Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Δυο τραγούδια

Να κλείσουμε τις αναρτήσεις για αυτή τη χρονιά με μουσική. Ίσως όχι πολύ χαρούμενη, όμως είναι η μουσική που έτυχε να παίζει από το cd player σήμερα το μεσημέρι. Να μου συγχωρεθεί ο προσωπικός τόνος των τελευταίων αναρτήσεων:

Γεννήθηκε το 1892 στο προάστιο Αρναούκιοϊ της Κωνσταντινούπολης. Το κανονικό του όνομα ήταν Αντώνης Διαμαντίδης, τον έβγαλαν Νταλγκά λόγω του πάθους του και των γυρισμάτων που έκανε η φωνή του. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια, ο πατέρας του ήταν ράφτης στη συνοικία Ισκουτάρ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Έτσι κατάφερε ο Νταλγκάς να τελειώσει το σχολείο, μιλούσε αγγλικά και γαλλικά και αυτό του επέτρεψε να ταξιδεύει με τα υπερωκεάνια που πήγαιναν στην Αμερική και να τραγουδά με την ορχήστρα του καραβιού. Μορφωμένος λοιπόν και με αστικούς τρόπους, ο Νταλγκάς ανέβηκε γρήγορα τη μουσική κλίμακα όσον αφορά τη φήμη του. Οι Τούρκοι σήμερα τον θεωρούν τον σπουδαιότερο, μαζί με τον Χαβίζ Μπουρχάν, έναν άλλο, Τούρκο τραγουδιστή. Το 1922, ενώ ταξίδευε με το υπερωκεάνιο «Βασιλεύς Αλέξανδρος» μαθαίνει τα νέα για τη μικρασιατική καταστροφή και εγκαθίσταται με την οικογένειά του μόνιμα στην Ελλάδα, στον Πειραιά αρχικά και αργότερα στα Πετράλωνα. Στην Ελλάδα αρχίζει να εργάζεται ως τραγουδιστής ή μουσικός σε διάφορα κέντρα με Σμυρνέικα, λαϊκά, και ρεμπέτικα συγκροτήματα. Μετά το 1933, και ενώ έχει ήδη εγκαταλείψει το ούτι και παίζει κιθάρα, εξαφανίζεται από τη δισκογραφία και αρχίζει να εμφανίζεται σε διάφορες αριστοκρατικές ταβέρνες τραγουδώντας ελαφρά (καντάδες, ρομάντζες, επιθεωρησιακά κ.λ.π.) τραγούδια. Συνεχίζει τις εμφανίσεις του μέχρι το 1941. Με την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, εγκαταλείπει το πάλκο, βυθίζεται στη μελαγχολία και πεθαίνει τελικά στις αρχές του 1945.
(μέρος των στοιχείων προέρχεται από το rebetiko wiki).



Σε μια παρέλαση στη Νέα Υόρκη, με μουσικές, με χρώματα και με πλημμυρισμένη από κόσμο την 5η Λεωφόρο, βρισκόμουν μια Κυριακή απόγευμα το φθινόπωρο του 1963, όταν συνάντησα μια γυναικούλα να περπατάει μοναχή με μιαν απελπισμένη αδιαφορία για ό,τι συνέβαινε γύρω της χωρίς κανείς να την προσέχει, χωρίς κανέναν να προσέχει, μόνη, έρημη μες στο άγνωστο πλήθος, που την σκουντούσε, την προσπερνούσε ανυποψίαστο, εχθρικό, αφήνοντάς την να πνιγεί μες στη βαθιά πλημμύρα της Λεωφόρου, μέσα στη θάλασσα που ακολουθούσε, μέσα στ'αγέρι που άρχισε να φυσά. Έμεινα στυλωμένος, ο μόνος που την πρόσεξε, κι έκαμα να την πάρω από πίσω, να την ακολουθήσω και πλησιάζοντας την να της μιλήσω, χωρίς να ξέρω τι να της πω, μα ίσαμε ν'αποφασίσω την έχασα από τα μάτια μου. Έτρεξα λίγο μπρος, ανασηκώθηκα στα πόδια μου για να την ξεχωρίσω μα η μεγάλη μαύρη θάλασσα του κόσμου την είχε καταπιεί. Μέσα μου κάτι σκίρτησε οδυνηρά.
Χωρίς να καταλάβω, είχα σταθεί έξω από το βιβλιοπωλείο του Ριτζιόλλι και στη βιτρίνα του, απέναντί μου ακριβώς, βρισκόταν ένα βιβλίο για τον Ντα Βίντσι, με την Τζοκόντα στο εξώφυλλό του να μου χαμογελά απίθανα αινιγματική, αυτόματα μεγεθυμένη, όσο η γυναίκα που χάθηκε στο δρόμο. Δεν ξέρω γιατί όλ'αυτά μπερδεύτηκαν περίεργα μέσα μου, μαζί μ'ένα εξαίσιο θέμα του Βιβάλντι που είχα ακούσει πριν από λίγες μέρες και εξακολουθούσε να επανέρχεται τυραννικά στη μνήμη μου. Τα δέκα αυτά τραγούδια του δίσκου γράφτηκαν μ'ένα συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων. Το θέμα είναι η γυναίκα έρημη μες στην μεγάλη πόλη. Το κάθε τραγούδι είναι και ο μονόλογός της, κι όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της. Μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί.
(Μάνος Χατζιδάκις)

Εικόνες παραμονής πρωτοχρονιάς


Στην Ασία, με τη διαφορά ώρας που έχουμε, το 2011 βρίσκεται πιο κοντά από ό,τι στην Ευρώπη. Εδώ ένας πιστός Ινδός Σιχ προσεύχεται ενώ στο βάθος, μέσα στα νερά της λίμνης, διακρίνεται ο παραμυθένιος Χρυσός Ναός του Αμριτσάρ. Ένα γνωστό ευφυολόγημα μάς εξηγεί γιατί η Ινδία έχει τόσους ναούς: πού αλλού να ησυχάσεις με τόσα κορναρίσματα στους δρόμους;


Στο Κολόμπο, πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, ένα αγόρι πουλάει πυροτεχνήματα και κροτίδες μπροστά από έναν υπαίθριο πάγκο. Το 2010 ενδεχομένως να ήταν μια καλή χρονιά για το νησί. Ο -άγνωστος σχετικά στη Δύση- εμφύλιος πόλεμος που κράτησε 37 χρόνια και άφησε πίσω του 100.000 νεκρούς (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ), έλαβε τέλος επίσημα.


Άγρυπνοι στο Σιάτλ. Χτεσινοβραδινή φωτογραφία, νύχτα 30ής Δεκεμβρίου, στην αμερικανική πόλη του Ειρηνικού. Πολύ μικρά παιδιά, αφροαμερικανικής και ασιατοαμερικανικής καταγωγής περιέργαζονται πίσω από τα τζάμια μιας βιτρίνας πολυκαταστήματος ένα τραινάκι.

Οι ευχές

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα του 2010 οι εφημερίδες μιλούν για επιδημία κατάθλιψης, στις λαϊκές αγορές καλοντυμένοι κύριοι περιμένουν να απογευματιάσει για να προμηθευτούν ζαρζαβατικά από το σωρό, το χαμόγελο σπάνια το συναντάς αβίαστο, η εργασιακή αβεβαιότητα είναι καθημερινότητα, η διασκέδαση γίνεται λιγότερο ηχηρή, ένα παιδί σε κοιτάζει στα μάτια και σου λέει ψέμματα, οι φαρμακοποιοί χορηγούν περισσότερα ψυχοφάρμακα από κάθε άλλη φορά, ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός λέει ότι προτιμά την κρίση από τον νεοπλουτισμό και το λαϊφστάιλ του Καγιέν, οι επιχειρήσεις μάς προτείνουν φτηνά δώρα, αρκετοί συνεχίζουν να κάνουν γιορτές στο Λονδίνο, ο Νικόλας έκλεισε το μαγαζί του και βιοπορίζεται παίζοντας μουσική στο δρόμο, η τηλεόραση αναπαράγει πλήξη μοναξιά και ψέμματα, το ραδιόφωνο παίζει επαναληπτικά πλέιλιστ από υπολογιστή, ο στίχος της Κικής Δημουλά «δύσκολα μετά βίας προχωρείς/λες κι έχει συλλαλητήριο/η ερημιά στους δρόμους» φαίνεται τόσο επίκαιρος, η Μαρία Κατζουράκη λέει πως οι ευχές της Πρωτοχρονιάς έπαψαν να είναι πληθωριστικές και μαξιμαλιστικές, περιοριζόμαστε σε πιο συμβατικά επιτεύγματα. Ακούγεται σαρκαστικό να ευχηθεί κανείς «ευτυχία» σε αυτό το περιβάλλον. Θα είναι φωτεινό το 2011; Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ αποκλείουν το ολόφωτο.

Σε κάθε περίπτωση, εύχομαι απλώς καλή χρονιά με την ελπίδα να πραγματωθούν οι μικρούληδες προσιτοί και ορατοί στόχοι που βάζει ο καθένας. Και να συνεχιστούν οι μικρές προσωπικές νίκες στη φθορά και το χρόνο, που συμβολίζονται με κάθε ημερολογιακή αλλαγή έτους. Τις μεγαλεπήβολες ευχές ας τις αφήσουμε στο συρτάρι για το άδηλο μέλλον.
Να θυμηθούμε, κάνοντας ένα άλμα στο ιστορικό κενό και διατηρώντας την παράδοση του ιστολογίου να αναπαράγουμε κάθε φορά, τέτοια μέρα, αριστουργηματικές σκηνές από κινηματογραφικές πρωτοχρονιές, πως είδε ο Αγγελόπουλος την παραμονή πρωτοχρονιάς του 1946 στο «Θίασο». Δεκάλεπτης διάρκειας σκηνή, με τραγούδια και χορό, που είναι κατά τη γνώμη μου από τις κορυφαίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Αξίζει να την παρακολουθήσετε ολόκληρη:

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κ18 & Κ20

Η Πνευματική Στέγη Περιστερίου διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Εφήβων – Νεανίδων (Κ18) και Νέων Ανδρών – Γυναικών (Κ20) στο χώρο του Κ.Υ.Β.Ε (Εθνάρχου Μακαρίου 1) από τις 3 έως τις 9 Ιανουαρίου 2011. Οι συμμετοχές θα πρέπει να επιβεβαιωθούν την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 12:00 – 14:00 είτε με φυσική παρουσία των αθλητών στο χώρο των αγώνων, είτε με τηλεφωνική επικοινωνία με έναν εκ των: Γιώργο Μιχαηλίδη (Διευθυντή αγώνων) τηλ. 6976707106, Έφη Σαλταμάρα (Επικεφαλής διαιτητής) τηλ. 6944914867,Μιχάλη Πρεβενιό (υπευθ. κληρώσεων) τηλ. 6936858968. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι σκακιστές και σκακίστριες που α) προκρίθηκαν από τα πρωταθλήματα των περιοχών τους, β) οι σκακιστές και σκακίστριες που δικαιούνται απευθείας συμμετοχή στους τελικούς αγώνες και γ) όσοι άλλοι επιθυμούν να συμμετάσχουν και γίνουν δεκτοί, με την υποχρέωση να καταβάλουν παράβολο 30 ευρώ εφόσον έχουν αγωνιστεί στους προκριματικούς ή παράβολο 60 ευρώ εφόσον δεν αγωνίσθηκαν σε αυτούς.
Site αγώνων: http://panellinia11.peristerichess.gr/

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Οι πύργοι της Κρακοβίας

Είναι μια ιστορική πόλη, το καλλιτεχνικό και ακαδημαϊκό κέντρο της χώρας, με πολύ νεαρόκοσμο και ατμόσφαιρα Κεντρικής Ευρώπης, με διατηρημένα κτίρια εποχής και ένα επιβλητικό κάστρο να δεσπόζει. Τα πάνω από 300 ιστορικά κτίρια, οι 60 εκκλησίες και παλάτια της Παλιάς Πόλης έβαλαν την Κρακοβία μέσα στην πρώτη Λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που έφτιαξε η UNESCO το 1978. Την εποχή αυτή, σκακιστικοί πύργοι τοποθετούνται σε όλα τα κεντρικά σημεία της Κρακοβίας, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για το Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα 2011 που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στον πολωνική πόλη. Υπολογίζεται πως η Κρακοβία θα στολιστεί με πάνω από 100 γιγαντιαίους πύργους. Η σύγκριση με ανάλογες σημαντικές διοργανώσεις που έγιναν στην Ελλάδα και είχαν μηδενική προβολή, είναι συντριπτική (μέρος των στοιχείων για την πόλη, από την εφημερίδα «Καθημερινή»).

Πάει και το δωρεάν σχολικό βιβλίο

Η γενική επίθεση του Μνημονίου συνεχίζεται. Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων. "Οταν Έχω Διάβασμα Βαριέμαι". Έτσι δεν παράφραζαν οι παλαιότεροι τα αρχικά του ΟΕΔΒ; Αυτή ήταν η σχέση των παιδιών με το βιβλίο, που παράχθηκε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, όσο κι αν φαίνεται πολλές φορές πως γινόταν μέσω καταναγκασμών και περιττών πειθαρχοποιήσεων και συστημάτων ελέγχου. Ακόμα και στην περίπτωση που όταν έληγαν οι σχολικές περίοδοι τα βιβλία γίνονταν φύλλο και φτερό και σ' όλα τα σχολεία γύρω γύρω ήταν σαν να έχει χιονίσει σελίδες, ακόμα κι αυτό, ήταν μια κατάσταση που περιέγραφε την τριβή κάθε παιδιού με το βιβλίο, με το εργαλείο της μάθησης, και για τον εκπαιδευτικό και για το παιδί. Ήταν μια σχέση αγάπης και μίσους. Αυτή ήταν η σχέση μας με τη μάθηση, μέσω του δωρεάν βιβλίου που παρείχε ο Οργανισμός, που τώρα καταργείται. Έτσι πολύ απλά, με μια απόφαση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που θα παρουσιάσει σήμερα η Α. Διαμαντοπούλου, "ο βασικός άξονας του νέου σχολείου είναι ο ψηφιακός". "Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και ο συντονισμός της παραγωγής και διανομής σχολικών βιβλίων, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή" είναι πλέον συμπληρωματική δραστηριότητα ενός φορέα που θα λειτουργεί με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου!

***Ακολουθεί σχετικό άρθρο της Π. Στεφανάκου από τη σημερινή ΑΥΓΗ:
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=589927

Ολόκληρο τον 20ό αιώνα, το δημόσιο σχολείο, στην Ελλάδα, στηριζόταν σε δύο θεσμούς: στον δάσκαλο και στο δωρεάν σχολικό βιβλίο. Αυτοί οι πυλώνες της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελούσαν βασική υπόσχεση του κράτους. Συνιστούσαν τη στοιχειώδη κανονικότητα του σχολείου. Αμφισβητήθηκαν μόνον σε εθνικές έκτακτες καταστάσεις, σε πολέμους και καταστροφές.

Χθες ανακοινώθηκε η κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, του γνωστού ΟΕΔΒ με σήμα την κουκουβάγια. Η αρμοδιότητά του να επιμελείται την παραγωγή των σχολικών βιβλίων υπάγεται σε άλλο οργανισμό, ο οποίος, όμως, θα έχει ως πρωταρχική αρμοδιότητά του τη συγκρότηση του ψηφιακού βιβλίου. Στην ουσία, βαδίζουμε προς την κατάργηση του έντυπου σχολικού βιβλίου, προφανώς για λόγους περικοπών του προϋπολογισμού. Η εξέλιξη αυτή επενδύεται ψευδώνυμα με την “πρόοδο” του ψηφιακού βιβλίου. Ποιος μπορεί να υποστηρίξει βασίμως ότι η διαδικασία της μάθησης, το διάβασμα και η εμβάθυνση, η μεθυστική σχέση με το βιβλίο, θα αντικατασταθούν αποτελεσματικά από την ηλεκτρονική ροή των πληροφοριών;

Ακόμη και αυτό το “ψηφιακό βιβλίο” θα παράγεται όχι με χρήματα του προϋπολογισμού, αλλά με χρήματα των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η ιστορία είναι γνωστή. Όπως συνέβη με την ενισχυτική διδασκαλία ή τα προγράμματα ψυχικής υγείας, μόλις τελειώσει η ευρωπαϊκή χορηγία, ουσιαστικά διαλύονται οι δομές.

Το σχολείο δέχεται την επίθεση του Μνημονίου. Η εκπαίδευση θεωρείται πολυδάπανη και περιττή. Άλλο ένα κοινωνικό αγαθό εκδιώκεται από τη σφαίρα του δημόσιου ενδιαφέροντος. Η αρχή έγινε με τη μετατροπή των μονίμων εκπαιδευτικών σε συμβασιούχους.

Ποια αναβάθμιση μπορεί να υπάρξει με σχολεία χωρίς δασκάλους και χωρίς βιβλία; Τι είδους πρόοδος είναι αυτή που αφήνει στον ήδη περιορισμένο οικογενειακό προϋπολογισμό ακόμη μεγαλύτερα βάρη για τη μόρφωση των παιδιών; Σε ποιου είδους εκπαίδευση και καινοτομία αποσκοπούν οι κομπορρημοσύνες των κρατούντων;

Ευχόμαστε να μην επιβεβαιωθούν οι χειρότερες προβλέψεις. Δεν αρκεί, όμως! Αποδεικνύεται ότι η επίθεση σε βάρος του επιπέδου ζωής δεν αφορά μόνο τη συρρίκνωση του εισοδήματος. Επεκτείνεται στην αποχώρηση του κράτους από αυτονόητες, εδώ και έναν αιώνα, δεσμεύσεις του δημόσιου βίου, όπως είναι η δωρεάν παιδεία και υγεία, καθώς και η αξιοβίωτη κοινωνική ασφάλιση.

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Πτήση για το Βερολίνο


Ο εβδομηντάχρονος Μορίς Φαρίμι, αλγερινής καταγωγής, συντροφιά με τη σκακιέρα στο αεροδρόμιο της Ελευθερίας, στο Νιούαρκ των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη διάρκεια πολύωρης αναμονής, καθώς λόγω των θυελλωδών καιρικών φαινομένων που πλήττουν τις ανατολικές πολιτείες, εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν. Ο Φαρίμι, πριν μεταναστεύσει το 1978 στην Αμερική για να εργαστεί στις οικοδομές, σε νεαρή ηλικία είχε κάποιες σκακιστικές διακρίσεις στη χώρα καταγωγής του. Φωτογραφία του πρακτορείου AP, 27 Δεκεμβρίου 2010.

Ευφροσύνη (Φρόσω) Κασιούρα, 1957-2010

Λίγες μέρες πριν από τις γιορτές, η Φρόσω Κασιούρα, πρωταθλήτρια Ελλάδας 1986 (μαζί με την Άννα-Μαρία Μπότσαρη), επί πολλά χρόνια μέλος της Εθνικής Γυναικών, έριξε για τελευταία φορά τον βασιλιά της στη σκακιέρα. Η αρρώστιά της, με την οποία πάλευε γενναία τα τελευταία χρόνια, ξαναθέριεψε και είπε την τελευταία λέξη.

Οι φίλοι της και ο σκακιστικός κόσμος θα θυμούνται έναν εξαιρετικό άνθρωπο, ένα ευγενικό πλάσμα που έδειχνε ολόκληρο το δυναμισμό και τη μαχητικότητά της με το επιθετικό της στιλ στη σκακιέρα. Χαρακτηριστικό ήταν το ποσοστό της που σημείωσε στις δύο Ολυμπιάδες που συμμετείχε ('84 και '86): +10 = 5 -6.

(από το site της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας)

Η αθάνατη παρτίδα



Η ΑΘΑΝΑΤΗ ΠΑΡΤΙΔΑ
(She cried for chess; I played a game with her
JOHN KEATS, “The Cup and Bells”)

Το πλάνο γενικό: νύχτα, χειμώνας,
και κάθονται οι δυο τους πλάι στο τζάκι.
(Σαν άλλου κόσμου να έφτασε αεράκι,
καθένας τους κρυώνει κατά μόνας.)

Κάθονται από νωρίς: εφημερίδα
διαβάσαν, διαφώνησαν λιγάκι,
συμφώνησαν μετά να παίξουν σκάκι –
κι αφήσανε στη μέση την παρτίδα.

Κάθονται – και αργεί να φέξει η μέρα.
Καινούργιες δεν θυμούνται ιστορίες
του γάμου τους κοιτούν φωτογραφίες –
κι ακούν διπλή της νύχτας τη φλογέρα.

Ασπρόμαυρες κοιτούν φωτογραφίες:
αμίλητοι, σαν πιόνια σε σκακιέρα,
(αγάπη μου, θυμάσαι την ημέρα;)
ποζάρουν με κυρίους και κυρίες.

Όλοι συγκινημένοι, όλοι δακρύζουν
η νύφη κι ο γαμπρός χαμογελάνε.
Εδώ φιλιούνται, εδώ αποχαιρετάνε…
Εδώ – παίζουν τα μαύρα και κερδίζουν.

Ποιήμα του Γιώργου Κοροπούλη, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε οδοντιατρική και ειδικεύτηκε στο να μην την ασκεί. Από το 1980 εργάζεται ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων και αρθρογραφεί (άλλοτε συστηματικά, άλλοτε όχι) σε εφημερίδες και περιοδικά. Κατά καιρούς, εργάστηκε επίσης ως παραγωγός στο ραδιόφωνο και συνέγραψε κείμενα για ντοκυμαντέρ και ταινίες.

Lolita




Μια σκηνή με σκάκι από τη Λολίτα του Kubrick, ταινία που βασίζεται στο εμβληματικό ομώνυμο μυθιστόρημα του Vladimir Nabokov.
Ένας μεσήλικας καθηγητής νοικιάζει δωμάτιο στο σπίτι μιας όμορφης χήρας, έλκεται όμως από τη 14χρονη κόρη της με την οποία και δημιουργεί δεσμό με ολέθρια αποτελέσματα. Το προκλητικό μυθιστόρημα, σε μια συναρπαστική μεταφορά στην μεγάλη οθόνη.

Η υποδούλωση της ψυχής του καθηγητή είναι προμελετημένη. Το άσβεστο πάθος του, τον ωθεί σε ανεπίτρεπτες και απερίσκεπτες ενέργειες. Καταφέρνει και παντρεύεται την μητέρα του κοριτσιού και έτσι πλέον εγκαθίσταται στο σπίτι και με το νόμο. Μετά την ανακάλυψη του κρυμμένου πάθους για την κόρη από την μητέρα της και ένα ατύχημα το οποίο στερεί τη ζωή από την τελευταία, το καταραμένο ζεύγος είναι ελεύθερο αλλά και φυλακισμένο ταυτόχρονα για να περάσει τη ζωή του όπως αυτοί θέλουν. Αλλά τα πράγματα ποτέ δεν θα μπορούσαν να είναι τόσο απλά. Η απεριόριστη λατρεία και ευγνωμοσύνη από πλευράς Humbert Humbert (ένας εξαίσιος James Mason) και αντίθετα, η απόλυτη έπαρση και αδιαφορία από πλευράς Λολίτας, προδιαγράφουν ένα θλιβερό φινάλε με την πλήρη απογύμνωση κάθε αξίας που περιβάλλει τον βασικό ήρωα.

Ο Kubrick δεν βάδιζε τυφλά. Ζήτησε και είχε ως συνεργάτη για την συγγραφή του σεναρίου τον ίδιο τον Nabokov. Με έναν εξαιρετικό James Mason και μία αμφιλεγόμενη Sue Lion αποτύπωσε τον μύθο στο κινηματογραφικό πανί με τρόπο μαγικό. Όπως είναι φυσικό η Lolita ξεσήκωσε αρκετό κόσμο. Η συντηρητική κοινωνία της Αμερικής των αρχών της δεκαετίας του '60 παραήταν εχθρική για το καινούργιο έργο του σκηνοθέτη και αυτό απετέλεσε την αφορμή της οριστικής μετακόμισης του Kubrick από την Νέα Υόρκη στην εξοχή της Αγγλίας για το υπόλοιπο της ζωής του.

(Μιχάλης Ζώης)

Εικόνες

Ονομάζεται Σάμιουελ Σεβιάν, οι γονείς του είναι Αρμένιοι μετανάστες, κατοικεί στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας και είναι ο νεαρότερος μετρ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 11 Δεκεμβρίου (σε ηλικία 9 ετών, 11 μηνών και 15 ημερών) ξεπέρασε το φράγμα του 2200 στους πίνακες αξιολόγησης και κατέκτησε τον τίτλο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από τη Σκακιστική Ομοσπονδία των ΗΠΑ. Έμαθε να παίζει σκάκι σε ηλικία 5 ετών. Μελετάει περίπου 2 ώρες καθημερινά σκάκι και προπονείται στο ίντερνετ, μέσω του προγράμματος Skype, με τον διεθνή μετρ Αντρανίκ Ματικοζιάν, που μένει στο Λος Άντζελες. Ο Ματικοζιάν εκφράζεται με τα πιο ενθουσιώδη λόγια για τον μικρό μαθητή του. Τον θεωρεί χαρισματικό στο συνδυαστικό παιχνίδι και στις περιπλοκές. Παράλληλα με την καθορισμένη ύλη της σκακιστικής προπόνησης, ο Σάμιουελ Σεβιάν μελετάει (με υπόδειξη του προπονητή του) κλασικά σκακιστικά βιβλία δικής του επιλογής. Την εποχή αυτή νεαρός Σάμιουελ ασχολείται με τις παρτίδες του Κέρες, αναλυμένες από τον ίδιο τον Εσθονό πρωταθλητή (Paul Keres: The Quest for Perfection). Παραείναι ισχυρός για να λαμβάνει μέρος στους σκακιστικούς αγώνες που διεξάγονται μεταξύ των σχολείων της περιοχής, όμως οι επιτυχίες του έχουν παρακινήσει πολλούς συμμαθητές του να ασχοληθούν κι εκείνοι με το παιχνίδι.

Νεανικά Πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης 2011


Σε αίθουσα του Grand Hotel Palace (Μοναστηρίου 305-307), διεξάγεται η προκριματική φάση των Ατομικών Νεανικών Πρωταθλημάτων 2011 των κατηγοριών 8 έως 16 ετών της περιοχής Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής. Οι αγώνες ολοκληρώνονται το πρωινό της 31ης Δεκεμβρίου.
Φωτογραφικό ρεπορτάζ φιλοξενεί η γνωστή διεθνής ιστοσελίδα chessdom
http://reports.chessdom.com/news-2010/thessaloniki-youth-championship
Πληροφορίες και κληρώσεις: http://www.theschess.gr/

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

50 χρόνια σχολή Κασπαριάν


Ανήμερα τα Χριστούγεννα, ο Οίκος του Σκακιού στο Εριβάν της Αρμενίας οργάνωσε ένα τουρνουά γρήγορου σκακιού αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την ίδρυση της περίφημης σκακιστικής σχολής του Χένρικ Κασπαριάν.
Απόφοιτοι της σχολής, που φέρει το όνομα του ιδιοφυούς συνθέτη καλλιτεχνικού σκακιού, είναι ο Λέβον Αρονιάν, ο Γκαμπριέλ Σαργκισιάν, ο Βλαντιμίρ Ακοπιάν, ο Τιγκράν Ναλμπαντιάν, ο Χραντ Μελκουμιάν, καθώς και η Ελίνα Ντανιελιάν και η Λίλιτ Μκρτσιάν.
Η σκακιστική σχολή διαθέτει 36 παραρτήματα σε όλες τις επαρχίες της Αρμενίας.
Στο τουρνουά μετείχαν 90 σκακιστές (ανάμεσά τους 20 GM) και πρώτευσαν ο Τιγκράν Πετροσιάν στους άνδρες και η Λίλιτ Μκρτσιάν (φωτ.) στις γυναίκες.

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Εικόνες παραμονής Χριστουγέννων


Δυο πρώην ιερόδουλες χορεύουν, στην Κάσα Ξοτσικουετζάλ, στην Πόλη του Μεξικού (23 Δεκεμβρίου 2010). Οι ηλικιωμένες απόμαχες Μεξικανές πόρνες, που πολλές απ' αυτές συντηρούνται από την επαιτεία, συγκεντρώνονται κάθε φορά στο ίδρυμα, όταν φτάνουν αυτές οι μέρες, για να ξεγελάσουν τη μοναξιά και την εγκατάλειψη.


Νεαρή καθολική Πολωνέζα, πρωινό παραμονής Χριστουγέννων 2010, ανάβει ένα κερί στο ναό της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης. Δεν πίστεψα ποτέ σε θεό, ούτε καν σαν παιδί, όμως υπάρχουν στιγμές που ζηλεύω την ηρεμία που μπορεί να προσφέρει σε μερικούς ανθρώπους η θρησκευτική πίστη.


Μαύροι σκακιστές, στη Λαγκούνα Μπιτς της Καλιφόρνιας, 23 Δεκεμβρίου 2010. Θαλασσινό χειμωνιάτικο τοπίο, μετά από βροχή και αέρα. (φωτ. Reuters).
Εύχομαι καλά Χριστούγεννα σε όλους και όλες.

Διασυλλογικά Πρωταθλήματα Αττικής

Πραγματοποιήθηκαν στον χώρο που διεξάγονται τα Ατομικά Νεανικά Πρωταθλήματα Αττικής οι κληρώσεις των αριθμών των πουλ για τις κατηγορίες Π.Ο. Α' Εθνικής , Β' Εθνικής Κατηγορίας και Γ' Εθνικής Κατηγορίας 2011.

Οι κληρώσεις για τους ομίλους της Α' Τοπικής Κατηγορίας θα πραγματοποιηθούν στις 26/12 και ώρα 19:00 στον ίδιο χώρο. Η κλήρωση για την Β'Τοπική Κατηγορία (Ελβετικό σύστημα) θα πραγματοποιηθεί στις 7/1/2011.

Π.Ο. Α' Εθνικής Κατηγορίας

1. Σ.Ο. ΑΙΓΑΛΕΩ
2. Α.Σ. ΠΑΠΑΓΟΥ
3. Γ.Σ. ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
4. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ Γ.Σ.
5. Σ.Ο. ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ
6. ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ Ο.Σ.
7. Σ.Ο. ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
8. Α.Ο. ΖΗΝΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Β' Εθνική Κατηγορία

1. Δ.Η.Κ.Ε.Π. ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
2. ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
3. Σ.Ο. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
4. Α.Ο. ΚΗΦΙΣΙΑΣ
5. ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
6. Α.Ο. ΤΡΕΙΣ ΑΣΤΕΡΕΣ 89
7. ΑΠΟ ΑΙΓΛΗ ΠΑΠΑΓΟΥ
8. Σ.Μ.Σ. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
9. Α.Ο. ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
10. Α.Σ.Ο. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ "ΔΙΑΣ"

Γ' Εθνική Κατηγορία

1. ΓΑΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ
2. Σ.Ο. ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
3. Σ.Ο. ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
4. ΣΚ. ΚΥΚΛΟΣ ΙΛΙΟΥ
5. Α.Ο. ΠΕΥΚΗΣ
6. Α.Ο. ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
7. Σ.Ο. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
8. ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
9. Σ.Ο. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
10. Α.Κ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Συνοπτικό Πρόγραμμα Αγώνων

Π.Ο.Α' Εθνικής Κατηγορίας

1η αγ. 1:8 2:7 3:6 4:5
2η αγ. 8:5 6:4 7:3 1:2
3η αγ. 2:8 3:1 4:7 5:6
4η αγ. 8:6 7:5 1:4 2:3
5η αγ. 3:8 4:2 5:1 6:7
6η αγ. 8:7 1:6 2:5 3:4
7η αγ 4:8 5:3 6:2 7:1

Β' Εθνική Κατηγορία - Γ' Εθνική Κατηγορία

1η αγ. 1:10 2:9 3:8 4:7 5:6
2η αγ. 10:6 7:5 8:4 9:3 1:2
3η αγ. 2:10 3:1 4:9 5:8 6:7
4η αγ. 10:7 8:6 9:5 1:4 2:3
5η αγ. 3:10 4:2 5:1 6:9 7:8
6η αγ. 10:8 9:7 1:6 2:5 3:4
7η αγ. 4:10 5:3 6:2 7:1 8:9
8η αγ. 10:9 1:8 2:7 3:6 4:5
9η αγ. 5:10 6:4 7:3 8:2 9:1

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Καρλ Μαρξ και Σκάκι

Απόσπασμα από το βιβλίο του Χρήστου Κεφαλή Σκακιστική Εγκυκλοπαίδεια που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος» και αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για δώρο στις γιορτές. Για περισσότερες πληροφορίες, εκδ. Κέδρος, Γενναδίου 3, τηλ. 210-3809712.



Ο ιδρυτής του επιστημονικού σοσιαλισμού ήταν ισχυρός σκακιστής. Στα χρόνια της συγγραφής του Κεφαλαίου στο Λονδίνο συναγωνιζόταν με φίλους του από τους αριστερούς κύκλους. Τακτικός αντίπαλός του ήταν ο διακεκριμένος Γερμανός επαναστάτης Βίλχελμ Λίκμπνεχτ.

Το σκάκι ταίριαζε στο μαχητικό πνεύμα του Μαρξ και οι αναμετρήσεις με τον Λίκμπνεχτ συχνά κρατούσαν όλο το βράδυ. Ο γιος του Λίκμπνεχτ Καρλ δίνει μια ζωντανή περιγραφή τους: "Ο Μαρξ έπαιρνε το σκάκι πολύ σοβαρά και όταν έχανε ζητούσε επίμονα ρεβάνς. Κάποτε ισχυρίστηκε ότι είχε εφεύρει ένα νέο εντυπωσιακό άνοιγμα. Νίκησε τον Λίκμπνεχτ μερικές φορές, αλλά μετά έχασε. Επέμενε ότι θα έπρεπε να επαναλάβουν την αναμέτρηση το επόμενο πρωί και πέρασε το βράδυ αναλύοντας. Το άλλο πρωί ήταν έτοιμος για μάχη. Μια νίκη τον κατενθουσίασε αλλά μετά ξανάχασε. Πήρε το επόμενο παιγνίδι πολύ ζεστά, συγκεντρώθηκε και κέρδισε πάλι. Ολημερίς το ματς συνεχιζόταν με διακυμάνσεις ώσπου ξαναπήγε μεσάνυχτα. Όταν επιτέλους ο Λίκμπνεχτ κέρδισε δυο διαδοχικά παιγνίδια και σηκώθηκε, θεωρώντας το ματς τελειωμένο, ο Μαρξ προσπάθησε να τον κρατήσει με το ζόρι και μόνο χάρη στη γυναίκα του πείστηκε να βάλει τέρμα στο μαραθώνιο".

Σύμφωνα με τους σκακιστικούς ιστορικούς Μ. Φοξ και Ρ. Τζέιμς, ο Μαρξ ήταν "ο πιο δυνατός φιλόσοφος" που διακρινόταν για την υψηλή επίδοσή του στο σκάκι. Η ακόλουθη παρτίδα του, η μόνη του που σώζεται, παρουσιάζει ενδιαφέρον για το χτίσιμο της θέσης πριν την τελική επίθεση.

Μαρξ-Μέγιερ, 1867 (Γκαμπί του Βασιλιά).

1.ε4 ε5 2.ζ4 εζ4 3.Αγ4 η5 4.Ιζ3 η4 5.0-0 ηζ3 6.Βxζ3 Βζ6 7.ε5 Βχε5 8.δ3 Αθ6 9.Ιγ3 Ιε7 10.Αδ2 Ιβγ6 11.Παε1 Βζ5 12.Ιδ5 Ρδ8 13.Αγ3 Πη8 14.Αζ6 Αη5 15.Αxη5 Βxη5 16.Ιxζ4 Ιε5 17.Βε4 δ6 18.θ4 Βη4 19.Αxζ7 Πζ8 20.Αθ5 Βη7 21.δ4 Ι5γ6 22.γ3 α5 23.Ιε6+ Αxε6 24.Πxζ8+ Βxζ8 25.Βxε6 Πα6 26.Πζ1 Βη7 27.Αη4 Ιβ8 28.Πζ7 1-0.

Ο Ολλανδός γκρανμέτρ Χανς Ρέε εκτιμά πως πρόκειται για "μια παρτίδα για την οποία κανείς μαρξιστής δεν θα έπρεπε να ντρέπεται", εγκωμιάζοντας τον πλούσιο χειρισμό της επίθεσης. Παραθέτει όμως στοιχεία που εγείρουν αμφιβολίες αν η παρτίδα παίχθηκε όντως από τον Μαρξ ή αποδόθηκε λαθεμένα σε αυτόν όταν ανακαλύφθηκε και δημοσιεύθηκε το 1926 σε σοβιετικά περιοδικά.

Σύμφωνα με αυτά, δεν είναι βέβαιο αν ο αναφερόμενος Μαρξ είναι ο ιδρυτής του μαρξισμού ή πρόκειται για συνωνυμία με κάποιο Μαρκ Μαρξ. Για τον αντίπαλο του Μαρξ, πιθανολογείται ισχυρά ότι ήταν ο Γερμανός συνθέτης προβλημάτων Χάινριχ Μέγιερ, που εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο γύρω στα 1870. Κατά άλλη μαρτυρία, του βιογράφου του Μαρξ Φ. Γουίν, η παρτίδα παίχθηκε πράγματι από τον Μαρξ στη διάρκεια επίσκεψής του το 1867 στη Γερμανία, στο σπίτι του Γερμανού μετρ Γκ. Νόιμαν. Το θέμα παραμένει έτσι ανοιχτό για την έρευνα.

(το κείμενο «Επαναστάτες και Σκάκι» υπάρχει online στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ΑΥΓΗ http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=267662 )

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Εικόνες


Λαϊκό παιχνίδι είναι το σκάκι στην Ουκρανία. Σε στεγασμένο σημείο κάποιου πάρκου του Κιέβου, οι σκακιστές συναντιούνται σε όλη τη διάρκεια της μέρας για παρτίδες μπλιτς χρησιμοποιώντας τα κλασικά λευκά σκακιστικά χρονομέτρα Jantar, ρωσικής κατασκευής, που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ανθεκτικά στο χρόνο και τη βίαια μεταχείριση.



Στο ξενοδοχείο Avant Garde, που βρίσκεται στην περιοχή Ζιντσιρλίκογιου της Κωνσταντινούπολης, στις 9 Δεκεμβρίου ο Στράτος Γρίβας έδωσε σιμουλτανέ χάντικαπ εναντίον 15 αντιπάλων που καλύφθηκε με λεπτομέρειες από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στην επάνω φωτογραφία οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ποζάρουν στο φακό -υπό το βλέμμα του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας- και στην κάτω φωτογραφία ο Γρίβας αντιμετωπίζει έναν πεισματάρη αντίπαλο.

Αρχηγικό μοντέλο στο σκάκι

Από τον κ. Βασίλη Μπετσάκο, πρόεδρο της Σκακιστικής Παρέμβασης Τριανδρίας, έλαβα το παρακάτω κείμενο, που περιέχει θλιβερές διαπιστώσεις για τα σκακιστικά δρώμενα, αλλά ελπίζω τουλάχιστον να αποτελεί έναυσμα για γόνιμη συζήτηση:


Το αρχηγικό μοντέλο στη διοίκηση των σκακιστικών κοινών
(και οι παρενέργειές του)

Και τα σκακιστικά κοινά περνάνε κρίση. Ποικίλα συμπτώματα μας επιτρέπουν να τη διαπιστώσουμε:

• Καταφανής δυσαρμονία ανάμεσα στις αποφάσεις της διοίκησης και το κοινό αίσθημα σωματείων και σκακιστών (βλ. ενδεικτικά την απόφαση της ΕΣΟ για τη σύνθεση της Α΄ Εθνικής).
• Πολιτειακή απαξίωση (βλ. με ποια άλλα αθλήματα συγκαταλέχθηκε το σκάκι στα γκρουπ χρηματοδότησης από την Πολιτεία).
• Διαρκής αμφισβήτηση για πολλά και ποικίλα ζητήματα· δεν υπάρχει σχεδόν καμία προοπτική ή ιδέα που να συσπειρώνει τον σκακιστικό κόσμο (βλ. γκρίνια για τα Διασυλλογικά Πρωταθλήματα).
• Παντελής έλλειψη μακροπρόθεσμου κεντρικού σχεδιασμού, πλειοδοσία σε συγκυριακές επιλογές.
• Διαρκής αύξηση του κόστους για τους σκακιστές –και μάλιστα για τους νεαρούς αθλητές (βλ. ενδεικτικά την αύξηση κατά 66,% στο παράβολο των Προκριματικών της ΕΣΣΘ-Χ, από 12 σε 20 Ευρώ, και την καθιέρωση για πρώτη φορά παραβόλου στις Περιφερειακές Σχολικές Διοργανώσεις της Θεσσαλονίκης).
• Υποβάθμιση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος (σε ποιο άλλο άθλημα απείχαν τόσες ομάδες από την κορυφαία εθνική διοργάνωση;).
• Στροφή του σκακιστικού κόσμου στα πολυδάπανα Ατομικά Τουρνουά, που σχεδόν πάντα συνδυάζονται με τη διαμονή σε κάποιο πολυτελές ξενοδοχείο.

Μέρος του προβλήματος οφείλεται στο αρχηγικό μοντέλο διοίκησης των σκακιστικών κοινών, το οποίο επικράτησε στη χώρα μας τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια (βλ. ενδεικτικά ΕΣΟ και ΕΣΣΘ-Χ). Είναι προφανές ότι το μοντέλο αυτό, καθώς και οι άνθρωποι που το προσωποποίησαν, πρόσφερε ό,τι είχε να προσφέρει. Εδώ και πολλά χρόνια συντηρείται μέσω παρασκηνιακών συναλλαγών, πρόσκαιρων επιλογών, ανίερων συμμαχιών.
Οι αρνητικές παρενέργειες του αρχηγικού μοντέλου ομαδοποιούνται, κατά τη γνώμη μου, σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

Α) Υποβάθμιση των δημοκρατικών διαδικασιών.
- Αδιαφάνεια στη λήψη αποφάσεων. Καίριες επιλογές περνάνε από τα Συμβούλια χωρίς ψηφοφορίες.
- Συμμετοχή σε Γενικές Συνελεύσεις σωματείων που θα έπρεπε βάσει Καταστατικού να έχουν διαγραφεί από τις Ενώσεις τους. Σωματεία-φαντάσματα!
- Συνελεύσεις που συζητάνε θέματα ανύπαρκτα στην Ημερήσια Διάταξη. Σύμβουλοι που απουσιάζουν πάντοτε και δεν αναπληρώνονται ποτέ. Απαρχαιωμένα Καταστατικά. Συμβούλια που μπορούν να παραμείνουν νόμιμα και ενεργά, ακόμα κι αν έχουν παραιτηθεί περισσότερα από τα μισά μέλη τους.
- Πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα. Σύμβουλοι-πρόβατα, παρατάξεις-μαντριά.
- Άγνοια ή και απαξίωση των διαδικασιών δημόσιου διαλόγου.
- Ανενεργείς Επιτροπές. Αποτελμάτωση.

Β) Υποβάθμιση του καθαρά αγωνιστικού τομέα, αλλά και της σχετικής με αυτόν δημοσιότητας.
- Απαξίωση των Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων τόσο από τον σκακιστικό κόσμο όσο και από την κοινωνία.
- Παντελής αδιαφορία των ΜΜΕ για το σκάκι και τις μεγάλες εγχώριες διοργανώσεις.
- Αδυναμία διείσδυσης στα σχολεία και τη σχολική ζωή.
- Παραθεώρηση των αξιών του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Ενίσχυση ενός (ανεδαφικού) πνεύματος επαγγελματισμού και πρωταθλητισμού.

Γ) Οικονομικά και διοικητικά προβλήματα .
- Κρατικοδίαιτο οικονομικό μοντέλο.
- Παντελής αδυναμία αυτοχρηματοδότησης. Ομοσπονδίες και Ενώσεις «χωρίς πρόσωπο» απέναντι στην πολιτεία αλλά και την κοινωνία.
- Συντήρηση ενός πνεύματος νεοπλουτισμού σε πλήρη δυσαρμονία με την ευρύτερη οικονομική κρίση.
- Και ίσως το κυριότερο και θλιβερότερο: Απροθυμία ανθρώπων που αγαπούν ειλικρινά το σκάκι να ασχοληθούν και να προσφέρουν στη διαχείριση των κοινών.

Πρέπει να τελειώνουμε πια με το αρχηγικό μοντέλο. Μια αρχή θα μπορούσε να γίνει, αν οι ίδιοι οι επί δεκαετίες κρατούντες το συνειδητοποιήσουν και αφήσουν τις καρέκλες. Με την εμπειρία τους μπορούν να προσφέρουν και από μη αρχηγικές θέσεις. Αν δεν το κάνουν όμως οι ίδιοι, πρέπει επιτέλους να ενωθούμε και να τους εξαναγκάσουμε.

ΥΓ
Τα παραπάνω γράφονται με ειλικρινές ενδιαφέρον για το σκάκι και –απολύτως- χωρίς καμία βλέψη συμμετοχής σε οποιαδήποτε δημόσια θέση έξω από τον μικρό σκακιστικό σύλλογό μου.

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Το στοίχημα του Σλέβιν


Ο Μόργκαν Φρίμαν παίζει με γυάλινους πεσσούς σκακιού, στο ρόλο ενός αρχηγού του εγκλήματος που κανονίζει τις δουλειές του από το φρούριό του, στην ταινία Lucky Number Slevin (2006, ελληνικός τίτλος: το στοίχημα του Σλέβιν). Από το θεατρικό σανίδι στην τηλεόραση και από εκεί στον κινηματογράφο, ο Μόργκαν Φρίμαν δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Από τους κορυφαίους μαύρους ηθοποιοιούς παγκοσμίως, βραβεύτηκε με όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Million Dollar Baby». Έχει προταθεί για όσκαρ άλλες τέσσερις φορές, εκ των οποίων τρεις φορές για όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου. Τον είδαμε πρόσφατα σαν παρουσιαστή της επιστημονικής σειράς «Το Σύμπαν», παραγωγής του History Channel.

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Σεμινάριο Προπονητών FIDE


Από τη Δευτέρα 10 έως και το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4), 60 μέτρα από το σταθμό Η.Σ.Α.Π. «ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ», θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αττική, σεμινάριο κατάρτισης και πιστοποίησης προπονητών σκακιού FIDE. Στο σεμινάριο, το οποίο αποτελείται από 32 διδακτικές ώρες, θα διδάξουν οι FIDE Senior Trainers GΜ Γρίβας (στα ελληνικά) και GM Mikhalchishin (αγγλικά).

To σεμινάριο συνδιοργανώνουν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) , η Ε.Σ.Ο., η Ε.Σ.Σ.Ν.Α., ο Δήμος Νέας Ιωνίας Αττικής και η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας.

Οι θέσεις συμμετοχής είναι περιορισμένες, σαράντα (40) τον αριθμό. Η προθεσμία δήλωσης συμμετοχής και καταβολής του παραβόλου συμμετοχής (100€) είναι η Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011.

Για δηλώσεις συμμετοχής/ πληροφορίες επικοινωνείτε με τον κ. Στράτο Γρίβα e-mail: grivasefs@yahoo.co.uk

Αναλυτικές πληροφορίες σεμιναρίου: http://freepdfhosting.com/92e5bbcc07.pdf

Χριστούγεννα του '47


«Ζωγράφισε άσπρα μαύρα τα 64 τετραγωνίδια. Αν γλιτώσω το τουφέκι, θα παίξουμε μια παρτίδα»

Τα Χριστούγεννα του 1947, δέκα ετών και τριών μηνών, είχα μια τραυματική εμπειρία, ενώ στη μικρή τότε επαρχιακή γενέθλια πόλη μου, η σκιά του εμφυλίου πολέμου είχε απλωθεί, βαριά και δυσοίωνη.

Ο πατέρας, μόλις λίγο καιρό πριν, είχε γυρίσει από την εξορία στην Ικαρία. Απολυμένος από τη δουλειά του φιλόλογος εκπαιδευτικός, φιλοξενείτο στην Αθήνα, συνεχώς κρυπτόμενος από συγγενείς και φίλους, βγάζοντας πικρά χρήματα παραδίδοντας μαθήματα σε σπίτια όπου από στόμα σε στόμα είχε συστηθεί η απαράμιλλη διδασκαλική του σοφία και μέθοδος. Από εκείνους τους μαθητές του εκείνη την εποχή τρεις εξελίχθηκαν σε καθηγητές Πανεπιστημίου και ένας εξελέγη πρύτανης σε επαρχιακό Πανεπιστήμιο, πολύ αργότερα.

Η μάνα μου μεγάλωνε τρία αγόρια, δέκα, οκτώ και τριών χρόνων, νοικοκυρά χωρίς επάγγελμα. Το σπίτι όπου κατοικούσαμε ήταν με ενοίκιο αλλά μετά τον πόλεμο είχε επιταχθεί και το μοιραζόμασταν με μια άλλη τριμελή οικογένεια, με κοινή κουζίνα, αποχωρητήριο και πλυσταριό. Είχαμε περιοριστεί σε τρία δωμάτια, εκ των οποίων το ένα είχε μετατραπεί σε κουζίνα. Πάνω σε μια παλιά κασόνα ήταν η γκαζιέρα για το μαγείρεμα, ψηλά από το ταβάνι κρεμόταν το φανάρι με τα τρόφιμα και τα φαγητά για να προφυλάσσονται από τις μύγες και τα ποντίκια (τα τελευταία σουλατσάριζαν ελεύθερα παντού) και στο πάτωμα τσουβαλάκια με κρεμμύδια, το λίγο αλεύρι που ερχόταν από το πατρικό της μητέρας στην Αταλάντη. Εκεί τα άπλυτα και συχνά και τα σκοινιά με απλωμένα τα ρούχα της πλύσης, όταν ο καιρός ήταν βροχερός.

Κατά περίεργο μικροαστικό ήθος, το ένα δωμάτιο παρέμεινε απαραβίαστο «σαλόνι». Η βιβλιοθήκη του πατέρα, το μεγάλο τραπέζι με τις καρέκλες, ένας ωραίος καναπές και ένα ντιβάνι για τους ξένους. Με μεγάλους κόπους και κλάματα έπεισα τη μάνα να κοιμάμαι σ΄ αυτό το ντιβάνι, όταν δεν είχαμε κάποιον συγγενή φιλοξενούμενο. Είχα πια αρχίσει να μεγαλώνω και να κοιμόμαστε τέσσερις σ΄ ένα δωμάτιο ήταν πλέον απαγορευτικό. Θέρμανση; Ένα μαγκάλι που καίγαμε συνήθως «πυρήνα», δηλαδή λειωμένα ελαιοκούκουτσα που αγοράζαμε φτηνά από το ελαιοτριβείο. Αποφεύγαμε τα κάρβουνα γιατί εύκολα, όταν ήταν υγρά ή γινόταν ατελής καύση, παραγόταν διοξείδιο του άνθρακα κι αρχίζαν οι πονοκέφαλοι και οι εμετοί.

Είχα αρχίσει πλέον να διαβάζω φανατικά. Η βιβλιοθήκη του πατέρα ήταν πλούσια σε πεζογραφία και ποίηση. Έτσι, συνήθως ξενυχτούσα βάζοντας το μαγκάλι κάτω από τα ανοιχτά πόδια μου, ενώ οι μικρότεροι είχαν πλέον κοιμηθεί, ο μικρός με τη μάνα στο διπλό κρεβάτι και ο μεσαίος μαζί με μένα κοιμόμασταν στο πάτωμα. Ενοχλούσα διαβάζοντας άγρια νύχτα, κι έτσι η μητέρα αποφάσισε να μού ανοίξει το «σαλόνι», για μένα πια παράδεισο μοναξιάς και με μια διαθέσιμη βιβλιοθήκη. Τα χρόνια του εμφυλίου η πόλη μας είχε ηλεκτρική ιδιωτική εταιρεία που διένειμε το ρεύμα. Συχνά μέσα στις περιόδους όπου οι αντίπαλες ομάδες έδιναν μάχες προφυλακών στις παρυφές της πόλης, το ρεύμα κοβόταν για ώρες πολλές. Έτσι πολλά βιβλία διαβάστηκαν με λάμπα πετρελαίου και όχι λίγες φορές με το καντηλάκι με τα λουμίνια και το λαδάκι.

Εκείνα τα Χριστούγεννα είπα τα κάλαντα. Η μάνα μάλιστα σχεδόν με υποχρέωσε να πάω να χτυπήσω σπίτια παλιών φίλων, ακόμη και στενών συγγενών που μετά τη σύλληψη και την εξορία του πατέρα μας μάς είχαν ξεγράψει και κάνανε σαν να μη μας ξέρανε. Ο νονός μάλιστα του μεσαίου αδελφού μου, μεγαλοκαταστηματάρχης, όταν η μητέρα μου τον επισκέφθηκε τις πρώτες μέρες με τον άντρα της στη φυλακή πριν εκτοπιστεί, της είπε σκαιά να μην τον ξαναενοχλήσει γιατί εκτίθεται και χάνει πελατεία! «Θα πας και θα τους πεις τα κάλαντα να δούμε αν θα έχουν τσίπα να μην προσβάλουν ένα παιδί» μού είπε. Πήγα σε όλους. Λίγοι μού έκλεισαν την πόρτα. Οι περισσότεροι όμως με υποδέχθηκαν σαν ένα ξένο παιδί που, άγνωστο, χτυπάει και λέει κατ΄ έθιμο τα κάλαντα. Μόνο μια συγγένισσα του πατέρα σκύβοντας και βάζοντάς μου στην τσέπη λίγα χρήματα και δύο τρία κουλουράκια, μού ψιθύρισε: «Χρόνια πολλά και χαιρετισμούς στη μαμά και στον μπαμπά».

Ανήμερα όμως τα Χριστούγεννα η μητέρα είχε να εκτελέσει ιερό καθήκον. Ο αδελφός της, πρωτοπαλίκαρο του Άρη Βελουχιώτη, βρισκόταν στις φυλακές της πόλης που περίμενε να δικαστεί από το Στρατοδικείο με κατηγορίες που συνήθως οδηγούσαν με συνοπτικές διαδικασίες στο εκτελεστικό απόσπασμα. Η πόλη μας ήταν μια κόλαση. Ένας διαβόητος βασιλικός επίτροπος, ονόματι Γιαννόπουλος, δικηγόρος νομίζω, που είχε επιστρατευθεί με τον βαθμό του ταγματάρχη, έστελνε κάθε μέρα πέντε με δέκα ανθρώπους στο απόσπασμα επί μήνες! Από τη διπλανή αυλή του σπιτιού μας εκτελέστηκαν την ίδια μέρα πατέρας, γιος και γαμπρός! Η μητέρα μου έπρεπε να επισκεφθεί τον αδελφό της και είχε ετοιμάσει λίγα κουλούρια και ένα μικρό χριστόψωμο.

Πίστευε πως παίρνοντάς με μαζί της, δεκάχρονο παιδί, θα την αντιμετώπιζαν ανθρωπινότερα οι ανθρωποφύλακες. Φαίνεται όμως πως σε προγενέστερη επίσκεψή της ο θείος μου είχε ρωτήσει για τα παιδιά και εξέφρασε την επιθυμία να με δει. Στη διάρκεια της Κατοχής που ζήσαμε στο σπίτι της γιαγιάς στην Αταλάντη, ο πατέρας μου με απόσπαση στο εκεί Γυμνάσιο, είχαμε εγκατασταθεί στο σπίτι του θείου, η γυναίκα του οποίου, πρωτοπόρος νηπιαγωγός με συγγραφικό έργο, μού είχε μάθει τα πρώτα γράμματα. Οι φυλακές της πόλης ήταν περίπου στο κέντρο της. Πιθανόν παλιότερα να βρίσκονταν στα όριά της αλλά τώρα περιστοιχίζονταν από χαμηλές αλλά πυκνές οικοδομές.

Το επισκεπτήριο, χρονιάρα μέρα, ήταν στις 10.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι. Δεν ήταν καθόλου ανθρώπινη η υποδοχή από τους χωροφύλακες στην πύλη. Ειρωνείες, βρισιές και προπηλακισμοί. «Τι το ΄φερες το χαϊβάνι, κυρά μου, άγια μέρα, στον άθεο!» και άλλα τέτοια.

Δώσαμε το δίχτυ με τα καλούδια, έγινε η απαραίτητη έρευνα και έγινε και η σωματική έρευνα σε μας. Το επισκεπτήριο γινόταν σε έναν στενό διάδρομο, όπου υπήρχαν δύο σειρές συρματοπλέγματα με απόσταση μέτρου το ένα από το άλλο. Φώναξαν το όνομα του θείου και ήρθε στο συρματόπλεγμα. Ήταν ένας λεβέντης άντρας, ψηλός, ψωμωμένος, αγρότης, ορειβάτης και αθλητής. Η μητέρα μου είχε πει πως όταν πιάστηκε και βασανιζόταν από τους χίτες στην Αταλάντη, οι κραυγές του δεν άφηναν την κωμόπολη να κοιμηθεί για νύχτες ολόκληρες. Αλλά δεν λύγισε. Ήταν εύχαρις τύπος και με χαμόγελο και χωρατά μας υποδέχτηκε. Ένιωθες ότι ήθελε να μπει στη μύτη των δεσμοφυλάκων, ότι δεν πτοείται, δεν φοβάται και δεν τον νοιάζει.

Ρώτησε τυπικά πράγματα, γύρισε σε μένα και ρωτούσε για το σχολειό, τα μαθήματα και τι διαβάζω. Όταν χτύπησε το καμπανάκι γύρισε με αυστηρό πλέον ύφος, σοβαρό, και είπε στη μάνα μου: «Βρείτε τρόπο να μεταφερθώ στις φυλακές Χαλκίδας. Αν μείνω εδώ, θα με τουφεκίσουν. Ψάχτε να βρείτε έναν δικηγόρο Βαγγέλη Γιαννόπουλο στην Αθήνα. Αναλαμβάνει δικές μας υποθέσεις». Η μάνα μου κούνησε με νόημα το κεφάλι. «Ο δεσμοφύλακας θα σας δώσει φεύγοντας ένα δώρο δικό μου για τα παιδιά. Το έφτιαξα στο κελί με ψίχα από κουραμάνα βρεγμένη που με τον καιρό ξεράθηκε και το βερνίκωσα με βερνίκι των παπουτσιών, μαύρο και κόκκινο». Τον απομάκρυναν από το σύρμα. Φεύγοντας μας παρέδωσαν ένα κουτί ζαχαροπλαστείου λίγο βαρύ. Όταν φτάσαμε σπίτι το άνοιξα. Ήταν ένα σκάκι και ένα σημείωμα: «Αγόρασε χαρτόνι και ζωγράφισε άσπρα-μαύρα τα 64 τετραγωνίδια. Αν γλιτώσω το τουφέκι και βγω, κάποτε θα παίξουμε μια παρτίδα».

Πήγε στη Χαλκίδα, τον υπερασπίστηκε ο Γιαννόπουλος, δικάστηκε ισόβια, βγήκε αφού υπηρέτησε τον ένα χρόνο για δύο στις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας. Και παίξαμε σκάκι.

Με κατατρόπωσε. Έφυγε στα ενενήντα του, είκοσι χρόνια μετά τη μάνα μου.

Εκείνο το σκάκι έλειωσε πολλά χρόνια πριν και από τους δύο.


Αφήγημα του Κώστα Γεωργουσόπουλου. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΝΕΑ στις 22 Δεκεμβρίου 2007.

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Καλλιθέα 1975 & Καλλιθέα 1978


Από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ, στιγμιότυπα από την 1η Διεθνή Σκακιστική Συνάντηση Καλλιθέας, η οποία είχε διοργανωθεί με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυση του Σκακιστικού Ομίλου Καλλιθέας. Συμμετέχουν Έλληνες, Ούγγροι, Γιουγκοσλάβοι και Κύπριοι σκακιστές. Την έναρξη των αγώνων, οι οποίοι διεξάγονται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Κωνσταντινοπολιτών Καλλιθέας, κηρύσσει ο δήμαρχος Καλλιθέας Γιάννης Γάλλος. Στις εικόνες παρακολουθούμε κάποιο παράλληλο εορταστικό τουρνουά μπλιτς.
Το βίντεο εδώ


Και μια φωτογραφία που είχε στείλει πριν 2,5 χρόνια στο μπλογκ μας, ο Τάκης Δρεπανιώτης (ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση). Ήταν της Ρούλας Καραπάνου, σκακίστριας του ΣΟ Καλλιθέας και φωτογράφου και αργότερα πετυχημένης συγγραφέως.
Τα στοιχεία για τους εικονιζομένους (4η Διεθνής Σκακιστική Συνάντηση Καλλιθέας, που είχε γίνει στην Εστία Νέας Σμύρνης από 1-15 Νοεμβρίου 1978) υπάρχουν στην ανάρτηση
http://skakistiko.blogspot.com/2008/05/blog-post_16.html

Εικόνες


Παλαιστίνιος φοιτητής, φοράει κεφιγιέ και συμμετέχει σε σκακιστικούς αγώνες σπουδαστών στη μαρτυρική πόλη Τζενίν, στη Δυτική Όχθη. Στην Τζενίν, όπου βρίσκεται πολυπληθής προσφυγικός καταυλισμός, τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν εισβάλλει πολλές φορές στο παρελθόν με άρματα και μπουλντόζες. Ήταν αγώνες πρόκρισης, για τους επικείμενους παναραβικούς φοιτητικούς αγώνες. Παρατηρούμε πως ο βασιλιάς δεν φέρει σταυρό στην κορυφή, όπως έχουμε συνηθίσει στη δύση, αλλά το ισλαμικό σύμβολο της ημισελήνου (φωτ. Reuters, 10/12/2010).


H ιδιαίτερη εμπειρία της Βουδαπέστης είναι τα περίφημα θερμά λουτρά της, κυρίως στεγασμένα, αλλά και οι υπαίθριες πισίνες. Πρόκειται για ένα μεγάλο δίκτυο λουτρών που διαμορφώθηκε σταδιακά από τον 13ο αιώνα που ανακαλύφθηκαν τα ιαματικά νερά και που χαρακτηρίζονται από τη διαφορά της θερμοκρασίας τους. Μια παρέα ανδρών, στη φωτογραφία του Reuters (15/12/2010) απολαμβάνει το σκάκι.

Deal with Haters



Ένα κείμενο από και για το διαδίκτυο, που μετέφρασε, με δική του πρωτοβουλία για το ιστολόγιο, ο Μέτοικος: Επτά βασικές αρχές για ν' αντιμετωπίσεις όσους σε μισούν στο διαδίκτυο, του Tim Ferries (μετάφραση και διασκευή, Μέτοικος στη Νίσυρο)

1. Δεν έχει σημασία πόσοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν αυτό που κάνεις. Το σημαντικό είναι πόσοι το καταλαβαίνουν.

«Είναι σημαντικό στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπως και στην πραγματική ζωή, να έχεις ξεκάθαρο αντικειμενικό στόχο, και να εστιάζεις σ' αυτόν», λέει ο Ferries. Πιστεύει πως αν ο στόχος σου είναι να επιφέρεις μια μικρή αλλαγή στον κόσμο (μ' ένα προϊόν ή μια υπηρεσία) είναι αρκετό να συγκεντρώσεις τους πρώτους 1000 υποστηρικτές σου. Αν πραγματώνεις τους στόχους σου, αυτοί οι χίλιοι θα λειτουργήσουν σαν καταλύτης. Τα 10 εκατομμύρια που δεν καταλαβαίνουν τι κάνεις, δεν θα επηρεάσουν τις εξελίξεις.

2. 10% των ανθρώπων θα βρουν κάθε φορά τρόπο να προσβληθούν. Να είσαι έτοιμος.

«Οι άνθρωποι είναι λιγότερο παραγωγικοί όταν λειτουργούν σε αντιπαράθεση με κάποιους άλλους », συνεχίζει ο Ferries. Εξηγεί πως, αν περιμένεις αντίσταση και επιθέσεις είναι προτιμότερο να επιλέξεις το πως θ' αντιδράσεις απο πριν και όχι αυθόρμητα, καθώς διαφορετικά μπορεί να καταφύγεις σε ανάρμοστα μέσα. Αυτό απλώς θα πολλαπλασιάσει το πρόβλημα. «Έχω δει πολλούς ανθρώπους να διαπράττουν κοινωνική αυτοκτονία στο διαδίκτυο με δυό τρόπους: Είτε απαντώντας σε κάθε κριτική, οπότε δεν έχουν χρόνο να πραγματοποιήσουν τους δικούς τους στόχους, ή απαντώντας σε σχόλια πού δεν αξίζουν απάντηση. »


3. Το να επιζητάς την επιδοκιμασία του καθένα είναι σημάδι μετριότητας ( C. Powell )

«Αν φέρεσαι σ' όλους με τον ίδιο τρόπο, και απαντάς σ' όλα τα σχόλια ζητώντας συγγνώμη η συμφωνώντας, δεν θα προσφέρεις αναγνώριση σε όσους συνεισφέρουν στην προσπάθεια σου, και δεν θα καταφέρεις να βελτιώσεις αυτούς που σε τραβάνε προς τα κάτω. Σαν αποτέλεσμα θα βρεθείς αντιμέτωπος με ανεπιθύμητες συμπεριφορές, ενω η θετική ανάδραση θα λιγοστέψει. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει ν' απαντάς ποτέ, αλλά να έχεις στρατηγική και τακτική όταν το κάνεις. »

4. Αν είσαι αποτελεσματικός σ' αυτό που κάνεις, το 95% των σχολίων που θ' ακούσεις, θα είναι αρνητικό. ( S. Boras )

«Αυτό πάει πλάϊ-πλάϊ με το σημείο 2» λέει ο Ferries. « Έχω στο πορτοφόλι μου ένα χαρτάκι μ' αυτό το απόφθεγμα, για να μου θυμίζει πως οι καλύτεροι άνθρωποι σε κάθε τομέα είναι αυτοί που δέχονται την μεγαλύτερη κριτική. Η αντίδραση θα είναι ευθέως ανάλογη του μεγέθους και της φιλοδοξίας της προσπάθειας σου, των επιπτώσεων του εγχειρήματος.» Ο ίδιος ο Ferries αστειεύεται λέγοντας πως έχει ανθρώπους να τον μισούν σε 35 διαφορετικές γλώσσες.


5. Αν θέλεις να βελτιωθείς να είσαι χαρούμενος αν σε παίρνουν για βλάκα και ηλίθιο. (Επίκτητος)

« Μια πιο σύγχρονη διατύπωση είναι ο αφορισμός του Εl. Hubbart: Αν θέλεις ν' αποφύγεις αποτελεσματικά την κριτική, μην λες τίποτα, μην κάνεις τίποτα, μην είσαι τίποτα.» Ο Ferries που έμαθε ν' απολαμβάνει την αρνητική κριτική στην πορεία του χρόνου, αναφέρει ένα παράδειγμα από τους Ρωμαϊκούς χρόνους: « Ο Κάτωνας, που ο Σενέκας τον θεωρούσε τον τέλειο στωικό, εξασκούνταν φορώντας πιο σκούρα ρούχα απ' ό,τι συνηθίζονταν, και κυκλοφορούσε χωρίς χιτώνα. Περίμενε την γελοιοποίηση και την αντιμετώπιζε για να εκπαιδεύσει τον εαυτό του να νοιώθει ντροπή μόνο για σημαντικά πράγματα. Αν θέλεις να κάνεις στην ζωή σου κάτι έστω κι ελάχιστα ενδιαφέρον θα πρέπει να είσαι έτοιμος να χειριστείς, να απαντήσεις, ακόμη και να διασκεδάσεις με την αρνητική κριτική. Στην πράξη θα το τραβούσα λίγο παραπάνω και θα πρότεινα στους ανθρώπους να επιδιώκουν την γελοιοποίηση».

6. Το ν' απολαμβάνεις την ζωή σου, είναι η καλύτερη εκδίκηση (G. Herbert)

« Ο καλύτερος τρόπος ν' αντεπιτεθείς είναι να καταδείξεις πως οι επιθέσεις τους δεν έχουν επιπτώσεις επάνω σου. Αν το διασκεδάζεις ακόμα καλύτερα! Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να τους αφήσεις να ζούν μέσα στην πίκρα και τον θυμό τους, που συχνότατα δεν έχουν καθόλου να κάνουν με σένα. Αν ένα δοχείο περιέχει οξύ και χύσεις λίγο πάνω σ΄ ένα αντικείμενο, πάλι το δοχείο υφίσταται την μεγαλύτερη ζημιά. Μην θυμώνεις, μην προσπαθείς ν ' ανταπαντήσεις, συνέχισε τη ζωή σου, κι αυτό θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις πάνω τους απο κάθε πράξη. »


7. Μείνε ψύχραιμος και συνέχισε.

Το σλόγκαν «Κράτα την ψυχραιμία σου. Σύνεχισε αυτό που κάνεις» πρωτοδημιουργήθηκε απο την αγγλική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και είχε σκοπό να βοηθήσει τους Βρετανούς ν' αντιμετωπίσουν το φόβο της γερμανικής εισβολής. Ο Ferries το μεταφέρει στον σύγχρονο κόσμο. «Επικεντρώσου στις επιπτώσεις και όχι στην αποδοχή. Αν πιστεύεις πως αυτό που κάνεις είναι έστω κι ελάχιστα σημαντικό, και ελπίζω πως το πιστεύεις, κάνε αυτό που θεωρείς σωστό, και να είσαι έτοιμος για κριτική και επιθέσεις. Μείνε ψύχραιμος και συνέχισε. »

http://mashable.com/2010/04/29/deal-with-haters-tim-ferriss/

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ατομικά Νεανικά Πρωταθλήματα Αττικής



Στα Κάτω Πατήσια, με συνδιοργανωτές τον "ΑΟ ΤΡΕΙΣ ΑΣΤΕΡΕΣ '89" ,την Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων 5ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων, τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων 44ου & 152ου Δημοτικών Σχολείων & 65ου Γυμνασίου Δήμου Αθηναίων και την ΕΣΣΝΑ θα πραγματοποιηθούν στο χρονικό διάστημα 23-30 Δεκεμβρίου 2010 (Διπλός γύρος την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου):

Α) Τα Ατομικά Νεανικά Πρωταθλήματα Αττικής 2011 ( 8, 10, 12, 14, & 16 ετών).
Β) Τα Ατομικά Πρωταθλήματα Εφήβων – Νεανίδων κάτω των 18 Αττικής & Νέων Ανδρών – Γυναικών κάτω των 20 ετών Αττικής.

Ο χώρος των αγώνων είναι το 44ο & 152ο Δημοτικό Σχολείο και το 65ο Γυμνάσιο Δήμου Αθηναίων. Το σχολικό συγκρότημα των παραπάνω σχολείων, περικλείεται από τις οδούς Κουρτίδου, Μηλιαράκη, Ρεκούκου και Σταθάτου. Είσοδος στον χώρο αγώνων από οδό Μηλιαράκη 71.

Επίσης παράλληλα με τη διεξαγωγή των Ατομικών Νεανικών Πρωταθλημάτων Αττικής 2011 θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις :

-Επίδειξη Σιμουλτανέ, σύντομη ομιλία και υπογραφή αυτογράφων από τον GM και πολύ-πρωταθλητή Ελλάδας Χρήστο Μπανίκα (Πέμπτη, 23.12.2010 και ώρα 18.00)

-Διάλεξη περί του Συστήματος ΕΛΟ από το Μ.Καλούμενο (Κυριακή, 26.12.2010 και ώρα 18.30)

-Συνάντηση με συντονίστρια την ψυχολόγο Χρ. Πουλοπούλου και θέμα «Παιχνίδι – Επικοινωνία - Υποστήριξη» (Δευτέρα, 27.12.2010 και ώρα 17.30)

-Σεμινάριο Διαιτησίας με εισηγητές τους Διεθνείς Διαιτητές Σωτήρη Λογοθέτη και Μιχάλη Πρεβενιό (27, 28 και 29.12.2010 και ώρα 17:30 - 20:30)

-Επίδειξη Σιμουλτανέ, σύντομη ομιλία και υπογραφή αυτογράφων από τον GM και πρωταθλητή Ελλάδας Γιάννη ΝΙκολαϊδη (Πέμπτη, 30.12.2010 και ώρα 18.00).

-Απονομή επάθλων των Ομαδικών Πρωταθλημάτων και Κυπέλλων Διοργανώσεων Ε.Σ.Σ.Ν.Α. 2010 (Πέμπτη 30.12.2010 ώρα 21:00)

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι την Δευτέρα 20/12/2010 , κατα προτίμηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση Asteresneanika2011@gmail.com , ή στην κα Έφη Ανδρικοπούλου (Τηλ. 6909142729) αναφέροντας Ονοματεπώνυμο ,Έτος Γέννησης , Σύλλογο , Αριθμό Μητρώου ΕΣΟ , Αριθμό Μητρώου fide (FIDE ID) και την κατηγορία στην οποία θα συμμετέχει ο/η αγωνιζόμενος/η.

Οι αγώνες θα καλυφτούν και διαδικτυακά με live μετάδοση των αγώνων .
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης : http://www.blackqueen.net/atticayouth2011/

«Ελληνικό-Αργυρούπολη-Γλυφάδα 2011»

Ο ΦΟ Ελληνικού και ο Ζήνων Γλυφάδας διοργανώνουν πρωτοχρονιάτικο όπεν που θα διεξαχθεί από 2 έως 9 Ιανουαρίου 2011 , στο χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης, στη Λ. Βουλιαγμένης, στο Ελληνικό. (λεωφορεία Α3, B3 από Αθήνα ή Γλυφάδα, 171 από σταθμό μετρό Aγ.Δημητρίου). Ελβετικό επτά γύρων, με ώρα έναρξης τις καθημερινές 6 μμ. και στον τελευταίο γύρο (Κυριακή 9/1) 11 πμ.
Γενικό παράβολο συμμετοχής 15 €
Έπαθλα γενικής κατάταξης: 1ος νικητής: 350 €, 2ος νικητής: 200 €, 3ος νικητής: 100 €, 1η γυναίκα: 50 €.
Δηλώσεις συμμετοχής: askl27@otenet.gr , τηλ 6938476727 κ. Αναστασίου.
Αριθμός συμμετοχών: 70. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής. Ενημέρωση θα γίνεται από τo διαδίκτυο (ιστοσελίδες http://www.zinonchess.gr/ , http://www.chess-results.com/ )

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτάθλημα Ελλάδας 1953


Από την ίδια ιντερνετική πηγή, ταξιδεύουμε στο μακρινό 1953 και βλέπουμε στα κινηματογραφικά «επίκαιρα» πως σε Σκακιστικό Κέντρο στην Κυψέλη κηρύσσεται η έναρξη του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Σκακιού. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας Λύκος προσφωνεί τους επισήμους και ευχαριστεί τον Υπουργό Προεδρίας της Κυβερνήσεως Παναγιώτη Σιφναίο για το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης. Μεταξύ των παρισταμένων διακρίνεται επίσης η εκδότρια Ελένη Βλάχου. Ο Π. Σιφναίος απευθύνει χαιρετισμό και κηρύσσει την επίσημη έναρξη του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Σκακιού πραγματοποιώντας την πρώτη κίνηση στη σκακιέρα του πρωταθλητή Ελλάδας Γαϊτανάρου.

Το βίντεο εδώ:
http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=2633&thid=14952

Ο Φίσερ στην Αθήνα


Ο φίλος του ιστολογίου Δημήτρης Σωτηρόπουλος, μου έστειλε ένα σπουδαίο λινκ, μεγάλης ιστορικής αξίας για το σκάκι, με κινηματογραφημένα στιγμιότυπα από το σιμουλτανέ χάντικαπ που είχε δώσει ο Μπόμπι Φίσερ στην Αθήνα το 1968. Το σύντομο απόσπασμα προβλήθηκε στα χουντικά «επίκαιρα» της εποχής και μπορείτε να το δείτε online στη διεύθυνση
http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=1201&thid=2620

Η φωνή των «επικαίρων» εκφωνούσε:
Εις την λέσχην της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας διεξήχθη ένας ιδιόρρυθμος και ενδιαφέρων αγών σκάκι. Ο πρωταθλητής των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόμπερτ Φίσερ αντιμετώπισε πέντε έλληνες μαιτρ ταυτοχρόνως. Ο αγών, τον οποίον παρηκολούθησαν ο γενικός γραμματεύς αθλητισμού κ. Ασλανίδης και πλήθος κόσμου, ήτο από τους πλέον ενδιαφέροντας. Ο αμερικανός άσσος, αντιμετωπίσας τους κυρίους Αναστασόπουλον, Ορνιθόπουλον, Κόκκορην, Βυζαντιάδην και Τρικαλιώτην ενίκησε τους τέσσερις εξ' αυτών, υποχρεωθείς εις ισοπαλίαν από τον κύριον Τρικαλιώτη.

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Προπονητικοί διάλογοι



Η δύναμη της «συγκριτικής σκέψης»

Του Ηλία Κουρκουνάκη

Η παρτίδα Kramnik-Carlsen από το τουρνουά του Λονδίνου προσέφερε ιδιαίτερα έντονες συγκινήσεις σε όσους την παρακολούθησαν «ζωντανά», είτε στον χώρο των αγώνων είτε στο Διαδίκτυο. Έχοντας παίξει πολύ καλό στρατηγικό σκάκι, ο Kramnik έμοιαζε να έχει εξασφαλίσει εύκολη νίκη, αλλά ξαφνικά συνέβη κάτι απίθανο: μόνος του πραγματοποίησε αλλαγές και οδήγησε την μάχη σε ένα φινάλε που αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολο –και τελικά η παρτίδα έληξε ισόπαλη! Μπορούσε όμως να είχε αποφύγει αυτή την εξέλιξη, αν χρησιμοποιούσε την μέθοδο της συγκριτικής σκέψης.

Η συγκριτική σκέψη είναι μια διαδικασία λήψης αποφάσεων, με την χρήση της οποίας μπορεί να πραγματοποιηθεί μια επιλογή χωρίς εξαντλητική ανάλυση της θέσης. Συχνά αποδεικνύεται ισχυρό όπλο όταν δεν μπορούν να υπολογιστούν όλα με ακρίβεια, είτε λόγω των περιορισμένων ικανοτήτων του παίκτη είτε λόγω έλλειψης χρόνου. Είναι απαραίτητο όμως να τονιστεί ότι η συγκριτική σκέψη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της υπολογιστικής διαδικασίας, αλλά μόνο ως χρήσιμο συμπλήρωμά της.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της συγκριτικής σκέψης είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για το αποτέλεσμα, αλλά με βεβαιότητα ότι μεγιστοποιεί τις πιθανότητες επιτυχίας. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο στην ακόλουθη κρίσιμη θέση από την παρτίδα Kramnik-Carlsen:



Εδώ ο Carlsen έπαιξε έξυπνα 61…Πγ5, χωρίς να πολυσκεφτεί. Είναι προφανές ότι θα χάσει με τέλειο παιχνίδι και από τις δύο παρατάξεις, οπότε η καλύτερή του ελπίδα βρίσκεται στο φινάλε Ρ+Α+2Σ εναντίον Ρ+3Σ που προέκυψε στην παρτίδα. Την στιγμή που πήρε την απόφασή του, ο Carlsen δεν χρειαζόταν να γνωρίζει την κατάληξη αυτού του φινάλε, αλλά μόνο να κρίνει ότι οι πρακτικές δυνατότητες ισοπαλίας είναι περισσότερες από αν η κατάσταση παράμενε αμετάβλητη. Συνειδητά ή υποσυνείδητα, χρησιμοποίησε συγκριτική σκέψη για να επιλέξει την κίνηση 61…Πγ5 και να απορρίψει άλλες πιο ουδέτερες κινήσεις, π.χ. 61…Πα5.

Σε απάντηση, ο Kramnik αποφάσισε να πραγματοποιήσει αλλαγές με 62.Πxδ6+. Αυτή θα μπορούσε να είναι καλή κίνηση από αυστηρά «σκακιστική» σκοπιά, αλλά θα μπορούσε και να μην είναι. Αναφορικά με την συγκριτική σκέψη όμως, αποτελεί σοβαρό λάθος.

Οι αλλαγές υλικού στο σκάκι δεν απλοποιούν απαραίτητα την κατάσταση στο σύνολό της, αλλά μόνο μειώνουν τον αριθμό των δεδομένων που χρειάζεται να αναλυθούν. Στην πράξη, οι αλλαγές μπορεί και να περιπλέξουν την κατάσταση όταν αλλάζει το είδος της ανάλυσης που πρέπει να γίνει, π.χ. όταν απαιτούνται πιο συγκεκριμένοι υπολογισμοί και σε μεγαλύτερο βάθος. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της θέσης Kramnik-Carlsen, οπότε η συγκριτική σκέψη αποτελεί ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Είναι ολοφάνερο από το αποτέλεσμα ότι ο Kramnik δεν υπολόγισε μέχρι τέλους το φινάλε. Μπορεί να υποτεθεί ότι ένας παίκτης του διαμετρήματός του θεωρητικά θα είχε αυτή την ικανότητα, αλλά δεν την χρειαζόταν. Μάλιστα, δεν θα έπρεπε καν να προσπαθήσει να την ασκήσει: στο φινάλε Ρ+Α+2Σ εναντίον Ρ+3Σ μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη μόνο σε ένα πολύ περιορισμένο μέτωπο, ενώ τα διπλωμένα Ση και η υποχρέωση του Αξιωματικού να καλύπτει το τετράγωνο α2 περιορίζουν τις δυνατότητες των λευκών να ελέγξουν κρίσιμα μαύρα τετράγωνα.

Το βασικό επιχείρημα της συγκριτικής σκέψης για τη λήψη της σωστής απόφασης έχει ως εξής: Ακόμα κι αν το φινάλε Ρ+Α+2Σ εναντίον Ρ+3Σ κερδίζει, είναι προφανές ότι η τωρινή διαρρύθμιση υλικού κερδίζει ευκολότερα (π.χ. απομακρύνοντας από την σκακιέρα το Σα). Αντίθετα, ενώ η τωρινή διαρρύθμιση υλικού σίγουρα κερδίζει, δεν είναι 100% σίγουρα ότι το ίδιο συμβαίνει με το φινάλε Ρ+Α+2Σ εναντίον Ρ+3Σ. Επομένως, η αποφυγή των αλλαγών μεγιστοποιεί τις πιθανότητες νίκης, ενώ η πραγματοποίησή τους τις μειώνει.

Αυτού του είδους το επιχείρημα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εύκολα από τον Kramnik, αν έκανε ένα μικρό διάλειμμα και αναλογιζόταν σοβαρά τις δυσκολίες του φινάλε Ρ+Α+2Σ εναντίον Ρ+3Σ για μερικά λεπτά. Το γεγονός ότι πήρε την απόφασή του σχετικά γρήγορα υποδηλώνει ότι δεν είχε αμφιβολίες επειδή δεν έκανε την ερώτηση, και όχι επειδή έδωσε λανθασμένη απάντηση.

Πιστεύω ότι μπορούσε να υποψιαστεί το πρόβλημα, τουλάχιστον επειδή ο Carlsen επέτρεψε τις αλλαγές. Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο Νορβηγός γκρανμέτρ δεν χρειαζόταν να γνωρίζει το αποτέλεσμα του φινάλε Ρ+Α+2Σ εναντίον Ρ+3Σ. Αναφορικά με την συγκριτική σκέψη και από την σκοπιά του Carlsen, αν αυτό το φινάλε είναι χαμένο, δεν είναι πιο χαμένο από την θέση του διαγράμματος. Γι’ αυτό, μπορούσε να πάρει την απόφασή του εύκολα και γρήγορα, χωρίς να υπολογίσει πολλά.

Συνοψίζοντας, δεν είναι καθόλου πρόθεσή μου να ασκήσω αυστηρή κριτική στον Kramnik για την επιλογή 62.Πxδ6+, καθώς μάλιστα ήταν η πρώτη ιδέα που πέρασε και από το δικό μου μυαλό όπως παρακολουθούσα την παρτίδα. Επιπλέον, ακόμα και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, λίγο μετά την ολοκλήρωση της παρτίδας, δεν μπορώ να ισχυριστώ με απόλυτη βεβαιότητα ότι γνωρίζω την αντικειμενική εκτίμηση του φινάλε Ρ+Α+2Σ εναντίον Ρ+3Σ –αν μη τι άλλο, επειδή δεν ανέτρεξα σε βάσεις δεδομένων (tablebases) ή δεν έκανα εξαντλητική ανάλυση. Θεωρώ το σφάλμα του Kramnik απόλυτα δικαιολογημένο μετά από πολλές ώρες παιχνιδιού και με έντονη την συναισθηματική ανάγκη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση όσο περισσότερο γίνεται. Ελπίζω όμως να είναι φανερό πια ότι το λάθος του ήταν ψυχολογικό και όχι «σκακιστικό», καθώς και ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί χρησιμοποιώντας την μέθοδο της συγκριτικής σκέψης την κατάλληλη στιγμή.

Τέλος, δεν μπορώ να μην επαναλάβω την προειδοποίηση που ανέφερα στην αρχή του κειμένου. Η συγκριτική σκέψη πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις όπου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν υπολογισμοί ακριβείας, είτε από αδυναμία του παίκτη είτε επειδή ο χρόνος σκέψης είναι περιορισμένος. Αν κάποιος μπορεί να τα υπολογίσει όλα μέχρι τέλους, τότε πρέπει να το κάνει.

Μπορείτε να δείτε την παρτίδα Kramnik - Carlsen εδώ

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Εικόνες


Ο Ρώσος κοσμοναύτης Ντμίτρι Κοντραντίεβ (δεξ.) παίζει μια παρτίδα σκάκι με την Αμερικανίδα συνάδελφό του Κάθριν Κόλεμαν (αριστ.) στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν. Και οι δυο τους, είναι μέλη πληρώματος που θα ταξιδέψει στο διάστημα, αύριο 15 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο, αλλά και το παλιότερο κοσμοδρόμιο στον κόσμο. Από εκεί έχουν εκτοξευτεί περίπου 2.500 διαστημόπλοια και έχουν αναχωρήσει περισσότεροι από 130 κοσμοναύτες στα 50 χρόνια λειτουργίας του. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανεξαρτησία του Καζακστάν, η Ρωσία εκμισθώνει το κοσμοδρόμιο, καθώς, παρότι διαθέτει άλλα δύο για εκτοξεύσεις δορυφόρων, μόνο από αυτό μπορούν να ξεκινήσουν επανδρωμένες αποστολές στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτάθλημα Ρωσίας 2010



Του Μέτοικου στη Νίσυρο

Αρχίζει σήμερα στις 14.00, το 63ο Πρωτάθλημα Ρωσίας, στην Μόσχα. Σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα θα είναι εκεί καθώς απουσιάζουν μόνο οι Kramnik (παίζει στο Λονδίνο), Morozevich και Alekseev. Αναλυτικά οι συμμετοχές:

Alexander Grischuk (2771)
Sergey Karjakin (2760)
Dmitry Jakovenko (2726)
Peter Svidler (2722)
Ian Nepomniachtchi (2720)
Vladimir Malakhov (2712)
Nikita Vitiugov (2709 )
Eugeny Tomashevsky(2699)
Vadim Zvjaginsev(2676)
Igor Kurnosov (2676)
Denis Khismatullin (2659)
Vladimir Potkin (2646)

Χρόνος σκέψης 90'/40 + 30' + 30'' από την πρώτη κίνηση, ελεύθερη μέρα η 17η Δεκέμβρη. Οι συμμετέχοντες σκακιστές θα μοιραστούν ένα ποσό κοντά στα 85.000 ευρώ, με το μερίδιο του πρώτου περίπου στις 21.000. Θα υπάρξουν μπαράζ ράπιντ αν χρειαστεί για ν' αποφασιστεί ο πρωταθλητής, αλλά τα χρηματικά έπαθλα ανάμεσα σε ισόβαθμους μοιράζονται. Τελευταίος γύρος στις 11 το πρωί, της 22ας Δεκεμβρίου.
Επίσημο site το http://www.russiachess.org/content/blogcategory/196/414/ ζωντανή μετάδοση στο: http://www.russiachess.org/online/index.htm

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Εικόνες


Ο Ροζέρ Φερί, γάλλος σκακιστής, κατά τη διάρκεια ματς βετεράνων Γαλλίας-Ρωσίας. Τη συγκεκριμένη συνάντηση παρακολούθησαν και επιστήμονες, στο πλαίσιο της έρευνάς τους για το αν το σκάκι και άλλες πνευματικές δραστηριότητες μπορούν να σταθούν ασπίδα στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Το ματς έγινε με τη βοήθεια τηλεδιασκεπτικής οθόνης και συμβολικά στην πρώτη σκακιέρα στην ομάδα της Ρωσίας έπαιξε ο Γκάρι Κασπάροβ, ενώ με τη Γαλλία ο Ζοέλ Λοτιέ.


Τα χουτόνγκ είναι η ψυχή του Πεκίνου. Πρόκειται για παλιούς στενούς δρόμους που διατρέχουν το κέντρο της πανάρχαιης πόλης από τα ανατολικά προς τα δυτικά, αλλά σιγά σιγά θυσιάζονται στο βωμό της ριζικής ανάπλασης. Εδώ, ο φακός του Reuters, στις 7 Δεκεμβρίου του 2010, συναντά δυο άνδρες να παίζουν κινέζικο σκάκι μπροστά από μια πόρτα, σε ένα χουτόνγκ.

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικο Διεθνές Όπεν ΕΣΚΑ

Η Ε.ΣΚ.Α. θα προσφέρει δωρεάν διαμονή για όλους τους αθλητές που θα συμμετάσχουν στο τουρνουά της Άμφισσας, σε δίκλινα - τρίκλινα – τετράκλινα δωμάτια.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Ελβετικό Σύστημα 7 γύρων με ΔΙΕΘΝΗ αξιολόγηση
Χρόνος Διεξαγωγής : Από 26 έως και 30 Δεκεμβρίου 2010
Μέγιστος Αριθμός Συμμετοχών : 50 σκακιστές-σκακίστριες
Παράβολο συμμετοχής: 40€

ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΑΘΛΑ : 1ος 25% των παραβόλων, 2ος 15% των παραβόλων, 3ος 10% των παραβόλων, 4ος 10% των παραβόλων, 5ος 5% των παραβόλων, 6ος 5% των παραβόλων.

Πληροφορίες: Κ. Παπακωνσταντίνου 6932380187, Ε. Μαγκλάρας 6936706652.

site: http://www.eskachess.gr/

Επιστολή Σκ. Παρέμβασης Τριανδρίας

Ανοιχτή επιστολή της Σκακιστικής Παρέμβασης Τριανδρίας με την οποία ζητείται από την ΕΣΣΘΧ η διεξαγωγή του ΠΟΑ με δωδεκαμελή σύνθεση:

Αγαπητοί φίλοι,

Μετά την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΟ, της 27/11/2010 για την ελεύθερη επιλογή της κάθε Ένωσης να διεξάγει τον Π.Ο.Α. σε 8, 10 ή 12 σκακιέρες, θεωρούμε σωστό να αναθεωρηθεί η πρόσφατη απόφαση της Ένωσης, ώστε και εφέτος ο Π.Ο.Α. να διεξαχθεί με δωδεκαμελή σύνθεση. Εξάλλου, η απόφαση να διεξαχθεί ο Π.Ο.Α με οκταμελή σύνθεση δεν είχε τεθεί σε συζήτηση και ψηφοφορία στη Γ.Σ., αφού είχε θεωρηθεί επιβεβλημένη από την ΕΣΟ.

Τα οφέλη απο τη διεξαγωγή του Π.Ο.Α. με δωδεκαμελή σύνθεση είναι προφανή:
1) Θα αγωνιστούν 60 επιπλέον σκακιστές στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα
2) Δεν θα αδρανοποιηθούν -έστω και μερικά- δεκάδες προέφηβοι, ηλικίας 16 και 14 ετών
3) Θα αποφευχθούν ανούσιες μεταγραφές που επιβαρύνουν οικονομικά τα σωματεία
Και με δεδομένο ότι δεν προκύπτει ουσιώδης οικονομική επιβάρυνση, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η πρότασή μας.
Ζητούμε, λοιπόν, να θεωρηθεί ισχύουσα η παλαιότερη απόφαση της Ένωσης για διεξαγωγή του Π.Ο.Α. με τη γνωστή δωδεκαμελή σύνθεση. Εάν, όμως, το Δ.Σ. της Ένωσης εκτιμά ότι έχει μεσολαβήσει διαφορετική απόφαση Γ.Σ., ζητούμε άμεση σύγκλιση καινούργιας Γ.Σ., η οποία και θα πάρει την τελική απόφαση.

Με σκακιστικούς χαιρετισμούς

Το ΔΣ της Σκακιστικής Παρέμβασης Τριανδρίας

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ατομικό Πρωτάθλημα 2010 - 9ος γύρος

Τα αποτελέσματα του 9ου (τελευταίου) γύρου:

Κουκουφίκης Α. - Μπανίκας 0-1
Σπηλιάδης - Μαστροβασίλης Δ. 0-1
Νικολαϊδης Κ. - Κοτρωνιάς 0,5-0,5
Μαστροβασίλης Θ. - Νικιλαϊδης Ι. 0,5-0,5
Κανακάρης - Καπνίσης 0,5-0,5

Πρωταθλητής Ελλάδας 2010 αναδείχθηκε ο Βασίλης Κοτρωνιάς.
Η τελική κατάταξη είναι: Κοτρωνιάς (7), Καπνίσης, Μπανίκας, Μαστροβασίλης Δ., (6½), Νικολαΐδης Γ., Μαστροβασίλης Θ. (5), Κανακάρης (3½), Νικολαΐδης Κ. (3), Κουκουφίκης (1½) και Σπηλιάδης (½.

Επίσημο site: http://indiv2010.peristerichess.gr/

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

WWCC 2010



Του Μέτοικου στη Νίσυρο

Στην Αντάκεια (Αντιόχεια) της Τουρκίας, στα σύνορα με την Συρία, ξεκινάει σήμερα το μεσημέρι στις 3, το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Γυναικών. Μετέχουν 64 σκακίστριες, με σύστημα νοκ-άουτ, και η νικήτρια θ' αντιμετωπίσει όποια επικρατήσει στην σειρά των Grand-Prix, για τον Παγκόσμιο τίτλο. Κάθε ματς είναι 2 παρτίδων (90'/40+30'+30'' ανά κίνηση) εκτός από τον τελικό που θα κριθεί σε 4 παιχνίδια. Σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθεί μπαράζ δύο παρτίδων ράπιντ (25'+10'') και μπλιτς (5'+10'') και, αν είναι απαραίτητο, Αρμαγεδώνας. Από τις κορυφαίες σκακίστριες, εκτός της J. Polgar που δεν αγωνίζεται σε γυναικείες διοργανώσεις δεν παίρνει μέρος και η N. Kosintseva (2576)., η οποία βρίσκεται στην Τουρκία σαν αναλύτρια της αδελφής της. Ολες οι υπόλοιπες είναι εκεί, με επικεφαλής την Ινδή Η. Koneru (2600), ωστόσο την πρώτη θέση στην κλήρωση πήρε η Αl. Kosteniuk (2507) σαν Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Την Ελλάδα εκπροσωπεί η Dembo (2454) που στον πρώτο γύρο αντιμετωπίζει την Munguntuul Batkhuyag (Μgl-2409). H Dembo που παίζει την πρώτη παρτίδα με τα Λευκά, σε περίπτωση πρόκρισης στον επόμενο γύρο θ' αντιμετωπίσει πιθανότατα την Τ. Kosintseva (2581) που δεν αναμένεται ν' αντιμετωπίσει δυσκολίες απέναντι στην Αιγύπτια αντίπαλό της Μοna Khaled (2093).

Πολλά παράπονα απο τις Ρωσίδες για τις ακριβές τιμές των επίσημων ξενοδοχείων (130/90/85 ευρώ ανα άτομο την ημέρα με πλήρη διατροφή) σε όχι και τόσο καινούργια κτίρια, ενώ οι διοργανωτές απαιτούν την παραμονή σ' αυτά όλων όσων εμπλέκονται στους αγώνες, ακόμη και των συγγενών, αν θέλουν να έχουν πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο. Ετσι, σημαντικό μέρος απο τα ψηλά έπαθλα ( 3750 / 5500 / 8000 /12000 /20000/ 30000 / 60000 $ ανάλογα με την τελική κατάταξη) επιστρέφει στους διοργανωτές και ίσως γι αυτό η FΙDE παραιτήθηκε απο το 20% που παρακρατά σύμφωνα με την προκύρηξη της διοργάνωσης. Morozevic και Cheparinov είναι εκεί σαν αναλυτές των Zhu Chen (2477) και A. Stefanova (2548) αντίστοιχα, το ίδιο και ο Γ. Μακρόπουλος στην θέση του προέδρου της επιτροπής εφέσεων.

Επίσημο site το http://wwcc2010.tsf.org.tr/

Ατομικό Πρωτάθλημα 2010 - 8ος γύρος


Στην πιο κρίσιμη παρτίδα του γύρου, ο διεθνής μαιτρ Σπύρος Καπνίσης πέτυχε εντυπωσιακή νίκη επί του Θάνου Μαστροβασίλη και χρειάζεται μισό πόντο στον τελευταίο γύρο για να επιτύχει την τρίτη και τελευταία του νόρμα GM.

Τα αποτελέσματα του 8ου (προτελευταίου) γύρου:
Μπανίκας - Κανακάρης 1-0
Καπνίσης - Μαστροβασίλης Θ. 1-0
Νικολαϊδης Ι. - Νικολαϊδης Κ. 1-0
Κοτρωνιάς - Σπηλιάδης 1-0
Μαστροβασίλης Δ. - Κουκουφίκης Α. 1-0

Η κατάταξη πριν τον τελευταίο γύρο: Κοτρωνιάς (6½), Καπνίσης (6), Μαστροβασίλης Δ., Μπανίκας (5½), Νικολαΐδης Γ., Μαστροβασίλης Θ. (4½), Κανακάρης (3), Νικολαΐδης Κ. (2½), Κουκουφίκης (1½) και Σπηλιάδης (½).
΅
Επίσημο site: http://indiv2010.peristerichess.gr/

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Ατομικό Πρωτάθλημα 2010 - 7ος γύρος

Τα αποτελέσματα του 7ου γύρου:

Μαστροβασίλης Δ. - Μπανίκας 0,5-0,5
Κουκουφίκης Α. - Κοτρωνιάς 0-1
Σπηλιάδης - Νικολαϊδης Ι. 0-1
Νικολαϊδης Κ. - Καπνίσης 0-1
Μαστροβασίλης Θ. - Κανακάρης 0,5-0,5

Προηγείται ο Κοτρωνιάς με 5,5 βαθμούς και ακολουθεί ο Καπνίσης με 5 βαθμούς.

Επίσημη ιστοσελίδα: http://indiv2010.peristerichess.gr/

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Putin Defence



Χτες στο http://chess-news.ru/node/790 δημοσιεύθηκε το παραπάνω σκίτσο, σαφέστατα επικριτικό για τον Πούτιν.
Τις προάλλες δημοσίευσαν ένα άρθρο του Shipov που επέκρινε δριμύτατα τους διοργανωτές του Πρωταθλήματος Γυναικών, για την έλλειψη γραφείου τύπου, και για άλλες αδυναμίες, που θα έκαναν να φαίνονται πολύ ευγενικά τα όσα γράφτηκαν για το δικό μας γυναικείο πρωτάθλημα ( http://chess-news.ru/node/774 ). Τα παράπονά του: έλλειψη προβολής, η πρόσβαση στο δίκτυο έκλεινε αμέσως μετά τους αγώνες, ενώ στο μπαράζ δεν επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να το παρακολουθήσουν ζωντανά. Παρομοιάζει μάλιστα την προσπάθεια προβολής που γίνεται, με το γέμισμα ενός τρύπιου κανατιού.
Το σκίτσο του Πούτιν προέρχεται από μια συλλογή δυτικών σκίτσων που τον σατιρίζουν και δημοσιεύτηκαν στο: http://ttolk.ru/?p=590
(Μέτοικος στη Νίσυρο)

Ατομικό Πρωτάθλημα 2010 - 6ος γύρος

Τα αποτελέσματα του 6ου γύρου:
Μπανίκας - Μαστροβασίλης Θ. 0,5-0,5
Κανακάρης - Νικολαϊδης Κ. 0-1
Καπνίσης - Σπηλιάδης 1-0
Νικολαϊδης Ι. - Κουκουφίκης Α. 1-0
Κοτρωνιάς - Μαστροβασίλης Δ. 1-0

Ο έβδομος γύρος αρχίζει σήμερα στις 16:30 και ο χώρος αγώνων βρίσκεται στο ξενοδοχείο «ΑΛΚΥΩΝ», στο Βραχάτι Κορινθίας.
Για αναλυτικά αποτελέσματα, βαθμολογίες, αναλυμένες παρτίδες, live stream, καθώς και μετάδοση ζωντανών παρτίδων με chat μπορείτε να επισκεφτείτε το επίσημο site των αγώνων: http://indiv2010.peristerichess.gr/

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Σκακιστική Ολυμπιάδα Νέων



Του Κώστα Τσαρουχά

Σε μια από τις καλύτερες διοργανώσεις που έχουν αγωνιστεί μέχρι τώρα συμμετέχουν οι αθλητές της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων! Η Σκακιστική Ολυμπιάδα που διεξάγεται στο Burdur της Τουρκίας έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες και οι γείτονές μας κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να προβάλουν με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα τους. Άψογη φιλοξενία, η οποία ξεκίνησε ακόμη από την υποδοχή των παικτών στην είσοδο του συνεδριακού κέντρου όπου μας περίμεναν επίσημοι και κορίτσια με παραδοσιακές στολές προσφέροντάς μας λουλούδια και γλυκά στον καθένα μας, ακόμα και κάμερες (για να καταγράψουν την κάθε στιγμή και να μας δώσουν στο τέλος το dvd της διοργάνωσης). Επισκέψεις των αρχηγών στους τοπικούς φορείς (Νομάρχη – Δήμαρχο) και ανταλλαγές δώρων, εκδρομές σε όλα τα αξιοθέατα της περιοχής τα οποία παρεμπιπτόντως βασίζονται κυρίως στον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και το εντυπωσιακότερο όλων η παρέλαση όλων των αποστολών στο κέντρο της πόλης το οποίο ήταν κατακλυσμένο από τους κατοίκους αλλά και τους μαθητές των σχολείων.

Η αίθουσα αγώνων (το Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης) είναι πολύ μεγάλη με άνετους χώρους προσφέροντας τις καλύτερες αγωνιστικές συνθήκες στους αθλητές ενώ κατακλύζεται καθημερινά τόσο από θεατές όσο και από μαθητές μιας και όλα τα σχολεία που διοργανώνουν επισκέψεις για να παρακολουθήσουν τους αγώνες.

Πλήθος τηλεοπτικών συνεργείων καλύπτουν καθημερινά όλα τα ενδιαφέροντα γεγονότα ενώ υπάρχουν ηλεκτρονικές σκακιέρες για όλους με αποτέλεσμα όλες οι παρτίδες να μεταδίδονται ζωντανά από το διαδίκτυο. Επίσης σε τεράστιες γιγαντοοθόνες μπορεί όποιος θέλει να παρακολουθήσει τις παρτίδες.

Αγωνιστικά τώρα η ομάδα της ΣΑΧ στους πρώτους έξι γύρους έχει 2 νίκες (με το Burdur της Τουρκίας 4-0 και την Αγγλία 2,5-1,5), μία ισοπαλία με τη Λιβύη και 3 ήττες (με την Ελβετία 3-1, το Τουρκμενιστάν 4-0 και την Ν. Αφρική 3-1). Με τα αποτελέσματα αυτά ισοβαθμεί στην 14η – 18η θέση με 10,5 βαθμούς. Την πρώτη θέση έχει καπαρώσει θα λέγαμε η ομάδα της Αρμενία με 20 βαθμούς έχοντας μία διαφορά 4 βαθμών από τη δεύτερη ομάδα της Ρωσίας ενώ παράλληλα έχει παίξει με όλους τους βασικούς αντιπάλους της. Σήμερα έχουμε διπλό γύρο και το πρωί η ομάδα μας αγωνίζεται με την Σλοβενία ενώ απομένουν άλλοι 4 γύροι για να ολοκληρωθούν οι αγώνες. Αναλυτικά μέχρι τώρα οι παίκτες μας έχουν τους εξής βαθμούς: Παπαδογιάννης Σεβαστιανός 4, Ναούμ Σπύρος 3, Τσαρουχά Μαριάνθη 1,5 και Αγναντή Δανάη 2.



Σίγουρα η συμμετοχή των νεαρών αθλητών της ΣΑΧ μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να αφήσει οι εμπειρίες που αποκομίζουν είναι τεράστιες και δικαιώνει για άλλη μια φορά την διοίκηση της ΣΑΧ που με το συνεχές τρέξιμό τους μπορεί και προσφέρει αυτές τις ευκαιρίες στα παιδιά της.

Σημαντική βοήθεια για την χανιώτικη αποστολή υπήρξε η υποστήριξη της Νομαρχίας Χανίων, καθώς και της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου και προσωπικά του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου κ.κ. Δαμασκηνού, τους οποίους και ευχαριστεί θερμά.
Μπορείτε να έχετε καθημερινή ενημέρωση από το site της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων http://www.chaniachess.gr/