Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Εικόνες


Λαϊκό παιχνίδι είναι το σκάκι στην Ουκρανία. Σε στεγασμένο σημείο κάποιου πάρκου του Κιέβου, οι σκακιστές συναντιούνται σε όλη τη διάρκεια της μέρας για παρτίδες μπλιτς χρησιμοποιώντας τα κλασικά λευκά σκακιστικά χρονομέτρα Jantar, ρωσικής κατασκευής, που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ανθεκτικά στο χρόνο και τη βίαια μεταχείριση.



Στο ξενοδοχείο Avant Garde, που βρίσκεται στην περιοχή Ζιντσιρλίκογιου της Κωνσταντινούπολης, στις 9 Δεκεμβρίου ο Στράτος Γρίβας έδωσε σιμουλτανέ χάντικαπ εναντίον 15 αντιπάλων που καλύφθηκε με λεπτομέρειες από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στην επάνω φωτογραφία οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ποζάρουν στο φακό -υπό το βλέμμα του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας- και στην κάτω φωτογραφία ο Γρίβας αντιμετωπίζει έναν πεισματάρη αντίπαλο.

14 σχόλια:

Genoktonia είπε...

Γάτε, εντάξει τον ‘εμπεδώσαμε’ τον Μουσταφά Κεμάλ… φθάνει. Υπάρχουν κάποιοι ξέρεις (Μικρασιάτες, Κύπριοι, Αρμένηδες κ.α)που δεν τους ξυπναει και τις καλύτερες των αναμνήσεων… Και για να μην επιδοθείς στα προσφιλή σου φληναφήματα, σκέψου πως θα σου φαινόταν εσένα να βλέπεις συνεχώς το ‘αγέρωχο’ βλέμμα του Αδόλφου; ..Αρχηγός νομίμου κράτους ήταν κι αυτός…

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Ο Κεμάλ δεν είναι αυτός που δολίως παρέσυρε τους Έλληνες να πάνε να καταλάβουν την Άγκυρα, για να τους την φέρει από πίσω μετά;
Γνωρίζεις μήπως κάτι επί του θέματος, Φαιοκτονία;

Genoktonia είπε...

Πολύ ωραίο το ερώτημα του PFREN. Να απαντήσω λοιπόν ρωτώντας και εγώ: O Αδόλφος δεν ήταν αυτός που δολίως παρέσυρε τους εβραίους τραπεζίτες στο να μη δώσουν μια μπουκιά ψωμί στην παραπαίουσα λιμοκτονούσα Γερμανία του μεσοπολέμου, για να τους τη φερει από πισω μετά; Άρα δικαιολογημένα τα εγκλήματα και των δύο …Επειδή από τα κατά καιρούς σχόλια σου σε θεωρώ ευφυέστατο άνθρωπο, νομίζω καταλαβαίνεις το άστοχο (ενας κακοπροαίρετος θα το έλεγε προβοκατόρικο) της απορίας σου.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Κοινώς, θα προτιμούσες έναν ομοϊδεάτη μεν, αλλόθρησκο δε, Ταλιμπανιστή μουεζίνη στην θέση του Μουσταφά Κεμάλ.
Αυτό είναι απολύτως κατανοητόν (χωρίς Ταλιμπάν οι διάφοροι ΧριστοδουλοΑνθιμοΤζαφέρηδες θα ήταν μόνιμα στο ταμείο ανεργίας), αλλά πες δύο λόγια και για την ταμπακιέρα, ρε αδελφέ...
Προσωπικά, τους έχω χ€σμένους όλους τους "Εθνάρχες", αναγνωρισμένους εκ της ιστορίας η μη, και ακόμη πιο χ€σμένους έχω αυτούς που τους αναδεικύουν σε Εθνάρχες: τους οπαδούς τους.
Μάλλον δεν έχουμε και πολά περιθώρια να βρόύμε άκρη στην κουβέντα μας, ε;

trilizas είπε...

Αμάν κι εσύ βρε γάτε, δεν έχεις καμιά φωτογραφία με τον Καραϊσκάκη να παίζει σκάκι, μπας και ηρεμήσουν μερικοί;

Genoktonia είπε...

Κάνεις λάθος! Ήδη τη βρήκαμε την άκρη στην κουβέντα μας. ‘Προσωπικά, τους έχω χ€σμένους όλους τους "Εθνάρχες", αναγνωρισμένους εκ της ιστορίας η μη’. Βλέπεις να έχω πει κάτι διαφορετικό; Όσο για εσάς κε Τρίλιζα, περιοριστείτε στην τρίλιζα. Δεν είστε για πιο απαιτητικά πνευματικά παίγνια. (Όχι ο αυνανισμός δεν πιάνεται, όσο καλή φαντασία και να χεις).

Ανώνυμος είπε...

Καλα τα λει ο γενοκτονιας! Αμαν πια με τις ΄στημενες’ φωτογραφιες του αναμορφωτη του τουρκικου σκακιου Γριβα, υπο την ‘σκεπη΄του –ολως τυχαια εμφανιζομενου στο πλανο- Ατατούρκ. Ριξτε τωρα χολη για πολιτικαντηδες, καρατζουρμερηδες και φασισταριά.

Ανώνυμος είπε...

Βασικά η συγκεκριμένη "αθώα" φώτο αναρτήθηκε μόνο και μόνο για να προκαλέσει σχόλια.

KK είπε...

To ότι το ελληνικό κράτος έκανε καταχτητικό-επεκτατικό πόλεμο, άρα οι Τούρκοι έιχανε το δικαίωμα και την υποχρέωση να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, δεν κάνει τον Κεμάλ υπεράνω πάσης κριτικής.

Sefardite είπε...

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, o ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους, και ο "Πατέρας των Τούρκων" γεννήθηκε το 1881 στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ήταν Εβραϊκής καταγωγής από την αίρεση των Ντονμέδων. Οι Ντονμέδες αριθμούσαν κοντά στα 15,000 άτομα, και ήταν μια υπόγεια αίρεση Σαμπεταϊνών Εβραίων που είχαν μουσουλμανικά ονόματα, και που προς τα έξω συμπεριφέρονταν ως Μουσουλμάνοι, αλλά κρυφά πίστευαν στον Σαμπετάι Σέβι, τον ψευδή Μεσσία του 17 ου αιώνα, και διεξήγαγαν προσεκτικά φυλασσόμενες προσευχές και τελετουργίες στο όνομα του. Οι Ντονμέδες ήταν απόγονοι των Σεφαρδιτών Εβραίων που ζούσαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία (Ανδαλουσία) για αιώνες, μέχρι που οι Μουσουλμάνοι Άραβες έχασαν τον έλεγχο της Ανδαλουσίας από τους Χριστιανούς. Οι Χριστιανοί έδωσαν στους Εβραίους την δυνατότητα επιλογής μεταξύ θανάτου, αλλαξοπιστίας, και την εξορία, έτσι βρήκαν το άσυλο και την ευτυχία τους στις Οθωμανικές χώρες του Σουλτάνου, στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του 1492.Οι παππούδες του Κεμάλ Ατατούρκ, από την πλευρά της μητέρας του, έγιναν μουσουλμάνοι το 1834, ώστε να μην φορολογούνται από την Οθωμανική Αρχή. Το 1911, ένας Εβραίος εκδότης εφημερίδας που είχε το όνομα Ιταμάρ Μπέν- Αβί γράφει ότι συνάντησε τυχαία τον Ατατούρκ στο ξενοδοχείο Kamenitz στην Ιερουσαλήμ, όπου ο Ατατούρκ εξομολογείται για πρώτη και μοναδική φορά στην ενήλικη ζωή του, ότι ήταν Εβραϊκής καταγωγής. Ο Ιταμάρ Μπεν- Αβί περιγράφει δύο συναντήσεις με τον Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος δεν είχε ακόμη πάρει το όνομα του Ατατούρκ, «Πατέρας των Τούρκων». Και οι δύο συναντήσεις έγιναν στη Γαλλική γλώσσα, ήταν κυρίως για την Οθωμανική πολιτική, και συνοδεύονταν με μεγάλες ποσότητες άρακ, το Αραβικό τσίπουρο. Στην πρώτη από αυτές τις δύο συναντήσεις, ο Κεμάλ εμπιστεύθηκε να εξομολογείσει τα εξής:
"Είμαι απόγονος του Σαμπετάι Σέβι, - δεν είμαι πραγματικά Εβραίος πλέον, αλλά εξακολουθώ να είμαι ένθερμος θαυμαστής αυτού του προφήτη σας. Η γνώμη μου είναι ότι κάθε Εβραίος στη χώρα αυτή καλά θα κάνει να ενταχθεί στο στρατόπεδο του".
Κατά τη δεύτερη συνάντηση που έγινε 10 μέρες αργότερα στο ίδιο ξενοδοχείο, ο Μουσταφά Κεμάλ είπε σε ένα σημείο:
"Έχω στο σπίτι μια Εβραϊκή Βίβλο που τυπώθηκε στη Βενετία. Είναι αρκετά παλιά, και θυμάμαι τον πατέρα μου που με έπαιρνε σε ένα Καραΐτη δάσκαλο που μου δίδαξε να τη διαβάζω. Θυμάμαι ακόμα μερικά λόγια της, όπως...
" Και ο Ιταμάρ Μπεν-Αβί συνεχίζει: "Έχει διακόψει να μιλά για λίγο, τα μάτια του έψαχναν κάτι στο καινό. Στη συνέχεια θυμήθηκε":
"Shema Yisra'el, Adonai Elohenu, Adonai Ehad"!
"Αυτή είναι η πιο σημαντική μας προσευχή, Λοχαγέ."
"Και δική μου μυστική προσευχή , Cher Monsieur", απάντησε, ξαναγεμίζοντας τα ποτήρια μας.
..Eτσι εξηγειται ο ερωτας του Γάτου για τον Σεφαρδιτη σφαγέα (Ο Γριβας βεβαια βφγαζει απλά μεροκάμματο)

Schrödinger's Cat είπε...

Λερώνουν οι αναπαραγωγές ευφάνταστων ιστοριών από τις σαβουρο-ιστοσελίδες του ελληνικού εθνικιστικού χώρου.
Με περισσότερη φειδώ το κοπιπάστωμα από τέτοιες απίθανες πηγές, παρακαλώ.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Προφανώς είναι οι ίδιες πηγές που "ανακάλυψαν" ότι και ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι ήταν και αυτός Εβραίος, όπως επίσης και ο σκύλος του σπιτονοικοκύρη μου (τον φωνάζουν Σίμο, οπότε είναι προφανής η κατωτέρα του φυλετική ποιότης).

Ελαΐς είπε...

Επίσης πρέπει να επισημανουμε οτι ΚΑΙ ο παλαιστίνιος που εβαλε προχτες φωτογραφία το μπλογκ, είναι και αυτος εβραίος, αλλα βέβαια μας το κρύβουν.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Μια και τόφερε η κουβέντα:

Δημοσιογράφος: Γνωρίζετε φυσικά ότι το πειρατικό CD κυκλοφορεί ευρέως.

Lady Άντζελα: Να συλληφθεί αμέσως αυτός ο Εβραίος! Πως του επιτρέπουν να κυκλοφορεί ελεύθερος;