Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

50 χρόνια σχολή Κασπαριάν


Ανήμερα τα Χριστούγεννα, ο Οίκος του Σκακιού στο Εριβάν της Αρμενίας οργάνωσε ένα τουρνουά γρήγορου σκακιού αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την ίδρυση της περίφημης σκακιστικής σχολής του Χένρικ Κασπαριάν.
Απόφοιτοι της σχολής, που φέρει το όνομα του ιδιοφυούς συνθέτη καλλιτεχνικού σκακιού, είναι ο Λέβον Αρονιάν, ο Γκαμπριέλ Σαργκισιάν, ο Βλαντιμίρ Ακοπιάν, ο Τιγκράν Ναλμπαντιάν, ο Χραντ Μελκουμιάν, καθώς και η Ελίνα Ντανιελιάν και η Λίλιτ Μκρτσιάν.
Η σκακιστική σχολή διαθέτει 36 παραρτήματα σε όλες τις επαρχίες της Αρμενίας.
Στο τουρνουά μετείχαν 90 σκακιστές (ανάμεσά τους 20 GM) και πρώτευσαν ο Τιγκράν Πετροσιάν στους άνδρες και η Λίλιτ Μκρτσιάν (φωτ.) στις γυναίκες.

17 σχόλια:

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Είναι που είναι γλωσσοδέτης το επίθετό της, της κάνατε δώρο και ένα "τ" στο τρίτο γράμμα και απόγινε... :p

Schrödinger's Cat είπε...

Το διόρθωσα Παναγιώτη, ευχαριστώ!

chess4poker είπε...

Στη Ρωσία η σχολή Μποτβίνικ, στην Αρμενία η σχολή Κασπαριάν, στην Ελλάδα η μόνη σχολή που περπάτησε κανένα τρίμηνο ήταν η σχολή... Βούρου.
Ο Γιώργος είναι φίλος, ας μην με παρεξηγήσει, αλλά δεν άντεχα να μην αναφέρω τη σύγκριση.

Schrödinger's Cat είπε...

Αφαίρεσα πριν λίγο γύρω στα 15 υβριστικά μηνύματα που προέρχονταν από (συγκεκριμένα) παιδιά που έχουν βρει ένα νέο παιχνίδι να παίζουν, τις νύχτες στο ίνντερνετ. Ζητώ συγγνώμη γιατί τα μηνύματα αυτά εμφανίστηκαν αρκετή ώρα στο ιστολόγιο και ευχαριστώ που δεν κάθησε να τα σχολιάσει κανείς.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Κρίμα. Προσωπικά τα βρήκα διασκεδαστικά, ίσως ακόμη και πνευματώδη για αριστούχους απόφοιτους του ΠΙΚΠΑ.
Πλην όμως, σέβομαι τις αποφάσεις σου για την αισθητική του ιστολόγιού σου.

ΚΚ είπε...

Γάτε βάλε προέγκριση να ησυχάσεις.

Schrödinger's Cat είπε...

@ΚΚ Επειδή όλα αυτά τα μηνύματα, που δεν έχουν και καμία πρωτοτυπία, προέρχονται από μια πολύ μικρή ομάδα συγκεκριμένων σκακιστών, έχω ακόμη την ελπίδα πως θα βαρεθούν σύντομα και έτσι θα αποφύγω την προέγκριση. Θα δούμε στο μέλλον. Μην δίνουμε και παραπάνω σημασία από αυτή που πρέπει.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι θέμα αισθητικής, απλώς με αυτές τις μαλακίες που κάθονται και γράφουν οι τύποι χάνουν την όρεξη να γράψουν όσοι έχουν κάτι να πουν.

Τελικά το επίπεδο της σκακιστικής κοινότητας είναι πολύ χαμηλό.

Πολύ καλά κάνει ο Φιλ και σβήνει τις μαλακίες αυτές και όσοι υβρίζονται στα μηνύματα αυτά δεν έχουν κανένα λόγο να είναι θιγμένοι.

Επίσης είναι πολύ σωστό που δεν βγάζει τα ονόματά τους δημόσια αν και είμαι σίγουρος πως τα γνωρίζει (τα περισσότερα).

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ. Θα ήθελα να μάθω ποιοι σκακιστές τα γράφουν.. Με τη ν δημοσιευση των ονομάτων α) θα γίνονταν ρόμπα όσοι τα κάνουν και β) θα ενεργούσε αποτρεπτηκά για το μέλλον

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Σωστά όλα αυτά. Αυτό που δεν ήταν σωστό ήταν το τελευταίο σχόλιό μου, και ταπεινά απολογούμαι για αυτό... δεν είναι καθόλου σωστό να υποβιβάζω τα παιδιά του ΠΙΚΠΑ στο επιπέδο των κατά συνείδηση και επάγγελμα ανεγκέφαλων που ποστάρουν εδώ π@π@ριές για να περάσουν την ώρα τους. Είναι συνάνθρωποι που, στο μέτρο των δεξιοτήτων τους, προσπαθούν να συγχρωτισθούν με εμάς. Είναι άδικο για αυτούς να τους ταξινομώ στην διόλου συμπαθή τάξη των ανθρωποειδών.

Berk είπε...

Αν το κέρδισε το τουρνουά ο Τιγκράν Πετροσιάν, τότε αρχίζω να πιστεύω στη νεκρανάσταση :P Φιλικά πάντα, νομίζω ότι χρειάζεται μια διόρθωση το αρθράκι.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Μπα, δε θέλει καμία διόρθωση.
Πρόκειται για τον Tigran L. Petrosian (GM, ELO 2604, γεν 1984), ενώ υπάρχουν και άλλοι δύο αρμένιοι GM που ακούνε στο επίθετο Petrosian (ο Arshak και ο Davit).

Schrödinger's Cat είπε...

@berk: Υπάρχει σύγχρονος Αρμένιος GM (γεννημένος το 1984, έλο 2604)που είναι συνονόματος και συνεπώνυμος του Τιγκράν Βαρτάνοβιτς Πετροσιάν.

Schrödinger's Cat είπε...

Με πρόλαβε ο pfren, γράφαμε μηνύματα ταυτόχρονα.

Berk είπε...

Γηράσκω αεί διδασκόμενος... ενδιαφέρον!

old sailor είπε...

...και υπάρχει τουλάχιστον άλλος ένας σκακιστής με το ίδιο ονοματεπώνυμο: Tigran A. Petrosian (ELO 2377, γενν. 1971), συν κάποιοι πιτσιρίκοι, αν δεν κάνω λάθος.

Κάθαρμας είπε...

'Ηρθε ο PFREν να μας κανει τον χτυποκάρδια στο μπέβερλι χιλς για να βγει το ανέκδοτο.