ειναι αναγκαστικη για να μην θεωρηθεις διαταραγμενος εσυ ο ιδιος ! Ξερεις, δεν συνηθιζω να λεω
ευχαριστω στα adsl καλωδια
και στα ταχυτατα fiber optics ...
Εαν ηθελε ο γατος να σβησει το
ανωνυμο μηνυμα , ας εσβηνε και το
ευχαριστω. Δεν θα τον κατηγορουσα σε τιποτα

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Φοβερή ατάκα του Κασπάροβ για την παρτίδα Howell- McShane στο London Chess Classic, όπου ο λευκός δεν είδε πέντε- έξι διαφορετικές συνέχειες που κέρδιζαν πολύ εύκολα, για να λήξει τελικά η παρτίδα με τριπλή επανάληψη: "Μήπως ο Howell είναι μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας;"

Ametanoitos είπε...

Θυμάμαι τι μας έλεγε ο GM Μοραμιαμπάντι στην Ικαρία όταν σε κάποιο μπλιτς του στήναμε κανα πιονάκι "Are you running a charity programm?"

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Θεαματικο τελος ειχε η παρτιδα Nepomniachtchi-Svindler που αλλαξε τις ισορροπιες στην κορυφη της βαθμολογιας. Ο νεαρος θυσιασε κομματι σε φιναλε Α+Ι+5Σ, ο Svindler το πηρε και εγκατελειψε 4 κινησεις μετα!

Στην κορυφη της βαθμολογιας,2 γυρους πριν το τελος, βρισκονται οι Karjakin και Νepomniachtchi με 6/9 ενω μισο βαθμο πιο κατω βρισκονται Svindler και Grischuk.

Τελικα οι πολλες ισοπαλιες στα τελικα του Πρωταθληματος δεν ειναι καθαρα Ελληνικο φαινομενο. Στην Ρωσια απο τις 45 παρτιδες που παιχτηκαν ως τωρα μονο 16 ειχαν νικητη και ηττημενο.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Στο Παγκοσμιο Ομαδικο πρωταθλημα Ανδρων του 2011, που θα γινει στο Ningbo της Κινας τον επομενο Ιουλιο, θα αγωνιστουν οι Εθνικες ομαδες απο τις εξης χωρες: Ρωσια (κατοχος του τιτλου), Ουκρανια, Ισραηλ, και Ουγγαρια (απο την Ολυμπιαδα), Αζερμπαϊτζαν (Πρωταθλητρια Ευρωπης), Αρμενια (αποφαση Κιρσαν), Κινα (διοργανωτρια) καθως και οι Πρωταθλητριες ηπειρων απο Αμερικη, Ασια και Αφρικη.

http://armchess.am/

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Πρωταθλητης Ρωσιας για το 2010 ο I. Nepomniachtchi (1990-2720) ο οποιος εμεινε στην ισοπαλια στον τελευταιο γυρο με τον Vitiugov αλλα επωφεληθηκε απο την ηττα του πρωπορευομενου Karjakin ( μοναδικη παρτιδα με νικητη στον τελευταιο γυρο) απο τον Malakhov για να ισοβαθμησει μαζι του στην πρωτη θεση. Ακολουθησαν δυο μπαραζ rapid που εληξαν ισοπαλα και στον Αρμαγεδωνα ο Nepomniachtchi κρατησε την ισοπαλια με τα Μαυρα. Ο Karjakin δεν θελησε να εξαντλησει τις πιθανοτητες νικης σε φιναλε Π εναντιον Α και συμφωνησε ισοπαλια μολις 17 κινησεις απο το τελευταιο κοψιμο.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Φοβερη συνεντευξη- Χριστουγεννιατικος μποναμας απο τον Κιρσαν που αποκαλυπτει οτι ο Σμυσλοβ ειχε κι αυτος επαφες μ' εξωγηϊνη νοημοσυνη η οποια μαλιστα τον βοηθησε να νικησει σε δυο παρτιδες τον Hubner στα ματς των διεκδικητων του 1974..

Εμ βεβαια τι να σου κανει η παπυρολογια οταν ο αλλος εχει ανωθεν βοηθεια, ο Κιρσαν δεν ειπε τιποτα για την ρουλετα αλλα ειναι δυνατο να μην τον βοηθησε κι εκει;

http://others.sport-express.ru/reviews/10294/

Παιδια, η πρωτη παραγραφος δεν ειναι πλακα,οντως εκανε τετοιες δηλωσεις, αναμεσα σ' αλλα ωραια..

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Μιλωντας για τον θανατο του Φισερ, ειπε οτι πεθανε απο την ασθενεια των 64 τετραγωνων, και οταν ο ερωτων εμεινε αφωνος εδωσε την επεξηγηση πως εξαντλησε τα 64 τετραγωνα-ετη ζωης, και οταν εφτασε στην ακρη αποφασισε να φυγει. Τον κατεταξε στο διανοητικο επιπεδο του Νευτωνα, του Αϊνσταϊν, του Λεοναρντο ντα Βιντσι, του Tsiolkovsky (Ρωσος αυτοδιδακτος επιστημονας, αναμεσα στους ιδρυτες της συγχρονης αστροναυτικης, αλλα ταυτοχρονα μισανθρωπος που πιστευε πως τα διαστημικα ταξιδια θα εξευγενιζαν το ανθρωπινο γενος) και της.... Baba Vanga (της Βουλγαρας μεντιουμ), και ξαναθυμηθηκε τα δακρυα του (πως λεμε: Οταν εκλαψε ο Φισερ..) εκεινη την ολονυκτια στην Βουδαπεστη, στο σπιτι του Λιλιενταλ, που παιζαν μπλιτς, τρωγαν χαβιαρι, επιναν βοτκα και ο Κιρσαν του εδωσε την επιταγη των 100 χιλ.$ σαν αποζημιωση για τα δικαιωματα που ποτε δεν ελαβε απο την Ρωσικη εκδοση του βιβλιου του. Κατα τας γραφας ο Fischer δηλωσε: Πρωτη φορα στην ζωη μου δεν μ' εξαπατησαν!

Εξαιρετικο αναγνωσμα!

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Δεν τον εκτιμαν σαν αφηγητη τον Κιρσαν στην Ρωσια φαινεται..

Οπως αναφερει το http://chess-news.ru/node/1169 η αναμετρηση Smyslov - Hubner εγινε το 1983 και οχι το 1974, οπως νομιζε ο προεδρος της FIDE, και ο καθενας τους πετυχε μονο μια νικη..

Και ειναι αρκετο αυτο για να μην απολαυσουμε τον μυθο;

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ασφαλώς και ΟΧΙ αγαπητέ Μέτοικε, ασφαλώς και όχι… Μα καλά απ’αυτή την απίστευτη συνέντευξη, αυτό πείραξε τους κακόπιστους?
Χρόνια πολλά και καλά στη Προεδράρα!!