Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Σκακιστική Ολυμπιάδα Νέων



Του Κώστα Τσαρουχά

Σε μια από τις καλύτερες διοργανώσεις που έχουν αγωνιστεί μέχρι τώρα συμμετέχουν οι αθλητές της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων! Η Σκακιστική Ολυμπιάδα που διεξάγεται στο Burdur της Τουρκίας έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες και οι γείτονές μας κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να προβάλουν με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα τους. Άψογη φιλοξενία, η οποία ξεκίνησε ακόμη από την υποδοχή των παικτών στην είσοδο του συνεδριακού κέντρου όπου μας περίμεναν επίσημοι και κορίτσια με παραδοσιακές στολές προσφέροντάς μας λουλούδια και γλυκά στον καθένα μας, ακόμα και κάμερες (για να καταγράψουν την κάθε στιγμή και να μας δώσουν στο τέλος το dvd της διοργάνωσης). Επισκέψεις των αρχηγών στους τοπικούς φορείς (Νομάρχη – Δήμαρχο) και ανταλλαγές δώρων, εκδρομές σε όλα τα αξιοθέατα της περιοχής τα οποία παρεμπιπτόντως βασίζονται κυρίως στον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και το εντυπωσιακότερο όλων η παρέλαση όλων των αποστολών στο κέντρο της πόλης το οποίο ήταν κατακλυσμένο από τους κατοίκους αλλά και τους μαθητές των σχολείων.

Η αίθουσα αγώνων (το Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης) είναι πολύ μεγάλη με άνετους χώρους προσφέροντας τις καλύτερες αγωνιστικές συνθήκες στους αθλητές ενώ κατακλύζεται καθημερινά τόσο από θεατές όσο και από μαθητές μιας και όλα τα σχολεία που διοργανώνουν επισκέψεις για να παρακολουθήσουν τους αγώνες.

Πλήθος τηλεοπτικών συνεργείων καλύπτουν καθημερινά όλα τα ενδιαφέροντα γεγονότα ενώ υπάρχουν ηλεκτρονικές σκακιέρες για όλους με αποτέλεσμα όλες οι παρτίδες να μεταδίδονται ζωντανά από το διαδίκτυο. Επίσης σε τεράστιες γιγαντοοθόνες μπορεί όποιος θέλει να παρακολουθήσει τις παρτίδες.

Αγωνιστικά τώρα η ομάδα της ΣΑΧ στους πρώτους έξι γύρους έχει 2 νίκες (με το Burdur της Τουρκίας 4-0 και την Αγγλία 2,5-1,5), μία ισοπαλία με τη Λιβύη και 3 ήττες (με την Ελβετία 3-1, το Τουρκμενιστάν 4-0 και την Ν. Αφρική 3-1). Με τα αποτελέσματα αυτά ισοβαθμεί στην 14η – 18η θέση με 10,5 βαθμούς. Την πρώτη θέση έχει καπαρώσει θα λέγαμε η ομάδα της Αρμενία με 20 βαθμούς έχοντας μία διαφορά 4 βαθμών από τη δεύτερη ομάδα της Ρωσίας ενώ παράλληλα έχει παίξει με όλους τους βασικούς αντιπάλους της. Σήμερα έχουμε διπλό γύρο και το πρωί η ομάδα μας αγωνίζεται με την Σλοβενία ενώ απομένουν άλλοι 4 γύροι για να ολοκληρωθούν οι αγώνες. Αναλυτικά μέχρι τώρα οι παίκτες μας έχουν τους εξής βαθμούς: Παπαδογιάννης Σεβαστιανός 4, Ναούμ Σπύρος 3, Τσαρουχά Μαριάνθη 1,5 και Αγναντή Δανάη 2.



Σίγουρα η συμμετοχή των νεαρών αθλητών της ΣΑΧ μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να αφήσει οι εμπειρίες που αποκομίζουν είναι τεράστιες και δικαιώνει για άλλη μια φορά την διοίκηση της ΣΑΧ που με το συνεχές τρέξιμό τους μπορεί και προσφέρει αυτές τις ευκαιρίες στα παιδιά της.

Σημαντική βοήθεια για την χανιώτικη αποστολή υπήρξε η υποστήριξη της Νομαρχίας Χανίων, καθώς και της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου και προσωπικά του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου κ.κ. Δαμασκηνού, τους οποίους και ευχαριστεί θερμά.
Μπορείτε να έχετε καθημερινή ενημέρωση από το site της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων http://www.chaniachess.gr/

5 σχόλια:

Ametanoitos είπε...

Καλή συνέχεια!

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Καλη μερα η χθεσινη για την Χανιωτικη ομαδα. Το πρωϊ εκανε ισοπαλια με την πολυ ισχυροτερη στα χαρτια ομαδα της Σλοβενιας,

Papadogiannis Sevastianos 1983 ½ : ½ Tomazini Zan 2257

Naoum Spyridon 1990 1 : 0 Janzelj Tim 2025

Tsarouha Marianthi 1771 0 : 1 Hiti Domen 1952

Agnanti Danai-Kalliopi 1742 ½ : ½ Janzekovic Klemen 1897

ενω το απογεμα νικησε την δευτερη ομαδα του Τουρκμενισταν με 3-1:

Amangeldiyev Gurbangeldi 2004 ½ : ½ Papadogiannis Sevastianos 1983

Meredov Shanepes 1872 0 : 1 Naoum Spyridon 1990

Jorayewa Govher 2064 ½ : ½ Tsarouha Marianthi 1771

Gurtgeldiyeva Abadan 1655 0 : 1 Agnanti Danai-Kalliopi 1742

Ετσι μετα απο 8 γυρους οι Χανιωτες εχουν 15.5 game points (το πρωταθλημα γινεται με τους παλιους κανονισμους και τα mp ειναι το δευτερο κριτηριο ισοβαθμιας) και ισοβαθμουν στις θεσεις 14-16. Σημερα τ' απογεμα δινουν δυσκολο αγωνα με την δευτερη ομαδα της Τουρκιας.
Κανενα προβλημα στην πορεια προς τον τιτλο για την Αρμενικη ομαδα που εχει 4.5 βαθμους διαφορα απο τις υπολοιπες και δεν της εμειναν δυσκολοι αντιπαλοι, ενω για τις αλλες 2 θεσεις θα παλεψουν Ρωσια, Ινδια και Τουρκια.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Ηττα στον προτελευταιο γυρο απο την δευτερη ομαδα της Τουρκιας, για τους Χανιωτες. Τ' αναλυτικα αποτελεσματα:

Emiroğlu Cankut 2110 TUR 1 : 0 Papadogiannis Sevastianos 1983 GRE

Komut Burak 2002 TUR 0 : 1 Naoum Spyridon 1990 GRE

Okay İlkin Ege 1975 TUR 1 : 0 Tsarouha Marianthi 1771 GRE

Karabayir Mustafa Yılmaz(R) 1869 TUR 1 : 0 Agnanti Danai-Kalliopi 1742 GRE

Σημερα το πρωϊ οι Ελληνες νεαροι αντιμετωπιζουν την δευτερη ομαδα της Νοτιου Αφρικης.

Ανώνυμος είπε...

Είναι η δεύτερη φορά που μια ομάδα από τα Χανιά αντιπροσωπεύει την χώρα μας σ' αυτή τη διοργάνωση.
Πέρυσι στο Αχισάρ της Τουρκίας η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί στην ίδια διοργάνωση από τη νεανική ομάδα του Κύδωνα Χανίων, η οποία τελικά είχε καταλάβει την 11η θέση.

Οι συμμετοχές αυτές δείχνουν ότι τα Χανιά παραμένουν ένας ισχυρότατος πόλος ανάπτυξης του σκάκι στην Ελλάδα.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Mε νικη 2.5-1.5 (νικησε ο Ναουμ, ισοπαλια στις αλλες παρτιδες) επι της δευτερης ομαδας της Νοτιου Αφρικης, τελειωσε τους αγωνες της η Χανιωτικη ομαδα. Συγκεντρωσε 19/40 βαθμους, και ισοβαθμησε στις θεσεις 15-17, αναμεσα σε 22 ομαδες.
Πρωταθλητρια χωρις κανενα προβλημα, η Αρμενια με 30.5 βαθμους, ενω η Ινδια πηρε το ασημενιο απο την Ρωσια, αν και οι 2 ομαδες μαζεψαν 27.5 βαθμους.

Συγκεντρωτικα οι Ελληνες σκακιστες (που επαιξαν χωρις αναπληρωματικο) συγκεντρωσαν σε 10 αγωνες:

Παπαδογιαννης Σ. 5.5
Ναουμ Σπ. 7
Τσαρουχα Μ. 2.5
Αγναντη Δ. 4

Πλουσιο φωτορεπορταζ στο http://www.chaniachess.gr/Frameset.htm ενω δεν μπορω ν' αποφυγω και ενα σχολιο στην αποψη οτι η ΕΣΟ συστηματικα δεν στελνει ομαδα στους συγκεκριμενους αγωνες, λογω κοστους. Τα συνολικα εξοδα για τις ομαδες που μετεχουν (4 σκακιστες και ενας συνοδος) περιοριζεται σε 100 ευρω ανα ατομο, συν τα εξοδα μεταβασης, οι διοργανωτες φιλοξενουν μια ομαδα καθε χωρας.

http://wyco2010.tsf.org.tr/en/regulations

Φυσικα αυτο δεν μειωνει σε τιποτα την πρωτοβουλια των Χανιωτικων ομαδων να καλυψουν το κενο.Ωστοσο, αν ειναι τοσο δυσκολο να δημιουργηθει Εθνικη Κ-16, θα μπορουσε η θεση να πηγαινει στον συλλογο που κερδιζει το Πανελληνιο πρωταθλημα Παιδων-Κορασιδων..