Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Σεμινάριο Προπονητών FIDE


Από τη Δευτέρα 10 έως και το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4), 60 μέτρα από το σταθμό Η.Σ.Α.Π. «ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ», θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αττική, σεμινάριο κατάρτισης και πιστοποίησης προπονητών σκακιού FIDE. Στο σεμινάριο, το οποίο αποτελείται από 32 διδακτικές ώρες, θα διδάξουν οι FIDE Senior Trainers GΜ Γρίβας (στα ελληνικά) και GM Mikhalchishin (αγγλικά).

To σεμινάριο συνδιοργανώνουν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) , η Ε.Σ.Ο., η Ε.Σ.Σ.Ν.Α., ο Δήμος Νέας Ιωνίας Αττικής και η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας.

Οι θέσεις συμμετοχής είναι περιορισμένες, σαράντα (40) τον αριθμό. Η προθεσμία δήλωσης συμμετοχής και καταβολής του παραβόλου συμμετοχής (100€) είναι η Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011.

Για δηλώσεις συμμετοχής/ πληροφορίες επικοινωνείτε με τον κ. Στράτο Γρίβα e-mail: grivasefs@yahoo.co.uk

Αναλυτικές πληροφορίες σεμιναρίου: http://freepdfhosting.com/92e5bbcc07.pdf

83 σχόλια:

ενδιαφερομενη είπε...

Μια ερωτηση: το σεμιναριο με την καταβολη του παραβολου συμμετοχης ειναι ανοιχτο σε καθε ενδιαφερομενο ανεξαρτητα απο σκακιστικη δτναμικοτητα;
Επισης, η πιστοποιηση, εχει την αναγνωριση της ΓΓΑ;

Ανώνυμος είπε...

@ενδιαφερόμενη
Για δηλώσεις συμμετοχής/ πληροφορίες επικοινωνείτε με τον κ. Στράτο Γρίβα e-mail: grivasefs@yahoo.co.uk.

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση που δεν απαντήθηκε σημαίνει ότι δεν υπάρχει απάντηση; Η πιστοποίηση έχει την αναγνώριση της ΓΓΑ;

αρχιδι-αιτητής είπε...

Θέλει πολύ μυαλό; Πως να αναγνωρίσει η ΓΓΑ ένα σεμινάριο, ούτε καν σχολή προπονητών, πόσο μάλλον όταν δεν έχει ενημερωθεί;

Ανώνυμος είπε...

Μήπως το κόστος είναι μεγαλύτερο από 100 Ευρώ; Για δείτε το λίγο!

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Έχω ξαναγράψει αναλυτικά για τα σεμινάρια της FIDE στην Ελλάδα, το πόσα προσφέρουν και πόσο κοστίζουν. Εδώ έχει ενδιαφέρον ότι η έγκριση του συγκεκριμένου σεμιναρίου προωθήθηκε στο τελευταίο ΔΣ της ΕΣΟ (Νοέμβριος) χωρίς να αναγράφεται στην Ημερήσια Διάταξη και χωρίς προγενέστερη εισήγηση, όπως απαιτείται και όπως ήταν εξαιρετικά εύκολο να γίνει. Γιατί όμως δεν έγινε;

Πέρα από ανούσιες προφορικές διαμαρτυρίες, η πραγματικότητα είναι ότι μόνο οι εκπρόσωποι της Νέας Σκακιστικής Κίνησης αρνήθηκαν την διαδικασία και την καταψήφισαν, ενώ σύσσωμη η διοικούσα παράταξη ενέκρινε το συγκεκριμένο σεμινάριο –ακόμα και αυτοί που κατά καιρούς έχουν δηλώσει παραίτηση κάποιου είδους σε ένδειξη διαφωνίας με τις πρακτικές που ακολουθούνται –αλλά δεν έχει σημασία τι λες, σημασία έχει τι κάνεις και να αναλαμβάνεις την ευθύνη γι’ αυτά που κάνεις! Φυσικά, αφού με ευθύνη της FIDE δεν είχε κατατεθεί έγκαιρα το αίτημα, η απόφαση θα μπορούσε ανετότατα να αναβληθεί για το ΔΣ της ΕΣΟ του Δεκεμβρίου.

Πέρα από το κόστος παρακολούθησης του σεμιναρίου και απονομής διπλώματος, ένα σημαντικό ζήτημα που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είχε συζητηθεί στο ΔΣ της ΕΣΟ (και δεν συζητήθηκε) είναι η διαδικασία αναστολής ισχύος του διπλώματος: «Each licence will be valid for four (4) years… Failing to fulfil the licence’s obligations will lead to a suspension from the trainers’ titles lists.» Προσωπικά, δεν γνωρίζω κανένα εκπαιδευτικό δίπλωμα που να αναιρείται η ισχύς του εφόσον δεν καταβάλλεται οικονομική συνδρομή σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όμως η ΕΣΟ έχει τώρα πια εγκρίνει αυτού του είδους τις λειτουργίες της FIDE στον ελλαδικό χώρο.

Ανώνυμος είπε...

Η συγκριτική μου σκέψη λέει ότι είναι καλύτερο που δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν όσοι ενδιαφέρονται αυτό το σεμινάριο προπονητών από το να μη γινόταν αυτό καθόλου.

Είναι επίσης καλύτερο κάποιος προπονητής να έχει πιστοποίηση από τη FIDE από το να μην έχει απολύτως καμία.

Αλλά και μόνο από καθαρά σκακιστική άποψη να το δει κανείς ,100 Ευρώ για 32 διδακτικές ώρες από καταξιωμένους GM είναι πολύ καλή προσφορά για τους περισσότερους σκακιστές.

Ανώνυμος είπε...

20.12.2010

Αγαπητοί Φϊλοι,

Μερικές διευκρινήσεις:

1. Το δίπλωμα δεν αναγνωρίζεται από την ΓΓΑ (ακόμα), καθώς η FIDE δε ‘συνεργάζεται’ στο συγκεκριμένο θέμα με την εκάστοτε αθλητική ηγεσία του κάθε κράτους. Η συνεργασία και η έγκριση είναι ευθύνη της εκάστοτε σκακιστικής ηγεσίας της κάθε χώρας με την αθλητική της αρχή. Γνωρίζω ότι σε μερικές χώρες αναγνωρίζεται, αλλά ακόμα είμαστε στην αρχή.

2. Το κόστος παρακολούθησης του σεμιναρίου είναι 100 ευρώ για 32 διδακτικές ώρες από 2 FST και GM (3,125 ευρώ η ώρα!!). Από εκεί και πέρα υπάρχει το κόστος απόκτησης τίτλου. Ο τίτλος εξαρτάται από την ‘προϋπηρεσία’ του κάθε συμμετέχοντα και από τις γραπτές εξετάσεις της τελευταίας ημέρας. Φυσικά υπάρχει η πραγματικότητα να μην απονεμηθεί τίτλος στον συμμετέχοντα ή ο συμμετέχοντας να επιθυμεί μόνο την παρακολούθηση του σεμιναρίου και όχι εξετάσεις.

3. Ο κάθε προπονητής της FIDE λαμβάνει εντελώς δωρεάν το ‘Syllabus’ (200 σελ.), το Syllabus DI & NI’ (100 σελ), το προσωπικό του badge και κάθε χρόνο το ετήσιο Yearbook (200 σελ.) τουλάχιστον. Επίσης, στο συγκεκριμένο σεμινάριο δεν πληρώνει παράβολο προς την FIDE (άλλα 100 ευρώ), καθώς η τελευταία αποφάσισε να είναι και χορηγός του συγκεκριμένου σεμιναρίου, λόγω της παρουσίας της στην Αθήνα.

4. Ο τίτλος του προπονητή δεν αίρεται, καθώς είναι ισόβιος. Η άδεια εξάσκησης ανανεώνεται κάθε 4 χρόνια και ο προπονητής δεν είναι υποχρεωμένος να την ανανεώσει. Δε θα λαμβάνει όμως τα ετήσια βιβλία-προσφορά της FIDE και τη σχετική βοήθεια-ενημερώσεις, καθώς και άλλα ‘δώρα’. Και για έναν DI ή NI μιλάμε για 7,5 ευρώ το χρόνο για μερικά βιβλία!

5. Η προκήρυξη του σεμιναρίου πέρασε κατεπειγόντως από το τελευταίο συμβούλιο της ΕΣΟ ώστε να υπάρχει χρόνος ενημέρωσης των συμμετεχόντων. Αν η ΕΣΟ (ως συνδιοργανωτής) περίμενε το ΔΣ του Δεκεμβρίου (το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα) τότε θα χανόταν πολύτιμος χρόνος. Για μία ακόμα φορά επισημαίνω ότι τα συγκεκριμένα σεμινάρια δεν χρειάζονται έγκριση από την εκάστοτε αθλητική ηγεσία της εκάστοτε χώρας, καθώς αποτελούν κομμάτι του κανονισμού της FIDE. Η ‘έγκριση’ αφορούσε τη συμμετοχή της ΕΣΟ (εντελώς ανέξοδα) ως συνδιοργανώτρια.

6. Το πόσο σημαντικά και αποδεκτά είναι πλέον τα συγκεκριμένα σεμινάρια, να προσθέσω ότι φέτος θα πραγματοποιήσουμε δύο σεμινάρια στην Μόσχα (Φεβρουάριο 2011) με τα ίδια ακριβώς θέματα και διαδικασίες για την πιστοποίηση των ρωσόφωνων προπονητών. Η μόνη διαφορά τους είναι στο κόστος το οποίο στην Ρωσία είναι σαφώς μεγαλύτερο.

Φιλικά
Στράτος Γρίβας

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Για την εκπαιδευτική αξία των σεμιναρίων και το κόστος τους, ο καθένας προφανώς μπορεί να κρίνει για τον εαυτό του. Προσωπικά, δεν αμφιβάλλω ότι 3 ευρώ την ώρα στο συγκεκριμένο σεμινάριο είναι πολύ καλή τιμή για τα θέματα που θα αναπτυχθούν. Μπορεί όμως συγκριθεί με τις τιμές παλιότερου σεμιναρίου στην Χαλκιδική και να εξαχθούν συμπεράσματα για το αν σωστά πλήρωσαν τότε όσα πλήρωσαν οι εκεί συμμετέχοντες.

Με άλλα λόγια, το κόστος εκτιμάται κατά περίπτωση από τους υποψήφιους αγοραστές του προϊόντος. Επίσης, μπορεί να συγκριθεί με το κόστος συμμετοχής στα σεμινάρια που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Επιτροπή Προπονητών της ΕΣΟ, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει κάνει τίποτα (για περισσότερα βλ. http://skakistiko.blogspot.com/2010/05/blog-post_23.html).

Από την άλλη πλευρά, όπως τόνισα, δεν ήταν καθόλου δύσκολο η πρόταση για το σεμινάριο να είχε κατατεθεί 5 μέρες πριν από την συνεδρίαση του ΔΣ, ώστε όλα να λειτουργήσουν κανονικά, όχι μόνο ως προς το τυπικό της υπόθεσης, αλλά ως προς την ουσία. Θεωρητικά, δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να έρθει το θέμα ως «κατεπείγον» και να μην συζητηθεί καθόλου.

Επιπλέον, στις παρατηρήσεις μου έγραψα ότι «αναιρείται η ισχύς του» εκπαιδευτικού διπλώματος και όχι ο τίτλος, άρα με όσα γράφει ο Στράτος Γρίβας δεν αντιτίθεται σε αυτό το θέμα. Αν το ζήτημα ήταν μόνο για τις σημειώσεις, όπως ισχυρίζεται, η FIDE θα μπορούσε πολύ απλά να τις προωθεί σε όλον τον κόσμο σε ετήσια βάση, ίσως μάλιστα σε προνομιακή τιμή σε όσους έχουν δίπλωμα προπονητή και ακριβότερα στους υπόλοιπους. Αυτό που σημειώνεται στο επίσημο έγγραφο της FIDE είναι ότι όποιος δεν πληρώσει την συνδρομή διαγράφεται από τους καταλόγους των προπονητών της, όχι ότι αυτοί που θα τις πληρώνουν θα έχουν «δωρεάν» τις σημειώσεις. Η όλη συνδιαλλαγή μοιάζει περισσότερο με μια υποχρεωτική για τον πελάτη εμπορική δραστηριότητα, χωρίς τις υποχρεώσεις του εμπόρου.

Με αυτό τον τρόπο, κατά την γνώμη μου, δημιουργούνται πελατειακές σχέσεις διαρκείας και σαφείς δομές εξουσίας ανάμεσα στην FIDE και στους προπονητές. Δεν υπήρχε λόγος γιατί να μην συζητηθούν αυτά τα θέματα (και άλλα) στο ΔΣ της ΕΣΟ, ίσως και με γραπτές εισηγήσεις, ώστε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ουσιαστικά, η ΕΣΟ εγκρίνει και μάλιστα προωθεί αυτές τις διαδικασίες, αλλιώς δεν θα είχε ζητηθεί η συμμετοχή της. Όσοι πιστεύουν ότι η FIDE ήθελε έτσι να βοηθήσει την ΕΣΟ, καθαρά αλτρουιστικά, ας το πιστεύουν.

Ανώνυμος είπε...

20.12.2010

Ηλία έχω την εντύπωση ότι τα γράφεις όπως θα ήθελες να είναι και όχι όπως στην πραγματικότητα είναι. Είναι γνωστό ότι είσαι πολέμιος των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών σεμιναρίων για λόγους που πιστεύω ότι δεν μας εξηγείς στο συγκεκριμένο blog. Φυσικά και αναγνωρίζω και σέβομαι το δικαίωμά σου αυτό, αλλά τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου δε συμβαδίζουν με αυτά που αναφέρεις. Και συγκεκριμένα:

1. Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο της Χαλκιδικής και της Αθήνας είναι (θα ήταν) ακριβώς το ίδιο - 200 ευρώ. Όπως όμως ανέφερα η FIDE αποφάσισε να είναι χορηγός και να μην λάβει τα 100 ευρώ όπως προβλέπεται από τον κανονισμό, συνεπώς το κόστος έπεσε στα 100 ευρώ.

2. Δεν διαγράφεται κανένας από τις λίστες προπονητών της FIDE και δεν αναιρείται η ισχύς του τίτλου. Με την απονομή του τίτλου, δίνεται ταυτόχρονα και άδεια δύο ημερολογιακών χρόνων. Η λέξη suspension σημαίνει ‘(προσωρινή) αφαίρεση άδειας’ όχι τίτλου. Έχεις διαβάσει την προκήρυξη του σεμιναρίου και όχι τον κανονισμό της ‘Επιτροπής Προπονητών της FIDE’. Εκεί αναφέρονται όλα όσα θα ήθελες (και μάλλον θα έπρεπε να γνωρίζεις) πριν αναλάβεις την ενημέρωση των αναγνωστών μας.

3. Το συγκεκριμένο σεμινάριο ξεκίνησε από ιδέα-πρόταση συμβούλων της ΕΣΟ στην FIDE και όχι αντίθετα. Δε γνωρίζεις πρόσωπα, καταστάσεις και πραγματικότητες, γι’ αυτό πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να ρωτήσεις από το να εκφέρεις τόσο απόλυτη άποψη. Η FIDE ήθελε να βοηθήσει την ΕΣΟ, γι’ αυτό ουσιαστικά επιχορήγησε την προσπάθεια αυτή με 4.000 ευρώ, δεχόμενη την πρότασή της. Αυτή είναι η αλήθεια και όλα τα άλλα είναι υποθέσεις.

4. Για όσα αφορούν την ΕΣΟ και την Επιτροπή Προπονητών της ΕΣΟ υπάρχουν αρμόδιοι να απαντήσουν καθώς προσωπικά δεν έχω συμμετοχή στις διαδικασίες και αποφάσεις της ΕΣΟ. Ως Γραμματέας της Επιτροπής Προπονητών της FIDE, γνωρίζω μόνο θέματα που αφορούν αυτή.

Φιλικά
Στράτος Γρίβας

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Στράτο, σ’ ευχαριστώ για τις νέες πληροφορίες, αλλά σε παρακαλώ να μην μου αποδίδεις προθέσεις που δεν έχω, αφού τις απόψεις μου τις γράφω και τις υπογράφω. Δεν είμαι καθόλου «πολέμιος των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών σεμιναρίων», αφού μάλιστα και ο ίδιος λίγο πιο πάνω αναφέρω ότι «3 ευρώ την ώρα στο συγκεκριμένο σεμινάριο είναι πολύ καλή τιμή». Είμαι όμως πολύ αντίθετος με την διαδικασία με την οποία προωθούνται, κάτι που φαντάζομαι ότι έχει καταστεί σαφές από όσα έχω γράψει πρόσφατα και παλιότερα.

Τα στοιχεία που δηλώνεις ότι έχεις στην διάθεσή σου δεν συμβαδίζουν με την πρακτική που υιοθετήθηκε. Για παράδειγμα, η διατύπωσή σου ότι «το συγκεκριμένο σεμινάριο ξεκίνησε από ιδέα-πρόταση συμβούλων της ΕΣΟ στην FIDE και όχι αντίθετα» δεν εξηγεί καθόλου γιατί δεν έγινε έγκαιρη γραπτή εισήγηση στο ΔΣ της ΕΣΟ. Ας μου επιτρέψεις λοιπόν να αμφισβητήσω όσα δεν υπάρχουν σε γραπτό κείμενο, αλλά απλά αιωρούνται ως ισχυρισμοί.

Επίσης, ερμηνεύεις ότι «suspension σημαίνει (προσωρινή) αφαίρεση άδειας», ενώ εγώ ερμηνεύω ότι «αναιρείται η ισχύς του». Δεν βλέπω καμιά πρακτική διαφορά, ούτε καταλαβαίνω γιατί κάποιος δεν πρέπει να πιστέψει όσα γράφονται στην προκήρυξη του σεμιναρίου και χρειάζεται να ανατρέξει στον κανονισμό της Επιτροπής Προπονητών της FIDE, όπως αναφέρεις. Δηλαδή, ισχυρίζεσαι ότι εκεί γράφει κάτι διαφορετικό;

Έτσι κι αλλιώς, η ουσία είναι ότι όποιος δεν πληρώνει για την ανανέωση, θα δει το όνομά του να αφαιρείται από τους καταλόγους των τιτλούχων προπονητών («suspension from the trainers’ titles lists», ενώ εσύ ισχυρίζεσαι ότι «δεν διαγράφεται κανένας από τις λίστες προπονητών της FIDE»). Αν εννοείς ότι διαγράφεται μόνο προσωρινά μέχρι να πληρώσει, τότε συμφωνούμε απόλυτα. Η γνώμη μου είναι ότι η ΕΣΟ δεν πρέπει να προωθεί αυτού του είδους τις πρακτικές και φυσικά η διοικούσα παράταξη έχει κάθε δικαίωμα σε διαφορετική γνώμη από την δική μου και να ψηφίζει κατά την κρίση της. Δεν έχει όμως το δικαίωμα να καταργεί τον διάλογο με τις διαδικασίες που υιοθετήθηκαν και τις οποίες στην πράξη επικρότησε ομόφωνα.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι με τα γραπτά μου δεν πρόκειται να αλλάξω απολύτως τίποτα στην πρακτική της διοικούσας παράταξης. Επιθυμώ μόνο να αναδείξω αυτή την πρακτική και να τονίσω ότι υπάρχει άλλος δρόμος, τόσο στο συγκεκριμένο θέμα όσο και σε άλλα ζητήματα που ταλανίζουν το ελληνικό σκάκι τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, το χάλι του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος (σε όλα τα επίπεδα) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις διαδικασίες που ακολουθούνται, πάντα κατά την γνώμη μου.

Ανώνυμος είπε...

Η κυρία της φωτό θα διδάξει στο σεμινάριο? Αν ναι χαλαλι το κατόευρω αλλιως πάπαλα…

Ανώνυμος είπε...

Με ολο το σεβασμο στο προσωπο του κ. Κουρκουνακη του θετω μερικες απλες ερωτησεις και τον παρακαλω για μερικες απλες, σαφεις και κατανοητες απαντησεις:
1. Ειναι ωφελιμα για τους συμμετεχοντες στο σεμιναριο αυτα που θα ακουσουν απο τους εισηγητες;
2. Ειναι συμφερουσα για τους συμμετεχοντες η σχεση παροχης (100 ευρω) και αντιπαροχης (υλη σεμιναριου);
3. Ειναι επιζημιο για το σκακι γενικα και για τα παιδια ειδικα το γεγονος οτι καποιοι θα διαθετουν ενα τυπικο και ουσιαστικο προσον επιπλεον ως προπονητες σκακιου;
4. Τελικα, ποια ειναι η δικη του προταση για την καταρτιση και την πιστοποιηση των προπονητων σκακιου, μεχρις οτου το κρατος αποφασισει, αν ποτε αποφασισει, να λειτουργησει σχολη προπονητων σκακιου;
5. Θα μου συνιστουσε να συμμετεχω στο σεμιναριο αυτο, εστω και χωρις εισηγηση στο ΔΣ της ΕΣΟ για την προφανη, στα ματια μου, χρησιμοτητα του και το γεγονος οτι δεν επιβαρυνει στο ελαχιστο την Ομοσπονδια;
Ευχαριστω!

Προπονητάκος 1666 ελο είπε...

Θερμά συγχαρητήρια στον Κύριο Ιλιουμτζινοφ που αναλογιζομενος την οικονομικη κριση και κατάσταση χαρίζει στους καημενους ψωμολυσαλεους τα 100 ευρω που του αναλογουν. Καλμουχιστάν-γιουνανιστάν = love. Όλοι στα σεμιναρια να γενουμε Φιδέ τραινερς και να βγαλουμε τους νεους πρωταθλητες (με σωστη εκπαιδευση και πιστοποιημενη βρε αδερφε, όχι ότι να ναι). Το τι καταλαβαίνει κανεις από σκακι και από παιδαγωγικη είναι δευτερεύον μη σκιάζεστε. Το βασικό είναι το evaluation για να έχουμε certification και τα φραγκάκια πάντα στην ώρα τους για να μην έχουμε suspension…
Παρακαλούνται οι ‘οπαδοι’ Κουρκουνάκη και Γρίβα να ποστάρουν εναλλάξ για να μετράμε ευκολα τα σημεία στο μποξ. Μεχρι στιγμης προηγειται ο Γριβας 2-1.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί Φίλοι,

Νομίζω οτι το θέμα από την πλευρά μου έχει εξαντληθεί. Ευχαρίστως να απαντήσω σε διευκρινήσεις ή άλλες ερωτήσεις από εδώ και πέρα.

Πιό παλιά ανέφερα οτι τέτοιου τύπου σεμινάρια είναι ελεύθερα προς επιλογή και δεν καταλαβαίνω γιατί 'σκοτωνόμαστε' (και πολύ περισσότερο γιατί χρειαζόμαστε οπαδούς).

Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σε όλους.

Φιλικά
Στράτος Γρίβας

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Δεν συνηθίζω να απαντώ σε ανώνυμους, αλλά τα ερωτήματα είναι σοβαρά και σοβαρά διατυπωμένα, οπότε ευχαρίστως θα κάνω μια εξαίρεση εδώ. Δεν σκοπεύω να επανέλθω, γιατί ήδη έχω σχολιάσει αναλυτικά το ζήτημα, παρά μόνο αν υπάρχει κάτι πραγματικά καινούριο να πω.

Για τα σεμινάρια της FIDE, έχω γράψει κατ’ επανάληψη ότι καλώς γίνονται και ο καθένας κρίνει αν τον εξυπηρετεί να συμμετάσχει σε αυτά συνυπολογίζοντας κόστος, επάρκεια διδασκόντων και χρόνο που προτίθεται να επενδύσει σε παρακολούθηση και επιπλέον μελέτη. Δεν χρειάζεται η δική μου (ή οποιουδήποτε άλλου) εκτίμηση για να πάρει κανείς μια απόφαση που αφορά τον ίδιο προσωπικά. Το μόνο που απαιτείται είναι σωστή παρουσίαση του τι προσφέρεται και με ποιο πραγματικό κόστος, χωρίς «κρυφά» σημεία.

Εκεί που σίγουρα διαφωνώ είναι η γενικότερη λειτουργία των «προπονητών» της FIDE. Το σύστημα έχει τα θετικά και τα αρνητικά του σημεία, αλλά πάλι ο καθένας μπορεί να αποφασίσει μόνος του αν θέλει να ενταχθεί σε αυτό, γνωρίζοντας τις προεκτάσεις όσον αφορά στις σχέσεις εξάρτησης που δημιουργούνται. Και σίγουρα διαφωνώ με την προοπτική στο μέλλον να αναγνωριστούν στην Ελλάδα διπλώματα σεμιναριακών προπονητών ολιγοήμερης φοίτησης της FIDE, επειδή δεν υπάρχουν απόφοιτοι ελληνικής Σχολής Προπονητών και ενώ ήδη υπάρχουν απόφοιτοι πολύμηνης φοίτησης σε ελληνικά ΙΕΚ (με όποια μειονεκτήματα παρουσιάζουν τα ΙΕΚ).

Όσο για την ΕΣΟ, κατά την γνώμη μου έχει την υποχρέωση να οργανώνει δικά της σεμινάρια και να εξασφαλίσει την λειτουργία μιας σωστής Σχολής Προπονητών. Το τελευταίο δεν το έχει πετύχει τόσα χρόνια και η συνήθης δικαιολογία είναι ότι φταίει το κράτος. Ας μου επιτραπεί να διαφωνήσω: όσα προβλήματα κι αν υπήρξαν στο παρελθόν ή εξακολουθούν να υπάρχουν με το ελληνικό κράτος, αν η ΕΣΟ πραγματικά ήθελε να λειτουργήσει μια Σχολή Προπονητών, θα το είχε πετύχει μέχρι τώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό όμως θα ήταν να μην έχει η ΕΣΟ τον απόλυτο έλεγχό της, αλλά να συνεργαστεί με την ΓΓΑ στην διοργάνωσή της, σύμφωνα με τα πρότυπα της ΓΓΑ. Αρνούμαι να δεχτώ το επιχείρημα ότι μια σταθερή διοίκηση της ΕΣΟ, με τον ίδιο πρόεδρο από το 1982, δεν μπόρεσε επί 28 χρόνια να συνεργαστεί αποτελεσματικά με καμιά διοίκηση της ΓΓΑ προς αυτή την κατεύθυνση –και ότι γι’ αυτό πάντα φταίει η ΓΓΑ!

Σήμερα, το μόνο που έχουμε είναι ένα παράνομο Μητρώο Προπονητών, το οποίο δεν αναγνωρίζει η ΓΓΑ –και, δυστυχώς, πρέπει να πω ότι καλά κάνει. Οι πραγματικοί προπονητές θα ωφελούνταν από μια νομότυπη και ουσιαστική διαδικασία αναγνώρισης και καθιέρωσης του επαγγέλματός τους. Κάποιοι πιο γνωστοί δεν επηρεαζόμαστε ιδιαίτερα από την απουσία αυτής της αναγνώρισης, άλλοι όμως άξιοι συνάδελφοι υποφέρουν κάθε φορά που χρειάζεται να διαπραγματευτούν μια νέα συμφωνία εργασίας. Και φυσικά, όλοι στερούμαστε την δυνατότητα μιας πραγματικά πλήρους και σφαιρικής κατάρτισης υψηλού επιπέδου.

Τέλος, όσοι έχουν παρακολουθήσει προσεκτικά τι έχω γράψει σχετικά με τα σεμινάρια της FIDE, μπορούν να διαπιστώσουν ότι κατ’ επανάληψη τονίζω πως έχει αποφασιστεί να διεξαχθούν αυτοχρηματοδοτούμενα σεμινάρια με ευθύνη της Επιτροπής Προπονητών της ΕΣΟ. Το ότι δεν διοργανώνονται, αλλά στη θέση τους υπάρχουν μόνο σεμινάρια της FIDE, επιτρέπει στον καθένα να βγάλει τα συμπεράσματά του ή έστω να διατυπώσει ερωτήματα: σκοπιμότητα; ανικανότητα; συνδυασμός σκοπιμότητας και ανικανότητας; κάτι άλλο;

Τουλάχιστον, ως προς τα σεμινάρια της ΕΣΟ, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν διεξάγονται επειδή φταίει το κράτος…

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Ελπίζω τουλάχιστον οι διαπλεκόμενοι του σεμιναρίου να είναι παρόντες... :p

Τα ελπίζω, γιατί σε παλιότερο σεμινάριο προπονητών όπου είχα τον ρόλο (ενός εκ των) εκπαιδευτών, δεν είχε κριθεί σκόπιμη η παρουσία ούτε των εκπαιδευτών, ούτε και των εκπαιδευομένων- με αποτέλεσμα εκπαιδευτές που δεν πάτησαν το πόδι τους στο σεμινάριο να εισπράξουν την παχυλότατη αμοιβή, και εκπαιδευόμενοι που δεν είδαμε ούτε την φωτογραφία τους να πάρουν το δίπλωμα του προπονητή.
Εγώ βεβαίως, ως γνήσιος βλαξ, είχα βγάλει το πρόγραμμα του σεμιναρίου στο ακέραιο (με το αζημίωτο, φυσικά).

Και όχι, τότε δεν ήταν ανακατεμένοι ούτε η FIDE, ούτε και οι Καλμούχαλοι. Μόνοι μας είχαμε επιτύχει αυτό το μικρό θαύμα.

Ανώνυμος είπε...

Κουίζ για να δώ αν καταλάβατε τίποτα από την συζήτηση:
Ερώτηση:Ποιό είναι τελικά το πραγματικό πρόβλημα με το σεμινάριο της ΦΙΝΤΕ;
Απάντηση:
Α)Εγκρίθηκε από την ΕΣΟ χωρίς να είναι στην ημερήσια διάταξη
Β)Εγκρίθηκε από την ΕΣΟ χωρίς να υπάρχει γραπτή εισήγηση
Γ)Η πιστοποίηση δεν έχει την αναγνώριση της ΓΓΑ
Δ)Η ερμηνεία της λέξεως suspension
Ε)Κάποιοι από τους υπάρχοντες προπονητές θα αποκτήσουν έναν επίζηλο τίτλο που θα "πουλήσουν" σε υποψήφιους πελάτες(σχολεία,Δήμοι,γονείς)αποκτώντας προβάδισμα έναντι των υπολοίπων-εμπειρικών προπονητών.
ΣΤ)τα 3 ευρώ την ώρα που χαλάνε την πιάτσα

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω οτι εμείς, οι Έλληνες προπονητές σκακιού, δε διαφέρουμε σε τίποτε από οποιονδήποτε επαγγελματία προσπαθεί να επιβιώσει στη σημερινή Ελλάδα: Αν περιμένουμε τους άλλους να μας σώσουν, ζήτω που καήκαμε! Ας αρπάξουμε, λοιπόν, μια ευκαιρία που μας προσφέρεται να γίνουμε καλύτεροι από τα μαλλιά, έστω κι αν πολλά θα μπορούσαν να έχουν ήδη γίνει, για να βρισκόμαστε σήμερα σε καλύτερη μοίρα! Ας παρακολουθήσουμε το σεμινάριο, ας φοιτήσουμε στη Σχολή Προπονητών και στο ΙΕΚ! Κακό δεν μας κάνει σίγουρα. Αλλά, όταν μιλάμε για κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, ας μη ξεχνάμε ότι αυτά πρέπει να μπορούν να αποκτώνται απ' όλους, όσοι κρίνονται αντικειμενικά ικανοί, και όχι μόνο απ' όσους κάποτε έτυχε ή πέτυχε να προλάβουν ν' αποφοιτήσουν από ένα Τμήμα ΙΕΚ, το οποίο δεν ξαναλειτούργησε! Παρεμπιπτόντως, οι απόφοιτοι του ΙΕΚ έχουν δώσει τις προβλεπόμενες από το Νόμο εξετάσεις πιστοποίησης; Αθάνατη Ελλάδα...

αρχιπροπονητής είπε...

Έχω τις εξής ερωτήσεις:
1) Πόσο αξιοκρατικά ορίστηκε γραμματέας της επιτροπής προπονητών της ΦΙΝΤΕ ο κ. Γρίβας, ή μήπως υπήρξαν υπόγειες διαδρομές; Σίγουρα υπάρχουν πολλοί καλύτεροί του προπονητές στο εξωτερικό...
2) Το δίπλωμα που θα πάρω από τη ΦΙΝΤΕ, θα έχει την υπογραφή του Ιλιουμζίνοβ, με όλες τις τελίτσες;
3) Ποιά θα είναι η αμοιβή του κ. Γρίβα για το σεμινάριο;
4) Ποιά είναι η "ταρίφα" των ανωτέρω παρεμβαινόντων προπονητών, για ιδιαίτερα μάθηματα;

GM ybristis είπε...

Λοιπον για να τελειωνουμε. Ο Γριβας είναι GM και καλα κανει και εκμεταλευεται τα κονε του με τουρκους και καλμουχαλους και πουλαει διπλωματα. Για το μεροκαματο παλευει και αυτος και ο Κουρκουνακης που βεβαια δεν κοπτεται για το ηθικο του θεματος αλλά για τον μπερντε που βλεπει να χανεται. Επεσε και το κραξιμο εδώ και στο chessvibes για την ανακαλυψη του αιωνα για την συγκριτικη σκεψη των μαζεταραδων (Κραμνικ,κ.α)και καπως πρεπει να αμυνθει.
Εγω θα λεγα να πατε να αγορασετε (100 ευρω δεν είναι πολλα), ετσι κι αλλιως στο μπουρδελο που ζουμε τιποτε δεν είναι σιγουρο για πιστοποιησεις και πτυχια . Ένα χαρτι της ΦΙΝΤΕ είναι καλο προσον.

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζουμε να έχουμε περισσότερα σχόλια από "GM υβριστές" σε αυτό το blog, διαβάζουμε απλά, σύντομα , σταράτα και ουσιώδη σχόλια.
Σε αντίθεση με κάτι άλλα που σκίζεις δύο ώρες το φανταχτερό περιτύλιγμα αλλά δε βρίσκεις τίποτε αξιολογο μέσα.

Ανώνυμος είπε...

Ένα πράγμα δεν μπορώ να καταλάβω:
Ο Κράμνικ, στην παρτίδα με τον Κάρλσεν, αφού έβγαλε κερδισμένη θέση, έκανε λάθος και δεν μπόρεσε να την μετατρέψει σε 3ποντο. Συμφωνούμε σε αυτό; Νομίζω δεν υπάρχει κανείς να πιστεύει ότι πριν τις αλλαγές πύργων και ίππων, ο Κράμνικ έχει κερδισμένη θέση. Και οι σχολιαστές του τουρνουά έχουν ήδη εγκαταλείψει την παρτίδα, περιμένοντας ίσως την εγκατάλειψη του Μάγκνους και υπολογίζουν ότι με τους 3 βαθμούς ο Κράμνικ θα πάει στους 11 κτλ. Όμως μετά τις αλλαγές ο Καρλσεν ξαφνικά αποκτάει σοβαρές πιθανότητες ισοπαλίες, την οποία τελικά και επιτυγχάνει.
Ο κ. Κουρκουνάκης γράφει ένα άρθρο, όπου αναφέρει ποιός ήταν κατά την γνώμη του ο λανθασμένος τρόπος σκέψης και λήψης της συγκεκριμένης απόφασης (πραγματοποίηση των αλλαγών) από τον Κράμνικ. Και πέφτουμε να τον φάμε.
Τι πρέπει δηλαδή να γίνει; Όταν παίζουν παίκτες 2700+ και 2800 δεν πρέπει να μιλάμε; Δεν πρέπει να κάνουμε ανάλυση; Δεν πρέπει να λέμε που κατά την γνώμη μας έγινε το λάθος; Πάρα πολλές φορές κάνουν και οι κορυφαίοι λάθη, ακόμα και χοντρά.
Είναι κακό να προσπαθήσει κανείς να διερευνήσει που έγινε το λάθος και ακόμη περισσότερο ποιός τρόπος σκέψης οδήγησε στην λήψη της λάθος απόφασης;
Ας συζητήσουμε πάνω στην άποψη του κ. Κουρκουνάκη και ας διαφωνήσουμε αν θέλετε μαζί του. Αλλά το να του κάνουμε επίθεση, τι προσφέρει;

Ανώνυμος είπε...

21.12.2010

Προς ‘Αρχιπροπονητής’ (αλλά και όποιον τον ενδιαφέρει). Αν και το ύφος δεν είναι και τόσο θετικό, θα προσπαθήσω να ικανοποιήσω την περιέργειά σου.

1. Είμαι στη Διοικούσα Επιτροπή της Επιτροπής Προπονητών της FIDE από το 2007, με τότε Πρόεδρο τον Yuri Razuvaev. Στις αρχές του 2009 αποφασίστηκε να αλλάξει η διοίκηση και ζητήθηκε από τους κορυφαίους προπονητές (FST) να προτείνουν το νέο σχήμα. Στις συζητήσεις που ακολούθησαν μεταξύ των FST μου προτάθηκε να πάρω τη θέση του Προέδρου, την οποία και αρνήθηκα, καθώς θεώρησα ότι δεν έχω ακόμα το ‘ειδικό βάρος’ που απαιτείται για αυτή τη θέση. Αποδέχθηκα την αντιπρόταση της θέσης του Γραμματέα και αποφασίστηκε η πενταμελής Διοικούσα Επιτροπή, η οποία προτάθηκε και έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση της FIDE. Τον Οκτώβριο του 2010 ανανεώθηκε η θητεία μου μέχρι και τα τέλη του 2014.

Με λίγα λόγια, η θέση μου παραχωρήθηκε από πρόταση των κορυφαίων προπονητών (FST) στη FIDE.

Βέβαια, δε γνωρίζω πως ακριβώς ‘μετράμε’ το πόσο καλός είναι ένας προπονητής (σε top-level πάντα), τι ακριβώς θα πρέπει να έχει πετύχει? Για την Επιτροπή Προπονητών της FIDE, τα κάτωθι (που αποτελούν και τις προϋποθέσεις για τον τίτλο του FST) είναι ένας οδηγός:

FIDE Senior Trainer (FST)
1.2.1.2. Qualification / Professional Skills Requirements:
a. Proposal/endorsement from his/her National Federation.
b. Minimum 10 years experience as a trainer in general or FIDE Trainer.
c. Holders of the titles GM or IM.
d. Achieved a career top FIDE ELO rating of 2450 (strength).
e. Knowledge of at least one foreign language besides of his/her native language, of the FIDE approved languages: Arabic, English, French, German, Portuguese, Russian and Spanish.
f. Has published materials like manuals, books or series of articles.
g. Proof of World/International successes, as below:

g1. Trainer of the Olympic medal winning team.
g2. Trainer of the World Champions.
g3. Trainer of Challengers of the World Champions (final match).
g4. Trainer of the Continental team gold medal winner.
g5. Trainer of the Continental individual champion.
g6. Trainer of more than 3 World Champions in Youth and Juniors’ categories.
g7. Trainer - Founder of chess schools, which developed a minimum of 3 IGM or 6 title players (GM, IM, and WGM).
g8. Trainer, who originated and developed educational systems and/or programs.

Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να αποφασίσει μόνος του. Πάντως στην Ελλάδα είμαι ο μοναδικός FST, ενώ σε όλο τον κόσμο υπάρχουν μόλις 90.

Ανώνυμος είπε...

2. Ναι, θα παραλάβεις δίπλωμα τίτλου με την υπογραφή του Ιλιουμτζχίνοβ (το κοίταξα, αλλά δεν είδα κάποια τελίτσα). Επίσης θα παραλάβεις δίπλωμα παρακολούθησης (certificate), το προσωπικό σου badge (με τη φωτογραφία σου), το ‘Syllabus’, το Yearbook 2010’ και αργότερα (μέσα στο 2011) το ‘Syllabus DI & NI’, το οποίο συγγράφεται από αναγνωρισμένους παιδαγωγούς και ψυχολόγους προπονητές.

3. Σύμφωνα με τον Κανονισμό (άρθρο 2.2.7), η αμοιβή μου θα έπρεπε να είναι 2.300 ευρώ (το ίδιο και ο Mikhalchishin), με τη συμμετοχή είτε ενός είτε σαράντα προπονητών. Η πραγματικότητα είναι ότι θα λάβουμε πολύ λιγότερα, καθώς έτσι συμφωνήσαμε με τη FIDE. Για μένα είναι πολύ θετικό ότι θα είμαι σπίτι μου, ενώ ο Mikhalchishin επιθυμεί κι αυτός να βοηθήσει την κατάσταση.

4. Τα ιδιαίτερα μαθήματα υπάγονται στον νόμο της προσφοράς και ζήτησης και καλύπτουν όλες τις ανάγκες και τα βαλάντια. Δεν μπορώ να γνωρίζω επίσημα τις τιμές των άλλων ‘διεθνών’ προπονητών, η δική μου όμως κυμαίνεται από 50 έως 100 ευρώ την ώρα, ανάλογα τον αριθμό συμμετεχόντων. Π.χ., τον Ιανουάριο θα έχω προπόνηση με την Εθνική Εφήβων της Γερμανίας (στη Γερμανία), όπου εκεί φυσικά θα λάβω το ανώτερο ποσό (και θα ‘γυρίσω’ και 4 DVD με προπονητικά θέματα, σε συνεργασία με την Chessbase - αν σας ενδιαφέρει). Στην Ελλάδα δεν κάνω προπονήσεις, αλλά έχω ενημερωθεί από διάφορους φίλους προπονητές ότι οι τιμές κυμαίνονται στα 25-35 ευρώ την ώρα (μιλάω πάντα για πρωταθλητισμό και top-level).

Και κάτι άλλο: το σύστημα της FIDE για τους προπονητές υπάρχει από το 2004, ενώ το 2005 καταρτίστηκε ο πρώτος Κανονισμός. Από τότε υπάρχουν προσθήκες, σύμφωνα με τις επιταγές και παρατηρήσεις των χωρών-μελών της FIDE. Από τον Κανονισμό αναφέρεται το εξής: ‘2.2.8. A co-organizer reserves the right to charge each participant an extra ‘participation fee’ up to 450 euros. From that amount 100 euros is the FIDE fee.’ Το σεμινάριο της Αθήνας όμως έχει κόστος μόλις 100 ευρώ.

Μπορώ να απαντάω σε κάθε ερώτηση (αν δεν είναι τόσο προσωπική φυσικά), αλλά θα σας παρακαλέσω να έχετε υπόψη σας ότι το επάγγελμα που ασκώ υπάγεται στους νόμους της αγοράς και δεν είναι υποχρεωτικό για κανένα. Και πολύ περισσότερο θα πρέπει να λείψουν οι κακίες και οι αντιπαραθέσεις με ‘σκοτεινούς’ σκοπούς.

Καλή ειρωνεία στους κακόπιστους!

Φιλικά
Στράτος Γρίβας

Ανώνυμος είπε...

Κ. Γρίβα θα ετοιμάσετε κάποιο dvd απο αυτα που βγάζει η сhessbase? Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Ναι, θα ετοιμάσω 4 DVD, τα οποία θα γυριστούν τον Ιανουάριο.

Στράτος Γρίβας

aproponitos είπε...

Ωραία μπούκωσε με σεντόνια το θέμα ο Γρίβας και κρύφτηκε το ψέμα ότι η ΕΣΟ ζήτησε το σεμινάριο από την ΦΙΔΕ, ενώ το ΔΣ δεν είχε πάρει μυρωδιά. Αν ο Κουρκουνάκης δεν παρασιρόταν από τον βερμπαλισμό του, θα τον είχε ξεφωνίσει χοντρά.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Τώρα που ο Στράτος αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα, πρόκειται για "μπούκωμα". Φυσικά αν δεν ενδιαφερόταν να απαντήσει, θα είχαμε προφανώς να κάνουμε με "ένοχη σιωπή".
Δεν μου λες ρε Στράτο, κανένα ψυχιατρικό συνέδριο με θέμα τους σκακιστές, δε θα διοργανώσετε; Και 400 € παράβολο να βάλετε, με χώρο του συνεδρίου το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, θα δημιουργηθεί μέσα το αδιαχώρητο...

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Σωστά τα λέει ο PFREN και η επιπλέον πληροφόρηση ποτέ δεν κάνει κακό. Εξάλλου, ο Γρίβας δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι "η ΕΣΟ ζήτησε το σεμινάριο από την ΦΙΔΕ". Αυτό που έγραψε ήταν ότι "Το συγκεκριμένο σεμινάριο ξεκίνησε από ιδέα-πρόταση συμβούλων της ΕΣΟ στην FIDE".

Καλή επιτυχία στα DVD.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Γενικά, καλό είναι να αποφεύγονται και να αγνοούνται οι προβοκατόρικες παρεμβάσεις που εκφυλίζουν την αντιπαράθεση ιδέων και επιχειρημάτων σε αντιπαράθεση προσώπων.

Ανώνυμος είπε...

Την μαλακία πολύ αγάπησαν αλλά τον μαλάκα (ιδιαίτερα τον ανώνυμο) ουδείς. Ευχαριστώ Παναγιώτη και Ηλία για τα καλά σας λόγια.

Στράτος Γρίβας

wannabe προπονητής είπε...

Νομιζω οτι οι περισσότεροι από εμας τους εμπειρικους προπονητες θα θέλαμε την πιστοποίηση και απλά ζητάμε από την ομοσπονδία ή την ΓΓΑ να ορίσει τον μηχανισμό αξιολόγησης και πιστοποίησης.

Ο μηχανισμός αυτός θα προστατέψει και συλλόγους και γονείς και παιδιά από ανθρώπους που δεν είναι κατάλληλοι και αν η ομοσπονδία ενδιαφερόταν σοβαρά για το σκάκι θα το είχε ήδη κάνει.

Πάμε τώρα στο σεμινάριο της ΦΙΝΤΕ. Γενικά είμαι θετικός στο οι
πιστοποιήσεις να δίνονται κεντρικά έστω αν αυτό μπορεί στο μέλλον να το εκμεταλευτεί η ΦΙΝΤΕ με αυξήσεις παραβόλων ανανεώσεων κ.τ.λ. Επίσης σαν οργανισμός παρότι έχει τα προβληματά της σίγουρα εμπνέει μεγαλύτερη σοβαρότητα από την ΕΣΟ.

Οσον αφορά την επάρκεια της συγκεκριμένης πιστοποίησης που δίνει η ΦΙΝΤΕ, το σκακιστικό κομμάτι είναι πλήρες καθώς πέρα από τις ώρες που θα γίνουν με τους δύο GMs, το ΕΛΟ που ζητείται απαιτεί πάρα πολλές ώρες μελέτης και πρακτικής εξάσκησης των συμμετεχόντων. Εξάλλου δεν νομίζω να περιμένει κανείς να μάθει σκάκι από εκει.

Το παιδαγωγικό κομμάτι δεν είναι τόσο δυνατό, καθώς δεν θεωρώ οτι ένας σκακιστής με ΕΛΟ 2000+ μπορεί απαραίτητα να διδάξει σε παιδιά. Θα έλεγα δε οτι οι περισσότεροι σκακιστές είναι εντελώς ακατάλληλοι. Θα προτιμούσα να υπάρχει και κάποια παιδαγωγική πιστοποίηση και ας παίρνει παραπάνω χρόνο ή ας γίνεται συμπληρωματικά.

Επειδή όμως φαίνεται οτι στο προσεχές μέλλον δεν θα υπάρξει καλύτερη επιλογή μάλλον θα το προτιμήσω, και θα ελπίζω να μην βγει κάποια στιγμή κάποιος εξυπνάκιας που να πιστεύει οτι η ΕΣΟ ή η ΓΓΑ ξέρει καλύτερα ενώ η ΦΙΝΤΕ δεν ξέρει.

Νίκος Σερετάκης είπε...

Θέλω κατ' αρχήν να πως από την αρχή ότι εδώ και χρόνια δεν εμπλέκομαι στις συζητήσεις στο blog λόγω της τροπής που αυτές παίρνουν (ανώνυμα σχόλια, υβριστικά, αυθαίρετα κτλ). Όμως θέλω να θυμίσω και να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα:

1. Δεν γνωρίζω σε πιο σεμινάριο αναφέρεται ο Στράτος όταν λέει ότι ξεκίνησε ως πρόταση συμβούλων της ΕΣΟ προς την ΦΙΝΤΕ, πάντως αυτό δεν αφορά αυτό της χαλκιδικής και το συγκεκριμένο (αφήνω κατα μέρος το σχήμα προτάσεις μελών του ΔΣ της ΕΣΟ προς την ΦΙΝΤΕ)

Συγκεκριμένα:
α) Για το Σεμινάριο στη Χαλκιδική: Στις 23 Αυγούστου στέλνεται στην ΕΣΟ από το γραφείο της ΦΙΝΤΕ στην Ελίστα το ενημερωτικό προσπέκτους για το σεμινάριο όπου η ΕΣΟ εμφανίζεται ως συνδιοργανωτής, δίχως να υπάρχει όχι απόφαση ή συζήτηση αλλά ούτε καν ενημέρωση στο ΔΣ της ΕΣΟ.

Επικοινωνώ με τη γραμματεία της ΕΣΟ και ζητώ να ενεργήσει προς την ΦΙΝΤΕ, πράγμα που ΔΕΝ γίνεται.

Στις 26 αυγούστου στέλνω επιστολή, ως μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ ,στην ΦΙΝΤΕ και την ΕΣΟ όπου σημειώνω το γεγονός της χρήσης ονόματος και λογότυπου χωρίς σχετική απόφαση, ζητώ να αφαιρεθούν και να ενημερωθούν σχετικά οι υπόλοιποι αποδέκτες του προσπέκτους επισημαίνοντας ότι η πράξη αυτή στην Ελλάδα θεωρείται αντιποίηση και αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Δεν λαμβάνω ποτέ απάντηση από τη ΦΙΝΤΕ, ενώ το θέμα μπαίνει μετά από αυτή την παρέμβαση στο ΔΣ και εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.

Η παραπάνω αλληλογραφία είναι στη διάθεση του καθένα.

β) Για το παρόν σεμινάριο και πως πάρθηκε η απόφαση:
Σε προχωρημένη φάση του τελευταίο ΔΣ εμφανίζεται στην αίθουσα ο κ. Γρίβας. Απομακρύνεται με τον κ. Μακρόπουλο στο γραφείο του προέδρου του ΔΣ, ενώ η συνεδρίαση συνεχίζεται. Με το που βγαίνουν ο Μακρόπουλος λέει ότι υπάρχει ένα έκτακτο θέμα, το πετάει (στην κυριολεξία - όντας όρθιος βγαίνοντας), ψηφίζεται κατά πλειοψηφία παρά τις διαμαρτυρίες για τη διαδικασία και την ουσία. Στη συνέχεια, μετά από λίγο ο πρόεδρος του ΔΣ αποχωρεί από τη συνεδρίαση, πριν αυτή λήξει.

Αυτά για τα διαδικαστικά

2)Για την αξία του σεμιναρίου. Μέλη του ΔΣ που την παρακολούθησαν λένε ότι είναι πολύ αξιόλογο. Δεν θα αμφισβητήσω την κρίση τους. Προσωπικά η θεματολογία του στο μεγαλύτερο μέρος μου θυμίζει ανάπτυξη σκακιστικών θεμάτων καθαυτών και όχι κατάρτιση εκπαιδευτών.

3)Για την ουσία
Θεωρώ απαράδεκτο το να μετατρέπεται η ΦΙΝΤΕ σε παροχέα/πωλητή σκακιστικών υπηρεσιών, πολύ περισσότερο σε κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης (μάλιστα υπάρχουν κ σκέψεις στα τουρνουά υπό την αιγίδα της ΦΙΝΤΕ να μπορούν να μπαίνουν ως προπονητές μόνο "πιστοποιημένοι" από την ίδια -κλειστό club δηλαδή) - και μάλιστα με "ανανεώσεις" με το αζημίωτο.

Δεν μπορεί μια τέτοια δουλειά να είναι δουλειά της ΦΙΝΤΕ, με την ίδια έννοια που δε μπορεί ο Ιατρικός Σύλλογος να εκαπιδεύει γιατρούς, ο Δικηγορικός δικηγόρους κοκ, να αγνοούνται άλλα στοιχεία λχ παιδαγωγικά που είναι απαραίτητα.

Η γνώμη μου είναι ότι εάν το σκάκι είναι άθλημα και επιστήμη, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αντίστοιχα, και να στηρίζεται η παραγωγή εκπαιδευτών/προπονητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα. Και όσο αυτό δεν υπάρχει, πρέπει να διεκδικείται συνεχώς (παρά την αλλεργία της πλειοψηφίας του ΔΣ στην έννοια της διεκδίκησης), και όχι να προσπερνάται με βολικό τρόπο.

Παρεπιπτώντος, ακόμα κ το θέμα των ΙΕΚ προπονητών σκακιού (που δεν είναι λύση, ούτε και αυτό που προκρίνω), το έχει ουσιαστικά μπλοκάρει η ίδια η ΕΣΟ.

Νίκος Σερετάκης
Μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ
Νέα Σκακιστική Κίνηση


ΥΓ είμαι στην διάθεση οποιοδήποτε για διευκρινήσεις κ αντιρρήσεις στο προσωπικό μου μαιλ nikos.seretakis@gmail.com

Ρομπέν των σκακιστών είπε...

Στον αρχιπροπονητή ο Γρίβας απάντησε μέχρι εξαντλήσεως , ο Κουρκουνάκης πάλι προτίμησε αντί απάντησης να κάνει ξαφνικές αγαπούλες με το Στράτο.

Ευελπιστούμε σε απάντηση για την "ταρίφα"

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Εγώ δεν πρόλαβα να πάρω ούτε €, τα είχε ήδη σηκώσει όλα ο Ηλίας, και με άφησε με το σεμινάριο στο χέρι.
Ούτε για την ταρίφα του Τρομπέν των Σκακιστών γνωρίζω ακριβώς, αλλά εικάζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα υψηλή. Τέτοια ευφυία, τέτοια σπάνια αντίληψη, τέτοια αντικειμενικότης, δεν θα πρέπει απλά να αμείβονται, αλλά και να παρασημοφορούνται με τον Μεγαλογαμόσταυρο του Τάγματος των Μαζετών.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Νομιζω οτι ειναι απαραιτητο εδω να αναφερθει, ενα πρωτοφανες απ' οσο θυμαμαι, περιστατικο που συνεβη χθες βραδυ στην παρουσα συζητηση. Καποιος θεωρησε "χρησιμο" να υποβαλει σχολιο με το ονομα αλλου σχολιαστη. Ευτυχως ο συγκεκριμενος σχολιαστης ηταν παρων και αμεσως αρνηθηκε την ευθυνη για το συγκεκριμενο σχολιο. Αργοτερα φυσικα και τα δυο σβηστηκαν.

Γνωμη μου ειναι, πως, ανεξαρτητα απο το ποια ειναι η αποψη του καθενα (και σ' αυτο το θεμα και σε αλλα) ειναι παρα πολυ σημαντικο να υπαρχει ενας χωρος οπου οι αποψεις θα μπορουν να συζητηθουν χωρις προσωπικες επιθεσεις σε ατομα, και θα χαιρομουν πολυ αν τετοιες κακοβουλες συμπεριφορες δεν αποθαρρυναν τους νυν και μελλοντικους σχολιαστες.

Πολυ ταιραστα η λεκτικη επαληθευση μου εβγαλε: screw

Ανώνυμος είπε...

22.12.2010
Αγαπητοί Φίλοι,

Μερικές σύντομες διευκρινήσεις στην επιστολή του κ. Σερετάκη:

1. Το σεμινάριο του Πόρτο Καρράς (Χαλκιδική 22-28.10.2010), τελούσε υπό την αιγίδα και χρηματοδότηση της International Olympic Committee και είναι αυτόματα αποδεκτό για κάθε χώρα με την ανάθεση των ‘Παγκοσμίων Νεανικών Πρωταθλημάτων’ για την περίοδο 2009-2012 (σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της FIDE). Από τη στιγμή που η ΕΣΟ έχει εγκρίνει τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου πρωταθλήματος στη χώρα μας (σε πολύ παλαιότερο ΔΣ) έχει αυτομάτως εγκρίνει και το παραπάνω σεμινάριο ως παράλληλη εκδήλωση. Το τουρνουά, όπως και όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις, φέρουν λογότυπο των συνδιοργανωτών και των χορηγών. Νομίζω πάντως ότι ήταν η πρώτη φορά που το λογότυπο της ΕΣΟ ήταν μαζί με το λογότυπο της IOC/ARISF σε επίσημο έγγραφο που έκανε το γύρο του κόσμου.
Ο κ. Σερετάκης όντας έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην FIDE, αλλά η τελευταία δεν απαντάει σε ιδιώτες (έστω και εάν έχουν ιδιότητα συμβούλου ομοσπονδιών), αλλά μόνο σε επίσημα έγγραφα ομοσπονδιών. Ενημέρωσε όμως την ΕΣΟ και ζήτησε να αναλάβει το ζήτημα η τελευταία.
Σε τελευταία ανάλυση, το σεμινάριο θα γίνονταν με ή χωρίς το λογότυπο της ΕΣΟ, με όλα το αντίκτυπο που θα είχε για τη χώρα μας η ξαφνική αφαίρεση του λογοτύπου της. Και να σημειώσω ότι το συγκεκριμένο σεμινάριο ήταν αδάπανο για την ομοσπονδία και τους διοργανωτές, καθώς και εντελώς δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες!

2. Η συνομιλία μου με τον κ. Μακρόπουλο στην ΕΣΟ περιλάμβανε απλώς την ερώτηση γιατί η έγκριση του σεμιναρίου της Αθήνας δεν είχε συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη, παρότι η προκήρυξη και τα σχετικά έγγραφα ήταν έτοιμα. Επαναλαμβάνω ότι οι συνομιλίες για το σεμινάριο της Αθήνας είχαν ξεκινήσει καιρό πριν και όλες οι λεπτομέρειες είχαν εξεταστεί και συμφωνηθεί τουλάχιστον 20 ημέρες πριν το ΔΣ της ΕΣΟ. Όντας ο κ. Σερετάκης δεν είχε ενημερωθεί, αλλά φυσικά αυτό δεν είναι δικό μου θέμα.

3. Η συγκεκριμένη διαδικασία πιστοποίησης είναι ένα καθαρό αντίγραφο των μεγάλων παγκόσμιων ομοσπονδιών όπως η FIFA και η FIBA (αλλά και άλλες). Μόνο στην Ισπανία η FIFA έχει πιστοποιήσει πάνω από 24.000 προπονητές ποδοσφαίρου! Η FIDE δεν έχει κάνει τίποτα παραπάνω από το να ακολουθήσει τις επιταγές της International Olympic Committee, η οποία επιθυμεί τη συγκεκριμένη πιστοποίηση (όπως και το doping control και άλλα) σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις άλλες μεγάλες παγκόσμιες ομοσπονδίες οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα της. Σας υπενθυμίζω ότι στους αγώνες ποδοσφαίρου ο προπονητής θα πρέπει να έχει την πιστοποίηση/αδειοδότηση από τη FIFA για να καθίσει στον πάγκο της ομάδας του, ανεξαρτήτως εάν είναι απόφοιτος κάποιας σχολής.
Η FIDE δεν εκπαιδεύει με το συγκεκριμένο σύστημα, αλλά πιστοποιεί, όπως ακριβώς έχει υποχρέωση από τις συμφωνίες της με την International Olympic Committee. Και δεν είναι σκέψη στα τουρνουά υπό την αιγίδα της FIDE να μπορούν να μπαίνουν (και να φιλοξενούνται) ως προπονητές μόνο ‘πιστοποιημένοι’ από την ίδια, αλλά απόφαση που θα ισχύει από 01.01.2012 (σε εναρμόνιση με τη FIFA).
‘Λυπάμαι’ που η FIDE στην ουσία δεν πρωτοπορεί στο συγκεκριμένο θέμα της πιστοποίησης (και επαναλαμβάνω - όχι εκπαίδευσης), αλλά απλώς ακολουθεί ‘εντολές’ της IOC. Προτείνω όμως να προσπαθήσουμε να δούμε και τι γίνεται έξω από το στενό περιβάλλον της χώρας μας και πέρα από προσωπικές και πολιτικές τοποθετήσεις. Να δούμε τι είναι καλό και τι μπορεί να βοηθήσει το άθλημά μας να κερδίσει περισσότερη αναγνώριση και μια καλύτερη θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα αθλήματα, αλλά φυσικά και στην ίδια την κοινωνία.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η αντίδραση που έχουν προκαλέσει τα συγκεκριμένα σεμινάρια στην Ελλάδα βασίζεται σε καθαρά εκπαιδευτικούς (και πιστοποίησης) λόγους. Περισσότερο τείνω να πιστεύω ότι είναι μια μορφή αντίδρασης προς τα πρόσωπα των Ελλήνων που συμμετέχουν στην FIDE και δεν είναι αρεστά σε μερίδα της λεγόμενης αντιπολίτευσης της ΕΣΟ.

Φιλικά
Στράτος Γρίβας

Θέλω και εγώ να γίνω προπονητής! είπε...

Θέλω να γίνω προπονητής και έχω απορίες...
- Η E.Σ.Ο. μάλλον (αυτονόητα δεν υπάρχουν...) αναγνωρίζει τα διπλώματα της FIDE. Η FIDE αναγνωρίζει το μητρώο της E.Σ.Ο ;
- Ο τίτλος προπονητή της FIDE κοστίζει 100€. Οι βεβαιώσεις προπονητή που δίνει η E.Σ.Ο. είναι δωρεάν;
- Αν τα καταφέρω και γίνω προπονητής FIDE (έστω FIDE instructor) μπορώ να συμμετέχω σε όργανα διοίκησης σκακιστικού συλλόγου ;
- Αναφέρεται από κάποιους "ΙΕΚ προπονητών σκακιού", τι είναι αυτό;

OUFO_TRAINER είπε...

Δίπλωμα τίτλου προπονητή με την υπογραφή του Ιλιουμτζχίνοβ (!) μόνο 100€ !! Αφήστε τα σχόλια και τις αναλύσεις και τρέξτε να πάρετε...

Ανώνυμος είπε...

22.10.2010
Απαντήσεις σε ερωτήματα:

1. Η FIDE είναι ανώτερη αρχή από την ΕΣΟ και οι αποφάσεις της αποτελούν οδηγό για τις ομοσπονδίες. Οι τίτλοι της FIDE (αγωνιστικοί, διαιτητικοί, οργανωτικοί και προπονητικοί) αναγνωρίζονται επισήμως από όλες τις ομοσπονδίες-μέλη της. Ακόμα, η κάθε ομοσπονδία έχει το δικαίωμα να αιτηθεί τη μη απονομή οποιονδήποτε τίτλου, αιτιολογώντας το αίτημά της. Πρόσφατα είχα περίπτωση από το Ιράν, το οποίο σταμάτησε τίτλο προπονητή, ο οποίος δεν είχε ακολουθήσει τον εσωτερικό κανονισμό της Ιρανικής ομοσπονδίας.
Η FIDE δεν εισέρχεται σε εσωτερικά θέματα διοίκησης των ομοσπονδιών, καθώς αυτές έχουν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας μεταξύ τους. Π.χ. κάποιες ομοσπονδίες δεν έχουν την έννοια του Αθλητικού Δελτίου, ενώ κάποιες άλλες είναι ομοσπονδίες αθλητών και όχι συλλόγων. Προσφάτως η Αμερικανική ομοσπονδία με ενημέρωσε ότι στο εσωτερικό της χώρας απαιτείται η προσκόμιση λευκού Ποινικού Μητρώου για την απονομή προπονητικού τίτλου, ενώ η FIDE (και η ομοσπονδία μας από όσο γνωρίζω) δεν απαιτεί κάτι παρόμοιο. Με λίγα λόγια, η FIDE ούτε αναγνωρίζει ούτε απορρίπτει τα εκάστοτε Μητρώα Προπονητών των ομοσπονδιών, θεωρώντας τα ως εσωτερική διαδικασία (και δικαίωμα) των ομοσπονδιών.

Οι επόμενες ερωτήσεις σας αφορούν μάλλον την ΕΣΟ, αλλά θα προσπαθήσω να δώσω κι εγώ κάποια απάντηση από αυτά που γνωρίζω (και ίσως να μην είναι εντελώς ακριβή).

2. Η παρακολούθηση του σεμιναρίου της FIDE κοστολογείται 100 ευρώ. Ο τίτλος έχει διαφορετική χρέωση, ανάλογα με τα προσόντα και τις εξετάσεις (200, 100, 50 ή 0 ευρώ). Νομίζω ότι η εγγραφή στο Μητρώο Προπονητών της ΕΣΟ ανέρχεται σε 70 ευρώ. Από εκεί και πέρα δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια άλλη χρέωση.

3. Θα πρέπει να ανατρέξετε στον Αθλητικό Νόμο. Από όσο γνωρίζω, η επίσημη άσκηση επαγγέλματος προπονητή και όχι ο προπονητικός τίτλος αντιτίθεται στη συμμετοχή σε διοίκηση σωματείων.

4. Για την έννοια των Ι.Ε.Κ. μπορείτε να ανατρέξετε στο http://www.oeek.gr. Στην Ελλάδα έχουν λειτουργήσει δύο τμήματα Ι.Ε.Κ.-Σχολή Προπονητών Σκακιού, ένα στην Αθήνα το 2001-2002 (στο οποίο είχα διδάξει κι εγώ) και ένα στην Πτολεμαϊδα αργότερα. Η φοίτηση είχε διάρκεια ενός εκπαιδευτικού έτους. Για το συγκεκριμένο θέμα πιστεύω ότι πιο αρμόδιοι να βοηθήσουν είναι οι κ.κ. Βαγγέλης Βιδάλης και Ηλίας Κουρκουνάκης που είχαν επεξεργαστεί το θεσμικό πλαίσιο.

Φιλικά
Στράτος Γρίβας

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Γρίβας φοβάμαι ότι συγχέει (ηθελημένα ή αθέλητα) την πιστοποίηση / αδειοδότηση (που όντως παρέχουν οι FIFA, FIBA κ.λ.π.) με την εκπαίδευση των προπονητών, που προφανώς είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
Όμως, το να χρησιμοποιεί η FIDE το όνομά της για να πουλάει διπλώματα με βαρύγδουπους τίτλους, με διαδικασίες εκπαίδευσης καταφανώς ανεπαρκέστατες (λόγω διάρκειας προφανώς και όχι λόγω αξίας εισηγητών)αφενός δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού και αφετέρου ευτελίζει την ίδια την έννοια του πρπονητή σκακιού.
Δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα και θα ήταν ιδιαίτερα θεμιτό και χρήσιμο να έκανε τα σεμινάρια, και με μεγαλύτερο κόστος ακόμα, χωρίς όμως την εκβιαστική συσχέτιση τους με τίτλους που δεν έχου καμία ουσιαστική αξία.
Και, απ' όσα είμαι σε θέση να αντιληφθώ, αυτό είναι το κύριο πρόβλημα.

αρχιπροπονητής είπε...

Τα πράγματα είναι απλά:
Αφού ο κ. Γρίβας είδε κι απόειδε, καθυστερημένα κατά τη γνώμη μου, ότι ως "GM" με τέτοιο χαμηλό έλο, δεν μπορεί κανείς να επιβιώσει στην Ελλάδα, έκανε στροφή στην προπονητική. Για να κονομήσεις όμως σαν προπονητής, πρέπει να έχεις τίτλους και περγαμηνές, που δεν είχε. Έτσι ξεκίνησε σιγά -σιγά να γράφει βιβλία και μεθοδικά να μαζεύει χαρτιά και θέσεις. Αυτό το σεμινάριο δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια αρπαχτή, σαν όλες τις άλλες που πραγματοποιούν τα στελέχη της ΦΙΝΤΕ, σε κάθε ευκαιρία. Αυτή του όμως η ικανότητα, η αναρρηχιτική σε θέσεις και αξιώματα, δεν έχει καμμιά σχέση με το σκάκι, που παίζεται πάντα στο φως... Δυστυχώς γι' αυτόν, όσους τίτλους κι αν μαζέψει, μόνο τον τραπεζικό του λογαριασμό μπορεί να ανεβάσει, το έλο του παραμένει το ίδιο...

Ανώνυμος είπε...

22.12.2010
Εξαιρετικές και εύστοχες όλες οι παρατηρήσεις του ‘Αρχιπροπονητή’ (βλ. και πιο πάνω) και θέλω να τον ευχαριστήσω για το χρόνο που διέθεσε.
Πράγματι, πολύ σύντομα κατάλαβα ότι δε θα μπορέσω να φτάσω αγωνιστικά εκεί που θα ήθελα, έτσι προς τα τέλη του 1999 παραιτήθηκα με επιστολή μου από την Εθνική μας ομάδα (ένα χρόνο έπειτα από το Αργυρό μετάλλιο που κατέκτησα στην Ολυμπιάδα) και από τον μισθό που λάμβανα, ενώ λίγο πιο πριν είχα παραιτηθεί και από τη θέση του Τεχνικού Συμβούλου της ΕΣΟ. Το 2500-2530 που κυμαινόμουν όλα αυτά τα χρόνια ήταν λιγοστό και πραγματικά όχι άξιο ενός κορυφαίου και ‘σωστού’ GM. Έτσι έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα από τον χρηματοοικονομικό τομέα, αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά αποκλειστικά με την προπονητική, όπως πάρα πολλοί άλλοι GM (αλλά και αθλητές άλλων αθλημάτων) που νοιώθουν ότι η όποια καριέρα τους έφτασε στο τέλος.
Όπως σωστά αναφέρει ο Αρχιπροπονητής, χωρίς τίτλους και περγαμηνές στην προπονητική (αλλά και οπουδήποτε πιστεύω), δεν πας πουθενά. Γι’ αυτό εργάστηκα μεθοδικά και σκληρά (όπως αναφέρει) στον τομέα της σκακιστικής προπόνησης, συγγράφοντας συγχρόνως πολλά βιβλία και άρθρα, αλλά δεν έλεγα όχι και σε όποια ευκαιρία μου παρουσιαζόταν να αποκτήσω κάποια επίσημη απόδειξη των όποιων ικανοτήτων μου. Και ευτυχώς με ευλόγησε ο Θεός και η μεθοδικότητά μου να αποκτήσω πολλές - τουλάχιστον έτσι έλεγαν τα χαρτιά που μου έδιναν. Άλλωστε, μερικά από τα βασικά στοιχεία που διδάσκω στους προπονούμενούς μου είναι η μεθοδικότητα, η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση σε αυτό που πιστεύεις, αξίες τις οποίες ακολούθησα πιστά όλα αυτά τα χρόνια.
Έχει δίκιο για τα σεμινάρια, που αποτελούν καλές ‘αρπαχτές’ για εμάς τα μεγαλοστελέχη της FIDE. Ας είναι καλά και όλοι αυτοί που με τη συμμετοχή τους μας βοηθάνε να τις πραγματοποιήσουμε. Γνωστές είναι άλλωστε και οι αναρριχητικές μου ικανότητες σε θέσεις και αξιώματα που καμία σχέση φυσικά δεν έχουν με το αγωνιστικό σκάκι. Είναι γεγονός ότι η πρόοδος σε οποιαδήποτε εταιρεία ή οργανισμό ή ακόμα και σε ένα ατομικό επάγγελμα και η σωστή αναρρίχηση είναι ένας από τους βασικούς σκοπούς και επιβραβεύεται ανάλογα…
Δόξα τω Θεώ επίσης που ο τραπεζικός μου λογαριασμός αυξάνεται ικανοποιητικά και έτσι μπορώ να ζήσω την οικογένειά μου με αξιοπρέπεια. Το ΕΛΟ μου δυστυχώς δε θα αυξηθεί καθώς οι αρπαχτές δεν μου αφήνουν χρόνο να αγωνιστώ πλέον, αλλά και να αγωνιζόμουν, λόγω μαζετοσύνης, ηλικίας, ζαχάρου, καρδιάς και άλλων προβλημάτων μάλλον δε θα πήγαινα πουθενά. Και επειδή σκέφτομαι σοβαρά να σταματήσω να αγωνίζομαι τελείως (με πιέζει ο γιατρός μου) μάλλον θα μείνω στο 2492 (ουφ - δε θα κατέβω κι άλλο) που έχω σήμερα και μετά από μερικά δίμηνα θα διαγραφώ τελείως, επιτρέποντας σε όλους τους ενδιαφερόμενους να ανέβουν τουλάχιστον μία θέση στη λίστα των Ελλήνων!
Παρόμοια άρθρα όπως του ‘Αρχιπροπονητή’ είναι χρήσιμα και δίνουν βήμα για περαιτέρω συζήτηση και ενημέρωση και θέλω να τον ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά.

Φιλικά
Στράτος Γρίβας

Ανώνυμος είπε...

Στο παρακάτω λινκ υπάρχουν τα αποτελέσματα ενός παλαιότερου προπονητικού σεμινάριου της ΦΙΝΤΕ και οι τίτλοι που απονεμήθηκαν :

http://chess.maribelajar.com/?p=1071

Πιστεύω ότι μετρά και η ευρύτερη εμπειρία των εξεταζομένων , γιατί οι τίτλοι δεν ανταποκρίνονται αυστηρά στα διεθνή ΕΛΟ τους.
Γνωρίζω ότι υπάρχουν προσωπικότητες στο σκακιστικό χώρο, που δεν έχουν αρκετό ΕΛΟ, αλλά έχουν καταξιωθεί για την προπονητική τους εμπειρία και ίσως σε αυτούς δόθηκαν τιμητικοί τίτλοι.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Πολύ καλά και με στοιχεία καταγράφει τα προβλήματα ο Νίκος Σερετάκης, ιδιαίτερα το θέμα της απαράδεκτης διαδικασίας στην ΕΣΟ και το ζήτημα της απαράδεκτης εξουσίας της FIDE στους προπονητές. Χαρακτηριστικό είναι ότι τίποτα δεν εμποδίζει την FIDE να τροποποιήσει στο μέλλον το χρηματικό παράβολο της ανανέωσης ισχύος του τίτλου του προπονητή της κατά το δοκούν. Η ΕΣΟ, ανεξαρτήτως προσώπων, δεν θα πρέπει να ενισχύει διαδικασίες όπως αυτές που προωθούνται στην FIDE.

Κατά τα άλλα, η προσωποποίηση των θεμάτων αποπροσανατολίζει από τα ουσιώδη και γι’ αυτό είναι σκόπιμο να αποφεύγεται η αναφορά σε κίνητρα ή στην προσωπικότητα των εμπλεκόμενων. Η πολιτική (σκακιστική ή όχι) δεν πρέπει να ασκείται επί προσωπικών, αλλά επί των θεμάτων και της πρακτικής αντιμετώπισής τους, παρόλο που φυσικά τα πρόσωπα έχουν την ατομική τους ευθύνη για όσα κάνουν και για όσα ψηφίζουν.

Έτσι, για παράδειγμα, ολοκληρώνοντας την παρουσίαση πολλών άλλων χρήσιμων στοιχείων, ο Γρίβας γράφει:
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η αντίδραση που έχουν προκαλέσει τα συγκεκριμένα σεμινάρια στην Ελλάδα βασίζεται σε καθαρά εκπαιδευτικούς (και πιστοποίησης) λόγους. Περισσότερο τείνω να πιστεύω ότι είναι μια μορφή αντίδρασης προς τα πρόσωπα των Ελλήνων που συμμετέχουν στην FIDE και δεν είναι αρεστά σε μερίδα της λεγόμενης αντιπολίτευσης της ΕΣΟ.»
Δηλαδή, παρακάμπτει πλήρως τα σχόλια που έκανα νωρίτερα και την παρέμβαση του Νίκου Σερετάκη, όπου αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι οι αντιρρήσεις μας δεν έχουν να κάνουν με τα ίδια τα σεμινάρια, αλλά με τον τρόπο προώθησής τους και την σχέση της ΕΣΟ με αυτά (αλλά κρίνει ότι οι αντιρρήσεις μας είναι μόνο μια μορφή αντίδρασης! – άραγε σε τι;). Επίσης, ουσιαστικά κατηγοριοποιεί στην αντιπολίτευση της ΕΣΟ όλους όσους κάνουν οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο, ενώ φυσικά αυτοί μπορεί απλά να εκφράζουν μια ανεξάρτητη γνώμη. Εξίσου ανούσιο θα ήταν να κατηγοριοποιηθούν ως «φιλοομοσπονδιακοί» όσοι πουν έναν καλό λόγο για την διοίκηση.
Προφανώς, αντίστοιχα επικρίνω όσα σχόλια επικεντρώνονται στο πρόσωπο του Γρίβα και στα κίνητρά του, αντί στα επιχειρήματά του ή στις πράξεις. Δημιουργούν εντυπώσεις άσχετες με τα ουσιαστικά ζητήματα και τα υποβαθμίζουν, χωρίς να έχει σημασία αν αυτό γίνεται σκόπιμα ή όχι.

Κατά τη γνώμη μου, είναι θέμα ουσίας ότι ο Γρίβας δεν απαντά στο επίμαχο σημείο της διαγραφής των προπονητών της FIDE από τους καταλόγους της, εφόσον δεν πληρώσουν για την ανανέωση της ισχύος των πτυχίων τους. Αναρωτιέμαι αν αυτή η προϋπόθεση επίσης απαιτείται από τους κανονισμούς της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, στις «εντολές» της οποίας αναφέρεται εκτενώς όσον αφορά στην υποχρέωση της FIDE να πιστοποιεί πτυχία προπονητών. Δηλαδή, η ΔΟΕ υποχρεώνει τις Διεθνείς Ομοσπονδίες Αθλημάτων να έχουν παράβολο ανανέωσης της ισχύος των πτυχίων; (Έτσι κι αλλιώς, η δική μου πολιτική άποψη είναι ότι το σκάκι καλύτερα να μην συμπεριληφθεί στα Ολυμπιακά Αθλήματα, αυτό όμως αποτελεί άλλο ξεχωριστό θέμα.)

Τέλος, αρκετά αποκαλυπτική είναι η έγγραφη μαρτυρία του Γρίβα ότι ο Μακρόπουλος γνώριζε έγκαιρα για το σεμινάριο και ενέκρινε την Ημερήσια Διάταξη του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ο. παρακάμπτοντας το συγκεκριμένο θέμα.

Ανώνυμος είπε...

22.10.2010
Μια διευκρίνιση: Το ΕΛΟ αναφέρεται στην προκήρυξη ως ‘strength’ και όχι ως απαραίτητα δημοσιευμένο. Κι αυτό γίνεται για να αμβλυνθούν αδικίες που έχουν σχέση με τη διαφοροποίηση του ΕΛΟ ανά τα χρόνια. Π.χ. ένας σκακιστής με ΕΛΟ 2250 το 1975 είναι περίπου ισάξιος με έναν του 2350 σήμερα, αλλά εάν έχει σταματήσει να αγωνίζεται τότε θα παρουσιάσει μόνο το 2250 που είχε. Έγκειται στον εκπαιδευτή να αξιολογήσει τη δυναμικότητα (strength) του συμμετέχοντα και να ενεργήσει ανάλογα. Αλλά φυσικά δεν είναι το μόνο στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη. Για την αξιολόγηση, εκτός των προσόντων που απαιτούνται για κάθε τίτλο, λαμβάνονται υπόψη η προϋπηρεσία, η εμπειρία, η βιβλιογραφία, η παρουσία και οι εξετάσεις.

Φιλικά
Στράτος Γρίβας

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Μην συνδέετε τα ΕΛΟ με την προπονητική ικανότητα. Πρόκειται για φτηνή μπακαλική.

Να θυμίσω μόνο ότι ο μοναδικός μέχρι σήμερα Έλληνας Παγκόσμιος Πρωταθλητής/τρια είχε μόνιμο προπονητή ΟΜ "της σειράς" που (τότε) δεν κατείχε κανένα πτυχίο προπονητικής;

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι «ανώνυμοι».

Ανώνυμος είπε...

22.12.2010
Αγαπητέ Ηλία,
Για το θέμα της ‘διαγραφής’ σου απάντησα ήδη σε παλαιότερη ανάρτηση – το ότι δε σε ικανοποιεί ή δε συμφωνείς είναι άσχετο με το αν σου απάντησα ή όχι.
Θα προσπαθήσω ακόμα μία φορά: Η προκήρυξη αναφέρει ότι ‘Failing to fulfil the licence’s obligations will lead to a suspension from the trainers’ titles lists’. Χρησιμοποιώντας το Google Translation έχουμε: ‘Η αποτυχία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της άδειας θα οδηγήσει σε αναστολή από τους καταλόγους των τίτλων των εκπαιδευτών’. Πιστεύω να συμφωνείς με την επίσημη μετάφραση.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της FIDE, όταν κάποια ομοσπονδία δεν καταβάλει τις τακτικές οφειλές της, τότε ακολουθεί suspension (αναστολή και όχι διαγραφή) όλων των σκακιστών της. Δεν αφαιρούνται τίτλοι ή ΕΛΟ, απλά δεν εμφανίζονται στις επίσημες λίστες της FIDE. Με την καταβολή των οφειλών εμφανίζονται ξανά. Συνεπώς, εάν έχεις τον τίτλο, τότε μπορείς να συνεχίσεις να τον χρησιμοποιείς (έχεις το σχετικό δίπλωμα στα χέρια σου) αλλά απλά δε θα εμφανίζεσαι στο www.fide.com και δε θα λαμβάνεις τα τακτικά βοηθήματα.
Όσο για το αν γνώριζε ο Μακρόπουλος ή όχι για το σεμινάριο, δε θεωρείς φυσιολογικό να γνωρίζει ο Πρόεδρος οποιασδήποτε ομοσπονδίας τα θέματα πριν αυτά συζητηθούν σε ένα ΔΣ?
Τέλος, για το θέμα της αντιπολίτευσης, εγώ αυτό που είδα σε όλα σχεδόν τα συμβούλια είναι τους συμβούλους της αντιπολίτευσης να ψηφίζουν κατά των σεμιναρίων και όλους τους υπόλοιπους υπέρ. Φυσικά και σε τιμάει τόσο εσένα όσο και τον κ. Σερετάκη που εκφράζετε τη (θεμιτή) διαφωνία σας επώνυμα, αλλά από όσο έχω δει σε αυτό το blog είστε οι μόνοι επώνυμοι που διαφωνείτε και εντελώς ‘τυχαία’ ανήκετε και οι δύο στην αντιπολίτευση της ΕΣΟ.

Φιλικά
Στράτος Γρίβας

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Με πολλή μου χαρά βλέπω ότι εκτός από μεγαλοφυία, είσαι και μετριόφρων, ανώνυμε μπαγασάκο...

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Στράτο, η σειρά με την οποία παρουσιάζονται κάποια πράγματα είναι αρκετά σημαντική. Ο Νίκος Σερετάκης κι εγώ είμαστε στην αντιπολίτευση επειδή διαφωνούμε με τις πρακτικές της διοικούσας παράταξης, δεν διαφωνούμε με τις πρακτικές της διοικούσας παράταξης επειδή είμαστε στην αντιπολίτευση. Αντίθετα, άλλοι λένε ότι διαφωνούν και ψηφίζουν τις πρακτικές με τις οποίες διαφωνούν. Εμείς δεν έχουμε κανένα βίτσιο να διαφωνούμε, ούτε διάθεση να τσακωνόμαστε, όπως δείχνει η μακρόχρονη παραγωγική πορεία όλων των μελών της σημερινής αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά στα σεμινάρια, έχεις λάθος ότι η αντιπολίτευση ψήφισε κατά των σεμιναρίων. Ξαναδιάβασε αυτά που γράφει ο Νίκος και θα δεις ότι η αντιπολίτευση είναι κατά της μεθόδευσης που έγινε: παλιότερα για την σύζευξη των σεμιναρίων με την ΕΣΟ και την χρήση του λογότυπου της ΕΣΟ χωρίς προγενέστερη απόφαση του ΔΣ, ενώ τώρα για την παρουσίαση του θέματος ως κατεπείγοντος στην διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ και εκτός ΗΔ (μάλιστα, από τα γραπτά σου προέκυψε ότι αυτό κακώς έγινε, άρα η αντιπολίτευση είχε δίκιο!). Ο ίδιος διαφώνησα και με οικονομικές παραμέτρους του σεμιναρίου της Χαλκιδικής, με εκτενή ανάλυση συγκριτικών στοιχείων, ενώ τώρα έγραψα εντελώς διαφορετικά πράγματα. Επομένως, δεν έχουμε κάποια μονολιθική αρνητική αντιμετώπιση εναντίον των σεμιναρίων.

Μπορούμε όμως και έχουμε αντίρρηση να γίνονται μόνο αυτά τα σεμινάρια και όχι τα σεμινάρια της ΕΣΟ, απόφαση που έχει παρθεί και απλά δεν υλοποιείται. Είναι προφανές ότι δεν μπορείς να κριθείς προσωπικά υπεύθυνος για την μη διεξαγωγή τους, ούτε φυσικά είσαι υποχρεωμένος ως μέλος της Επιτροπής Προπονητών της ΕΣΟ να ετοιμάσεις κάποια σχετική εισήγηση, όπως ετοιμάζεις αντίστοιχες εισηγήσεις των σεμιναρίων της FIDE. Αλλά μην γράφεις κιόλας ότι κάποιοι είναι αντίθετοι με τα σεμινάρια της FIDE, επειδή θα προτιμούσαν να γίνονται αντίστοιχα σεμινάρια από την ΕΣΟ.

Συμφωνώ απόλυτα όμως με αυτό που μόλις έγραψες, δηλαδή ότι είναι «φυσιολογικό να γνωρίζει ο Πρόεδρος οποιασδήποτε ομοσπονδίας τα θέματα πριν αυτά συζητηθούν σε ένα ΔΣ» -αυτό που δεν βρίσκω φυσιολογικό είναι να τα γνωρίζει και να παραλείπονται από την ΗΔ του ΔΣ για να εμφανιστούν ως δια μαγείας στη συνέχεια. Εσύ τι λες γι’ αυτό;

Και για το θέμα της «διαγραφής» φυσικά απάντησες σε παλιότερο σημείωμά σου, αλλά όχι ικανοποιητικά. Από τα γραφόμενά σου βγαίνει το συμπέρασμα ότι η FIDE δεν είναι υποχρεωμένη από την ΔΟΕ να επιβάλει παράβολο ανανέωσης της ισχύος των τίτλων και το ζητά (όχι από την Ομοσπονδία του προπονητή, αλλά από τον ίδιο). Δηλαδή, μπορεί μια Ομοσπονδία να είναι εντάξει στις υπόλοιπες υποχρεώσεις της και πάλι ο προπονητής να διαγραφεί από τους καταλόγους της FIDE αν δεν πληρώσει το παράβολο. Ας μην εθελοτυφλούμε, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει σε βάρος των προπονητών που για οποιονδήποτε λόγο δεν θα πληρώσουν το παράβολο, διαδικασία για μένα απαράδεκτη για οποιονδήποτε εκπαιδευτικό τίτλο. Νομίζω ότι είναι περιττό να αναλύσω περισσότερο όσα έχω ήδη γράψει για σχέσεις εξουσίας και «πελατειακές» σχέσεις.

Το λιγότερο που συμβαίνει είναι ότι στην πράξη έχει αποτραπεί η συζήτηση του θέματος στο ΔΣ της ΕΣΟ και η τοποθέτηση όλων, με αντίστοιχη ανάληψη ευθυνών.

chess parent είπε...

Προτείνω στους κ.κ Κουρκουνακη και Γρίβα να συνεχίσουν το ξεκατίνιασμα κατ’ιδιαν. Υπάρχουν και τα τηλέφωνα και τα e-mails . Αρκετά εχει ξεπέσει το ρημαδοάθλημα, κουραστήκαμε. Ας κρατήσουν έστω οι υποτιθέμενοι ταγοί του, κάποια αξιοπρέπεια..

chess4poker είπε...

Εγώ νομίζω πως ο διάλογος Γρίβα Κουρκουνάκη είναι πολιτισμένος και με επιχειρήματα, δεν υπάρχει κανένα ξεκατίνιασμα, άστοχο το σχόλιό σου parent.

Ανώνυμος είπε...

23.12.2010
Ηλία,
Θα μπορούσα να συμφωνήσω μαζί σου στο θέμα της ψήφου της Αντιπολίτευσης, αν η τελευταία διαχώριζε την ψήφο της και ψήφιζε υπέρ των σεμιναρίων και κατά της διαδικασίας. Αλλά η ψήφος τους (από όσο γνωρίζω) ήταν γενικά ‘όχι στα σεμινάρια’.
Αυτό που έχω γράψει για τις επιταγές της IOC είναι η γενική της οδηγία για την πιστοποίηση των προπονητών. Το πώς αυτή θα γίνει και ποιος θα είναι ο κανονισμός είναι θέμα της εκάστοτε Διεθνούς Ομοσπονδίας, καθώς υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις μεταξύ των. Θα πρέπει να ψάξω σε βάθος όλες τις διαδικασίες των ομοσπονδιών μελών της IOC ώστε να έχω σωστή άποψη και γι’ αυτό δε θεωρώ σκόπιμο να αναλύσω ακόμα το θέμα των ομοιοτήτων και διαφορών.
Πάντως το κομμάτι του κανονισμού της αδειοδότησης ψηφίστηκε το 2005 (Doha Decisions), όταν ακόμα δεν είχα τη θέση που κατέχω στην FIDE και δεν γνωρίζω σε βάθος το ακριβές σκεπτικό της.
Για τα σεμινάρια της ΕΣΟ σου έχω προτείνει παλιά να αναλάβεις τον σχεδιασμό και την εκτέλεσή τους, καθώς εγώ δεν έχω το χρόνο να ασχοληθώ. Και δεν συμμετέχω στην Επιτροπή Προπονητών της ΕΣΟ εδώ και πολλούς μήνες.
Και μια διευκρίνιση: Η FIDE ζητάει όλες τις χρηματικές καταβολές από τις ομοσπονδίες οι οποίες και μπορούν να αποφασίσουν να πληρώσουν για τους αθλητές/προπονητές τους ή να μετακυλήσουν το κόστος στους ίδιους τους αθλητές/προπονητές. Η ειδοποίηση για suspension (αναστολή και όχι διαγραφή) γίνεται από τις ίδιες τις ομοσπονδίες όταν αφορά ατομικές περιπτώσεις. Αυτό συμβαίνει για οποιονδήποτε τίτλο της FIDE (όχι μόνο προπονητικό).
Όσο για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σεμινάριο δεν ήταν στην Ημερήσια Διάταξη του ΔΣ, δε βλέπω κάτι πονηρό πίσω από αυτό. Απλά πιστεύω ότι ξεχάστηκε ή παράπεσε. Ας σταματήσουμε να βλέπουμε τα πάντα εκ του πονηρού. Δηλαδή αν ήταν στην ΗΔ (και θα έπρεπε να είναι διαδικαστικά – συμφωνούμε) τι θα άλλαζε επί του πρακτέου? Δεν είναι πια και τόσο σημαντικό θέμα.
Πάντως γενικά πιστεύω ότι έχουμε κουράσει τους αναγνώστες με τη θεμιτή μας διαφωνία και τα σεντόνια που γράφουμε και οι δύο και ίσως θα έπρεπε να σταματήσουμε εδώ. Έτσι κι αλλιώς έχω δεσμευθεί να απαντήσω σε ερωτήσεις, αλλά από ότι βλέπω έχω γράψει ήδη 7-8 σελίδες και μάλλον δεν ήταν τόσες πολλές οι ερωτήσεις.
Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και αν θέλεις μπορούμε να κάνουμε ένα live debate να αναλύσουμε περαιτέρω το θέμα!

Φιλικά
Στράτος Γρίβας

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Ευχαρίστως να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, αλλά προηγουμένως να συμφωνήσουμε σε ποια πράγματα διαφωνούμε.

Έστω ότι ο Μακρόπουλος «ξέχασε» να ενημερώσει την ΗΔ του ΔΣ ή και το ίδιο το ΔΣ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, χωρίς καμιά απολύτως κακή πρόθεση. Δεν πιστεύεις ότι θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για την παράλειψή του (να πει ο ίδιος ότι ήταν λάθος του και όχι να το γράψεις εσύ για λογαριασμό του), αντί να έχει την συμπεριφορά που περιέγραψε ο Νίκος Σερετάκης και η οποία δεν αμφισβητείται; Διαφωνείς ότι έτσι υποβαθμίζεται η λειτουργία του ΔΣ και αναιρείται ο ρόλος των μελών του; Η Νέα ΣΚΑκιστική ΚΙνηση αρνείται να συμφωνήσει σε διαδικασίες αυτού του είδους.

Επίσης, αν η εισήγηση είχε κατατεθεί έγκαιρα στην Γραμματεία της ΕΣΟ (είτε από σένα είτε από τον Μακρόπουλο), πιστεύεις ότι το θέμα δεν θα είχε συμπεριληφθεί στην ΗΔ και η εισήγηση δεν θα είχε μοιραστεί στα μέλη του ΔΣ; Είναι δυνατόν να έχει «παραπέσει» (όπως γράφεις);

Κάνεις λάθος ότι η ψήφος της Νέας ΣΚΑκιστικής ΚΙνήσης ήταν αρνητική στα σεμινάρια. Κανείς απολύτως δεν είπε να μην γίνουν τα σεμινάρια. Αυτό που ψήφισαν οι εκπρόσωποί μας είναι να μην είναι συνδιοργανώτρια η ΕΣΟ με την συγκεκριμένη μεθόδευση και σύνδεση των σεμιναρίων με παράβολα ανανέωσης της ισχύος των διπλωμάτων που απονέμονται. Φυσικά είναι καλό να γίνουν τα σεμινάρια. Φυσικά όλοι θέλουμε να έχουν επιτυχία στο εκπαιδευτικό τμήμα τους. Φυσικά όλοι θέλουμε να διεξάγονται με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος για τους συμμετέχοντες. Και φυσικά όλοι θέλουμε να γίνουν σεμινάρια της ΕΣΟ και Σχολή Προπονητών της ΕΣΟ και της ΓΓΑ.

Η διαδικασία που περιγράφεις, δηλαδή ότι οι προπονητές πρέπει να πληρώνουν την FIDE μέσω της Ομοσπονδίας, οδηγεί ακριβώς σε αυτό που έχω αναφερθεί ως σχέσεις εξάρτησης και πελατειακές σχέσεις. Αν λοιπόν μια Ομοσπονδία λειτουργεί ελαττωματικά (ονόματα δεν λέμε, Ομοσπονδίες δεν θίγουμε) ή επιθυμεί να αποκλείσει κάποιους προπονητές (εδώ δυνητικά θα μπορούσαν να αναφερθούν κάμποσες Ομοσπονδίες), μπορεί να μην πληρωθούν τα σχετικά παράβολα και να μην αναγράφονται τα ονόματα κάποιων στους πίνακες της FIDE με προπονητές που ισχύουν τα διπλώματά τους, χωρίς δική τους πραγματική ευθύνη. Φαντάζομαι ότι δεν χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο…

Επομένως, άσχετα με το τι γίνεται σε άλλες Ομοσπονδίες, αποτελεί σαφή πολιτική θέση ότι δεν πρέπει να υποστηρίζουμε την εξάρτηση της ισχύος οποιουδήποτε εκπαιδευτικού διπλώματος από μελλοντικά παράβολα που μάλιστα θα πρέπει να πληρώνονται μέσω τρίτων. Μπορείς να διαφωνήσεις με αυτό, αλλά προσωπικά αυτό που ζητάω είναι η τοποθέτηση και των μελών του ΔΣ που είναι υπεύθυνοι να αποφασίσουν. Ας αναλάβουν την ευθύνη να πουν ξεκάθαρα την άποψή τους και να ψηφίσουν σύμφωνα με αυτήν. Έχω ήδη γράψει ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι να αποκτούν οι προπονητές το υλικό που θέλει (και πολύ καλά κάνει) να τους διανέμει η FIDE.

Όσο για τα σεμινάρια της ΕΣΟ, πιθανότατα γνωρίζεις ότι τόσο το δικό σου όνομα όσο και το δικό μου απουσιάζουν από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΣΟ ως μέλη της Επιτροπής Προπονητών, μολονότι και οι δύο έχουμε από το 2008 πολύ ουσιαστικότερη συμμετοχή στις διεργασίες της από άλλους που αναγράφονται ως μέλη της. Επίσης, προσωπικά δεν γνωρίζω να έχει πραγματοποιηθεί κάποια συνεδρίασή της εδώ και μερικούς μήνες. Τα υπόλοιπα νομίζω ότι περιττεύουν.

Όσο για τους αναγνώστες, μην ανησυχείς, όσοι δεν ενδιαφέρονται πολύ απλά μας αγνοούν. Εγώ όμως έχω πράγματι κουραστεί και θέλω να κάνω κι άλλα πράγματα, όπως φαντάζομαι κι εσύ!

Παπαστρούμφ είπε...

Τέλος μια ερώτηση στον κ. Γρίβα. Σε γενικές γραμμές η θεματολογία του σεμιναρίου είναι περισσότερο σκακιστική αν και υπάρχουν μέσα και προπονητικές αναφορές (πχ Trainers' Common Mistakes). Η διδακτική (την προτιμώ σαν λέξη απο την προπονητική) έχει να κάνει με το πώς θα μεταδώσεις αυτό που ξέρεις σε κάποιον που δεν το ξέρει, είτε είναι η στρατηγική θυσία πιονιού είτε ματ με βασιλιά και πύργο έναντι μοναχικού βασιλιά. Αυτή η επιστήμη (ή τέχνη αν προτιμάτε) καλύπτεται επαρκώς από τμήματα των παιδαγωγικών επιστημών και της ψυχολογίας (πχ θεωρίες μάθησης, μαθησιακές δυσκολίες). Για παράδειγμα αν κάποιος είναι πολιτικός μηχανικός (σχολή χωρίς παιδαγωγικά μαθήματα) και θέλει να διδάξει θα πρέπει να παρακολουθήσει την σχολή ΑΣΠΑΙΤΕ (παλιά ΣΕΛΕΤΕ) για ένα έτος. Ένα έτος δηλαδή για να μάθει πως θα λέει αυτά που ξέρει σε κάποιους που δεν τα ξέρουν και θέλουν να τα μάθουν. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Η FIDE που διοργανώνει αυτά τα σεμινάρια δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιεί σκακιστές που έχουν παιδαγωγική κατάρτιση? Μπορεί η προπονητική σας εμπειρία να είναι τεράστια αλλά αυτό αντισταθμίζει την έλλειψη παιδαγωγικών σπουδών. θα μπορούσε πχ. η FIDE να συνεργάζεται με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου στις παιδαγωγικές σπουδές και να υποχρεώνει τους υψηλόβαθμους προπονητές σαν εσάς να υποβάλλονται σε σεμινάρια διδακτικής (6μηνα το λιγότερο, σε μια βδομάδα τι να μάθεις και πόσα θα εφαρμόσεις στην πράξη) που μπορεί να μην έχουν άμεση σχέση με το σκάκι αλλά σίγουρα θα βοηθούσαν τον οποιονδήποτε θέλει να ξέρει να μεταδίδει τις γνώσεις του. Η συνεργασία με πανεπιστήμια παιδαγωγικής θα βοηθούσε τη FIDE να προωθήσει την εισαγωγή του σκακιού στα σχολεία διεξάγοντας άκρως επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν την ωφελιμότητα του σκακιού όχι μόνο στην νοημοσύνη και σε παραπλήσιες νοητικές λειτουργίες (συγκέντρωση, προσοχή) των παιδιών αλλά και σε στοιχεία του χαρακτήρα (πχ υπομονή) που είναι δύσκολη η παρέμβαση άλλων συμβατικών μαθημάτων.

Παπαστρούμφ είπε...

Πιστεύω ότι το θέμα λύνεται απλά με την εξής οδηγία προς τους προπονητές: Να πάνε να παρακολουθήσουν το σεμινάριο αν βρίσκεται στις προτεραιότητες και στις οικονομικές τους δυνατότητες, αλλά κανένας να μην ζητήσει να δώσει εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου απο τη FIDE. Έτσι θα πετύχουν πολλά πράγματα:
1. Θα ωφεληθούν από τις γνώσεις που θα τους παρέχει το σεμινάριο.
2. Δεν θα μπει κανείς στη διαδικασία να δίνει παράβολα στη FIDE, μόνο και μόνο για να ανανεώνει την άδεια του και να λαμβάνει βοηθήματα (το ότι η ανανέωση τώρα αντιστοιχεί σε ένα μικρό χρηματικό ποσό δεν σημαίνει ότι θα είναι έτσι και στο μέλλον).
3. Θα μπορεί κανείς να συγκρίνει αντικειμενικά αν οι γνώσεις του σεμιναρίου όντως τον ωφέλησαν σαν προπονητή χωρίς να επηρεάζει τους προπονούμενους με την πληροφορία ότι είναι πιστοποιημένος προπονητής της FIDE (πχ. φορώντας το προσωπικό του badge).
4. (και σημαντικότερο) Δεν θα προκαλέσει ρήγμα μεταξύ πιστοποιημένων προπονητών FIDE και των υπόλοιπων προπονητών. Το "διαίρει και βασίλευε" είναι πανάρχαια τακτική, οπότε τι κάνει η πονηρή FIDE? Βάζει ένα τυράκι στους προπονητές (χαμηλό κόστος σεμιναρίου), απονέμει τίτλους και μετά θα ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των προπονητών ("Εσύ δεν είσαι πιστοποιημένος από τη FIDE και δεν πρέπει να διδάσκεις" κτλ.) Αν γίνει αυτό όλοι οι γονείς και οι προπονούμενοι θα θέλουν τον πιστοποιημένο προπονητή FIDE και όχι αυτόν δίχως πιστοποίηση οπότε με τον καιρό θα γίνουν οι περισσότεροι πιστοποιημένοι προπονητές. Στο μεταξύ όμως η πονηρή FIDE θα έχει ανεβάσει τις τιμές των σεμιναρίων (ή και των ανανεώσεων) οπότε τη νύφη θα την πληρώσουν αυτοί που θα πάνε τελευταίοι. Ουσιαστικά το όλο project έχει μεγάλες πιθανότητες να πετύχει γιατί βασίζεται στον εγωϊσμό μας: Ελάχιστοι είναι αυτοί που θα δέχονταν να πληρώσουν τα 100 ευρώ χωρίς να πάρουν τον τίτλο μόνο και μόνο για να μην προκαλέσουν διχασμό στον κλάδο τους σε πιστοποιημένους προπονητές και μη. Ουσιαστικά λοιπόν όλοι θα σκεφτούν το εξής: "Δίνω 100 ευρώ και αποκτώ όχι τόσο τις γνώσεις αλλά ένα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στους υπόλοιπους που δεν το παρακολούθησαν, το οποίο το χρησιμοποιώ σαν μέσο να αυξήσω την πελατεία μου".

Ανώνυμος είπε...

23.12.2010
Αγαπητέ ‘Παπαστρούμφ’,
Το κόστος του σεμιναρίου (και όχι του τίτλου) δεν είναι μικρό (έως 450 ευρώ κανονικά), απλά στην Ελλάδα είναι μικρό για λόγους που έχω εξηγήσει. Επίσης θα πρέπει να κατανοήσετε επιτέλους ότι το συγκεκριμένο σεμινάριο δεν έχει στόχο να εκπαιδεύσει, αλλά να πιστοποιήσει αυτά που ήδη ξέρουν οι προπονητές. Μέσω των θεμάτων προσπαθούμε να δώσουμε τον τρόπο διδαχής τους και όχι να εκπαιδεύσουμε. Βλαμμένοι είμαστε να πιστεύουμε ότι μπορείς να γίνεις προπονητής με μια εβδομάδα σεμινάριο?
Σιγά-σιγά ετοιμάζουμε και σεμινάρια μόνο για παιδαγωγικούς σκοπούς, που είναι απαραίτητα για προπονητές που θέλουν να διδάξουν σε μικρά παιδιά και σε σχολεία (DI & NI). Το σχετικό βιβλίο/σεμινάριο θα είναι έτοιμο στα μέσα του καλοκαιριού.
Οι συνεργασίες με τα κατά χώρες πανεπιστήμια δεν είναι εύκολη. Ως FIDE ήδη είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με πανεπιστήμιο στην Γερμανία και στην Αυστρία, όπου διδάσκουν ως μόνιμο μάθημα την προπονητική σκακιού. Η σκέψη είναι να διδάσκουμε τον τελευταίο μήνα των σπουδών τους, ενώ ανεπίσημα στην Αυστρία ήδη διδάσκουν οι Adrian Mikhalchishin και Zoltan Ribli.
Και η σκέψη σου στηρίζεται μόνο στην Ελληνική πραγματικότητα όπου εδώ τουλάχιστον έχουμε δυνατότητες και πανεπιστήμια που μπορούν να βοηθήσουν. Πρέπει να γνωρίζεις ότι ελάχιστες είναι οι χώρες παγκοσμίως που έχουν πιστοποιημένους προπονητές από άλλη πηγή. Η FIDE όμως δεν έχει στόχο το διαίρει και βασίλευε (έχουμε κι άλλες δουλειές να κάνουμε πιο ωφέλιμες) αλλά την παγκόσμια πιστοποίηση. Αν προσπαθούσαμε να ικανοποιήσουμε 170 διαφορετικά συστήματα (όσες και οι ομοσπονδίες μέλη της FIDE), τότε δε θα προχωρούσαμε ποτέ.
Οι 20 εκπαιδευτές μας είναι αποδεκτά κορυφαίοι προπονητές στον κόσμο (τίτλοι, επιτυχίες κλπ), σίγουρα δεν έχουν σπουδάσει παιδαγωγική, αλλά έχουν κάποια εμπειρία που προέρχεται μέσα από την εργασία τους. Δυστυχώς, εάν είχαμε ως εκπαιδευτή κάποιον εξαιρετικό παιδαγωγό, αλλά σαφέστατα υποδεέστερο ‘όνομα’ τότε θα είχαμε σίγουρη αποτυχία των σεμιναρίων. Και αυτό δε θα οφειλόταν στον κακό μας σχεδιασμό, αλλά στην άρνηση των εκπαιδευόμενων να ενταχθούν υπό την διδασκαλία σκακιστών που δε θα θεωρούσαν αξιόλογους.
Βλέπω καχυποψία παντού. Το μόνο που σκέφτεσαι είναι τι θα γίνει αν η FIDE αυξήσει τις εισφορές και που θα πάνε, λες και δεν έχει άλλη δουλειά να κάνει ή στόχος της είναι να προκαλεί ‘ρήγματα’ με τις ομοσπονδίες. Επί 5 χρόνια σχεδίαζε την αδειοδότηση, με πολύ προσεκτικά βήματα και ανάλυση, πριν τη θεσμοθετήσει και την κάνει πράξη. Η FIDE το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να καλύπτει τα έξοδα ή να μπαίνει λίγο μέσα από το συγκεκριμένο project. Τα βασικά της έσοδα (95%) προέρχονται από το ΕΛΟ και από το ποσοστό που λαμβάνει για τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα.
Και γιατί δεν ξεκινάς εσύ πρώτος να δώσεις το καλό παράδειγμα? Έλα να παρακολουθήσεις το σεμινάριο, μη δώσεις εξετάσεις και πρότεινε και στους υπόλοιπους να μην δώσουν επίσης. Έτσι, όλοι θα ωφεληθείτε όπως λες και θα λύσουμε και το ‘πρόβλημα’.

Φιλικά
Στράτος Γρίβας

Ανώνυμος είπε...

"Αν γίνει αυτό όλοι οι γονείς και οι προπονούμενοι θα θέλουν τον πιστοποιημένο προπονητή FIDE και όχι αυτόν δίχως πιστοποίηση"
Καλά μιλάμε κάποιοι είστε τελείως εκτός πραγματικότητας...Ρε τι διαβάζει κανείς...
Όσο για τη διχόνοια αυτη τη σπείρει η ανασφάλεια κάποιων -κατά κανόνα κακών- προπονητών.Και φυσικά οι γνωστοί που προσπαθούν να το κάνουν αυτό μπας και γίνει τζερτζελές...Είναι πραγματικά να γελάει κανείς με το πως μερικοί αντιπολιτεύονται την ΕΣΟ τη FIDE ή ότι άλλο (το πως κρινω οχι το γιατι) και σε οτιδήποτε γίνεται βγαίνουν να πούν κάτι, να κράξουν και να ανακατέψουν όσους μπορούν προκειμένου να δημιουργήσουν χαμό. Μας προέκυψε τώρα πόλεμος προπονητών για το σεμινάριο λένε! Τις τακτικές αυτές τις έχουμε δει πολλές φορές άλλωστε και στο παρελθόν αλλά είναι τέτοια η κατάντια που ακόμα κι όταν έχουν δίκιο ποιος να τους πιστέψει...Λοιπόν,συμπεράσματα. Η Fide είναι ένα τίποτα (και τι θέλει και να ανακατεύεται στις πιστοποιήσεις),ο Γρίβας ένα τίποτα, η ΕΣΟ ένα τίποτα (Καλά τι δοθλειά έχουν όλοι αυτοί με το σκάκι?) και την εκπαίδευση των προπονητών,την πιστοποίηση κλπ πρέπει να την αναλάβει η αντιπολίτευση της ΕΣΟ. Οι μόνοι που είναι ικανοί και άξιοι! Και να αποφασίσουν φυσικά να πάρουν όλοι τον ίδιο τίτλο,οι πάντες,μη δημιουργούμε και ανισότητες...
Και ανοίξτε όλοι τα μάτια σας να καταλάβετε γιατί κάνει η fide τα σεμινάρια:
"Το "διαίρει και βασίλευε" είναι πανάρχαια τακτική, οπότε τι κάνει η πονηρή FIDE? Βάζει ένα τυράκι στους προπονητές (χαμηλό κόστος σεμιναρίου), απονέμει τίτλους και μετά θα ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των προπονητών ("Εσύ δεν είσαι πιστοποιημένος από τη FIDE και δεν πρέπει να διδάσκεις" κτλ.)"
Ανίκητη...

Ανώνυμος είπε...

Και ανοίξτε όλοι τα μάτια σας να καταλάβετε γιατί κάνει η fide τα σεμινάρια:
"Το "διαίρει και βασίλευε" είναι πανάρχαια τακτική, οπότε τι κάνει η πονηρή FIDE? Βάζει ένα τυράκι στους προπονητές (χαμηλό κόστος σεμιναρίου), απονέμει τίτλους και μετά θα ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των προπονητών ("Εσύ δεν είσαι πιστοποιημένος από τη FIDE και δεν πρέπει να διδάσκεις" κτλ.)"
Ανίκητη...

°°°°°
Νομίζω ότι η ερμηνεία σου αυτή είναι λανθασμένη.

Ας πω την άποψή μου:
Κύρος
Χρήμα

1. Το ότι το κύρος μπορεί να μεταφραστεί από μόνο του και σε χρήμα, δεν το αναιρεί ως κίνητρο. Ίσα ίσα, μπορεί εξ αιτίας τούτου, να χαρακτηριστεί ως ένα ΓΕΡΟ κίνητρο!

2. Χρήμα. Σε όλες τις εποχές, ζητούμενο!

Αριστοτέλης είπε...

αγαπητέ ευστρατιε, καιρο ειχα σε ακούσω ........ και μου κινεις πάλι την περιέργεια.....ΦΠΑ θα μπεί στην παροχή υπηρεσιών σου? απόδειξη θα εκδοθεί ? παρακράτηση θα γίνει ? έχεις δηλώσει ΚΑΔ στην εφορία?
όπως αντιλαμβάνεσαι πάλι πατατιά μυρίζει στην περίπτωση σου....
πρόσεχε μην ξυπνήσει ο έφορος από τις φωνές σου....

Schrödinger's Cat είπε...

Αγαπητέ Αριστοτέλη, θα σε παρακαλέσω να είσαι πιο ευγενικός στη δημόσια συζήτηση από εδώ και πέρα. Μπορείς να πεις τα ίδια πράγματα (τεκμηριωμένα ή όχι) χωρίς να δείχνεις πως στάζεις κακία, δεν το θέλεις ούτε εσύ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αριστοτέλη,
Χάθηκες! Καλώς τον πίσω, πάντα καυστικό και πάντα στο θέμα!
Δεν γνωρίζω από λογιστικά, καθώς χρήματα από τα χέρια μου δεν περνάνε, αφού δεν είναι το αντικείμενό μου. Αυτά είναι θέματα λογιστηρίου της FIDΕ.
Κάποια άλλη ερώτηση?

Φιλικά
Στράτος Γρίβας

Αριστοτέλης είπε...

Γάτε με συγχωρείς απλά με ενθουσιίασε ο όλος διάλογος...και οι μεθοδευσεις που περιγράφηκαν...καταλαβαίνεις τον ενθουσιασμό μου...

όσο για τον αγαπητό, μαρέσει που απαντάει σε κάθε ανοησία που διατυπώνεται ...φυσικά βεβαίως και με κάλυψε η απάντηση του... ήταν ιδιαιτέρως κατατοπιστική...όπως ελπίζω να είναι η "παροχή υπηρεσιών του", όπως την αποκαλεί...

Φιλικά
Αριστοτέλης ή Αρίστος ή Τέλης ο Κακός

Αριστοτελης είπε...

πάντως προσοχή μην ξυπνήσει ο έφορος γιατι τότε τα πράγματα δεν θα είναι καλά είτε υφίσταται γνώση περί λογιστικών είτε όχι......

Ανώνυμος είπε...

Αριστοτέλη,
Σε ευχαριστώ για τις ανησυχίες σου. Θα τις μεταβιβασω στους εμπλεκόμενους φορείς - ο λογιστής μου είναι ήδη ενήμερος.

Φιλικά
Στράτος

Αριστοτέλης είπε...

εγώ πάντως παρέχω "πιστοποιητικά στην κακία" ύστερα από εξουσιοδότηση από τον "φίλτατο"...και βεβαίως επειδή αυτό δεν συνιστά παροχή υπηρεσιών απαλλάσσεται του ΦΠΑ, άρα θα γίνει και έκπτωση.... ενώ η "παροχή υπηρεσιών" του κ. Γρίβα που γίνεται κατ΄ εξουσιοδότηση άλλου "φίλτατου" φαίνεται να υπάγεται σε ΦΠΑ τουλάχιστον υπό τη μορφή που τέθηκε παραπάνω. Η επιλογή ανήκει στους υποψηφίους "πελάτες" λοιπόν....

Φιλικά
Τέλης

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον δεν μας τα λέει καλά ο φίλτατος Γρίβας. Στην παράγραφο 9 του σεμιναρίου γράφει ότι η ΦΙΝΤΕ δεν χρεώνει κανένα δικό παράβολο. Άρα για ποιον λογιστή της ΦΙΝΤΕ μας λέει ο Ευστράτιος; Ποιος λοιπόν θα εισπράττει τα 100 ευρώ; Η ΕΣΟ; Η ΕΣΣΝΑ; ο Δήμος Νέας Ιωνίας; Η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας; Ή ο ίδιος ο Ευστράτιος;

Ametanoitos είπε...

Μπορεί να μην έχω συμμετάσχει στη συζήτηση αλλά προσωπικά δε τη βρίσκω καθόλου βαρετή. Πρώτα απ'όλα θα ήθελα να υποβάλλω την εξής ερώτηση στον κ Γρίβα:

-> Μπορεί κάποιος να πιστοποιηθεί ως προπονητής από τη ΦΙΝΤΕ και να μην μπει στο μητρώο προπονητών της ΕΣΟ; Από όσο γνωρίζω όταν κάποιος μπει στο μητρώο αυτό δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και διαιτητής και αυτή η σκέψη απασχολεί πολλούς από όσο γνωρίζω που θα ήθελαν να διατηρήσουν και τους δύο τίτλους: διαιτητής και προπονητής

Επίσης να τονίσω ότι μου προκαλεί πολύ θετική εντύπωση το γεγονός ότι ο Γρίβας απαντάει αναλυτικά σε όλες τις ερωτήσεις.

Αν και διαφωνώ σε πολλά πράγματα από αυτά που έχουν αναφερθεί θα ήθελα να τονίσω ότι η εμπιρεία μου από τον χώρο των πολεμικών τεχνών μου λέει ότι στο Σκάκι θα πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί! Όταν πριν από μερικά χρόνια δίδασκα σε ένα γυμναστήριο "ανακάλυψα" ότι ένα χαρτί πιστοποίησης πάνω στο semi-contact Kick Boxing (που γνωρίζει μεγάλη άνθιση σε όλο τον κόσμο και θα αντικαταστήσει αργά η γρήγορα το tae kwon do στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων) θα μου ήταν πολύ χρήσμιμο. Όμως όταν "ανακάλυψα" πάλι το πόσο αίμα θα έπρεπε να φτύσω και το πόση περιουσία να δαπανήσω για να με πιστοποιήσει η WAKO (η αντίστοιχη FIDE) ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (μιλάμε ουσιαστικά για πάνω από 2000 ευρώ χωρίς να παρέχει κάποια βοήθεια μετά την πιστοποίηση όπως τουλ κάνει η ΦΙΝΤΕ με τα βιβλία που δίνονται) την έκανα με ελαφρά πηδηματάκια μια που άλλωστε ήταν κάτι που το έκανα από χόμπυ και όχι ως επάγγελμα.

Επίσης όσοι ασχολούνται με το χώρο των πολεμικών τεχνών ξέρουν τα απίστευα ποσά που πρέπει να δώσει κανείς για
-> Ετήσιες συνδρομές στην εκάστοτε ομοσπονδία
-> Παράβολα σε κάθε μια από τις πάμπολλες εξετάσεις που δίνει κάποιος για να πάρει κάποια ζώνη. Αυτά πάνε στην εθνική ομοσπονδία, στον δάσκαλο του δασκάλου που είναι στην Κίνα/Κορέα/Ιαπωνία/Πολυνησία ή δεν ξέρω εγώ που αλλού και στον δάσκαλο τον ίδιο
-> Ξέχωρα που για να πάρεις την Μαύρη ζώνη δίνει ένα κάρο άλλα λεφτά ξεχωριστά
-> Ξέχωρα που τον μήνα πληρώνεις (αν είσαι τυχερός) 50-60 ευρώ

Επίσης η συμμετοχή σε αγώνες είναι απείρως πιο δαπανηρή. Αυτοί συνήθως διαρκούν 2 μέρες με παραβολα συμμετοχής περίπου 100 ευρώ. Για να μην μιλήσουμε για τον εξοπλισμό που είναι πανάκριβος (στολές, λοιπά προσπατευτικά όπωςς γάντια, μασέλες κτλ, φόρμες προπόνησης και άλλα...).

Για να μην μιλήσω για τη σχολή προπονητών της ΓΓΑ που όσοι πάνε εκεί γελάνε! Διάσκονται για μία εβδομάδα, μία ώρα την ημέρα υλικό της πλάκας και είναι μετά με χαρτί από την ΓΓΑ και έχουν δικαίωμα να ανοίξουν γυμναστήριο και να πηγαίνετε τα παιδάκια σας εκεί να τα διδάσκουν! Δεν θα σχολιάσω επίσης το γεγονός ότι για να συμμετάσχεις στη σχολή προπονητών χρειάζεσαι μόνο μια συστατική επιστολή (!). Και αυτό για την πιστοποίηση της ΓΓΑ που αφορά ΟΛΕΣ τις πολεμικές τέχνες στην Ελλάδα. Προφανώς εξαίρεση θα αποτελεί η πυγμαχία μια που δεν έχω δει πυγμάχο ποτέ σε τέτοια σεμινάρια.

Παρ'ολα αυτά πολλοί γονείς σήμερα δέχονται αδιαμαρτύρητα (και το θεωρούν φυσιολογικό!) να δίνουν 50-60 ευρώ τον μήνα για "ταε κβο ντο" στα παιδιά τους και ένα κάρο λεφτά σε εξετάσεις, στολές, αγώνες κτλ. Ενώ για το Σκάκι αν δούμε παράβολο 10 ευρώ παραπάνω αρχίζουμε την γκρίνια (καλά κάνουμε κατά την άποψή μου, αλλά θέλω να θίξω το θέμα ότι άλλα αθλήματα έχουν καλύτερο PR από το ΣΚάκι!)

Για να μην πω το όνομα ππρώην δασκάλου μου (κορυφή στο κόσμο είναι η αλήθεια) που χρεώνει την ώρα 700-800 ευρώ για ιδιαίτερα!

(συνεχίζεται...)

Ametanoitos είπε...

(...η συνέχεια)

Προς Θεού, δεν υποστηρίζω πως θα πρέπει να δεχτούμε μια άσχημη κατάσταση στο Σκάκι επειδή αλλού υπάρχουν χειρότερα. Απλά θα ήθελα να επειβεβειώσω τον Γρίβα όταν λέει πως όλα αυτά δεν τα έβγαλε η ΦΙΝΤΕ από το "μυαλό" της, αλλά αποτελούν κοινή πρακτική σε όλες τις ομοσπονδίες. Εγώ βλέπω φυσιολογικό να παρακολουθήσει κάποιος αυτά τα σεμινάρια ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΣΟΒΑΡΑ! Το πρόβλημά του Κουρκουνάκη, από όσο καταλαβαίνω, είναι ότι θέλει "σεμινάρια για τον Λαό" , δεν αντιλαμβάνεται ότι έτσι όμως υποβαθμίζει την όλη διαδικασία.
Τι θέλω να πω:

Δεν καταλαβαίνω προς τι η κουβέντα για το κόστος από τη στιγμή που ο πιστοποιημένος προπονητής βγάζει λεφτά από την προπονητική! Αν θέλουμε να βγάζουμε τα λεφτάκια μας και να μην δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν ("ποια ΦΙΝΤΕ μωρέ τώρα;") τότε κ Κουρκουνάκη εγώ να συμφωνήσω. Όμως εγώ θα προτιμούσα να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θα σου πουν δύο πράγματα, θα σε κρίνουν μέσα από εξετάσεις και θα σου δώσουν ένα χαρτί που ,τέλοσπάντων, θα αξίζει κάτι, και θα πρέπει να το δω σοβαρά ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ για αυτό, από το να το δω σαν χαβαλέ και να πηγαίνω να καταστρέφω παιδάκια με τις μπούρδες που θα λέω.

ΟΚ, κάποιοι κονομούν από αυτό και όλοι θα θέλαμε να είμαστε στη θέση τους. Αυτό είναι που μας πειράζει νομίζω και όχι διαφωνούμε με τη διαδικασία πιστοποίησης.

Ανώνυμος είπε...

24.12.2010
Διευκρινήσεις/Απαντήσεις:

1. ‘Ανώνυμος’: Σε κάθε σεμινάριο υπάρχουν δύο είδη παραβόλων (σύμφωνα με τον κανονισμό), το FIDE fee το οποίο ανέρχεται σε 100 ευρώ και το seminar fee το οποίο ανέρχεται στην Αθήνα σε άλλα 100 ευρώ. Ο διαχωρισμός εδώ (άρθρο 9) γίνεται διότι η FIDE (ως χορηγός) έχει ‘χορηγήσει’ το FIDE fee στους συμμετέχοντες και δεν έχει αναφέρεται στη διαδικασία είσπραξης αυτών των ποσών. Και τα δύο fee περιγράφονται στον κανονισμό της FIDE.
Δεν πρόκειται να είμαι πολύ αναλυτικός σε αυτό το σημείο, καθώς δεν νομίζω ότι αποτελεί υποχρέωσή μου - τεχνικές είναι οι ερωτήσεις που οφείλω να απαντήσω. Η διαδικασία των εισπράξεων/πληρωμών έχει καθορισθεί από τον (ας πούμε) ‘λογιστή’ της FIDE, την Ernst & Young, όπως έχω ήδη αναφέρει δε θα εισπράξω προσωπικά τίποτα, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν το επίσημο παραστατικό είσπραξης όπως πολύ σωστά ορίζεται από τον νόμο. Νομίζω ότι είναι λογικό να μη θεωρούμε ότι η FIDE είναι μπακάλικο.

2. ‘Αμετανόητος’: Το Μητρώο Προπονητών της ΕΣΟ είναι εσωτερική διαδικασία ομοσπονδίας και δεν έχει σχέση με τον κανονισμό της FIDE. Δεν είναι υποχρεωτικό - θα μπορούσε όμως η ΕΣΟ να ορίσει ως προϋπόθεση έγκρισης συμμετοχής την εγγραφή σε αυτό το Μητρώο, διότι σύμφωνα με τον κανονισμό κάθε συμμετοχή τελεί υπό την έγκριση της συνεργαζόμενης ομοσπονδίας. Εφόσον δεν το έχει πράξει μέχρι στιγμής (και δεν μπορεί πλέον καθώς η προκήρυξη έχει ανακοινωθεί) δεν έχει καμία σχέση. Δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω ότι οι ταυτόχρονες εγγραφές στα Μητρώα Διαιτητών και Προπονητών της ΕΣΟ δεν είναι απαγορευτικές.

Καλά Χριστούγεννα
Στράτος Γρίβας

Ametanoitos είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση.

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΡΟΠΗ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΥΓΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΟΥΛΑ?
ΟΠΟΙΟΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΠΑΙΡΝΕΙ 10 ΣΚΑΚΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ. ΒΑΛΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΙΑ ΤΑΞΗ. ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΤΕ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΘΗΜΑ ΣΚΑΚΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ. ΕΔΩ ΑΚΟΥΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΚΑΚΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 5-6 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΦΤΟΥΝ 30αρια ΤΟ ΜΗΝΑ. ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΤΑΔΟΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΟΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ. ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ - ΛΥΚΕΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΙΕΑΣ?
ΚΑΝΕΙΣ !!!!!! ΓΙΑΤΙ?????? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ Ως ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΙΑΣ. ΑΑΑΑΑΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΜΑΘΑ ΚΑΜΙΑ 20 ΑΠΟ ΙΕΚ. ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΜΑΣ???? ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ?????

antiHater είπε...

Μάλιστα…, οι πανίβλακες άρχισαν τώρα και να απειλούν συγκεκριμένα πρόσωπα! Τουλάχιστον οι βωμολοχίες τους (επιπέδου αντιστοίχου του IQ τους) είχαν και μια κάποια πλάκα (για κάποιον πολύ απογοητευμένο σεξουαλικά δηλαδή).
Ρε συ γατούλη δε σεντραρεις τα παλληκάρια (λέμε τώρα..) να γελάσουμε και λίγο;
Όχι τίποτε άλλο, για να δούμε ποιος πρέπει να φοβάται δηλαδή και ποιος κινδυνεύει με γιουχάισμα και ξύλο.

ημι-(ει μη)-προπονητής είπε...

Υποθετική ερώτηση-(αν θέλει κάποιος γνώστης ας μου απαντήσει):
Έστω ότι παρακολούθησα το ΙΕΚ προπονητών, γράφτηκα στα μητρώα προπονητών της ΕΣΟ και τώρα παρακολουθώ και το σεμινάριο της FIDE.
Κάποια στιγμή αποφασίζω (λόγω οικονομικής κρίσης) να μετοικήσω στο εξωτερικό και να ασκήσω το επάγγελμα του προπονητή στο σκάκι στη νέα χώρα-πόλη διαμονής μου (π.χ. στο Μόναχο, στο Εδιμβούργο, στο Τορόντο, στη Μελβούρνη, ή στη Νότιο Αφρική, όπου τυγχάνει να έχω συγγενείς)
Ποια από τις 3 πιστοποιήσεις που θα έχω αποκτήσει στην Ελλάδα πιστεύετε ότι θα με βοηθήσει καλύτερα ως σύσταση;

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

@ ημι-(ει μη)-προπημι-(ει μη)-προπονητής: στα ανθρακωρυχεία που θα δουλεύεις στην Ν.Αφρική, το σκάκι δεν επιτρέπεται στα διαλείμματα.
Σε κάθ άλλη περίπτωση, εξαρτάται από το λαδάκι που χρησιμοποιείς. Εσύ δηλαδή, τι περίεμενες να αγοράσεις με 100 €, την Συμφωνική της Βοστώνης;

ημι-(ει μη)-προπονητής είπε...

@Pfren: Αν είναι μόνο θέμα κόστους, η παρακολούθηση στα ΙΕΚ μου κόστισε 6πλάσια τιμή (βέβαια η φοίτηση ήταν 6μηνιαία και οι ώρες πολύ περισσότερες), ενώ η εγγραφή στο μητρώο προπονητών κόστισε πολύ λιγότερο.
Αυτό σημαίνει ότι η πιστοποίηση του ΙΕΚ έχει μεγαλύτερη ισχύ διεθνώς από τις άλλες δύο?

Ανώνυμος είπε...

Μη-προπονητή, κάποιο λάθος κάνεις.
Έξω δεν είναι δημόσιο.Τα χαρτιά δε μετράνε, μόνο εσύ μετράς. Ξέρουν ότι μπορείς να αγοράσεις από το internet ή να φτιάξεις στο powerpoint χαρτιά πολύ καλύτερα και από αυτά που θα σου δώσουν οι FIDE τα ΙΕΚ και άλλα παρόμοια λαμογιοφελή ιδρύματα. Στη μια ώρα θα σ' έχουνε πάρει χαμπάρι και θα σου ΄χουν φορέσει πίσσα και πούπουλα. Γι' αυτό κοίτα την ουσία και μην την μπερδεύεις με τις αρπαχτές των ... γνωστών αντιαισθητικών τύπων.

ημι-(ει μη)-προπονητής είπε...

@Ανώνυμος: Μου ακούγονται λίγο γενικόλογα και αφοριστικά όλα αυτά. Η ιδέα της απόρριψης "συλλήβδην" κάθε θεσμικού φορέα (δημόσιου ή ιδιωτικού-στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) ο οποίος προτίθεται να πιστοποιήσει την ιδιότητά μας, δε μου φαίνεται λογική. Αν έχετε υπ'όψη σας κάποιο παράδειγμα εξαπάτησης ή υφαρπαγής τίτλων, θα ήθελα να το μάθω...

Ανώνυμος είπε...

Παντος για την Αυστραλία η ΦΙΝΤΕ κάνει:

About This Visa
The purpose of this visa is to allow people with distinguished talent who are outside Australia to apply to migrate to Australia.

Who is this visa for?
This visa is designed for people who are internationally recognised for exceptional and outstanding achievement in:

•a profession
•the arts
•sport
•research or academia.
You must still be active in your field of expertise and you will need an eligible person or organisation to nominate you for this visa.

http://www.immi.gov.au/skilled/specialist-entry/124/

Ανώνυμος είπε...

Στην αναμπουμπούλα ο Λύκος χαίρετε.
Μην ζητάτε να υποβαθμίσετε ή και να μηδενίσετε την αξία του προπονητικού σεμιναρίου. Δεν σας βάλανε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο, με το ζόρι. Αλλά ας αρχίσει να μπαίνει μια τάξη. Και αφού διαπιστώνετε τόσα προβλήματα με το μητρώο προπονητών της ΕΣΟ, αντί να καταριέστε το συγκεκριμένο σεμινάριο, εμπρός στις γενικές συνέλευσης ΕΣΣΝΑ, ΕΣΟ, βάλτε το θέμα ύπαρξης μητρώου προπονητών, το θέμα αναγνώρισης από την ΓΓΑ και όποιον άλλον εμπλεκόμενο φορέα και δώστε εντολές στους διοικούντες για το επόμενο βήμα. Αυτό είναι θετική σκέψη και θα βοηθήσει το σκάκι κι όχι οι κατάρες και ο εκμηδενισμός

ενδιαφερομενη είπε...

Ποσα ατομα συμμετεχουν περιπου στο σεμιναριο;
Μπορειτε να γραψετε μερικα ονοματα;