Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Αρχηγικό μοντέλο στο σκάκι

Από τον κ. Βασίλη Μπετσάκο, πρόεδρο της Σκακιστικής Παρέμβασης Τριανδρίας, έλαβα το παρακάτω κείμενο, που περιέχει θλιβερές διαπιστώσεις για τα σκακιστικά δρώμενα, αλλά ελπίζω τουλάχιστον να αποτελεί έναυσμα για γόνιμη συζήτηση:


Το αρχηγικό μοντέλο στη διοίκηση των σκακιστικών κοινών
(και οι παρενέργειές του)

Και τα σκακιστικά κοινά περνάνε κρίση. Ποικίλα συμπτώματα μας επιτρέπουν να τη διαπιστώσουμε:

• Καταφανής δυσαρμονία ανάμεσα στις αποφάσεις της διοίκησης και το κοινό αίσθημα σωματείων και σκακιστών (βλ. ενδεικτικά την απόφαση της ΕΣΟ για τη σύνθεση της Α΄ Εθνικής).
• Πολιτειακή απαξίωση (βλ. με ποια άλλα αθλήματα συγκαταλέχθηκε το σκάκι στα γκρουπ χρηματοδότησης από την Πολιτεία).
• Διαρκής αμφισβήτηση για πολλά και ποικίλα ζητήματα· δεν υπάρχει σχεδόν καμία προοπτική ή ιδέα που να συσπειρώνει τον σκακιστικό κόσμο (βλ. γκρίνια για τα Διασυλλογικά Πρωταθλήματα).
• Παντελής έλλειψη μακροπρόθεσμου κεντρικού σχεδιασμού, πλειοδοσία σε συγκυριακές επιλογές.
• Διαρκής αύξηση του κόστους για τους σκακιστές –και μάλιστα για τους νεαρούς αθλητές (βλ. ενδεικτικά την αύξηση κατά 66,% στο παράβολο των Προκριματικών της ΕΣΣΘ-Χ, από 12 σε 20 Ευρώ, και την καθιέρωση για πρώτη φορά παραβόλου στις Περιφερειακές Σχολικές Διοργανώσεις της Θεσσαλονίκης).
• Υποβάθμιση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος (σε ποιο άλλο άθλημα απείχαν τόσες ομάδες από την κορυφαία εθνική διοργάνωση;).
• Στροφή του σκακιστικού κόσμου στα πολυδάπανα Ατομικά Τουρνουά, που σχεδόν πάντα συνδυάζονται με τη διαμονή σε κάποιο πολυτελές ξενοδοχείο.

Μέρος του προβλήματος οφείλεται στο αρχηγικό μοντέλο διοίκησης των σκακιστικών κοινών, το οποίο επικράτησε στη χώρα μας τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια (βλ. ενδεικτικά ΕΣΟ και ΕΣΣΘ-Χ). Είναι προφανές ότι το μοντέλο αυτό, καθώς και οι άνθρωποι που το προσωποποίησαν, πρόσφερε ό,τι είχε να προσφέρει. Εδώ και πολλά χρόνια συντηρείται μέσω παρασκηνιακών συναλλαγών, πρόσκαιρων επιλογών, ανίερων συμμαχιών.
Οι αρνητικές παρενέργειες του αρχηγικού μοντέλου ομαδοποιούνται, κατά τη γνώμη μου, σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

Α) Υποβάθμιση των δημοκρατικών διαδικασιών.
- Αδιαφάνεια στη λήψη αποφάσεων. Καίριες επιλογές περνάνε από τα Συμβούλια χωρίς ψηφοφορίες.
- Συμμετοχή σε Γενικές Συνελεύσεις σωματείων που θα έπρεπε βάσει Καταστατικού να έχουν διαγραφεί από τις Ενώσεις τους. Σωματεία-φαντάσματα!
- Συνελεύσεις που συζητάνε θέματα ανύπαρκτα στην Ημερήσια Διάταξη. Σύμβουλοι που απουσιάζουν πάντοτε και δεν αναπληρώνονται ποτέ. Απαρχαιωμένα Καταστατικά. Συμβούλια που μπορούν να παραμείνουν νόμιμα και ενεργά, ακόμα κι αν έχουν παραιτηθεί περισσότερα από τα μισά μέλη τους.
- Πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα. Σύμβουλοι-πρόβατα, παρατάξεις-μαντριά.
- Άγνοια ή και απαξίωση των διαδικασιών δημόσιου διαλόγου.
- Ανενεργείς Επιτροπές. Αποτελμάτωση.

Β) Υποβάθμιση του καθαρά αγωνιστικού τομέα, αλλά και της σχετικής με αυτόν δημοσιότητας.
- Απαξίωση των Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων τόσο από τον σκακιστικό κόσμο όσο και από την κοινωνία.
- Παντελής αδιαφορία των ΜΜΕ για το σκάκι και τις μεγάλες εγχώριες διοργανώσεις.
- Αδυναμία διείσδυσης στα σχολεία και τη σχολική ζωή.
- Παραθεώρηση των αξιών του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Ενίσχυση ενός (ανεδαφικού) πνεύματος επαγγελματισμού και πρωταθλητισμού.

Γ) Οικονομικά και διοικητικά προβλήματα .
- Κρατικοδίαιτο οικονομικό μοντέλο.
- Παντελής αδυναμία αυτοχρηματοδότησης. Ομοσπονδίες και Ενώσεις «χωρίς πρόσωπο» απέναντι στην πολιτεία αλλά και την κοινωνία.
- Συντήρηση ενός πνεύματος νεοπλουτισμού σε πλήρη δυσαρμονία με την ευρύτερη οικονομική κρίση.
- Και ίσως το κυριότερο και θλιβερότερο: Απροθυμία ανθρώπων που αγαπούν ειλικρινά το σκάκι να ασχοληθούν και να προσφέρουν στη διαχείριση των κοινών.

Πρέπει να τελειώνουμε πια με το αρχηγικό μοντέλο. Μια αρχή θα μπορούσε να γίνει, αν οι ίδιοι οι επί δεκαετίες κρατούντες το συνειδητοποιήσουν και αφήσουν τις καρέκλες. Με την εμπειρία τους μπορούν να προσφέρουν και από μη αρχηγικές θέσεις. Αν δεν το κάνουν όμως οι ίδιοι, πρέπει επιτέλους να ενωθούμε και να τους εξαναγκάσουμε.

ΥΓ
Τα παραπάνω γράφονται με ειλικρινές ενδιαφέρον για το σκάκι και –απολύτως- χωρίς καμία βλέψη συμμετοχής σε οποιαδήποτε δημόσια θέση έξω από τον μικρό σκακιστικό σύλλογό μου.

24 σχόλια:

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι διαπιστώσεις που γίνονται στο κείμενο του Βασίλη Μπετσάκου, με τις περισσότερες από τις οποίες συμφωνώ. Το θέμα φυσικά είναι τι θα γίνει στο μέλλον, όπως εξάλλου και ο ίδιος αναλογίζεται. Μια προφανής λύση είναι τροποποίηση του Καταστατικού, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να έχει θητεία σε θέσεις Προέδρου και Αντιπροέδρου της ΕΣΟ μεγαλύτερη από αυτήν του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύω όμως ότι οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή δεν αρκεί, αν δεν πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και αλλαγή νοοτροπίας: το αρχηγικό μοντέλο δεν θα είχε τόση πέραση στον σκακιστικό χώρο, αν δεν το είχε αποδεχτεί η πλειοψηφία των σκακιστικών παραγόντων.

Ανώνυμος είπε...

σωστες οι διαπιστωσεις για την πραγματικοτητα του σκακιου, αλλα σχετικα με το αρχηγικο μοντελο που καταληγει? Υπαρχει αλλο μοντελο απο το αρχηγικο να αντιπροτεινει? Παντου υπαρχει ενας αρχηγος οπως και να το κανουμε.

Ανώνυμος είπε...

Με ποια αλλα αθληματα συγκαταλεγεται το σκακι στις επιχορηγησεις??

Ανώνυμος είπε...

Τι ωραία που τα γράφει ο κος Μπετσάκος...!
Ξέρετε, είναι πολύ εύκολο για τον καθένα μας να αφορίσουμε τους πάντες σε μια τόσο δύσκολη εποχή, αλλά δεν βλέπω να δίνει λύσεις.
Κατηγορώ τα πάντα,αλλά τι προτείνω ?
Τίποτα, λόγια όμορφα, χαριτωμένα , που ηχούν ωραία στα αυτιά μας και μπλα, μπλα , μπλα ...
Και μετά τι?
Αααα, εγώ δεν έχω διάθεση να ασχοληθώ πλην του συλλόγου μου κλπ.
Τι ωραία..!
Συγχαρητήρια κε Μπετσάκο, σίγουρα θα βρείτε υποστηρικτές στην δύσκολη εποχή που διανύουμε , ευννοεί και το κλίμα άλλωστε.
Δεν πάτε όμως κάποια στιγμή να βγάλετε και σεις τα κάστανα από την φωτιά ? ή μήπως φοβάστε οτι θα καεί το χέρι σας ?

Ο Ανώνυμος

Ανώνυμος είπε...

Μια σύγκριση ανάμεσα στα Νεανικά της ΕΣΣΝΑ και στης ΕΣΣΘ-Χ
Συμμετοχές ΕΣΣΝΑ: Πάνω από 400, ΕΣΣΘ: κάτω από 200.
Χώρος διεξαγογής: Σχολικό συγκρότημα/Grang Hotel.
Παράβολο: 10Ευρώ/20 Ευρώ.
Ειδική Ιστοσελίδα: Ναι/Όχι
Ζωντανή μετάδοση: Ναι/΄Οχι
PGN: Ναι/΄Οχι
Παράληλες εκδηλώσεις:
ΕΣΣΝΑ: Επίδειξη Σιμουλτανέ, σύντομη ομιλία και υπογραφή αυτογράφων από τον GM και πολύ-πρωταθλητή Ελλάδας Χρήστο Μπανίκα (Πέμπτη, 23.12.2010 και ώρα 18.00)
- Διάλεξη περί του Συστήματος ΕΛΟ από το Μ.Καλούμενο (Κυριακή, 26.12.2010 και ώρα 18.30)
- Συνάντηση με συντονίστρια την ψυχολόγο Χρ. Πουλοπούλου και θέμα «Παιχνίδι – Επικοινωνία - Υποστήριξη» (Δευτέρα, 27.12.2010 και ώρα 17.30)
- Σεμινάριο Διαιτησίας με εισηγητές τους Διεθνείς Διαιτητές Σωτήρη Λογοθέτη και Μιχάλη Πρεβενιό (27, 28 και 29.12.2010 και ώρα 17:30 - 20:30)
- Επίδειξη Σιμουλτανέ, σύντομη ομιλία και υπογραφή αυτογράφων από τον GM και πρωταθλητή Ελλάδας Γιάννη Νικολαϊδη (Πέμπτη, 30.12.2010 και ώρα 18.00)
- Απονομή επάθλων των Ομαδικών Πρωταθλημάτων και Κυπέλλων Διοργανώσεων Ε.Σ.Σ.Ν.Α. 2010 (Πέμπτη 30.12.2010 ώρα 21:00)
ΕΣΣθ: Διαγωνσμός λύσης προβλημάτων.

Ανώνυμος είπε...

Tι συσχέτιση είναι αυτή τώρα των αρωστημένων τοπικιστών (εθνικιστών)μεταξύ Αθηνας και Θεσσαλονίκης? Πράγματι πάντων το πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης είναι πραγματικό τουρνούα διεξάγεται κατω από άψογες συνθήκες για αθλητές και γονείς. Χωρίς φανφάρες που δε χρειάζονται εαν δεν εξαφαλίσεις τα βασικά για τη διεξαγωγή αγώνων. ¨Οσο για τη συμμετοχή πάντα είναι έτσι καθώς στη Θεσσαόνίκη υπάρχουν τα μισά σωματεία και το 1/4 του ΄πληθυσμού της Αθήνας. Σταματήστε να υποτιμάται την νοημοσύνη των σκακιστών και αφήστε τους φθηνούς λαϊκισμούς και εθνικισμούς. Ο λαίκισμός και τοπικισμός είναι τα εργαλεία μέτριων και ματαιόδοξων ανθρώπων.

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον ο προβοκάτορας που έγραψε και τα δύο τελευταία σχόλια πρέπει να σταματήσει να υποτιμά τη νοημοσύνη μας! Οι χοντράδες του, για τις οποίες αφιερώνει όλο το χρόνο του, μόνο γέλιο προκαλούν. Ας αφήσει τους ανθρώπους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να κάνουν τη δουλειά τους και αυτός ας βρει μια γυναίκα της ηλικίας του να ζήσουν τον ερωτά τους! :-)

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Πραγματικά απορώ τι ενδιαφέρον βρίσκουν ορισμένοι εδώ μέσα να ξεκατινιάζονται εσαεί λάϊκ δις...
Τουλάχιστον οι χουλιγκάνοι στο γήπεδο και εκτονώνονται αποτελεσματικότερα (ειδικά αν έχουν χαπακωθεί πριν), και αποδεικνύουν την ανδροπρέπειά τους ολιγότερον ανώνυμα. Μπας και ασχολείστε με λάθος παιχνίδι, καλά μου παιδάκια;

Παλιοτόμαρο είπε...

Tο μπλογκ έχει γίνει ανυπόφορα μονότονο πια. Απ’ τη μια οι ‘ανώνυμοι υβριστές’ κι απ την άλλη οι ‘επώνυμοι’ και το επίσημο όργανο τους ο PFREN ,αρχιυβριστής επίσης, αλλά ‘καλός’ και ‘γνωστός’ και ‘Παναγιωτάκης’. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι ακόμη και γενικά σοβαροί και ποιοτικοί σχολιαστές (όπως ο Καλοπροαίρετος, ο Ριζόπουλος και άλλοι) που μάλλον τον γνωρίζουν και προσωπικά , χαριεντίζονται μαζί του και εμμέσως συμπλέουν με τις κακόγουστες αηδίες και τις βρισιές του προς τους κακούς ‘ανώνυμους’. Βέβαια πρωταίτιος είναι ο Γάτος που προστατεύει επιλεκτικα (ανάλογα με τις γνωριμίες του προφανώς) παρά το μανιφεστο του για ελευθερο διαλογο με ιδιες προϋποθέσεις για ολους και προφανώς γουστάρει το ολο μπαχαλο –για λογους τηλεθέασης που λένε-. Από τους παλιούς σχετικά εδώ, ψιλοβαρέθηκα και την κάνω με ελαφρά… Αντίο σας και ευχαριστώ για τα ψάρια!

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Το ότι κάποιοι εδώ μέσα δεν έχουν επάνω τους ίχνος αξιοπρέπειας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος τους την έχει κλέψει, κύριε παλιοτόμαρε. Όσο για την αποχώρησή σας, θα λυπηθούν όλοι- εκτός ίσως από τα ψάρια.

Ανώνυμος είπε...

κατ'αρχας ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε ολους και του χρονου να εισαστε υγιεις,δημιουργικοι και χαρουμενοι.
Το κειμενο του Β.Μπ. βαζει καποια ζητηματα -οχι αγνωστα- και προχωραει σε καποιες διαπιστωσεις και ειτε συμφωνει καποιος ειτε διαφωνει το συγκεκριμενο κειμενο θα μπορουσε και θα επρεπε να χρησιμευσει σαν βαση διαλογου και προβληματισμου... αντ'αυτου στα 10 σχολια που διαβασα τα περισσοτερα ειναι ανωνυμες προσωπικες αντεγκλησεις χωρις κουβεντα για την ταμπακιερα... προφανως το επιπεδο του διαλογου ερχεται να δικαιωσει και να επιβεβαιωσει μερος των διαπιστωσεων του αρχικου κειμενου για τη δεινη θεση που εχει περιελθει το σκακι...
Προτασεις εχει το κειμενο οχι συγκεκριμενες και οποιος ξερει να διαβαζει τις διαπιστωνει... οταν λεει να σταματησει το αρχηγικο μοντελο σαφως αντιπροτεινει την συλλογικη δραση (παντα θα υπαρχει αρχηγος αλλα δεν σημαινει αυτο "αποφασιζω και διατασσω" ). Οταν διαπιστωνει οτι υπαρχει δραση σωματειων-σφραγιδων κατα παραβαση και των ισχυοντων καταστατικων ζηταει να τηρειται η νομιμοτητα, οταν λεει για πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα- Σύμβουλοι-πρόβατα, παρατάξεις-μαντριά σαφως αντιπροτεινει αναλογικο εκλογικο συστημα και αλλαγες στο καταστατικο... θα μπορουσα να συνεχισω να γραφω και να σας αναλυσω το κειμενο παραγραφο παραγραφο ομως επειδη οι περισσοτεροι απο σας εισαστε σκακιστες μαλλον στην αναλυση εισαστε καλυτεροι απο μενα αν και δυστυχως την περιοριζετε μονο στην σκακιερα και δεν μπορειτε να αναλυσετε ουτε ενα απλο κειμενο ουτε πολυ περισσοτερο τα τεκταινομενα στον σκακιστικο κοσμο και πολυ περισσοτερο στην κοινωνια μας...
Ευχομαι να ακολουθησουν σχολια επικοδομητικα με θεσεις αντιθεσεις και προτασεις... επισης σας ευχομαι καλη Πρωτοχρονια ! !
Σταμουλης Δημητρης (μη σκακιστης) μελος του Δ.Σ. των σκακιστικων συλλογων Τριανδριας

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Κύριε Σταμούλη, με όλο το σέβας αλλά είστε κομματάκι αυστηρός στην κριτική σας για τους σχολιαστές του συγκεκριμένου μπλογκ. Προσωπικά(θεωρώ ότι ξέρω να διαβάζω στοιχειωδώς σωστά και αν και σκακιστής(?!) μάλλον μπορώ να αναλύσω και δυο αρλούμπες που δεν περιέχουν βαριάντες), τις όποιες προτάσεις(δεν κρίνω εδώ την ουσία τους) τις διάβασα στο δικό σας σχόλιο και όχι στο αρχικό της ανάρτησης. Το αν έπρεπε κάποιος να τις θεωρήσει προφανείς είναι συζητήσιμο.
Τέλος (αφού σημειώσω για τους τρίτους ότι ουδεμία γνωριμία η άλλη σχέση έχουμε, ούτε μετέχω της σκακιστικής ‘πολιτικής’ καθοιονδήποτε τρόπο) επιτρέψτε μου να σας θέσω μια ειλικρινά καλοπροαίρετη ερώτηση. Υπογράφετε ως ‘’(μη σκακιστής) μέλος του Δ.Σ. των σκακιστικων συλλογων Τριανδριας’’ Συγγνώμη, αλλά ΓΙΑΤΙ είστε εκεί όντας μη σκακιστής?
Ελπίζω να μη σας έθιξα, απλά επειδή όπως λέτε μάλλον ‘δεν μπορειτε να αναλυσετε ουτε ενα απλο κειμενο ουτε πολυ περισσοτερο τα τεκταινομενα στον σκακιστικο κοσμο και πολυ περισσοτερο στην κοινωνια μας...’
παρακαλώ βοηθήστε μας να καταλάβουμε αυτά τα τεκταινόμενα…
Υ.Γ. Καλή Πρωτοχρονιά επίσης!

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Γιώργο, και εσύ είσαι αυστηρός με τον κο Σταμούλη. Εδώ έχουν μπει στο παρελθόν άνθρωποι εντελώς άσχετοι με το σκάκι στο Δ.Σ. της ΕΣΟ, εσένα σε χάλασε που ο μη σκακιστής κος Σταμούλης, με την ιδιότητα (ίσως) του γονέα, η συγγενή, η φίλου, η, έστω στην χειρότερη, επαγγελματία παράγοντα, είναι στο Δ.Σ. της Τριανδρίας;
Πάντως είναι περίεργος ο τρόπος που ερμηνεύει το (πολύ καθαρό) κείμενο του κου Μπετσάκου, και το οποίο κείμενο είναι Φιλιππικός. Μιλάει μεν γενικώς και όχι και τόσο αορίστως για αρχηγικό μοντέλο, αλλά με το δάχτυλο δείχνει συγκεκριμένο πρόσωπο.
Θα είχα ίσως την απορία, και θα ζητούσα περισσότερες διευκρινήσεις, αλλά αυτές τις έχω ήδη πάρει από τον Γιώργο Βλάσση στο δικό του μπλογκ, , και ο οποίος φαίνεται να είναι τουλάχιστον εξίσου ενοχλημένος.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Τι αυστηρός ρε συ Παναγιώτη, το σχόλιο του Κ.Σταμούλη ήταν σαφέστατο και απαξιωτικότατο για σχεδόν το σύνολο των σκακιστών. Εμμέσως πλην σαφώς μας καλεί να περιοριστούμε στο ευτελές πνευματικό έργο της …ανάλυσης βαριαντών (στο οποίο λέει μάλλον(!!) είμαστε καλύτεροι αυτού-του ΜΗ σκακιστού υπενθυμίζω) γιατί για τις ‘σοβαρές αναλύσεις’ (του σκακιστικού και κοινωνικού γίγνεσθαι (!!??)… είμαστε ανεπαρκείς.
Έχουμε λαλήσει τελείως μου φαίνεται σ’αυτόν το χώρο και συ ως παλιοσειρά θυμάσαι τις εποχές που πρόεδροι των συλλόγων ήταν κατά 99% σκακιστές (κατά κανόνα ισχυροί σκακιστές και μαιτρ) . Μετά βέβαια πλημμύρισε ο Χώρος ‘επαγγελματίες’ και ‘τεχνοκράτες’ (που δεν ξέρουν να τα στήνουν, αλλά αγαπούν το άθλημα ως ιδέα βρε αδελφέ…) και η πρόοδος ήταν ραγδαία.
Δεν έχω απολύτως τίποτε προσωπικό με τον κύριο Σταμούλη, απλώς το σχόλιο του μου έδωσε το έναυσμα(και την τσαντίλα αν θέλεις) να θέσω κάποιες σκέψεις για τους κάθε λογής και κινήτρου παράγοντες και παραγοντίσκους των οποίων βρίθει σήμερα το ελλ. Σκάκι. Αλλά βέβαια εν τέλει για όλα φταίει ο κακός ‘αρχηγικός’ Μακρόπουλος…

Ανώνυμος είπε...

κυριε Ριζοπουλε επειδη δεν ειναι στις προθεσεις μου να μπω σε προσωπικες αντιδικιες αλλα να βοηθησω ωστε να ανοιξει μια κουβεντα για τα κακως κειμενα του χωρου θα αντιπαρελθω καθε μομφη προς το προσωπο μου απαντωντας μονο στο ερωτημα τι δουλεια εχει ενας μη σκακιστης στο Δ.Σ ενος σκακιστικου συλλογου... οπως σωστα μαντεψε αλλος συνομιλητης ειμαι ταλαιπωρος πατερας σκακιστριων και ειπα να αφιερωσω ενα μερος του ελευθερου χρονου μου ασχολουμενος με αυτο που αγαπαν τα παιδια μου... ειχα δε την τυχη η ολη μου ενασχοληση να γινει μεσα απο τους συλλογους της Τριανδριας που ειναι ζωντανα κυτταρα αναπτυξης του αθληματος και λειτουργουν με υποδειγματικα δημοκρατικα τροπο στον αντιποδα οσων επισημαινει η αρχικη αναρτηση οτι συμβαινει τοσο σε ΕΣΟ οσο και σε ΕΣΣΝΘ-Χ.
Χαιρομαι ιδιαιτερα αν πυροδοτησα την τσατιλα σας και σας εδωσα το εναυσμα να σκεφτειτε "για τους κάθε λογής και κινήτρου παράγοντες και παραγοντίσκους των οποίων βρίθει σήμερα το ελλ. Σκάκι." ομως αντιστοιχα αναρωτηθειτε για το κινητρο οσων,που ενω εχουν κλεισει τον κυκλο της προσφορας τους εξακολουθουν να παραμενουν γαντζωμενοι σε καρεκλες οχυρωμενοι πισω απο αντδημοκρατικα καταστατικα και συλλογους-φαντασματα.
Αγωνια του Β.Μπ. και δικη μου και σιγουρα και δικη σας ειναι το πως θα βελτιωθει η υπαρχουσα κατασταση στον σκακιστικο χωρο και χωρις να μιλω εξ ονοματος κανενος πιστευω οτι η αρχικη αναρτηση αγωνια βγαζει και -ναι- δειχνει με το δαχτυλο σημερινους υπαιτιους... οσο για το αν θεωρω οτι φταιει ο καθε "κακος" αρχηγικος Μακροπουλος αποψη μου παγια ειναι οτι οι καθε λογης "Αρχηγοι" βρισκουν και τα κανουν οπου το εδαφος ειναι προσφορο, τα καταστατικα κομμενα και ραμμενα στα μετρα τους και οι χειροκροτητες προθυμοι...(σκεφτειτε λιγο οτι αυτο γινεται και στην ελληνικη Βουλη κατα την γνωμη μου).
Ζητω συγνωμμη αν σας σας φανηκε απαξιωτικο το σχολιο μου ομως αν διαβασετε τα προηγουμενα σχολια (εκτος 1-2) θα συμφωνησετε οτι μονο την ουσια της αρχικης αναρτησης δεν σχολιασαν... και κλεινοντας να σας προτρεψω να ξαναδιαβασετε το πρωτο σχολιο μου γιατι δεν λεω οι σκακιστες να περιοριστειτε στο να αναλυετε βαριαντες λεω οτι ειναι κριμα την αναλυτικη σας ικανοτητα να την περιοριζετε μονο στην σκακιερα και να μην την χρησιμοποειτε και εξω απο αυτη...
Σταμουλης Δημητρης (μη σκακιστης) μελος του Δ.Σ. των σκακιστικων συλλογων Τριανδριας

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα & Χρόνια Πολλά.
Δεν ξέρω πως γίνεται το τουρνουά της ΘΕΣ/ΚΗΣ ξέρω ο΄μως οτι της Αθήνας δεν ειναι και το καλύτερο δυνατό.
Τα παιδιά μου παίζουν σε δυο διαφορετικά σχολεία και εμένα με τρώει ο ποδαροδρομος αναμεσα σ΄αυτά
Τα "τραπέζια" που παιζουν τα παιδιά σκακι ειναι 2 θρανια που & σκαλοπάτι δημιουργουν στις σκακιέρες & δεν χωρανε χρονομετρα & παρτιδοφυλλα ώστε τα παιδια να παιζου ανετα.
Την πρώτη μερα μια κυρια απο τους "διοργανωτές" φώναζε "ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΕΥΕΙ ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ? ΝΑ ΠΑΜΕ ΤΑ 8αρια"
Την επίδειξη σιμουλτανε δεν την πήρα χαμπάρι(μαλλον ημουν μεταξύ των 2 σχολείων)
Την ωρα που καποιο παλικάρι φώναζε στους διαδρόμους οτι ηρθε ο κος Μπανίκας οι διαδρομοι ηταν πλέον με ελάχιστο κόσμο αφου οιπερισοτεροι γονεις με τα παιδια τους ειχαν φύγει.
Την διαλεξη της κυριακης παλι δεν την πηρα χαμπάρι.
θα μπορούσα να πω και άλλα αλλά θα σας κουράσω και θα με βριζετε.
Ευχαριστω για την φιλοξένια σας.
"Μπαμπας 12χρ. & 8χρ. "σκακιστων"(?)"

ΥΓ οποιος βρισκει θέση για να παρκάρει ας παιζει και κανένα ΤΖΟΚΕΡ..........

Ανώνυμος είπε...

ΥΓ. Εντυπωσιακο και ασχετο βεβαιως-βεβαιως ειναι οτι στις 5-6 πολυκατοικίες απέναντι από τις εισόδους των σχολείων υπαρχουν ΜΟΝΟ ΤΕΣΣΕΡΑ στολισμένα μπαλκόνια.

"Μπαμπας 12χρ. & χρ. "σκακιστων"(?)"

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Σταμούλη εάν και πρώτη φορά σας ακούω στο σκάκι μία ερώτηση. Γιατί δεν αποσύρετε τον εκπρόσωπο σας από το ΔΣ της ΕΣΟ? επιλεκτικές αποσύρσεις κάνετε? εσείς στηρίζετε τη σημερινη ΕΣΟ. μπορείτε να δέιτε το πρακτικό με τις τελευταίες ψηφοφορίες του ΔΣ. Μπορεί να θεωρήσει κάποιος ότι κρατάτε ότι σας συμφέρει και αφήνετε ότι δε σας χρειάζεται...

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Κύριε Σταμούλη,
Τα όσα συμβαίνουν στην Ένωσή σας, και κινούνται μεταξύ φαιδρού και εξοργιστικού (εξαρτάται με τι διάθεση τα ερμηνεύει κανείς) δεν προξενούν έκπληξη, ούτε είναι καινοφανή. Απλά, εμάς τις "παλιές καραβάνες" μας στενοχωρούν, καθότι το συγκεκριμένο πρόσωπο που φωτογραφίζεται, πέρα από τις όποιες εμμονές και εμπάθειές του, οι οποίες δεν είναι κάτι καινούριο, μας είχε συνηθίσει σε ένα διαφορετικό ήθος, μία άλλη διαλεκτική.
Τον Γιώργο τον Ριζόπουλο μην το παρεξηγείτε, είναι πολύ καλό παιδί, αλλά μη έχοντας ποτέ ανακατευτεί με τα διοικητικά του ταλαίπωρου αθλήματος, δεν είναι σε θέση να ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις. Νομίζω ότι τώρα έχει επαρκές υλικό για να ερμηνεύσει τον "καυγά", που αυτή την στιγμή αφορά την ΕΣΣΝΘ-Χ, αλλά έχει επαναληφθεί στο παρελθόν με πολλές άλλες Ενώσεις- και θα εξακολουθήσει να επαναλαμβάνεται, όσο στο σκάκι τα νήματα κινούνται παρασκηνιακά, και με ιδιοτελή κριτήρια.
Νομίζω ότι θα τα καταφέρετε εκεί επάνω, γιατί στον χώρο σας υπάρχουν πολλά αξιόλογα άτομα, με πραγματική αγάπη για το σκάκι. Αρκεί να τους πείσετε να βγουν από τoυς "πύργους" τους. Δεν έχει και τόσο νόημα να κάθονται εκεί, με μία επίπλαστη αίσθηση ασφάλειας, όταν γύρω τους καίγεται το σύμπαν...

Παιδί του ΠΙΚΠΑ είπε...

Το καλό παιδί τι έχει να πει για το καπέλωμα από τον φίλο του τον φρεντzά;

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Το καλό παιδί έχει να σου πει: Άντε να πιεις το γαλατάκι σου θρασύδειλο τσουτσέκι που πιάνεις στο στόμα σου και τα ταλαίπωρα παιδάκια χρονιάρες μέρες.Να εύχεσαι ο καλός θεούλης να μην έχει μόνον κι αυτός αίσθηση του ‘χιούμορ’…

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ζητώ συγγνώμη από τους φίλους του μπλογκ για τις εκφράσεις στο προηγούμενο σχόλιο μου. Δεν τις συνηθίζω, ακόμα και προς αυτούς που διαθέτουν προφανέστατα ‘καπελωμένο’ εγκέφαλο, αλλά ατυχώς έμεινα και εγώ πιστός στο γενικότερο χαμηλό επίπεδο των ημερών.
Θα προσπαθήσω να μην ξανακατρακυλίσω.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Θα σε παρακολούσα πολύ, αγαπητέ Γιώργο, να μην είσαι τόσο αυστηρός στα σχόλιά σου όταν έχεις να κάνεις με παιδάκια με ειδικές ανάγκες- έστω και αν οι προφανείς ειδικές τους ανάγκες είναι να βρουν κάποια γκόμενα που μπορεί να αντέξει την απέραντη μιζέρια που τους δέρνει. Τι να κάνουν και αυτά τα φουκαριάρικα, μιά ζωή χούφτα, έχουν λαλήσει τα ταλαίπωρα...

Ανώνυμος είπε...

ΠΦΡΕΝ γραντμετρ του έρωτα και ντόκτορ του σεξ