Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Οι ευχές

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα του 2010 οι εφημερίδες μιλούν για επιδημία κατάθλιψης, στις λαϊκές αγορές καλοντυμένοι κύριοι περιμένουν να απογευματιάσει για να προμηθευτούν ζαρζαβατικά από το σωρό, το χαμόγελο σπάνια το συναντάς αβίαστο, η εργασιακή αβεβαιότητα είναι καθημερινότητα, η διασκέδαση γίνεται λιγότερο ηχηρή, ένα παιδί σε κοιτάζει στα μάτια και σου λέει ψέμματα, οι φαρμακοποιοί χορηγούν περισσότερα ψυχοφάρμακα από κάθε άλλη φορά, ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός λέει ότι προτιμά την κρίση από τον νεοπλουτισμό και το λαϊφστάιλ του Καγιέν, οι επιχειρήσεις μάς προτείνουν φτηνά δώρα, αρκετοί συνεχίζουν να κάνουν γιορτές στο Λονδίνο, ο Νικόλας έκλεισε το μαγαζί του και βιοπορίζεται παίζοντας μουσική στο δρόμο, η τηλεόραση αναπαράγει πλήξη μοναξιά και ψέμματα, το ραδιόφωνο παίζει επαναληπτικά πλέιλιστ από υπολογιστή, ο στίχος της Κικής Δημουλά «δύσκολα μετά βίας προχωρείς/λες κι έχει συλλαλητήριο/η ερημιά στους δρόμους» φαίνεται τόσο επίκαιρος, η Μαρία Κατζουράκη λέει πως οι ευχές της Πρωτοχρονιάς έπαψαν να είναι πληθωριστικές και μαξιμαλιστικές, περιοριζόμαστε σε πιο συμβατικά επιτεύγματα. Ακούγεται σαρκαστικό να ευχηθεί κανείς «ευτυχία» σε αυτό το περιβάλλον. Θα είναι φωτεινό το 2011; Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ αποκλείουν το ολόφωτο.

Σε κάθε περίπτωση, εύχομαι απλώς καλή χρονιά με την ελπίδα να πραγματωθούν οι μικρούληδες προσιτοί και ορατοί στόχοι που βάζει ο καθένας. Και να συνεχιστούν οι μικρές προσωπικές νίκες στη φθορά και το χρόνο, που συμβολίζονται με κάθε ημερολογιακή αλλαγή έτους. Τις μεγαλεπήβολες ευχές ας τις αφήσουμε στο συρτάρι για το άδηλο μέλλον.
Να θυμηθούμε, κάνοντας ένα άλμα στο ιστορικό κενό και διατηρώντας την παράδοση του ιστολογίου να αναπαράγουμε κάθε φορά, τέτοια μέρα, αριστουργηματικές σκηνές από κινηματογραφικές πρωτοχρονιές, πως είδε ο Αγγελόπουλος την παραμονή πρωτοχρονιάς του 1946 στο «Θίασο». Δεκάλεπτης διάρκειας σκηνή, με τραγούδια και χορό, που είναι κατά τη γνώμη μου από τις κορυφαίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Αξίζει να την παρακολουθήσετε ολόκληρη:

10 σχόλια:

Ηράκλειτος επαίτης είπε...

Ωραία ανάρτηση! Εύχομαι σε όλους τους φίλους αυτού του ωραίου ιστότοπου αισιοδοξία για τη νέα χρονιά.
Όσο δύσκολοι και να ναι οι καιροί όλοι έχουμε έναν(τουλάχιστον) λόγο να είμαστε αισιόδοξοι. Τα υπόλοιπα καλά έπονται σαν φυσικό επακόλουθο. Το έχει πει από πολύ παλιά ο Σκοτεινός των Ανδροκλειδών : ‘Εάν μη έλπηται ανέλπιστον, ουκ εξευρήσει.’

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που έγραψε ο γάτος για τους GM δεν δείχνει τη μετριοφροσύνη του, αλλά ίσα ίσα τον παρουσιάζει πολύ υπερόπτη Σαντορινιό.

Ανώνυμος είπε...

καλή χρονιά

Ανώνυμος είπε...

Καλύτερη χρονιά σε όλες και σε όλους. Γόνιμες και παραγωγικές να είναι οι αντιπαραθέσεις σας.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
(Και με ρέγουλα το πατροπαράδοτο κουμάρι σήμερα..:-))

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Καλή χρονιά!

Να μην ανησυχούμε για την ποιότητα των όσων γράφουμε σε post, γιατί έτσι και αλλιώς το clutter θα υπάρχει πάντα στο διαδίκτυο. Αν θέλαμε να χτυπήσουμε το κακό στη ρίζα του θα γράφαμε 1-2 κουβέντες.

Αρκεί η καλή θέληση...

Ανώνυμος είπε...

Protimo kai egw tin krisi apo ton neoploutismo! pou distixos ton ezisa poli giro mou sta perivalonta pou etixa! krisi kai pali krisi, i krisi fernei anthropia

IliasPan είπε...

Το 2010 από ότι φαίνεται ήταν το πιο παραγωγικό στην μέχρι τώρα ιστορία αυτού του μπλογκ με 520 αναρτήσεις! Σίγουρα αυτό οφείλεται και στην συμμετοχή του Μέτοικου που έδωσε έναν νέο αέρα!
Επομένως πολλά μπράβο στον Γάτο, τον Μέτοικο και όλους τους συνεργάτες του ιστολογίου (ακόμα και σε αυτούς που συνεισφέρουν απλώς με τα σχόλιά τους) για αυτό που μας προσφέρουν και εύχομαι το 2011 να συνεχίσεις να είναι το ίδιο παραγωγικό!

(Η αναγνωσιμότητα του ιστολογίου δείχνει την απήχηση που μπορεί να έχει το σκάκι ακόμα και έξω από τον στενό σκακιστικό κύκλο όταν έχει τα κατάλληλα συνοδευτικά)

Καλή Χρονιά!

Δανάη είπε...

Καλή χρονιά εύχομαι, για τα απλά καθημερινά πράγματα που ζούμε.

Δανάη είπε...

Απίστευτης δύναμης κινηματογραφική σκηνή, αριστούργημα. Γεμάτη αλληγορίες.