Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

WWCC 2010



Του Μέτοικου στη Νίσυρο

Στην Αντάκεια (Αντιόχεια) της Τουρκίας, στα σύνορα με την Συρία, ξεκινάει σήμερα το μεσημέρι στις 3, το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Γυναικών. Μετέχουν 64 σκακίστριες, με σύστημα νοκ-άουτ, και η νικήτρια θ' αντιμετωπίσει όποια επικρατήσει στην σειρά των Grand-Prix, για τον Παγκόσμιο τίτλο. Κάθε ματς είναι 2 παρτίδων (90'/40+30'+30'' ανά κίνηση) εκτός από τον τελικό που θα κριθεί σε 4 παιχνίδια. Σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθεί μπαράζ δύο παρτίδων ράπιντ (25'+10'') και μπλιτς (5'+10'') και, αν είναι απαραίτητο, Αρμαγεδώνας. Από τις κορυφαίες σκακίστριες, εκτός της J. Polgar που δεν αγωνίζεται σε γυναικείες διοργανώσεις δεν παίρνει μέρος και η N. Kosintseva (2576)., η οποία βρίσκεται στην Τουρκία σαν αναλύτρια της αδελφής της. Ολες οι υπόλοιπες είναι εκεί, με επικεφαλής την Ινδή Η. Koneru (2600), ωστόσο την πρώτη θέση στην κλήρωση πήρε η Αl. Kosteniuk (2507) σαν Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Την Ελλάδα εκπροσωπεί η Dembo (2454) που στον πρώτο γύρο αντιμετωπίζει την Munguntuul Batkhuyag (Μgl-2409). H Dembo που παίζει την πρώτη παρτίδα με τα Λευκά, σε περίπτωση πρόκρισης στον επόμενο γύρο θ' αντιμετωπίσει πιθανότατα την Τ. Kosintseva (2581) που δεν αναμένεται ν' αντιμετωπίσει δυσκολίες απέναντι στην Αιγύπτια αντίπαλό της Μοna Khaled (2093).

Πολλά παράπονα απο τις Ρωσίδες για τις ακριβές τιμές των επίσημων ξενοδοχείων (130/90/85 ευρώ ανα άτομο την ημέρα με πλήρη διατροφή) σε όχι και τόσο καινούργια κτίρια, ενώ οι διοργανωτές απαιτούν την παραμονή σ' αυτά όλων όσων εμπλέκονται στους αγώνες, ακόμη και των συγγενών, αν θέλουν να έχουν πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο. Ετσι, σημαντικό μέρος απο τα ψηλά έπαθλα ( 3750 / 5500 / 8000 /12000 /20000/ 30000 / 60000 $ ανάλογα με την τελική κατάταξη) επιστρέφει στους διοργανωτές και ίσως γι αυτό η FΙDE παραιτήθηκε απο το 20% που παρακρατά σύμφωνα με την προκύρηξη της διοργάνωσης. Morozevic και Cheparinov είναι εκεί σαν αναλυτές των Zhu Chen (2477) και A. Stefanova (2548) αντίστοιχα, το ίδιο και ο Γ. Μακρόπουλος στην θέση του προέδρου της επιτροπής εφέσεων.

Επίσημο site το http://wwcc2010.tsf.org.tr/

69 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι βαρετό σύστημα αγώνων (για τους πραγματικούς φίλους του παιχνιδιού). Το σκάκι στην υπηρεσία του θεάματος και της πλήξης.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ τής Συρίας, λέγεται.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να μας αλλάξουν τα φώτα...

Ανώνυμος είπε...

Τα διάβασα τα άρθρα, μου βγήκε το σκατό και θα τα διαβάσουμε και αύριο πάλι.

Μορφέας είπε...

Γάτε, λυπάμαι που αναγκάζομαι να το πω αυτό, αλλά ίσως αν κατέβαζες τα σχόλια για λίγο καιρό να βαριόντουσαν κάποιοι και να έφευγαν, να μην αναγκαζόμαστε να διαβάζουμε αυτά τα κακόγουστα σχόλια.

Schrödinger's Cat είπε...

@Μορφέας έχω απογοητευτεί, χτες το βράδυ έσβησα καμιά 10αριά σχόλια με αηδίες. Δεν ξέρω πως το χειριστώ, ίαως αυτό που προτείνεις να είναι κάποια λύση.

Σπ. Ιλ. είπε...

H Dembo (2454) έφερε ισοπαλία (58 κιν.) στην 1η παρτίδα με την Munguntuul Batkhuyag (Μογγολία, 2409). Πίεσε με τα λευκά, αργότερα πήρε και πιόνι, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό.
Γενικά, δεν είχαμε ιδιαίτερες εκπλήξεις στις πρώτες παρτίδες.

trandism είπε...

Ίσως να έμπαινε έγκριση, δηλαδή για να βγει κάτι να πρέπει να το εγκρίνει ο διαχειριστής. Ξέρω, κι αυτό πολύ δουλειά είναι. Θα μπορούσαν να απαγορευτούν και τα "ανώνυμα", αν και γνωρίζω πως ο Γάτος δε θα ήθελε να καταφύγει σε τέτοια μέσα.

Προσωπικά αν μου τύχαινε αυτό το φαινόμενο - που δε φαίνεται να συμβαίνει, εμένα μόνο διορθώσεις μου γράφουνε :) - θα έφτανα μέχρι και στη μόνιμη απενεργοποίηση των σχολίων.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Νομίζω ότι ο Γάτος εύκολα θα βρει πιο ωφέλιμα πράγματα να κάνει από το να εγκρινοαπορρίπτει τα σχόλια που ποστάρονται εδώ.
Δεν θα βάλω στο ίδιο τσουβάλι όλα τα ανώνυμα σχόλια φυσικά, απλά θα παρατηρήσω ότι ο βαθμός της ανώνυμης κακοήθειας- θράσους-εμπάθειας-κομπλεξισμού-όπως θέτε πείτε τον, έχει αυξηθεί εκθετικά εσχάτως, και αυτό νομίζω ότι δεν είναι συμπτωματικό.

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που γράφουν με έγκριση ανώνυμα γράφουν χειρότερα πράγματα.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Ανωνυμος υβριστης

Ρε φιλε δεν ξερω αν εισαι ο ιδιος,που με στοιχειωνει καιρο τωρα, ουτε καν αν εισαι σκακιστης η νομιζεις οτι ξερεις ποιος ειμαι και εχεις κατι εναντιον μου. Στο επιπεδο σου δεν επεσα, και δεν θα πεσω, οτι και να κανεις. Αυτο που μπορεις να πετυχεις με την μιζερια σου ειναι να μου κοψεις παντελως την ορεξη να γραφω εδω. Αν εισαι σκακιστης απορω, αν εχεις (η νομιζεις πως εχεις) κατι προσωπικο, μπραβο, μεγαλο κατορθωμα θα κανεις..

Ανώνυμος είπε...

trandism είπε...
Ίσως να έμπαινε έγκριση, δηλαδή για να βγει κάτι να πρέπει να το εγκρίνει ο διαχειριστής.


Αυτό είναι το πιο σωστό νομίζω.
Αποφεύγεις τους βλάκες και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Η άλλη περίπτωση είναι να μη τους δίνεις καμία σημασία, θα βαρεθούν και θα σταματήσουν. όσο θα αισθάνονται ότι κάνουν κάτι"σημαντικό" και οι άλλοι ασχολούνται μαζί τους δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Ήρωνας

Ανώνυμος είπε...

@ Μέτοικος

Μη γράψεις. Αφού δεν θες. Σκασίλα μου.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Μέτοικε, δε χρειάζεται να ανοίγεις διάλογο με τον κάθε τσουτσούνμπεγλε. Άστον να μονολογεί- δε μπορεί, κάποια στιγμή θα σιχαθεί τον εαυτό του. Πόσο να τον αντέξει;

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Πολλες κακιες στο http://chess-news.ru/

Ο πρωτος γυρος εγινε στο Αρχαιολογικο μουσειο της Αντιοχειας, κι ενω η http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6849 εχει εντυπωσιακες φωτογραφιες απο την συνυπαρξη κλασσικων αρχαιοτητων και σκακιστριων, οι Ρωσοι περιοριστηκαν να σχολιασουν πως οι καρεκλες ηταν αβολα κοντες, και καποιες σκακιστριες χρειαστηκαν δευτερο μαξιλαρακι για να φτασουν την σκακιερα.

http://chess-news.ru/node/889

η αποθεωση της ειρωνιας ωστοσο ειναι στο http://chess-news.ru/taxonomy/term/201 οπου το πλουσιο φωτογραφικο ρεπορταζ απο το λιτο δειπνο που σερβιριστηκε, συνοδευεται με το σχολιο: " Η Τουκικη κουζινα εχει την φημη πως ειναι πολυ υγιεινη. Οι συμμετεχουσες στο Παγκοσμιο Κυπελλο θα εχουν την ευκαιρια να το αισθανθουν στο πετσι τους. Αναμφιβολα οσες προχωρησουν στις τελευταιες φασεις θα φυγουν απο την Τουρκια κατα πολυ λεπτοτερες."

Σπ. Ιλ. είπε...

Iσοπαλία έφερε η Dembo και στη 2η παρτίδα με την Munguntuul Batkhuyag (Μογγολία, 2409), σε 52 κιν. Φαινόταν και πάλι να πιέζει, με τα μαύρα, καθώς είχε το ζεύγος των Α και καλύτερα κομμάτια.
Με το 1-1, η συνάντηση πηγαίνει στα rapid (πιθανώς και στα blitz), αύριο. Καλή της επιτυχία!

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Η Cramling αποκλείστηκε από την Yildiz! Αυτό κι αν είναι είδηση...
Το ότι η Pogonina αποκλείστηκε μαρς από την Kovanova φυσικά δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά η κυρία Ρίμπκα (Ράτζιεβιτς- Ράϊλιτς) γιατί δεν εμφανίστηκε καθόλου- ξέρει κανείς;

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Rajlich, Ζαwadzka, και M. Socko δεν καταφεραν να πεταξουν απο την Πολωνια, λογω της βαρυχειμωνιας, και αποφασισαν να δοκιμασουν την τυχη τους στο Lviv της Ουκρανιας. Τα ιδια προβληματα κι εκει, οποτε οι 2 τελευταιες πηγαν με λεωφορειο στο Κιεβο (10 ωρες) και πεταξαν απο εκει, ενω η Rajlich που εχει ενα αγορακι 6 μηνων, το οποιο σκοπευε να παρει μαζι της στην Τουρκια (την συνοδευε και ο ανδρας της), πολυ συνετα αποφασισε να γυρισει πισω.

Ο Shipov που της πηρε συνεντευξη για το http://chess-news.ru/node/875, προσπαθωντας να κανει ψιλοκουβεντα την ρωτησε αν σκοπευει να παρακολουθησει το παγκοσμιο Κυπελλο, για να παρει την πληρωμενη απαντηση: "Πως να το κανω; Ουτε το διαδικτυο δεν δουλευει στην Πολωνια.."

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Η Cramling πιθανοτατα εχασε απο χρονο, γιατι ξεχαστηκε, αν η μεταδοση της παρτιδας ειναι σωστη. Η παρτιδα ειχε μπει σε διαδικασια τριπλης επαναληψης, και η Pia δεν προλαβε να κανει την 40η κινηση.

Αξιοπεριεργη ειναι και η παρτιδα Danielian-Shadrina 0-1, με την Αρμενισσα να δεχεται 2 πιρουνια, και να χανει δυο Πυργους, απο τον ιδιο Ιππο, και το ιδιο τετραγωνο! ( ... Ιζ4 στην 26η και την 38η κινηση). Βεβαια ηταν υποχρεωμενη να πιεσει γιατι με ισοπαλια αποκλειονταν.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Πέρασε στην δεύτερη παρτίδα των rapid η Dembo (η πρώτη και αυτή ισόπαλη). Αποκλείστηκε και η Mkrtchian, αλλά από ισχυρό αντίπαλο (την κινέζα Xiaowen Zhang).

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά χαλαρώστε λίγο.
Είπανε του Παντελή να χέσει και αυτός ξεκολιάστηκε.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Επεισοδιακή η σημερινή παρτίδα Kosintseva- Dembo.
H Dembo βγήκε καλά στο άνοιγμα, αλλά μετά έπαιξε δύο πoλύ άσχημες κινήσεις, και μπορούσε να εγκαταλείψει με ήσυχη συνείδηση, αν η Kosintseva έβρισκε το 22.θ5! Τελικά, όχι μόνο δεν το βρήκε, αλλά μετά από λίγο έστησε εν ψυχρώ και ένα κομμάτι...

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στην Έλενα για τη νίκη της σήμερα, χρειάζεται 1/2 βαθμό αύριο για να αποκλείσει τη πολύ ισχυρή Τ. Κοσίντσεβα.

Ήρωνας

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Συντομα σχολια της Dembo για την χθεσινη παρτιδα στο http://chess-news.ru/node/926, οπου μπορει να δει κανεις και την παρτιδα:

Μετα το 14... δ5, νομιζω τα Μαυρα στεκονται καλα.Αν στην 16η κινηση ετρωγα με τον Ιππο τον Αξιωματικο στο δ3, δεν θα ειχα προβληματα. Εφαγα ομως τον λαθος Αξιωματικο στο ε3, και η θεση μου χειροτερεψε. Συνεχισα με λαθος κινησεις οπως 17... Bα5, και 21... η6 και βρεθηκα με χαμενη θεση. Αν η Τανια εβρισκε το 22.θ5 η θεση μου θα ειχε καταστραφει. Μετα εμπλεξε σε πιεση χρονου και παρολο που ειχε σχεδον κερδισμενη θεση εκανε λαθη, με μοιραιο τον Ιππο που κλειστηκε στο θ8, και δεν μπορουσε να βγει..

Αν η Dembo προκριθει στον επομενο γυρο, παιζει με την νικητρια της αναμετρησης Chiburdanidze Maia(Geo-2502) - Zhao Xue (Chn-2474). Η Κινεζα κερδισε την πρωτη παρτιδα με τα Λευκα.

trandism είπε...

Επίσημο: Dembo - Kosintseva 1/2

Τρομερή επιτυχία :)

Ανώνυμος είπε...

Βεβαια ηταν υποχρεωμενη να πιεσει γιατι με ισοπαλια αποκλειονταν.

-----
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω!

Ήταν η παίκτρια υποχρεωμένη να πιέσει, γιατί αλλιώς θα αποκλείονταν και οι δύο;

Δηλαδή, η μία αγωνιζόταν για τον εαυτό της και για την αντίπαλό της ταυτόχρονα; Για να μην πέσουν στο κενό; Πρόκειται για αμερικανική ταινία με ναυαγοσώστρια;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ μεγάλη επιτυχία της Ντέμπο, απέκλεισε ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης. Μπράβο!

Ήρωνας

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Φοβερή παρτίδα (Ντέμπο- Κοζίντσεβα), έγινε χαμός.
Το μηχανάκι μου λέει ότι η Λευκή κέρδιζε με 32.Ιδ4 (αντί 32.γδ5), αλλά είναι λογικό με τόσα πράγματα να κρέμονται, η Λευκή να προτιμήσει την ασφάλεια της ισοπαλίας (που την βόλευε, εξάλλου).

Ametanoitos είπε...

Συγχαρητήρια στην Ντέμπο! Πραγματικά μεγάλη επιτυχία. Ελπίζω να φτάσει πιο μακριά.

Btw, γνωρίζοντας ότι είναι παντελώς άσχετο αυτό που θα πω με το θέμα της ανάρτησης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον trandism για τα πολύ καλά του λόγια όσο αφορά την ανάλυσή μου στην ιστοσελίδα της ΕΣΣΠ. Δυστυχώς ο τεράστιος φόρτος εργασίας που θα έχω μέχρι τα Χριστούγεννα (που επιβαρύνεται πολύ από ένα πολύ φιλόδοξο Σκακιστικό project που έχω αναλάβει) δεν μου αφήνει το χρόνο να ανεβάζω αναλύσεις στο site της ΕΣΣΠ. Όμως πολύ σύντομα θα ανέβουν οι υπόλοιπες παρτίδες του Σπηλιάδη από το Κλειστό Ανδρών και (ελπίζω) κάποιες ενδιαφέρουσες θέσεις από τις παρτίδες της Dembo. Ευελπιστώ να φτάσει μέχρι τον τελικό για να έχουμε πολλά πράγματα να πούμε!

Και ζητώ συγνώμη για το off topic!

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Πάντως η παρτίδα Hou Yifan- Romanko, αν όντως παίχτηκε όπως είναι περασμένη στο site των αγώνων, σηκώνει τουλάχιστον επίπληξη, για δυσφήμηση του αθλήματος...

trandism είπε...

Κάτι που βρίσκω διασκεδαστικό και καθόλου δεν με πειράζει βέβαια είναι το γεγονός πως διαβάζω περισσότερα σχόλια για το blog μου εδώ παρά στο blog αυτό καθέ αυτό :)

Φίλε Αμετανόητε αν το project σου είναι αυτό που υποψιάζομαι - από αναγνώσεις του chesspub.com - τότε σου εύχομαι καλή δύναμη - είναι πολύ φιλόδοξο - και φυσικά όταν ετοιμαστεί θα το παρουσιάσω στο blog όπως φαντάζομαι θα παρουσιαστεί κι εδώ.

Και μένα με έχει τσακίσει λίγο η δουλειά και οι συνθήκες που συνεχώς χειροτερεύουν και δεν έχω καταφέρει να βγάλω στο blog διάφορες φιλόδοξες ιδέες. Ελπίζω μέσα στις γιορτές να καλύψω λίγο το χαμένο έδαφος :)

Ametanoitos είπε...

1) Off-topic No 1: Το πρότζεκτ είναι αρκετά πιο εντυπωσιακό από αυτό που έχει βγει στο chesspub. Πάει καλά μέχρι τώρα όμως και δεν κάνει να πω άλλα για να μην το γρουσουζέψω! Αν χρειαστείς βοήθεια για το οτιδήποτε επικοινώνησε μαζί μου. Ποιό nick χρησιμοποιείς στο chesspub;

2) Off-topic No 2: Το "σκακιστικό facebook" chessagora.com το έχει πάρεο χαμπάρι κανείς σας; Θα ήθελα σχόλια!

3) On topic. Αναφέρεστε στην ισχυρή καινοτομία 1.ε4 γ5 2.Ιζ3 Ιζ6 3.Ιη1Ν!! Προφανώς ο Μαύρος δεν μπορεί να κόψει το ε4 αλλά πως θα αντιμετωπιστεί η τρομερή απειλή του ε4-ε5? Η πιο οικονομική άμυνα είναι φυσικά το 3...Ιη8!! Η Λευκή δεν βρήκε τίποτα καλύτερο από το 4.Ιζ3 Ιζ6 και τώρα αναγκάστηκε να παίξει μια κατώτερη γραμμή με 5.ε5 χωρίς να απαοφύγει την νούλα τελικά.

Ωραία και η Γαλλική στην παρτίδα Sebag-Zatonskih. Πάντα χαίρομαι όταν κερδίζει ο Μαύρος με αυτό το σύστημα!

Ανώνυμος είπε...

Γιατι δεν τρώγεται το ε4 πιόνι; Οεο;

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Η Dembo σχολιαζει την δευτερη παρτιδα στο:
http://chess-news.ru/node/944
(μπορειτε να δειτε και την παρτιδα εκει)

Δεν προσπαθησα να παιξω για την ισοπαλια,οταν το κανω συνηθως χανω..
Η παρτιδα ηταν οπως την περιμενα,πολυ ενδιαφερουσα! Και οι δυο αποφυγαμε να κανουμε ροκε. Τα κομματια της Τανιας ηταν καλα τοποθετημενα και δεν μου αρεσε η θεση μου. Ωστοσο μετα το παιχνιδι συνειδητποποιησα πως θα ηταν αρκετο να παιξω 15.αβ4 και 16.0-0-0 για να εχω πλεονεκτημα. το 15.Ιδ1 ηταν λαθος. Σαν αποτελεσμα απεκτησα παθητικη θεση και επρεπε να δωσω ενα πιονι για να μπω στο παιχνιδι. Με προλαβε ομως η αντιπαλος μου με το 16... ζ5 και το 17... Ιζ4. Το να φαω το πιονι ηταν πολυ επικινδυνο καθως η θεση θ' ανοιγε τελειως και ο Βασιλιας μου θα εμενε στο κεντρο της σκακιερας. Στην πιεση χρονου η Τανια εκανε σοβαρο λαθος με το 27...Ββ6. Δεν ξερω αν μπορουσε καποια απο τις δυο να νικησει στις επιπλοκες που προεκυψαν, παντως η παρτιδα τελειωσε με διαρκες..

Η Μ. Chiburdanidze δεν προσπαθησε ιδιαιτερα να νικησει στην δευτερη παρτιδα με την Zhao Hue. Συμφωνησε ισοπαλια σε 25 κινησεις (ηταν πιθανον αρρωστη, καθως στις φωτογραφιες εμφανιζεται να αγωνιζεται κουκουλωμενη, ενω αλλες παιζουν με κοντομανικα) και ετσι η Dembo στον τριτο γυρο, θ' αντιμετωπισει την Κινεζα Ζhao Xue (85-2474), η οποια πριν εναμιση χρονο βρισκοταν στα 2544.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Μαυρη μερα για τις Ρωσιδες η χθεσινη καθως αποκλειστηκαν οι πεντε στις εξι, και εμεινε μονο η Kosteniuk να προσπαθησει σημερα να προκριθει απεναντι στην Khukhashvili S. (Geo-2430).

H Ν. Pogonina,η οποια αποκλειστηκε απο τον πρωτο γυρο και εχει ηδη επιστρεψει στην Μοσχα, σχολιαζοντας το φαινομενο σε συνεντευξη της, στον Shipov,το αποδιδει σε λαθος προγραμματισμο της Ρωσικης ομοσπονδιας. Οι τελικοι του Ρωσικου πρωταθληματος ηταν πολυ κοντα στο Παγκοσμιο Κυπελλο, και δεν ηταν δυνατον να προλαβουν να ξεκουραστουν οι σκακιστριες.
(Ουτε φυσικα ν' αφησουν καποια απο τις δυο διοργανωσεις που και οι δυο ειχαν μεγαλα επαθλα,λεω εγω..)

http://chess-news.ru/node/941

Η συνεντευξη ειναι ενδιαφερουσα και η Pogonina εχει πολλα να πει για διαφορα θεματα, θα περιοριστω στα της διοργανωσης.

Σχετικα με τα ξενοδοχεια, δυο ηταν τα βασικα προβληματα. Υπηρχαν δυο επισημα ξενοδοχεια, ενα πολυ ικανοποιητικο αλλα στο κεντρο της Πολης, και μακρυα απο το δευτερο, που ηταν και ο τοπος τελεσης των αγωνων. Για ν' αποφυγουν την ταλαιπωρια οι περισσοτερες προτιμησαν το δευτερο, το οποιο ομως ηταν κοντα σε αυτοκινητοδρομο,χωρις χωρο καπου κοντα, οπου θα μπορουσε καποιος να περπατησει λιγο, ενω το διαδικτυο λειτουργουσε ελαχιστα ως καθολου, κι αυτο ηταν σοβαρο προβλημα, καθως πολλες σκακιστριες ηρθαν μονες τους και επικοινωνουσαν με τους προπονητες τους μεσω Skype.
(Εδω να σημειωσω οτι συμφωνα με σχολιο του Shipov η κατασταση βελτιωθηκε αισθητα, ισως λογω του περιορισμου των σκακιστριων)
Κι οταν ολα αυτα τα πληρωνεις 90-130 ευρω δεν εισαι ενθουσιασμενος..

Μπορει οι φωτογραφιες απο το Αρχαιολογικο Μουσειο να ηταν εντυπωσιακες, αλλα οι σκακιστριες ειχαν πολλα παραπονα. Περα απο το προβλημα με τις κοντες καρεκλες, το φως ηταν λιγοστο, 2 φορες βγηκε ενας μουεζινης για την καθιερωμενη προσευχη σε καποιον κοντινο μιναρε, ενω πολυ καθαρα ακουγονταν σταθερα χορευτικη μουσικη εξω απο το παραθυρο.

Κατι αλλο που επισημαινει η Pogonina ειναι ο νεος ορος που βαζει η FIDE στα συμβολαια και υποχρεωνει τους παικτες να φορουν ρουχα με λογοτυπα χορηγων αν τους ζητηθει. Κατι τετοιο μπορει να δημιουργησει προβληματα στο μελλον καθως Carlsen και Coneru εχουν συμβολαιο με δικους τους χορηγους. Αυτη την φορα το προβλημα λυθηκε με την υποσχεση του Yazici πως δεν θα ζητηθει κατι τετοιο απο τις σκακιστριες αλλα το μελλον αδηλον..

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Μετά το 3.Ιη1! της Χου, το 3...Ι:ε4? είναι λάθος διότι 4.γ3 δ6 5.Βα4+ και πέφτει ο Ιε4... :p
Αλλά και μετά από τα 3.Ιη1! Ιη8! η παρτίδα θυμίζει λίγο τρίλιζα, λίγο τσιγκολελέτα, πάντως όχι σκάκι. Δε λέω, δικαίωμά τους είναι να κάνουν προσυμφωνημένη ισοπαλία, αλλά όχι κι έτσι...

trandism είπε...

Στο chesspub όπως και οπουδήποτε αλλού γράφω ως trandism. Βέβαια δε γράφω και πολύ, κυρίως παρακολουθώ τα threads για τα βιβλία που με ενδιαφέρουν

Το chessagora θα το τσεκάρω σήμερα

Αυτά τα Ng1 Ng8 και πίσω πιστεύω πως είναι λάθη στη μετάδοση.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

H Kosteniuk τα καταφερε ευκολα, αλλα δεν συνεβει το ιδιο με τις Stefanova, Dzagnidze και Socko M. με αποτελεσμα απο τις πρωτες 16 σε Ελο, να εχουν ηδη αποκλειστει, μετα απο 2 γυρους, 7 σκακιστριες.

Τα σημερινα ζευγαρια στον 3ο γυρο:

Kosteniuk Al. RUS 2507 - Ruan Lufei CHN 2480

Koneru H. IND 2600 - Zatonskih An. USA 2478

Hou Yifan CHN 2591 - Zhu Chen QAT 2477

Zhao, Xue CHN 2474 - Dembo Y. GRE 2454

Cmilyte V. LTU 2514 - Skripchenko Al. FRA 2460

Lahno K. UKR 2522 - Huang Qian CHN 2402

Muzychuk An. SLO 2530 - Ju Wenjun CHN 2524

Harika Dr. IND 2525 - Muzychuk Mar. UKR 2462

Και μια απορια που εχω καιρο τωρα, καθως η Dembo δεν εμφανιζεται αναμεσα στις 100 καλυτερες Ελληνιδες στο http://www.chessfed.gr/elo/top100w.asp

Ως τωρα υπεθετα πως η εξηγηση ηταν πως δεν αγωνιζεται σε συλλογο, και δεν της εβγαλαν Ελληνικο Ελο, αλλα, 36 ωρες μετα, το επισημο site της Ομοσπονδιας δεν αναφερει τιποτα για την επιτυχια της (αναλογη του να απεκλειε Ελληνας GM τον Τοπαλοβ η τον Ιβαντσουκ), ουτε καν την συμμετοχη της στο WWCC 2010. Μηπως δεν προκειται για την σκακιστρια που ανηκει στην δυναμη της Ελληνικης Ομοσπονδιας και αγωνιζεται με την Εθνικη Ομαδα, στην πρωτη σκακιερα;

Ανώνυμος είπε...

Μέτοικος στη Νίσυρο: Το σάιτ chessfed υπολειτουργεί γενικότερα... Και μόνο το ότι είναι Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών θα έπρεπε να αναφέρει για τη διοργάνωση έστω κάτι, άρα μάλλον δεν ανανεώνεται επαρκώς...
Όσον αφορά την παρτίδα με τις κινήσεις 1.ε4 γ5, 2.Ιζ3 Ιζ6, 3.Ιη1 είναι σχεδόν σίγουρα λάθος της αναμετάδωσης μιας και η λευκή είχε τριπλή επανάληψη και άρα πρόκριση από την τέταρτη κίνηση σε περίπτωση που οι κινήσεις ήταν πραγματικές... Άρα ποιος ο λόγος να μην την έκανε;
ΣΑΝΔΑΛΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Σανδαλακης Αγ.

Την υπολειτουργια την εχω προσεξει φυσικα, ωστοσο οταν υπαρχει επισημη συμμετοχη συνηθως κατι γραφεται, οπως για τα Παγκοσμια νεανικα, η το Μεσογειακο των Χανιων.
Μακαρι ο λογος να ειναι αυτος.

και με την ευκαιρια, η βαθμολογια στο κλειστο των Τριων Αστερων, και ενω μενει μια παρτιδα για να τελειωσει:

http://chess-results.com/tnr40732.aspx?art=4&lan=1&m=-1&wi=1000

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Μάλλον τέλος και για την Dembo. Έχασε εύκολα την πρώτη παρτίδα, ενώ και στην δεύτερη δύσκολα θα αποφύγει την ήττα.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Δεν τα καταφερε η Dembo που εχασε 1.5-Ο.5 και αποκλειστηκε απο την συνεχεια της διοργανωσης. Xθες στα μπαραζ εχασε και η Kosteniuk και ετσι στην 8αδα συνεχιζουν 4 Κινεζες, 2 Ινδες, 1 Ουκρανη και μια Γαλλιδα (με ριζες στην παλια Σοβ. Ενωση).

Στα προημιτελικα παιζουν:

1. Ruan Lufei CHN WGM 2480 (1987) -
Harika Dronavalli IND IM 2525 (1991)

2. Koneru Humpy IND GM 2600 (1987) - Ju Wenjun CHN WGM 2524 (1991)

3. Hou Yifan CHN GM 2591 (1994) - Lahno, Kateryna UKR GM 2522 (1989)

4. Zhao Xue CHN GM 2474 (1985) - Skripchenko Almira FRA IM 2460 (1976)

Στα ημιτελικα οι διασταυρωσεις ειναι 1-4 και 2-3.

Ανώνυμος είπε...

…άρα ο Φρεν έπεσε μέσα κατά το ήμισυ!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει λοιπόν πιθανότητα να δούμε τέσσερις Κινέζες στα ημιτελικά!

Προφανώς στην Κίνα κάνουν πολύ σοβαρή δουλεία στα γυναικεία τμήματα.

Ανώνυμος είπε...

Έχουν κλέψει το πρόγραμμα γυναικείας ανάπτυξης της Ε.Σ.Ο για αυτό.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Τέσσερις Κινέζες στα ημιτελικά, η δύο Ινδές στον τελικό;
Η δεύτερη Ινδή, η Ντροναβάλι, έχει πραγματικά καταπληκτικό τακτικό ένστικτο, αν και από στρατηγική είναι... καρναβάλι. Την έχω ικανή για όλα.

Ανώνυμος είπε...

Νέα κόντρα ΠΣ Περιστερίου και ΕΣΟ http://peristerichess.gr/2010/12/11/equal_rights/

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που αξίζει περισσότερο απ΄όσα διάβασα είναι το παρακάτω :-)

"Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τη στάση του προέδρου της Ε.Σ.Ο. κ. Γ. Μακρόπουλο ο οποίος αντέδρασε και με σθεναρό τρόπο προσπάθησε να μεταπείσει τους «επιστήμονες» να σταματήσουν τον ολισθηρό δρόμο που έχουν ακολουθήσει αρκετούς μήνες τώρα (αποχή από το πρωτάθλημα Ά Εθνικής, μείωση σκακιέρων κ.λ.π.) και δε συμμετείχε στην παρωδία αυτής της ψηφοφορίας."

Ποιος δουλεύει ποιόν ?

Ήρωνας

Ανώνυμος είπε...

Τι εννοείς Ήρωνα?

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Χα,χα… Όλοι δουλευόμαστε μεταξύ μας αγαπητέ Ήρωνα :-), ‘Το κλουβί με τις τρελές’ το ξέρεις?

ενότης είπε...

Ο Μακρόπουλος έχει ένα σταθερό "τυφλοσούρτη" όταν πρόκειται να πάρει αποφάσεις που αφορούν το ελληνικό σκάκι: Επιλέγει πάντα τη "βαριάντα" που διαιρεί...

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Πω, πω! Μιλάμε θείο άρωμα αυτό το λιβάνι! Άπαιχτο!
Χατζήδες από τους Άγιους Τόπους τόχουν φέρει;
Το μόνο κακό στην όλη ιστορία είναι ότι το έχουν προμηθευτεί σε πλεονάζουσες ποσότητες, και όσο δε χωράει μέσα στο προεδρικό Λιβανιστήρι, το στρίβουν και το καπνίζουν- με τις αναμενόμενες δυσάρεστες (;) συνέπειες...

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Η παρτίδα Lahno- Hou Yifan είχε πλάκα σήμερα.Αντί για 13.α4? τα Λευκά κέρδιζαν με 13.Αβ5 Αβ7 14.α3! Πζδ8 14.Αε1! και τα Μαύρα μπορούν σνα σώσουν την Βασίλισσά τους μόνο στησιάζοντας κομμάτι.
Πάντως η Κινεζούλα χειρίστηκε πολύ καλά τα δύο φου στο φινάλε με λιγότερο πιόνι.

Ανώνυμος είπε...

Τι εννοείς Ήρωνα?

Εννοώ ότι ο Μακρόπουλος κάνει κουμάντο στην ΕΣΟ.
Όταν ο Μακρόπουλος δεν θέλει κάτι αυτό δεν περνάει.
ΤΕΛΟΣ.
Αυτό ισχύει εδώ και δεκαετίες στο Ελληνικό σκάκι.
Ας μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας. Ίσως από την πλευρά του ΠΣ Περιστερίου να βλέπει κάποιο μελλοντικό κίνδυνο...
Θα δούμε.


Ήρωνας

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Προωρος τελικος σημερα στο Παγκοσμιο γυναικων, καθως στα ημιτελικα παιζουν:

Koneru, Humpy IND 2600 (6.5/8, κανενα μπαραζ) - Hou, Yifan CHN GM 2591 (6/8, νικησε 1.5-0.5 σε μπαραζ την Zhu Chen) και

Zhao, Xue CHN GM 2474 (6/8, κανενα μπαραζ) - Ruan, Lufei CHN WGM 2480 (4/8, δεν νικησε σε κανενα ματς κανονικου χρονου, αλλα δεν παιζεται στα rapid οπου εχει 6.5/8)

SirJohn είπε...

Κέρδισε σήμερα η Hou Yifan την Koneru (που έπαιξε κατά τη γνώμη μου πάρα πολύ άσχημα) και είναι φαβορί πλέον για να φτάσει στον τελικό.

Στο άλλο ματς η πρώτη παρτίδα έληξε με ισοπαλία.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Καθαρα Κινεζικη υποθεση θα ειναι ο τελικος του Παγκοσμιου Πρωταθληματος γυναικων που αρχιζει αυριο. Η Hou Wifan αυτη την φορα δεν χρειαστηκε τα μπαραζ για ν' αποκλεισει την Koneru οπως εγινε πριν 2 χρονια στον ημιτελικο στο Naltsik. H Ινδη σκακιστρια διαλεξε να παιξει για πρωτη φορα στην καριερα της Αμυνα Βερολινου, αλλα η επιλογη λειτουργησε αρνητικα για την ιδια, καθως η νεαρη Κινεζα βρηκε τον τροπο να εκμεταλλευτει τα λαθη της.

Αντιπαλος της θα ειναι η μεγαλη εκπληξη του τουρνουα η 23χρονη Ruan Lufei(2480), η οποια εφτασε στον τελικο χωρις να κερδισει κανενα ματς κανονικου χρονου (μαλιστα εχει χασει και 6 μοναδες Ελο ως τωρα) αλλα σαρωνει στο rapid με 8/10. Η Κινεζα σκακιστρια σπουδαζει αυτη την στιγμη σε Πανεπιστημιο της Αμερικης, δεν επαιξε στην Ολυμπιαδα με την Κινα, και δεν φαινεται να εχει το σκακι ψηλα στις προτεραιοτητες της, καθως τον τελευταιο χρονο εχει μονο 9 αξιολογημενες παρτιδες.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Παρα τις προσπαθειες της η Ηοu Wifan δεν καταφερε να βρει τροπο να μετατρεψει την μικρη υπεροχη σε υλικο που ειχε με τα Λευκα σε νικη, απεναντι στην αμυνα της Ruan Lufei, σε μια παρτιδα που κρατησε πανω απο 5 ωρες και εληξε ισοπαλη σε 73 κινησεις.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Φαινεται πως η Hou Wifan δεν διαβαζει Chessbase, ουτε chessvibes..

Στην 4η παρτιδα του τελικου και παιζοντας με τα Mαυρα, χρειαζοταν μια ισοπαλια για τον τιτλο. Σε μια Scheveningen, Keres Attack, στην 12η κινηση εστειλε την βασιλισσα της στο θ2, πισω απο τα Λευκα πιονακια, και ενω ο Λευκος Βασιλιας ειχε ακομα δικαιωμα μεγαλου ροκε. Σκεφτηκε πανω απο 20 λεπτα την επομενη κινηση της, αλλα δεν καταφερε να απεμπλακει απο τα προβληματα της θεσης και εγκατελειψε στην 47η κινηση.

Σημερα, στις 12, παιζονται 4 παρτιδες rapid, και θα ακολουθησουν 2 παρτιδες blitz σε περιπτωση ισοπαλιας. Μετα Αρμαγεδωνας. Ας ξαναθυμησω οτι ως τωρα η Ruan Lufei εχει 8/10 στα μπαραζ rapid ενω δεν νικησε σε κανενα ματς κανονικου χρονου.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Δεν τα καταφερε αυτη την φορα η Ruan Lufei. Εχασε 3-1 στο μπαραζ κι ετσι ο τιτλος πηγε στην 16χρονη Hou Wifan. Θα φυγει απο την Tουρκια πλουσιοτερη κατα 30 χιλ $, αλλα και με την απορια πως γινεται να φτανεις στον τελικο ενος Παγκοσμιου πρωταθληματος και να μην βελτιωνεις ουτε το Ελο σου, ουτε την θεση σου στην Παγκοσμια καταταξη, αν και στην αρχη της διοργανωσης ησουν στην 16η θεση. Προσωπικα πιστευω οτι το συστημα του Δοκτωρα Αρπαντ, ετσι οπως εφαρμοζεται απο την Fide, ειναι πια ανεπαρκες, τουλαχιστον οσον αφορα την ικανοτητα του να δινει μια αντιπροσωπευτικη εικονα της καταταξης των κορυφαιων σκακιστων και σκακιστριων.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Κατ' αρχήν, συγχαρητήρια στην Χου για το νέο, λαμπερό στέμμα της! Σιγά μη νοιάζεται για το ΕΛΟ που δεν κέρδισε... Και σιγά μη νοιάζεται που υπάρχει γυναίκα δύο-τρεις κλάσεις καλύτερη από αυτήν, και η οποία "σνομπάρει" τα γυναικεία πρωταθλήματα της FIDE.
Η μικρή είναι φαινόμενο, το αποδεικνύουν άλλωστε και οι επιδόσεις της. Αν συνεχίσει να εξελίσσεται με αυτούς τους ρυθμούς, είναι πολύ πιθανό να αμφισβητήσει σε λίγα χρόνια την συντριπτική ανωτερότητα της Γιούτκα. Πάντως όχι τώρα- δεν την παίρνει, έτσι απλά...

Για την ιστορία και μόνο, νομίζω λέγεται Χου-Γι-Φαν (Hou Yifan), και όχι Hou Wifan, που (σύμφωνα με τις πολύ φτωχές μου γνώσεις σινικών) προφέρεται διαφορετικά.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Πάντως και Hi-Fi να λέγεται Παναγιώτη :-), είναι όντως υψηλής σκακιστικής πιστότητας και Τζούντιθ-ξετζούντιθ είναι η νεότερη Π.Πρωταθλήτρια (άσχετα αν για μένα αυτό το σύστημα είναι σκέτο καραγκιοζλίκι γιατί ουσιαστικά είναι κύπελλο νοκ-άουτ και ΟΧΙ Πρωτάθλημα και δη παγκόσμιο).
Άκου 16(!!)… Μου φαίνεται ότι μέχρι να μάθω τα μυστικά του αθλήματος(που ως γνωστόν κατέχω σε απίστευτα βάθη, αλλά όσο να ναι χρειάζομαι τον χρόνο μου) στην κόρη μου που είναι σχεδόν έξι, ισα-ισα που θα προλάβει κάνα τουρνουά βετεράνων δεσποινίδων στα …14? Μου φαίνεται τελικά ότι σε λίγο το να ‘κουνάει’ κάποιος άνω των 30 θα θεωρείται απόπειρα… παιδεραστίας. Μπαμπά μη μου χαλάς την Πόλυ πόκετ και μη μου τσαλακώνεις το Nunn’s Chess Openings . (Aν και, ποιον Νάν τώρα …αυτά πλέον για τους/τις πιτσιρικάδες είναι ξεπερασμένα μουσειακά εκθέματα της εποχής του χαλκού, sorry dear Doctor με ολο το σεβας αλλά…)

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Έτσι εξηγούνται όλα! Δείτε ΠΟΙΟΣ έπαιξε την πρώτη κίνηση της Ρουάν Λουφέι …. Τι ήθελες κορίτσι μου να μπλέξεις με διασυμπαντικές δυνάμεις?? (Ή μήπως απλά μια περίπτωση.. Μητσοτάκη?)
http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6896

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Pfren

Πολυ σωστα, ηδη ξεκινησα ερευνες τι εγινε εκει στις 17 με 19 Δεκεμβρη και αποφασισα να της αλλαξω το ονομα ασυναισθητα..

Καλες γιορτες σε ολους.

MakroKlouney είπε...

Ο Προεδράρας πάντως (ΕΝΑΣ είναι Ο Πρόεδρος..) άνετος με σπορ σακάκι ,ανοικτό πουκάμισο χωρίς φλωρίστικες γραβατουλες , χέρια στη τσέπη και πάντα ύφος και στυλ άνετο και μπλαζέ. Τςςςς, τι να μας πεις και συ ρε Νιχάτ απ’τη ζωή σου, όταν εγώ έκανα Ολυμπιάδες, εσείς ψήνατε κεμπάμπ ρε μεμέτια.:)) ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

νέος πρόεδρος είπε...

Ένας ΗΤΑΝ ο πρόεδρος.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

H Τουρκια αποφασισε να παραιτηθει απο την οργανωση του Ατομικου Πανευρωπαϊκου Πρωταθληματος Γυναικων, που ηταν να διεξαχθει στο Gaziantep το δευτερο μισο του Μαρτη 2011. Μια διαφωνια σε οργανωτικα θεματα, που τελικα επικεντρωθηκε στο αυξημενο παραβολο που οι διοργανωτες σχεδιαζαν να επιβαλουν στις καθυστερημενες δηλωσεις συμμετοχης, ηταν η αιτια της παρεξηγησης. Περισσοτερες λεπτομερειες κι ολη η σχετικη αλληλογραφια στο: http://www.tsf.org.tr/home/3355-open-letter-to-european-chess-federations

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

H ΕCU απαντησε χθες στην Τουρκικη Ομοσπονδια. Αν και η ανακοινωση υιοθετει ηπια γλωσσα, θεωρει την Τουρκικη πλευρα την μονη υπευθυνη για για την ματαιωση του Πανευρωπαϊκου Γυναικων.

http://www.europechess.net/ecu-announcement-regarding-eiwcc-2011/

Το θεμα εφθασε και στους New York Times (να θυμισω εδω οτι η σκακιστικη τους στηλη ταχθηκε ξεκαθαρα υπερ του Karpov στις εκλογες της FIDE).

Στο αρθρο του ο Dylan Loeb Mcclain, αφου αναφερει τα διαδικαστικα της συγκρουσης, δεν δισταζει να προχωρησει στην υποθεση πως η διαμαχη προεκυψε απο την υποβοσκουσα αντιπαλοτητα Danailov-Yazici, που ηταν αντιμετωποι στις εκλογες του φθινοπωρου για την Προεδρια της ECU. Σε δηλωσεις του ο Danailov ανεφερε πως ο Yazici εψαχνε αφορμη για ν' αποχωρησει, και πως η Τουρκικη Ομοσπονδια δεν κατεβαλε τις χρηματικες εγγυησεις που ειχε υποχρεωση.

http://gambit.blogs.nytimes.com/2010/12/31/
turkey-withdraws-as-host-of-european-womens-chess-championship/

Στις λεπτομερειες της υποθεσης, οι Τουρκοι ζητουσαν 70 ευρω παραβολο συμμετοχης, 120 ευρω για οποια δεν θα εμενε στα ξενοδοχεια της διοργανωσης, προσαυξηση στο παραβολο για καθε καθυστερημενη συμμετοχη, ενω για 13 διανυκτερευσεις (3 γευματα) ηθελαν 1365 ευρω για μονοκλινο, και 1105 ευρω, ανα ατομο, σε δικλινο, για το ξενοδοχειο που θα ηταν και ο τοπος διεξαγωγης, ενω δεν εδιναν την δυνατοτητα για παραμονη συνοδων (συγγενων,προπονητων κλπ) για μικροτερο χρονικο διαστημα. Η ολα η τιποτα..

Για να ειμαστε ακριβοδικαιοι, τα επαθλα του τουρνουα ηταν ελαφρα μεγαλυτερα απο τα ανδρικα,στο αντιστοιχο Πρωταθλημα που θα γινει στην Γαλλια, αλλα αυτο νομιζω πολυ λιγο ενδιεφερε οσες θα επελεγαν να παιξουν, χωρις βλεψεις για πρωταθλητισμο..