Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Αιμιλία Παπαφιλίππου


Γράφει ο Κοσμάς Κέφαλος

Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα «Αλέξανδρος Ωνάσης» (Αμαλίας 56), η εικαστικός Αιμιλία Παπαφιλίππου θα δώσει διάλεξη με θέμα «Από το Είναι - μη Είναι στο Σκακιστικό Συνεχές».

Άνθρωπος του χώρου μας η Αιμιλία, παίζει σκάκι από μικρή (έχει πάρει μέρος και σε παιδικούς αγώνες που διοργάνωσε ο αείμνηστος Τριαντάφυλλος Σιαπέρας) και ένα από τα σημαντικά έργα της, το «Σκακιστικό Συνεχές», είναι εμπνευσμένο από το πνευματικό άθλημα.

Πρόκειται, όπως αναφέρει ή ίδια «για τον σχεδιασμό του χάρτη της σκακιέρας με μια μόνο γραμμή. Μια μονοκονδυλιά που ενώ στη διαδρομή της σχεδιάζει καθ’ ολοκληρία και τα 64 τετράγωνα, η αρχή και το τέλος της γραμμής ενώνονται προτείνοντας τελικά μια μετακίνηση από το τετράγωνο ... στον κύκλο! Μια συνεχής λοιπόν αέναη διαδρομή, μια αέναη, χωρίς τέλος παρτίδα...».


Την πρωτογνώρισα –ας μου επιτραπεί η προσωπική αναφορά- τον Δεκέμβρη του 2006, στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης, όπου συνεργαστήκαμε στο «Ανθρώπινο Σκάκι» (μια παρτίδα μεταξύ του Σπύρου Ιλαντζή και της Μαρίας Σαράφογλου, στο δάπεδο της Αγοράς, με ανθρώπους -αντί για σκακιστικές φιγούρες- να μετακινούνται μέσα στο χώρο εκτελώντας τις κινήσεις) και θαύμασα τον ασυνήθιστο συνδυασμό πλούσιας φαντασίας και πρακτικού πνεύματος. Λειτούργησε όπως όλοι (για την ιστορία να αναφέρω τους Δημήτρη Χαλάτση, Εύα Μπόγρη, Χρήστο Κεφαλή, Χάρη Κοντοσφύρη, Κατερίνα Νασιώκα, Νίκο Μενδρινό, Τζέλα Ταγκαλίδου – με την επιφύλαξη ότι ίσως κάποιους ξεχνώ), υπό πίεση χρόνου και έδειξε μεγάλη προσαρμοστικότητα και ευχέρεια σε γρήγορες λύσεις.

Η Αιμιλία Παπαφιλίππου είναι εικαστική καλλιτέχνις με σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών και μετεκπαίδευση στη Νέα Υόρκη, με πλούσιο έργο και συμμετοχή σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (το 1991 εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο).

Έντονα ερωτικός άνθρωπος (σε κάποια από τις πρώτες παρτίδες της ερωτεύτηκε τον πιτσιρικά που αντιμετώπιζε), αλλά και ρεαλιστής, οραματίζεται και συνάμα ζει την εποχή της, διεκδικεί, αλλά και απολαμβάνει και όλα αυτά απεικονίζονται και αποτυπώνονται στο πλούσιο και πολυποίκιλο έργο της.

Το τεύχος 32 του περιοδικού «Σκάκι για «Όλους» (Δεκέμβριος 2007) είχε φιλοξενήσει μια χιουμοριστική, αλλά και κατατοπιστική «αυτοσυνέντευξη» της Αιμιλίας Παπαφιλίππου.
Ραντεβού την Πέμπτη, στη διάλεξη!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Που ακριβώς είναι η αίθουσα "Αλέξανδρος Ωνάσης" ; Από το http://ploigos.gr, δεν βγάζει τίποτα .

Ανώνυμος είπε...

Λ. Αμαλίας 56, Αθήνα.